Premier League v kostce (31. kolo)

21.03.2016, 21:00
Názory a komentáře
Dva nejlepší týmy Anglie svoji cestu k cíli rychle krátí, Leicester i Tottenham mají před sebou už pouze sedm ligových utkání. Situace na čele je pořád stejná, Lišky i Kohouti shodně zvítězili a pětibodový odstup se tak nezměnil. Svěřenci Claudia Ranieriho vyhráli počtvrté z pěti posledních zápasů 1:0 a vidina Garyho Linekera ve spodním prádle v Match of the Day je stále reálnější...

Tottenham však nezahálí a svého soka v boji o titul nenechává odskočit. Fantastickou formu nabral Harry Kane, který rozhodl o vítězství nad Bournemouthem dvěma góly, stal se hráčem 31. kola a navíc se posunul do čela tabulky střelců. Šanci na zlato má i ještě i Arsenal, který po pěti týdnech konečně zvítězil a v případě úspěšné dohrávky bude jen o tři body za Spurs

Naopak Manchester City už je definitivně ze hry venku. Citizens prohráli čtvrtý ze šesti minulých utkání, tentokrát v derby s United, a na první Leicester ztrácí propastných 15 bodů. Ve prospěch Rudých ďáblů rozhodl osmnáctiletý Marcus Rashford, jenž se trefil hned při svém "derbydebutu". Právě mezi městskými rivaly a West Hamem se pravděpodobně rozhodně v boji o čtvrté místo.

V boji o záchranu je už na devadesát devět procent utopená Aston Villa, která pošesté v řadě prohrála a na sedmnáctou příčku ztrácí nedosažitelných 12 bodů. Tu po výhře nad WBA drží Norwich, o dva body zpět je Sunderland, tři body ztrácí Newcastlu; oběma týmům příliš nepomohla vzájemná remíza. Do sestupových tahanic se začíná zaplétat i Crystal Palace, který už třináctkrát v řadě nevyhrál a jej dělí od gilotiny už "jen" sedm bodů.
Zápas 31. kola: Southampton vs. Liverpool

Na Ligu mistrů mohli reálně pomýšlet i fotbalisté Liverpoolu, kteří by v případě vítězství nad Southamptonem ztráceli na čtvrté místo čtyři body s výhodou zápasu k dobru. Měli k tomu výborně nakročeno, po první půl vedli zásluhou Coutinha a Sturridge na hřišti Southamptonu 2:0 a Jürgen Klopp se radoval i po neproměněné penaltě Maného zkraje druhého dějství.

Martin Škrtel však vedle faulu před pokutovým kopem zpackal ještě řadu dalších věcí. Za pětačtyřicet minut na hřišti nedokázal ani jednou pro Liverpool vybojovat míč, zato stihl krátce před koncem nadvakrát přijít o míč a zavinit vítězný gól Sadia Maného. Ten se i přes penaltový neúspěch trefil dvakrát; na oba góly mu nahrál Graziano Pellé, jenž také jednou skóroval.



Gól 31. kola: Cesc Fábregas

Na přímé kopy je v Chelsea královským odborníkem Brazilec Willian - ten však v utkání proti West Hamu už jednu podobnou situaci zpackal. Proto dostal na sklonku prvního poločasu příležitost Cesc Fábregas, který se jí chopil naprosto dokonale. Standardku z nějakých dvaceti metrů stočil přímo do šibenice, kam se Adrián neměl šanci natáhnout.



Zákrok 31. kola: Rob Elliot

V utkání se Sunderlandem neměl moc práce, v klíčovém okamžiku však gólman Newcastlu Rob Elliot vytáhl parádní "semafor", jímž pomohl Magpies k zisku alespoň jednoho bodu. Ránu Khazriho ještě zblokoval Townsend, když se ale k míči přichomýtl Patrick van Aanholt, musel zasahovat muž v rukavicích. Elliot vytrčil svou levičku tak rychle, že by se ani Martin Brodeur v nejlepších letech nemusel stydět.

Semafor jako v NHL! Rob Elliot z Newcastlu předvedl nejlepší zákrok 31. kola.

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 21. březen 2016


Hráč 31. kola: Harry Kane

To je forma, panečku. Harry Kane nastřílel v posledních třech zápasech Premier League pět gólů; dva z nich v neděli proti Bournemouthu. Anglický útočník byl proti Cherries naprosto nezastavitelný, své protivníky předčil rychlostně, silově i technicky. Neštítil se navíc ani obranné práce, i když onen skvělý zákrok ve vlastním vápně předvedl po standardní situaci.

Větší práci každopádně předvedl Kane v útoku. Už v první minutě lízl Walkerův skvělý centr a otevřel skóre. Za čtvrt hodiny přidal po dalším parádním pasu Alliho druhý gól. Vysoký forvard hru i tvořil - Eriksen na jeho pobídku před prázdnou branku jen těsně nedosáhl, zatímco Walker pálil těsně vedle. Třetí gól měl Kane taktéž na svědomí; jeho tvrdou ránu totiž Boruc vyrazil jen před sebe, kde měl Christian Eriksen snadný úkol.

Harry Kane je v obrovské formě. V posledních třech zápasech nastřílel 5 branek, dvě z nich v utkání proti Bournemouthu. Zaslouženě je nejlepším hráčem 31. kola.

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 21. březen 2016


Břídil 31. kola: Martín Demichelis

Zavinit gól v derby a ještě zranit vlastního gólmana, to je opravdu den blbec. Martínu Demichelisovi včera zdatně konkuroval tragéd č. 2 Martin Škrtel, ale Demicheliovo počínání mělo pro Manchester City ještě destruktivnější následky. Argentinec samozřejmě selhal při bránění střelce vítězného gólu Marcuse Rashforda, jenž kolem něj ladně a nesmírně snadno proběhl a vzápětí skóroval.

Krátce po přestávce pak Demichelis svůj výkon "korunoval". Poslal příliš krátkou malou domů Joe Hartovi, který si při snaze vykopnout míč zpod kopaček dotírajícího Martiala poranil lýtko. To už Manuel Pellegrini nevydržel a tragického stopera během pár minut stáhl z placu.

Podílet se na gólu, který vám prohraje zápas, a k tomu ještě zranit vlastního gólmana, to je opravdu den blbec. Martín Demichelis si ho vybral v nejhorší možný okamžik - při Manchester derby - a je Břídilem 31. kola.

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 21. březen 2016


Sestava 31. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Víťovi Horákovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Při skvělém bránění Lišek obvykle příliš práce nemá, v utkání na hřišti Crystal Palace však Kasper Schmeichel musel hned čtyřikrát zasahovat (víc zákroků v jednom utkání vytáhl letos pouze čtyřikrát). Především jeho zákrok proti střele Bolasieho byl obtížný, jelikož ránu tečoval stoper Morgan.

Kapitán Leicesteru se do sestavy kola rovněž dostal, což se mu podařilo vůbec poprvé v sezóně. Wes Morgan byl tvrdou skálou defenzivy Foxes, vyhrál 7 vzdušných soubojů a hned 18x odklidil míč (clearances) z nebezpečí. Do tříčlenné stoperské obrany našel cestu i Timm Klose, hlavní strůjce čistého konta Norwiche v utkání proti WBA, a Federico Fernández ze Swansea. Ten navíc rozhodl zápas s Aston Villou jediným gólem.

Parádně vyšel zápas i Kylu Walkerovi. Hned v první minutě utkání Tottenhamu s Bournemouthem nahrál na gól, pro obranu Cherries představoval konstantní hrozbu. Výjimečný výkon předvedl taky Cesc Fábregas, který byl proti West Hamu jediným schopným ofenzivním hráčem Chelsea. Takřka všechny akce šly přes něj, pětkrát vystřelil a spoluhráčům vytvořil čtyři šance. Navíc vstřelil dva góly, jeden nádherně z přímého kopu, druhý z penalty.

Uprostřed pole jej doplnil Kanonýr Francis Coquelin. Defenzivní středopolař podpořil vítězství Arsenalu nad Evertonem uvědomělým výkonem, jenž potvrdil rekordními 12 přerušeními útoku soupeře (interceptions) a 4 vybojovanými míči (tackles). Obrovské uznání si pak zaslouží Sadio Mané, jemuž stačil poločas ke dvěma gólům a dokonání obratu Southamptonu v utkání s Liverpoolem.

Pod útočníkem předvedl skvělý výkon i Jonathan Walters ze Stoke, na němž Potters postavili výhru 2:1 ve Waftordu. Zkušený univerzál dal gól a na druhý pohotově přihrál. V útoku pak kralovali dva fotbalisté - Harry Kane, o jehož výkonu se dočtete výše, a Graziano Pellé. Forvard Southamptonu jednou překonal Mignoleta a Manému nachystal obě branky.
Statistické okénko 31 kola

- Liverpool vedl o poločase v Southamptonu 2:0, přesto nakonec 3:2 prohrál; vůbec poprvé v klubové historii tak Reds podlehli, přestože vedl v poločase o dvě branky (112 výher, 3 remízy)

- Manchester City prohrál v derby s United 1:0 a potvrdil, že v zápasech s top týmy Premier League to letos neumí; z devíti klání proti TOP 6 ani jednou nevyhráli (6 porážek, 3 remízy)

- Derby rozhodl mladičký útočník Marcus Rashford, pro nějž to byl první duel s Man City - a hned dal první gól; včera mu bylo 18 let a 141 dní, čímž se stal nejmladší střelcem v manchesterském derby

- Leicester vyhrál na půdě Crystal Palace 1:0, rozhodující branku vstřelil Riyad Mahrez; Alžířan vstřelil už sedmý vítězný gól v sezóně, víc než kdokoli jiný

- překvapivá situace na čele tabulky vygradovala tak daleko, že nejlepší tři týmy Premier League získaly za celou svou historii méně titulů než aktuálně tři nejslabší celky ligy; Leicester (0), Tottenham (2) a Arsenal (13) dohromady vyhráli ligu 15x, zatímco Sunderland (6), Newcastle (4) a Aston Villa (7) hned 17x


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (891)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele