Primeira Liga - preview 27. kola: Sporting vyhrál, co Porto?

16.04.2021, 12:24, aktualizováno 18.04.2021, 08:48
Previews
Sporting v pátek přetlačil Farense a na čele tabulky má znovu devítibodový náskok, s tím může něco udělat FC Porto, které bude v neděli měřit síly s CD Nacional. Famalicao si to rozdá s Portimonense, oba týmy se chtějí vzdálit sestupovému pásmu...
FC Famalicão - Portimonense SC  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.24 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Nacional - FC Porto  (neděle 18:30)
Porto se v závěru tohoto ročníku snaží smazat ztrátu, kterou nabralo v dosavadním průběhu, a ještě živí naději na mistrovský titul. Osm kol před koncem stáhlo manko na vedoucí Sporting na šest bodů, ovšem jeho lisabonský rival v předehrávce 27. kola uspěl a loňský mistr se tak teď pokusí odpovědět. Nyní je považován za obrovského favorita, jelikož zajíždí do Funchalu a bude chtít získat "povinné" tři body proti trápícímu se Nacionalu.

Hostující výběr však čelí velmi náročnému programu. Díky skvělým výkonům se totiž probojoval do čtvrtfinále Ligy mistrů, ve kterém přivítal londýnskou Chelsea. Úvodní zápas se mu vůbec nepovedl a prohrál jasně po výsledku 0:2. Uplynulý čtvrtek se ale přeci jen zlepšil a díky pozdní brance Mehdiho Taremiho zvítězil nejtěsnějším poměrem 1:0, jenomže ani tento senzační výsledek mu na postup do semifinále nestačil.

"Je velká škoda, že jsme napoprvé nehráli lépe, porážka o dvě branky nás prakticky připravila o další fázi. Všem hráčům musím poděkovat za bojovný výkon v obou dvou zápasech v Seville, v žádném případě se nemáme za co stydět. Momentálně se soustředíme na ligovou scénu a chceme obhájit titul, i když to bude náročné. Na výsledky Sportingu se nechceme ohlížet, soustředíme se pouze sami na sebe," řekl zamyšleně trenér FC Sérgio Conceição.

Jeho svěřenci zvítězili na ligové scéně pětkrát za sebou a celkově neprohráli již dvacetkrát v řadě. V tabulce jim proto patří druhé místo se šedesáti body, před třetí Benficou drží náskok tří bodů. "Nacional určitě není bez šance na udržení a udělá vše proto, aby se mu to povedlo, Očekávám od něho nesmírně houževnatý a bojovný výkon, velký pozor si musíme dát na jeho standardní situace," dodal Conceição opatrně.

CD se v současnosti vůbec nedaří, v portugalské nejvyšší soutěži totiž prohrálo osmkrát po sobě a v posledních dvou případech schytalo vysoké debakly 1:5 od Portimonense i Santa Clary. Na nadcházejícího rivala se mu k tomu vůbec nedaří, když s ním prohrálo již osmkrát v řadě. Pokud Porto dokáže vybojovat všechny tři body, tak se na jeho lavičce dočká sté jubilejní výhry právě šestačtyřicetiletý kouč Conceição.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.40 - 6.05 - 1.27
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Vitória SC Guimarães - CD Santa Clara  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.17 - 3.31
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Moreirense FC - CD Tondela  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.22 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SL Benfica - Gil Vicente FC  (sobota 19:00)
Benfice se po vyřazení z Evropské ligy opravdu náramně daří. V lize od té doby zvítězila hned šestkrát v řadě, vede se jí tak udržovat odstup od třetí Bragy a zároveň útočí i na druhé místo, které obsazuje Porto a které zatím chová přímé postupové místo do Ligy mistrů. Ve svém trendu domácí určitě nemíní zastavovat proti Gil Vicente, které nemá jistou záchranu.

Byť domácí budou jednoznačně plnit roli favorita, svého soka by neměli úplně podceňovat. Ten totiž vykazoval v uplynulých týdnech velmi dobrou formu, z posledních čtyř případů hned třikrát zvítězil, akorát naposledy padl o gól doma s Moreirense. "Gil Vicente má velmi dobře organizovaný tým. Hraje s vysokou intenzitou a dost agresivně," varoval Jorge Jesus.

Lisabonský stratég nebude moci i nadále využít služeb zraněného Andrého Almeidy a též Tiaga Araúja, kteří pravděpodobně nezasáhnou do hry až do konce sezóny, stěží odhadovat, kdy by se mohl vrátit Andreas Samaris. Naopak Nuno Tavares i Gabriel trénovali v průběhu týdne již bez omezení, přičemž připravený nastoupit na plac by měl být rovněž Julian Weigl.

Ten v minulém kole proti Pacosu de Ferreira podstoupil souboj se Stephenem Eustáquiem a hlásil po něm jakési menší šrámy, ty jsou však evidentně zahojeny. "Zbývá ještě osm kol do konce. Benfica pořád může růst. Jedině dobrá práce zvyšuje kvalitu týmu a také individuální schopnosti hráčů," povídal Jorge Jesus. "Když ovládáme dění na hřišti, jsme sebevědomější."

Mužstvo z Barcelosu se aktuálně nachází ve středu tabulky, nicméně od sestupového pásma není vzdáleno na dostatečný na rozdíl. Potřebovalo by udělat ještě několik kroků k tomu, aby se udržení rovnalo matematicky vyřešené hádance. "Není třeba představovat našeho soupeře. Očekávám velmi těžký zápas. Navíc je v perfektní formě," uvědomoval si Ricardo Soares.

Hostující kouč bude muset vyřešit hlavně ztrátu svého pilíře obranných řad Ygora Nogueiry, kterému se nakumulovaly žluté karty, Alaa Abbas, Miullen a Boubacar Hanne mu pak nejsou k dispozici kvůli zranění. Disciplinární trest naopak vypršel Lucasovi Mineirovi. "Chceme každopádně urvat v Lisabonu nějaké body a předvést dobrý fotbal," dodal Ricardo Soares.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.26 - 14.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CF Os Belenenses - CS Marítimo  (sobota 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.05 - 3.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rio Ave FC - SC Braga  (sobota 21:30)
Zimní měsíce jsou dávno pryč a společně s nimi zmizela i forma Bragy. Arsenalistas v posledních čtyřech utkáních zaznamenali pouhé jedno vítězství a propadli se na čtvrté místo ligové tabulky. Do pohody a boje o Ligu mistrů se může vrátit ve Vila do Conde, kde se postaví místnímu Rio Ave.

Těžký poslední měsíc má za sebou trenér hostujícího celku Carlos Carvalhal. Jeho svěřenci v posledních čtyřech ligových zápasech získali pouze pět bodů, což se v konkurenci Benficy, Porta a Sportingu nevyplácí, a propadli se z druhého místa zajišťující základní skupinu Ligy mistrů až na čtvrtou pozici, ze které vede cesta pouze do nově vzniklé Konferenční ligy.

Nadcházející zápas bude pro pětapadesátiletého lodivoda Bragy specifický. Do svého současného působiště totiž přišel právě z Rio Ave, kde zažil skvělou sezónu završenou postupem do pohárové Evropy. V prvním vzájemném zápase této sezóny na konci loňského roku ale Braga na svého soupeře vůbec nebrala ohledy a porazila jej jednoznačně 3:0.

Stejně jako nyní, i v prosinci napravovala Braga zaváhání z předcházejícího zápasu s Belenenses. Minulý víkend nedokázala udržet vedení po gólu Gaitána a remizovala s Petitovým výběrem 1:1. Braga tak nenavázala na venkovní výhru proti Farense (1:2), která přišla po dvou po sobě jdoucích ztrátách - prohra 0:2 s Benficou a remíza 2:2 s Famalicaem.

Ztrátu formy Bragy rozhodně lze dávat za vinu absencím a také jednomu velkému zimnímu odchodu. Carvalhalovi sice kvůli zraněním chybí Fonte, Moura, Medeiros a Carmo, ale největší ztrátou pro něj byl odchod Paulinha do konkurenčního Sportingu, neboť právě od jeho odchodu v útoku chybí elementy, které příchozí Šporar a Piazón zatím nedokázali nahradit. Proti Rio Ave navíc bude kvůli trestu za žluté karty chybět Esgaio.

Rio Ave na první pohled působí jako tým, proti kterému by se dala získat ztracená forma. Tým ze severu Portugalska nedokázal navázat na skvělé výkony z minulé sezóny, za co určitě mohou velké změny v kádru a sérii čtyř zápasů bez vítězství se nachází až v druhé polovině tabulky na 12. místě.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.90 - 3.92 - 1.72
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Boavista FC - Paços Ferreira  (pátek 19:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.11 - 3.34
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Farense - Sporting CP  (pátek 22:00)
Šestibodový náskok Sportingu na čele tabulky se jeví dostatečně, ani zdaleka tomu tak ovšem není. A lisabonský výběr potřebuje proti Farense zastavit zatím krátkou sérii dvou ligových kol bez vítězství, aby se mu zase lépe dýchalo. Porto, jeho největší konkurent v pranici o titul, se totiž po nedávném vypadnutí z Ligy mistrů bude moci soustředit naplno jen na Ligu NOS.

Minulé remízy Leoes na půdě Moreirense a s Famalicaem úplně neoslabily svěřence trenéra Rúbena Amorima v jejich cestě za prvenstvím, minimálně ale naznačily, že v Primeira Lize není v tomto ohledu v žádném případě rozhodnuto. "Sice jsme naposledy nezvítězili v těch dvou nezdařených zápasech, byli jsme však lepším týmem," podotýkal lodivod Sportingu.

Absence zraněného Zouhaira Feddala by ve Faru neměla představovat takovou komplikaci, neboť právě on je jediným, kdo je aktuálně na marodce. Z té se naopak vrátil Tabata, je ale nepravděpodobné, že by se objevil v základní sestavě. Daleko horší zprávou je, že přítomný na lavičce nebude sám Rúben Amorim, který vyfasoval disciplinární trest na patnáct dnů.

Ten si před týdnem pustil pusu na špacír vůči rozhodčím a zákaz činnosti ho prostě nakonec neminul. Byť klub se hodlá proti tomuto rozhodnutí odvolat. "Jsme klidní, moc dobře víme, jak máme hrát. Nic na tom způsobu nebudeme měnit, i když nyní výsledky nejsou optimální. Jsme soustředění a připravení. Myslím, že odehrajeme skvělé utkání," dodal hostující kouč.

Farense se jakožto nováček soutěže očekávaně pere o záchranu, v současné chvíli se nachází na sedmnáctém místě průběžného pořadí, v minulých pěti kolech čtyřikrát prohrálo. Domácí kouč Jorge Costa má na marodce brankářskou jedničku Rafaela Defendiho, jenž je mimo hru asi až do konce sezóny, a těžko říci, zda budou fit Nikola Stojiljkovič, Licá a Fabrício Isidoro.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.21 - 3.73 - 1.72
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP26206048:1366
2.FC Porto26186255:2460
3.SL Benfica26176348:1757
4.SC Braga26173647:2754
5.Paços Ferreira26135833:3044
6.CD Santa Clara261051133:2935
7.Vitória SC Guimarães261051130:3535
8.Moreirense FC26810826:3234
9.Portimonense SC26851330:3129
10.Gil Vicente FC26841425:3328
11.Rio Ave FC266101022:3128
12.CD Tondela26841425:4228
13.CF Os Belenenses26512915:2427
14.FC Famalicão26691127:3827
15.Boavista FC265101129:4025
16.CS Marítimo26731622:3824
17.SC Farense26571424:3522
18.CD Nacional26561524:4421

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Povinnost vyhrát.

Reagovat
Benfica

uvidíme čo spraví s tímom 2 remízy v rade a suspendacia pre Amorima

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele