Skotská Premier League - souhrn 16. kola

19.12.2009, 18:02, aktualizováno 20.12.2009, 15:31
Komentáře a souhrny
Rangers začínají nasazovat k trháku, na jejich vysokou výhru nad Motherwellem totiž nedokázal zareagovat Celtic, který prohrál na hřišti Hearts. V dobrých výkonech i nadále pokračuje Hibernian, St. Johnstone porazilo jedinou brankou St. Mirren. Falkirk veze tři body z Kilmarnocku, v Hamiltonu se kvůli sněhu nehrálo...

Heart of Midlothian - Celtic FC 2:1

20.12.2009 13:30

Góly: 32. Michael Stewart (pen.), 76. Ismaël Bouzid - 21. Georgios Samaras

Fotbalisté Celticu vyhořeli na půdě Hearts a jejich ztráta na první místo vzrostla na čtyři body. A toho by Jezdci určitě mohli využít a odskočit ještě o nějaký ten bodík kupředu. Hearts tak potvrdilo roli týmu, který dokáže porazit kohokoliv a také s kýmkoliv prohrát. Díky vydřeným třem bodům se posunulo na sedmé místo a může se nabudit k lepším výkonům. Hosté sice vedli, jenže díky penaltě a brance čtvrthodiny před koncem soupeři podlehli.

Utkání hodně ovlivnilo vyloučení Garyho Caldwella, kdy ve vápně po necelé půl hodině musel zatáhnout za záchranou brzdu. Celtic byl sice po většinu utkání lepší i v deseti, ovšem fyzické síly postupem času ubývaly a Hearts toho dokonale využilo. Po povedeném období tak zřejmě opět nastává v táboře Zelenobílých útrum. Židle pod koučem Tony Mowbrayem proto nemusí být vůbec pevná.

Od úvodního hvizdu měli hosté častěji míč na kopačkách, první pokus na branku ovšem vyslalo Hearts. Z dobrých 22 metrů to z přímého kopu zkusil Eggert Jonsson, avšak prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Hned poté chtěl oslavovat řecký kanonýr Georgios Samaras, jenže hlavou trefil pouze rameno gólmana Martina Kella. Otevřít skóre tak mohl domácí Ruben Palazuelos. Ten nejrychleji zareagoval na odraženou střelu Templetona, jenomže hlavou branku přestřelil.

Proto po dvaceti minutách hry se zrodil úder na druhé straně. Barry Robson z rohového kopu krásně našel ve vápně právě Samarase a ten asi z osmi metrů nedal Kellovi šanci. Jenže hned na to již nebyly tváře hostů tak veselé. Glenn Loovens totiž nabídl balón po jeho obrovské hrubce přímo na kopačky Jamieho Mola a Caldwell neměl jinou možnost. Stáhnul unikajícího záložníka k zemi, proto následovala červená karta a penalta.

K té se postavil levý bek Michael Stewart a bez sebevětších problémů srovnal. Celtic ale i v deseti bojoval a Hearts v mnoha chvílích přehrával. Ještě do půle zahrozil po nahrávce Aidena McGeadyho Samaras, ovšem pálil mimo. Hned na to po chybě Jose Goncalvese unikl McDonald a předložil Samarasovi, ani tentokráte ale Kello nemusel zasahovat. A pravidlo nedáš-dostaneš bylo tentokráte potrestáno do puntíku.

Ještě před gólovým momentem hlavičkoval z penaltové značky na vzdálenější tyč střídající mladík Marc-Antoine Fortune, jenže o centimetry minul. Na druhé straně se prosadil Ismael Bouzid, který využil krásného průniku Templetona. V závěru se pokusil srovnat Samaras, Loovens či Fortune, buď ale skvěle zachytal Kello, nebo naopak střela nemířila do vymezeného prostoru a výsledek se proto nezměnil.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Motherwell FC 6:1

19.12.2009 16:00

Góly: 5. Kenny Miller, 53. Kris Boyd, 58. Kenny Miller, 75. Kyle Lafferty, 84. DaMarcus Beasley, 88. Kyle Lafferty - 67. Shaun Hutchinson

Rangers ani v sobotním zápase s Motherwellem nezaváhali a ambicióznímu celku uštědřili vysokou prohru 6:1. Až druhý poločas přinesl gólovou přestřelku, padlo v něm hned šest branek.

Rangers mají nyní v tabulce už čtyřbodový náskok před Celticem, jenž svůj zápas odehraje až v neděli. Ani předzápasový příval sněhu neodradil od přeložení zápasu, který byl pro domácí diváky hezkým dárkem k Vánocům. Hned po prvních pěti minutách našel Davis Millera a útočník Rangers s pomocí tyče poprvé prostřelil gólmana Ruddyho. Domácí vydrželi následný tlak Motherwellu a poté přišly dvě šance Boyda, při obou ale dobře zasáhl Saunders.

K hlavičce se o chvíli později dostal Papac, ale nemířil přesně, potom však přišla pro domácí rána v podobě zranění Thomsona, jehož musel nahradit Lee McCulloch. Motherwell se postupem času dostával do hry, hlavička Jutkiewicze byla vyražena mimo bránu a Jennings nemířil přesně. Rangers mohli už v poločase vést o dvě branky, střelu Papace ale zablokoval nohama brankář Motherwellu.

Davis si v 53. minutě připsal druhou asistenci u gólu, v pokutovém území totiž našel Boyda, který zvýšil na 2:0. O pět minut později zahrál Bougherra dlouhý míč před bránu Mothewellu, Miller přelstil ofsajdovou past obrany hostů a z úhlu dokázal prostřelit Ruddyho. V 67. minutě zahrál Hateley rohový kop a Hutchinson alespoň snížil na 1:3. Rangers ale dál pokračovali ve výborné hře, po kombinaci Millera s Broadfootem se k míči dostal Lafferty a střelou ke vzdálenější tyči zvýšil na 4:1.

A to stále nebylo vše, v 84. minutě našel Miller Beasleyho a americký reprezentant popáté pokořil Ruddyho. Motherwell už zápas vypustil a v 88. minutě inkasoval už šestou branku, Beasley totiž uviděl nabíhajícího Laffertyho, pro kterého nebyl problém překonat vyběhnutého Ruddyho. Rangers nad Motherwellem zvítězili vysoko 6:1 a přes Vánoce svoji první příčku neopustí.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - St. Mirren FC 1:0

19.12.2009 16:00

Góly: 19. Chris Millar

St. Johnstone si dokázal poradit se St. Mirrenem, který díky výhře 1:0 přeskočil v ligové tabulce. Jediný a tedy i vítězný gól v zápase padl v 19. minutě hry a autorem byl Chris Millar.

Žlutý míč, jenž byl pro utkání použit kvůli sněhu na hřišti, měli zpočátku utkání na kopačkách více hráči hostujícího St. Mirrenu, Dargo našel v pokutovém území Mehmeta, jehož střela se otřela o levou tyč brány St. Johnstonu. Po 14 minutách hry vytvořil pro domácí příležitost Morais, ale Morris mířil pouze nad bránu. Na druhé straně poté obraně utekl Dargo, Smith ale svým vyběhnutím zabránil gólu ve své síti. Branka naopak o chvíli později padla na druhé straně, ke střele z dálky se odhodlal Millar a gólman Gallacher na letící míč nedosáhl, 1:0.

Domácí vstoupili do druhého poločasu velmi aktivně, svoji převahu ale v další gól nezúročili. Naopak po chybě defenzivy se do šance dostal Murray, mířil ale vedle. Higdon už měl sice jednu žlutou kartu, ovšem nebezpečně fauloval Gartlanda a po druhé žluté kartě odcházel do šaten. Ke střele se poté dostal Deuchar, nemířil však přesně. Ani jeden z týmů už do konce zápasu větší příležitost neměl, také kvůli těžkým herním podmínkám skončil zápas vítězstvím St. Johnstonu 1:0.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Falkirk FC 1:2

19.12.2009 16:00

Góly: 8. Danny Invincibile - 3. Carl Finnigan, 58. Ryan Flynn

Program šestnáctého ligového kola také přinesl souboj dvou celků bojujících o udržení v SPL, Kilmarnocku a Falkirku. Úspěšnější byli tentokrát hosté, Falkirk díky brankám Finnigana a Flynna zaznamenal důležité vítězství 2:1.

Zápas začal pro hosty skvěle, už po třech minutách hry totiž Pedro Moutinho nacentroval z pravé strany do pokutového území a Carl Finnigan poprvé překonal brankáře Browna. Vedení ale Falkirku dlouho nevydrželo, v 8. minutě hry Hay poslal do šance Invincibilea a ten prostřelil Olejnika, který si na míč pouze sáhl. V 15. minutě mohl navíc přijít další gól, Burchill ale neviděl volného Brysona a jeho střelu Olejnik chytil.

Jen o pár minut později měl na druhé straně příležitost Lima, bránu ale nenašel, stejně jako po půlhodině hry hlavičkující Finnigan. Ve druhém poločase se ke střele dostal Arfield, Brown však dobře zasáhl. V 58. minutě už byl ale krátký na rohový kop Flynna, který s údivem všech hráčů i bezmocného gólmana propadl do brány. Zvýšit vedení Falkirku mohl Moutinho, trefil ale jen tyč.

Ve velké příležitosti poté vychytal skvělý Olejnik Forda a Finnigan na druhé straně mířil pouze nad bránu. Vyrovnat stav mohl Taouil, jeho pokus z okraje pokutového území ale bránu nenašel. Kilmarnock se dál snažit srovnat, dalekonosnou ránu Haye ovšem Olejnik lapil a Falkirk tak zvítězil 2:1.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Hibernian FC 0:2

19.12.2009 16:00

Góly: 40. Anthony Stokes, 55. Anthony Stokes

Hibernian sice nedokázal snížit pětibodovou ztrátu na vedoucí Rangers, ovšem udržel si cennou třetí příčku a nyní ztrácí na Celtic pouze bod. Ten má sice zápas k dobru, nikde ale není napsáno, že musí bezpodmínečně vyhrát. Navíc před Dundee už mají Hibs pětibodový náskok a mohou proto v klidu pracovat. V sobotu odpoledne po dalším ze skvostných výkonů vykradli Pittodrie Stadium, když domácí Aberdeen zdolali 2:0 a prohloubili tak jeho krizi.

Přitom Hibs nebyli herně vůbec lepší, Aberdeen ovšem neuhlídal ke konci úvodní půle a na začátku té druhé ostrostřelce Anthonyho Stokese, jenž tak během čtvrthodiny vsítil dvě trefy. Další velkou postavou zápasu byl brankář Hibs Yves Ma-Kalambay, který uspěl proti obrovským šancím Charlieho Mulgrewa a Darrena Mackieho a svůj mančaft výrazně podržel, proto právě koncovka rozhodla o vítězi.

Přitom od úvodních minut to lépe opravdu šlapalo Aberdeenu. Ten mohl otevřít skóre už v 8. minutě, kdy unikl po straně Richard Foster a nacentroval do vápna, podivné nůžky vystřihl Darren Mackie a balón se dostal až na hlavu Sola Bamby, který však nedokázal usměrnit mezi tři tyče. Na druhé straně to o tři minuty později zkoušel aktivní Stokes, včas ho ale dokázal zablokovat obránce Grassi.

Po čtvrthodině hry vypálil z dálky Gary McDonald, jeho pokus ovšem o několik centimetrů branku minul. Následně se zaskvěl Ma-Kalambay, který vyrazil přímý volný kop Mulgrewa z dobrých 30 metrů mimo branku. Po necelé půl hodině hry se ocitl před Ma-Kalambayem Mackie, jenomže zaváhal a ze stoprocentní pozice poslal nepochopitelně balón nad. A právě obrovské spalování se Aberdeenu vymstilo.

Merouane Zemmama vyzval dlouhým pasem ke skórování Stokese, jenž si ještě prohodil balón okolo Mulgrewa a pod tělem Langfielda otevřel skóre. Aberdeen se však ještě nějaký čas nevzdával, jenže všechny pohromy ho srazily do kolen krátce před odehranou hodinou. Nejprve v 55. minutě uvolnil Colin Nish přízemním centrem Stokese a zakončení bylo ještě pohodlnější, než v prvním případě.

Přitom před tímto okamžikem Aberdeen neproměnil hned tři velké tutovky. Definitivní hrob vykopal 8 minut před koncem Lee Miller, který neudržel nervy a ostře atakoval Zemmamu. Verdikt sudího byl jasný - červená karta. Aberdeen i tak zůstává na šestém místě, podle představ toto umístění ale rozhodně není.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC16114135:1037
2.Celtic FC16103334:1833
3.Hibernian FC1695224:1032
4.Dundee United1576221:1527
5.Motherwell FC1648420:2520
6.Aberdeen FC1646612:1818
7.Heart of Midlothian1645715:1917
8.St. Johnstone FC1644821:2916
9.Hamilton Academical1544715:2416
10.St. Mirren FC1635818:2514
11.Kilmarnock FC1634912:2213
12.Falkirk FC1626814:2612
Zbývající zápasy
19.12. 16:00Hamilton Academical - Dundee United

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

U oboch Old Firms sa traduje ze po skonceni povinnosti v europskych poharoch idu vykonnostne a hlavne vysledkovo rapidne hore. Zajtra ocakavam ze i Celtic odide z hlavneho mesta s 3 bodmi, obzvlast ked Hearts prezivaju v tejto sezonu hernu krizu a vyrazny tabulkovy prepad z ostatnych rokov.

Dnes sa mi pacil DaMarcus Beasley, snad sa mu podari dostat sa do formy v akej hraval v PSV.

Naopak homesick Jerome Rothen si zrejme pobali kufre a pojde spat do PSG.

V januari nakupovat nebudeme, myslim ze to tentokrat ani nepotrebujeme, novi hraci by mohli akurat narusit pohodu a formu do ktorej sa dostavame. Mame dostatocne siroky kader ktory na sutaze v ktorych tuto sezonu dohrame (SPL, CIS Cup, Scottish Cup) bohato postaci.

A ked sa vrati z marodky aj Pedro Mendes bude to zas o nieco lepsie.

Uz teraz je iste ze Christmas stravime na cele ligy, uz sa tesim na prve Old Firm derby v nedelu 3.januara

Reagovat
smazaný uživatel

Tak doslava jsem se modlil že ztratíte body a budete alespoň remizovat... abych pravdu řekl veděl jsem že to nevyjde a že vyhrajete ale že takovým výsledkem jsem opravdu nečekal zítra musíme vyhrát zas my aby nebyla až moc velká bodová propast. A 3. ledna se už nemůžu dočkat bude to super match a vyhrajeme!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to byl zapas To byla ROZEBIRKA

Jen tak dal

Reagovat
smazaný uživatel

We are Blue

We are White

We are

Glasgow Dynamite

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kenny Miller krásny gol

Reagovat
Maverick 65

krásný slova...rád tady vidím fanoušky Rangers! Kris Boyd je k nezastavení

Reagovat
smazaný uživatel

Zbytecne si to komplikujeme,ted nam nezbyva ni jineho nez udelat doma 3body v Old Firm,jinak se nam zacnou nasi"kamaradi" nebezpecne vzdalovat

Reagovat
smazaný uživatel

Vidim to stejně, ten match bude hodně důležitej...

Reagovat
Ferguson6

Zase prvý, tam kam Rangers patrí

Reagovat
j_mrazik

Takhle by ta tabulka za Henrika nevypadala...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele