Premier League v kostce (15. kolo)

09.12.2015, 16:42
Názory a komentáře
Letošní sezóna nepřestává překvapovat. Leicester i po patnácti kolech neustoupil ze svého sveřepého ataku nejvyšších příček, aktuálně je dokonce první s dvoubodovým náskokem na druhý Arsenal. Kanonýři jsou zároveň jediným týmem z papírově elitních celků, který zvítězil. Ztratily totiž oba celky z Manchesteru, Tottenham, Liverpool i Chelsea.

Asi každý, kdo Premier League nějaký ten rok sleduje, zpočátku sezóny uznale pokyvoval nad hrou Leicesteru City, ale zároveň si stál za tím, že jeho "lauf" dřív nebo později skončí. Vždyť papírově na špičku prostě a jednoduše nemají. Jenže sezóna je nyní takřka v polovině a stále nic. Vardy sice po 11 zápasech v řadě neskóroval, ale Riyad Mahrez jeho obvyklou porci hned ztrojnásobil.

Příjemně potěšily i další týmy, Stoke City se svou nově složenou ofenzivní letkou zklikvidoval Manchester City, zatímco Newcastle porazil Liverpool a Bournemouth překvapivě vyhrál na půdě Chelsea. Ta na čtrnáctém místě stále čeká na definitivní prolomení krize, která už se v listopadu zdála být na spadnutí.

Co už naopak nikoho nepřekvapí, je střelecká nemohoucnost Manchesteru United. Ten v domácím utkání remizoval s West Hamem 0:0, přičemž Adriána v jeho brance prověřil všehovšudy jednou. Kritika na osobu Louise van Gaala se stále zvyšuje a jeho postavení je obzvlášť po vypadnutí z Ligy mistrů velmi nejisté.
Zápas 15. kola: Stoke vs. Manchester City

Že by měla Premier League novou elitní útočnou letku? To, co v sobotu popoledni předvedlo ofenzivní trio ve složení Xhedran Shaqiri - Bojan - Marko Arnautović proti Manchesteru City, bylo úžasné. Vypadá to, vypadá, že Stoke City pod Markem Hughesem dokonal svůj přerod na aktivní ofenzivní mužstvo, které navíc baví ochozy různými patičkami a finesami.

Pro Citizens je však alarmující, že nejsou schopni defenzivně kontrolovat hru dlouhodobě. Tedy bez Vincenta Kompanyho, samozřejmě. I dnes působili Sagna, Demichelis, Fernando nebo Otamendi jako o třídu horší fotbalisté, a to především co se týče pohyblivosti a rychlosti. Pro nezaujaté diváky však jen dobře, vytvořili tím totiž dokonalé podhoubí pro pohledné a rychlé akce Potters.



Podrobnější záznam v angličtině si můžete prohlédnout třeba zde.
Gól 15. kola: Dele Alli

Tentokrát žádná dechberoucí rána z dálky vymetající pavučiny, gól 15. kola patří spíše k těm, které za svůj život vděčí geniální asistenci. Toby Alderweireld se na vlastní polovině rozhlédl a dobře padesátimetrovým pasem našel na milimetr přesně kopačku Dele Alliho. Nutno dodat, že i načasování voleje mladého anglického záložníka stálo za to.



Zákrok 15. kola: Hugo Lloris

Taky nejlepší zákrok kola vzešel z utkání Tottenhamu na půdě WBA. Hugo Lloris však svoji konkurenci poměrně suverénně převálcoval, jelikož jeho reflex proti bezprostřední střele Jonase Olssona byl zcela fenomenální. Gólman West Bromu Boaz Myhill zákrok dokonce nazval "tím nejlepším, který v životě viděl".



Hráč 15. kola: Riyad Mahrez

Další večer Jamieho Vardyho se ve Swansea nekonal, ale fanouškům Leicesteru City to vadí pramálo. Lišky vyloupily další stánek, Liberty Stadium neudržela nápor ofenzivní kvality, kterou tentokrát představoval především Riyad Mahrez. Alžírský záložník nasázel soupeři hattrick a s jedenácti góly se dostal na druhou příčku v tabulce střelců za svého kolegu z týmu.

Mahrezovo představení začalo poměrně netradičně, skóroval totiž po rohovém kopu, a to ještě k tomu takřka nevědomky, zády. Druhý gól už byl Mahrezův klasický, šikovný driblér si naběhl na svém pravém křídle na dokonalý centr Kantého a nájezd na Fabianskiho zakončil přesně. Třetí branku vstřelil Afričan z podobného místa, tentokrát po příhře Vardyho a prvním dotekem.



Břídil 15. kola: Fernando

Jeho souboj s Xhedranem Shaqirim byl hrozivě nevyrovnaný - a právě jejich konfrontace byla hlavním epicentrem utkání Stoke proti Manchesteru City. Brazilský záložník (jako letos tradičně) nestíhal rychlostně, silově, špatně četl hru a před oběma góly Potters pozičně propadl. Fernando nastoupil v ligové základní sestavě Man City celkem šestkrát; a výsledek? Jediné vítězství, dvě remízy a hned tři porážky...



Sestava 15. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Lukáši Recovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


V říjnu byl Artur Boruc vyloženě k smíchu. Svůj Bournemouth dvakrát potopil a "v kostce" si vysloužil titul Zklamání měsíce. Proti Chelsea se však vrátil po zranění a exceloval. Střelce v modrém vychytal hned šestkrát a měl největší zásluhu na šokujícím triumfu Cherries na Stamford Bridge.

Překvapivé vítězství má za sebou i Stoke City, které překonalo Manchester City v ofenzivě i v defenzivě. Obrannou řadu nejsveřepěji držel pohromadě Ryan Shawcross, pod jehož vedením ještě Potters v lize neinkasovali (406 minut!). Výborný výkon předvedl i jeho kolega na levé straně Erik Pieters.

V obraně je doplnil Winston Reid, hrdina West Hamu v duelu s Manchesterem United. Právě on měl největší zásluhu na bezgólové remíze. Pravou stranu pak obsadil Cédric Soares, který představoval možná největší nebezpečí Southamptonu v neúspěšném utkání proti Aston Ville.

V záložní řadě Leicesteru opět exceloval N’Golo Kanté, který roste v jednoho z nejkomplexnějších středopolařů v Premier League. Na půdě Swansea ukázal svou rychlost i houževnatost, která jej k této pozici předurčuje. Ofenzivním soupeřům byl příliš silným protivníkem, zatímco sám měl prsty ve dvou brankách Foxes. Totéž platí pro Aarona Ramseyho, jenž přesunem doprostřed středové řady nebývale pookřál.

Patrně nejatraktivnějším párem uplynulého kola však byli Xhedran Shaqiri s Markem Arnautovićem. Švýcarský svalovec konečně ukázal naplno své kvality, když na pravé straně hrací plochy naprosto kraloval. Hru tvořil i ze středu, kde obzvláště ničil své soupeře v čele s Fernandem. Připsal si i dvě asistence na branky, které vsítil právě Arnautović. Ten vedle přesných tref ještě dvakrát nastřelil brankovou konstrukci.

Právě tito dva borci byli o víkendu v těsném závěsu za králem kola. Riyad Mahrez se do ideální sestavy dostal už pošesté, přičemž podruhé (1. a 15. kolo) se stal dokonce Hráčem kola. Pátou nominaci si pak vysloužil Odion Ighalo, jenž byl v zápase proti Norwichi nezastavitelný. Sedmkrát vystřelil, šestkrát z toho na branku a vsítil jeden gól. Další mu rozhodčí nesprávně neuznali, Nigerijec navíc vybojoval i penaltu, jíž proměnil Deeney.
Statistické okénko 15. kola

- Aston Villa prožívá jedno z nejhorších období ve své více než stoleté historii; v sobotu proti Southamptonu už počtrnácté v řadě nevyhrála a stanovila své absolutní klubové maximum

- Martin Škrtel si vstřelil vlastní gól v utkání proti Newcastlu - celkově už svůj sedmý v Premier League; dohnal tím Jamieho Carraghera a od nelichotivého rekordu Richarda Dunna jej dělí už jen tři branky do vlastní sítě

- rekord Jamieho Vardyho v počtu zápasů se vstřelenou brankou se zastavil na 11, anglický útočník nicméně překonal i další maximum Premier League; gól nebo asistenci si totiž připsal už třináctkrát za sebou, čímž smazal z historických tabulek rekord Stana Collymorea.

- Romelu Lukaku má za sebou jubilejní vystoupení v dresu Evertonu; utkání s Crystal Palace pro něj bylo 100. v klubu, navíc v něm vstřelil svůj 50. gól za Toffees

- Manchester City prohrál na půdě Stoke 0:2 a potvrdil, že mu to v poslední době venku příliš nestřílí; Gól mimo Etihad Stadium nedali Citizens v lize už 335 minut, což je jejich nejhorší série od března/dubna 2009, kdy čekali na gól ještě o devět minut déle


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (91)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Mesut zahrál líp než Aaron

Reagovat
Swarley

takže Smalling v hajzlu a nám jako jediný stoper zůstává Blind? Carrick na stopera? hele já bych se vysral na všechny pranostiky, tahle situace vždy dokonale signalizuje, že na dveře klepe zima

Reagovat
fff

V hajzlu na ako dlho?

Reagovat
Swarley

tak to nevím, mělo by to být tříslo a nejbližší době by se mělo vědět, na jak dlouho to bude...Darmian hamstring, takže tam je to asi jasné, že to bude na delší dobu...

Reagovat
Hokaido

LVG snad v létě dostal DVD s tréninkovejma fíglama a tipama od velmistra Wengera

Reagovat
celeb

Reagovat
Swarley

a nebuď sprostej

Reagovat
iamek

To bude obrana. Cameron - Blind - Mcnair - Young

Reagovat
Dawon

varela byl v druhem polocase fajn, jak se trochu otrkal..musi se mu trochu ukazat duvera...ale teda mam za to, ze Paddy je taky out, takze vazne pravdepodobne Blind-Carrick...s tim ze zraneny je i Schneidy, Herrera a Basti stopka, takze tim padem nam do zalohy zustava...Fella? Kristova noho fakt

Reagovat
iamek

Paddy byl vcera na lavce ne? Varela mi vypadl z hlavy. No mi se libi Cameron. Akorat casto si nepohlidal offside lajnu, ale to se chce vyhrat.

Reagovat
Dawon

tak to se stavalo prave hlavne v prvnim polocase no, ale na jeho obranu tam horel uplne kazdy, takze to bych nevycital asi zrovna klukovi, ktery hraje jeden z prvnich zapasu

Jinak mas pravdu, tim padem snad teda borthwick-jackson- blind- paddy - varela a zaloha carrick-fella...to zas bude koncert

Reagovat
iamek

To bude komedie. Smad budu v praci nebo tak. Bude zabavnejsi a bez nervu

Reagovat
Spasitel

Škrtel ten rekord dá

Reagovat
Y.Cabaye

Gio do sestavy kola

Reagovat
r.mrazik

neni toho Shaqiriho ve stoke skoda?

Reagovat
Usty

Kromě zápasů s Chelsea a Man City rozhodně svoje spoluhráče nepřevyšoval Ostatně tyhle dvě áčka byly jeho 2. a 3. v sezóně (gól žádnej).

Takže abych ti odpověděl, ne, zatím to tak nevypadá Ale rozhodně má potenciál, to všichni víme, na to, aby hrál za tým kalibru Tottenham nebo Liverpool... jen ho naplnit.

Reagovat
r.mrazik

aha...je fakt,ze i tady to jedno acko bylo takovy podezrely,ze to nahraval jinemu hraci a ten arnautovic tam dobehl tak nejak k dobru

ok,ok...takze tuhle sezonu urcite jeste ve stoke...

Reagovat
Usty

Ale ne, v tom zápase byl fakt úžasnej, něco jako když byl na MS06 "Zidane v zápase s Brazílií největší Brazilec". Zajímavý, že hrál dobře i proti Chelsea, možná se jeho kvalita zvyšuje se silou soupeře...

Každopádně jestli někdo letos ze Stoke vystřelil, tak Arnautović a Butland, popř. Wollscheid no.

Reagovat
r.mrazik

oukej

Reagovat
smazaný uživatel

na to, aby hrál za tým kalibru Tottenham nebo Liverpool... jen ho naplnit.

Tak to je celkom sklamanie od Shaqiriho .

Reagovat
Usty

Copak se někdy prosadil v lepším klubu, než je Tottenham nebo Liverpool?

Reagovat
smazaný uživatel

Pri konkurencii v Bayerne a po pol roku v Interi je to celkom vtipne ho takto skatulkovat .

A urcovat potencial hraca je snad ta najtazsia vec

Reagovat
Usty

No promiň. Podle tebe je pro hráče, kterej se neprosadil v (ok, velké konkurenci) Interu a Bayernu, zklamání, když ho někdo spojuje s Liverpoolem a Tottenhamem?

Reagovat
smazaný uživatel

On je len zaslepený, to je jeho problém.

Reagovat
TopinB

Ne, jeho problém je, že je to kus vola

Reagovat
Wat

Mně přijde docela vypasenej, to takhle byl vždycky?

Reagovat
fantomas

Jojo.

Reagovat
smazaný uživatel

On není vypasenej, je to prostě korbič.

Reagovat
smazaný uživatel

Shaquiri a Arnautovič v zostave kola

Reagovat
smazaný uživatel

17:52 Henry by měl zamířit do Tottenhamu

Velký boj se na anglické scéně svede o Rica Henryho. "Nový Ashley Cole", jak bývá obránce Walsallu nazývaný, má nicméně podle posledních zpráv namířeno do Tottenhamu.

Já teda nového Ashleyho Colea nechci.

Reagovat
Mastný Chobot

to je zas pekne účelová expreska

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

snad se podaří vypátrat viníka

Reagovat
smazaný uživatel

Jiří Vojík

Reagovat
Counter

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
SunFells

Reagovat
fenixLFC

mne tam ten cedric nesedi, oni sice moc prevereni dozadu neboli ale aj tak sa mi moc nepozdaval...ale je pravda ze neviem koho by som tam dal

Reagovat
smazaný uživatel

Adrián proti Fellainimu ukázal lepší zákrok

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že těch lepších zákroků by se našla spousta

Reagovat
smazaný uživatel

City proti Stoke úplně nulové.

Reagovat
smazaný uživatel

Kombináciu nasadenia Stoke, priamočiareho futbalu a silného vetru není jednoduché ustáť.

Reagovat
smazaný uživatel

Stoke a Leicester predviedli toto kolo naozaj super futbal, s Chelsea a United sa to ani nedá porovnať

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FUnk

ighalo toho bych si pral k nam

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kiwwi

http://readmanutd.com/2015/12/09/manchester-united-harsh-reality/

celkom dobre a realisticky zhodnotene...do konca sezony LVG urcite neodvolame, to by bola kravina, uvidi sa ale co dosiahne a po sezone sa rozhodne

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Swarley

pokud teda teď v zimě a na jaře nepředvede nějakej megaprůser

Reagovat
Cobra

https://www.youtube.com/watch?v=cUGUzwF1k5U

Co říkáte na revolver v CSku? Už se mi povedl jeden lucky shot

Reagovat
smazaný uživatel

Co jsi proboha za rank? Ten týpek co vylezl z connectoru byl pěkně křivej.

Jinak revolver super, hodně lidí na to nadává, protože je to až moc op, což je pravda, ale je to určité oživení.

Reagovat
kvasha16

ten vpravo dole to je oholeny Thor?

Reagovat
smazaný uživatel

a ten vpravo nahoře má strašně holčičí obličej

Reagovat
Hokaido

Francesca Schiavone

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Lacko_Boh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Giroud vypadá jak Brady

Reagovat
smazaný uživatel

Ale toto dava nadej kopec chlapcom podla mna

Reagovat
minoLFC

Reagovat
PP

ty vole.. Ozil vypadá jak transka..

Reagovat
Bayern +

Cazorla

Reagovat
smazaný uživatel

no na ten Leicester ale i nadále platí, že jednak je čeká přetěžkej los a jednak k tomu vyšumění formy by došlo tak i tak. stává se to Arsenalu, West Hamu a dalším, přijde to i na ně.

ale nahrává jim do karet fakt, že ty papírově silný týmy hrajou vesměs hovno, tak snad jim ta forma vydrží a vytěží třeba půlku bodů z toho.

každopádně zima ukáže

Reagovat
smazaný uživatel

Ja neviem, načo by im bol? Mali 3 vyrovnaných útočníkov a Džeko s Jovetičom odišli lebo nehrali. Aguero, Icardi, Bony je príliš veľká kvalita.

Reagovat
smazaný uživatel

Horší než Džeko s Jovem.

Reagovat
smazaný uživatel

neviem ako je na tom Icardi ale ak to nie je utocnik typovo podobny jak Bony tak by sa im aj hodil .. Aguero celu sezonu uz snad nikdy neodohra a Bony aj ked ma par zapasov vydarenych podla mna sa im tam moc nehodi

Reagovat
fenixLFC

bony nie je kvalita

Reagovat
smazaný uživatel

Co studuje Usty za školu? Mně to hrozně připomnělo ty matematiky v Kostce, češtiny v kostce apod.

Reagovat
smazaný uživatel

Zakladni. Porad se nemuze dostat pres cestinu 7. tridy.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

já to tušil. Vzdělanej člověk nemůže klubu typu Chelsea fandit

Reagovat
smazaný uživatel

Proboha to jsou zase sračky

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

"Everton star"

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevim, ale jako nejlepší zápas kola mi přišel Everton - Crystal Palace. To byl fotbal jako víno. Jeden z nejhezčích zápasů letošní sezony a zmínka je o něm jen díky Lukakovu stému zápasů a padesátému kusu...

Reagovat
Zaschrona

Usty uz nam nefandi, tak si tam dava jine favority.

Reagovat
smazaný uživatel

pád City se líp "prodá"

Reagovat
smazaný uživatel

oba byli supr.

je teda fakt, že CP předvedlo víc, než MC, ale MC líp prodá

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

City v tomhle zápase hraje pramalou roli, Stoke zahrálo jeden z nejlepších výkonů ze všech týmů v letošní sezóně, což korunovali především v ofenzivě. Tak proto.

Reagovat
widlak

Nebyl ten druhý Mahrezův gól z ofsajdu? Podle mě byl minimálně půlkou těla za posledním obráncem.

Reagovat
Counter

jj

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele