Skotská Premier League - preview 25. kola

28.01.2012, 09:16
Previews
Jen čtyři zápasy má dnes na programu skotská nejvyšší soutěž. Druzí Rangers by se rádi výhrou nad Hibernianem přiblížili Celticu, jehož utkání s Hearts byl odložen stejně jako souboj Dundee United s Kilmarnockem. Další tři dnešní zápasy hostí Aberdeen, Motherwell a Inverness...
Aberdeen FC - Dunfermline Athletic  (sobota 16:00)
Před týdnem si Aberdeen přivezl cenný bod z Ibrox Parku a nyní bude chtít tento úspěch potvrdit vítězstvím nad posledním Dunfermlinem. Rudí nepoznali hořkost porážky už čtyři kola v řadě, naposledy je porazil na Štědrý den Inverness.

A i díky této sérii se Aberdeen posunul v tabulce už na osmé místo a jelikož s jídlem roste chuť, chtějí domácí skončit do šestého místa a to je vzhledem k jednobodové ztrátě velmi reálný cíl.

"Je to náš cíl, vždy to bylo naším cílem. Chceme skončit v tabulce tak vysoko, jak jen to půjde. Dobré by bylo dostat se do první šestky. Bude to ale obtížné, protože spoustě týmů se daří," prohlásil poněkud sebevědomě někdejší záložník Rangers a současný hráč Aberdeenu Stephen Hughes.

Velké záchranářské problémy má stále hostující Dunfermline. Hosté nedávno dokázali vyhrát na půdě Kilmarnocku 3:0 a díky tomu stáhnout ztrátu na dalšího sestupového kandidáta Hibernian na jediný bod. Nicméně v minulém kole Athletic znovu klopýtl a po porážce 1:3 odjížděl s prázdnou z Motherwellu. Největším problémem hostů nadále zůstává defenzíva, vždyť ta už letos inkasovala ohromných padesát dva gólů, přičemž ofenzíva nastřílela rovnou polovinu - šestadvacet. Dunfermline nečeká na Pittodrie Stadium nic lehkého, Aberdeen je ve formě a proti poslednímu celku soutěže to bude chtít samozřejmě potvrdit.

Domácímu celku budou scházet Rob Milsom, Isaac Osbourne a Peter Pawlett, na vině jsou různá zranění. Pars pro změnu nastoupí bez Andyho Barrowmana, Paula Burnse, Paula Gallachera, Nicka Phinna, Stevena Bella a Stevena McDougalla. Vrátit už by se ale mohl Austin McCann.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 3.80 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inverness Caledonian - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Fotbalistům Invernessu se v poslední době vcelku daří vítězit a díky tomu se postupně oddalují sestupovým vodám. Ještě před několika koly byli poslední příčce velice blízko, ovšem nyní mají luxusní osmibodový náskok. Oproti některým protivníkům disponují také duelem k dobru a cesta do nejlepší šestky není příliš vzdálena. Na Dundee United totiž Caledonian ztrácí pouhé dva body.

A při dobré konstelaci hvězd může Inverness na tuto vytouženou pozici poskočit už teď. V domácím prostředí vyzve konkurenta ze St. Mirrenu, který je pouze o příčku lepší a má o bod více. Inverness v posledních čtyřech ligových kolech získal deset bodů a to vyhrál v Motherwellu či doma porazil Hearts! Saints po výhře nad Jezdci čtyřikrát v řadě nevyhráli a získali jen jeden bod, po opakovaném duelu alespoň postoupili dále v národním poháru.

Domácím se ve vzájemném duelu se Saints daří přeci jen o něco více, zvítězili hned třikrát z minulých čtyř zápasů a v obou letošních duelech vyhráli shodně 2:1. V dresu domácích by si svou premiéru mohlo odbýt nově příchozí duo Sam Winnall - Claude Gnakpa. Po zranění ramene je zpět v tréninku Aaron Doran a mohl by nastoupit, určitě mimo hru ovšem zůstávají zranění Roman Golobart a Andrew Shinnie.

Trenér Caledonian Terry Butcher je potěšen, že do jeho týmu konečně postupně přišla kvalita. "Minulý týden jsem si mohl vybírat z nejméně sedmnácti hráčů a ne ze dvanácti nebo třinácti. Byl to příjemný pocit, navíc všechny aspekty nám nahrály a zvítězili jsme. Doufáme, že v tomto tempu budeme pokračovat i nadále," projevil emoce zkušený stratég.

Hosté budou postrádat záložníka Kennyho McLeana, který po nehodě v tréninku bude kvůli zlomené klíční kosti mimo hru více jak šest týdnů. Poraněné lýtko nepustí na trávník ani kapitána Jima Goodwina. "Inverness hraje skvěle a naše současná forma není nejlepší. Jenže kdyby mi někdo řekl, že budeme pouze o bod za nejlepší šestkou v této fázi, tak bych mu nevěřil. Doufám, že na konci sezóny předvedeme dobré výkony," řekl kouč Danny Lennon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.25 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Motherwell FC - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Motherwell se v úterní dohrávce konečně po delší době radoval z výhry a v tomto nastoleném trendu by jistě rád pokračoval. Nyní je před ním o něco náročnější zkouška než poslední celek tabulky z Dunfermlinu. St. Johnstone totiž dýchá svému sobotnímu protivníkovi na záda a je za ním pouze o tři body, čeká se tedy velice vyrovnaný souboj o třetí až páté místo. Saints navíc v poslední době vyhrávají jeden duel za druhým.

Jedinou porážku si připsali v souboji s Rangers, jinak v poslední době zdolali Hibernian, Kilmarnock i Dunfermline a postoupili dále též v národním poháru. Motherwell jde dále po velice pohodlném vítězství, avšak až do minulého klání měl na kontě pět nevyhraných ligových duelů v řadě. Letošní vzájemná bilance je 1:1, Saints vyhráli ve Fir Parku 3:0, ovšem Motherwell soupeři vrátil stejný výsledek na jeho půdě v 18. kole.

Domácí budou postrádat vykartované duo Michael Higdon - Stephen Craigan, kvůli problémům s achilovkou nemůže hrát ani obránce Steven Saunders. Trenér Stuart McCall nyní čeká vyrovnaný souboj. "St. Johnstone je dobrý tým, což nám ukázal svým vítězstvím 3:0 tady ve Fir Parku. Spousta lidí si myslela, že po odchodu Dereka McInnese půjde tým dolů, ale mýlili se. Musíme předvést nejlepší hru a potom můžeme myslet na vítězství," prohlásil.

Hosté nemají na marodce nikoho a všechny opory by měly v sobotu nastoupit, navíc se do tréninku po zranění vracejí Frazer Wright a Chris Millar, k tomu možná mohou nastoupit. Wright chyběl kvůli svalovým problémům několik týdnů, kvůli problémům s kolenem scházel podobnou dobu i Millar. "Motherwell ukázal svou sílu proti Dunfermline, když hrál téměř tři čtvrtiny zápasu v oslabení a navíc měl balón ve svém držení," řekl velice stručně kouč Steve Lomas.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rangers FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Už čtyři body ztrácejí fotbalisté Rangers na první místo a pokud nechtějí, aby se jim titul ještě více vzdálil, musejí doma přehrát předposlední Hibernian. V minulém kole se Jezdcům nepodařilo uspokojit domácí fanoušky, nyní mají druhý pokus.

Pouze remízou 1:1 skončilo poslední utkání hráčů Rangers v domácím Ibrox Parku. Velice cenný bod si odtamtud odvezli fotbalisté Aberdeenu, kteří v zápase dokonce vedli, ovšem na trefu Árnasona ze 63. minuty odpověděl velmi záhy Edu. Rangers i přes další šance rozdílovou branku nevstřelili a umožnili tak konkurenčnímu Celtiku, aby navýšil svůj náskok na čele tabulky už na rozdíl čtyř bodů. V zápase proti Hibernianu tak domácí nepočítají s ničím jiným, než s vítězstvím.

V táboře Rangers také stále nejsou uzavřeny příchody a odchody. Nejžhavějším tématem je možný odchod aktuálně nejlepšího střelce skotské Premier League Jelaviče. O chorvatského autora letošních šestnácti branek má zájem hned několik anglických klubů v čele se slavným Liverpoolem. Zda Jelavič odejde, či setrvá v Ibrox Parku, je otázkou. Odpověď by měly přinést následující dny.

Daleko ke spokojenosti mají zatím v Edinburghu, kde Hibernian bojuje o záchranu. Hibs na výhru nad Dunfermlinem nedokázali navázat a doma podlehli pátému St.Johnstone 2:3. Hibernian ale přitom mohl získat alespoň bod, sedm minut před koncem totiž srovnával krok na 2:2, ale ještě tři minuty před koncem rozhodl o osudu utkání Francisco Sandaza. Aktuální rozdíl mezi posledním Dunfermline a předposledním Hibernianem činí pouhý jeden bod.

Ačkoliv půjde o souboj druhého týmu s předposledním, nechtějí domácí rozhodně nic podcenit. Koneckonců nejsou to ani dva roky, co Hibernian senzačně vyplenil Ibrox Park a zvítězil šokujícím způsobem 3:0.

Favorizovaní Rangers budou postrádat Kirka Broadfoota, Stevena Naismithe, Kyla Laffertyho, Jamieho Nesse a Stevena Whittakera. Poměrně rozsáhlá marodka by mohla znamenat start nově příchozího Mervana Celika. Hibernian bude zase bez Leigha Griffithse a Garryho O'Connora.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.50 - 15.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC24192348:1659
2.Rangers FC24174343:1455
3.Motherwell FC23115728:2738
4.Heart of Midlothian24105930:1835
5.St. Johnstone FC23105830:2435
6.Dundee United2469933:3827
7.Kilmarnock FC2369827:3427
8.Aberdeen FC24681026:3026
9.St. Mirren FC24681025:3626
10.Inverness Caledonian23741230:4025
11.Hibernian FC23461324:4118
12.Dunfermline Athletic23451426:5217
Zbývající zápasy
28.01. 16:00Heart of Midlothian - Celtic FC (zápas odložen)
28.01. 16:00Dundee United - Kilmarnock FC (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Aberdeen v Dunfermline 1

-------------------------------

Dons tento kalendarny rok este neprehrali a drzia sa v hre o hornu sestku co bol ich predsezonny ciel. Novacik prehrava kade chodi a jedinou vynimkou bol minulotyzdnovy zapas v Kilmarnocku (3-0) ktory mal ale uz v hlavach poharove semifinale (priznal to aj manazer).

Aberdeen nastrielal Dunfermline v tejto sezone v zapasoch 7 golov a poradit by si mal aj dnes aj ked az tak jednoduche to mat nebude.

ICT v St Mirren X2

----------------------

Zapas v ktorom nastupi tim vo forme proti timu z formy. Caley sa za posledny mesiac skriabu v tabulke hore a casy koncoveho svetla tabulky su nenavratne prec. Neuverite ale chlapci z Highlands boli od zacitaku sezony az do 2.decembra permanentne posledni (akurat na par dni ich tam vystriedal Hibernian) a teraz su uz v hre o prvu sestku.

St Mirren po vianocnom vitazstve nad Rangers asi zaspal na vavrinoch lebo odvtedy uz ani raz nevyhral. Predpokladam ze nova posila Dougie Imrie to vpredu trochu rozhybe a Saints zacnu zbierat body. Domaci spilmacher Andrew Shinnie (odchovanec Rangers) je na 2 mesiace mimo co bude pre tim velke oslabenie. Hostom to len pomoze a podla mna dnes neodidu zo severu naprazdno.

Motherwell v St Johnstone 1X

------------------------------------

Motherwell sa snad konecne zobudil ked si v utorok zaknihoval prve domace vitazstvo od 24.septembra (!). S takouto mizernou bilanciou je treti a to je uz co povedat. Vysledky robi hlavne u superov ale to aj pripad Saints. Ti vyhrali vonku uz 6 zapasov, Well dokonca 7.

Z tohto pohladu by sa teda hodilo x2 ale ja verim domacim. Je to priamy suboj o Europsku ligu a tak bude mat urcite inu atmosferu bez bezny zapas.

Rangers v Hibs 1

--------------------

-4. To nie je teplota v Glasgowe ale strata Rangers na Sceptic. Nic ine ako vitazstvo jazdcov tu preto neprichadza do uvahy. Lahke to ale nebude. Jelavic nenastupi a jediny zdravy utocnik je David Healy, za normalnych okolnosti 4-5. utocnik... Dopredu sa zrejme posunie Aluko a debut absolvuje nova posila, Sved Mervan. Je priezvisko sa podoba na nazov rivala z druheho konca mesta takze sa chlapec rozhodol ze na drese bude mat len meno prve teda - Mervan.

Nie je dolezite co bude na drese ale to co bude na ihrisku takze sam som zvedavy co nam reprezentant do 21 rokov predvedie lebo podla reci je sebavedomejsi nez Zlatan Ibrahimovic.

Nastastie pre Rangers ma v utoku velke problemy aj Hibs lebo prva dvojica O´Connor - Griffiths je pre tresty out. Ako som uz napisal - nic ine ako 3 body pre Rangers dnes neprichadza do uvahy lebo bude zle.

Ligovy pohar - SF

Ayr v Kilmarnock 2

-----------------------

Zapas sa hra v case ked nastupi LFC proti MU ale ja si pozriem urcite tento pretoze ide o velke Ayrshire derby. Obe mesta deli 11 mil (17 km) a ich zapasy maju vzdy fantasticku kulisu a napatie. Hra sa na narodnom stadione v Glasgowe (Hampden) takze tentokrat to bude este prestiznejsie ved ide o finale Ligoveho pohara.

Ayr hra v druhej lige o zachranu ale to nech nikoho nepletie lebo pohar je pohar a ten ma svoje zakonitosti. Uz to vedia aj v Invernesse, Hearts aj St Mirren lebo tito vsetci zostali v predoslych kolach na stite Ayru.

Hraci Kilmarnocku si pred tyzdnom poriadne pohnevali fanusikov ked doma prehrali zahanbujuco 0-3 s mizernym Dunfermline. Vraj uz mysleli na derby s Ayrom a to sa im vypomstilo. Takze dnes su na tahu oni a podla mna to aj zvladnu pretoze ligova forma Ayru je ovela horsia. Naposledy vyhral pred 2,5 mesiacom...

Falkirk v Celtic 2

-------------------

Falkirk vyradil na ceste do SF aj Rangers a za odmenu si zahra teraz proti Celticu. Zverenci Stevena Pressleyho, byvaleho hraca Rangers aj Celticu (!) su v tabulke First Division hore a budu hrat na jar o navrat do SPL z ktorej spadli pred 2 rokmi. Popularny Elvis ako ho volaju sa odvtedy razne zasadzuje za zavedenie play-off o postup do najvyssej sutaze lebo kazdy dalsi rok v druhej lige klub ako Falkirk financne zatazuje. Aj preto je nuteny neustale predavat svojich najlepsich hracov co Falkirk stale robi. V lete samu ale podaril aj dobry ulovok ked vo Francuzsku objavil Marocana menom Farid El Alagui ktory je severenne najlepsim strelcom First Division.

Falkirk je poharovym muzstvom ved okrem Rangers vyradil aj Dundee United, v Ramsdens Cup (pohar 2.-4. ligy) bude hrat vo finale a v Skotskom pohari je takisto stale v hre (5.kolo).

Celtic ma formu, vyhrava vsetko co sa da a v nedelu ma prilezitost urobit prvy krok k moznemu treble. Otazne je s akou zostavou Lennon vyrukuje ale kvalita je aj tak jasne na jeho strane a Celtic by mal vyhrat uz po 90 minutach.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak jestli se neporazí tragický Dumfies, tak se to rovnou s bojem o první šestku a Evropu můžou Dons rozloučit... Zatím výborné přestupové okno na Pittodrie, odešel za velký prachy potížista a prd hrající Foster a přišli Andarson, Reynolds, Hughes, Rae :) To abych pomalu začal věřit v 4. možná i 3. místo

Reagovat
smazaný uživatel

Stary pan Brown dobre vie kadial vedie cesta k uspechu

A to keby mal aspon ake-take financne zdroje tak si myslim ze na to tretie miesto by ste mali.

Velmi ma trapi zla financna situacia v skotskom futbale, sam by som si prial aby si vsetky timy mohli dovolit angazovat a platit kvalitnych hracov. Pomohlo by to sutazivosti a kvalite, zdvihli by sa navstevy lebo skotsky fanusik futbal miluje a aj mu rozumie.

Ale som skepticky, ked uz nemaju dukaty ani v OF, odkial ich maju vziat potom ti mensi...

Este horsie je to napriklad v Scottish Football League, tam ked sa vo velkom kvoli pocasiu odkladaju zapasy, kluby stracaju prijmy. Ich rozpocet zatazi aj vytlacenie listkov a zapasovych programov ktore sa potom mozu akurat skartovat...

Reagovat
smazaný uživatel

btw. ti nevadi ze Gavin hral u nas?

Reagovat
smazaný uživatel

a vlastne Steve tiez

Reagovat
smazaný uživatel

Však Steve byl mladej a blbej, vyzrál a už poznal co to je za šmejdy

Reagovat
smazaný uživatel

Killie postup 2

Aberdeen 1

Inverness x2

Motherwell 1x

Rangers 1

za 100 euro = 465, nie zly vikendovy zaber

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele