Primeira Liga - preview 1. kola

10.08.2019, 09:39, aktualizováno 11.08.2019, 15:47
Previews
Braga bude chtít v nové sezoně prohánět favorizované celky z Lisabonu a Porta. Hned na úvod si to doma rozdá s Moreirense, které naopak touží zopakovat povedený minulý ročník, který klub zakončil na šestém místě...
CS Marítimo - Sporting CP  (neděle 19:30)
Lisabonský Sporting zahájí ligovou sezónu na Madeiře, kde nastoupí proti houževnatému CS Marítimo. Hosté doufají, že se zapojí do boje o titul s Portem a Benficou. Ambice domácích jsou v horní polovině tabulky.

Sporting zažil bezpochyby klidnější léto než v minulé sezóně, kdy po napadení fanoušky hráči ve velkém klub opouštěli. Přesto se nedá říct, že by dveře na Estádio José Alvalade zůstaly zavřené. Jako každý rok se mnoho hráčů protočilo na hostování, definitivně pak klub opustili bývalí talenti Gauld a Mané. V týmu nepokračuje ani Gudelj, jehož podepsala Sevilla. Do Rennes jako volný hráč odešel brankář Romain Salin. Pětatřicetiletý Francouz přišel během jara o pozici jedničky, na které jej vystřídal Renan Ribeiro, jehož hostování bylo proměněno v přestup. Přípravu se Lvy začali také předem podepsaní Neto a Luciano Vietto. Před začátkem přípravy stihl Sporting i další dvě posily - z Dijonu přišel pravý bek Rosier a z Liverpoolu talentovaný Rafael Camacho. Největší posilou se ovšem pro trenéra Marcela Keizera zdá být udržení Bruna Fernandese. Čtyřiadvacetiletý záložník získal podruhé v řadě cenu pro nejlepšího hráče Primeira Ligy a po rekordní sezóně byl již jednou nohou v Tottenhamu. Přestup k poslednímu finalistovi Ligy mistrů nakonec nedopadl a vše nasvědčuje tomu, že by Fernandes minimálně do zimního přestupového období měl zůstat ve Sportingu.

Pokud příprava, ve které Sporting ani v jednom z pěti duelů neslavil vítězství, nebyla zdviženým prstem, tak výsledek v Superpoháru minulý týden znervóznil všechny v klubu. Lvi dostali od rivala Benficy bůra a hrůzostrašným výkonem v druhém poločase se připravili o zisk třetí trofeje v roce. Krom herních nedostatků by svěřenci trenéra Keizera měli zapracovat i na disciplíně. Hráči v zelenobílém viděli v tomto kalendářním roce již devětkrát červenou kartu.

Marítimo zažilo klidné léto. Tým se po špatném podzimu zvedl a na jaře dokráčel k 11. místu se sedmibodovým náskokem na sestupové příčky. Jestli domácí potřebují oproti minulé sezóně něco zlepšit, tak je to útočná fáze. Lavičku opustil portugalský internacionál Petit a vystřídal jej Nuno Manta. Jestli to byla dobrá volba pro zlepšení ofenzivní hry je otazníkem, protože jednačtyřicetiletý Manta vedl v minulé sezóně Feirense - tým, který skončil na chvostu tabulky a měl druhý nejhorší útok v soutěži. Po Marítimu. Manta si přivedl čtyři posily: obranu by měli vylepšit stoper Dejan Kerkez ze Subotice a defenzivní záložník Bambock z Maccabi Petah Tikva. O v minulé sezóně chybějící góly by se měli postarat Japonec Daizen Maeda a Erivaldo. Soutěžní sezónu Marítimo začalo v Ligovém poháru proti druholigovému Leixões a zápas vyhrálo 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.34 - 3.79 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SC Braga - Moreirense FC  (neděle 22:00)
Nedělní večerní program Primeira Ligy nabídne souboj čtvrtého a šestého celku minulé sezóny. Domácí Braga chce zažít lepší sezónu a více prohánět největší favority. Moreirense by naopak výkony z minulé sezóny, kdy do posledního kola bojovalo o evropské poháry, rádo zopakovalo.

V kabině Bragy byl před sezónou velký průvan. V týmu nepokračuje Marcelinho Goiano, který odešel zadarmo do Sivassporu. V třetím největším městě Portugalska nebude pokračovat ani Fábio Martins, který po minulé na minuty chudé sezóně odešel Famalicãa. Nejzávažnějším se zdá být odchod Dyega Sousy. Nejlepší střelec Bragy minulé sezóny přestoupil za 5,4 milionů eur do Číny. Ke změně došlo i na trenérském postu. Po dvou letech opustil Estadio Municipal Abel Ferreira a na uvolněné místo přišel zkušený Ricardo Sá Pinto. Ten může počítat s několika posilami. Po roce v Los Angeles FC se vrátil mladý středopolař André Horta. Za Bragu bude nastupovat i levý obránce Tormena, který minulou sezónu působil v Portimonense a na levém křídle by se měl prohánět mladý Brazilec Wenderson Galeno, který přišel z FC Porto a minulou sezónu působil na hostování v Rio Ave.

V osmi přípravných utkáních se projevil Sá Pintův důraz na ofenzivní hru. Padalo hodně branek a Braze se zejména v první polovině náročné přípravy dařilo. Za zmínku rozhodně stojí vítězství 2:1 nad Millwallem či bezbranková remíza s Monakem. Soutěžní sezónu pak SC Braga zahájila v Kodani, kde porazila Brondby v předkole Evropské ligy 4:2 a dvakrát se prosadila i staronová posila André Horta.

Moreirense mělo během pauzy dva cíle. Udržet kostru úspěšného kádru z minulé sezóny a taky trenéra Iva Vieiru a týmu ze severu Portugalska se nepovedlo ani jedno. Vieira neodolal vábení bohatšího souseda z Guimarãese a v letošní sezóně povede Vitórii. Na uvolněné místo přišel Vítor Campelos a bývalý trenér béčka Guimarãese to nebude mít jednoduché. Hostování z Benficy neprodloužil Heriberto Tavares, který bude v této sezóně nosit dres Boavisty. Smlouvu neprodloužily důležité články loňské sestavy Arsénio, Neto a Jhonatan. Odešel i Chiquinho, za kterého Benfica zaplatila 3,75 milionů eur. Na oslabené posty přišli vesměs neznámí hráči a na zkušenosti trenér Campelos sází hlavně v obraně, kterou posílili i dva bývalí hráči Bragy Djavan a Lazar Rosič. Přípravné zápasy pouze s portugalskými týmy zvládlo Moreirense bez porážky. Ta přišla až minulý týden, kdy v rámci Ligového poháru prohrálo v Setúbalu s Vitórií 0:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.37 - 7.71
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Gil Vicente FC - FC Porto  (sobota 20:00)
V úvodním kole portugalské Primeira Ligy přivítá na svém stadionu nováček Gil Vicente slavné FC Porto. Cíle obou mužstev jsou diametrálně odlišné. Zatímco domácí budou spokojení s udržením v nejvyšší soutěží, Porto si jako každý rok brousí zuby na mistrovský titul.

FC Porto v minulé sezóně nedokázalo obhájit mistrovský titul, ze kterého se radovala Benfica, a tak kádr Sergia Conceicaa doznal mnoha změn. Hned tři opory loňské sestavy se stěhovaly do Madridu. Eder Militão přestoupil do Realu, zatímco jeho parťák ze stoperské dvojice Felipe odešel do konkurenčního Atlética společně se stálicí posledních sezón mexickým středopolařem Héctorem Herrerou. Posledního jmenovaného by měl nahradit kolumbijský záložník Mateus Uribe. Ofenzivu Draků posílili v Portugalsku známí Shoya Nakajima a Zé Luis. Obrannou řadu zpevnil po neúspěšném angažmá v AS Řím navrátilec Iván Marcano, který by měl být s Pepem součástí velice zkušené stoperské dvojice. Jasno zatím není ani na pozici brankáře. Tým posílil argentinský reprezentant Marchesín, ale v ligové soupisce figuruje i Iker Casillas, který ani po květnovém infarktu nepověsil kopačky a rukavice na hřebík.

Porto odehrálo během přípravy, kterou podstoupilo celou doma v Portugalsku, čtyři přátelská utkání. Proti Getafe a Fulhamu vítězná, s Betisem remizovalo a v posledním přípravném zápase prohrálo s Monacem 0:1. Soutěžní ročník zahájilo ve středu v Krasnodaru, který v 3. předkole Ligy mistrů díky pozdnímu gólu Oliveiry porazilo 1:0.

Gil Vicente je specifickým nováčkem, neboť již před minulou sezónou, kterou klub sídlící v Barcelos strávil až ve třetí nejvyšší soutěží, se vědělo, že sezónu 2019/2020 odehraje v první lize. Skok o dvě soutěže nahoru si vyžádal mnoho změn v sestavě i v realizačním týmu. Na lavičku se 17 letech vrátil velezkušený Vítor Oliveira - specialista na druhou portugalskou ligu, kterou v minulé sezóně s Paçosem Ferreira ovládl již pošesté. Pětašedesátiletý trenér ale na zkušenosti sází pouze v obraně, kterou by měla táhnout posila z Portimonense Rubén Fernandes, který okamžitě obdržel i kapitánskou pásku. Jinak nováček vstupuje do soutěže s mladým mužstvem, které ideálně zapadá do Oliveirovy ofenzivní koncepce. Ostatně herní styl, kterým se chtějí prezentovat ukázali již minulý týden v Ligovém poháru, kdy porazili Aves 3:2.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.20 - 5.40 - 1.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SL Benfica - Paços Ferreira  (sobota 22:30)
Cestu za obhajobou mistrovského titulu Benfica zahajuje domácím zápasem proti Paçosu Ferreira. Domácí jsou v utkání s nováčkem jasným favoritem, a tím jsou i v celé lize, kterou ovládli pětkrát v posledních šesti sezónách.

Kádr Benficy doznal hlavně na útočných postech několika změn. Po průlomové sezóně mužstvo opustil za rekordních 126 milionů eur João Felix. Další góly nepřidá ani ikona posledních sezón Jonas, který ukončil kariéru a v Lisabonu nepokračuje ani Eduardo Salvio, který se vrátil do rodné vlasti a již obléká dres Bocy Juniors. Novými smlouvami si ale Benfica pojistila zbylé ofenzivní hvězdy, v dresu Orlů pokračuje nejlepší střelec minulé sezóny Haris Seferović a nové kontrakty podepsali i ofenzivní záložníci Pizzi a Rafa Silva. Navíc o další góly by se měla starat i nová posila Raúl de Tomás, který v posledních dvou sezónách nastřílel za Rayo Vallecano 38 branek. Zajímavou posilou se zdá být i Chiquinho, který přišel s Moreirense a prožil dobrou přípravu. V Superpoháru proti Sportingu mu stačilo pouhých devět minut, aby se gólově prosadil. Benfica tedy udržela kostru úspěšného týmu a je i v nové sezóně hlavním kandidátem na zisk titulu.

V přípravě se týmu z hlavního města dařilo. Krom prohry s Anderlechtem z úvodu Benfica ovládla zbylá přátelská utkání, ve kterých nastoupila i proti silným italským týmům AC Milán a Fiorentině. Sebevědomí si pak tým Bruna Lageho zvýšil minulý týden v portugalském Superpoháru, ve kterém Orli rozdrtili Sporting 5:0 a zaznamenali tak největší vítězství v Dérbi de Lisboa od roku 1986, kdy Sporting vyhrál 7:1.

Paços de Ferreira po roční odmlce opět zažije atmosféru nejvyšší portugalské soutěže. Tradiční účastník Primeira Ligy v minulé sezóně ovládl Ligu Pro a úspěšný kádr udržel i pro nadcházející ročník. Z opor tým opustil pouze nigerijský stoper Junior Pius, který přestoupil do Antverp. K největší změně tak došlo na lavičce, kterou opustil fanoušky oblíbený Vítor Oliveira a nahradil jej Filó. Sedmačtyřicetiletý kouč trénoval v minulé sezóně SC Covilhã a dokráčel k poklidnému 6. místu. Paços po náročné sedmizápasové přípravě zahájil sezónu minulý týden zápasem Ligového poháru proti Estorilu, který po remíze 1:1 udolal na penalty.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.10 - 14.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Boavista FC00000:00
 Sporting CP00000:00
 CD Tondela00000:00
 Paços Ferreira00000:00
 SC Braga00000:00
 CF Os Belenenses00000:00
 CS Marítimo00000:00
 SL Benfica00000:00
 FC Porto00000:00
 Vitória SC Guimarães00000:00
 Moreirense FC00000:00
 CD Santa Clara00000:00
 Rio Ave FC00000:00
 Portimonense SC00000:00
 Gil Vicente FC00000:00
 CD Aves00000:00
 Vitória FC Setúbal00000:00
 FC Famalicão00000:00
Ostatní zápasy
09.08. 21:30Portimonense SC - CF Os Belenenses
10.08. 17:30CD Santa Clara - FC Famalicão
11.08. 17:00Boavista FC - CD Aves
12.08. 21:15Vitória FC Setúbal - CD Tondela
08.09. 00:00Rio Ave FC - Vitória SC Guimarães

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (40)

Přidat komentář
ladyboy arsenal

primeira zpět, dobře vy

Reagovat
Han střelil první

Ale pouze top 4

Reagovat
Kaspar

porad vic nez nase top 3

Reagovat
Benfica

vždy lepšie ako nič..

Reagovat
Kapřík

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
FC Porto FC

Doufám že to opět v půlce sezóny nevzdáte :D

Reagovat
Benfica

Reagovat
Hiko

Díky za preview uvítal bych ještě Boavistu a VSC, ale což, oni se sem občas přece dostanou díky soupeřům.

Reagovat
FC Porto FC

Ubohost, nevím co se tam Conceicaovi děje v kabině. V prvním kole prohrát s nováčkem to je trochu moc

Reagovat
Benfica

To je krása.. Prvý od začiatku do konca..

Reagovat
Zajda

Mohl by mi někdo vysvětlit příběh Gil Vicente? Těžko se to hledá. Kamarád mi napsal, že jsou zpět v první lize, protože byli neprávem tehdy přeřazeni do nižších soutěží. Jak to je? Díky.

Reagovat
Benfica

tam boli problémy so zmluvou Meteusa ktorý uzatvoril amatérsku zmluvu ktorá musela trvať minimálne rok, lenže do roka podpísal profesionálnu zmluvu s Gil Vicente, následne hral za Gil Vicente. To bol základ na súdy riešenia atď. Gil Vicente vyradili z ligy. Súdy odvolania.. pokračovali až do roku 2017 (od 2006) vtedy súd rozhodol, že Gil Vicente môže hrať prvú ligu od tejto sezóny. Minulý rok to potvrdila aj liga (tá zmluva mala byť iný typ zmluvy, ktorý nemusela trvať celý rok..) taká zamotávka.. popravde toto viem ale nerozumiem čo prečo jak.. ale FIFA hrozila vylúčením repre aj klubov z medzinárodných súťaží kvôli tomu.. to je jediná vec čo si pamätám, lebo v tedy som ligu veľmi nesledoval, nebolo kde ani portugalsky som nevedel..

Inak Mateus hraje teraz za Boavistu od roku 2017.. tam hral aj sezónu 07/08 a po sezóne bola vyradená z ligy kvôli korupcii tiež potom bola späť po odvolaní, lebo na to neboli dôkazy.. a hral aj na MS v Nemecku a Anglou reprezentuje doteraz..

Reagovat
Zajda

Asi dobrý risk angažovat ho

Reagovat
Benfica

Asi, ale je celkom dobrý

Reagovat
Hiko

Jinak za návrat Gil Vicente jsem moc rád, hlavně kvůli tomu jejich stadionu, který je pro 3. ligu fakt škoda... Takže ted ještě prosím návrat Leirie, Coimbry a najít nějaký tým, co by hrál na Estádio Algarve

Reagovat
Benfica

100% súhlas + Aveiro..

Reagovat
Hiko

jj, na to bych zapomněl

Reagovat
eleven11

Estrela,Salgueiros

Reagovat
Benfica

Estrela začala buď koncom roka 2018 alebo začiatkom 2019 úplne od znova.. čiže to tak skoro nebude, najskôr za 5 rokov..

Reagovat
Benfica

myslím, že aj Beira-Mar z Aveira ale oni obnovili klub skôr..

Reagovat
brusel1

A čo to Atletico CP ,má to nejakích fanušikov a ambície?

Reagovat
Han střelil první
Reagovat
eleven11

Reagovat
eleven11

https://www.instagram.com/dutchgroundhopper/p/BbKFd1BFe3t/ .

Villa Nova de Gaia nemá žiaden klub alebo všetci fandia klubom cez rieku?

Reagovat
Benfica

tam fandia Benfice

Reagovat
Benfica

hlavne štadión je v neligovom stave..

Reagovat
Han střelil první

Mathieu už na to asi nemá. Hrozné, co předvádí.

Reagovat
Han střelil první

Bruno už musí aspoň do zimy vydržet, jinak jsme bez šance.

Reagovat
Benfica

podľa mňa už ostane

Reagovat
smazaný uživatel

Jemi ho ľuto toľko krat v United toto leto nemal byť žiadny hrač a nakoniec zostane bez prestupu,mam taky pocit že aj on sam chce veľmi prestupiť

Reagovat
Han střelil první

Je mi ho hlavně líto vzhledem k tomu, s kým musí hrát. Dnes to bylo zase čistě na něm a i když to nebyl jeho úplně nejlepší zápas, tak zase dřel na 150%. Prostě má skvělou mentalitu a nikdy nic u něj není ztracené.

Reagovat
Benfica

no Sporting ho nepustí lacno.. ich hra stojí úplne na ňom.. tak ako kedysi hra Benficy na Pizzim..

Reagovat
Rudnevs

Fotka mala byť fanynka Belenenses.

Reagovat
Zark

je nejaky odkaz? ?

Reagovat
Hiko

ta ale určitě fandí těm pravým Belenenses

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Han střelil první

Raphinha je Kozák kola.

Reagovat
Han střelil první

Braga je skvělá, to bude hodně těžké příští týden.

Reagovat
Benfica

tomu ver.. Braga bude túto sezónu dobra.. teda minimálne do januára.. teraz sa mi celkom páči ich káder a nepríde mi oveľa horší ako má napríklad Porto..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele