Premier League v kostce (35. kolo)

02.05.2017, 15:20
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Jsou momenty, jež zastíní vše, co se v předchozích zápasech událo. K těm by možná býval patřil i fenomenální gól Emreho Cana, který nejenže doteď opanuje všechna fotbalová fóra a sociální sítě, ale navíc Liverpoolu významně pomohl v boji o Ligu mistrů. Přesto se o víkendu v Premier League udála ještě jedna výraznější věc. Po deseti letech opouští elitní společnost Sunderland.

David Moyes nedokázal to, co se v předchozích sezónách povedlo Dicku Advocaatovi, Samu Allardycovi nebo Gusi Poyetovi. Sunderland hraje příšerně, v posledních deseti zápasech získal nedostačující dva body, ba co víc, vstřelil jenom dva góly. Jeho sešup do Championship je zcela zasloužený.

Na špici tabulky je taktéž živo. Chelsea sice zvládla klíčové zápasy se Southamptonem a na Evertonu, takže má výtečnou výchozí pozici pro závěrečný finiš. Tottenham ale vyhrál už devět zápasů v řadě a rozhodně se nehodlá vzdát bez boje. V neděli si bez větších problémů poradil i s Arsenalem, po 22 letech skončí v tabulce nad ním, a symbolicky tak nastolil novou situaci na severu Londýna.

V posledních třech kolech bude rozhodně o co hrát, což všichni kvitujeme. S trendem posledních týdnů je však poměrně pravděpodobné, že o některém konečném umístění rozhodne chybující sudí nebo podvádějící hráč. Úspěšné simulace Rashforda a Saného budiž důkazem, směšný a kartou oceněný pokus Lucase naopak příkladem pro rozhodčí.

Takový Marc Clattenburg už dal raději Premier League vale, zápas West Bromwiche s Leicesterem byl jeho poslední. Od příští sezóny bude vydělávat tvrdé valuty v Saúdské Arábii.
Zápas 35. kola: Middlesbrough - Man City

Tak přece nám Middlesbrough po dlouhé době ukázal, že umí o naději setrvání v Premier League zabojovat. Dvakrát měl proti favorizovanému Manchesteru City navrch a může ho ještě tuze mrzet, že jeden z gólů inkasoval po nafilmované penaltě. Za Boro exceloval Negredo, který zařídil oba góly domácích, v dresu Citizens se prosadili Agüero a navrátilec Gabriel Jesus.


Sestřih z Match of the Day od BBC a mnoho dalšího si můžete prohlédnout zde.
Gól 35. kola: Emre Can

Obligátní "gól roku"? To padnout muselo, jasně. Byť má Emre Can převelikou konkurenci v Giroudovi, Carrollovi nebo Mchitarjanovi, jeho nůžky patří k tomu nejkrásnějšímu, co jsme v posledních měsících v Premier League viděli. No a proto si zkrátka nějaké ty superlativy zaslouží. Nádherná byla navíc celá akce, od Lallanovy finesy u lajny, přes Lucasův pěkný bochánek, až po Canův šmikanec. Čestnou zmínku zaslouží také prvotřídní petarda Španěla Pedra. A nejen kvůli následné oslavě s odvážným fanouškem.


Zákrok 35. kola: Eldin Jakupović

Heurelho Gomes vytáhl v závěru zápasu s Liverpoolem výjimečný reflexivní zákrok proti střele Sturridge, který byl srovnatelný, ne-li snad ještě lepší než ten Jakupovićův. Pro gólmana Hullu hovoří to, že Tadićova penalta byla dobře kopnutá a jeho zásah tudíž vyžadoval extrémní brankářskou dovednost. Především byl ale nesmírně důležitý - na půdě Southamptonu vyloženě zachránil bod za bezgólovou remízu.


Hráč 35. kola: Álvaro Negredo

Škoda, že se španělský útočník probral tak pozdě. Tři góly v šesti zápasech, to je na poměry Middlesbrough hodně slušné, jenže dlouhodobě to taková sláva nebyla. Proti Manchesteru City se ale Álvaro Negredo blýsknul. Jeden gól dal, druhý připravil neúnavným bojem v šestnáctce pro Calluma Chamberse. Stačilo to však jen na remízu a Boro je jednou nohou v Championship.


Břídil 35. kola: Maarten Stekelenburg

Everton má s gólmany zkrátka trable. Když už to vypadalo, že Joel Robles bude kvalitní jedničkou, začal dělat chyby. Proto Koeman povolal do zbraně Maartena Stekelenburga, který se proti Chelsea vskutku nevyznamenal. Už v úvodu nezasáhl zrovna jistě proti ráně Cahilla a právě anglickému stoperovi ve druhém dějství cvrnknul mičudu přímo na nohu. Gól na 2:0 byl definitivní tečkou za nadějemi Toffees.


Hvězdy 35. kola dle WhoScored.com

1. Gary Cahill (Chelsea) - 8.87
- gól, 9 odklizených balónů, z toho jeden klíčový, 2 střely, obě na bránu

2. Wilfred Ndidi (Leicester) - 8.65
- 7 obranných zákroků, 6 přerušených akcí soupeře, 6 vyhraných vzdušných soubojů, 3 odklizené balóny

3. Joshua King (Bournemouth) - 8.52
- gól, 4 střely, z toho 3 na bránu, 5 klíčových přihrávek, 4 obranné zákroky, 93% úspěšnost přihrávek
Ideální sestava 35. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Ach, jak jen nám Jack Butland v Premier League chyběl. Budoucí anglická jednička se po déle než roce předvedl na domácím stadionu Stoke City a hned zazářil. Své typické reflexivní zákroky tahal jako králíky z klobouku, celkem zasáhl čtyřikrát a zařídil v zápase s West Hamem bezgólovou remízu.

Na stoperské pozici zahrálo skvěle několik fotbalistů. Dařilo se Vertonghenovi i Chambersovi, ale ještě o fous lépe zahrál jarní spasitel Hullu Harry Maguire. Předvedl klasický zvířecí výkon a hlavně ve vápně Tigers exceloval. Čisté konto Burnley do největší míry zařídil Michael Keane, zatímco Chelsea vděčí za tři body Garymu Cahillovi. Ten hned v úvodu zachránil gól při dorážce Lukakua, aby ve druhé půli naopak sám skóroval.

Uprostřed zálohy nemůže chybět Emre Can, který i bez onoho zázračného gólu odevzdal výborný výkon. Vedle něj se mohli postavit Wanyama i Alli, já jsem však dal přednost Christianu Eriksenovi pro jeho schopnost vytvořit šance. Proti Arsenalu připravil čtyři a navíc se úžasně zbavil dvou hráčů před prvním gólem Spurs.

Krajní obránci se v uplynulém kole moc nepředvedli, alespoň na levé straně však zahrál Stephen Ward z Burnley. K první výhře sezóny na hřišti soupeře pomohl nejen poctivou prací v defenzivě, ale také asistencí u prvního gólu. Druhu stranu záložní řady obsadil Pedro, hrdina Chelsea v zápase s Evertonem. Jeho branka byla excelentní a otevřela do té doby dobrou obranu Toffees.

Velmi živo bylo v útoku, kde nejvíc exceloval Álvaro Negredo, hráč kola. V sestavě by našel místo i Sergio Agüero, jenže se nedostal přes dvojici Joshua King, Jamie Vardy. Norský forvard je plný sebevědomí a jediným gólem zápasu poslal Sunderland do Championship. Skvěle zahrál i druhý jmenovaný, neúnavný bojovník a taktéž autor jediné branky svého zápasu.
Statistické okénko 35. kola

- Manchester United neprohrál už 25 ligových zápasů v řadě, a byť téměř polovinu tvoří remízy, jde o velmi výrazný počin; v historii Premier League vzniklo jen šest delších sérií (2x Man Utd, Chelsea i Arsenal)

- Chelsea na půdě Evertonu vyhrála hladce 3:0; po dlouhých 11 zápasech se jí tak konečně povedlo udržet čisto konto

- Burnley uspělo na hřišti Crystal Palace, kde vyhrálo 2:0; je to jejich první prvoligové vítězství v Londýně od ledna 1975

- Joshua King vstřelil Sunderlandu už svůj 15. gól v této sezóně Premier League; je tak teprve druhým norským fotbalistou, jenž této mety dosáhl (po Ole Gunnaru Solskjaerovi)

- Tottenham se po 22 letech umístí v Premier League nad Arsenalem
Nejvtipnější momenty 35. kola

1. Barnesova kocábka ztroskotala...



2. St. Totteringham's Day - denied

3. Ramsey šikula

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (549)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele