Primeira Liga - souhrn 1. kola

11.08.2019, 08:37, aktualizováno 11.08.2019, 22:45
Komentáře a souhrny
K velkému překvapení došlo hned v prvním kole portugalské nejvyšší soutěže, FC Porto nenašlo recept na nováčka z Gil Vicente a na jeho půdě padlo 1:2. Problémy naopak neměla Benfica, Ferreiře nadělila pět branek. Městský rival Sporting se rozešel smírně s Marítimem...

CS Marítimo - Sporting CP 1:1

11.08.2019 19:30

Góly: 8. Getterson - 29. Sebastián Coates

Překvapivý výsledek se zrodil ve Funchalu, kde domácí CS Marítimo uhrálo remízu 1:1 s favorizovaným Sportingem. Hosté se před brankou Marítima trápili a alespoň remízu pro ně zachránil stoper Coates.

Trenér Sportingu Marcel Keizer udělal oproti Superpoháru, ve kterém jeho svěřenci prohráli s Benficou 0:5, hned několik změn - na lavičce začal zápas Neto a dokonce i Bas Dost, ani na lavičku se pak nevešel Doumbia. Na straně domácích nastoupily obě největší posily Dejan Kerkez a Franck Bambock.

Hned od úvodních minut bylo jasné, že Marítimo bude bránit v hlubokém bloku a spoléhat se bude zejména na rychlé brejky. Tato taktika se vyplatila hned v 8. minutě, kdy zafungovala brazilská spolupráce - Jhon Cley snadno unikl Correiovi a přízemním centrem na malé vápno vybídl Gettersona ke skórování a osmadvacetiletý útočník nezaváhal.

Sporting po obdrženém gólu ještě zvýšil optickou převahu, ale k ohrožení branky se dostával pouze díky střelám z střední vzdálenosti. Jedna z nich se ve 28. minutě povedla Bruno Fernandesovi a hodně protáhla brankáře Charlese. O minutu později již brazilský gólman inkasoval. Fernandes na pravé straně vykoupal Bambocka a poslal přesný centr na Coatese, jehož razantní hlavička přinesla vyrovnání. Hráči lisabonského celku drželi domácí na jejich polovině, ale do konce poločasu si nedokázali vypracovat výraznější šanci.

Druhá půle nabídla podobný obraz hry jako konec té první. Sporting držel míč, ale nebyl příliš nebezpečný, naopak Marítimo dokázalo svůj čas na míči využívat efektivněji a jeho rychlí útočníci dělali při brejcích obraně hostů velké problémy. Borja měl na levé straně obrany co dělat, aby uhlídal aktivního Correu. Právě po jeho centru přišla v 75. minutě největší šance domácích v druhém poločase, ale oslavy slušně zaplněného Estádio dos Barreiros překazila po Maedově hlavičce tyč.

O deset minut později se Correovi povedl další úprk a tentokrát se místo centru pokusil překvapit z úhlu brankáře Ribeira. Ten byl ale ostražitý a prudkou střelu vyrazil. I další větší šanci měli hosté. Coates laxně prohrál hlavičkový souboj a k propadlému míči se dostal Maeda, jeho zakončení z úhlu však scházela přesnost. Přesto se z vítězství mohli radovat hráči Sportingu, ale Raphinha, který se po sražené střele snadno dostal s míčem až před Charlese nadvakrát trefil tyč. Sporting tak nezvládl hned v prvním kole získat tři body a s Marítimem zaslouženě remizoval 1:1.

Více informací k zápasu

SL Benfica - Paços Ferreira 5:0

10.08.2019 22:30

Góly: 26. Nuno Tavares, 32. Pizzi (pen.), 70. Haris Seferović, 74. Pizzi, 84. Carlos Vinícius

Benfica potvrdila roli největšího favorita soutěže a smetla v prvním kole Paços Ferreira. Nováček nedokázal s obhájcem titulu udržet krok a z hlavního města si odváží pětigólový příděl.

Domácí začali aktivně už od prvních minut. Již v 7. minutě se v dobré šanci objevil Seferovič, ale na malém vápně netrefil přízemní centr. V 18. minutě si před šestnáctkou počkal na přihrávku od rohového praporku levý bek Grimaldo a pouze těsně přestřelil Ribeirovu bránu. Ze střední vzdálenosti byl o 8 minut později úspěšnější jeho kolega z pravé strany Tavares, který výstavní ranou na zadní tyč poslal domácí do vedení.

Benfica pokračovala v tlaku a hráči Paçosu v chybách. Jedné z nich se dopustil Bruno Santos, který zahrál v pokutovém území nesmyslně rukou a Pizzi nařízenou penaltu bezpečně proměnil. Paços druhá obdržená branka probrala a hostující hráči se i na krátký moment radovali gólu. Střelec Tanque byl ovšem v ofsajdu a branka tak nebyla uznána. Gólem neskončila ani Santosova hlavička po rohovém kopu, a tak se šlo do šaten za stavu 2:0.

V druhém poločase také dominovala Benfica, ale dlouho nemohla přidat třetí gól. V 52. minutě se snadno do tutové šance dostal Samaris, ale místo přihrávky De Tomásovi před prázdnou branku zvolil zakončení, ve kterém selhal. Cestu za vítězstvím Benfice usnadnil její bývalý hráč Bruno Martins, který se pověsil na Tavarese a obdržel druhou žlutou kartu.

Od tohoto momentu už byl na hřišti pouze jeden tým. Skvěle hrající Tavares poslal výbornou přihrávku do pokutového území Chiquinhovi, který naservíroval Seferovičovi míč před prázdnou branku, kde švýcarský útočník nezaváhal. I u čtvrté branky byl teprve devatenáctiletý pravý obránce. Lobovanou přihrávkou vyzval k zakončení Pizziho a portugalský záložník z úhlu přesně zakončil na zadní tyč.

Pátý gól mohl v 82. minutě přidat střídající Jota, ale mladé křídlo vychytal se štěstím Ribeiro. A tak znova úřadoval Tavares, který přesným přízemním centrem našel Viníciuse, a ten před odkrytou bránou přidal pátý gól. Benfica tak i v druhém soutěžním utkání sezóny zvítězila 5:0 a rázně vykročila za obhajobou titulu.

Více informací k zápasu

Gil Vicente FC - FC Porto 2:1

10.08.2019 20:00

Góly: 60. Lourency, 77. Božidar Kraev - 73. Alex Telles (pen.)

Fotbalisté Porta při své honbě za mistrovským titulem selhali hned v prvním kole. Na půdě nováčka Gil Vicente prohráli 2:1 a nejednalo se o náhodný výsledek. Hosté po většinu utkání tahali za kratší konec a outsider soutěže ukázal, že se s ním musí počítat.

Oproti středečnímu utkání provedl trenér Porta Sérgio Conceição několik změn a vzhledem k výkonu se dá polemizovat, jestli Draci svého soupeře nepodcenili. Přesto začali aktivněji. Ofenzivu táhla hlavně levá strana, kde aktivní Telles posílal nebezpečné pasy do pokutového území domácích. Po jednom z centrů se v 25. minutě dostal k zakončení Sérgio Oliveira, ale z malého vápna trestuhodně minul.

Poté již začala úřadovat mladá sestava trenéra Vítora Oliveiry. Po dobře zahrané standardní situaci nebezpečně hlavičkoval Lima, ale jeho hlavičku i Rodrigovu dorážku skvěle zpacifikoval brankář Marchesín. Tlak Gil Vicente mohl po dalším Tellesově centru zarazit Soares, ale v ideální pozici zahrál spíše malou domů.

Druhý poločas začal opatrně a Porto se i přes optický tlak nemohlo dostat k vyložené příležitosti. Ospalého fotbalu využili domácí. V 60. minutě předvedl João Afonso perfektní přechod do útočné fáze a do vyložené příležitosti poslal Lourencyho, který neselhal a zařídil pro nováčka soutěže vedení. Porto se hnalo za vyrovnáním, ale do šancí se díky obětavému výkonu mladého týmu domácích nemohlo dostat. Tu nakonec dostalo zadarmo, kdy Rodrigo zabránil v šestnáctce střele rukou a rozhodčí Almeida nařídil pokutový kop. Ten Telles s přehledem proměnil a okamžitě se hnal za míčem, aby Porto co nejrychleji přiklonilo vedení na svou stranu.

Vedení se ale opět ujali hráči Gil Vicente. Lourencyho střílený centr zpracoval v šestnáctce nehlídaný Kraev a nedal Marchesínovi šanci. Porto se již vyrovnání nedočkalo, a tak nezvládlo svůj první zápas v nové sezóně Primeira Ligy a dalo prostor konkurentům k úniku.

Více informací k zápasu

Další výsledky

11.08. 17:00
Boavista FC
2:1
CD Aves
Góly: 6. Yusupha Njie, 76. Ricardo Costa (pen.) - 41. Mehrdad Mohammadi
10.08. 17:30
Santa Clara
0:2
Famalicão
Góly: 5. Toni Martínez, 75. Anderson Silva
09.08. 21:30
Portimonense
0:0
Belen. SAD
Góly: -
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica11005:03
2.FC Famalicão11002:03
3.Gil Vicente FC11002:13
 Boavista FC11002:13
5.CS Marítimo10101:11
 Sporting CP10101:11
7.Portimonense SC10100:01
 CF Os Belenenses10100:01
9.Rio Ave FC00000:00
 Moreirense FC00000:00
 Vitória SC Guimarães00000:00
 Vitória FC Setúbal00000:00
 SC Braga00000:00
 CD Tondela00000:00
15.CD Aves10011:20
 FC Porto10011:20
17.CD Santa Clara10010:20
18.Paços Ferreira10010:50
Zbývající zápasy
11.08. 22:00SC Braga - Moreirense FC
12.08. 21:15Vitória FC Setúbal - CD Tondela
08.09. 00:00Rio Ave FC - Vitória SC Guimarães

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
FC Porto

Opět hrozný výkon, už jako proti Krasnodaru. Nechápu proč nehraje Silva, Nakajima hlavně že hraje tragicky Marcano s Maregou. Na SLB nemáme ani nahodou, takže titul opět nebude pokud se nestane zázrak.

Reagovat
FC Porto FC

Marega dneska nehrál a tragickej byl Soares tak to si nevybereš.

Reagovat
Benfica

teda, ale dúfam, že ten Krasnodar zvládnete..

Reagovat
FC Porto FC

Doma myslím že jo

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
FC Porto FC

Trapas jako svina. Doufám že tahle facka pomůže do dalších zápasů a nebude to trend

Reagovat
Han střelil první

Nejhorší je, že Gil Vicente bylo opravdu lepší.

Reagovat
FC Porto FC

Toho sem se taky zděsil....

Reagovat
Han střelil první

Jinak zápas Benficy jsem neviděl celý, ale co tam Tavares předváděl, bylo skvělé

Reagovat
FC Porto

Jo, vypadá to že příští léto opět vydělají balík. Ať už s ním nebo s jinýma mladejma. Po pravdě Benfica má nejlepší kádr v lize. V LM by to taky nemuselo být hrozný od ní.

Reagovat
Benfica

to teda hej.. to som teda ani ja nečakal..

Reagovat
Benfica

už pomaly z SLB bude 5LB

Reagovat
Han střelil první

Co dodat? Hra bez nápadu a Marítimo bylo nebezpečnější. Jinak v souboj exligistů jasně pro Nacional a Estoril začal tam, kde minulou sezónu skončil

Reagovat
Benfica

hlavne len nech sa Academice darí.. len by to mohlo byť viac čistejšie ako dnes..

Reagovat
eleven11

Reagovat
montaigne33

Porto prožívá mizerný týden...

Reagovat
FC Porto

Sezóna v pi..

Reagovat
cookies

A není to jen odraz letní přestupové politiky? Takhle si nechat rozkrást obranu a postavit ji na Pepem… Přijde mi, že nadstandarní hráč nepřišel ani do jedné z řad....

Reagovat
FC Porto

Částečně přestupy, obrana je hrozná to ano, Pepe je to nejlepší. Marcano a Manafa tragický.Saravia se ukáže teprv no. Ale částečně si myslím i nesouhrou, je tam pár nových hráčů a ještě se nenašla ta pravá sestava. Byl to teprv třetí ostrý zápas. Bohužel to byl jeden z nejdůležitějších zápasu v sezóně.

Reagovat
cookies

Jak je to teď s těmi předkoly? Budou hrát 4. předkolo EL, nebo jsou přímo do skupiny?

Reagovat
Benfica

toto nebude len jeden týždeň.. teda majú ešte cca 2 týždne to zvrátiť, otázka je či majú aj peniaze..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele