Únorová Premier League v kostce

14.03.2016, 20:19
Názory a komentáře
Boj o titul se dostává do závěrečné čtvrtiny a nyní to už vypadá na pouhé dva účastníky. Arsenal i Man City neustále ztrácejí, zatímco Leicester a Tottenham sbírají body jako na běžícím páse. Právě Kohouti zvládli únor úplně nejlépe, když vyhráli všechna čtyři utkání. V pomyslné měsíční tabulce předstihli vedoucí Leicester, jenž získal devět bodů - o jeden víc než "třetí" Chelsea.

Už od začátku letošní sezóny anglické nejvyšší soutěže vám Eurofotbal přináší novou rubriku s názvem Premier League v kostce, která má za úkol shrnout v pokud možno stravitelné formě uplynulý víkend. Jako bonus k pravidelným článkům po každém kole je už obligátní součástí anglického fotbalového zpravodajství a publicistiky i měsíční kostka.

Chybět v ní samozřejmě nemůže ideální sestava měsíce, kterou rozeberu ještě o něco podrobněji než po jednotlivých víkendech. Hned čtveřice borců obhájila lednovou účast, vedle modrého dua Diego Costa - Willian také Virgil van Dijk a N’Golo Kanté, který je dokonce hráčem měsíce. Francouzský středopolař je v sestavě měsíce už potřetí, totéž platí o jeho spoluhráči Christianu Fuchsovi, Tobym Alderweireldovi a Mesutu Özilovi.

Další kategorie - Piedestal měsíce února - nabídne naopak stručněji než po jednotlivých týdnech pohled do toho úplně nejzajímavějšího. Gól a zákrok měsíce doplní zklamání měsíce a také - již lehce odkrytý - hráč a manažer měsíce.

Publicistická, či chcete-li blogová, část dnešní kostky je netradičně věnována nikoli konkrétnímu celku, avšak shrnutí toho nejlepšího hráčského materiálu v dosavadním průběhu sezóny. Pokusím se na každém postu okomentovat fotbalisty, kteří v dosavadních nekompletních 30 kolech nejvíce zaujali, a mají tak šanci na účast v all-stars týmu roku.

Info pro čtenáře: Premier League v kostce (30. kolo) vyjde až po odehrání zbylých pěti (s dnešním šesti) utkání, které byly odloženy kvůli FA Cupu.

Jak bude vypadat Team of the Season?

Ještě se toho může hodně stát, avšak ty nejjasnější křivky ideální sestavy sezóny se poměrně jasně rýsují. Řada fotbalistů už má nyní prakticky jisté místo mezi elitní jedenáctkou, především hráči Leicesteru šokovali Anglii i zbytek světa ve velkém stylu. Určité pozice však zahaluje stín pochybností, ať už z důvodu obrovské konkurence, nebo naopak úpadku většiny hvězd na dané pozici. Pojďme si tedy odkrýt, jak by Team of the Season mohl vypadat.

Mezi gólmany to na podzim vypadalo na jasnou záležitost pro Jacka Butlanda. Brankář Stoke předváděl neskutečné výkony, které korunoval neustále opakujícími se reflexivními zákroky, jimiž doháněl útočníky soupeřů k šílenství. Mladý Angličan si však neudržel vysokou výkonnost po celý ročník, a tak mohou mít šanci i jeho největší konkurenti - Heurelho Gomes z Watfordu a Petr Čech.

Brazilec zažívá úžasnou sezónu a překvapuje úplně všechny své kritiky, jichž po angažmá v Tottenhamu rozhodně není málo. Čech pak drží Arsenal v blízkosti špičky nejen zákroky, ale i svou osobností, což je pro Gunners nedostatkové zboží. Až na výjimky chytají skvěle i Hugo Lloris či David De Gea, rozhodne patrně až závěr sezóny.

Problematičtější je pozice pravého obránce, kde si stabilní výkonnost nedrží ani jeden hráč. Výborně se jevili Hector Bellerín či překvapivě i Glen Johnson, ale ať už vinou zranění nebo zkrátka poklesu formy upadli oba spíš do průměru. Nejlepším jezdcem na pravé lajně je tak nejspíš o fous Kyle Walker z Tottenhamu, zatímco takový Craig Dawson (WBA) nebo Adam Smith (Bournemouth) kandidují do role překvapení sezóny na tomto postu.

Prakticky tatáž situace platí i na stoperu, kde je jasným lídrem další hvězda Spurs Toby Alderweireld. V první polovině ročníku byl možná až třetí možností za fenomenálním Chrisem Smallingem a Laurentem Koscielnym, jenže ani oni, podobně jako jejich týmy, nezvládli na výtečné výkony navázat. Vedle Alderweirelda tak dost možná dostane důvěru někdo další. Největším kandidátem je Virgil van Dijk, jenž zapomněl na dřívější minely a od nového roku je asi nejlepším stoperem PL. Opomenout nesmíme ani Roberta Hutha.

Jeho spoluhráč Christian Fuchs je naopak asi největším favoritem na post nejlepšího levého obránce Premier League. Především on přinesl do defenzivně nejistého Leicesteru aspoň jakous takous stabilitu, kterou neváhá podpořit ani ofenzivními výpady. "Stínovým" protivníkem mu může být snad jen Kanonýr Nacho Monreal. I na druhém kraji obrany pak předvádí překvapivě dobré výkony zadák Bournemouthu, totiž Charlie Daniels. Ani on ale, podobně jako Smith, na sestavu roku dosáhnout nemůže.

V záložní řadě je situace o poznání jednodušší. Střed musí obsadit dvojice Mesut Özil - N’Golo Kanté, kteří na svých postech při nejlepší vůli nemají konkurenci. Özil atakuje Henryho rekord v asistencích a jeho neúnavná produkce šancí pro spoluhráče je úchvatná. Kanté zase kraluje defenzivním statistikám, a to snad ještě suverénněji než německý špílmachr. Konkurenty by jim mohli dělat třeba další Lišák Danny Drinkwater, Ross Barkley nebo kometa sezóny Dele Alli - ale skutečně jen propagační.

Nejinak tomu je i na krajích zálohy. O Riyadu Mahrezovi, největším favoritovi na cenu pro nejlepšího hráče celé Premier League, snad ani nemusím hovořit. Právě on je i přes přínos Vardyho či Kantého zcela stěžejní postavou leicesterské pohádky. Levou stranu hřiště pak bezpochyby zaujme letní posila West Hamu Dimitri Payet, jemuž ani dvouměsíční pauza neubrala na genialitě, se kterou senzačně tlačí Kladiváře pro změnu k účasti v pohárové Evropě, neřkuli Lize mistrů. I tady jsou Willian, Arnautović a spol. bez šance.

Zajímavější to určitě bude v útoku. Favoritem na post č. 1 je nejspíš stále Jamie Vardy, ať už pro svůj jedenáctizápasový střelecký rekord, nebo neutuchající gólovou potenci, jež čítá už 19 zásahů. Stejný počet branek však nastřádal i Harry Kane, jenž je aktuálně rovněž kandidátem na sestavu sezóny. O slovo se ovšem hlásí i Romelu Lukaku a Odion Ighalo, kteří mohou při povedeném závěru ročníku směle na nominaci pomýšlet. V novém roce je pak úžasný hlavně Roberto Firmino, který měl však slabší první polovinu sezóny.

Souhlasíte s tímto užším výběrem? Chybí vám tu některý z favoritů? Napište v diskuzi svůj názor a podělte se i o svůj Team of the Season.

Únorový piedestal

O všech kategoriích se píše v "týdenních" kostkách, popř. výše/níže v tomto článku, zde tedy jen stručně.

Hráč měsíce: N’Golo Kanté

Manažer měsíce: Mauricio Pochettino

Gól měsíce: Jamie Vardy (Leicester 2:0 Liverpool; 2. únor 2016)

Zákrok měsíce: Fraser Forster (Arsenal 0:0 Southampton; 2. únor 2016)

Zklamání měsíce: Manchester City

Sestava měsíce

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy děkuji Víťovi Horákovi.


Heurelho Gomes: Fraser Forster byl v únoru vynikající. Proti Arsenalu předvedl výkon sezóny a udržel další dvě čistá konta. Vyloženě nepovedené utkání s Chelsea mu však zlomilo vaz a do ideální sestavy měsíce se dostal gólman Watfordu. Gomes zachytal famózně při prohře s Tottenhamem (0:1), Chelsea a Bournemouth dokonce výtečným výkonem vynuloval úplně. Ani na hřišti Crystal Palace pak nezahálel a pomohl k vítězství 2:1.

Virgil van Dijk: Southampton tak v sestavě února zastupuje alespoň obránce Virgil van Dijk. Arsenal sice musel zneškodnit Forster, ale holandský zadák si taktéž připsal několik klíčových zákroků. Skvostně zahrál především proti West Hamu a Swansea, kde byl pro změnu hlavní postavou obrany on - zápasy strávil na pravém kraji tříčlenné obrany a postaral se o to, aby oba soupeři vystřelili na branku pouze dvakrát. Duel s Chelsea mu de facto rovněž vyšel na jedničku - s výjimkou závěrečné čtvrthodiny.

Toby Alderweireld: Čtyři zápasy, čtyři výhry a pouze dvě obdržené branky. Tottenham v únoru šlapal jako dobře namazaný stroj, a to nejen v útoku, ale i v defenzivě. Hugo Lloris musel za celý měsíc čelit jenom deseti střelám na branku, a to i díky tomu, že obraně vládne neotřesitelnou rukou Toby Alderweireld. Absence kolegy Jana Vertonghena jej nikterak neovlivnila ve stabilních výkonech, jež jsou pro Spurs naprosto stěžejní.

Robert Huth: Když zahájíte měsíc hladkou výhrou proti Liverpoolu a bezchybným výkonem, dýchá se vám dobře. Když pak dokonalé představení zopakujete a navíc dvěma góly (!) sestřelíte Manchester City, už ani nedýcháte... Robert Huth se Leicesteru skutečně vyplatil, loni na jaře byl klíčem k záchraně, letos je rozhodně důležitějším stoperem v honbě za titulem. Čisté konto pomohl udržet i proti Norwichi; jen na hřišti Arsenalu se musel před soupeřem v závěru sklonit.

Christian Fuchs: Obrana Leicesteru minulý měsíc fungovala kompletně, její levá strana však byla excelentní. Huthův spoluhráč Christian Fuchs je neustálou hrozbou směrem vpřed, což dotvrzuje především výbornými centry. Jeden takový skončil gólem, ve zbytku času se pak levý obránce mohl soustředit na obranu - a na poměry Foxes v minulých letech si vedl vskutku mimořádně dobře.

Christian Eriksen: Po trošku slabším přelomu roku na něm opět stojí ofenziva Tottenhamu. Christian Eriksen nachystal během února svým spoluhráčům patnáct příležitostí, z toho hned osm proti Watfordu. Na hřišti Manchesteru City rozhodl vítězným gólem, proti Norwichi zase na jednu branku nahrál. Nezklamal ani v duelu se Swansea, kdy působil ve staženější centrální roli, ale hned čtyřikrát vypálil na branku a pro obranu Labutí byl permanentním nebezpečím.

Hráč měsíce N’Golo Kanté: Dva senzační výkony proti papírově nejsilnějším soupeřům v lize, dvě nominace do sestavy kola a nyní i "cena" pro nejlepšího hráče února. N’Golo Kanté je skvostný celou sezónu, vše ale korunoval uplynulý měsíc, kdy vynuloval Manchester City, Liverpool a dlouho se mu to dařilo i proti Arsenalu. Celkem přerušil útok soupeřů sedmatřicetkrát (!), na hřišti vypadá jako hladový pes, který se nezastaví, dokud se míč nestane jeho kořistí. A nutno říct, že se mu to jen zřídkakdy nepodaří...

Mesut Özil: Dělal, co mohl, aby Arsenal udržel v boji o titul; a ne snad, že by Kanonýři byli ze hry venku. Domácí remíza se Southamptonem a především překvapivá prohra proti poslepovanému Manchesteru United však Wengerově týmu udělala velkou čáru přes rozpočet. Özil byl ve všech čtyřech zápasech nejlepším hráčem Arsenalu, dohromady dal dva góly a na další dva nahrál. Senzační byl ale hlavně proti Saints, kdy svým spoluhráčům nachystal deset (!) šancí

Willian: Jestli někdo z Chelsea může být pyšný na svoje výkony v letošní sezóně, je to brazilský křídelník Willian. Nejlepší hráč 26. kola za skvělé představení s gólem a asistencí proti Newcastlu, skvělým centrem pak rozhodl i o vítězství na půdě v té době nepřekonatelného Southamptonu. Remízám na hřišti Watfordu a s Manchesterem United už nezabránil, ale i tak má velkou zásluhu na neporazitelnosti Blues, kteří jsou v novém roce třetím nejlepším celkem ligy.

Diego Costa: Těžko říct, jestli v roce 2016 je některý z útočníků lepší, v únoru však Diego Costa svoji konkurenci rozhodně překonal. Jemu prospěl Mourinhův odchod asi úplně nejvíc, protože s výjimkou slabšího výkonu na hřišti Hornets je divoký útočník produktivní jako nikdo v lize. Ve třech utkáních dal dva góly a na další dva přihrál; především proti Newcastlu předvedl během pouhé hodiny skvělé představení.

Wahbi Khazri: Tohle se Sunderlandu povedlo přímo náramně. Wahbi Khazri vstoupil do Premier League porážkou s Man City, ale od té doby hraje báječně a především jeho zásluhou Mackems podlehli z následujících pěti duelů jen jedinkrát. Proti Liverpoolu už hrál skvěle a nahrál na jeden gól, zápas s Manchesterem United dokonce sám rozhodl brankou a asistencí (byť byl Koného gól nakonec uznán jako vlastní De Geův). West Hamu už ve výhře nezabránil, i na Boleyn Ground byl však nejlepším hráčem Black Cats.



To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (398)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele