Primeira Liga - preview 1. kola

18.09.2020, 08:32, aktualizováno 21.09.2020, 08:43
Previews
Portimonense se loni nakonec zachránilo v nejvyšší soutěži a letošní sezonu rozhodně hodlá odstartovat lépe. na úvod na něj čeká Paços Ferreira...
Portimonense SC - Paços Ferreira  (pondělí 20:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.19 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Santa Clara - CS Marítimo  (neděle 17:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 2.93 - 3.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Moreirense FC - SC Farense  (neděle 19:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.21 - 3.57
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Tondela - Rio Ave FC  (neděle 22:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.24 - 3.29 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CD Nacional - Boavista FC  (sobota 17:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 2.98 - 2.97
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Porto - SC Braga  (sobota 22:00)
Portugalská nejvyšší soutěž měla v loňské sezóně kvůli epidemii koronaviru pořádně nabitý program a ani ne po dvouměsíční přestávce začíná svou další etapu. Tento ročník odstartuje velkým šlágrem, neboť obhájce mistrovského titulu Porto přivítá jednoho ze spolufavoritů z Bragy. Domácí výběr bude samozřejmě považován za mírného favorita, ovšem proti nevyzpytatelnému protivníkovi ho rozhodně nečeká nic jednoduchého.

Na lavičce FC opět zůstal pětačtyřicetiletý Sérgio Conceição, který tým vede od roku 2017. Jeho svěřenci se po roční pauze vrátili na portugalský trůn. V celém průběhu sváděli nesmírně vyrovnanou bitvu s lisabonskou Benficou, avšak v závěru přeci jen prokázali pevnější nervy a díky tomu se probojovali do základních skupin Ligy mistrů. Vedení nesáhlo k příliš razantním změnám v hráčském kádru, ovšem o jednu velkou vycházející hvězdu přeci jen přišlo.

Do anglického Wolverhamptonu totiž přestoupil za úctyhodných 40 miliónů eur nadějný útočník Fábio Silva, jenž navíc zlomil klubový rekord anglických "Vlků". Nahradit se ho pokusí dvacetiletý Brazilec Evanilson, který přišel z Tombense za 7,5 miliónů eur. Conceição se v tomto sobotním střetnutí musí obejít bez vykartovaného Luise Díaze z předchozího ročníku, na marodce se nacházejí Mbaye, Ramos, Marcano i Nakajima.

"Je před námi další náročná cesta a úkol zůstává stejný. Největším cílem je obhajoba titulu, trofej chceme získat i v národním poháru a mezi evropskou smetánkou bychom rádi proklouzli do vyřazovací fáze. Hned tento první duel nás prověří hlavně po psychické stránce, Braga má dlouhodobě obrovské kvality a jsem si jistý, že i jeho ambicí je dosáhnout úplně na tu nejvyšší metu," prohlásil Conceição s určitou dávkou respektu.

SC loni po nesmírně dramatické koncovce obsadilo třetí pozici a vybojovalo si účast v hlavní fázi Evropské ligy, čtvrtý Sporting předskočilo díky lepší bilanci vzájemných střetnutí. Na Porto se mu v poslední době daří, neboť ho porazilo třikrát za sebou včetně finálového úspěchu v Taça da Liga (1:0). Vedení klubu povolalo do boje nového manažera Carlose Carvalhala, ten v zahajovacím kole může počítat s kompletním výběrem. Největší ztrátou pro SC je odchod křídelníka Trincãa, jenž zamířil do španělské Barcelony za 31 miliónů eur.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.94 - 5.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Famalicão - SL Benfica  (pátek 20:00)
Benfica loni neprožila vůbec dobrou sezónu. Poté, co se po koronavirové pandemii restartovala portugalská nejvyšší soutěž, zaznamenala několik pořádně nečekaných výsledkových výpadků a nakonec se na úkor svého velkého rivala z Porta musela spokojit s druhým místem. Start na půdě Famalicãa pro ní ovšem nebude tím nejsnadnějším.

Lisabonský klub prožíval během června a července opravdu pořádně krušné chvíle. Velmi neuspokojivé výsledky nakonec stály místo trenéra Bruna Lageho, jehož nahradil dočasně Nélson Veríssimo, a ačkoli pod jeho vedením se mužstvo přece jenom zlepšilo, situaci v Lize NOS už nikterak nezachránil. Navíc pak As Águias padli ve finále domácího poháru.

Suma sumárum minulý ročník jednoznačně opanovalo Porto. A protože v hlavní portugalské metropoli nemíní pro letošek něco takového opakovat, angažovalo na pozici hlavního kouče velezkušeného Jorgeho Jesuse. Ten mimochodem Benficu vedl už mezi lety 2009 až 2015, předtím šéfoval v Jižní Americe brazilskému Flamengu. A nutno říci, že velmi úspěšně.

Jenže už před pár dny si šestašedesátiletý Portugalec připsal na své konto první nezdar. A nebyl to ten z řad nepodstatných. Po porážce s PAOK Soluň vypadl se svým týmem ze třetího předkola Ligy mistrů a bude se muset spokojit jen s účastí v hlavní fázi Evropské ligy. Ve Vila Nova de Famalicão budou hosté hledat především potřebnou vzpruhu a správný odraz.

Že v Lisabonu chtějí zapomenout co nejrychleji na zpackanou sezónu, naznačila jednoznačně i příchodem útočníka Darwina Núñeze, který se za dvacet čtyři miliónů euro přesunul do kabiny z Almeríe a stal se vůbec nejdražší posilou portugalské ligy. Hrát proti Famalicãu jinak nebudou zranění Andreas Samaris a Jardel i nemocí COVID-19 nakažený Mile Svilar.

Jorge Jesus moc dobře ví, že jeho svěřenci nejsou ještě v optimální formě. A je otázkou, jak si povedou proti vždy urputnému Famalicãu. "Z posledního duelu v Řecku se samozřejmě ještě vzpamatováváme," prozrazoval. "Odehráli jsme dobře první půli, pak také prvních patnáct minut ve druhé. V poslední třetině utkání nám ale chyběla konkurenceschopnost," přiznával.

Domácí si loni jakožto nováček soutěže vedli nadmíru dobře a umístili se na konečném šestém místě. Ambiciózní celek se silnou finanční strukturou bude chtít i nyní bojovat o příčky zajišťující evropské poháry, které jim o fous utekly. "Letos bude mít liga ještě větší kvalitu. Jsem rád. Budeme čelit dobrému soupeři, tím jsme si jisti," podotkl hostující kouč.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.55 - 5.03 - 1.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Vitória SC Guimarães - CF Os Belenenses  (pátek 22:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.27 - 6.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Famalicão00000:00
 FC Porto00000:00
 CD Tondela00000:00
 Gil Vicente FC00000:00
 Sporting CP00000:00
 Paços Ferreira00000:00
 Portimonense SC00000:00
 SC Braga00000:00
 SC Farense00000:00
 SL Benfica00000:00
 Moreirense FC00000:00
 CF Os Belenenses00000:00
 Vitória SC Guimarães00000:00
 CS Marítimo00000:00
 CD Santa Clara00000:00
 Boavista FC00000:00
 CD Nacional00000:00
 Rio Ave FC00000:00
Ostatní zápasy
19.09. 19:30Sporting CP - Gil Vicente FC (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Benfica

škoda, že SportTV sa na to vybodla..

Reagovat
FC Porto FC

Tipsport to jisti

Reagovat
Benfica

na nete je toho veľa, ale TV je TV.. asi si kúpim PS

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele