Skotská Premier League - preview 25. kola

13.02.2010, 08:29, aktualizováno 14.02.2010, 08:27
Previews
Celtic včera remizoval v Aberdeenu, takže Rangers dnes mohou svůj náskok v čele zvýšit opět na deset bodů. Čeká je však těžký zápas proti Hibernianu, který je na třetím místě.
Rangers FC - Hibernian FC  (neděle 14:30)
Nejsledovanější zápas 25. kola SPL je na programu v neděli, na Ibrox Parku se představí domácí Rangers proti Hibernianu. Oba týmy v minulém kole nečekaně ztratily body, mají tak co napravovat.

Rangers se nepovedl zápas na hřišti Motherwellu, brzy totiž inkasovali a do konce utkání stihli zásluhou Boyda pouze srovnat na konečných 1:1. Domácí mají po dlouhé době kompletní kádr, po zranění stehna by se mohl poprvé v roce 2010 objevit na hřišti i DaMarcus Beasley.

Přestože je Hibernian momentálně za svým nedělním soupeřem už dvanáct bodů vzdálený, kouč domácích Walter Smith ví, že soupeře není radno podceňovat. "Myslím si, že Hibernian měl už minulou sezónu dobrý tým, navíc k nim přišli někteří silní hráči a v této sezóně hrají velmi dobře. Už několik měsíců ukazují, že mohou vést ligu a když se do února dostanou tam, kde teď jsou, mají šanci o ligový titul bojovat," myslí si Smith.

Také Hibernian v minulém kole bral pouze bod za remízu, 2:2 totiž skončil jeho domácí souboj s Aberdeenem. Hibernian poslal mladého útočníka Kurtise Byrnea na hostování do Stirlingu, jinak má John Hughes k dispozici kompletní kádr. Hibernian neprohrál už pět zápasů v řadě a momentálně je v tabulce na třetí příčce, čtyři body za druhým Celticem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Aberdeen FC - Celtic FC  (sobota 13:30)
Málokdo by za normálních okolností pochyboval o suverenitě Celtiku, ta už ovšem není na domácí scéně pravidlem a ostatní protivníci mu mohutně sekundují. Aberdeen předvádí v letošní sezóně výkony jako den a noc. Někdy soupeře překvapí, jindy totálně vyhoří a podlehne absolutnímu trpaslíku. Stejný případ byl k vidění naposledy, kde Aberdeen dlouho senzačně vedl na půdě rozjetého Hibs, ke konci ale nadějné skóre neudržel.

Letos se podařilo Aberdeenu zdolat Rangers, jenže také před vlastními fandy na Pittodrie podlehl Falkirku. Nebo naopak prohrával co se dá a vzkříšení přišlo proti Hearts, které bylo rozjeté jam tank a do té doby přehrávalo kohokoliv. Problém tak evidentně nebude v kvalitě kádru, ale v motivaci a psychice. Aberdeen totiž rád překvapuje a zřejmě k tomu potřebuje mnohem horší kolapsy.

Před dobrým výkonem s Hibernian pouze v poháru remizoval s outsiderem z Raithu a i nyní bufou mít sázkaři plné ruce práce. Celtic po špatném období snad konečně našel starou dobrou útočnou zbraň a dvěma rychle po sobě jdoucími zásahy skolil Hearts. V tabulce ztrácí na Jezdce osm bodů a dobře ví, že je stále co dohánět. Na Pittodrie Stadium se mu v poslední době celkem dařilo, vykradl ho dvakrát za sebou poměrem 3:1.

Domácí musí oželet start důležité opory Petera Pawletta, který v poslední době utrpěl nepříjemné zranění kolene. Zkušený záložník se bude léčit u specialisty a jeho brzký návrat rozhodně nesvítí v růžových barvách. Dlouhodobě mimo hru je i Andrew Considine, ovšem jiné ztráty kouč Mark McGhee nehlásí. "Máme výborné fanoušky a já doufám, že nám pomůžou. Chceme se dobrým výkonem odpíchnout k stabilním výkonům, nejsme bez šance," věří v lepší zítřky McGhee.

Celtic bude muset oželet účast beka Glenna Loovense, který se sice vrátil na hřiště v minulém kole naprosto famózně a vsítil branku, nicméně jeho svalové problémy se obnovily a jeho účast je ohrožena. Určitě mimo je trio obránců Jos Hooiveld, Darren O'Dea a Andreas Hinkel, stejně jako záložník Shaun Maloney. "Aberdeen se na nás jistě dobře připraví. Ví, že stále nejsme v ideální pohodě. Hru soupeře jsme studovali a hraje úplně odlišně než Hearts. Měli bychom využít jeho okének v obraně," doufá ve využití slabších míst protivníka kouč Tony Mowbray.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.25 - 3.75 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
St. Mirren FC - Dundee United  (sobota 16:00)
St. Mirren bojuje o záchranu, v sobotu ho ale nečeká lehký soupeř, do Paisley totiž přijede čtvrtý Dundee United. Ani hostující tým však není bezchybný, což se příkladně ukázalo v posledním odehraném kole.

St. Mirren v minulém kole bojoval se St. Johnstonem a ze zápasu si nakonec odnesl bod, za remízu 1:1. Po karetním trestu se do hry vrací záložník Steven Thomson, jinak by měl St. Mirren nastoupit ve stejné sestavě, jako uprostřed týdne v utkání proti St. Johnstonu.

Domácí jsou v tabulce SPL jen čtyři body před posledním Falkirkem, musí proto bojovat o každý bod a zvláště ten z utkání proti Dundee United by se hodil. "Ve středu jsme získali důležitý bod a chlapci nejsou příliš rozhozeni pohárem. Nechceme být v sestupové zóně, jako jsme byli minulý rok, proto potřebujeme v lize sbírat body. V šatně cítíme, že jsme dost dobří na to, abychom se v tabulce posunuli nahoru," myslí si záložník Steven Thomson.

Dundee United v posledním kole zklamali na plné čáře, v domácím zápase s posledním Hamiltonem totiž selhali a na první pohled snadnému soupeři podlehli nečekaně 0:2. Hosté mají před sobotním utkáním stále velké problémy s marodkou, zranění kolene totiž vyřadilo ze hry Garryho Kennetha, který se tak připojuje k už chybějícím Franciscu Sandazovi, Dannymu Cadamarterimu a Scottu Robertsonovi. Kromě nich jsou mimo hru také Paul Dixon, Andy Webster, Lee Wilkie a Michael Kovačevič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 3.30 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heart of Midlothian - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Heart of Midlothian se pod novým koučem Jimem Jefferiesem zatím nedaří, staronový trenér Hearts čeká na první vítězství. Po těžkém utkání s Celtikem však jeho tým čeká soupeř z opačného pólu tabulky, poslední Falkirk.

Hearts v domácí lize prohráli už tři poslední utkání, v minulém kole nestačili na Celtic a z Glasgowa odjížděli s prohrou 0:2. Jim Jefferies má stále velké problémy se skládáním sestavy, mnoho hráčů totiž stále nemůže nastoupit. Mimo hru jsou Andrew Driver, Ruben Palazuelos, Scott Robinson, Craig Thomson, Johnny Stewart, Ismael Bouzid, Laryea Kingston, Arvydas Novikovas, Jamie MacDonald a David Templeton.

Jefferies už si je téměř jistý, kdo bude pod jeho vedením brankářskou jedničkou. Dříve se v bráně střídali Slovák Marián Kello a Maďar János Balogh, více příležitostí však bude dostávat bývalý gólman Vítkovic. "Doslova mi řekl, že jsem číslo jedna," sdělil Kello, jehož náhradníkem tak bude Balogh. "Musím o svoji pozici bojovat, nechci ho zklamat. Nechci mu dát příležitost, aby mě nahradil," dodal Kello.

Poslední Falkirk bojuje o udržení a nutně tak potřebuje body. V minulém kole jim byl blízko, nakonec však podlehl 0:1 Kilmarnocku. Zatím stále není jisté, zda v sobotu nastoupí Vitor Lima, který nedohrál utkání s Kilmarnockem, Tam Scobbie zatím není připraven a dlouhodobě mimo hru je Pedro Pele.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.10 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Kilmarnock FC - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Jimmy Calderwood řádí jako černá ruka a jeho přítomnost se zdá být pro hráče Kilmarnocku jako božím pohlazením. Jeho naprostý převrat v herním systému okamžitě pozvedl výběr z Rugby Parku vzhůru a boj o záchranu tak určitě nemusí být konečnou destinací. Zkušený šéf se dokáže přizpůsobit hernímu stylu soupeře a hlavně díky jeho taktickým plánům si jeho svěřenci věří. Pozitivem jsou určitě i tři čistá konta v řadě a St.Johnstone je tak outsiderem.

Kilmarnock se totiž začal probouzet proti Dundee, kterému sebral dva body a domů si odvezl jeden. Hned na to doma vyřídil taktickou vyspělostí Celtic a brankou v úvodu druhé půle si zajistil všechny korálky. V poháru nedal nemenší naději druholigovému Inverness a krátce na to si také pohrál s Falkirkem, který pohřbil trefou krátce po začátku druhého dějství. Nejvíce se zvedl útočně laděný Craig Bryson, jenž rozhodl vítězným gólem právě proti Falkirku.

St.Johnstone skromně sbírá bodík po bodíku a menšími vítěznými sériemi si udržuje odstup od sestupové příčky. Naposledy uhrál cenný bod v St.Mirren Parku, kde remizoval s domácím výběrem 1:1. Po třech porážkách s těžkými protivníky to tak možná byl úvodní krok ke zlepšení a další body se mohou na konto přikutálet z Rugby Parku. Naposledy zde však nováček podlehl 2:1 a moc šancí se mu vskutku nedává ani nyní.

Nicméně Calderwooda určitě bude trápit neúčast Manuela Pascaliho, který si nedávno poranil koleno a výběru tak bude citelně chybět. Mezi další marody patří už tradičně Mark Burchill, Frazer Wright, Ryan O'Leary a Allan Russell. Hosté se nemohou spolehnout na dlouhodobě vyřazeného Kevina Moona. Mimo je i duo Stuart McCaffrey - Kevin Rutkiewicz, jejich start se ovšem lepší. Na trávníku se možná neukážou ani Filipe Morais a Kenny Deuchar, útěchou tak alespoň může být návrat obránce Grahama Gartlanda.

Kouč Derek McIness je jedním z mála trenérů, který si udržel svůj post od loňské sezóny až do teď a má k tomu pádné vysvětlení: "Nemyslím si, že by to bylo pro někoho překvapení, jsme rodinný klub a daří se nám," je McIness optimistický. Do víkendového klání má jasné pokyny: "Chceme hlavně odvést maximální úsilí a udržet čisté konto, útok domácích je v poslední době černou můrou pro všechny," varuje před nebezpečím.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.30 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamilton Academical - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Motherwell se v prozatímní sezóně musí cítit jako tenisový míček odražený od sítě, který si má vybrat tu správnou stranu. Jendou foukne vítr zprava a radost nezná mezí, Motherwell je na té správné polovině. Jenže někdy přijde tvrdý úder zleva a je zase tam, kde se mu už příliš nelíbí. V současnosti se sice pohodlně drží na páté pozici a má naději i na poháry, jenže odborníci se domnívají, že se klidně může vrátit selhání z konce loňského roku.

Motherwell totiž dlouho bojoval i o druhé místo, jenže najednou spadla klec a pohádka se přeměnila v černou můru. Motherwell sebejistě obírá o body ty největší konkurenty a dokáže zvítězit v Aberdeenu 3:0 i remizovat s Jezdci z Rangers, nad kterými dokonce dlouho vedl. Jenže proč jsou součástí toho nerozhodný výsledek s Falkikrkem či prohra s tápajícími Hearts? Nyní sice převládají v hostujícím táboře pozitiva, Hamilton to však chce změnit.

Dobře ví, že soupeř je zranitelný co se týče motivace a může některé duely vypustit. Jeho ztráta na nejbližší konkurenty je celkem dostatečná, stejně jako náskok před číhajícími vlčáky. Nedávno se oba konkurenti potkali a domácí Motherwell zvítězil nejtěsnějším poměrem 1:0, loni v New Douglas Parku ovšem pouze remizoval 2:2. Domácí výběr se skvělým českým gólmanem Tomášem Černým je ale povzbuzen výhrou na Tannadice v Dundee (2:0) a chce hodně kousat.

Domácí kouč Billy Riedl možná nebude moci využít služeb záložníka kapitána Alexe Neila, kterého trápí svalové potíže, účast nemá jistou ani další želízko v ohni James Wesolowski. Dlouhodobě laboruje se zraněným kolenem Mickael Antoine-Curier, trest za žluté karty si však odpykal obránce Mark McLaughlin. "Konec tabulky je hodně našlapaný a stát se na něm může cokoliv. Je to velké derby a já doufám, že potěšíme naše fanoušky," vyslovil se s prosbou Ried.

Hosté nepřivezou kvůli svalovému problému Marca Fitzpatricka, jenž si bude muset na marodce počkat minimálně čtyři týdny. Stejné zranění trápí i dalšího tvůrce hry Shauna Hutchinsona, na druhou stranu si ovšem karetní trest odpykal záložník Giles Coke a po stopce s Rangers je tak zpátky. "Pokusíme se zaměřit hlavně na taktiku, protože Billy Ried je hodně mazaný trenér a praktikuje velmi zvláštní myšlenky," pochválil svého protivníka kouč Craig Brown, současně však nechtěně vyjádřil své obavy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.30 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC24167155:1555
2.Celtic FC24145546:2447
3.Hibernian FC23127437:2143
4.Dundee United24109535:3339
5.Motherwell FC24810631:3034
6.Aberdeen FC2377919:2528
7.Heart of Midlothian24771020:2728
8.St. Johnstone FC2166930:3824
9.Kilmarnock FC24571218:3122
10.St. Mirren FC23561222:3321
11.Hamilton Academical23551318:3520
12.Falkirk FC23381217:3617

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hibs 4 zapasy bez prehry, v nich 11 strelenych golov, to jasne svedci o tom ze so strielanim golov problemy nemaju. Napokon nie je to ziadna nahoda, pri pohlade na ofenzivnych hracov v zostave zeleno-bielych - Stokes, Riordan, Nish, Zemmama, v januari prisiel Gow. Stokes hraval Premier League, Riordan v Celticu, Gow v Rangers.

Pred 3 tyzdnami vyhrali Hibs aj na Celtic Parku a tak sa dnes musime mat na pozore aj my.

Prvy krat v tejto sezone mame vsetkych hracov zdravych co je pri uzkom kadri ktory ma Walter Smith k dispozicii velmi dolezite.

Moj tip

Rangers 2-1 Hibernian

Boyd, Miller - Stokes

Reagovat
smazaný uživatel

To taky nemusí být špatný zápas, jak tak čtu. Ale abyste nehráli moc volně díky remíze Celticu co. No ale dám asi na Rangers

Jinak mám dotaz, hraje ten Španěl - Nacho Novo typického nebo staženého útočníka, či ofensivní záložníka? Gólů moc nedal, narozdíl od těch dvou...

Reagovat
smazaný uživatel

Nacho nie je zaklad, da sa povedat ze sa tam dostane vtedy ked treba vyplnit absenciu inych.

Ked treba je na hrote alebo v zalohe, na pravej strane.

On je obrovsky milacik fanusikov Rangers, ti ho miluju pre jeho krasny a verny vztah ku klubu co pri cudzincoch nebyva zvykom.

Hoci je Galicijcan vzdy velmi pekne rozprava o Skotsku ktore si doslova zamiloval. Prisiel don ako 23-rocny ked ho angazoval Raith Rovers z 2.ligy. Po roku prestupil do vacsieho Dundee a od leta 2004 je u nas na Ibrox.

Jeho Skotska anabaza v cislo vyznieva takto: 266 zapasov / 88 golov.

V lete mu konci zmluva a mozno nas opusti. Jednak sa caka v dosledku dlhov klubu velky hracsky clearout a takisto vyjadril tuzbu vratit sa na stare kolena (ma 31) domov. Zaujem prejavilo Deportivo La Coruna. A to je klub z Galicie...

Reagovat
smazaný uživatel

Dík.

Já se právě díval na vaší soupiscu a trklo mě Španěl ve Sktosku, celkem paradox. Ale když to tam má rád, tak je to v pořádku. Statistiku má taky pěknou.

Zatím 1:0, držte!! držte!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele