Skotská Premier League preview - 25. kolo

10.02.2008, 08:24
Aktuality
Celtic se dostal do hodně nezáviděníhodné situace. Na vedoucí Rangers sice má zápas k dobru, už teď je ale rozdíl mezi oběma glasgowskými kluby sedmibodový. Svěřenci Gordona Strachana mohou toto manko snížit v neděli na půdě Aberdeenu...
Dundee United - Hibernian Edinburgh  (sobota 13:30)
Hibernian přijíždí ve 25. kole Premier League na hřiště třetího týmu tabulky, Dundee United. Domácí poslední dva zápasy v lize vyhráli a změnu nebudou chtít dopustit ani proti Hibs.

Kouč Dundee United Craig Levein má velký problém se sestavou. Několik hráčů utrpělo v posledních zápasech menší, či větší zranění a do zápasu proti Hibs nemusí být většina připravena. Willo Flood, Sean Dillon, Mark Kerr, Christian Kalvenes, Lee Wilkie a Noel Hunt utrpěli tento týden v pohárovém utkání proti Aberdeenu menší zranění, do zápasu by ale mohli vyběhnout. Levein možná už ve svém týmu přivítá i dva nováčky, Jima O'Briena a Dannyho Swansona, kteří do týmu přišli v lednu.

Dundee se kromě velkého množství poranění zápas s Aberdeenem vydařil a po výhře 4:1 postoupili do finále Ligového poháru. Asistent trenéra Peter Houston přesto své hráče před dalším soupeřem varuje. "Po postupu do finále se nám hodně zvýšila morálka a celý tým si věří. Hibs je ale těžký soupeř, který nám může nadělat velké problémy. Musíme se na něho pořádně připravit," řekl Houston.

Manažer Hibernianu Mixu Paatelainen bude postrádat Abdessalama Benjellouna, kvůli problémům s kolenní šlachou. První start u Hibs si možná připíše nová posila, Colin Nish. Hibs se po nevýrazných výkonech v posledních ligových kolech propadli až na osmou příčku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heart of Midlothian - Gretna FC  (sobota 16:00)
Zatím to vypadá, že změna ve vedení Hearts klubu pomohla, tým se výsledkově zlepšil a zápasem proti beznadějně poslední Gretně si svoji vítěznou formu nebude chtít pokazit. Gretna ale v minulém ligovém kole překvapila v utkání s Falkirkem.

Hearts se poslední dva ligové zápasy vydařily a vítězstvím nad Hibernianem a Aberdeenem se dostaly na devátou příčku tabulky. Manažer Hearts Stephen Frail může využít služeb nového záložníka Fernanda Screpise, který přišel z Kaunasu. Frail ale bude postrádat útočníka Nadeho, který nenastoupí kvůli chřipce a Eggerta Jonssona s Calumem Elliotem, jenž hráli za své národní týmy uprostřed týdne. V poslední době se ve Skotsku spekulovalo o možném prodeji Hearts, to ale mluvčí klubu popřel. "Spekulace, že byl klub nabídnut k prodeji se nezakládaly na pravdě," dementoval mluvčí Hearts. "Teď se musíme soustředit jen na utkání proti Gretně," doplnil Frail.

Gretna v posledním kole překvapila v utkání s Falkirkem, i když vítězstvím 2:0 se jejich pozice v tabulce nezlepšila. Do sestavy by se mohl vrátit Gavin Skelton, který byl mimo hru kvůli zranění.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.80 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Motherwell FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Domácí Motherwell, jenž okupuje slušnou čtvrtou příčku, se dnes utká na Fir Parku, v rámci 25. kola Scottish Premier League, s Kilmarnockem, kterému náleží předposlední, tedy jedenácté místo.

Motherwell v posledním vzájemném měření sil zvítězil nad svým dnešním soupeřem na jeho půdě těsně 1:0, ale jinak má v poslední době kolísavé výkony. Z posledních šesti zápasů se tým Marka McGhee třikrát radoval z vítězství a třikrát odešel ze hřiště poražen. V domácím mužstvu se uzdravuje ze zranění kolene Chris Porter, ale start v dnešním zápase by byl příliš velký risk. Naopak bez rizika mohou nastoupit Simon Lappin a Stevie Hammell, kteří posílili klub těsně před uzavřením přestupového okénka.

Na Fir Parku se nyní hodně skloňuje slovo Wigan, jelikož právě tento anglický tým má zájem o služby útočníka Motherwellu Rosse McCormacka. McGhee však věří, že McCormack v klubu zůstane a až poté přestoupí do většího klubu. "Myslím si, že by měl Ross přestoupit do většího mužstva, než je Wigan. Bylo by nejlepší, kdyby tu zatím zůstal a myslím, že by mu pak agent poradil co a jak," sdělil obavy nad odchodem útočníka McGhee.

Kilmarnock stále pokračuje v mizerných výkonech a poslední zápas toho byl důkazem. Na vlastním hřišti nestačil na Dundee United a odnesl si porážku 1:2. V posledních pěti utkáních získali svěřenci kouče Jima Jefferiese pouze jeden bod a to za remízu 1:1 na stadionu Hearts of Midlothian. Debut v dresu Killie by si měl dnes odbýt Mehdi Taouil. Marocký záložník měl až doposavad potíže se stehnem, kvůli kterým nemohl hrát. Mimo hru zůstávají obránce Rhian Dodds, jenž má žaludeční problémy, a Eric Skora, který má zraněné koleno.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Dnes uvidí fanoušci na Ibrox stadionu střetnutí dvou týmů, kterým se v letošní sezoně velmi daří. Lídr tabulky Rangers, kteří stále drží před Celtikem čtyřbodový náskok, přivítají šestý Falkirk.

Domácí v minulém kole nezaváhali, deklasovali St. Mirren 4:0 a upevnili si tak vedoucí postavení v tabulce skotské ligy. Rangers se nyní nachází ve výtečné formě, jelikož drží šňůru pěti vítězství v řadě.

Gers si minulý týden zajistili služby 34letého Christiana Daillyho. Bývalý hráč Wast Hamu by měl vyztužit střed obrany Rangers. "Hrál jsem už na různých pozicích, ať už to byla krajní, střední obrana nebo záloha, vždy sem se snažil podat co nejlepší výkon," prozradila nová posila v dresu Rangers. Dailly odehrál v úterý utkání za rezervní tým Jezdců proti Kilmarnocku, které skončilo vítězstvím modrých 1:0 a dnes by měl být připraven zasáhnout do utkání prvního mužstva.

Manažer Walter Smith nebude moct pro dnešní utkání počítat pouze Kevinem Thomsonem, který má problémy se třísly. K dispozici je však nová posila Steve Davis a také Steven Whittaker, jenž měl problémy s kotníkem, které si způsobil minulý víkend při utkání skotského poháru proti Hibernian. Nyní je ale 23letý obránce připraven zasáhnout do hry.

Tým Johna Hughese má stále v paměti srpnový zápas, kdy od Jezdů dostal výprask 2:7. Ani druhý zápas v letošní sezoně se Falkirku proti glasgowskému týmu nepovedl. Na domácím hřišti utrpěl porážku 1:3. Hughes však věří, že jeho mužstvo dnes favorita pořádně potrápí. Domácí manažer také spoléhá na útočnou sílu týmu, kterou tvoří hlavně Pedro Moutinho a Graham Barratt. "Do zápasů půjdeme naplno a vydáme ze sebe všechno," prohlásil Hughes, který bude v dnešním zápase postrádat kromě Michaela Higdona, Deana Holdena a Tima Krula, kteří jsou dlouhodobě zraněni, také Arnau Riera, jenž je v týmu na hostování ze Sunderlandu. 26letý záložník má problémy se stehnem. Na soupisku naopak přibudou nové posily s Ipswiche Billy Clarke a Shane Supple.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.75 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Inverness Caledonian Thistle  (sobota 16:00)
Na St. Mirren Parku bude dnes k vidění souboj sedmého týmu skotské nejvyšší soutěže s klubem, jenž se nachází na desáté pozici, souboj Invernessu s domácím St. Mirrenem.

Domácím se hrubě nepovedl minulý zápas, ve kterém prohráli na Ibrox Parku s místními Rangers vysoko 0:4 a v dnešním zápase má tak tým Gusa MacPhersona co napravovat. Spíš by měl St. Mirren navázat na předchozí zápasy s Motherwellem a Hibernianem, které The Saints vyhráli 3:1 a 2:1. Dnešní zápas bude sledovat pouze z hlediště Will Haining, jenž si odpykává trest z minulého zápasu. Vedle Haininga se na tribunu St. Mirren Parku může posadit i Gary Mason, který má natažené lýtko. Do hry nezasáhnou ani Stephen O'Donnell a Richard Brittain. Svůj první zápas ve skotské lize za St. Mirren odehraje nová posila Jim Hamilton, se kterým MacPherson počítá do útoku. Hamilton už nastoupil minulý víkend v pohárovém utkání proti Dundee United.

Inverness neustále pronásleduje vedoucí šestici Premier League, na šestý Falkirk ztrácí pouze jeden bod a ještě k tomu má zápas k dobru. V minulém kole měli hráči hostujícího týmu volno, jelikož jejich zápas proti Motherwellu byl odložen tradičně kvůli promáčenému terénu. Trávník pod vodou, to je letos velký problém prakticky všech skotských stadionů. Výkony Invernessu jsou stejně jako třeba výkony St. Mirrenu velmi nevyrovnané. V jednom kole přijde vítězství, v druhém zase porážka. Hrající manažer hostí Craig Brewster se bude muset v dnešním střetnutí obejít bez obránce Phila McGuira, který si odpykává trest. Poprvé za Highland možná nastoupí Dougie Imrie, který do Invernessu přestoupil z druholigového Clyde.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.25 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Aberdeen FC - Celtic FC  (neděle 15:00)
Aberdeen čeká v tomto kole těžký soupeř, na Pittodrie Stadium totiž přijíždí Celtic. Aberdeen v poslední době příliš přesvědčivě nehrál a zápas s Celticem, který poslední čtyři ligové zápasy vyhrál, rozhodně nebude pro svěřence kouče Calderwooda lehkou záležitostí.

Aberdeenu se poslední dva ligová zápasy nepovedly. Nejprve to byla prohra 0:3 s Dundee United a v minulém kole prohra na vlastním hřišti s Hearts. Proti svému bývalému zaměstnavateli nenastoupí útočník Aberdeenu Jamie Smith, který má problémy s kolenní šlachou. Smith si zranění přivodil při pondělním tréninku. Stejný problém trápí i Richieho Byrnea. Jimmy Calderwood varuje své hráče před novou posilou soupeře, Barrym Robsonem. Mladý záložník přišel do Celticu v lednu z Dundee United za 1,25 miliónu liber. "Barry může hrát napravo i nalevo a je to velmi kvalitní hráč," řekl Calderwood.

Celtic je v tabulce na druhé pozici se ztrátou sedmi bodů za Rangers. Celtic má v lize formu, což ukázal i v minulém ligovém kole, když zvítězil 1:0 ve Falkirku a odvezl si tři body. Do brány by se měl postavit Artur Boruc. Polský gólman sice utrpěl ve středečním reprezentačním zápase mezi Poslem a Českou republikou zranění slabin, v pátek už ale trénoval a nic by nemělo bránit jeho startu v nedělním zápase. Andreas Hinkel se také zotavil, od zápasu s Kilmarnockem měl problémy se stehnem, teď už je ale v pořádku a do utkání by měl vyběhnout. Manažer Celticu Gordon Strachan je velkým kritikem hraní na promáčeném povrchu a prohlásil, že slabší týmy mají v tomto období velkou šanci k zisku bodů. "V poslední době jsem neviděl moc pěkných zápasů, což určuje hlavně počasí. Třeba takový Arsenal, který má skvělé fotbalisty potřebuje, také potřebuje dobré hřiště, aby se mohl soustředit jen na výkon." Podle Strachana se musí podle kvality hřiště přizpůsobovat i sestava, určitým typům hráče současné období nesvědčí. "Jestli jste se dívali na sestavu, kterou jsem vybral na zápas s Motherwellem, viděli jste místo Nakamury Evandera Sna. Musíte vybírat tým podle typu hřiště. Nechci si na to stěžovat, ale tak to je," řekl Strachan.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.15 - 3.55 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC22172352:1753
2.Celtic FC22154353:1749
3.Dundee United241221037:3138
4.Motherwell FC21112831:2835
5.Aberdeen FC2496928:3333
6.Falkirk FC24951034:3832
7.Inverness Caledonian Thistle231011231:3631
8.Hibernian Edinburgh2277829:2928
9.Heart of Midlothian24761134:4027
10.St. Mirren FC22741116:3625
11.Kilmarnock FC24571224:3522
12.Gretna FC22341519:4813

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele