Premier League - souhrn 8. kola: Šlágr pro Arsenal

07.10.2023, 16:00, aktualizováno 08.10.2023, 19:28
Komentáře a souhrny
Gabriel Martinelli (© AFP)

Arsenal si doma vyšlápl na Manchester City, v závěru fanoušky potěšil Martinelli. Nedělní odpoledne nenabídlo žádného vítěze. Nevyhrály Liverpool, Aston Villa a nakonec kvůli další Coufalově asistenci ani Newcastle. Sobotní program anglické Premier League načal souboj Lutonu s Tottenhamem a nakonec se z výhry a alespoň dočasného posunu do čela tabulky radovali hostující Spurs.

Arsenal FC - Manchester City 1:0

08.10.2023 17:30

Góly: 87. Gabriel Martinelli

Očekávaný šlágr osmého kola Premier League mezi Arsenalem a Manchesterem City skončil na Emirates Stadium vítězstvím domácího celku 1:0. Taktikou svázaný duel nakonec rozhodli v samém závěru střídající hráči, když se po přihrávce Kaie Havertze trefil navrátilec po zranění Gabriel Martinelli. Tento moment znamenal nejen první ligové vítězství Gunners nad Citizens od roku 2015, ale také druhou po sobě jdoucí porážku v anglické nejvyšší soutěži pro hostující celek. Něco podobného se mu přitom naposledy stalo před téměř pěti lety.

Vítězství Arsenalu v Community Shieldu bylo jeho prvním proti družině Pepa Guardioly za poslední tři roky. V lize se ale na vzájemnou bilanci dívalo příznivcům severolondýnského klubu daleko hůře. Poslední výhru si totiž Gunners připsali na konci roku 2015 a ke zlomení této šňůry jim tentokrát nemohl pomoct zraněný ofenzivní klenot Bukayo Saka. V současném ročníku ovšem ještě v rámci anglické nejvyšší soutěže přemožitele nepoznali a kromě toho se úřadující mistr musel obejít bez vykartovaného Rodriho.

Jako první zahrozili v úvodu utkání Citizens, když ve vápně propadl míč k osamocenému Nathanu Akému, jeho střela ale mířila nad branku. V 17. minutě zahrál na nervy domácích fanoušků David Raya, který při odkopu trefil nohu dotírajícího Juliána Álvareze, od níž se balon odrazil jen těsně vedle tyče. Emoce poté vzbudil dvěma ostrými skluzy Mateo Kovačič, jenž mohl velmi děkovat hlavnímu sudímu, že nemusel zamířit předčasně do sprch.

Do druhé půle vstoupil lépe Arsenal. Hned v první pětiminutovce musel Ederson přečkat nejen rohový kop, po němž nebezpečně vracel míč před branku Gabriel Jesus, ale také tvrdou střelu Martinelliho, kterou brazilský gólman lapil do náruče. Ofenzivní hody však nespustily ani tyto dvě situace. I nadále pokračoval tuhý boj o střed hřiště, přičemž tvorba šancí byla Achillovou patou ofenzivních řad obou celků. Zcela neviditelný byl na hrotu Sky Blues útočník Erling Haaland, naopak na druhé straně Gabriel Jesus výrazně vypomáhal záložníkům Gunners, v jejichž středu předváděl spolehlivý výkon Declan Rice. Když už se zdálo, že poměrně neatraktivní klání dospěje k bezbrankovému konci, přispěchal se smrtícím zásahem Martinelli, jehož pokus z hranice vápna si nešťastně ztečoval do vlastní sítě Aké.

Arsenal tak téměř po osmi letech zdolal v ligovém klání Manchester City, který se pokusí vše napravit 21. října v zápase proti Brightonu. Gunners ve stejný den čeká londýnské derby s Chelsea.

Více informací k zápasu

West Ham United - Newcastle United 2:2

08.10.2023 15:00

Góly: 8. Tomáš Souček, 89. Mohammed Kudus - 57. Alexander Isak, 62. Alexander Isak

West Ham remizoval v osmém kole Premier League s Newcastlem 2:2. O úvodní zásah duelu se postaral ranou do odkryté brány Tomáš Souček, jenž vstřelil za posledních šest soutěžních zápasů už čtvrtý gól. Po změně stran ovšem přihlížel obratu v podání Alexandera Isaka, jenž dvěma slepenými zásahy přiblížil k vítězství Straky. Proti byl ovšem Vladimír Coufal, který v závěru duelu přihrál na vyrovnávací gól. Pro pravého obránce se jednalo už o 16. asistenci v anglické nejvyšší soutěži, čímž překonal počin Tomáše Rosického.

Naposledy, když se tyto celky setkaly, bylo o vítězi rozhodnuto již ve 13. minutě. Straky v závěru minulé sezony zničily West Ham 5:1, avšak toto utkání mělo být úplně o něčem jiném. Oba týmy hrály v dobré formě, a tak se očekávalo, že půjde o atraktivní podívanou. Fanoušci Hammers se hodně spoléhali na v létě příchozího Jamese Warda-Prowse, který se dosud podepsal pod pět branek.

Začátek zápasu vyšel lépe domácím. Emerson ideálním dotykem s míčem obehrál gólmana a nahrál Součkovi, jenž ranou do odkryté sítě otevřel skóre. Hosty obdržená branka nepoložila. Ve 29. minutě se otočil na hranici šestnáctky Miguel Almirón a vyslal nebezpečnou střelu, která však minula prostor mezi třemi tyčemi. O chvíli později se pověsil nejvýše na centr z přímého kopu Dan Burn, jeho pokus hlavou ovšem rovněž netrefil cíl.

První příležitost po změně stran si vypracoval Edson Álvarez. Jeho hlavička však minula branku. V 57. minutě už Newcastle téměř srovnal, ale další razantní pokus hlavou fantasticky zlikvidoval gólman Alphonse Areola. Jen o chvíli později se Straky přece jen radovaly. Centrovaný míč nešťastně nahrál jeden z domácích obránců přímo na nohu Isaka, jenž z bezprostřední blízkosti srovnal. Povedenou pětiminutovku hostů zakončil opět švédský kanonýr, který využil nádherného pasu Kierana Trippiera za obranu a poslal svůj tým do vedení. Útočník Magpies byl při chuti. Při další akci obehrál gólmana, prázdnou bránu ovšem netrefil, jelikož míč namířil do tyče. Před koncem mohli domácí srovnat, přímý kop Warda-Prowse zpoza šestnáctky ale mířil mimo. West Ham se srovnání přece jen dočkal. Coufalovu přihrávku si převzal Mohammed Kudus, který z hranice pokutového území trefil míč k tyči.

Souboj dvou ve formě hrajících celků ovládl Newcastle, který v dalším kole 21. října přivítá Crystal Palace. Poražený West Ham se pokusí vše napravit o den později na půdě Aston Villy.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Aston Villa 1:1

08.10.2023 15:00

Góly: 53. Hee-chan Hwang - 55. Pau Torres

Duel osmého kola Premier League mezi domácím Wolverhamptonem a Aston Villou skončil remízou 1:1. Branky padaly až po změně stran. Tu první vstřelil ve výborné formě hrající Hee-Chan Hwang poté, co mu míč naservíroval po skvělé individuální akci Pedro Neto. Hosté však brzy přispěchali s odpovědí, když dělbu bodů zařídil v pádu Pau Torres. Španělský obránce se na anglické půdě prosadil vůbec poprvé od přestupu z Villarrealu.

Aston Villa předvedla v minulém kole svůj dosavadní nejlepší výkon v letošní sezoně, když na domácí půdě porazila Brighton vysoko 6:1. Hattrickem a asistencí v tomto klání zazářil Ollie Watkins, jenž měl být postrachem i pro obranu Wolves. Ti ovšem nastupovali do utkání skvěle naladění, jelikož si v posledním duelu vyšlápli na Manchester City, který doma porazili 2:1. Výhodou jim byl i fakt, že v týdnu nemuseli absolvovat žádné utkání, zatímco Villans svedli ve čtvrtek bitvu v Konferenční lize.

První velkou příležitost si vypracovali v sedmé minutě hosté. Po skvělé přihrávce Johna McGinna na zadní tyč se ke střele z voleje odhodlal Matty Cash, jehož pohotové zakončení zlikvidoval pozorný José Sá. Vlci se k ohrožení branky The Lions dostali až po půlhodině hry, kdy jen těsně vedle pravé tyče mířil Rayan Aït-Nouri, jemuž míč do dobré příležitosti naservíroval Hwang. Alžírský obránce se následně ocitl v centru dění i v jiné pozici, když byl tvrdě knockoutován ramenem Cashe.

Krátce po návratu ze šaten vyslal další skvělý pas McGinn, tentokrát se ho pokoušel do brány uklidit Watkins, jenže v bráně Wolverhamptonu znovu ukázal své umění Sá. V 53. minutě pak předvedl povedenou individuální akci Neto, který svůj dravý průnik po pravé straně zakončil nahrávkou na levačku Hwanga, od níž se dostal míč do sítě. Villans ale brzy vyrovnali poté, co si skluzující Torres našel na zadní tyči nadýchaný centr Watkinse. V závěrečném nastavení pak ještě oslabil Vlky Mario Lemina, jenž za komické zatažení za trenýrky protihráče vyfasoval druhou žlutou kartu. Těsně před závěrečným hvizdem orazítkoval tyč hlavičkující Watkins.

Wolves tak na vítězství proti Citizens nenavázali a doma získali bod. V následujícím kole se 21. října střetnou s Bournemouthem, Villans změří o den později síly s West Hamem.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Liverpool FC 2:2

08.10.2023 15:00

Góly: 20. Simon Adingra, 78. Lewis Dunk - 40. Mohamed Salah, 45+1. Mohamed Salah (pen.)

Fotbalisté Brightonu remizovali v osmém kole Premier League na vlastním hřišti s Liverpoolem 2:2. Potrestáním špatné rozehrávky vybojoval domácím ve 20. minutě vedení Simon Adingra. Chyb se ovšem dopustili i domácí, kteří ještě v závěru prvního dějství darovali Reds dvě zlaté šance, včetně té z penaltového puntíku, kterými nepohrdl Mohamed Salah. Alespoň bod však v 78. minutě zařídil domácím první trefou v ročníku Lewis Dunk.

Liverpool chtěl co nejrychleji zapomenout na utkání z minulého kola na půdě Kohoutů, kde po dvou červených kartách nakonec prohrál po vlastním gólu v nastaveném čase. Na Amex Stadium se tedy nemohli kromě zraněných hráčů představit také suspendovaní Curtis Jones a Diogo Jota. Brighton měl také po nedůstojném výprasku od Aston Villy co napravovat. Na rozdíl od Reds ho ale nemusela trápit absence několika hvězd.

Nebojácný přístup Roberta De Zerbiho je manažerům v Premier League již dobře znám, přesto byli Reds zaskočeni náletem Racků do útočné třetiny. Právě napadání pomalé rozehrávky Virgila van Dijka vyústilo v lehký gól Adingry z 20. minuty, pro kterého bylo vinou Alissonova postavení zakončení ještě jednodušší, než uzmutí míče. Ambiciózní kombinační hra Brightonu s sebou však přináší góly na obou stranách, což stvrdil ve 40. minutě Salah. Ten byl se svým obstřelem zevnitř vápna na konci pohledné akce, jež rovněž odstartovala po nepřesné rozehrávce soupeře. Presink se Liverpoolu znovu vyplatil v závěru první půle, kdy obráncovo hašení nebezpečí formou stažení soka v pokutovém území potrestal z penaltového puntíku znovu Salah.

Vyrovnat mohli domácí hned ve 49. minutě, kdy převzal průnikovou přihrávku střelec úvodní branky zápasu, tentokrát se však zákrokem blýskl Alisson. Jürgenu Kloppovi, který v den duelu slavil osmý rok na lavičce Reds, se mohlo poločasové střídání Ryana Gravenbercha vyplatit o chvíli později. Nizozemský mladík ale pohrdl přihrávkou před odkrytou bránu a trefil jen její konstrukci. Zápas byl vyrovnaný na šance, a v 78. minutě i na góly. Jak jsou beci Liverpoolu skvělí dopředu, chvílemi zaostávají svou defenzivní činností, což potvrdil Andrew Robertson. Centrovaný míč nechal propadnout do malého vápna, kde již měl lehký úkol Dunk.

Brighton si tak po posledním ligovém debaklu počínal lépe a obral o body silné Reds. V dalším zápase se 21. října představí na půdě Manchesteru City. Liverpool se pokusí dostat zpět do formy ve stejný den v derby proti Evertonu.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Nottingham Forest 0:0

07.10.2023 18:30

Góly: -

Crystal Palace remizoval v osmém kole Premier League s Nottinghamem 0:0. Šance na změnu skóre v utkání nechyběly, jenže ani jednu z nich týmy nevyužily. Na straně hostů brilantní individuální akci nezakončil přesně Murillo, na té druhé zase ve velké příležitosti podklouzl Jean-Philippe Mateta. Po pětigólové přetahované s Wolves ze začátku září se tak v Selhurst Parku přestalo střelcům dařit a podruhé v řadě byla na tomto stadionu výsledkem bezbranková remíza.

Crystal Palace v předchozím utkání senzačně vyhrál na Old Trafford, v družině Roye Hodgsona však nebylo všechno zalité sluncem. Největší problém nesl název "stehenní sval", jenž v průběhu duelu proti Rudým ďáblům vyřadil už několikátého hráče, tentokrát klíčového muže Eberechiho Ezeho. Na druhé straně Nottingham nebodoval naplno už třikrát v řadě, nicméně předchozí remíza s Brentfordem se dala vzhledem k více než půlhodinovému početnímu oslabení považovat za úspěch.

První výrazná šance přišla až v 16. minutě, kdy se míč po rohovém kopu odrazil pryč z vápna k Harrymu Toffolovi, leč jeho ránu skvěle vyboxoval Sam Johnstone. Tomu o chvíli později trn z paty vytáhla branková konstrukce, kterou po přihrávce za obranu lobem trefil Morgan Gibbs-White. Zranění se nevyhnulo Eagles ani v tomto utkání, hřiště totiž musel předčasně opustit univerzál Jeffrey Schlupp.

Ve druhé polovině prvního dějství se domácí probrali, díky čemuž přišla šance Jordana Ayewa. Útočník z Ghany ale přestřelil bránu. Střídající Jesuran Rak-Sakyi taky nebyl daleko od vstřelení branky, jeden z protihráčů jeho pokus ale zablokoval. Skóre se mohlo změnit i ve prospěch Nottinghamu po parádním sólu ve vápně stopera Murilla, nicméně Brazilce vychytal Johnstone.

Druhý poločas měl pomalejší rozjezd. Diváky ze sedaček zvedl až argentinský zadák Gonzalo Montiel, jeho střelu ovšem nakonec jeden z obránců zablokoval a následoval pouze rohový kop. Záhy měl jistou branku na noze Mateta, jenže útočník, jenž byl v létě spojován s odchodem do BVB, podklouzl a branku minul. Mistr světa Montiel to zkusil opět v pokročilé fázi druhé půle, tentokrát trefil místo Marca Guéhiho jeho parťáka ze stoperské dvojice Joachima Andersena.

Nottingham tak po postupu do Premier League z roku 2022 opět s Orly neprohrál, byť z toho byl podruhé v řadě jen bod. V příštím kole 21. října přivítá Luton, Crystal Palace se tentýž den představí v Newcastlu.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Sheffield United 3:1

07.10.2023 16:00

Góly: 53. Bobby Reid, 76. Wes Foderingham (vl.), 90+2. Willian - 68. Antonee Robinson (vl.)

Hráči Fulhamu porazili v osmém kole Premier League před vlastními fanoušky Sheffield United 3:1. Hostující celek dlouho odolával ofenzivním nájezdům Chalupářů, nicméně v 53. minutě uspěl Bobby De Cordova-Reid. Menší zaváhání přišlo, když si jeden z obránců vstřelil vlastní branku, ale následně vzal vše do svých rukou Tom Cairney. Ten výstavní trefou, které za čáru pomohl ještě brankář Wesley Foderingham, zajistil Londýňanům po dvouzápasové pauze vítězství. Naopak nováček již počtvrté v řadě nebodoval a zůstal na posledním místě tabulky.

Hlavní příčinu dosud nepříliš úspěšného průchodu sezonou představovala u obou celků střelecká impotence, ke které se v případě hostů přidala i mizerná hra defenzivy. Tým z Sheffieldu po osmigólovém debaklu od Newcastlu nezvládl ani zápas s West Hamem a po zásluze mu patřila poslední příčka. Kouč hostů před sezonou projevoval obavy, že jeho svěřenci potřebují čas minimálně do října, aby se dostali na kýžený prvoligový level, proti Fulhamu tak již bezpodmínečně potřebovali zabrat.

Avšak už v úvodu první půle měli problémy, když si do vápna naběhl De Cordova-Reid a vypálil z první. Nováčka od brzkého inkasování zachránil jeden z obránců, který se vrhl do rány. Své štěstí vyzkoušel i Willian, nicméně s jeho pokusem do středu brány neměl gólman problém. Chalupáři měli více ze hry a hostům rozhodně nezlepšilo morálku, když z trávníku na nosítkách odnesli Chrise Bashama. V 43. minutě zkusil stav utkání zvrátit De Cordova-Reid, ale stejně jako v prvním případě se mu do rány vložila defenziva. V dlouhém nastavení první půle si na centr naskočil Andreas Pereira, avšak hlavičku namířil jen do míst, kde stál Foderingham.

Hráči Fulhamu vstoupili aktivně i do druhé půle. Jako první pálil Pereira těsně vedle levé tyče. Po rohovém kopu se k ráně dostal De Cordova-Reid, jenž zpoza vápna jen o pár centimetrů minul vzdálenější šibenici. Vzápětí se už Jamajčan prosadil, když se uvolnil a prostřelil brankáře pokusem k tyči. Po vstřelení gólu Chalupáři polevili a Sheffield toho využil. Jeho hráči se začali hrnout více vpřed, což přineslo vyrovnání, když si po zmatcích ve vápně míč do brány srazil Antonee Robinson. To domácí probralo. Čtvrt hodiny před koncem zpoza vápna vyslal pumelici pod břevno Cairney, kterou si do brány srazil Foderingham. Pojistku mohl přidat Harry Wilson, jeho pokus však zastavila levá tyč. To se nakonec povedlo v nastavení Willianovi, když si navedl míč na střed a tvrdě vypálil.

Fulham po dvou zápasech bez vstřeleného gólu nejenže skóroval, ale také zvítězil. Po reprezentační přestávce se 23. října představí na hřišti Tottenhamu, Sheffield o dva dny dříve přivítá Manchester United.

Více informací k zápasu

Manchester United - Brentford FC 2:1

07.10.2023 16:00

Góly: 90+3. Scott McTominay, 90+7. Scott McTominay - 26. Mathias Jensen

Fotbalisté Manchesteru United odčinili v osmém kole Premier League dvě porážky v řadě, když na domácí půdě zdolali Brentford 2:1. Dlouho to vypadalo, že Rudí ďáblové znovu padnou, jelikož od 26. minuty doháněli zásah Mathiase Jensena. Hrdinou domácích se však nakonec stal střídající Scott McTominay, který v nastaveném čase druhého dějství dvěma góly rozpoutal na Old Trafford erupci radosti, a zajistil tak svému celku tři body. Bees se naopak museli smířit se šestou ligovou ztrátou v řadě.

Rudí ďáblové v úterý opět prožili nefalšované peklo, když po třetím vyloučení Casemira v letošním roce a neuvěřitelných chybách defenzivy v čele s Andrém Onanou padli s Galatasarayem. Manchester chtěl nepovedené vystoupení v Lize mistrů napravit proti Brentfordu, který v Premier League nezvítězil od 19. srpna, a před propuknutím náročného programu tak potřeboval navýšit svůj náskok na sestupové příčky.

Red Devils chtěli odčinit vyhoření s tureckým gigantem a rovnou začali se svým reparátem od podlahy. Skvěle se profiloval hlavně mladý supertalent Rasmus Höjlund, jenž nejednou dokázal narušit obranný val Včel. Ty ale nezahálely a využily nervozity, která s postupem času na v poslední době těžce zkoušený tým viditelně dolehla. Ve 26. minutě po zmatku v obraně svěřenců Erika ten Haga procedil míč za záda Onany s přispěním jednoho z bránících hráčů dánský středopolař Jensen. Bees v ofenzivní snaze pokračovaly až do konce prvního poločasu, čímž doháněly hlavně domácí příznivce k šílenství.

Ani změna stran neznamenala pro tým United výraznější posun, co do počtu šancí. O zlepšení se staral Marcus Rashford, jenž několikrát protancoval obranou Bees, na jeho snahu ale jeho spoluhráči reagovali velice laxně. Rudí ďáblové tak čím dál jasněji dostávali do herní mizerie, ze které jako by neexistovalo východisko. V 79. minutě mohla pro domácí tým přijít spása v podobě pokutového kopu, po zákroku jednoho z hráčů Bees se na zem poroučel Anthony Martial. Hlavní arbitr Andy Madley ale rozhodl v neprospěch a následná konzultace s videorozhodčím mu dala za pravdu. V 90. minutě utkání se prosadil záložník McTominay, nicméně situaci předcházel ofsajd. Skotský buldok se však nevzdal a v nastaveném čase dorážkou v pokutovém území vsítil svůj první gól v uplynulém ročníku, ke kterému pak za pár minut přidal ještě další branku, a naprosto tak devalvoval veškeré snažení Včel.

Svěřenci ten Haga částečně odčinili předchozí zaváhání a zvítězili. Fotbalisty Manchesteru čeká po ukončení reprezentačních povinností 21. října duel na stadionu Sheffieldu, Brentford ve stejný den pohostí Burnley.

Více informací k zápasu

Everton FC - AFC Bournemouth 3:0

07.10.2023 16:00

Góly: 8. James Garner, 37. Jack Harrison, 60. Abdoulaye Doucouré

Fotbalisté Evertonu pohodlně zvítězili v osmém kole Premier League na vlastní půdě nad Bournemouthem 3:0. Hostům se lepila smůla na paty již od začátku utkání, poněvadž první gól přišel po podklouznutí Ilji Zabarného. Následně nešťastnou srážku dvou jejich hráčů potrestal Jack Harrison, jenž se podepsal pod další brankou asistencí. Bournemouth tak po debaklu od Gunners dostal naděleno i od družiny z Liverpoolu a stále čeká na první tři body v letošním ročníku. Naopak Karamelky poprvé od startu sezony doma triumfovaly.

Když Toffees před dvěma týdny proti Brentfordu konečně vyhráli, mohli někteří jejich fanoušci propadnout pocitu, že se vše v dobré obrací. Jenže hned poté Everton padl doma s outsiderem z Lutonu, a od sestupových pozic jej tak dělilo jen lepší skóre. Ještě hůře na tom byli hosté, kteří navzdory předsezonním prognózám za sedm kol nevyhráli a i přes zvučná jména v ofenzivě jim patřil nejhorší ligový útok.

Cherries nezačali utkání vůbec dobře, když hned v úvodu smolně podklouzl Zabarnyj, čehož následně náležitě využil James Garner, jehož ránu musel Neto lovit ze sítě. Brazilský brankář o chvíli později odvrátil obrovskou šanci, kterou vyslal Abdoulaye Doucouré. Bournemouth měl celou první půli problém se dostat pořádně do hry a Jordan Pickford tak zůstal mezi třemi tyčemi téměř bez práce. Naopak Everton byl při chuti a v závěru poločasu proměnil další hrubku defenzivy hostí v gól Harrison. Anglický křídelník se k míči totiž dostal po kuriózní srážce brankáře s jedním z obránců.

Odchovanec Manchesteru City o sobě dal vědět i po změně stran, a to když jeho zblokovanou střelu dorazil z blízkosti do sítě ve formě hrající Doucouré. První nebezpečí ze strany družiny Andoniho Iraoly přišlo až v 77. minutě. Pickford vytáhl fantastický zákrok proti skvěle mířené přízemní ráně Dominica Solankeho. Jinak byl Everton dominantní a kromě této šance hostům nedovolil téměř nic. Těm nepomohl na hřišti ani agilní Luis Sinisterra, jenž nejvíce zářil v dresu Feyenoordu, se kterým se dostal až do finále Konferenční ligy.

Everton předvedl před vlastním publikem chvályhodný výkon a připsal si první domácí body v ročníku. V dalším kole jej čeká 21. října pikantní bitva na stadionu Liverpoolu, Bournemouth tentýž den přivítá Wolves.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Chelsea FC 1:4

07.10.2023 16:00

Góly: 15. Wilson Odobert - 42. Ameen Al Dakhil (vl.), 50. Cole Palmer (pen.), 65. Raheem Sterling, 74. Nicolas Jackson

Fotbalisté Chelsea zvítězili ve venkovním duelu osmého kola Premier League na hřišti Burnley 4:1 a potvrdili stoupající tendenci svých nedávných výkonů. Zápas pro hostujícího favorita opět nezačal dobře, neboť nováčka poslal v úvodní čtvrthodině do vedení jeho nejmladší střelec v nejvyšší anglické soutěži Wilson Odobert. Ještě do přestávky ovšem stihli Blues srovnat a po změně stran jejich výkon gradoval. Největší zásluhu na tom měl Cole Palmer, jenž z penalty vsítil vítězný gól a v závěru pak ještě nová akvizice z Manchesteru City asistovala u branky Nicolase Jacksona.

Blues prožili v pondělním londýnském derby proti Fulhamu dosud nepoznané, když poprvé v ročníku vstřelili mimo svůj stadion dva góly a zároveň si připsali premiérové venkovní vítězství. K dalšímu tříbodovému zisku chtěl zajisté přispět Mychajlo Mudryk, jenž se po svém lednovém příchodu do Chelsea konečně dočkal soutěžní trefy. O motivaci měl postaráno i nováček z Burnley, který toužil navázat na premiérový triumf vybojovaný v úterý proti Lutonu.

Hned ve 14. minutě se o otevření skóre pokoušel ve formě hrající Raheem Sterling. Krásně si navedl míč na střed a následně pálil těsně vedle pravé tyče. Hned poté ale zahájilo rychlý útok Burnley. Na jeho konci se v levé části vápna objevil Odobert a střelou na zadní tyč poslal svůj tým do vedení. Ve 37. minutě zkoušel po levé straně štěstí znovu Sterling. Jeho pokus ale zůstal mezi nohama Jamese Trafforda. Úspěšný byl anglický reprezentant až ve 43. minutě, kdy nastřelil míč před branku a Ameen Al Dakhil si ho nešťastně srazil do vlastní sítě.

Chelsea vstoupila do druhého dějství nejlépe jak mohla a už po pěti minutách si po faulu na Sterlinga postavil míč na penaltu Palmer. Bývalý fotbalista Manchesteru City se velké šance rozhodně nezalekl a ranou k pravé tyči ji bez problému proměnil. V 66. minutě podtrhl svůj skvělý výkon Sterling, když po rychlém protútoku poslal Blues do dvoubrankového vedení. O pár minut později rozjel hráč s číslem sedm akci po levé straně, na jejímž konci se ve vápně objevil Jackson a vstřelil svou druhou branku v Premier League.

Hostující tým navázal na úspěšné vystoupení z minulého kola a opět zvítězil. Přes reprezentační pauzu však nesmí ztratit formu, protože jej čeká série nesmírně složitých zápasů, kterou zahájí 21. října doma proti Arsenalu. Burnley sehraje tentýž den duel na hřišti Brentfordu.

Více informací k zápasu

Luton Town - Tottenham Hotspur 0:1

07.10.2023 13:30

Góly: 52. Micky van de Ven

Fotbalisté Tottenhamu i s obtížemi zvítězili v osmém kole Premier League na hřišti Lutonu 1:0. Ačkoliv Kohouti nováčka od úvodních minut drželi v jeho vlastním vápně a vytvářeli si velké množství šancí, odcházeli do šaten bez vstřelené branky a kvůli hloupému vyloučení Yvese Bissoumy také s nevýhodou jednoho muže v poli. Ani to jim ale nezabránilo v tom, aby se po změně stran zásluhohou Mickyho van de Vena, pro kterého šlo o premiérovou trefu v novém dresu, dostali do vedení. To nakonec udrželi a minimálně na několik desítek hodin se posunuli do čela ligové tabulky.

Spurs mohli v minulém kole děkovat za tři body všem svatým a rozhodčím navrch. Liverpool totiž přišel o regulérní branku, což sudí sami přiznali, a v devíti hráčích odolával až do samotného závěru, kdy padl po vlastním gólu. To by však nemělo odvádět pozornost od atraktivního stylu hry, kterým se svěřenci Angeho Postecogloua prezentovali. Právě ten jim zajistil průběžnou druhou příčku. Luton tedy čekala složitá práce, aby k historicky první výhře v Premier League z předminulého kola přidal další úspěch.

Už ve třetí minutě mohl Spurs poslat do vedení Richarlison, k němuž propadl balon, on ale prázdnou bránu přestřelil. Následně defenzivě Lutonu utekl Pedro Porro, který brankáře sice překonal, nicméně míč prosvištěl těsně kolem pravé tyče. Přesnější zakončení předvedl Heung-Min Son, chyběl mu však důraz, a Thomas Kaminski si tak připsal úspěšný zákrok. Ve 30. minutě zkoušel Dejan Kuluševski vypálit z první. Pokus mířil dobře, jenže gólman jej vytěsnil. V závěru poločasu domácí fanoušky na chvíli rozradostnil Elijah Adebayo, k němuž se šťastně odrazil balon a on jej doklepl do sítě. Rozhodčí ovšem gól odvolal kvůli ofsajdu. Před odpískáním konce první půle ještě poslal do šaten Bissoumu, jenž za očividnou simulaci obdržel druhou žlutou kartu.

Hned po pauze mohl skórovat Adebayo, k němuž proletěl míč skrz celé vápno. Ve skluzu jej ale sklepl jen vedle tyče. Na druhé straně si mnohem lépe vedl zakončující van de Ven, kterého před bránou našel James Maddison. Inkasování Luton nabudilo a hnalo vpřed, v předbrankovém prostoru ovšem domácím chyběla přesnost. Obrovskou šanci ke srovnání promarnil Cauley Woodrow, jenž se dostal za defenzivní blok Kohoutů, avšak vyslal jen slabý pokus do míst, kde stál gólman.

Luton tedy početní výhodu nevyužil a s favoritem padl. Další příležitost překvapit bude mít 21. října, kdy pojede na hřiště Nottinghamu. Spurs vyzvou o dva dny později doma v městském derby Fulham.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Tottenham Hotspur
8
6
2
0
18 : 8
20
2
Arsenal FC
8
6
2
0
16 : 6
20
3
Manchester City
8
6
0
2
17 : 6
18
4
Liverpool FC
8
5
2
1
18 : 9
17
5
Aston Villa
8
5
1
2
19 : 12
16
6
Brighton & Hove Albion
8
5
1
2
21 : 16
16
7
West Ham United
8
4
2
2
15 : 12
14
8
Newcastle United
8
4
1
3
20 : 9
13
9
Crystal Palace
8
3
3
2
7 : 7
12
10
Manchester United
8
4
0
4
9 : 12
12
11
Chelsea FC
8
3
2
3
11 : 7
11
12
Fulham FC
8
3
2
3
8 : 13
11
13
Nottingham Forest
8
2
3
3
8 : 10
9
14
Wolverhampton Wanderers
8
2
2
4
9 : 14
8
15
Brentford FC
8
1
4
3
11 : 12
7
16
Everton FC
8
2
1
5
9 : 12
7
17
Luton Town
8
1
1
6
6 : 15
4
18
Burnley FC
8
1
1
6
7 : 20
4
19
AFC Bournemouth
8
0
3
5
5 : 18
3
20
Sheffield United
8
0
1
7
6 : 22
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (465)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele