základní část, 16. kolo
19.12.2009 16:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Aberdeen FC - Hibernian FC 0:2

Hibernian sice nedokázal snížit pětibodovou ztrátu na vedoucí Rangers, ovšem udržel si cennou třetí příčku a nyní ztrácí na Celtic pouze bod. Ten má sice zápas k dobru, nikde ale není napsáno, že musí bezpodmínečně vyhrát. Navíc před Dundee už mají Hibs pětibodový náskok a mohou proto v klidu pracovat. V sobotu odpoledne po dalším ze skvostných výkonů vykradli Pittodrie Stadium, když domácí Aberdeen zdolali 2:0 a prohloubili tak jeho krizi.

Přitom Hibs nebyli herně vůbec lepší, Aberdeen ovšem neuhlídal ke konci úvodní půle a na začátku té druhé ostrostřelce Anthonyho Stokese, jenž tak během čtvrthodiny vsítil dvě trefy. Další velkou postavou zápasu byl brankář Hibs Yves Ma-Kalambay, který uspěl proti obrovským šancím Charlieho Mulgrewa a Darrena Mackieho a svůj mančaft výrazně podržel, proto právě koncovka rozhodla o vítězi.

Přitom od úvodních minut to lépe opravdu šlapalo Aberdeenu. Ten mohl otevřít skóre už v 8. minutě, kdy unikl po straně Richard Foster a nacentroval do vápna, podivné nůžky vystřihl Darren Mackie a balón se dostal až na hlavu Sola Bamby, který však nedokázal usměrnit mezi tři tyče. Na druhé straně to o tři minuty později zkoušel aktivní Stokes, včas ho ale dokázal zablokovat obránce Grassi.

Po čtvrthodině hry vypálil z dálky Gary McDonald, jeho pokus ovšem o několik centimetrů branku minul. Následně se zaskvěl Ma-Kalambay, který vyrazil přímý volný kop Mulgrewa z dobrých 30 metrů mimo branku. Po necelé půl hodině hry se ocitl před Ma-Kalambayem Mackie, jenomže zaváhal a ze stoprocentní pozice poslal nepochopitelně balón nad. A právě obrovské spalování se Aberdeenu vymstilo.

Merouane Zemmama vyzval dlouhým pasem ke skórování Stokese, jenž si ještě prohodil balón okolo Mulgrewa a pod tělem Langfielda otevřel skóre. Aberdeen se však ještě nějaký čas nevzdával, jenže všechny pohromy ho srazily do kolen krátce před odehranou hodinou. Nejprve v 55. minutě uvolnil Colin Nish přízemním centrem Stokese a zakončení bylo ještě pohodlnější, než v prvním případě.

Přitom před tímto okamžikem Aberdeen neproměnil hned tři velké tutovky. Definitivní hrob vykopal 8 minut před koncem Lee Miller, který neudržel nervy a ostře atakoval Zemmamu. Verdikt sudího byl jasný - červená karta. Aberdeen i tak zůstává na šestém místě, podle představ toto umístění ale rozhodně není.

Autor: Viktor Sandev / bbc.co.uk

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hibs si udržej svojí formu a vyhrají i na půdě Aberdeenu. Typ: 1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele