Rose zůstává doma, Lipsko s ním prodloužilo smlouvu do roku 2025

28.07.2023, 20:40
Aktuality
Marco Rose s pohárem pro vítěze DFB-Pokalu (© AFP)

Když v září roku 2022 přicházel Marco Rose do Lipska, nečekala ho jednoduchá pořízená. V Sasku se nepotýkali s optimální formou, a vedení klubu tak nakonec učinilo těžké rozhodnutí. Z trenérské židle se pakoval Domenico Tedesco, jehož pak nahrazoval právě šestačtyřicetiletý rodák z východu Německa. Sázka na domácí kartu se vyplatila, Rose teď má nový kontrakt.

Jeho symbióza s Die Roten Bullen byla obecně daleko snazší, neboť Lipsko je jeho domovem od malička. Narodil se tam, učil se tam fotbalovému řemeslu jako hráč, a to v dresu místního Rotationu a Lokomotive. Jako kouč pak sám vedl druhý jmenovaný celek. Když se mu následně před několika měsíci ozvala městská fotbalová jednička, Rose na nabídku kývl prakticky okamžitě.

Postupně se pod jeho velením výkony týmu opravdu lepšily. A bylo jasné, že otázky na jeho budoucnost budou vyplouvat na povrch více a více, spolupráce totiž byla dohodnutá jen do roku 2024. Už během dubna pak sportovní ředitel Max Eberl vzkazoval v rozhovoru pro německou televizní stanici ZDF, že započnou jednání ohledně prodloužení partnerství.

Rose nakonec s Lipskem skončil v Bundeslize na třetím místě, dostal tedy mužstvo do letošního ročníku základních skupin Ligy mistrů. Především ale zkraje června opanoval DFB-Pokal. "Když jsem se po vítězství v Německém poháru podíval na všechny ty šťastné tváře desítek tisíc fanoušků, byl jsem nesmírně hrdý. Lipsko je moje město, východní Německo je mým domovem,” vzkazoval po podpisu smlouvy, která je nově platná až do roku 2025.

Eberl si zatím jeho práci nemůže vynachválit. Byť on i ostatní funkcionáři balancovali na tenkém ledě, když propouštěli loni na podzim Tedesca. V předloňském ročníku se totiž zdálo, že tohle spojení by mohlo fungovat dlouhodobě. Ale špatný start do sezóny situaci změnil. Ve finále se sáhnutí po Rosem opravdu vyplatilo. "Marco přebíral Lipsko v těžké fázi,” připomínal šéf sportovního úseku. "Tým ovšem stabilizoval, překonal překážky. Oba jsme extrémně ambiciózní a orientovaní na úspěch, chceme nové a nové výzvy. Proto jsme se rozhodli pro dvouletou smlouvu. Jsme velmi rádi, že můžeme pokračovat společně po této cestě.”

Autor: Patrik Sandev / getfootballnewsgermany.com

Komentáře (15)

Přidat komentář
Slavia10

Výborný trenér s ním by BVB letos vyhráli titul.

Reagovat
andrew96

*s Favrem

Reagovat
Rudnevs

Včera začala konečne 2. Bundesliga a neviem kedy naposledy bolo HSV proti Schalke takto skvelý zápas, ten zápas mal všetko, veľa ofenzívy, góly a retro dresy s Veltinsom na hrudi.

HSV tento rok už postúpiť musí, ten káder je extremne nadupaný a tá ofenzíva je neskutočná, zapracovať by ale mali na efektivite, aj včera toho mnoho spálili…

Keď sa Schalke ešte doplní a celé si to sadne, tak to na postup možno tiež bude, hoc konkurencia teda rozhodne nespí a čakám, že Paderborny a podobné somariny budú znovu uradovať, na postup si robí zálusk pomaly polka tej ligy, takže asi tak. Ouedraogo včera príjemne prekvapil, Cissé naopak tragéd dňa, snáď bude čoskoro fit Baumgartl alebo bude hrať Henning.

Reagovat
andrew96

A to ještě HSV sužují problémy v obraně, v záloze chyběl Reis, a přesto svého největšího konkurenta v souboji o postup herně převálcovalo. Pherai může být snadno nejlepším přestupem v lize, Glatzel už je stálice.

Cissé měl při odchodu ze hřiště na krajíčku, bylo mně ho až líto, ale byl fakt špatný. Terodde no comment, ten je zase jako ryba ve vodě. Upřímně Reisovi moc nevěřím, nejsem si jistý, jestli v sezóně zvládne hrát do plných. Ale tak já toho o Schalke minulou sezónu taky dost nakecal...

Reagovat
Rudnevs

Že Pherai bude pecka, to sa vedelo, s ním ten výpadok Reisa zas až tak moc ani nepoznať. Super hráč za super cenu, Schalke vraj tiež malo záujem, ale proti HSV nemalo šancu.

On to Reis trošku prekaučoval tým Cissém, možno chápem ten zámer ho tam poslať, keďže niečo v ňom je a hovorilo sa, že toto by mohol byť jeho rok, ale keďže mal príšerný zápas a hrozila mu redka, najneskôr vtedy by som ho vystriedal.

Asi sa ale dalo napriek tomu čakať, že Schalke prehrá. Ten tím mi ešte nepríde úplne hotový, chýba mi tam jeden až dvaja obrancovia a minimálne jeden človek do ofenzívy, za Zalazara a Bültera vlastne nikto neprišiel. Donedávna sme nemali ani len sponzora, Veltins hoc vyzerá super, znie super a je to super nostalgia, je proste len núdzovka na rok. Fans sú nasratí, tá nálada neni moc dobrá, nakoľko napriek potrebe nikto už dlho neprichádza a zdá sa, že proste buď ani len nie su prachy na posily alebo neni kvalitný skauting. Za to Hamburg, tí sú inak pripravení, tam aj tá kvalita kádra je o niečom inom.

Reagovat
Amon

Dobry zapas

Reagovat
MarcoBanco

Halstenberg hra za Hannover? To ako sa dostal do druhej ligy?!

Reagovat
Rudnevs

Vrátil sa na “staré kolená” do domovského celku, Lipsko mu vyhovelo a netrvali na vysokom odstupnom.

Reagovat
MarcoBanco

Tak to som fakt prekvapený, pretože až také staré kolená nemá.. aj keď neviem ako to mal s výkonnosťou

Reagovat
andrew96

Do rotace by byl určitě pořád platný, obzvlášt, když může hrát na kraji i na stoperu.

Reagovat
Rudnevs

So svojou ženou, ktorá je tiež z okolia Hannoveru, sa už od tínedžerského veku museli sťahovať. Halstenbergovi nedávno zomreli krátko po sebe obaja rodičia, má s manželkou malú dcérku a chcú sa vrátiť so Hannoveru, aby tam mohla vyrastať, postaviť si tam dom a tráviť viac času s rodinou a byť v podstate doma. Športovo mal určite ešte aj na Lipsko, ale on do Hannoveru vyslovene chcel. Z mojho pohľadu to dáva zmysel a v podstate je aj pekné, že sa nejaky futbalista rozhodne aj pre normálny život s rodinou a pre domovský klub a nie len pre prachy.

Reagovat
Uwe háže buly

v téhle zvrácené době je to sympatický krok.

Reagovat
MarcoBanco

Neustale ma prekvapuje ako máš prehlad o všetkom v Nemecku meno Halstenbergovej za slobodna nevieš náhodou? ale aj mne je to fakt sympatické, nakolko tiež nieraz bojujem s myšlienkami pracovať v zahraničí zaviac, alebo časom zakladať rodinu v blizkosti domova aj keď za menej.. je fajn že takýto futbalisti ešte nevymreli

Reagovat
Kucka

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele