Primeira Liga - preview 28. kola

21.06.2020, 08:30, aktualizováno 26.06.2020, 09:09
Previews
Sporting se tuží vrátit zpátky na třetí místo před Bragu, k tomu ale potřebuje vyhrát na hřišti Belenenses. Menší lisabonský klub má šestibodový náskok na sestupové příčky a nějaký bodový přísun by se mu ovšem hodil...
CF Os Belenenses - Sporting CP  (pátek 20:15)
Ve svých rukou mají hráči Sportingu zisk třetí pozice v ligové tabulce. K návratu za vytyčeným cílem potřebují svěřenci Rubéna Amorima porazit městského soka Belenenses, které k zajištění ligové příslušnosti pro další sezónu potřebuje ještě nějaké body získat.

Sporting v komplikované a nepovedené sezóně už nemá vyšší cíl než dosáhnout třetího místa, které by mu zajistilo postup do základní skupiny Evropské ligy. Největším soupeřem v boji o toto umístění mu je Braga, která v posledním utkání vyhrála derby nad Vítorii Guimarães a dostala se o bod před zelenobílé.

"Lvi" ovšem do zbytku sezóny po koronavirové pauze vstoupili dobře, a po venkovní remíze v Guimarãesi vyhráli následující dvě domácí utkání s Pacosem a Tondelou. Favoritem jsou i v nadcházejícím duelu. "Přestože tyto dva týmy mají podobný styl hry, my máme výhodu v individuální kvalitě, která může udělat rozdíl," řekl k zápasu Amorim.

Za Sporting již nenastoupí Jérémy Mathieu. Francouzský stoper si na tréninku přivodil zranění kolene a vzápětí ukončil svou bohatou kariéru. "Mathieu měl tento týden smůlu, která jej dotlačila k jeho rozhodnutí. Byl to velice emotivní den, ale já se obvykle na věci dívám pozitivně. Je to pro něj nový život a my tu pro něj budeme. Jménem klubu a realizačního týmu mu děkuji za vše, co nám dal," prohlásil Amorim.

Nebude to pouze Mathieu, se kterým nemůže lodivod Sportingu počítat. Kvůli zranění se na hřiště nepodívá také argentinská dvojice Acuňa, Vietto. Nepravděpodobný je také start Luize Phellypeho, jenž se stále zotavuje z vážného zranění.

Svůj první start za první tým si naopak může připsat čerstvě osmnáctiletý útočník Tiago Tomás, který v uplynulých dnech podepsal profesionální smlouvu a přidal se k áčku. Radost z tohoto kroku Amorim nijak neskrýval: "Je to výsledek toho, o co se snažíme, tedy sázet na mládí. Tiago Tomás je další hráč s velkým talentem. Je velmi mladý, ale my v něj věříme."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.55 - 3.65 - 1.71
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Braga - Vitória SC Guimarães  (čtvrtek 22:00)
Možná že si Braga po restartu sezóny nemyslela, že bude pro ní tak těžké udržet strategickou třetí příčku v tabulce, která zaručuje přímou účast v základních skupinách Evropské ligy pro další ročník. Protože však v posledních třech kolech nevyhrála, záhy o tohle místo přišla. Pokusit se vrátit na staré známé pozice bude chtít určitě po derby s Guimaraesem.

Porážky se Santou Clara a Boavistou se svěřencům trenéra Custódia rozhodně nehodily do krámu. Jelikož jejich největší soupeř v boji o třetí flek ze Sportingu vykazoval lepší výsledky než oni, ztrácejí na svou toužebnou metu aktuálně dva body. Alespoň částečně Braga zmírnila nevalnou padající spirálu před několika dny, remizovala totiž na hřišti Famalicaa.

Zezadu se na ní přitom nepříjemně tlačí právě ambiciózní Famalicao a Rio Ave. A za určitých okolností vlastně také Vitória. Os Arcebispos zkrátka potřebují konečně naplno zabrat. A kdy jindy by se mohli vyburcovat ke svému nejlepšímu výkonu než teď, vždyť narazí na svého úhlavního soka. Minho derby je pro ně pokaždé jednou z nejprestižnějších záležitostí.

Pokud se domácím podaří svého protivníka skolit, alespoň do čtvrtečního večera se navrátí v průběžném pořadí za vedoucí duo v podobě Porta a Benficy. "Je pravda, že tenhle zápas je pokaždé speciální," přiznával lodivod Bragy. "Ve skutečnosti se však jedná o střetnutí dvou týmů, které nebodují tolik, kolik by potřebovaly. Vitória má velmi dobré mužstvo."

Custódio nebyl po minulém utkání ve Famalicau vyloženě nespokojený. Ba naopak viděl mnoho pozitiv. "Vzhledem k tomu, jak jsme působili, jak jsme na situaci zareagovali a jako celek si navzájem pomáhali, s ohledem na naší rostoucí kvalitu, si myslím, že budeme blízko svému cíli konečně vyhrát," věřil. "Zaměřujeme se jen na to, co bychom měli udělat."

Co se absencí týče, na straně domácích se nic nezměnilo, Abel Ruiz a Tormena nebudou k dispozici kvůli zranění. "Víme, že úspěchy s sebou přinášejí sebedůvěru. Popostrčí vás na správnou cestu, věříte pak v to, na čem pracujete. Pokud předvedeme stejný výkon jako proti Famalicau, můžeme tři body získat a plnit si lépe své ambice v lize," dodal Custódio.

Vitória disponuje v současné chvíli solidní sérií šesti utkání bez porážky, pokud však nechce brzy ztratit kontakt s takovým umístěním, které by ho posunulo v následující sezóně do Evropské ligy, měla by co nejrychleji pouze neremizovat, jako se jí to stalo ve třech duelech po koronavirové pauze, ale konečně své protivníky porážet. A to včetně rivala z Bragy.

Hostující lodivod Ivo Vieira nemůže nově počítat s Florentem Haninem, jenž je suspendovaný, chybět bude i Pedro Henrique, jenž se stále potýká se zdravotními potížemi. "Sami na sebe vyvíjíme tlak. Zevnitř," pokračoval Custódio. "Ti, kteří hrají fotbal, vědí, že tlak je ve finále zdravý, nutí vás bojovat o nejvyšší patra. Každý se s ním musí sžít."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.39 - 3.93
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Tondela - Paços Ferreira  (středa 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.12 - 2.75 - 2.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Moreirense FC - FC Famalicão  (středa 22:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.49 - 3.33 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Vitória FC Setúbal - Rio Ave FC  (úterý 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.21 - 3.27 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SL Benfica - CD Santa Clara  (úterý 20:15)
Do konce portugalské nejvyšší soutěž zbývá dohrát sedm kol a vskutku se schyluje k velmi zajímavé bitvě o titul. Benfica i Porto mají na kontě čtyřiašedesát bodů a ani jednomu se nevyhýbají nečekané ztráty. Díky lepšímu skóre se na vedoucí příčce nachází lisabonský výběr, který po čtyřech ligových remízách v řadě naposledy zabral na půdě Rio Ave, i když ani tento duel se pro něj nevyvíjel dobře.

Svěřenci trenéra Bruna Lageho totiž o poločase prohrávali, pak ale došlo k naprosto kuriózní situaci. Domácí totiž kvůli své nedisciplinovanosti dohrávali zápas v osmi a Benfica dokázala vstřelit vítěznou trefu v 87. minutě zásluhou Juliana Weigla. "Zažili jsme divoký průběh, kterému nic nechybělo. Musíme se ještě výrazné zlepšit, na druhou stranu jsme konečně vyhráli a v této fázi je nejdůležitější sebevědomí," vyhlíží pozitivní zítřky Lage.

Benfica po koronavirové přestávce jen remizovala s Tondelou (0:0), po tomto střetnutí vlastní fanoušci navíc napadli klubový autobus. Vzápětí nedokázala udržet dvoubrankové vedení na půdě předposledního Portimonense a byl z toho jen další nerozhodný výsledek v poměru 2:2. Nyní bude plnit úlohu favorita s nevyzpytatelnou Santa Clarou, předloňský nováček je momentálně devátý s pětatřiceti body a daleko to nemá ani do evropských pohárů.

Santa Clara neprohrála v portugalské nejvyšší soutěži čtyřikrát za sebou. Po téměř tříměsíční pauze nejprve zaskočila Bragu (3:2), poté vybojovala bod s Vitórií FC Setúbal (2:2) i s Portimonense (1:1). "Znovu neočekávám jednoduché utkání. Důležitá bude produktivita i trpělivost, musíme si dávat pozor na nebezpečné standardní situace i rychlé protiútoky soupeře. Pevně věřím, že zachováme klid a konečně předvedeme dobrý výkon," dodal Lage pro klubové stránky.

Tomu stále bude scházet Španěl Grimaldo (problémy s kolenem), kvůli svalovým potížím se na marodce nachází také Brazilec Jardel. Santa Clara nemůže nasadit jiného brazilského krajánka Lincolna, jenž obdržel červenou kartu proti Portimonense. Hostům se na Benficu dlouhodobě nedaří, z deseti vzájemných klání ani jednou nevyhráli a hned devětkrát jí podlehli. Na podzim museli skousnout neúspěch po výsledku 1:2
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.52 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Porto - Boavista FC  (úterý 22:15)
Druhé vzájemné střetnutí v této sezóně čeká jediné dva portské ligové týmy. FC Porto hostí na svém stadiónu Boavistu a je to překvapivě hostující celek, který zaznamenává po pandemické přestávce lepší výsledky.

Portu skoro tříměsíční pauza od fotbalu moc neprospěla. Tým, který měl dobrými výsledky našlápnuto k titulu, prohrál hned první zápas na půdě Famalicãa, a po hubené domácí výhře nad Marítimem pouze remizoval na hřišti beznadějně posledního Aves.

Porto má nyní stejně bodů jako Benfica, a proti Boavistě potřebuje i přes špatnou formu naplno bodovat. To nebude vůbec lehký úkole, protože Boavista poslední dvě utkání vyhrála, přičemž jedno vítězství zaznamenala na hřišti silné Bragy.

Boavista se valnou část sezóny spoléhala zejména na spolehlivé defenzivní výkony a je třetím nejméně inkasujícím týmem v soutěži. Porto se v posledních zápasech zase trápilo hlavně v útoku a dostat se do střelecké formy právě proti obraně Boavisty není snadný úkol.

"Efektivita je ve fotbale důležitá. V posledních třech zápasech jsme měli snad sedmdesát střel na bránu, měli jsme nespočet gólových šancí a byli jsme neschopni je proměnit. Je na nás, abychom si těch šancí vypracovali ještě víc a proměnili je," nechal se slyšet na tiskové konferenci trenér Porta Sérgio Conceição. "Budeme čelit jedné z nejsilnějších, ne-li nejsilnější, obran na venkovních stadionech, ale pokud chceme být šampióny, musíme si s tím poradit."

V prolomení útočného trápení Portu určitě nepomůže jeden z nejčastějších střelců Zé Luís, který do utkání nenastoupí kvůli zranění stehenního svalu. Dále kvůli zranění nenastoupí ani stoper Marcano a s týmem ani nadále není kvůli obav z koronaviru Nakajima.

Mimo dobrou formu Boavistě hraje do karet i zcela čistý štít na marodce a trenér Vidigal tak může počítat na jedno z nejdůležitějších utkání sezóny s kompletním týmem. Jediným otazníkem v sestavě tak je Neris. Brazilskému stoperovi nebude prodlouženo hostování, které má trvání pouze do konce června a v Boavistě tedy nedohraje sezónu. V zápasové soupisce chyběl již v minulém utkání se Setúbalem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.47 - 11.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portimonense SC - CS Marítimo  (pondělí 22:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.04 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Gil Vicente FC - CD Aves  (neděle 22:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.41 - 5.79
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica27204356:1764
2.FC Porto27204352:1864
3.Sporting CP27154842:2849
4.SC Braga27145843:3047
5.FC Famalicão27128743:4244
6.Rio Ave FC27118836:2841
7.Vitória SC Guimarães271010744:2940
8.Boavista FC27981023:2535
9.CD Santa Clara27981025:3135
10.Moreirense FC27810936:3434
11.Gil Vicente FC27791127:3530
12.Vitória FC Setúbal27612921:3330
13.CF Os Belenenses27861323:4130
14.CD Tondela27781222:3229
15.CS Marítimo276101125:3528
16.Paços Ferreira27841523:3828
17.Portimonense SC273121220:3721
18.CD Aves27422123:5114

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
Benfica

Zaujímavé čítanie

Reagovat
Petrinho17

Benfica 3 góly od Santa Clary každopádne penalta extrémne prísna

Reagovat
smazaný uživatel

Benfika

Reagovat
Hiko

Tak portugalská liga jasně vede v žebříčku šílených výsledků po koroně

Reagovat
Benfica

neskutočná bieda od našich.. a to nie len po korone..

Reagovat
FC Porto FC

Masakr :D

Reagovat
Han střelil první

Dnes všichni s Mathieuho jménem na dresu

Reagovat
Han střelil první

Šílené kolo, šílené...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele