Šachtar chtěl podepsat Gvaridola i Álvareze. Těžko se nám teď jedná, přiznával Nicolini

21.12.2022, 13:04
Aktuality
Radost hráčů Šachtaru (© AFP)

Julián Álvarez v dresu Argentiny slavil na světovém šampionátu v Kataru titul mistra světa a Joško Gvardiol svými výkony pomohl získat pro Chorvatsko bronzové medaile. O oba hráče se přitom ještě před startem turnaje zajímal Šachtar, který prý nebyl daleko od jejich podpisu. Ale celou situaci změnil válečný konflikt na Ukrajině a s ním také zabrzdění všech transferů.

Ukrajinská nejvyšší soutěž se za velmi přísných opatření naplno rozeběhla, není ovšem tou, kterou bývala. Doněcký Šachtar třeba vždycky oplýval celou řadou brazilských krajánků, teď má v kádru jediného. Lucas Taylor je přitom přítomný pouze díky hostování z PAOK, kam se navíc zřejmě již během ledna vrátí zpátky. Pláchnout pryč chce Tete, jenž je v současné době zapůjčený Lyonu, ani Maycon se nehlásí o přesun na východ Evropy a své aktuální angažmá v brazilském Corinthians by rád proměnil v trvalé. Chtějí se vyhnout nestabilnímu prostředí.

Logicky, nelze jim v tomto ohledu nic vyčítat. "Samozřejmě nyní máme vážně spoustu potíží přesvědčit hráče, aby přišli sem na Ukrajinu,” uvedl výkonný asistent doněckého klubu Carlo Nicolini. "Je jasné, jak obtížná situace tady panuje, všichni ji známe. A z tohoto důvodu jsme se tak začali snažit přikládat větší význam těm hráčům z Ukrajiny. V minulosti jsme dokázali prakticky pokaždé uzavírat dohody s takovými osobnostmi, jakými jsou Julián Álvarez nebo Joško Gvardiol. Bohužel pro nás teď nejsou v podstatě jakákoli jednání vůbec snadná,” hlesl.

Poměrně vážně se hovořilo o možném Álvarezově přesunu do Šachtaru během ledna. Ten byl ochotný poslat jeho zaměstnavateli z River Plate na 20 miliónů eur, avšak nakonec se čerstvý mistr světa rozhodl pro angažmá v Manchesteru City, který nabízel dost podobnou sumu. Na doněcké půdě se mimochodem silně připravují i na odchod svého aktuálně nejsledovanějšího svěřence, Mychajlo Mudryk má přitom zřejmě nejblíže přestupu do londýnského Arsenalu.

Autor: Patrik Sandev / sport.ua

Komentáře (21)

Přidat komentář
inferno08

Tvl... Bez ohledu na válku, proč by Gvardiol chodil do z Lipska do Šachtaru?

Reagovat
smazaný uživatel

Predpokladám, že o neho mali záujem ešte pred jeho prestupom do Leipzigu...

Reagovat
inferno08

"O oba hráče se přitom ještě před startem turnaje zajímal Šachtar"

Jako jestli je myšleno rok a půl před začátkem turnaje, tak ok. Ale to zase nebyla na Ukrajině válka, takže to taky nedává smysl.

Reagovat
verv

U Alvaréze se doslova píše o lednu. A válka sice nebyla, ale situace je na Ukrajině nestabilní už roky a konkrétně Šachtar už hraje několik let v azylu, protože mu v roce 2014 rozbombardovali stadion.

Reagovat
inferno08

To já samozřejmě vím, že Doněck byl v azylu. Tím spíš se mluví o té současné válce, protože až do teď byl Doněck fungující klub, který vlastně s Doněckem už neměl prakticky nic společného.

Reagovat
verv

Já jsem to pochopil tak, že ten problém mají už od toho roku 2014. Ono bude celkem těžký nalákat hráče do země, na jejímž území se bojuje. I když hraješ LM, tak asi většina hráčů upřednostní jinou destinaci.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale Shaktar nemá problém s nákupmi len od februára tohto roka. Prakticky od roku 2014 väčšinu sezón nekúpili až na pár výnimiek takmer nikoho významného. Prvé väčšie nákupy robili až 4 roky po tom vypuknutí vojny na Donbase, kedy kúpili zopár hráčov z Brazílie. Potom 2 roky opäť nič a až minulé leto tam prišlo zopár nových Brazílcov z európskych klubov...

O Gvardiola sa určite nezaujímali keď už bol v Nemecku, veď to je úplne mimo reality, aby išli kupovať z Lipska kľúčového hráča, ktorý tam len pár mesiacov predtým prestúpil za veľké peniaze, ani to nikdy nebol štýl nakupovania Shaktaru... Skôr si myslím, že ho chceli ešte z Chorvátska, ale on nemal záujem a počkal si na zaujímavejšiu destináciu, keďže už od roku 2014 nie je Shaktar tak atraktívny pre zahraničných hráčov, ako pred vojnou na Donbase...

Reagovat
verv

Reagovat
Csaplárova past

No jo, jenže válka je od února a Gvardiol přestupoval už vloni, takže takhle citace mi taky smysl extra nedává, když si vezmeš, že Gvardiol měl vloni 42 zápasů za Lipsko.

"Ale celou situaci změnil válečný konflikt na Ukrajině a s ním také zabrzdění všech transferů."

Navíc do Doněcku, kde to není ideální už od Krymu ...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Shaktar už ani nie je v Donecku, od roku 2014 hrajú mimo Donbasu.

Ten Gvardiol bol podľa mňa použitý len ako príklad hráča, o ktorého mali záujem ale nepodarilo sa ho kúpiť, určite to bolo ešte pred vojnou, kedy hral Gvardiol ešte v Chorvátsku, ale Shaktar má tie problémy s nákupmi už od roku 2014, odkedy nehrá na svojom štadióne a celá Ukrajinská liga zaznamenala výrazný útlm...

Reagovat
Robbie

Měla by se na ně udělat sbírka, každý velkoklub by jim měl darovat jednoho hráče ze základní sestavy, chudáčci

Reagovat
kylo ren

Reagovat
O.Giroud

Kaslite na Sachtar a podte si novy Sachtar spravit sem na Slovensko, aj borovicku dostanete.

Reagovat
O.Giroud

*Doneck

Reagovat
Free_player

Stejně by tam ani jeden nešel

Reagovat
Bot69

To je troll proč by to guardiol dělal WTF

Reagovat
Bot69

A Alvarez taky

Reagovat
celeb

To je viac propaganda (sport.ua) nez normalny clanok. Zbytocne nad tym spekulovat, ci to vobec dava zmysel.

Reagovat
smazaný uživatel

Šachtar měl kvalitní cizince(Douglas Costa,Fred,Dario Srna,Fernandinho,Mkhtarian ...), protože je to bohatý tým a taky přišel díky válce o spoustu hráčů (Tete,Pedrinho,David Neres,Solomon)...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele