Premier League v kostce (20. kolo)

04.01.2016, 20:15
Názory a komentáře
Na každého přijde dobrý den! Chelsea včera konečně předvedla dobrý výkon i proti silnému soupeři; na hřišti Crystal Palace především ve druhém dějství dominovala a nakonec zvítězila 3:0. Velkou zásluhu na tom mělo "brazilské trio" Diego Costa, Willian, Oscar - všichni tři totiž měli prsty ve dvou brankách. Na čelo, které okupuje Arsenal s dvoubodovým náskokem na Leicester, je to však stále daleko.

Přesto jsou na západě Londýna o poznání optimističtější - Chelsea neprohrála už čtyřikrát v řadě a během těchto utkání získala osm bodů. Víc zvládli v tomto krátkém cyklu uhrát jen Tottenham. Norwich a vedoucí Arsenal. Kanonýři se na vítězství nad Newcastlem značně natrápili a domácí výhru 1:0 musel mnohokrát zachraňovat Petr Čech.

Dva body náskoku jsou pro Kanonýry příjemné, nicméně nejbližší konkurent Leicester viditelně ztrácí dech. Foxes už tři zápasy nedali ani gól a v sobotu nedokázali v domácím utkání porazit ani Bournemouth. A to ani přesto, že jim rozhodčí nesprávně daroval půlhodinovou přesilovku. Simon Francis totiž při zákroku na Vardyho zahrál míč a jeho skluz byl tím pádem zcela famózní.

Cherries každopádně o další bod odskočili od sestupového pásma, kde sídlí zoufalá Aston Villa se Sunderlandem a Newcastlem. Sedmnáctá je Swansea. Na opačném pólu pod zmíněnou dvojicí setrvává Manchester City a Tottenham, dalším pronásledovatelům vévodí Manchester United, který po šesti utkáních bez vítězství konečně vyhrál. Tři body získal i West Ham, jenž navíc u výhry proti Liverpoolu přivítal jednoho z nejlepších hráčů úvodu sezóny Dimitriho Payeta.
Zápas 20. kola: Sunderland vs. Aston Villa

Tyto zápasy budou ostře sledované až zhruba od dubna; přesto se duel předposledního Sunderlandu a poslední Aston Villy dostal na přední strany britských deníků. Utkání nabídlo nejvíc gólů z celého kola, navíc nechyběl jeden fantastický gól, který navíc celý duel velmi zdramatizoval. Vítězně z něj nakonec vyšli Black Cats; ztráta Villans na 19. příčku naopak narostla na propastných osm bodů.

Sunderland do utkání lépe i vstoupil a po půlhodině vedl zásluhou Van Aanholta a tečujícího Richardse 1:0. Opravdová show však začala až po změně stran. Vyrovnání Carlese Gila bylo naprosto oslňující - a to včetně toho, co mu předcházelo. Remízový stav však vydržel jen deset minut a v závěru si střelecké kopačky obul Jermain Defoe. Vítězný a pojišťující gól totiž přišel z jeho dílny.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC, si můžete prohlédnout zde.

Gól 20. kola: Carles Gil

Už o něm šla řeč. Carles Gil i Adama Traoré by jistě vyměnili nádhernou branku za nějaký bod pro Aston Villu, nicméně nezaujatí fanoušci Premier League jsou naprosto spokojeni. Traoré předvedl po hodině hry skvostný šedesátimetrový sprint, během něhož se zbavil minimálně dvou protihráčů, načež poslal do vápna výtečný centr. No a na Gilovi už bylo "jenom" vypočítat, kdy se má do balónu akrobaticky opřít a začít slavit.

Willian a Rooney dali o víkendu nádherné góly. Ze všech nejlepší byla ale branka Carlese Gila.

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 4. leden 2016


Ve dvacátém kole se s krásnými góly roztrhl pytel, takhle parádně skóroval proti Crystal Palace Willian, luxusní patičku pak vystřihl Wayne Rooney.

Zákrok 20. kola: Hugo Lloris

Francouzský stroj na efektní zákroky začíná pomalu ale jistě vyrovnávat Jacka Butlanda, jenž naši rubriku Zákrok kola zásobuje podobně pravidelně. Hugo Lloris si tentokrát nominaci vysloužil za zákrok proti tvrdé a přesné ráně Muhameda Bešiće, který ze vzduchu napálil míč přímo pod břevno. Trajektorii míče však zkřížila centru Llorisova robinzonáda.



Hráč 20. kola: Diego Costa

Naturalizovaný Brazilec a reprezentant Španělska se velmi přímočaře vrací do své loňské formy. Jemu nejvíc zřejmě prospěla změna manažera, vždyť po příchodu Guuse Hiddinka dal ve dvou utkáních tři branky a na další přihrál. Obrovská změna je ale vidět především v herním přínosu mimo produktivitu. Diego Costa se konečně dostává do vápen soupeřů, bojuje a přestává se chovat zákeřně.

Proti Crystal Palace zahrál zřejmě svůj nejlepší zápas v sezóně. Podle statistiků naběhal přes deset kilometrů, což jen zdůrazňuje jeho zvýšený "work-rate". Smazal však zlozvyk pohybovat se mimo vápno a díky dvěma náběhům rozhodl včerejší utkání ve prospěch Chelsea. Po krásném pasu Fábregase nachystal gól na stříbrném podnose pro Oscara, aby ve druhé půli naopak sám před odkrytou svatyní doklepl do sítě střílenou přihrávku Williana.



Břídil 20. kola: Victor Wanyama

Ronald Koeman byl po utkání svého Southamptonu v Norwichi celý říčný. Důvod? Victor Waynama. Rtuťovitý středopolař nemá pro tvrdý zákrok daleko nikdy, ale většinou u svého počínání přemýšlí. Tentokrát však ebenový záložník dvakrát zajel do soupeřů jako smyslů zbavený a po zásluze okusil teplotu vody sprch na Carrow Road o čtvrthodinku dříve než ostatní. Dlužno podotknout, že teprve po jeho vyloučení se Kanárci dostali k první (a jediné) střele na branku, která rozhodla zápas.

Victor Wanyama je náš břídil 20. kola. Dostal dvě hloupé žluté karty a Southampton bez něj podlehl Norwichi 1:0.

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 4. leden 2016


Sestava 20. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Lukáši Recovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Arsenal se proti Newcasltu dlouho zdráhal, naopak v defenzivě to Kanonýrům často hořelo. Naštěstí jim v brance stál skvělý Petr Čech, autor pěti zákroků, z nichž dobré dva, tři stály za to. Čisté konto West Hamu zase pomohl udržet výtečným výkonem James Collins, jenž vedle dalších devíz odvrátil z šestnáctky (či jeho okolí) Kladivářů neuvěřitelných 23 míčů. Totožně výborně zahrál i Kurt Zouma z Chelsea, jenž v letošní sezóně suverénně vyrostl v nejlepšího stopera týmu. Rychlostně a ve vzduchu mu nestačí takřka žádný forvard v Premier League.

Třetí čisté konto z posledních šesti zápasů Bournemouthu měl ze značné části na svědomí pravý bek Adam Smith, objev letošních Cherries. I v utkání v Leicesteru neudělal žádnou chybu, své straně hřiště kraloval a Marc Albrighton byl takřka vynulován. Na levé obraně se výborně vedlo Patricku van Aanholtovi ze Sunderlandu, který vedle dobré defenzivní práce ještě přidal první gól Black Cats.

Uprostřed pole si podruhé vysloužil nominaci záložník Norwiche Alex Tettey, který byl znovu motorem Norwiche, jenž zdolal Southampton 1:0. Canaries dokázali vyprodukovat jedinou střelu, kterou však Tettey nasměroval dokonale přesně. Ještě lepší a pracovitější výkon předvedl Mark Noble, jenž měl velké slovo při výhře West Hamu nad Liverpoolem. V defenzivě byl všude a perfektní, jednou odkopl míč z brankové čáry a navíc krásným centrem nachystal gól Andymu Carrollovi.

Nejlepší hráč Chelsea v letošním zpackaném ročníku nemohl chybět při jednoho z nejlepších výkonů týmu v sezóně. Willian dal Crystalu Palace nádherný gól a u dalšího asistoval. Tentýž přínos měl v utkání Manchesteru United proti Swansea taky Anthony Martial, kterému začíná svědčit spolupráce s Waynem Rooneym. Taky on jeden gól dal a druhý nachystal - a to právě Rooneymu.

V útoku byl o víkendu nejlepší Diego Costa, který také zařídil dvě branky, přičemž měl velký přínos i pro mezihru. O jeho výkonu se více dočtete v rubrice Hráč kola. Jeho kolegou je pro dvacáté kolo Jermain Defoe, jehož gólový přísun potřeboval Sunderland jako sůl. Drobný Angličan se trefil dvakrát, včetně vítězné branky, což se naposled podařilo některé z Černých koček loni v květnu.
Statistické okénko 20. kola

- Wayne Rooney je druhým nejlepším střelcem historie Premier League; jeho gól proti Swansea byl už 188., čímž se odpoutal od doposud druhého kanonýra historie Andyho Colea

- v prvních poločasech se však Manchesteru United stále nedaří; na Old Trafford se Rudým ďáblům nepodařilo skórovat před přestávkou už v devíti soutěžních zápasech v řadě

- Eden Hazard prožívá sezónu, na kterou bude vzpomínat velmi nerad; v utkání s Crystal Palace se zranil a jen dokreslil svoji herní mizérii - vždyť ve všech soutěžích už za Chelsea nedal gól neuvěřitelných 38 hodin a 9 minut

- Stoke City prohrálo na hřišti West Bromwiche 1:2 a jediný gól Potters zaznamenal Jon Walters; střídající útočník byl prvním fotbalistou Stoke od loňského září, jenž dokázal skórovat hlavou

- West Ham v letošní sezóně porazil Liverpool i podruhé, tentokrát doma 2:0; zkompletoval tak vůbec první double proti tomuto soupeři od sezóny 1963/64!


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1246)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele