Preview Ligy Mistrů 27.11.

27.11.2002, 16:22
Aktuality
Včera odstartovala druhá fáze letošního ročníku Ligy Mistrů, čtyři duely nepřinesly žádné větší překvapení. Dnes je na programu druhá polovina prvního kola, Leverkusen přivítá suveréna první fáze Barcelonu, znovuzrozený Newcastle se poměří s Interem, AS Řím se utká s Arsenalem a do Valencie se přijel ukázat Ajax.

Leverkusen – Barcelona

Loňský finalista soutěže se letos trápí. V Lize Mistrů se sice po úvodní kruté porážce 2:6 na hřišti Olympiakosu vzpamatoval a postoupil, v Bundeslize ale stále tápe a potácí se ve spodní polovině tabulky. Barcelona je na tom vlastně podobně, až na to, že první fází prošla suverénně bez ztráty jediného bodu. V domácí lize se jí také nedaří, je až desátá. Trenér Leverkusenu Klasu Toppmöller je plný odhodlání. "Každý zápas Ligy Mistrů je svátek. Hráči ví, co pro mě tyto zápasy znamenají a udělají všechno pro vítězství. Musíme mít vysoké ambice a hrát agresivně, musíme si udobřit fanoušky a dát jim důvod k radosti," řekl Toppmöller. Kvůli zranění nemůže nastoupit Juan, který se v poslední době rozehrál do skvělé formy, velmi nepravděpodobný je také start Yildiraye Bastürka a Zoltana Sebescena. Mimo hru je také dlouhodobě zraněný Jens Nowotny, který se na hřiště nevrátí dříve než na začátku příštího roku. O síle soupeře má kouč Leverkusenu jasno. "Barcelona je velice silná v ofenzívě, má několik vynikajících hráčů," uznává trenér. Ví ale také o slabině katalánského klubu. "V závěru utkání trochu vypouštějí defenzívu a toho musíme využít," dodal Toppmöller. Trenér Barcelony Luis Van Gaal by rád prodloužil vítěznou sérii v Lize Mistrů. Barcelona vyhrála všech šest zápasů v první fázi, se soupeřem kvalit Leverkusenu se ale ještě nepotkala. "Leverkusen je dobrý tým, Klaus Toppmöller odvedl dobrou práci. Rád sleduji týmy, kde fotbal umí všech jedenáct hráčů na hřišti, a takovým týmem Leverkusen je," uznal Holanďan kvality soupeře. Barcelona nastoupí bez zraněného šéfa obrany Franka de Boera, jinak žádné větší problémy se zraněními nemá. Zápas bude řídit řecký sudí Kyros Vassaras. Můj tip: 30%-40%-30%.

Newcastle – Inter

Newcastle United byl po prvních třech kolech prakticky odepsán. Bez bodu byl na posledním místě ve skupině a snad jen skalní fanoušci věřili v zázrak. A ten se stal. Newcastle nejprve doma porazil Juventus, pak uspěl proti Dynamu Kyjev a nakonec vyhrál i na stadiónu Feyenoordu. Trenér Sir Boby Robson své pocity po postupu popsal jako "nejlepší den v roli manažera Newcastlu." A na další zápasy se opravdu těší. "Tato fáze je mnohem těžší, v turnaji už nejsou slabé týmy. Je to vzrušující a opravdu se na další zápasy těšíme. Pokud zahrajeme jako proti Juventusu, můžeme i proti Interu uspět," řekl Robson. Dobrou zprávou pro něj je uzdravení Portugalce Huga Viany, který se dal dohromady nad očekávání brzo. Na dobré cestě k plnému zdraví je také Laurent Robert, jehož zlomená lícní kost se zdárně hojí a měl by se objevit na lavičce. Otazník visí nad hrdinou utkání s Feyenoordem Craigem Bellamym. Ten má dlouhodobé problémy s kolenem, podle Robsona by ale mohl hrát. "Je velká šance, že nastoupí. Trénoval bez problémů," řekl kouč. Inter Milán, který ve své historii získal 13 ligových titulů, třikrát vyhrál Pohár UEFA a dvakrát PMEZ (předchůdce Ligy Mistrů), nebyl v posledních letech tím starým dobrým Interem. Od roku 1989 nezískal italský titul, loni mu utekl v posledním kole. A v Lize Mistrů je v její desetileté historii teprve podruhé. V první fázi se ale předvedl velmi dobře a podle mně to letos dotáhne daleko. Proti Interu ale před dnešním zápasem hovoří jedna negativní statistika – na anglické půdě dokázal z deseti utkání vyhrát jedno jediné. Také s Newcastlem už se potkal, v sezóně 1970/1971 na jeho půdě prohrál 0:2. Inter nemá žádné větší problémy se zraněními, oproti víkendovému ligovému zápasu by měl místo Ivána Cordoby v obraně nastoupit Marco Materazzi, vrátit by se měli také Javier Zanetti, Matias Almeyda a Hernán Crespo. Posledně jmenovaný vede spolu s Inzaghim z AC Milán tabulku střelců a určitě by rád své konto úspěchů rozšířil, bude proti němu stát obrana, která o víkendu dostala pět gólů od Manchesteru. Hlavním rozhodčím byl jmenován Stéphane Bré z Francie. Můj tip: 30-40-30.

AS Řím – Arsenal

Skupina B svedla dohromady týmy s výbornou obranou. Arsenal, Valencia a AS Řím dostali v první fázi pouhá čtyři branky, Ajax o jednu více. V tomto utkání bude chtít domácí AS zapomenout na mizernou první fázi a také letos poprvé v Lize Mistrů vyhrát na domácí půdě – v první fázi doma prohrál s Realem a jen remizoval s Aténami a Genkem. Vyrovnanosti skupiny se ale nebojí trenér Říma Fabio Capello. "Všechny zápasy budou nesmírně těžké, ale s odhodláním, které máme, můžeme vyhrát všechno," věří svým svěřencům trenér. "Soupeře respektujeme, ale nebojíme se jich, to neexistuje," dodal Capello. Vyjádřil ale velký obdiv dnešnímu soupeři Arsenalu: "Arsenal je v současné době podle mně nejlepší evropský tým. Jsou fyzicky a technicky skvěle vybavení a umí měnit rytmus hry. Stejně jako Real Madrid hrají s jedním hrotem a několika ofenzivními záložníky, hrají ale více přímočaře," řekl Capello. Velkou vzpruhou pro domácí určitě bude návrat Francesca Tottiho. "Po zranění jsem na zápas opravdu natěšený, nejen proto, že to bude můj letošní první start v Lize Mistrů před našimi fanoušky. Mám sice více zodpovědnosti, jako kapitán, nejsem ale spasitel týmu," vyjádřil se ke svému návratu Totti. Do sestavy by se měli vrátit také Marco Delvecchio a Brazilec Cafu. Také trenér Arsenalu Arséne Wenger věří v úspěch. "AS Řím je silný tým, jsou velice tvořiví a mají vyváženou sestavu. Očekáváme od nich útočnou hru, přesto věřím v úspěch, je pro nás velice důležité získávat body i venku," řekl Wenger. Arsenal nastoupí bez zraněného Nwankwa Kanua a hrát nebude také Dennis Bergkamp, který nelétá letadlem a cesta autem do Itálie by byla příliš dlouhá. Jako "muž v černém" bude zápas řídit slovenský sudí Luboš Michel. Můj typ: 30-50-20.

Valencia – Ajax

Favoritem tohoto zápasu je zřejmě domácí Valencia. První fází prošla jako nůž máslem, Ajax postoupil s odřenýma ušima. A navíc se hraje na stadiónu Mestalla a z něj se jen těžko vozí body. Podle trenéra Ajaxu Ronalda Koemana je Valencia v současné době silnější než Real i Barcelona. "Možná jsou Real a Barca známější, v současné době je ale podle mně nejlepším španělským klubem Valencia. Má kvalitní hráče a hraje agresivně, na soupeře vlétne hned od začátku," řekl uznale Koeman. Ajax se bude muset obejít bez zraněných Henka Timmera, Jelleho van Dammeho a Johna O’Briana, otazníky visí nad Victorem Sikorou a Nigelem de Jongem. Do základní sestavy se naopak vrací zkušený Jari Litmanen, který bude řídit hru spolu s talentovaným mladíkem Rafaelem van der Vaartem. Valencii bude chybět Kily Gonzáles, který si poranil kotník, a také útočník Pablo Aimar. Spolu s Mistou v útoku nastoupí buď John Carew nebo Juan Sánchez, Francisca Rufeteho v záloze zřejmě nahradí Miguel Angulo. Norský útočník Valencie John Carew věří, že v domácím prostředí uspějí. "Naším úkolem je vyhrát všechny domácí zápasy a začneme s Ajaxem," řekl sebevědomě Carew. Hlavním rozhodčím je Francouz Gilles Veissiére. Můj tip: 50-30-20.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele