Premier League v kostce (25. kolo)

10.02.2016, 13:40
Názory a komentáře
Budu citovat Garyho Linekera: Je pětadvacáté kolo a my jsme v šoku, že lídr tabulky vyhrál zápas? Leicester City už dávno není jen kometka držící se krátce na nebi, než se zřítí dolů. Teď už na pětibodovém stupínku hrdě trůní na špičce Premier League. Na hřišti Manchesteru City potvrdili Foxes svoji úžasnou formu a zvítězili 3:1.

Citizens se tak propadli až na čtvrté místo - vklínily se před ně oba o titul bojující londýnské celky - Arsenal a Tottenham. Kanonýři ukončili čtyřzápasovou sérii bez vítězství, když porazili Bournemouth na jeho hřišti. Kohouti zase v malém městském derby udolali nejtěsnějším možným výsledkem Watford.

V neděli se v šlágru kola utkala Chelsea s Manchesterem United a oba trápící se celky braly po bodu, když v samém závěru utkání Blues vyrovnali na 1:1. Zápas nicméně nese hořkou pachuť zranění Kurta Zoumy, které si vyžádá hráčovu půlroční pauzu.

V boji o udržení se pak konečně začalo něco dít. Po minulém kole, kdy všechny čtyři nejnamočenější týmy - tedy Aston Villa, Sunderland, Norwich a Newcastle - prohrály, se tentokrát bez bodu obešli pouze zoufalí Kanárci. Ti prohráli už popáté v řadě. Shodou okolností proti Aston Ville, jež se naopak chytla stébla. Vyhráli i Magpies, kteří unikli ze sestupových vod; Sunderland pak remizoval v Liverpoolu.
Zápas 25. kola: Manchester City vs. Leicester

Hned první zápas pětadvacátého kola měl ten největší zvuk - a v žádném případě nezklamal. Setkal se druhý s prvním v tabulce; jenže na hřišti to tak příliš nevypadalo. Leicester totiž Manchester City přejel na plné čáře, byť k tomu nepotřeboval nikterak vysoké procento držení míče. Takřka dokonalá defenziva, rychlé protiútoky a kvalitní standardky - to byl ten správný recept na vytvoření trháku v čele ligy.

Už po dvou minutách hry otevřel skóre hrdina zápasu Robert Huth, když mu u toho asistovala druhá hvězda klání Riyad Mahrez. Po změně stran se Leicester prosadil opět záhy, tentokrát Lišáci uspěli po zmíněném protiútoku, jež vedl Kanté a nádherně zakončil právě Mahrez. Třetí gól dal z rohu zase Huth, tentokrát však po centru Fuchse.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC, si můžete prohlédnout zde.

Gól 25. kola: Riyad Mahrez

Jako první v letošní sezóně dosáhl dvojciferného číslo v obou hodnotách produktivity - gólech i asistencích. První gól připravil Huthovi, druhý dal sám. Po přihrávce Kantého si nejprve snadno přehodil Otamendiho, aby rychlou přešlapovačkou udělal sparing-partnera i z Demichelise. Rána slabší pravou nohou přesně k tyči dílo dokonala.



Zákrok 25. kola: Ben Foster

Porážce 1:0 od Newcastlu sice nezabránil, proti další Mitrovićově střele však Ben Foster z West Bromwiche dokázal, že ze svých kvalit na brankové čáře nic neztratil. Útočník Magpies byl v malém vápně asi tři metry od brankáře, ten mu však vystavil stopku fantastickým reflexivním zákrokem.

Nejlepší zákrok 25. kola? Ben Foster!

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 9. únor 2016


Hráč 25. kola: Robert Huth

Nepřekonatelná skála v obraně, vražedná zbraň v útoku. Robert Huth byl klíčovou postavou Leicesteru v utkání na hřišti Manchesteru City, které Foxes vyhráli 3:1. Německý stoper v první řadě vstřelil dvě branky ze standardních situací - k tomu si navíc na jedničku s hvězdičkou odvedl i svoje defenzivní povinnosti. Zblokoval tři střely, pětkrát vyhrál vzdušný souboj a devětkrát odpravil míč z nebezpečných prostor. Ne nadarmo si od serveru WhoScored.com vysloužil známku 9.28.



Břídil 25. kola: Simon Mignolet

Liverpool neprožívá šťastnou sezónu. Topí se uprostřed tabulky, kvůli drahým vstupenkám mu fanoušci odchází z ochozů během utkání - a ještě k tomu podepsal novou smlouvu s gólmanem, který si ani neumí postavit zeď. Simon Mignolet čelil proti Sunderlandu dvěma střelám a obě skončily třepotajícím se míčem v jeho síti. Především u první pak belgický brankář vyhořel. Zaprvé si špatně postavil zeď, zadruhé pak přesnou, nicméně nikterak razantní střelu z přímého kopu nebyl schopen vyrazit. WhoScored.com jej "ocenil" známkou 4.24.



Sestava 25. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Víťovi Horákovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Osm střel pochytal, na jedinou nestačil. Ani heroický výkon Heurelha Gomese nepomohl Watfordu k bodům, vynesl mu však místo v sestavě kola. Jediný, kdo ho překonal, byl tottenhamský Kieran Trippier, jenž vedle vítězné branky navíc celý zápas neúnavně piloval lajnu. Opačné problémy měl Christian Fuchs z Leicesteru, jenž proti Man City především perfektně bránil. Gólovou asistenci z rohu si však ujít nenechal.

Fuchs má v sestavě kola hned tři spoluhráče - tím prvním z nich je zároveň Hráč 25. kola Robert Huth, o jehož výkonu se dovíte výše v článku. Stoperskou dvojici s ním tvoří Jores Okore, který už v lednu předváděl výtečné výkony a byl v ideální sestavě měsíce. Nyní zahrál skvěle proti Norwichi, který i díky jeho práci vyšel gólově naprázdno. Okore odpravil hned 14 míčů směřujících k brance Villans - jednou dokonce míč vykopával z brankové čáry.

Z Aston Villy se do ideální jedenáctky dostal i Idrissa Gueye, který předvedl dokonalý výkon v srdci zálohy Villans. Zákroků, kterými přímo přerušil útok soupeře, si totiž připsal nevídaných 13. Podobně dobře zahrál i N’Golo Kanté, jenž vedle 12 přerušení navíc nahrál na gól. Odlišnou úlohu, avšak rovněž perfektně zvládnutou, dostal v utkání Newcastlu proti WBA Jonjo Shelvey. Režii hry zvládl parádně a nahrál na jediný gól zápasu.

Ofenzivu sestavy kola dnes po delší odmlce vyztuží Riyad Mahrez, který utkání s Manchesterem City rozhodl gólem a asistencí. Branku a skvělý výkon k tomu má za sebou Aaron Lennon, jenž výrazně pomohl Evertonu vyplenit půdu Stoke City. Z útočníků byl o víkendu jednoznačně nejlepší Roberto Firmino. Brazilec měl na svědomí oba góly (1+1) Liverpoolu a byl prakticky u všeho, co zavánělo nebezpečím.
Statistické okénko 25. kola

- přesně před rokem byl Leicester poslední v tabulce, o dva měsíce později zahájil svůj great escape, který skončil suverénní záchranou; od té chvíle Foxes odehráli 34 ligových zápasů - 22 jich vyhráli a jen třikrát odešli z utkání poražení (získali tak 75 z maximálního počtu 102 bodů)

- Victor Wanyama se v utkání Southamptonu proti West Hamu nechal vyloučit za hloupý faul na Dimitriho Payeta; stal se tak prvním hráčem, který dostal už třetí červenou kartu v jedné sezóně, od Wese Browna v ročníku 2013/14

- Manchester City stále platí za jednoho z největších favoritů na zisk titulu, k úspěchu však musí začít vyhrávat zápasy se svými hlavními konkurenty; ze sedmi vzájemných utkání proti týmům z TOP 6 nedokázali ani jednou zvítězit (3 remízy, 4 prohry)

- Jonjo Shelvey si při vítězství Newcastlu proti WBA připsal už druhou asistenci v dresu Magpies; stačily mu na to čtyři zápasy - ve Swansea přitom na tutéž porci potřeboval utkání hned šestnáct

- Norwich prohrál důležitý záchranářský zápas na hřišti Aston Ville 0:2; je tak stále jediným celkem v Premier League, který mimo svůj stadion ještě neudržel čisté konto


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (332)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele