Primeira Liga - preview 33. kola

18.07.2020, 08:46, aktualizováno 21.07.2020, 08:51
Previews
Posledními dvěma zápasy bude dnes dohráno 33. kolo portugalské ligy a do akce jsou oba lisabonské celky. Sporting hraje doma s posledním Setúbalem, Benfica se představí na půdě posledního CD Aves...
Sporting CP - Vitória FC Setúbal  (úterý 20:00)
Zcela ve svých rukou mají fotbalisté Sportingu šanci na zisk třetího místa v letošní sezóně portugalské ligy. Braga prohrála v Tondele, a pokud Sporting porazí Setúbal, stoprocentně si zajistí třetí pozici znamenající postup do základní skupiny Evropské ligy.

Sportingu se poslední dobou dařilo, až v posledních utkáních zaznamenal první výraznější ztráty od obnovení ligy. Prvně pouze remizoval 0:0 na hřišti Moreirense a v minulém kole prohrál 2:0 v Portu, které tímto zápasem získalo mistrovský titul.

Byla to vůbec první prohra pod trenérem Amorimem od jeho příchodu do Sportingu na začátku března. Od té doby s týmem v devíti zápasech šestkrát vyhrál, dvakrát remizoval a právě pouze s Portem nedosáhl na body.

Lvi jsou proti Setúbalu jednoznačným favoritem. Je to dané hlavně otřesnou formou hostů, kteří naposledy vyhráli v lednu a mají za sebou šňůru již čtrnácti zápasů bez vítězství. Špatná forma tak svěřence Lita Vidigala posunula z první poloviny tabulky až na sestupové příčky.

"Čeká nás zápas, ve kterém musíme vyhrát. Jsme Sporting a před každým zápasem máme tento cíl. Tento týden jsem cítil z týmu dobrou energii a myslím si, že prohra na nás neměla žádný dopad," nešetřil optimismem Amorim.

Ten nemůže do předposledního zápasu sezóny počítat s dlouhodobě zraněným Phellypem. Na marodce také zůstává Vietto, který se sice vrátil do tréninku, ale do konce sezóny již pravděpodobně nenastoupí. Stejně na tom je i jeho krajan Acuňa, který má problémy se stehenním svalem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.46 - 7.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Aves - SL Benfica  (úterý 22:15)
Důstojně se rozloučit s aktuálním nepovedeným ročníkem a pomalu a jistě se připravit na ten následující. Asi takové cíle si Benfica dává před posledními dvěma ligovými duely, přičemž ten nynější svede na půdě posledního Avese. V posledních třech utkáních lisabonský celek vykazoval velká výsledková zlepšení a na svou formu by chtěl navázat i v Santo Tirsu.

As Águias neprožívali vůbec snadné období po koronavirové pauze. Na řadu přišlo několik nečekaných zaváhání, jako třeba plichty s Tondelou nebo Portimonense či porážky se Santa Clarou a v Marítimu. S takovými rezultáty zkrátka nemohli útočit na titul, který na jejich úkor už s předstihem urvalo Porto. A ve finálním účtování na ně zbude jen druhá příčka.

V uplynulých třech kolech každopádně vydolovali z možných devíti bodů hned sedm. Mužstvo jako by se začínalo dostávat do optimální pohody. Jenže načasování této skutečnosti přišlo zkrátka příliš pozdě. Negativní série si vyžádala v Benfice změnu na trenérském postu, Bruno Lage musel odejít a jeho práci nyní dokončuje celkem úspěšný Nélson Veríssimo.

Nicméně ten pro sezónu následující u kormidla nezůstane, jeho místo po posledním mači se Sportingem převezme starý známý a osvědčený Jorge Jesus, jenž naposledy působil u áčka na Estádio da Luz mezi lety 2009 až 2015. Musel každopádně ukončit své současné angažmá v brazilském Flamengu, se kterým mimochodem v prosinci absolvoval i MS klubů.

Správně se naladit na sobotní derby se Sportingem, to je rovněž jeden z prvotních cílů Benficy v nynějším klání, v němž je pasována do role jednoznačného favorita. "Věříme si, že vyhrajeme. Na tohle jediné se teď soustředíme. Až pak budeme myslet na poslední kolo," ujišťoval hostující kouč, jemuž bude stále chybět dlouhodobě zraněný Alex Grimaldo.

Pět žlutý karet naposledy posbíral Julian Weigl, jenž tak tento duel rovněž vynechá, naopak zcela fit by měl být již Adel Taarabt, jenž se objevil na hřišti v posledním případě proti Santa Claře v červnu. "Bez ohledu na situaci, ve které my i náš sok jsme, která ovlivňuje všechny hráče i trenéry, si myslím, že Aves dá do zápasu maximum," dodal Nélson Veríssimo.

Dvakrát v řadě se domácím podařilo v nejvyšší soutěži udržet, na třetí pokus jim však záchrana nevyšla. Z dvaatřiceti dosavadních utkání hned pětadvacetkrát prohráli, a určitě tak zaslouženě míří o patro níže. Nutno však podotknout, že dokázali letos zaskočit nejednoho portugalského giganta. Bod relativně nedávno urvali s Portem, vyhráli nad Bragou.

Alespoň před atraktivním soubojem s Benficou netrápí trenéra Nuna Mantu Santose, podobně jako jeho protivníka, nějaká rozsáhlá marodka. Nejistý je snad jen start u Claudia Falcaa, jenž v minulém střetnutí proti Santa Claře střídal kvůli zranění, jisté zdravotní trable má údajně i Mehrdad Mohammadi. "Aves se bude chtít určitě vytáhnout," mínil Nélson Veríssimo.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 20.40 - 9.03 - 1.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paços Ferreira - Portimonense SC  (pondělí 18:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.88 - 2.93 - 2.79
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Tondela - SC Braga  (pondělí 20:15)
Braga se mohla v minulém kole dotáhnout bodově na Sporting, který před pár dny prohrál s korunovaným mistrem z Porta. Právě s lisabonským protivníkem se horlivě už několik týdnů přetahuje o třetí příčku. Jenže na řadu přišlo jen zaváhání se zachraňujícím se Belenensesem. A tenhle výsledkový nezdar se bezpochyby bude snažit napravit na půdě Tondely.

Pokud Os Arcebispos nebudou chtít na podzim bojovat o základní skupiny Evropské ligy v nevyzpytatelných předkolech, potřebují ještě stáhnout manko dvou bodů a předskočit v průběžném pořadí Sporting. Situaci nemají ve svých rukou, ale pořád se o tuhle metu můžou matematicky rvát. I když na závěr se také oni představí proti natrvalo vedoucímu Portu.

Na druhou stranu ani Sporting nečeká jednoduchá pořízená ve finálním střetnutí, narazí totiž na druhou Benficu. Alespoň jednu jistotu svěřenci trenéra Artura Jorgeho mají. Evropskou ligu si v příštím ročníku zahrají, akorát není jasné, od jaké fáze. "Tento zápas by mohl být rozhodující pro oba kluby. Jak pro nás, tak pro Tondelu," uvedl hostující stratég.

Ačkoli se mužstvo kouče Natxa Gonzáleze nachází na chvostu průběžného pořadí, nemělo by pro Bragu představovat papírově snadnou překážku. Domácí totiž horlivě usilují o záchranu, každý bod rovněž nutně potřebují. Přičemž shodný počet bodů jako oni mají Portimonense a Setúbal a nelehké sestupové starosti musejí řešit taktéž Belenenses a Pacos de Ferreira.

Artur Jorge, který zkraje měsíce nahradil svého předchůdce Custódia a zvítězil pak se svým týmem hned dvakrát v řadě, ví, že podobná ztráta jako ta poslední s Belenensesem by mohla Bragu definitivně vyřadit ze hry o top trojku. "Uvědomujeme si, že Tondela se bude chtít posunout nahoru. My však máme svou bitvu. A soustředíme se jen na ní," mínil.

Na marodku mu alespoň aktuálně nikdo nepřibyl, chybět budou pouze i nadále Sequeira, Tormena a Rolando. "Už několikrát jsem řekl, že se budeme snažit skončit třetí. Samozřejmě sledujeme i ostatní naše rivaly, jsme rádi, že dokonce nemůžeme být hůře než čtvrtí po sobotních výsledcích. My ale pokračujeme stále po vlastní cestě," dodal Artur Jorge.

Tondela v uplynulých šesti zápasech urvala jeden jediný bod, naposledy nestačila venku na Gil Vicente, a je dost možné, že Natxo González udělá některé změny v sestavě. Nespokojený Španěl může být kritický hlavně vůči obranné činnosti, vždyť jeho svěřenci udrželi čisté konto naposledy proti poslednímu Avesu, tedy prakticky těsně po restartu této sezóny.

Mimo hru bude domácím Pité, není pak pořád jasné, jak je na tom po zdravotní stránce brankářská jednička Cláudio Ramos. Pravděpodobně se v úvodní jedenáctce opět objeví vytáhlý šlachoun Babacar Niasse Mbaye. "Náš sok stále žije, cítí, že může ubránit prvoligovou příslušnost. My však budeme připraveni," zakončoval Artur Jorge.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.41 - 4.22 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Porto - Moreirense FC  (pondělí 22:15)
Porto se po minulé výhře na Sportingem (2:0) vrátilo po dvou letech na portugalský trůn a zbývající dva ligové zápasy si může užít. Letos kromě evropských pohárů zažilo celkem úspěšnou sezónu a do vitríny může přidat ještě jednu trofej, jelikož hned první srpnový den se střetne s Benficou o primát v Taça de Portugal. Jeho pondělní rival už v podstatě nemá o co hrát, momentálně je osmý s třiačtyřiceti body a bude se chtít udržet v horní polovině tabulky.

Domácí celek se téměř celou sezónu přetahoval o vedoucí příčku s lisabonskou Benficou a ihned po koronavirové přestávce se mu přitížilo, neboť senzačně prohrál s Famalicãem. Pak se však na rozdíl od lisabonského klubu dostal na vítěznou vlnu, z tříbodového zisku se radoval hned pětkrát ze šesti případů, když například deklasoval Boavistu (4:0) či Belenenses (5:0). Letos došel daleko také v Taça da Liga, kde až ve finále podlehl Braze (0:1).

"Je to obrovské zadostiučinění za tvrdou práci, kterou jsme v této sezóně odvedli. Ještě nejsme na konci cesty, protože chceme vybojovat double a finále poháru s Benficou bude opravdu náročné, na druhou stranu i kdybychom neuspěli, tak jednu velkou trofej máme. V některých chvílích to s námi nevypadalo příliš dobře, a tak musím všem poděkovat,že prokázali psychickou odolnost," řekl s nadšením president klubu Pinto da Costa.

Na jeho slova navázal také trenér Sérgio Conceição. "Je to velký úspěch a jsme za něj moc rádi, navíc si v následující sezóně zahrajeme Ligu mistrů. Proti Sportingu jsme bojovali a byli za to náležitě odměněni. Nicméně to v žádném případě neznamená, že poslední dva duely s Moreirense a Bragou vypustíme. Před srpnovým pohárovým finále nechceme vypadnout z rytmu." Moreirense do evropských pohárů proniknout nemůže, na páté Famalicão ztrácí nedostižných devět bodů.

Na ligové scéně neprohrálo šestkrát v řadě, avšak z toho pouze dvakrát vyhrálo. Minule remizovalo s Paçosem Ferreira 1:1. Kouč Vítor Campelos bude mít k dispozici téměř kompletní kádr, chybět mu bude pouze vykartovaný záložník Alex Soares. Domácí mají na marodce Marcana se Sérgiem Oliveirou a možná i Vieiru. Po pěti žlutých kartách mohou nastoupit Uribe s Coronou, ale kvůli stejnému problému se nepodívá na trávník zkušený obránce Pepe.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.98 - 7.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CF Os Belenenses - Gil Vicente FC  (neděle 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.08 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vitória SC Guimarães - CS Marítimo  (neděle 22:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 3.93 - 5.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rio Ave FC - CD Santa Clara  (sobota 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.29 - 7.14
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Famalicão - Boavista FC  (sobota 22:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.05 - 7.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Porto32254367:1979
2.SL Benfica32225565:2571
3.Sporting CP32185948:3259
4.SC Braga32176959:3857
5.FC Famalicão321410848:4652
6.Rio Ave FC32149944:3451
7.Vitória SC Guimarães3212101050:3646
8.Moreirense FC321013940:3643
9.Gil Vicente FC321191237:4042
10.CD Santa Clara321181332:3741
11.CS Marítimo329111231:3838
12.Boavista FC321081426:3538
13.Paços Ferreira321051731:4835
14.CF Os Belenenses32881626:5232
15.Portimonense SC326121427:4330
 CD Tondela32791627:4330
17.Vitória FC Setúbal326121425:4330
18.CD Aves32522524:6217

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
Han střelil první

Dneska zápasy o to poslední evropské místečko, bude to mít náboj.

Reagovat
Hiko

Fama - FCB 2:0

R. Ave - Santa Clara 1:0

Reagovat
Hiko

teda BFC

Reagovat
Benfica

žeby Benfica utorkový zápas vyhrala už dnes?

Reagovat
Benfica

Poď Braga to na tretie miesto dáš!!

Reagovat
Hiko

no, nějak se jim nechtělo

Reagovat
Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

pls bude hrát Seferovic nebo Rafa Silva?

Reagovat
Benfica

Rafa na 70 % Seferovic tak na 45 %

Reagovat
smazaný uživatel

díky, měl jsem value, ale pak spadli kurzy.... a za Aves nejakej 19 ročnej kid brankárskej bez jediného zápasu lol

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele