Premier League v kostce (24. kolo)

04.02.2016, 20:02
Názory a komentáře
Mělo se za to, že Liškám brzy dojde dech. Že náročnější los nemůžou zvládnout a začátkem února už budou pod první čtveřicí. Jenže Leicester díky kanonýrovi Vardymu porazil i Liverpool a dál vládne tabulce s tříbodovým náskokem! Arsenal naopak už počtvrté v řadě selhal, potřetí nedal gól a spadl na "své" čtvrté místo až za Tottenham.

Druhý je momentálně největší favorit na zisk titulu Manchester City, v jehož dresu opět řádí Sergio Agüero. Citizens stačil jeho jediný gól v utkání na hřišti Sunderlandu. V závěsu za TOP 4 je Manchester United, který po čtyřech měsících skóroval na svém stadionu v prvním poločase a po neobvykle dobrém výkonu porazil Stoke.

V obrovské krizi se nadále topí Crystal Palace, který už popáté v řadě prohrál. Jeho manažer Alan Pardew tak tuto nepopulární šňůru natáhl už se druhým týmem v Premier League (Newcastle). Aby toho nebylo málo, ke zraněnému a klíčovému hráči Yannicku Bolasiemu se dneškem přidali James McArthur a Jason Puncheon, kteří možná propásnou zbytek sezóny. Jen malou náplastí byla při domácí prohře s Bournemouthem trefa Scotta Danna, který se jako první střelec Eagles po šesti (!) zápasech zapsal do listiny střelců.

Cherries se díky cenné výhře posunuli na distanc sedmi bodů od sestupových příček. V nebezpečných vodách se nezměnilo vůbec nic - vedle Sunderlandu totiž prohrály i Aston Villa a Newcastle. Další porážku zaznamenal i čtvrtý kandidát sestupu z Norwiche.
Zápas 24. kola: Manchester United vs. Stoke City

Manchester United se do televizních časů dostává už tak nějak ze setrvačnosti; a mnohdy k nelibosti či nepochopení ostatních fanoušků. V úterý to bylo paradoxně snad poprvé, co Red Devils nevysílal jeden ze dvou hlavních kanálů Digi Sport - a svěřenci Louise van Gaala paradoxně předvedli nejlepší výkon sezóny. Až na výjimky zahráli dobře všichni fotbalisté v jeho dresu, načež se Stoke City muselo sklonit s porážkou 0:3 na bedrech.

Největším šokem pro přihlížející byl začátek utkání. United totiž vstřelili do třiadvacáté minuty hned dva góly! Do dneška přitom na prvopoločasovou branku na Old Trafford čekali ve všech soutěžích přes čtyři měsíce. Výborný zápas odehrál především Anthony Martial, gól a asistenci si přispal i probuzený kapitán Wayne Rooney. První, a tedy i vítěznou trefu měl na svědomí Jesse Lingard po centru mladíka Camerona Borthwick-Jacksona.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC, si můžete prohlédnout zde.

Gól 24. kola: Jamie Vardy

Dva góly Liverpoolu, to už je dobrý počin sám o sobě. Tím spíš když jsou to jediné góly v zápase a pomohou Leicesteru udžet se v čele Premier League. Jamie Vardy snad konečně nabyl zpět své střelecké formy, trefil se ve druhém utkání v řadě. Jeho vítězná trefa proti Reds přitom byla jeho vůbec první zpoza vápna - a hned stála za to. Dlouhý míč si za "přísného dohledu" Lovrena nechal jednou spadnout a z dobrých pětadvaceti metrů se opřel do letícího míče. Mignolet plachtil zbytečně.



Zákrok 24. kola: Fraser Forster

Fraser Forster předvedl patrně nejlepší výkon gólmana v dosavadní sezóně Premier League, o něm se však dočtete více o kousek níž. Dvojka či trojka anglické reprezentace totiž vedle dalších devíti zákroků předvedla ten vůbec nejlepší, či chcete-li nejvíce nadstandardní a hůře proveditelný. Vytáhlý brankář využil svého obrovského rozpětí paží a úžasného reflexu, když zabránil jasnému gólu v podání Mesuta Özila. Ten byl před Forsterem úplně sám a v poklidu zakončoval - osudový dotek gólmana však udržel Saints ve hře.



Hráč 24. kola: Fraser Forster

Není to dlouho, co se nad gólmanským postem v anglické reprezentaci vznášel tučný otazník. Prý "Joe Hart a nikdo další", tvrdili kritici. V letošní sezóně však vystřelila kometa Jacka Butlanda, jenž patří přinejmenším ke třem nejlepším gólmanům sezóny; v novém roce se pak po zranění vrátil do branky Southamptonu Fraser Forster. A návrat to je velkolepý - čtyři zápasy, čtyři čistá konta - a k tomu fenomenální výkon z úterního duelu na hřišti Arsenalu.

Forster kromě nereálného zákroku proti Özilovi (video výše) vytáhl devět dalších - a minimálně polovina z jeho zásahů měla punc zachráněného gólu. Özila Angličan zklamal v jasné šanci hned dvakrát, jednou pak donutil trhat si vlasy Alexise, Girouda i Walcotta. Zbylé zákroky už patřily k těm relativně povinným - a Forsterovi pomohlo i štěstí. Sánchez jej totiž jednou překonal, avšak na brankové čáře zachránil situaci James Ward-Prowse.

Velkolepý výkon v brance Southamptonu předvedl proti Arsenalu Fraser Forster. Po návratu z marodky chytal čtyřikrát a čtyřikrát udržel čisté konto. Na Emirates Stadium chytil všech deset střel, minimálně polovinu úchvatnými zákroky a dost hlasitě si řekl o nominaci na nejlepšího hráče 24. kola.

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 3. únor 2016


Břídil 24. kola: Jordan Ayew

Jestli někdo potřebuje hrát v oslabení méně než celý zbytek Premier League, je to Aston Villa. Desetibodový odstup na nesestupové příčky bude nesmírně těžké stáhnout; když pak do toho Villans "rupne v bedně" Jordanu Ayewovi, který bez zřetelné příčiny sestřelil loktem Aarona Cresswella, je v daném utkání prakticky po nadějích. Využil toho West Ham, který přesilovku trvající déle než 70 minut využil dvěma góly ve druhém poločase.



Sestava 24. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Víťovi Horákovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Výkon velikosti Frasera Forstera se u brankářů nevidí každý den, proto si o něm můžete podrobněji počíst v rubrice Hráč kola. Naopak David De Gea si proti Stoke nemusel sáhnout na míč, za což vděčí i dvojici spoluhráčů z Manchesteru United Matteo Darmian - Chris Smalling. Italský obránce po delší době předvedl precizní výkon, vymazal Arnautoviće a neustále podporoval ofenzivu. Stoper Albionu zase kraloval ve vzdušných soubojích, přestože měl proti sobě dlouhána Crouche, a věděl si rady s většinou míčů směřujících do vápna.

Čisté konto udržel i Leicester, kde si i přes poměrně časté excesy vede výborně Robert Huth. Ani tentokrát si stoper Foxes neodpustil jeden sprostý zákrok na Lallanu, ale jinak se mu vlastně nedalo nic vytknout. Liverpool si především jeho zásluhou nevytvořil téměř žádnou šanci. Dokonalý v defenzivě byl i César Azpilicueta, jehož Chelsea se na půdě Watfordu značnou část utkání trápila. Španělský obránce však na levé straně kraloval, vyhrál drtivou většinu soubojů a v poli byl rozhodně nejlepším hráčem utkání.

Výborný výkon na vítězství nestačil ani Gylfimu Sigurdssonovi a jeho Swansea, která jen remizovala na půdě WBA. Islandský záložník se pohyboval na po celé šíři ofenzivního trojzubce, byl jednoznačně nejnebezpečnější a vstřelil i jediný gól. V nastavení pak zachránil na brankové čáře svůj tým od vyrovnání, další dorážku však Rondón poslal do sítě. Danny Drinkwater z Leicesteru byl zase neúnavný v defenzivní fázi, útok Liverpoolu přerušil hned šestnáctkrát a spolu s Huthem byl klíčem k udržení nuly.

V zápase Evertonu s Newcastlem měl pro změnu stěžejní roli Ross Barkley. Oba góly dal sice až v závěru z penalt; jednu však sám vybojoval a i v předchozích minutách měl zásluhu na tom, že se Magpies příliš nedostali do hry. Ještě lepší výkon, patrně nejlepší ze všech fotbalistů ve 24. kole v poli, předvedl Anthony Martial. Dal gól, na další nahrál a obránce Stoke City "motal" jako provázek do klubíčka. Glen Johnson prožívá dobrou sezónu, v úterý však připomínal dorostence v sobotním klání po páteční diskotéce.

Jamie Vardy se střelecky konečně opět probudil a v posledních dvou utkáních nastřílel tři branky. Dvakrát v úterý pokořil Liverpool a vítězná branka byla tak krásná, že se stala i Gólem 24. kola. Stejnou porci branek nastřádal i Harry Kane proti Norwichi, byť jednu z penalty. Měl však i smůlu, dvakrát totiž ještě trefil brankovou konstrukci - přesto je momentálně druhým nejlepším střelcem Premier League právě za suverénním Vardym.
Statistické okénko 24. kola

- Manchester United porazil Stoke i díky dvěma gólům v prvním poločase; branku přitom na vlastním stadionu před přestávkou dali vůbec poprvé od září minulého roku

- Wayne Rooney nastřílel v úterních ligových zápasech už 11 gólů; jen Alan Shearer (15) jich dokázal v tento den dát víc

- Arsenal prožívá velkou střeleckou krizi, jelikož nedal gól už tři zápasy v řadě; to se mu naposledy stalo před sedmi lety

- Chelsea dosáhla v prvních 24 utkáních zisku 29 bodů; v minulé mistrovské sezóně jí na stejnou bodovou porci stačilo 11 zápasů

- Newcastle se po 24 duelech dostal na 21 bodů, naproti tomu West Ham jich má už 39; zatímco Straky tak zažívají vůbec svou nejhorší sezónu Premier League, Kladiváři si vedou naopak nejlépe v její historii


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (445)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele