Primeira Liga - preview 7. kola

06.11.2020, 10:11, aktualizováno 08.11.2020, 08:50
Previews
Estádio do Dragão (© AFP)
FC Porto a Benfica v minulém kole selhaly a nyní mají co napravovat - oba mají výhodu domácího prostředí, Porto hostí Portimonense a do Lisabonu přicestuje Braga. Farense přivítá Boavistu, Nacional poměří síly s Gil Vicente...
CD Nacional - Gil Vicente FC  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.61 - 3.05 - 3.01
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Farense - Boavista FC  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.36 - 3.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Porto - Portimonense SC  (neděle 18:30)
Úřadující ligový šampión FC Porto nezahájil cestu obhajobou titulu úspěšně a z úvodních šesti ligových zápasů vyhrál pouze polovinu. Překlopit bilanci do zelených čísel může doma proti Portimonense, které se stejně jako v minulé sezóně krčí na chvostu tabulky.

Angažmá Sérgia Conceiçãa na lavičce Porta je plné vzestupů a pádů, a nejinak tomu je i v letošní sezóně. Porto z šesti odehraných zápasů nezaznamenalo vítězství hned ve třech, a jednomu z favoritů na mistrovský titul tak patřilo po kompletně odehraném šestém kole čtvrté místo s šestibodovou ztrátou na vedoucí Sporting.

Velký vliv na výsledkovém zhoršení Porta v lize má bezpochyby náročný zápasový program. Draci odehráli v uplynulých třech týdnech pět zápasů, z čehož hned tři byly v základní skupině Ligy mistrů. V té Portu zatím daří a na úvodní prohru z půdy Manchesteru City dokázalo zareagovat výhrami nad Olympiakosem a Marseille.

Poslední ligová utkání naopak příliš důvodů k optimismu nepřinesla. Porto minulý týden na stadiónu Paçosu Ferreira většinu utkání tahalo za kratší konec a loňskému nováčkovi podlehlo překvapivě 2:3, této prohře předcházela nepřesvědčivá výhra 1:0 nad dalším loňským nováčkem Gil Vicente.

Obhájce titulu nehlásí příliš absencí kvůli zranění, přesto bude mít Conceição starosti se složením obranné čtveřice. Nadále mimo hru je Marcano, ke kterému se na marodce přidal jeho kolega ze stoperské dvojice z minulé sezóny Pepe. Společně s měsíc starým odchodem Tellese do Manchesteru United to znamená, že pětačtyřicetiletému trenérovi budou chybět hned tři čtvrtiny loňské obrany.

V silách Portimonense rozhodně je zaskočit velkého favorita, jakým Porto je. Klub z jižního pobřeží Portugalska sice pokračuje v trendu minulé sezóny, a již po úvodních kolech se pohybuje v sestupových vodách, ale v minulé sezóně Porto málem v obou vzájemných zápasech obral o body. V domácím utkání přišlo Portimonense o remízu až v osmé minutě nastavení, kdy o třech bodech pro Porto rozhodl dnes zraněný Marcano, a i ve venkovním utkání sahalo po bodu, o který ho připravil tři minuty před koncem Telles.

Portimonense ovšem jde do utkání jako jednoznačný outsider. Svěřenci Antónia Folhy vstřelili v šesti ligových zápasech pouhé čtyři góly a vyhráli jediný zápas před třemi týdny, kdy otočili nepříznivý vývoj na Madeiře a porazili Marítimo 2:1. Poslední dvě kola se ovšem Portimonense opět vůbec nevydařila. Prvně prohrálo v Tondele a i minulý týden byl bez bodů, když doma nestačilo na Santa Claru.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.52 - 13.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SL Benfica - SC Braga  (neděle 21:00)
Šlágr sedmého kola portugalské Primeira Ligy se odehraje na Estádio da Luz, kde domácí Benfica přivítá Bragu. Favoritem utkání jsou domácí, kteří ovšem v minulém kole poprvé klopýtli, hosté naopak po ospalém úvodu sbírají výhry.

Pohádkový úvod sezóny pro Benficu skončil v minulém kole. Po pěti vesměs suverénních ligových výhrách nestačili svěřenci Jorgeho Jesuse v minulý týden na Boavistu, se kterou prohráli překvapivě hladce 0:3. První ligová ztráta Benficu připravila takové o vedoucí pozici v lize, na které ji vystřídal městský rival Sporting.

Jedním z důvodů překvapivé prohry může být náročný zápasový program, kterým si Benfica v této specifické sezóně prochází. Orli během října, ve kterém byli stoprocentní, odehráli v lize a Evropské lize dohromady šest zápasů, přičemž část hráčů má v nohách i utkání za národní týmy, a podobná zápasová porce čeká Jesusův tým i v listopadu.

Náročný zápasový program se na hráčích Benficy během celého října neprojevoval, a ze zápasů odcházeli se třemi body v lize i Evropě. Začátek listopadu však již naznačil, že celá sezóna takto růžová nebude. Po prohře s Boavistou ztratila Benfica i ve čtvrtek v Evropské lize, kdy doma na poslední chvíli zachránila remízu 3:3 s glasgowským Rangers.

Také hosté z Bragy válčí na dvou frontách, průběh jejich sezóny je však odlišný. Braga stejně jako Benfica zahájila sezónu s novým trenérem na lavičce, ale místo okamžitých úspěchů, jaké zaznamenal s Benficou Jorge Jesus, musel Carlos Carvalhal skousnout dvě prohry v úvodních dvou kolech.

Arsenalistas ovšem zareagovali na nevydařený začátek sezóny dobře a následující čtyři kola již opanovali. Přesto byla některá utkání náročnou šichtou a to zejména proto, že útočníci Bragy nedokáží proměňovat šance. Poslední dva ligové zápasy s Guimaraesí a Famalicaem vyhrála Braga nejtěsnějším rozdílem 1:0, přičemž oba soupeře jednoznačně přestřílela. Ze sedmnácti pokusů mířící mezi tři tyče však vydolovala pouhé dvě branky.

Velkou otázkou na straně hostů je, jak zareagují na čtvrteční zápas Evropské ligy, ve kterém zcela selhali a prohráli v Leicesteru 0:4. Šlo o první prohru Bragy v letošním ročníku Evropské ligy po dvou výhrách nad AEK Atény a Luhanskem. Braga také touto prohrou přišla o šestizápasovou vítěznou šňůru.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.54 - 5.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Tondela - CD Santa Clara  (sobota 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.49 - 3.17 - 2.27
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Famalicão - CS Marítimo  (sobota 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.38 - 3.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vitória SC Guimarães - Sporting CP  (sobota 21:30)
Lisabonský Sporting se díky jednoznačné výhře nad Tondelou a první ligové ztrátě Benficy v minulém kole dostal po více než roce do čela ligové tabulky, a v dobrých výkonech chce pokračovat i v nadcházejícím kole na hřišti Vitórie Guimarães. Ta se dokázala vzpamatovat po nevydařeném úvodu a v lize okupuje šestou pozici.

Březnový přestup nezkušeného trenéra Rúbena Amorima z Bragy do portugalské metropole se jevil jako zbrklý krok vedení v hledání ideálního trenéra po odchodu Jorgeho Jesuse v létě 2018. Pětatřicetiletý trenér ale okamžitě změnil herní styl zeleno-bílých a společně s touto změnou se změnily i výsledky klubu.

Sic Sporting nezvládl jeden z cílů letošní sezóny a po kolapsu v předkole Evropské ligy s Linzem se po sedmi letech nepodíval do základní skupiny jednoho z evropských pohárů, v lize se mu daří jako již dlouho ne. V šesti kolech zaznamenali Amorimovi svěřenci pět vítězství a pouze jednu remízu doma s Portem, a díky prohře Benficy v minulém kole na půdě Boavisty se dostali do čela ligové tabulky.

Zatímco v prvních zápasech Sportingu šlapala zejména obrana a bránu soupeře ofenzivní hráči museli dlouho dobývat, v posledních kolech s dobrými výkony přispěchali i útočníci. Hlavní hvězdou posledních zápasů je mládežnický reprezentant Pote, jenž do klubu přišel v posledním přestupovém období z Famalicãa, a v posledních třech ligových zápasech skóroval pětkrát.

Efektivní, ale mladý a nezkušený útok Sportingu čeká asi nejnáročnější test v dosavadní sezóně. Guimarães se chlubí vůbec nejlepší obranou a v šesti uplynulých kolech obdržela pouhé tři góly. Jako velká posila se zatím jeví i bývalá jednička Benficy Bruno Varela, který svými zákroky výrazně přispívá k bodovým ziskům.

Zároveň však Vitória vstřelila pouze o jeden gól víc, než obdržela a ofenzivní hvězdy týmu jako Quaresma, Edwards či Bruno zůstávají za očekáváním. Os Conquistadores ani tak netrápí efektivita jako spíše špatná předfinální fáze a neschopnost dostat soupeře pod konstantní tlak. Guimarães zaznamenala v šesti utkáních pouze třináct střel na bránu a v tomto ohledu je úplně nejhorším týmem ligy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.98 - 3.59 - 1.96
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CF Os Belenenses - Rio Ave FC  (pátek 21:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.54 - 3.14 - 2.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP651015:416
2.SL Benfica650115:615
3.SC Braga64029:512
4.FC Porto631215:910
5.CD Santa Clara63127:510
6.Vitória SC Guimarães63124:310
7.Rio Ave FC62315:59
8.Paços Ferreira62227:88
9.Moreirense FC62225:68
10.CD Nacional61416:67
11.CS Marítimo62137:97
12.CF Os Belenenses61323:56
13.Boavista FC61329:126
14.FC Famalicão61329:136
15.Gil Vicente FC61234:75
16.CD Tondela61234:125
17.Portimonense SC61144:84
18.SC Farense60246:112
Ostatní zápasy
01.12. 00:00Moreirense FC - Paços Ferreira

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Krásný pohled na tabulku!

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Hiko

já bych ještě posunul Boavistu na 5. flek a jsem vlastně spokojen

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Han střelil první

To by musel začít hrát i někdo jiný než Gomes.

Reagovat
eleven11

https://www.eurofotbal.cz/primeira-liga/2000-2001/tabulky/

Tu je pekná tabulka a tie "zabudnuté"kluby tam!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele