PŘÍPRAVY VRCHOLÍ

13.08.2006, 20:26
Komentáře a souhrny
Valencia porazila AS Řím ve finále Trofeo Naranja, Totenham zvítězil nad San Sebastianem, Manchester United s přehledem vyhrál nad Sevillou. Podívejme se na jednotlivé zápasy trochu podrobněji...

Valencia - AS Řím 2:0

Pomerančový pohár zůstal doma, Valencia vyhrála a líbil se zejména mladý David Silva. Nejen proto, že dal gól, ale po celých 70 minut pobytu na hrací ploše udivoval svou pohyblivostí a nápaditostí. Mnohým na stadiónu a u televizních obrazovek asi trvalo pár minut, než si uvědomili, že tento postavou nevelký hráč s jedenadvacítkou na zádech není Pablo Aimar, ale někdo úplně jiný, kdo v prvních 45 minutách zápasu přinesl do hry Valencie onu jiskru improvizace, kterou tolik udivoval v době svého působení v tomto klubu právě "Payaso".

Dalším fotbalistou oplývajícím chutí do hry byl Morientes, který měl hlad po gólu a nebýt několika výborných zákroků brankáře Doniho, mohl se trefit hned ve dvou, třech, příležitostech. Valencia nastoupila do utkání razantně, rychlostí předčila svého soupeře, dělala vše proto, aby diváci zapomněli na její prohru ve 3. předkole LM v Salzburgu (0:1).

Ale po 15 minutách začala polevovat, vytrácela se a toho ihned využil Mancini, který si dělal co chtěl s nešťastným Curro Torresem v obraně celku trenéra Quique Sáncheze Florese. Tento hráč AS Řím je možnou příští posilou Valencie, zejména po již několikátém ztroskotání pokusu o získání Simaa Sabrosy. Líbil se zcela jistě víc než po hřišti se mátožně pohybující Totti. Římští drželi nerozhodný výsledek zejména díky své jisté obraně, kde kraloval Rumun Chivu.

Ve chvílích, kdy zápas upadal do nudného pobíhání po hřišti a nikdo se nedostával do šancí, se znovu objevil David Silva, který si výborně naběhl na centr Villy a poslal míč za záda bezmocného brankáře. Běžela 41. minuta, ale ještě jeden okamžik stojí za zaznamenání. Nekompromisní červená pro Rosiho, kterému se zatmělo před očima a sprostě fauloval Vicenteho.

Po přestávce se postupně začali objevovat na hrací ploše další hráči a to nepřidalo zápasu na zajímavosti a zejména přesnosti. Fotbalisté italského zástupce hráli neuvěřitelně tvrdě, na přípravný a vlastně přátelský zápas až nevybíravě, a po zásluze dohrávali v devíti. V 68. minutě totiž Perrota viděl druhou žlutou kartu a také on musel předčasně opustit hřiště.

Tím se naděje AS Řím na vyrovnání zcela vytratila a bylo jen otázkou času, kdy dají domácí druhou a rozhodující branku. Autorem gólu se nakonec stal kapitán Valencie Abelda, který se trefil ze značky označující pokutový kop a tím zajistil svému týmu nejen výhru v tomto utkání, ale také zisk Trofeo Naranja v jeho 35. ročníku.

Branky: 40. Silva, 85. Albelda (pen.).

Valencia: Butelle - Curro Torres (84. Cerra), Albiol, David Navarro (46. Albelda), Moretti - Silva (71. Jorge López), Marchena, Edu (87. Pallardó), Vicente (46. Gavilán) - Villa (76. Regueiro), Morientes (56. Angulo).

AS Řím: Doni (46. Curci) - Panucci, Tonetto (82. Cufre), Chivu (62. Ferrari), Cassetti - De Rossi (62. Alvarez), Aquilano (62. Faty), Mancini, Rosi - Totti (46. Perrota), Mido (69. Nonda).

Rozhodčím byl Daudén Ibáňez, který ukázal žluté karty Tottimu, Midovi a Aquilanimu, vyloučil Rossiho a Perrotu. Utkání sledovalo na stadiónu Mestalla ve Valencii 20 000 diváků.


Tottenham Hotspur - Real Sociedad San Sebastián 2:1

Španělský tým prohrál třetí přípravný zápas, tentokráte na hřišti svého anglického protivníka. Jedno je ale nutno uznat - výkon byl daleko lepší, než v poslední přípravě v Řecku, kde San Sebastián prohrál s Olympiakosem 1:5.

Svěřenci Jose Mari Bakera měli příležitost změřit své síly s jedním z nejlepších anglických týmů současnosti, mnoho nechybělo a Totenham mohl letos hrát LM, a navíc neprohrál ani jeden z osmi přípravných zápasů!

První poločas připomínal taktickou bitvu o střed hřiště, výpady k jedné či druhé brance téměř neexistovaly, rozhodovala zejména fyzická kondice jednotlivých protagonistů tohoto souboje. Ale i tak se povedlo domácím dostat se ve 27. minutě do vedení. To Defoe poslal sám sebe dopředu, obhodil si lehce Labaku a nekompromisní střelou překonal brankáře Riesga. Netrvalo dlouho, jen dvanáct minut, a San Sebastián vyrovnal. Gari Urunga našel odvahu a nádhernou střelou z 20 metrů překvapil "spícího" Robinsona v brance Totenhamu.

Ve druhém poločase ho pak napodobil Dawson a z ještě o něco větší vzdálenosti rozhodl o těsném vítězství domácího celku. Od této chvíle, na poslední půlhodinu zápasu, vyměnil trenér José Mari Bakero celý střed hřiště, jeho protějšek ho napodobil, a utkání ztratilo na rychlosti a přesnosti definitivně. Jediná gólová šance se zrodila až v 86. minutě, hosté mohli vyrovnat. Portugalec Fabio Felicio si narazil s Díaz de Ceriem, ale tváří v tvář Robinsonovi neuspěl.

Branky: 27. Defoe, 61. Dawson - 39. Urunga.

Tottenham: Robinson, Lee, Assou-Ekotto, Zokora, Dawson, Davenport, Lennon (78. Ghaly), Jenas (78. Huddlestone), Berbatov, Defoe (70. Murphy), Davids (78. Ziegler).

San Sebastian: Riesgo, Gerardo, Rivas, Juanito, Labaka, Kovačevič (73. Diaz de Cerio), Novo (61. Fabio Felicio), López Rekarte (81. Garrido), Uranga (67. Aranburu), Alonso, Prieto (84. Rossato).


Manchester United - Sevilla FC 3:0

Výsledek mluví jasnou řečí, ale zrodil se vlastně po velkých chybách obrany a ještě k tomu dvě branky padly v posledních minutách utkání. Jinak se jednalo o vyrovnaný souboj, v kterém ovšem hráči pod trenérským vedením Juande Ramose tahali za kratší konec a byli zcela neškodní zejména v útoku. Dá se říci, že porážka o tři góly na Old Trafford je až příliš velkým trestem, soupeř nebyl o mnoho lepší a trvalo mu 63 minut, než se ujal vedení.

Palop v brance Sevilly sice obdržel tři branky, ale jinak neměl mnoho práce. V prvních minutách sice zachraňoval několikrát při nájezdech dvojice Park - Ryan Giggs, se kterými si obránci Daniel Alves a David Castedo nevěděli rady. Jinak ale Sevilla v dalších 30 minutách kontrolovala hru, scházela ji jen větší agresivita v přechodu do útoku, míče na kopačky Frederica Kanoutého a Luise Fabiana směřovaly jen sporadicky a většinou se jednalo o nepřesné pasy.

V druhé části hry pokračovala Sevilla se stejnou aktivitou, snažila se držet míč, ale Jesús Navas a Adriano Correia se nedokázali v útoku prosadit. Obrana začínala mít čím dál tím víc práce a zcela zákonitě se dostavily chyby. Stejné jako v jiném přípravném zápase, při účasti na Trofeo Colombino de Huelva, kde Sevilla prohrála se Sportingem Lisabon 2:4. Tentokráte byl prvním na řadě Francouz Julien Escudé, který nechal míč nepochopitelně bez povšimnutí, dostal se k němu jeho krajan Luis Saha a nezaváhal.

Po tomto gólu Sevilla otevřela hru, ale k zakončení se nedostávala. Naopak, Manchester měl volné pole, obrana začínala mít větší a větší "okénka", trest v podobě dvou branek musel zcela zákonitě přijít. Cristiano Ronaldo z trestného kopu, střelu nedokázal tělem zastavit Renato Dirnei, zvýšil na 2:0, v poslední minutě pak dalekonosnou bombou mladík David Jones "zostudil" nepřipraveného Palopa.

Branky: 63. Saha, 88. Ronaldo, 90. Jones.

Manchester Utd.: Van der Sar (46. Kuszczak) - Bardsley (56. Solskjaer), Brown, Silvestre, Heinze (56. Evra) - Ronaldo, Scholes (74. Miller), O'Shea, Park, Giggs (74. D Jones) - Saha (74. Richardson).

Sevilla: Palop - Daniel Alves, Javi Navarro, Escudé, David - Jesús Navas, Renato, Martí, Adriano - Kanouté, Luis Fabiano. Střídali: Maresca, Dragutinovic, Chevantón, Kepa a Puerta.

Rozhodčí Phil Dowd udělil pět žlutých karet, na straně Manchesteru je viděli Heinze, Bardsley a Miller, u Sevilly pak Daniel Alves a Javi Navarro. Hrálo se před 40 tisíci diváky, kteří se přišli poprvé podívat na rekonstruovaný, rozšířený stadión.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Newcastle United's hopes of landing Inter Milan star Obafemi Martins could be in danger, after Valencia reportedly launched a bid for the player. The La Liga outfit are thought to have offered Inter a down-payment of 12 million euros for the Nigerian international speedster, and have offered the player himself a lucrative six-year contract.

by Clubcall Sports

Reagovat
HOST*

Atletico-ACM 0:1 (Ambrosini)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele