Primeira liga - preview 19. kola

12.02.2021, 08:48, aktualizováno 16.02.2021, 08:00
Previews
Sousedé ze druhé poloviny tabulky obstarají dohrávku devatenáctého kola portugalské nejvyšší soutěže. Tondela zatím získala osmnáct bodů a je třináctá, Marítimo je na tom o jeden bod a jednu příčku hůře...
Sporting CP - Paços Ferreira  (pondělí 21:15)
Největší rivalové v boji o titul ztráceli, a tak má Sporting šanci znovu navýšit svůj náskok na čele ligové tabulky. K tomu budou muset svěřenci Rubéna Amorima v pondělní dohrávce 19. kola porazit Paços Ferreira. Ten se ovšem také těší z dobré formy.

Sporting zažívá od samotného začátku skvělou sezónu a díky vítězství 1:2 na půdě Gil Vicente i po osmnácti odehraných utkáních drží ligovou neporazitelnost. Vítězství se ovšem, jako již několik předcházejících, rodilo velmi složitě, neboť nepříznivý průběh utkání zvrátil až v posledních deseti minutách zápasu dvěma góly kapitán Coates.

Velké zvraty v závěrečných minutách jsou velkou zbraní Sportingu v této sezóně. Jen v letošním roce už dokázal v nastaveném čase vyhrát derby s Benficou a semifinále Ligového poháru s Portem.

Rubén Amorim, který brzy oslaví jeden rok v trenérském křesle na Estádio José Alvalade, musí mít ze současného stavu kádru radost, neboť má k dispozici kompletní, zdravý první tým. V béčku se navíc již rozehrává Luiz Phellype, na první utkání po zranění si ale stále musí počkat, protože B tým Sportingu zápolí s koronavirovou nákazou.

Paços v minulé sezóně bojoval dlouhou dobu o udržení mezi elitou a podobné boje se daly očekávat i v letošní sezóně. V té se ale Pacenses velmi daří a zažívají nejlepší sezónu od legendárního ročníku 2012/2013, kdy se Paços umístil na třetí pozici a postoupil do předkola Ligy mistrů.

Pokud by si ale hráči trenéra Pepy udrželi současnou formu, mohou na podobné pozice znovu myslet. Paços neprohrál už devět ligových kol v řadě, což je třetí nejlepší série sezóny po Sportingu a Portu. Právě Sporting je jedním ze tří týmů, které Paços Ferreira porazily. Jinak má skokan letošní sezóny s velkou čtyřkou zcela vyrovnanou bilanci - krom Sportingu nestačil také na Benficu, ale dokázal vyhrát nad Portem i Bragou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.44 - 8.03
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portimonense SC - Gil Vicente FC  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 2.99 - 3.54
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Santa Clara - SC Braga  (neděle 18:30)
Braga podstoupila v posledních dvou případech opravdu hodně náročné zápasy. Na svém stadionu během pár dnů dvakrát po sobě přivítala Porto, jednou v rámci Ligy NOS a jednou v Portugalském poháru, a v obou případech se urodila plichta. V Primeira Lize jí přitom nyní čeká další nepříjemná zkouška, Santa Clara totiž vlastně po celý ročník nemá špatnou formu.

Kdyby tým kouče Daniela Ramose častěji bodoval doma, zřejmě by napřímo usiloval o místa zaručující evropské poháry. Pořád k nim v současné chvíli nemá úplně blízko, a to hlavně proto, že na Estádio de Sao Miguel na Azorských ostrovech z osmi utkání už čtyřikrát padl. Klub z Ponta Delgady ovšem v současné chvíli disponuje sérií čtyř ligových duelů bez prohry.

Skolil během tohoto období Rio Ave, Belenenses i Marítimo, remizoval pak s Farense. S Bragou se mimochodem utkala Santa Clara nedávno, čtvrtfinále Tacy de Portugal se jí však nevyvedlo podle představ a nakonec v této soutěži skončila. Její protivník byl přitom na place přece lepším týmem a postup do semifinálového dvojutkání si opravdu po právu zasloužil.

Plnit roli favorita budou Os Arcebispos i v tomto měření sil, čerstvě se ovšem budou muset vypořádat s absencí Davida Carmy, který ve středu proti Portu utrpěl ošklivé zranění. Byl odvážen přímo ze hřiště sanitkou, a protože ta nemohla z hrací plochy odjet, došlo k bizarní situaci. Hráči totiž museli těžký vůz roztlačit, aby se mohlo co nejrychleji pokračovat ve hře.

Carlos Carvalhal, lodivod Bragy, žádnou velkou radost neměl. "Nikdy bych nechtěl zvítězit na úkor toho, že bych měl zraněného hráče. Celou tuhle noc ta událost šeredně pokazila," hlesl. "Zkusili jsme proti Portu hrát vlastním stylem, soupeř ale šťastně skóroval v první půli. Aspoň jsme následně vyrovnali. Myslím si, že šance na postup do finále jsou pořád otevřené."

Kromě Davida Carmy se mimo jiné nedávno dostal na marodku Iuri Medeiros, i jeho návrat na trávníky se přitom nečeká v žádné brzké době, fit jinak nejsou hostům ani Rui Fonte a Moura. Domácí též své absence počítají na prstech jedné ruky, jistojistě se v sestavě neobjeví zdravotně nezpůsobilí Júlio Romao a Cristian González, nejistý je jinak nástup u Costinhy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.79 - 3.69 - 1.79
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Moreirense FC - SL Benfica  (neděle 21:15)
Benfica jako obhájce titulu čelí velmi náročnému programu a na ligové scéně se jí zatím lehce vzdaluje městský rival Sporting. V tuto chvíli se nachází na třetím místě tabulky se sedmatřiceti body o skóre před čtvrtou Bragou a tři body za druhým Portem, za vedoucím CP momentálně zaostává již o hrozivých jedenáct bodů. V poslední době se však přeci jen vrací do dobré formy a určitě se ještě pokusí potrápit vedoucí celek portugalské nejvyšší soutěže.

Lisabonský gigant se ještě nedávno musel vypořádat s rozsáhlou nákazou koronavirem a nějaký čas neměl k dispozici i deset hráčů širšího kádru. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti Moreirense, které si na své poměry nevede úplně špatně a se čtyřiadvaceti body mu patří solidní osmá pozice. Domácí zvládli své poslední dva zápasy, jelikož si odvezli všechny tři body z půdy konkurenčního Famalicãa (2:0) i Farense (2:1).

SL ve středu našláplo do finále národního poháru, na půdě druholigového Estorilu zvítězilo celkem hladce po výsledku 3:1 a v domácí odvetě bude mít velmi slušný náskok. V lize po smolné porážce se Sportingem (0:1) pouze remizovalo s Vitórií (0:0), avšak naposledy si přeci jen poradilo s Famalicãem (2:0). Nyní se bude chtít dobře naladit na čtvrteční bitvu vyřazovací fáze Evropské ligy se slovutným londýnským Arsenalem.

"Naše situace v lize není kritická, nicméně jestli ještě chceme myslet na nejvyšší příčku, tak si jen málokdy můžeme dovolit nějaké zaváhání. Máme za sebou krušné období, kádr se ale postupně dává dohromady a já věřím, že se opět dostaneme do výtečné formy. Je před námi ještě mnoho duelů, v tuto chvíli se soustředíme jen na Moreirense a dobře víme, že si musíme dát pozor na jeho rychlé protiútoky," pronesl pro klubové stránky Jorge Jesus.

Ten stále nemá k dispozici Andrého Almeidu a kapitána Jardela, na trávníku se možná neobjeví ani Waldschmidt, jenž ještě není v plné kondici po prodělané nemoci COVID-19. Domácí se svým nadcházejícím rivalem dokážou ve vzájemných zápasech držet krok, ale v předchozích čtyřech případech hned třikrát prohráli a pouze jednou remizovali. V podzimní části na stadionu Estádio da Luz neskórovali a nakonec Benfice podlehli o dvě branky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.50 - 5.44 - 1.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CD Nacional - SC Farense  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.67 - 3.17 - 2.82
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vitória SC Guimarães - Rio Ave FC  (sobota 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.20 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Porto - Boavista FC  (sobota 21:30)
Mistrovské Porto se v tuto chvíli musí vypořádat s hodně nahuštěným programem spojeným s Národním i Ligovým pohárem, navíc příští týden ho čeká první důležitý souboj v osmifinálové fázi Ligy mistrů s italským Juventusem. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita v očekávaném derby s Boavistou, která má naopak zcela jiné starosti s hlavně se snaží udržet mezi portugalskou elitou.

Domácí FC odehrálo během měsíce těžko uvěřitelných deset zápasů a celkem se mu dařilo, neboť prohrálo pouze jednou a to v semifinále Ligového poháru s vedoucím Sportingem (1:2). Nicméně v uplynulých týdnech se přeci jen lehce zaseklo, protože nejprve se rozešlo smírně s lisabonským týmem Belenenses (0:0) a poté dvakrát neudrželo vedení s Bragou (2:2 a 1:1), vyrovnávací trefu navíc vždy inkasovalo až v samém závěru.

O vítězství ho především připravila nedisciplinovanost, ve dvou střetnutích s Bragou totiž přišlo hned o tři vyloučené hráče. "Chtěli jsme vyhrát a bohužel nám chybělo trochu štěstí, musíme na to však zapomenout a soustředit se na další průběh. Nyní nám chybí několik důležitých hráčů, ale máme dostatečně široký kádr na to, abychom je zastoupili. Na další vypjatý souboj s Boavistou se rozhodně těšíme," řekl smířeně trenér Sérgio Conceição.

Ten určitě bude postrádat vykartovaného Díaze s Uribem, naopak trest za červenou kartu si odpykal Corona a znovu by se měl objevit v základní jedenáctce. Kvůli zranění se na trávníku neobjeví Marcano, Otávio či Nanú. "Našemu soupeři se sice nedaří podle představ, jenže proti nám se opakovaně chce vytáhnout a dokáže předvést fenomenální výkon. Musíme zůstat maximálně koncentrovaní po celý průběh," dodal Conceição pro klubové stránky.

Hosté jsou v tabulce portugalské nejvyšší soutěže až na šestnácté barážové příčce se čtrnácti body a před posledním Farense mají náskok jediného bodu. K tomu se jim vůbec nepovedly předchozí dva důležité zápasy, neboť prohráli s konkurenčním Gil Vicente (1:2) i Nacionalem (0:1). V tomto sobotním klání nemohou počítat s Reisinhem a Javim Garcíou. Na Porto se jim nedaří, jelikož s ním prohráli již třináctkrát za sebou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.62 - 11.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Famalicão - CF Os Belenenses  (pátek 21:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.02 - 3.32
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP18153038:1048
2.FC Porto18124241:1940
3.SL Benfica18114332:1637
4.SC Braga18121532:1837
5.Paços Ferreira18105326:1435
6.Vitória SC Guimarães1794421:1431
7.CD Santa Clara1874720:2125
8.Moreirense FC1866617:2224
9.CD Nacional1856716:2121
10.Rio Ave FC1847713:2119
11.CD Tondela18531017:2918
12.CF Os Belenenses183879:1517
13.CS Marítimo18521117:2617
14.Gil Vicente FC18441014:2216
15.Portimonense SC18441014:2316
16.Boavista FC1828817:3014
17.FC Famalicão18351017:3214
18.SC Farense17341017:2513
Ostatní zápasy
16.02. 18:45CD Tondela - CS Marítimo

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Hiko

Věřit dneska v neprohru Boavisty by bylo asi hodně troufalé

Reagovat
dodek27

no zo tri kusky by kludne mohla dostať a bojim sa aby vôbec nejaky gol dali

Reagovat
smazaný uživatel

Boavista

Reagovat
Mönchengladbach

Titul po 19 letech pro Sporting.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele