Premier League v kostce (36. kolo)

10.05.2017, 12:15
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Oslavy mistrovského titulu jsou naplánovány na páteční večer! Šestatřicáté kolo Premier League se ukázalo býti přelomovým. Tottenham po devíti výhrách v řadě selhal na hřišti West Hamu, zatímco Chelsea doma hladce smetla Middlesbrough a definitivně ho poslala do Championship. Sama naopak potřebuje vyhrát jediný ze zbylých tří zápasů - a první hraje už za dva dny.

Klíčový okamžik se určitě stal na olympijském stadionu, protože s pondělním vítězstvím Chelsea se dalo počítat. Kohouti ale v posledních týdnech nabrali úchvatnou formu a kdekdo si uměl představit, že už do konce ročníku neztratí ani bod. Nakonec je ale úpadek neminul a nyní je jejich šance čistě teoretická. Aby totiž Conteho výběr nezískal ze zápasů s WBA, Watfordem a Sunderlandem ani tři body, to je ryzí utopie.

První dvě pozice jsou de facto rozebrány, o třetí a čtvrtou pozici se ale neustále bojuje. No, i když... Manchester United, zdá se, rezignoval, když přenechal tři body ve vzájemném utkání Arsenalu. V roli hlavního favorita je tak Manchester City, jenž pod tvůrčím velením Davida Silvy a Kevina De Bruyneho smetl Crystal Palace. Blízko Ligy mistrů je i přes remízu se Southamptonem Liverpool.

Na dně tabulky se to naopak začíná vyjasňovat. Po Sunderlandu se s Premier League loučí i Middlesbrough a "k mání" je poslední, přesněji osmnáctá, sestupová pozice. Hull si nechal vyrazit trumfy z ruky, když dopustil šok a prohrál doma s Black Cats. Swansea naproti tomu udolala Everton a má před finále soutěže bod k dobru. Do sestupových vod pak může být paradoxně namočeno ještě Crystal Palace...
Zápas 36. kola: Man City - Crystal Palace

Svěřenci Sama Allardyce se na Etihad Stadium potýkali velkými problémy, hned trojice stoperů skončila na marodce a Eagles nastoupili v dost improvizované sestavě i rozestavení. Nevyplatilo se, Manchester City zápas opanoval, nasázel soupeři pět gólů a Crystal Palace nyní čelí skutečnému ohrožení. O víkendu totiž hraje proti Hullu, a když prohraje, ve finálovém klání bude bojovat o holé přežití.


Sestřih z Match of the Day od BBC a mnoho dalšího si můžete prohlédnout zde.
Gól 36. kola: Vincent Kompany

Jak tenhle borec Manchesteru City scházel. Při vzpomínce na nedávné dva mistrovské tituly Citizens se nám vybaví především holohlavý lídr, který držel obranu kvalitou i vůdčími schopnostmi. K tomu navíc občas přidal důležitý gól, stejně jako v utkání s Crystal Palace. Jeho pumelice pod břevno byla nejkrásnější brankou celého kola.


Zákrok 36. kola: Adrián

Španělský gólman především v úvodu sezóny působil arogantním dojmem, což úplně nekorespondovalo s matnými výkony. A tak jej nahradil Darren Randolph. Adrián se až před třemi koly znovu vrátil do základní sestavy a Slavenu Bilićovi svou důvěru dokonale splácí. Tři čistá konta, devět zákroků a jeden z kategorie kouzelných. Harry Kane už se málem radoval, když jednička West Hamu vytrčila levou nohu a vychýlila míč nad břevno. Paráda.


Hráč 36. kola: Kevin De Bruyne

Když má belgicko-španělská spojka v srdci sestavy Man City formu, jen těžko jsou k poražení. David Silva byl spouštěčem jasné výhry, ale největší zásluhu měl na konečném výsledku Kevin De Bruyne. Zase tvořil šance jako na běžícím páse, ze sedmi klíčových přihrávek ostatně vzešly dva góly. Celkem už má ryšavý génius 15 asistencí. K tomu se proti Crystal Palace navíc jednou trefil i sám.


Břídil 36. kola: Alfred N’Diaye

Tohle možná bude nigerijského záložníka strašit ještě hodně dlouho. Domácí zápas s již sestupujícím Sunderlandem měl být jasnou záležitostí, vždyť Hull doma pod Marcem Silvou vyhrál šest ze sedmi zápasů! Klíčový duel však skončil šokující porážkou, které mohl ještě za nerozhodnutého stavu snadno zamezit Alfred N’Diaye. Míč se mu na zadní tyči snesl ke kopačce, místo úklidu do poloodkryté svatyně ale balón poslal do zámezí.


Hvězdy 36. kola dle WhoScored.com

1. Kevin De Bruyne (Man City) - 10.00
- gól, 2 asistence, 7 klíčových přihrávek, 3 úspěšné průniky, 89% úspěšnost přihrávek

2. Fraser Forster (Southampton) - 9.11
- chycená penalta, 8 zákroků, 1 zachycený centr

3. Cesc Fábregas (Chelsea) - 8.99
- 2 asistence, 7 klíčových přihrávek, 2 přesné průnikové přihrávky, 130 doteků s míčem
Ideální sestava 36. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Mezi gólmany prahnoucími po nominaci byl tentokrát mimořádný nával. Jordan Pickford chytal výtečně, dobrými zákroky si vysloužil nulu i Adrián a Kasper Schmeichel. Oba dva ale stojí ve stínu Frasera Forstera, autora osmi zásahů z Anfield Road. Přestože většina z nich patřila do kategorie povinných, chycená penalta a zákrok z posledních minut proti Grujićově hlavičce zachránily Southamptonu bezgólovou remízu.

Stoperské pozice mohly v klidu patřit čistě hráčům Manchesteru City, protože gól a dobrý výkon s čistým kontem evidoval i Vincent Kompany. V zápase s Crystal Palace ho ale předčil učedník Nicolas Otamendi, jenž měl výraznou roli i v několika obranných situacích. Klíčovou postavou Swansea při výhře 1:0 nad Evertonem pak sehrál Alfie Mawson. Stěžejní muž obrany Velšanů odklidil hned 16 míčů.

V utkání Bournemouthu se Stoke si oba týmy definitivně zajistily záchranu, v dresu domácích pak exceloval Adam Smith. Pravý bek Cherries byl nejlepším hráčem zápasu, nachystal oba góly svého týmu a navíc trefil břevno. Překonal tak i Alexe Oxlade-Chamberlaina. Opačný kraj obrany má naopak jediného kandidáta, Marcos Alonso na levé straně zářil a svůj výkon korunoval gólem.

Proti Middlesbrough se blýskl i Cesc Fábregas, jenž zase potvrdil, že skoro vždy, když dostane příležitost, chytí ji za pačesy. Nejlepší hráč Chelsea rozdával přihrávku za přihrávkou, vytvořil sedm šancí a nahrál na dva góly. Aaron Ramsey pak v duelu s Man United představoval nejživější element, který připomínal blonďatého draka z Eura a soupeři dělal velké problémy.

Zmínku si jednoznačně zaslouží Manuel Lanzini, jemuž účast unikla vyloženě o fousek. Přednost před ním dostali hned dva borci z Manchesteru City, včetně nejlepšího hráče celého kola Kevina De Bruyneho. Možná ještě větší vliv na hru Citizens měl ale David Silva, který se po zranění vrátil do sestavy a v prvním poločase neměl konkurenci. Za šestašedesát minut stačil dát gól a několikrát rozložit obranu Eagles skvělým pasem, hbitým průnikem nebo jen aktivním pohybem.

Vůbec poprvé se do ideální sestavy dostal Riyad Mahrez. Nejlepší hráč loňského ročníku se většinu sezóny trápil, teď ale po vzoru svých kolegů pookřál a kromě gólu do sítě Watfordu předvedl i řadu svých fines. Takový Sam Vokes podobně jako Alonso těžil i z toho, že útočníci v uplynulém kole nepředvedli kdovíco. Jeho dva góly do branky West Bromwiche na nominaci bez problémů stačily.
Statistické okénko 36. kola

- série neporazitelnosti Manchesteru United je u konce, trvala 25 zápasů; v neděli ji na Emirates Stadium přerušil Arsenal

- penaltový specialista James Milner po dlouhé době selhal; jeho neproměněný pokus proti Southamptonu přerušil sedm a půl roku trvající sérii čítající 11 úspěšných penalt

- Cesc Fábregas zlomil Middlesbrough dvěma asistencemi a celkem jich nasbíral už jedenáct; je vůbec prvním hráčem historie Premier League, který se dostal na dvojciferné číslo gólových nahrávek už pošesté v kariéře

- José Mourinho nevyjíždí na stadiony velkých soupeřů s otevřenou náručí, což se potvrdilo i na půdě Arsenalu; celkem sehrál Manchester United čtyři venkovní duely s týmy z top šestky a nedal jeden jediný gól

- Arsene Wenger díky tomu na portugalského stratéga poprvé v Premier League vyzrál; porazil ho až na třináctý pokus (7 remíz, 5 porážek)
Nejvtipnější momenty 36. kola

1. Soustředění je důležité a Alberto Moreno to ví...


2. Něco na zub?

3. Ta láhev se rána nedožila...

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (440)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele