Preview Ligy Mistrů 10.12.

10.12.2002, 13:18
Aktuality
Dnes je na programu první část druhého kola druhé fáze Ligy Mistrů. Dnešní a zítřejší zápasy uzavřou podzimní část letošní sezóny, třetím kolem bude Liga Mistrů pokračovat v únoru. Nejzajímavějším duelem dnešního večera bude zřejmě utkání Arsenal – Valencia. Zde vám přinášíme preview všech dnešních zápasů.

Barcelona – Newcastle

Toto utkání bude mít zvláštní nádech pro kouče Newcastlu Bobbyho Robsona. Ten byl totiž před několika lety doma právě na Nou Campu, na stadiónu slavné Barcelony, kterou trénoval. Svůj "návrat" do Katalánska by rád oslavil vítězstvím, jeho tým to ale bude mít velice těžké. Musí se totiž obejít bez obou svých útočníků – jak Alan Shearer, tak i Craig Bellamy nemohou nastoupit kvůli trestu. Bellamy za vyloučení v duelu s Interem, Shearer se ve stejném zápase ohnal loktem po protihráči a byl suspendován dodatečně. "Chybí nám důležití hráči, ti ostatní jsou ale velice motivovaní na tomto úžasném stadiónu zvítězit," odmítl hodit flintu do žita Robson. "Musíme si zlepšit prestiž a mezinárodní reputaci a k tomu vede jediná cesta – výhra," vyjádřil odhodlání manažer hostů. S koučem Barcelony Luisem Van Gaalem jsou přátelé, a to i přesto, že to byl právě Van Gaal, kvůli kterému Robson z pozice trenéra Barcy odešel. Nizozemský kouč španělského klubu je pod velkým tlakem. Své druhé angažmá v Barceloně si určitě představoval lépe, vždyť v domácí lize je až na potupném desátém místě, nejhorším umístění za posledních 60 let. V Lize Mistrů se ale Barceloně daří skvěle, na svém kontě má devět vítězství v řadě! Trenér Van Gaal před zápasem řeší jednu nepříjemnou situaci – nemá koho postavit na levý kraj obrany. Fernando Navarro nemůže hrát kvůli kartám, Gabri García se o víkendu zranil. "Navarrův trest a Gabriho zranění přišlo v tu nejméně vhodnou dobu. Mám už ale k dispozici Marca Overmarse, po dlouhé pauze způsobené zraněním už má natrénováno dost," řekl kouč. I když je Barcelona favoritem, Van Gaal odmítá zápas nějak zlehčovat. "Newcastle je silný soupeř a já chci, aby bylo hlediště plné, podporu fanoušků budeme dnes potřebovat více než kdy jindy," dodal Van Gaal. Můj tip na výsledek: 50%-30%-20%.

Inter – Leverkusen

Inter Milán do druhé fáze vstoupil skvěle, po výhře 4:1 si přivezl tři body z Newcastlu. Leverkusen naopak doma podlehl Barceloně a trenér Klaus Toppmöller přikládá dnešnímu klání velkou důležitost. "Podle mně to zcela jistě bude rozhodující zápas. Pokud s Interem, favoritem skupiny, prohrajeme, bude velice těžké se vzpamatovat a poprat o postup," řekl Toppmöller. Leverkusen, který je v Bundeslize až na dvanáctém místě, stále nemůže počítat s obráncem Jensem Nowotnym. K němu na marodku přibyl další stoper Lucio, který má za sebou operaci nohy. Aby toho nebylo málo, tak další důležitý článek sestavy, záložník Bernd Schneider, má také zdravotní problémy a jeho start je nejistý. I přesto ale Toppmöller věří v úspěch. "Předpokládám, že nás Inter zatlačí k naší bráně, to nám ale dá šanci na protiútoky a protože Interu chybí dva klíčoví obránci, můžeme dát nějaké góly a postarat se o velké překvapení," naznačil trenér cestu k úspěchu. Inter se musí obejít bez dvou obránců - bez suspendovaného Fabia Cannavara, který je s pěti žlutými a jednou červenou kartou nejtrestanějším hráčem soutěže, a také bez Marca Materazziho, který je zraněný. Ve středu obrany Interu tak pravděpodobně nastoupí Iván Cordoba a Carlos Gamarra, do zálohy by se měl vrátit Luigi Di Biagio a útočné duo Crespo – Vieri by měl jako třetí útočník doplnit Alvaro Recoba. Můj tip: 60-30-10.

Ajax – AS Řím

Do tohoto duelu oba týmy nastoupí v sestavách značně poznamenaných zraněními. "Toto je poprvé, co máme před utkáním Ligy Mistrů takové problémy se zraněními. Když porovnáte týmy, má soupeř lepší kádr i když jsme v plné síle, takže rozdíl je teď ještě o mnoho větší," řekl kouč Ajaxu Ronald Koeman. Domácím bude chybět hned několik klíčových hráčů. Kvůli kartám nemohou nastoupit kapitán Christian Chivu a český záložník Tomáš Galásek, přetržený stehenní sval vystavil stopku Rafaelu van der Vaartovi a posledním, kdo přibyl na marodku Ajaxu, je s poraněným kolenem krajní záložník Victor Sikora. Bogdana Lobonta, zraněného gólmana číslo jedna, sice výborně nahradil Joey Didulica, také ten má ale zdravotní problémy a trenér Koeman nechce ani pomyslet na to, co by se stalo, kdyby se nestihl dát dohromady. Problémy se sestavou má také italský klub. Damiano Tomassi má poraněný krk a Marco Delvecchio problém se stehnem, oba dva jsou mimo hru. Velké otazníky visí i nad obránci Christianem Panuccim a Luigim Sartorem. V posledních dnech netrénovali ani další obránci Walter Samuel s Jonathanem Samuelem a také brankář Francesco Antonioli, ti by ale měli být fit. Právě obrana – to je největší problém AS. V Serii A jsou Římané až na jedenáctém místě a ve 13 zápasech dostali 22 gólů. "Bude velmi důležité dát dohromady obranu a udržet čisté konto," řekl kapitán hostů Francesco Totti. Na pevnou obranu však bude muset spoléhat také Ajax, ofenzíva Říma ve složení Totti, Cassano, Montella a Batistuta je zdravotně v pořádku a připravena nastoupit. Můj tip: 40-30-30.

Arsenal – Valencia

Dle mého názoru asi nejzajímavější zápas dnešního večera. Trenér Arsenalu Arséne Wenger by rád Valencii splatil dva roky starý dluh, v sezóně 2000/2001 totiž ve čtvrtfinále Arsenal vypadl právě s Valencií a pro Wengera to prý byl nejhorší okamžik kariéry na lavičce týmu z Highbury. Generálka na Valencii se Arsenalu nepovedla, v Premier League totiž podlehl 0:2 Manchesteru United. "Ten zápas pro nás byl varováním a ukázkou toho, jak moc nás ostatní chtějí porazit," řekl Wenger. Arsenal jde do zápasu jako lídr skupiny, v prvním kole vyhrál díky hattricku Thierryho Henryho 3:1 na hřišti AS Řím. Do branky domácího týmu se po delší absenci vrátí uzdravený David Seaman, jeho dosavadní náhradník Rami Shaaban se v duelu s Manchesterem zranil. Nejistý je start kapitána Patricka Vieiry, který má natažený stehenní sval, mimo hru jsou stále zranění Nwankwo Kanu a Francis Jeffers. Valencia do Anglie rozhodně nepřijela v roli outsidera. "Vždy musíme respektovat soupeře, ale Arsenalu se ani trochu nebojíme. Do každého zápasu nastupujeme s touhou zvítězit. I teď chceme tři body," hýří sebevědomím kouč španělského týmu Rafael Benítez. Největší ranou do sestavy Valencie je zřejmě zranění gólmana Santiaga Canizarese, který má problém s kolenem. Kompenzací může být týmu loňského španělského mistra návrat Pabla Aimara, který se zotavil ze svalového zranění a v posledním ligovém utkání se ukázal v dobré formě. Vrací se také záložník Rufete, mimo hru jsou naopak dlouhodobě zraněný Kily Gonzáles a spolu s ním útočník Mista. I kapitán Valencie Roberto Ayala věří v úspěch: "Víme, že vyhrát na Highbury je těžké, ale ne nemožné." Můj tip: 40-30-30.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele