Skotská Premier League - souhrn 15. kola

22.11.2008, 15:26, aktualizováno 22.11.2008, 18:19
Komentáře a souhrny
Celtic sice na půdě St. Mirrenu chvíli tápal, ale nakonec během čtvtrhodinky nastřílel tři branky a s přehledem si pohlídal tři body, které upevnily jeho vedoucí pozici v tabulce. Rangers si poradili s Aberdeenem a jsou druzí. Hamilton přišel až v poslední minutě o vítězství nad Dundee, Hibernian venku rozstřílel Motherwell. Hearts porazili Falkirk a Inverness si veze tři body z Kilmarnocku.

St. Mirren FC - Celtic FC 1:3

22.11.2008 13:30

Góly: 89. Jim Hamilton - 64. Georgios Samaras, 66. Shunsuke Nakamura, 80. Cillian Sheridan

Celtic opět nezaváhal a po rozpačitém výkonu z první půle nakonec pohodlně zvítězil nad St. Mirrenem 3:1. Do třígólového trháku dostali Celtic Samaras, Nakamura a Sheridan, v posední minutě pak snížil Hamilton.

Kvůli zranění středopolařů Massima Donatiho a Paula Hartleyho řešil manažer Celticu Gordon Stratchan otázku, koho postavit na střed zálohy vedle Scotta Browna. Nakonec se v základní jedenáctce na pozici jakéhosi defenzivního štítu objevil Garry Caldwell, který přenechal místo ve stoperské formaci Glennu Loovensovi. Na lavičce domácího týmů zůstal nečekaně sedět nejlepší střelec Saints Billy Mehmet.

Do první příležitosti se dostal ve čtvrté minutě hostující Celtic, když střela Garryho Caldwella byla zablokovaná defenzívou St. Mirrenu. O tři minuty později po skvělém průniku Marka Wilsona po levém křídle mířil těsně vedle levé tyče Scott McDonald. Pak neuspěl po Samarasově přiťuknutí ani Andreas Hinkel.

Po čtvrthodině hrací doby se po skvělém pasu dostal do úniku Craig Dargo, kterého před pokutovým územím hrubě zfauloval brankář Artur Boruc, jenž za zákrok vyfasoval žlutou kartu.

Ve 25. minutě se po přihrávce Nakamury ocitl před brankářem Scott Brown, jenž řešil zakončení střelou obloukem, která byla ale moc vysoká a skončila nad bránou. O chvíli později na druhé straně hřiště tvrdě pálil těsně nad Andy Dorman.

Deset minut před koncem prvního dějství zahrával Celtic během dvou minut dva přímé kopy z hranice vápna, Samarasovi ani Nakamurovi se ale ze slibných pozic skórovat nepodařilo. Ve 40. minutě po volném kopu Robsona hlavičkoval nepřesně Loovens.

Po osmi minutách druhé půle se po závaru ve vápně Celticu nejlépe zorientoval Craig Dargo, který ale svou střelu namířil do Artura Bouce. V 64. minutě se konečně favorizovaní hosté dostali do vytouženého vedení, když na pravém křídle nasadil ke sprintu Andreas Hinkel a předložil balon na malé vápno Georgiu Samarasovi, který propasíroval balon za bezmocného brankáře domácího týmu.

O dvě minuty později byl v hlavní roli opět řecký kanonýr, který krásným přiťuknutím našel ve vápně Japonce Nakamuru, jenž si kličkou do levé strany poradil s obráncem a ránou k pravé tyči zvýšil vedení Hoops na 2:0.

Deset minut před koncem zápasu dostal St. Mirren další ránu, když se po rychlém protiútoku dostal míč přes Scotta McDonalda a Shunsuke Nakamuru až ke střídajícímu Cillianu Sheridanovi, jenž na hřišti nahradil Samarase, a z bezprostřední blízkost doklepl balon do prázdné brány. Pak ještě mířil zhruba z dvaceti metrů těsně vedle Scott Brown.

V poslední minutě zaznamenali Saints alespoň čestný úspěch, když po centru Franca Mirandy hlavičkou překonal Artura Boruce Jim Hamilton.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Falkirk FC 2:1

22.11.2008 16:00

Góly: 18. Bruno Aguiar, 59. Andrew Driver - 16. Steve Lovell

V zápase mezi Hearts a Falkirkem zůstaly tři body doma. Hosté sice od 16. minuty vedli gólem Lovella, o chvíli později však vyrovnal Aguiar a v 59. minutě zařídil domácím plný počet bodů skvělým gólem Driver.

Hearts nastoupili bez záložníka Michaela Stewarta a šanci proto dostal Ruben Palazuelos. V prvních minutách hry měli příležitosti hráči Hearts. Christian Nade předložil míč Aguiarovi, jeho výstřel však letěl mimo. Šance měli i Nade s Jonssonem, jejich střely však byly zblokovány a další pokus Aguiara do brány nezamířil. Falkirk nastoupil bez Holdena, Arfielda i McNamary, příležitost tak dostali Arnau Riera a nezkušení McCaffrey a Mitchell.

Hearts měli sice další šance, v 16. minutě se však do vedení dostali nečekaně hosté. Higdon přihrál přesně Lovellovi a ten přesnou střelou nedal gólmanovi Baloghovi žádnou šanci. Vedení však trvalo pouhé tři minuty. Barr fauloval Nadeho a domácí dostali příležitost volného kopu. Ten zahrál nejlépe jak mohl Aguiar a míč skončil až v síti Falkirku, 1:1. Falkirk se vzpamatoval a Mithellův volný kop musel vyrážet Balogh. Driver ani Zaliukas se i přes své šance už v první půli mezi střelce nezapsali a stav byl nerozhodný.

V 59. minutě přišla chvíle Drivera. Ten převzal míč, skvělým sólem prošel přes několik hráčů a svoji šanci také proměnil v gól na 2:1. Falkirk se snažil vyrovnat, Mitchellovu dalekonosnou střelu ovšem Balogh lapil. Šanci měl po rohovém kopu ještě Bullen, Aguiar ale míč dostal do bezpečí. Hearts zvítězili nad Falkirkem 2:1.

Více informací k zápasu

Dundee United - Hamilton Academical 1:1

22.11.2008 16:00

Góly: 90. Brian Easton (vl.) - 8. Richard Offiong

V patnáctém kole nejvyšší skotské soutěže byl v utkání domácího Dundee United a hostů z Hamiltonu jasným favoritem domácí celek. Hosté se však v 8. minutě dostali do vedení a Dundee nakonec mohlo být rádo za plichtu. Vyrovnávací gól totiž přišel až v 90. minutě. Dundee si stále drží čtvrtou pozici se ziskem 23 bodů. Hamilton zůstává poslední s 11 body.

Dundee odehrálo jedno z nejhorších utkání probíhající sezóny. S posledním Hamiltonem to měla být jasná záležitost, ale místo toho se domácí po celý zápas trápili a nedařilo se jim vůbec nic. Navíc prohrávali už od osmé minuty, kdy zaváhání domácí obrany využil skvělou střelou Richard Offiong, který poslal hosty do vedení.

Ani jeden z týmů si příliš šancí v utkání nevytvořil a gólmani na obou stranách tak po celý zápas moc práce neměli. Ojedinělou tutovku v prvním poločase spálil domácí Craig Conway. Po rychlé kombinaci se ocitl na okamžik sám před gólmanem Tomášem Černým, ale v rozhodující chvíli zaváhal a Černý míč lehce ukořistil. Hosté mimo gólu zahrozili v první půli pouze dvěma nevýraznými střelami Alexe Neila.

Do druhé půle nasadili domácí o něco větší tempo a přišly další velké šance. Nejprve v 55. minutě Francisco Sandaza otřel svůj vynikající projektil o levou tyč Černého branky a o pět minut později pálil z úhlu Paul Dixon, jeho střelu ale výborně chytající Černý vyrazil.

Možná klíčový okamžik se odehrál v 84. Minutě. Hostující Simon Mensing obdržel druhou žlutou a následně červenou kartu a šel předčasně do sprch. Od té doby domácí spustili skutečně obrovský tlak, který vyústil v nastaveném čase v branku. Po centru z pravé strany si do vlastní sítě nešťastně srazil balón Brian Easton. Domácí tak v hodině dvanácté srovnali na 1:1 a doma zůstává bod. Hamilton odjíždí domů s velmi cenným jednobodovým ziskem.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Hibernian FC 1:4

22.11.2008 16:00

Góly: 42. Robert Malcolm - 6. John Rankin, 50. Dean Shiels, 61. Steven Fletcher, 90. Derek Riordan

Utkání mezi Motherwellem a Hibernianem bylo překvapivě jednoznačné, Hibs se po nevydařených zápasech zvedli a svého soupeře rozstříleli na jeho vlastním hřišti 4:1.

Hibernianu se v poslední době nedařilo a ani zápas proti Motherwellu neměl být procházkou růžovým sadem. Hosté však nakonec utkání zvládli skvěle a zaslouženě získali tři body. Už v šesté minutě se hosté radovali z vedoucí branky. Rankin předstihl Malcolma a z okraje pokutového území prostřelil gólmana Smithe. Sol Bamba mohl zdvojnásobit vedení hostů, mířil ale vysoko. Dvě velké šance měl Riordan, ani jednu ovšem v gól neproměnil.

Motherwell se však vrátil do zápasu a tři minuty před koncem první půle srovnal po rohovém kopu Malcolm stav na 1:1. Na začátku druhého poločasu šel Hibernian znovu do vedení, když po patičce Fletchera přesně mířil Shiels. Po hodině hry byl rozdíl ještě vyšší. Fletcher dostal míč a dalekonosnou přízemní střelou zvýšil už na 3:1.

Na druhé straně se do šance probojoval Sutton, Ma-Kalambay byl ale připraven a míč chytil. Hibernian byl však v zápase lepší a dokonce i Bamba se znovu dostal do šance a s jeho střelou měl Smith velké problémy. Poslední hřebíček do rakve Motherwellu zařídil v nastavení Riordan a utkání tak skončilo jednoznačnou výhrou hostů 4:1.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Inverness CT 1:2

22.11.2008 16:00

Góly: 85. Willie Gibson - 14. Dougie Imrie, 38. Garry Wood

Kilmarnock nepotvrdil ve své pevnosti Rugby Park roli favorita a s Inverness prohrál těsně 1:2. Hosty do dvougólového vedení poslali Imrie a Wood, pět minut před konečným hvizdem pak pouze korigoval výsledek utkání Gibson.

Do první šance se dostal hned v první minutě hostující tým zásluhou Iana Blacka, jehož střelu ale brankář Combe zneškodnil. Druhá šance Invernessu ale už gólem skončila, když ve čtrnácté minutě našel Don Cowie parádním centrem na zadní tyči domácí brány Douga Imrieho, který nekompromisní střelou pod břevno otevřel účet zápasu.

I přesto, že manažer Killie Jim Jefferies naléhal na své svěřence, aby zlepšili obranu, obdržel Kilmarnock před poločasovou přestávkou další gól. Osm minut před koncem první pětačtyřicetiminutovky přihrál Cowie do pokutového území Garrymu Woodovi, jenž nedal Combemu žádnou šanci.

V druhé půli se pokusil o snížení domácí Taouil, i po jeho pokusu však stav utkání zůstal nezměněn. Na druhé straně zkoušel štěstí z osmnácti metrů střídající Andrew Barrowman, z gólu se ale také neradoval.

Pět minut před koncem duelu se domácí tým přece jenom dočkal branky, když si Willie Gibson vyměnil na velkém vápně míč s Davidem Fernandezem a prostřelil hostujícího brankáře. Více však už Kilmarnock nestihl a utrpěl po minulém vítězství nad Dundee opět porážku.

Killie se po dnešní prohře propadli na konec první šestky skotské ligy, Inverness poskočil na osmé místo.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Aberdeen FC 2:0

22.11.2008 16:00

Góly: 52. Jean-Claude Darcheville, 68. Kris Boyd

Aberdeen sice až do 52. minuty držel na Ibrox Parku bezbrankový stav, poté však udeřil Jean Claude Darcheville a v 68. minutě hry ještě zvýšil na konečných 2:0 pro Rangers Kris Boyd.

Kvůli zraněním Kennyho Millera a Stevena Davise dostali od začátku šanci Darcheville a Kyle Lafferty. Chyběli také Saša Papac a Madjid Bougherra, Lee McCulloch musel proto často vypomáhat v defenzivě. Už v prvních minutách hry to na Ibrox Parku vřelo, Andrew Considine totiž po centru Charlieho Adama zahrál nešťastně rukou, rozhodčí však pokutový kop nepískl.

O pár minut později zkusil zdálky štěstí Boyd, ale nepřesně. Dvě největší šance přišly až na konci prvního poločasu. Nebezpečnou Youngovu střelu musel vyrazit Allan McGregor a na druhé straně musel zasahovat i Langfield proti volnému kopu Adama.

Aberdeen se snažil neinkasovat, což vydržel do 52. minuty hry. Roh Adama prošel až k Darchevillovi a útočník Rangers poslal lehce míč do brány. Na druhé straně měl velkou šanci Zander Diamond, ale gól se mu vstřelit nepodařilo. Kris Boyd už se připravoval na střídání, přesto ještě stačil vstřelit gól.

Aberdeen zklamal v taktice, znovu totiž Adamův roh prošel k hráči Rangers. Lafferty prodloužil míč a Boyd hlavou zajistil vedení domácím 2:0. Ihned po gólu šel střídat a místo něj na hřiště vyběhl DaMarcus Beasley. Rangers se snažili na konci zápasu bránit a nepouštět soupeře do šancí. To se jim povedlo a slaví tak výhru 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC15131139:1540
2.Rangers FC15113134:1136
3.Heart of Midlothian1582517:1826
4.Dundee United1565420:1723
5.Hibernian FC1554619:2219
6.Kilmarnock FC1561814:2119
7.Aberdeen FC1553715:1818
8.Inverness Caledonian1552817:2217
9.Motherwell FC1552817:2317
10.Falkirk FC1544718:2116
11.St. Mirren FC1533910:1912
12.Hamilton Academical15321013:2611

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
irik

Celtic Glasgow

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Let´s go the hoops.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele