Primeira Liga - preview 23. kola: Santa Clara hostí Portimonense

18.02.2022, 09:01, aktualizováno 21.02.2022, 08:25
Previews
Třiadvacáté kolo portugalské ligy zakončí souboj dvou týmů ze středu tabulky. Santa Clara je jedenáctá a na sestupové pozice má k dobru jenom tři body, Portimonense je na tom o dvě příčky a tři body lépe...
CD Santa Clara - Portimonense SC  (pondělí 21:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.26 - 4.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CS Marítimo - FC Famalicão  (neděle 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.72 - 3.14 - 2.79
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting CP - Estoril Praia  (neděle 19:00)
Lisabonský Sporting po dvou těžkých zápasech a také dvou ztrátách potřebuje opět naplno bodovat, aby z druhého místa mohl nadále ohrožovat letos suverénní Porto. Proti bude Estoril, který v minulém kole prolomil negativní sérii a po dvou měsících slavil ligové vítězství.

První zápas vysněného osmifinále Ligy mistrů, na které Sporting čekal dlouhých třináct let, byl strašidelným déjà vu pro dlouholeté příznivce zelenobílých. Zápas s Manchesterem City skončil úplně stejně jako zápas s Bayernem před třinácti lety - prohrou 0:5.

Zápas proti Citizens byl jednoznačnou ukázkou dominance anglického celku a svěřenci Rubéna Amorima tahali většinu času za kratší konec. Pro celý tým to byla o to tvrdší rána, neboť ani předcházející zápas neskončil zcela podle představ.

Minulý týden totiž Sporting odcestoval do Porta, kde v souboji druhého s třetím zažil snový první poločas. Dvoubrankové vedení ovšem ztratil a po závěrečném hvizdu a remíze 2:2 došlo k potyčkám mezi hráči, funkcionáři i pořadateli. Z hráčů si tak určitě kvůli červeným kartám nezahrají Coates, jemuž neprošlo odvolání, Palhinha dostal třízápasový trest a Tabata zatím nemůže hrát dva zápasy, ale další tresty budou nejspíš následovat po podrobnějším prozkoumání. Brazilskému křídelníkovi hrozí pauza mezi dvěma měsíci až dvěma lety. Zápas bude mít nejspíš dohru i v občanskoprávním procesu, neboť z obou stran přišla trestní oznámení.

Krom hříšníků, kterým se minulý týden začervenalo před očima, bude kvůli disciplinárnímu trestu za pět žlutých karet chybět i Ricardo Esgaio. Jistý není ani start Poteho, který sice nastoupil proti Manchesteru City v základní sestavě, ale jeho zdravotní stav stále není ideální.

Hosty z Estorilu po výborném vstupu do sezóny opustil nováčkovský entuziasmus a teprve minulý týden prolomili osmizápasovou sérii bez vítězství. Třetí bezbrankové remíze v řadě zabránil v zápase proti Tondele gólem v záběru zápasu Arthur Gomes.

Také Bruno Pinheiro se bude muset popasovat s několika absencemi. K dispozici kvůli zranění nadále nejsou Lucas Africo a Rui Fonte, a na hřiště se zatím nepodívá ani zimní posila Providence, který v klubu hostuje z AS Řím.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.15 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Moreirense FC - FC Porto  (neděle 21:00)
FC Porto zatím vládne letošní sezóně a doposud nepoznalo přemožitele. Na tuto úctyhodnou sérii budou chtít svěřenci Sérgia Conceiçãa navázat i na půdě Moreirense, které se momentálně pohybuje na sestupových pozicích a navíc zažilo velmi špatný minulý víkend.

Porto má v letošní sezóně zatím velice dobře našlápnuto k úspěchu. Po dvaadvaceti odehraných ligových kolech má na svém kontě devatenáct vítězství a pouze tři remízy - jednu s Marítimem a dvě se Sportingem.

K druhému vzájemnému duelu Porta se Sportingem došlo právě minulý týden. Draci v něm stáhli dvoubrankové manko z druhého poločasu a vybojovali důležitou remízu 2:2, díky které udrželi šestibodový náskok na čele ligy.

Utkání bylo plné emocí, které naplno vybouchly po závěrečném hvizdu, kdy došlo k potyčkám mezi hráči, realizačními týmy, funkcionáři i pořadatelskou službou. Červenou kartu tak viděl Pepé a Marchesín, kteří proti Moreirense stoprocentně nenastoupí a je možné, že dojde i dodatečným disciplinárním postihům. Oba kluby již také podaly trestní oznámení a konflikt bude mít s největší pravděpodobností i soudní dohru.

Porto v této sezóně nebojuje pouze o mistrovský titul, ale také na evropské scéně. Postup do další fáze Ligy mistrů ze skupiny smrti sice nevyšel, ale díky třetímu místu má šanci na úspěch ještě v Evropské lize. V první vyřazovací fázi narazilo na Lazio a úvodní duel se mu vydařil. V úvodu sice prohrávalo, ale nepříznivý vývoj dvěma góly otočil Toni Martínez a Conceiçãova družina má dobrou výchozí pozici do odvety.

Moreirense zažilo v minulých letech vydařené sezóny v horní polovině ligové tabulky. Letos se ovšem na pohodové období nenavázalo, dvakrát se měnil trenér a pod tím současným je to jako na houpačce. Týmu se na začátku roku ujal Ricardo Sá Pinto, pod nímž remizoval na půdě Benficy a před dvěma týdny v záchranářském duelu přejel Belenenses 4:1. Také ale minulý týden v dalším zápase týmů ohrožených sestupem podlehl Famalicãu 5:0.

I kvůli této prohře je Moreirense momentálně na předposledním místě ligové tabulky a nutně potřebuje bodovat. Proti ligovému lídrovi je však navzdory výhodě domácího prostředí jasným outsiderem. Na tom nic nemění ani fakt, že Portu krom potrestaných hráčů chybí i zraněný Manáfa, zatímco seznam absentujících hráčů domácího celku zeje prázdnotou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.40 - 5.42 - 1.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CD Tondela - SC Braga  (neděle 21:45)
O udržení bojující Tondela vstupuje do závěrečné třetiny ligové sezóny domácím duelem se čtvrtou Bragou. Tu nejvíce trápí nevyrovnanost výkonů a proti Tondele bude chtít napravit selhaní ze čtvrtečního utkání Evropské ligy.

Ne zrovna v nejlepší rozpoložení odcestuje Braga do Tondely k zápasu 23. kola nejvyšší portugalské soutěže. Ve čtvrtek totiž prohrála na stadiónu Sheriffu Tiraspol 2:0 a v odvetě ji čeká hodně práce proti týmu, který na podzim vyloupil Santiago Bernabeu.

Nečekaná prohra tak nějak podtrhuje letošní sezónu Bragy. Před dvěma týdny svěřenci Carlose Carvalhala nezvládli prestižní Dérbi do Minho a prohráli s Vitórií 1:2, před měsícem zase došlo k nečekané ztrátě doma s Marítimem (0:1) a Famalicãem (2:2). Ve stejném období ale zase Arsenalistas vybojovali tři body na hřišti Sportingu, když rozhodující gól dal nyní již hráč Porta Galeno. V minulélm kole si Braga doma poradila s Paçosem Ferreira, kdy se skvělým výkonem předvedl Ricardo Horta.

Domácí Tondela se momentálně krčí na 16. místě, které je cestou do nevyzpytatelné baráže. V novém kalendářním roce se ale situace alespoň trochu zlepšila a trenér Ayestarán se stále drží v rozhoupaném křesle. Poslední kola ale byla opět varováním pro domácí. Po důležité výhře na hřišti Portimonense přišla prvně domácí prohra s Benficou a minulý týden Auriverdes prohráli na půdě Estorilu, jenž tak přerušil osmizápasovou sérii bez výhry.

Na straně domácích bude kvůli zranění ze září stále chybě Jota Goncalves. Braga bude postrádat Andrého Hortu, jenž má stopku kvůli červené kartě z minulého kola, dále nebudou k dispozici kvůli zranění Sequeira a Mineiro.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.98 - 3.83 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Gil Vicente FC - CF Os Belenenses  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 3.99 - 6.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paços Ferreira - FC Vizela  (sobota 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.03 - 3.22 - 2.48
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vitória SC Guimarães - FC Arouca  (sobota 21:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.57 - 4.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Boavista FC - SL Benfica  (pátek 21:15)
Lisabonská Benfica v dosavadní sezóně tahá z top 3 týmů za nejkratší konec a do závěrečné třetiny ligové sezóny vstupuje ze třetího místa. Po dvou měsících ale vyhrála dva ligové zápasy za sebou a zlepšující se formu bude chtít potvrdit na půdě Boavisty.

Ani po odchodu klubové legendy Jorgeho Jesuse z lavičky Benficy nedošlo na Estádio da Luz k výraznému progresu. Nedá se tvrdit, že by Benfica hrála špatně a nebyla ve svých utkáních aktivnějším týmem, ale její výsledky jsou od začátku nového roku plné vzestupů a pádů.

V tomto kalendářním roce Benfica v lize už dvakrát ztratila a pokaždé na domácím stadiónu - remíza 1:1 s Moreirense a prohra 1:2 s Gil Vicente. Hořkou pilulku navíc muselo mužstvo Nélsona Veríssima spolknout ve finále Ligového poháru, ve kterém ztratilo vedení a podlehlo úhlavnímu rivalovi Sportingu 1:2.

Po výčtu negativ ale musí dojít i k výčtu pozitiv. Poslední dvě kola se Benfice vydařila a zejména poslední zápas může tým nakopnout k výraznější vítězné sérii. Nejprve "Orli" vyhráli bez větších problémů na hřišti Tondely, ale dobrý výkon z venkovního hřiště opět nepřenesli na domácí půdu, kde po první půli prohrávali se Santa Clarou 0:1. Díky dvěma gólům Darwina Núňeze ale utkání otočili, a po více než měsíci vybojovali na vlastním stadiónu tři body.

Vzájemné souboje Boavisty a Benficy vždy přinášely zajímavou podívanou. Oba týmy se naposledy střetly teprve před třemi týdny v semifinále již zmiňovaného Ligového poháru, o kterém rozhodly až penalty. Poslední ligový zápas obou týmů na Estádio do Bessa se odehrál na podzim 2020 a Boavista v něm překvapivě vyhrála 3:0.

Podobný výsledek by byl i nyní velkým překvapením. Boavista se opět pohybuje ve spodních částech tabulky a má nakročeno stát se remízovým králem letošní sezóny. V posledních sedmi ligových zápasech tým pod vedením internacionála Petita šestkrát remizoval. Zajímavou sérii přerušila pouze prohra na půdě Santa Clary.

Oba trenéři budou doufat, že zvrat do utkání přinesou jejich ofenzivní esa. Na straně hostů je to nejlepší střelec celé soutěže Darwin Núňez. Domácí zase budou spoléhat na hosta z pražské Slavie Petara Musu. Do utkání na straně domácích určitě nezasáhnou dlouhodobě zranění Malheiro a Reisinho, na marodce hostů se nachází Pinho, Veríssimo, Seferović a Gilberto.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.20 - 4.75 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Porto22193057:1660
2.Sporting CP22173243:1554
3.SL Benfica22162458:2050
4.SC Braga22125539:2341
5.Gil Vicente FC22107533:2437
6.Vitória SC Guimarães2286832:2730
7.Estoril Praia2279626:2430
8.CS Marítimo2277828:3028
9.Portimonense SC2276922:2427
10.CD Santa Clara22661026:4124
11.FC Vizela2258924:3723
12.Boavista FC22312725:3421
13.Paços Ferreira2249916:2621
14.FC Famalicão22481028:3720
15.CD Tondela22621429:4420
16.Moreirense FC22471122:3719
17.FC Arouca22461219:4118
18.CF Os Belenenses22361314:4115

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
adalbertus

zero do zera

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele