Primeira Liga - preview 29. kola

28.06.2020, 08:58, aktualizováno 01.07.2020, 08:59
Previews
Dvěma zápasy pokračuje 29. kolo portugalské nejvyšší soutěže. Sporting se může vítězstvím nad Gil Vicente osamostatnit na průběžném třetím místě. Důležitý záchranářský souboj čeká Belenenses a Tondelu...
CF Os Belenenses - CD Tondela  (středa 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 2.95 - 3.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting CP - Gil Vicente FC  (středa 22:15)
Sporting se momentálně nachází v nejlepší formě ze všech týmů v nejvyšší portugalské soutěži a na dobré výsledky by chtěl navázat i v domácím utkání proti Gil Vicente. To se po koronavirové pauze hledá a z posledních čtyř utkání získalo pouze tři body.

Sázka Sportingu na Rubéna Amorima se zatím jeví jako dobrý tah. Pětatřicetiletý trenér sice odtrénoval pouhých pět zápasů, ale v těch se svým týmem zaznamenal čtyři vítězství a jednu remízu, a táhne tak nejdelší sérii bez porážky v sezóně.

Kádr navíc prošel během vynucené pauzy omlazením a mnoha hráčům tak s příchodem nového trenéra přibyla konkurence. "Hráči Sportingu momentálně bojují o základní sestavu pro příští sezónu. Reprezentovat Sporting je tou největší motivací, kterou mohou mít. Myslím si, že každý chce být součástí toho, co tady budujeme," nechal se slyšet na tiskové konferenci Amorim.

Kromě konsolidace sestavy a přípravy na nadcházející sezónu má Sporting také sportovní motivaci. Přestože za reálných předpokladů již nemůže dosáhnout lepšího umístění než je třetí pozice, na které se momentálně nachází, musí toto umístění zajišťující postup do základní skupiny Evropské ligy hájit před číhající Bragou, která na zeleno-bílé ztrácí jenom dva body.

Komplikací v cestě za vytyčeným cílem bude pro Amorima absence po pauze nejlepšího střelce týmu Jovane Cabrala, který má zdravotní problémy. Stejně tak do zápasu nenastoupí dlouhodobě zranění Acuňa, Vietto a Phellype.

Lvy rozhodně nečeká jednoduché utkání. Potvrzuje to i poslední vzájemné ligové střetnutí obou týmů, ve kterém Gil Vicente zvítězilo 3:1. To se sice vyhřívá na pohodlném jedenáctém místě ligové tabulky, ovšem na předposlední Portimonense má náskok pouhých šesti bodů, a tak je stále v sestupovém ohrožení a má o co hrát.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.08 - 6.68
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Famalicão - Portimonense SC  (úterý 18:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.36 - 3.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vitória SC Guimarães - Vitória FC Setúbal  (úterý 20:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.47 - 7.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rio Ave FC - SC Braga  (úterý 22:30)
Až na čtvrtý pokus se podařilo Braze po koronavirové přestávce zvítězit. Rozhodně bude mít velký zájem uspět naplno i nyní, protože jedině další tříbodový rezultát mu pomůže opět zaútočit na třetí místo, které stále okupuje Sporting. Narazí ovšem na pořádně nepříjemného protivníka, vždyť Rio Ave se v průběžném pořadí nachází jen o dvě příčky níže.

Účast v základních skupinách Evropské ligy v následující sezóně, to je bezpochyby vůbec ten nejdůležitější cíl, jaký by chtěli mít svěřenci trenéra Custódia na konci aktuálního ročníku splněný. A aby se nemuseli prokousávat v evropských pohárech různými předkoly, potřebují se zkrátka posunout na třetí příčku. V tuhle chvíli ztrácejí na tuhle metu jen dva body.

Os Arcebispos se muselo minulý čtvrtek pořádně ulevit. Konečně totiž vyhráli, a to v derby proti Guimaraesu. Po dvou porážkách a jedné remíze předvedli výkon, který by jim mohl dodat v budoucnu na sebevědomí. "Byl jsem spokojený, zejména za finální výsledek," přiznával kouč Bragy. "Chceme vyhrávat pořád, a to bez ohledu na soupeře," dodal.

Na nějaké oslavy ovšem neměl příliš času. Aby se jeho tým opravdu nastartoval, bude pro něj možná klíčové potvrdit tři body taktéž ve Vila do Conde. "Jsem naplno soustředěný. Doba na práci nebo zotavení je příliš krátká," potvrzoval. "Očekávám skvělý zápas mezi dvěma mužstvy, která vyznávají útočný fotbal. Musíme ve hře udržovat rovnováhu," mínil.

Custódio se nově nebude moci spolehnout na služby zraněného Sequeiry, jenž patřil k základním stavebním článkům jeho sestavy. I nadále jinak zůstává na marodce Tormena. "Na levé straně máme několik variant, jak můžeme hrát. A ano, Sequeiru opravdu může nahradit Pedro Amador," prozrazoval. "Máme určitě na to vyhrát podruhé v řadě."

Pakliže by Braga nenavázala na svoje minulé střetnutí proti Vitórii S.C., mohl by jejího případného zaváhání využít o den později lisabonský rival, jenž vyzve Gil Vicente. A něco takového nechtějí hosté dopustit, neboť by se jim vytvořené manko mohlo hodně špatně stahovat. "Cítím, že se zlepšujeme. A hlavně po fyzické stránce," těšilo Custódia.

Rio Ave v půlce června prožilo opravdu hodně mizerné měření sil s Benficou, ve kterém inkasovalo hned tři červené karty, ovšem v posledním klání se Setúbalem si přece jenom napravilo svou reputaci. Uzmulo plný počet bodů, a stabilizovalo tak své postavení na šestém místě, z něhož může klidně útočit na to páté, znamenající jistojistě evropské poháry.

Jeho největším sokem je v současné chvíli Famalicao, zezadu se ale nepříjemné tlačí také Guimaraes. Chybět bude domácím zdravotně indisponovaný Nikola Jambor a suspendovaný Diogo Figueiras. "Rio Ave má ostříleného a zkušeného trenéra, dokáže s velkou pravidelností bodovat," pokračoval o soupeři Custódio. "Budeme určitě bojovat o klíčové tři body."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.09 - 3.38 - 2.36
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Aves - Moreirense FC  (pondělí 18:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.48 - 3.36 - 1.92
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CS Marítimo - SL Benfica  (pondělí 19:00)
Pět získaných bodů z možných dvanácti, to je dosavadní bilance Benficy po koronavirové přestávce, která na první místo po osmadvaceti odehraných kolech ztrácela tři body. A protože naposledy doma hodně nečekaně prohrála se Santou Clara, musí si své fanoušky bezpodmínečně udobřit na půdě Marítima. Udělat to může jedině díky vítězství.

Svěřenci trenéra Bruna Lageho ani náhodou nenaplňují svá očekávání. Samozřejmě pro ně nebylo lehké vypořádat se s dlouhou pauzou, kterou způsobila nedávná pandemie, na druhou stranu po čtyřech zápasech by leckdo očekával, že se výsledkově posunou jinam. Přitom už na přelomu února a března nezaznamenávali nikterak líbivou a strachnahánějící formu.

Poslední zaváhání zároveň nebylo jediným šokujícím rezultátem Benficy během uplynulých čtyř kol. Porazit nedokázala ani o záchranu bojující Tondelu s Portimonense, skolila jen Rio Ave, a to navíc s notnými potížemi. Je tak v podstatě otázkou, jak se nyní ve Funchalu vypořádá s vlastní krizi, jak dokáže zapomenout na nedávné čtyři inkasované branky.

Napříč všemi soutěžemi As Águias vyhráli jen ve dvou případech. Přitom zabrat naplno je pro ně v podstatě neoddiskutovatelnou nutností. "Po roce a půl, co jsem zde, tu nemíním vzpomínat, čeho všeho pozitivního jsme dosáhli. Pokud si totiž něco pamatuji, jsou to hlavně negativa. Musíme si uvědomit, v jaké pozici nyní jsme," upozorňoval domácí kouč.

Ten samozřejmě nemůže mít radost z toho, jakým způsobem se jeho tým v současné chvíli prezentuje. A pokud by v nelichotivé bilanci pokračoval i nadále, klidně by mu brzy mohl titul proklouznout mezi prsty. "Jako trenér Benficy musím nalézt řešení, jak začít vyhrávat. Tahle sezóna je specifická, je potřeba se však přizpůsobit," pokračoval Bruno Lage.

Ten na Madeiře nebude mít k dispozici Rúbena Diase a Gabriela, jež vyfasovali disciplinární trest za příliš mnoho nasbíraných žlutých karet, až do konce sezóny je pak mimo hru zraněný Alex Grimaldo a chybět bude i Adel Taarabt. V nominaci na utkání se naopak objevil Jardel, není však příliš pravděpodobné, že by se objevil na hřišti hned v úvodní jedenáctce.

Marítimo by mělo být rozhodně v silách hostujícího mužstva, jedná se rozhodně o papírově dalšího přijatelného protivníka, jenž balancuje na hranici záchrany a sestupu. V uplynulých čtyřech kolech jednou zvítězil, jednou remizoval a dvakrát prohrál. Přičemž v minulém kole utrpěl neúspěch venku v Portimau, tedy s celkem, který je v tabulce těsně pod ním.

Domácí kouč José Gomes by neměl využít jen služeb zraněného Rúbena, jenž si nedávno přetrhl achilovku a musel na operaci, a suspendovaného Francka-Yvese Bambocka. "Já budu bojovat v lize o první příčku až do samého konce," sliboval fanouškům hostující lodivod. "Marítimo má vynikající tým, hodně technických hráčů. Velmi dobře ho znám," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.40 - 4.68 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paços Ferreira - FC Porto  (pondělí 22:15)
Porto v minulém kole zvládlo velmi dobře městské derby s Boavistou a konečně se přiblížilo tomu výkonu, jakým by se chtělo pravidelně prezentovat až do konce sezóny i v ostatních zápasech, aby před rivalem z Benficy udrželo aktuální první místo v tabulce. Potřebovalo by nyní taktéž zabrat naplno na cizím hřišti, jeho soupeřem mu bude Pacos de Ferreira.

Po koronavirové přestávce padli svěřenci trenéra Sérgia Conceicaa na půdě Famalicaa, tři body neurvali ani v dalším venkovním klání s týmem z Vila das Aves. A i proto, že z těchto dvou zápasů vydolovali jen bod, se stále jaksi nemůžou razantně zbavit dotírajícího soka z Lisabonu. Mají však velké štěstí, že Benfica působí zatím pod svoje možnosti.

Po osmadvaceti odehraných kolech disponovali Dragoes tříbodovým náskokem na druhou příčku. A rádi by teď pokračovali ve svém nastoleném trendu, aby se tenhle odstup nikterak nezměnil. "Musíme na trávníku vždy působit rozhodným a ambiciózním dojmem," vyzýval portský lodivod. "Vždy musíme vnitřně cítit, že nesmíme za žádnou cenu selhat."

Rozhodovat o titulu se může opravdu až v samotných závěrečných duelech. V půlce července Porto narazí na Sporting, finální měření sil pak podnikne v Braze. A před těmito důležitými mači bude mít velký zájem udržet se v optimální pohodě. "Sice zbývá ještě šest utkání, já se ale soustředím pouze na tenhle souboj s Pacosem de Ferreira," uvedl Sérgio Conceicao.

Šoja Nakadžima a dlouhodobě zraněný Iván Marcano, to by měly být jediné dvě jisté absence na straně Draků. Čistě teoreticky může být k dispozici zřejmě i Zé Luís, jenž proti Boavistě nehrál, je však spíše pravděpodobné, že s jeho návratem se ještě počká do příštího týdne. "Je prakticky zdravý. Už trénoval, ale ne vyloženě s týmem," vysvětloval hostující stratég.

Tomu jde zároveň také o to, aby jeho celek dodržoval hlavní zásady, které mu ordinuje v každém utkání. Musel být třeba spokojený s poslední vysokou výhrou. "Nechci, aby můj tým pracoval v závislosti na tom, jaké skóre na tabuli zrovna svítí. My musíme získávat sebedůvěru tím, jak na trávníku pracujeme společně, jak kvalitně hrajeme," dodal.

Na Os Castores by si mělo dát Porto velký pozor. Mužstvo vedené koučem Pepou po dlouhé pauze chytlo vážně slušnou formu, urvalo z možných dvanácti bodů hned devět, přičemž například se Sportingem padlo jen o jediný gól. Odpoutalo se tak poměrně velmi záhy od nepříjemných sestupových příček, kterým bylo ještě zkraje června proklatě natěsno.

Oba kluby dělí na mapě po silnici jen nějakých třicet minut, Pacos de Ferreira by chtěl být od svého lokálního rivala podobně blízko taktéž výkonnostně, byť je pasován do role outsidera. Jakýkoli bodový zisk by bral bezpochyby jako úspěch. Pepa se bude muset obejít bez zraněného Simaa Bertelliho, naopak zpět po suspendaci bude již Mohamed Diaby.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.43 - 4.58 - 1.42
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Boavista FC - CD Santa Clara  (neděle 22:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.99 - 2.86 - 2.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Porto28214356:1867
2.SL Benfica28204459:2164
3.Sporting CP28164845:2952
4.SC Braga28155846:3250
5.FC Famalicão28129744:4345
6.Rio Ave FC28128838:2944
7.Vitória SC Guimarães281010846:3240
8.CD Santa Clara281081029:3438
9.Moreirense FC28811937:3535
10.Boavista FC28981123:2935
11.Gil Vicente FC28891130:3533
12.Paços Ferreira28941526:3931
13.Vitória FC Setúbal286121022:3530
14.CF Os Belenenses28861424:4430
15.CD Tondela28781323:3529
16.CS Marítimo286101227:3828
17.Portimonense SC284121223:3924
18.CD Aves28422223:5414

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

první

Reagovat
Benfica

to je teda úspech, pod rubrikou, kde obecne nie je veľa komentárov

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Benfica

technická otázka: penalta za ruku je ak

1. hráč je telom mimo, ale rukou zahrá v 16-ke

2. hráč je v 16-ke, ale rukou sa lopty dotkne mimo

??

(niežeby sa to stalo v zápase, iba tak )

Reagovat
Kixi Syhimour

Za mě to první

Reagovat
Benfica

aj ja si myslím, ale by to bolo asi dosť vyhrotené.. ešte som to popravde nikdy nevidel

Reagovat
Kixi Syhimour

No, pokud chceš nějak podobný příklad.

https://youtu.be/Yr4I_pF6zxI?t=395

Jedná se o odvetu čtvrtfinále LM 2015/16 Atlético Madrid vs. Barcelona (první zápas 2:1). Gabi, jak vidíš, míč zasáhl uvnitř pokutového území, nicméně protože stál venku, tak to byl pouze přímák. V diskusi k tomu zápasu, pokud i vzpomínám se ale tenhle krok kritizoval, prý se mělo jednat o penaltu.

Pro úplnost však je třeba dodat, že Iniesta, který je zodpovědný za celou situaci už neměl být na hřišti, ale měl být vyloučený za zákrok rukou jako poslední ve vápně, dostal pouze žlutou a teda Atleti penaltu, kde Griezmann zvýšil na dva nula.

Reagovat
Benfica

bolo by to zaujímavé, ako by to vyriešil VAR.. keď ostane čas tak asi to skúsim niekde v pravidlách pohľadať

Reagovat
Benfica

idú na mňa mdloby.. začínam vidieť dinosaury.. tak snáď ani ten futbal nie je realita..

Reagovat
Hiko

Dneska čekám 2x výhru domácích. U Tondely vidím velký špatný, ti jsou pro mě hlavním adeptem na druhého sestupujícího. Portimonense se neskutečně rozjeli (to Tondela zná třeba z roku 2016 nebo), docela rád bych viděl algarvské derby s Farem

No a Sporting má otevřenou cestu ke klidnému třetímu místu, jak to asi má (bohužel) být

Reagovat
Benfica

tak, tak.. jeden z dvojice Tondela, Belenenses SAD by mohli ísť ligu nižšie. 2 kluby z Algarve v prvej lige to už tu dávno nebolo..

Reagovat
Han střelil první

Včerejší výhra Portimonense byla zatraceně důležitá a ten tým je dost dobrý, aby to ještě ukopal. Ostatně vyhrát na Famalicãu není jenom tak. Taky tipuju na sestup Tondelu, protože Belenenses má individuální kvalitu. I když by mi nevadilo, kdyby šel ten paklub dolů, protože Tondela má aspoň sympatický kotel.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele