Skotská Premier League - preview 25. kola

12.02.2011, 08:56, aktualizováno 13.02.2011, 11:26
Previews
Celtic má v jediném nedělním duelu skotské nejvyšší soutěže jednoznačný úkol - porazit Dundee United, aby si udržel náskok na čele tabulky před městským rivalem Rangers, který ma nadále dva zápasy k dobru a boj o titul je nadále napínavý...
Dundee United - Celtic FC  (neděle 13:00)
Situace na čele skotské ligy je stále velmi vyrovnaná, takže ani jeden z glasgowských velkoklubů si nemůže dovolit nějaké ztráty. I z toho důvodu cestuje Celtic na půdu Dundee United pro velmi důležité tři body.

V posledních kolech se Celtic opět proměnil ve vítěznou mašinu, která nezná slitování. Svěřenci trenéra Lennona se mírně zadrhli pouze v utkání s Aberdeenem, proti kterému vybojovali hubenou výhru 1:0. Ve zbývajících duelech ale jednoznačně ovládli dění na hřišti a bez větších potíží vždy zvítězili.

Stále se tak drží na čele tabulky, v těsném závěsu ovšem mají městské konkurenty z Rangers, kteří včera vyhráli vysoko 6:0 proti Motherwellu, a tak musí dnes Celtic za každou cenu zvítězit. Trenér Lennon očekává, že výrazně by k tomu mohl dopomoci už také zkušený záložník Fredrik Ljungberg, který toho od svého zimního příchodu zatím moc nenahrál.

"V posledních týdnech hodně tvrdě makal na své fyzičce a nyní je už připravený. V pondělí odehrál za rezervu skutečně velmi dobré utkání. Také v tréninku vypadal dobře, takže nyní se už může poprat o místo v sestavě," prohlásil kouč Lennon.

Dundee nastoupí k tomuto střetnutí ve velkém optimismu. Za posledních deset kol totiž prohrálo pouze jednou, a tak věří, že svou aktuální osmizápasovou sérii bez porážky protáhne opět o další zápas. Jenže na Celtic v minulosti příliš častokrát nevyzrálo. Za posledních deset bylo schopné vyhrát pouze v jediném případě, a to loni, když se radovalo z výsledku 2:0. V letošní sezóně ovšem dokázalo Dundee vybojovat remízu 1:1 dokonce v Celtic Parku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.40 - 3.60 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
St. Mirren FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Inverness se pokusí odvést si ze hřiště St. Mirrenu tři body, čímž by si udržel svoji pátou příčku. Domácí mají naopak stále problémy se záchranou, jejich náskok před posledním Hamiltonem nyní čítá čtyři body.

St. Mirren v minulém kole nebodoval v důležitém zápase s Hibernianem, s dalším adeptem na sestup prohrál venku 0:2 a nyní je bod za ním. Do sobotního utkání nezasáhne suspendovaný Jim Goodwin, nejistý je start u Paula McGowana, Paula McQuadea a Patricka Cregga. Mimo hru jsou stále zranění Gareth Wardlaw a David Barron.

Inverness po slibném začátku sezóny zažívá rapidní pokles formy, nebodoval ani v posledním ligovém utkání, Aberdeenu podlehl doma 0:2. Na jeho devětadvacet bodů se v tabulce již dotáhli Dundee United a St. Johnstone. Inverness se v sobotu bude muset obejít bez suspendovaných Granta Munroa a Rosse Tokelyho. Zranění jsou navíc Dani Sanchez, Roy McBain, Gavin Morrison a Kenny Gillet.

Obránce Invernessu, David Proctor si myslí, že nejtěžší bude zastavit Craiga Darga a Michaela Higdona. Higdon má stejně jako Dargo formu a v této sezóně nastřílel již sedm branek. "Higdon je odlišný typ hráče. Bude hrát svoji fyzickou hru a pokusí se vyhrát hlavičkové souboje. Pokud se nám podaří tuhle hrozbu zastavit, myslím si, že si můžeme odvést dobrý výsledek," tvrdí Proctor.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Rangers FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Rangers čeká další důležitý zápas v boji o návrat na vedoucí příčku tabulky, v sobotu na svém hřišti přivítá Motherwell. Rangers mají před sebou obtížné období, kromě ligových utkání se totiž v příštím týdnu vrací i evropské poháry.

Rangers si v minulém kole připsali tři body za výhru 1:0 nad Hearts a na vedoucí Celtic momentálně ztrácí pět bodů, mají však dva zápasy k dobru. Příští týden se ale znovu vrací ke slovu i Evropská liga, kde Rangers čeká souboj se Sportingem Lisabon. Podobná situace na Ibrox Parku nastala už v roce 2008, kdy se Rangers dostali až do finále Poháru UEFA. Kvůli nabitému programu, kdy je během osmi dní čekaly i čtyři zápasy, nejenže ve finále podlehli, ale ztratili i ligový titul.

"Už jsme to dříve zažili. Neříkal bych, že nám to dělá starosti, dokud se to nestane, není třeba o tom mluvit. Je tam celkem málo pohárových her, které nám v případě vítězství mohou způsobit problémy. V roce 2008 jsme se v Poháru UEFA dostali až do finále. To byl největší problém, protože potom jsme neměli čas na přípravu pro další zápasy. Pokud se ale bude situace opakovat, budeme jen rádi a uvidíme, co se bude dít," sdělil manažer Walter Smith.

Osmý tým tabulky, Motherwell, v posledním kole podlehl doma 0:1 Kilmarnocku a na Ibrox Parku může jen překvapit. Velkým problémem pro hostující tým je v poslední době široká marodka. Zranění jsou stále Keith Lasley, Stephen Craigan, Stevie Hammell, Bob McHugh a karetní trest si musí odpykat Steven Saunders. Do sestavy Rangers se po nemoci vrací Kyle Lafferty, operace kolene však čeká Leea McCulloche a zraněný je také Kirk Broadfoot.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.25 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Johnstone FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Aberdeenu se vzkřísili a nyní mohou opět pomýšlet na postup do nejlepší šestky. Díky těžkému losu se jim tato meta mírně vzdálila, ovšem i tak dokážou Dons vyhrávat a chtějí si dobrou formu udržet co nejdéle. Hosté se v tabulce posunuli na devátou příčku se ziskem třiadvaceti bodů a v tuto chvíli jim chybí na šesté místo Dundee jen šest bodů. Nicméně jejich konkurent ze St. Johsntone je ještě blíže.

Saints totiž ani letos zřejmě nebudou muset řešit problémy se záchranou a vydatné útočí na horní polovinu tabulky. Nyní okupují sedmou příčku, když mají stejný počet devětadvaceti korálků jako nad nimi Dundee United a Ivnerness. Ovšem pouze o bod méně má Motherwell a čeká se tak tuhý boj. Pokud k tomu Saints nezvládnou sobotní duel s Aberdenem a prohrají, dostane se do hry i devátý celek tabulky a o zábavu bude určitě postaráno.

V opačném případě však naděje Dons hodně poklesnou. Aberdeen dokázal naposledy zdolat v národním poháru Dunfermline a prošel tak do dalšího kola, předtím třikrát nestačil na favorizovaný Celtic a vypadl s ním i z ligového poháru. Domácí přešli v poháru přes druholigový Partick, předtím zaznamenali v lize výhru 2:0 na Hamiltonem a alespoň částečně napravili nedávné zaváhání s favorizovanými Hearts.

V McDiarmid Parku se oba týmy utkaly loni v srpnu a hosté si odvezli cenné vítězství 0:1, předtím se ovšem hrálo nerozhodně 1:1 a podobně vyrovnané klání se dá očekávat také teď. Saints se už mohou spolehnout na hvězdného Arvydase Novikovase, který nenastoupil v národním poháru proti Particku. Další hráči výběru kouče Dereka McInnese mají mírné zdravotní problémy, avšak všichni jsou připraveni nastoupit.

Hosté disponovali mnohem větší marodkou, ale nyní se začíná přeci jen vyprazdňovat. Po zranění třísel se totiž vracejí Sone Aluko a David McNamee, nastoupit by také mohl hvězdný forvard Nick Blackman. Nicméně poraněná noha na trávník nepustí Roba Milsoma, v duelu s Celticem dostal červenou kartu už v první minutě důležitý obránce Andrew Consodine a musí si jí odpykat, nemoc brání návratu též Rory McArdlemu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hamilton Academical - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Hamilton čeká v sobotu velmi těžký soupeř, postaví se totiž proti třetím Heart of Midlothian. Hamilton by rád ukončil čekání na první domácí výhru v probíhající sezóně a zároveň se vymanil ze dna ligové tabulky.

Hamilton naposledy v lize nastoupil proti St. Johnstonu, ale podlehl mu 0:2 a prohrou 1:3 skončil i jeho pohárový zápas proti Dundee United. V ligové tabulce je Hamilton na poslední a tedy i sestupové pozici, se ztrátou čtyř bodů na St. Mirren. Před utkáním s Hearts nemají domácí žádné čerstvě zraněné hráče, dlouhodobě chybí jen Alex Neil a James Gibson.

Pro Hearts je cíl jasný, po prohře 0:1 s Rangers se na hřišti Hamiltonu vrátit na vítěznou vlnu. Hosté mají momentálně pohodlný náskok dvanácti bodů na čtvrtý Kilmarnock, ale pět bodů nyní ztrácejí na svého posledního přemožitele z Ibrox Parku. Debutový zápas za Hearts by mohl odehrát obránce Andy Webster, ale chybět pravděpodobně budou Kevin Kyle, Calum Elliot, Suso Santana a David Obua.

Jedenácti-zápasová série bez prohry posunula Hearts do role aspirantů na ligový titul, vše ale utnula porážka z Ibrox Parku. "Doufali jsme, že jsme schopní s nimi uhrát dobré výsledky, bohužel se nám to nepodařilo. Teď už je to ale minulost. Těšíme se na další zápasy, ve kterých se potřebujeme vrátit na naši cestu a třeba i zahájit další podobnou sérii," sdělil obránce Hearts, Eggert Jonsson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.50 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hibernian FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Že by se přeci jen dokázali fotbalisté Hiberianu alespoň částečně zvednout a vzdálit se tak nelichotivému boji o záchranu? Je sice pravdou, že jedna vlaštovka jaro nedělá, ale rozhodně je to pozitivní zpráva. Hibs v minulém kole se St. Mirrenem dokázali zvítězit 2:0 a přerušili tak své dva nepříliš pozitivní rekordy. Zaprvé vyhráli po deseti kolech a k tomu přerušili svůj neuvěřitelný gólový půst, trvající neskutečných 514 minut.

Tak dlouho opravdu trvalo, než Hibernian rozvlnilo síť. Zachráncem se stal Derek Riordan, který dokázal v 63. minutě zamířit do sítě Saints a po dlouhé době potěšil Easter Road. Domácí se tak dostali s devatenácti body na desátou příčku právě před St. Mirren, náskok na poslední Hamilton se tak rázem navýšil na korálků pět. Nyní ale bude mít před sebou o něco těžší zkoušku, Kilmarnock totiž bojuje o účast v nejlepší šestce a dokonce i v evropských pohárech.

Hosté z Rugby Parku ale nyní nedisponují nikterak obdivuhodnou formou a postupně se jejich náskok na ostatní soupeře ztenčuje, nebo zůstává konstantní. Killie jsou na čtvrté příčce se ziskem šestatřiceti korálků, ovšem na Hearts ztrácejí již dvanáct bodů a to se bude velmi těžko stahovat. Sice na duo Inverness - Dundee mají k dobru sedm bodů, jenže právě Dundee má čtyři duely k dobru. V minulém kole si Kilamrnock poradil s Motherwellem na jeho půdě v poměru 1:0.

Oba celky se na Easter Road potkaly loni v říjnu a domácí zvítězili 2:1, celkově si tak připsali třetí těsné vítězství v řadě. A nyní se čeká vyrovnaný duel, kde o vítězi nejspíš rozhodne jedna trefa. Kouč Hibs Colin Calderwood nemůže počítat s vykartovaným Kevinem McBridem, kvůli zranění bude chybět Kevin McCann. Navíc otazník visí nad startem dvojice Danny Galbraith - Steven Thicot, oba utrpěli v nedávné době mírné zranění.

Kilmarnock se stále musí obejít bez důležitého obránce Frazera Wrighta, který ještě odpočívá po operaci. Kvůli karetnímu trestu nemůže nastoupit Garry Hay, avšak stejný trest si již odpykal Jamie Hamill a bude připraven. Po zranění se navíc vrací Craig Bryson. Hibernian může počítat s nově příchozím Akpo Sodjem, který přišel překvapivě z anglického Charltonu. "Byla to pro mě snadná volba. I když se výsledkově Hibernian příliš nedaří, tak je to velký klub a já mu nyní chci pomoci ke zlepšení," vyhlašuje s velkým odhodláním.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.20 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC24184253:1458
2.Rangers FC22172347:2053
3.Heart of Midlothian24153637:2148
4.Kilmarnock FC24106837:2636
5.Inverness Caledonian2478931:3029
6.Dundee United2078525:2529
7.St. Johnstone FC23851017:2729
8.Motherwell FC23841126:2728
9.Aberdeen FC23721423:4223
10.Hibernian FC24541523:4219
11.St. Mirren FC23461318:3818
12.Hamilton Academical22281214:3914

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ma vubec nekdy celtic a rangers konkurenci?

Reagovat
smazaný uživatel

kratkodobo sa to obcas niekomu podari ale v dlhodobej sutazi sa kvalita kvoli dlhsiemu casovemu rozpatiu prejavi asi tak ze - NIE.

mam za to ze velkost tychto klubov, historia, zazemie, ich popularita atd to uz ani nikomu nedovoli. mensie kluby by na svoje napredovanie potrebovali ovela vacsi kapital nez akym v sucasnosti disponuju a to sa v Skotsku hlada velmi tazko.

uz konkurencia samotnych Old Firms odradza potencialnych kupcov od vstupu do inych klubov, skratka je to uz dopredu odsudene na neuspech.

btw celtic nie je pre Rangers konkurencia

Reagovat
FC Porto FC

Heart se jeví dobře

Reagovat
smazaný uživatel

Stokes

Reagovat
smazaný uživatel

Chudák hrubas...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Virtuos

odkedy hraje Mulgrew stopéra?

Reagovat
smazaný uživatel

odkedy nema kto iny

navyse na "jeho" lavom beku je jednotka Izaguirre takze je urcite rad aj za to.

ked sa vrati Rogne pojde na stopera on no a Mulgrew sadne na lavku.

Reagovat
Manik...

jako PD Real, Barca a zbytek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele