Premier League - souhrn 25. kola: Chelsea obrala ManCity, Liverpool ani Arsenal nezaváhaly

17.02., 15:35, aktualizováno 19.02., 22:55
Komentáře a souhrny
Saka dál pálí ostrými, v Burnley se trefil dvakrát (© AFP)

Manchester City ztratil body ve vyrovnaném souboji o titul, když jen remizoval s Chelsea. Využily toho Arsenal i Liverpool, které nadělovaly na hřištích soupeřů. Tottenham selhal doma s Wolves a pustil do elitní čtyřky Aston Villu, jež uspěla na Fulhamu. Navíc se mu po úspěchu v Lutonu blíží i Man United. Newcastle v závěru zachránil alespoň remízu s Bournemouthem. Nadále v krizi je West Ham, potřetí v řadě nedal gól a odjel s prázdnou z Nottinghamu.

Everton FC - Crystal Palace 1:1

19.02.2024 21:00

Góly: 84. Amadou Onana - 66. Jordan Ayew

Crystal Palace vybojoval v dohrávce 25. kola Premier League na hřišti Evertonu remízu 1:1. Orli pár hodin před úvodním výkopem vydali zprávu, v níž oznamovali, že z pozice hlavního kouče odstoupil Roy Hodgson a nahradil jej Oliver Glasner. V Goodison Parku ovšem nová tvář pouze přihlížela duelu z tribuny, a na postu trenéra hostů proto figuroval jeden z dosavadních asistentů. Karamelky díky zisku bodu alespoň na chvíli vykoukly ze sestupového pásma.

Everton čekalo už čtvrté vzájemné utkání s Crystal Palace během necelých tří měsíců. Toffees provázela špatná forma, která přispěla k tomu, že získali tři body naposledy 16. prosince, přičemž se v tabulce topili v sestupových vodách. Orli na tom ovšem nebyli o moc lépe, když po dvou prohrách po sobě měli jen pět bodů náskok na svého soupeře, kterého navíc už šestkrát v řadě neporazili.

Nepříznivou bilanci chtěl jako první utnout Odsonne Édouard, ve 12. minutě zápasu však z hranice vápna pálil přímo na připraveného Jordana Pickforda. Na druhé straně se z podobné pozice položil do voleje Abdoulaye Doucouré, jeho rána ale těsně minula levou tyč. Netrefil se ani Dominic Calvert-Lewin, když nadýchaný centr Dwighta McNeila neusměrnil hlavou do branky. Crystal Palace se znovu ozvalo až v 39. minutě, kdy hlavičkoval z rohu Jean-Philippe Mateta, v cestě mu však stál na čáře stojící Ashley Young.

Ve druhém poločase se jako první chtěl uvést Tyrick Mitchell, v samostatném úniku však nedokázal přelobovat zkušeného Pickforda. Everton si následně vytvořil tlak na soupeřově polovině, přesto to byli Orli, kdo rozvlnili síť. V 66. minutě svou střelou Jordan Ayew na zadní tyč nedal Pickfordovi šanci. Na druhé straně znovu hlavičkoval Calvert-Lewin, i tentokrát však mířil vedle. Zasloužené vyrovnání týmu z Merseyside zařídíl v 84. minutě po rohovém kopu hlavičkující Amadou Onana.

Everton tak své trápení neprolomil a doma získal jen bod. Oba celky odehrají další ligový duel 24. února. Toffees změří síly s Brightonem, Orli se utkají s Burnley.

Více informací k zápasu

Luton Town - Manchester United 1:2

18.02.2024 17:30

Góly: 14. Carlton Morris - 1. Rasmus Højlund, 7. Rasmus Højlund

Fotbalisté Manchesteru United porazili ve 25. kole Premier League nevyzpytatelný Luton na jeho hřišti 2:1 a poprvé od října 2020 vyhráli pět soutěžních utkání v řadě. Rudí ďáblové vykročili za úspěchem již po 36 sekundách, kdy se prosadil Rasmus Höjlund. Stejný hráč se trefil ještě v sedmé minutě, a stal se tak nejmladším fotbalistou v historii Premier League, který skóroval v šesti po sobě jdoucích zápasech. Čerstvě zraněného snajpra Elijaha Adebaya sice střelecky zastoupil Carlton Morris, nicméně nakonec to nestačilo ani na bod. Hosté se tak po zaváhání Tottenhamu přiblížili pohárovým pozicím na tři body.

Manchester United přijížděl do Lutonu ve skvělé formě, když zvítězil v posledních čtyřech duelech. Navázat na povedenou sérii chtěli Rudí ďáblové i proti Klouboučníkům, kteří ovšem před porážkou se Sheffieldem bodovali hned šestkrát v řadě. The Hatters navíc už několikrát v sezoně ukázali, že favorita dokáží potrápit.

Hráči Red Devils se na trávníku ještě ani pořádně nerozkoukali a už mohli slavit. Výrazně se pod to podepsal domácí stoper Amari'i Bell, jenž nepochopitelně sklepl míč do běhu přímo Höjlundovi. Ten nevídaným dárkem nepohrdl, udělal kličku Thomasovi Kaminskimu a zakončil do odkryté sítě. Hororový začátek pro Kloboučníky nebral konce. Na odražený balon po rohovém kopu si na hranici vápna počkal Alejandro Garnacho a napálil jej přímo na hrudník Höjlunda, odkud pak kulatý nesmysl doputoval až za brankovou čáru. Tým z Manchesteru posléze polevil v pozornosti. Toho využil Morris, který pohotově doklepl do sítě sraženou střelu Tahitha Chonga. V nastaveném čase byl blízko vyrovnání Alfie Doughty, jenže svou slabší pravačkou nedokázal zamířit mezi tři tyče.

Po změně stran si na dlouhý nákop Andrého Onany naběhl Diogo Dalot, avšak Kaminski vystihl jeho kličku, vrhl se portugalskému reprezentantovi neohroženě pod nohy, a celou akci tak zmařil. Belgický gólman se následně vyznamenal rovněž proti přízemní střele Marcuse Rashforda. O chvíli později si vyběhnutého Kaminskiho obhodil Bruno Fernandes. Tentokrát však za svého kolegu z branky zaskočil Albert Sambi Lokonga, jenž na poslední chvíli skluzem zabránil blížící se pohromě. Pojistku mohl přidat Garnacho, ani ten ale nedokázal po samostatném úniku nadvakrát vyzrát na skvěle chytajícího Kaminskiho.

Luton tak favorita nepřekvapil a i podruhé s Manchester United prohrál. V následujícím kole zamíří 21. února za další výzvou do Liverpoolu, Rudí ďáblové o tři dny později doma přivítají Fulham.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Brighton & Hove Albion 0:5

18.02.2024 15:00

Góly: 20. Facundo Buonanotte, 24. Danny Welbeck, 75. Jack Robinson (vl.), 78. Simon Adingra, 85. Simon Adingra

Hráči Brightonu zvítězili ve 25. kole Premier League na hřišti Sheffieldu United 5:0, a vůbec poprvé tak svého soupeře dokázali v této soutěži porazit. Rackům výrazně pomohlo domácí vyloučení a následná přesilovka, kterou ještě v první polovině úvodního dějství využili Facundo Buonanotte a Danny Welbeck. Žiletky se v početní nevýhodě na zvrat nezmohly, a naopak ještě třikrát inkasovaly. Hostující celek tak i navzdory spekulacím ohledně trenéra Roberta De Zerbiho, o něhož by údajně měla mít zájem třeba Barcelona, dovedl duel do zdárného konce.

Poslední Sheffield v minulém utkání sice triumfoval na hřišti Lutonu 3:1, ani tento úspěch ovšem Žiletkám příliš nadějí na setrvání v Premier League nedodal, šlo totiž o jejich první venkovní zisk tří bodů. Tentokrát se vrátily domů na Bramall Lane, kam přicestoval Brighton, který venku zvítězil dosud jen třikrát. Racci však doufali v dobrý výsledek, neboť na konci ledna na tomto stadionu v duelu FA Cupu slavili postup do osmifinále po výhře 5:2.

Výrazná komplikace pro Sheffield přišla hned ve 13. minutě poté, co Mason Holgate viděl za prošlápnutí kolene protihráče červenou kartu. The Seagulls proměnili nabídnutou přesilovku poměrně brzy, když početní převahu při rohovém kopu využil Buonanotte, jemuž míč sklepnul vysoký Lewis Dunk. Ve 24. minutě to navíc bylo už o dvě branky, neboť se tvrdou dorážkou pod břevno prosadil Welbeck. Krátce před pauzou se po standardní situaci trefili i Žiletky, nicméně Ben Osborn byl v inkriminovaném momentu v ofsajdu.

Osobní souboj s fanoušky The Blades sváděl Kaoru Mitoma. Jednak byla po zákroku na něj udělena červená karta a japonský šikula si domácí tábor znepřátelil i nafilmovaným pádem ve vápně. Malý příběh mohl pro hráče Brightonu dostat sladkou tečku po hodině hry, kdy zkoušel překvapit ranou na bližší tyč brankáře Wese Foderinghama, ten ale vytěsnil míč na roh. Druhý poločas se nesl v duchu obrovské převahy hostů v držení míče s jasným cílem nedat soupeři sebemenší šanci na návrat do zápasu. Žiletky se nakonec přece jen prosadily, k jejich smůle to ale bylo do vlastní sítě zásluhou nešťastné teče Jacka Robinsona. Dominanci hostů pak podtrhl perfektní ranou z voleje Simon Adingra, jenž si v závěru připsal ještě jednu trefu.

Brighton tak navázal na vzájemný duel z FA Cupu a Sheffield porazil i v ligovém utkání. V příštím kole přivítá 24. února doma Everton, Žiletky o den později zamíří na hřiště Wolves.

Více informací k zápasu

Manchester City - Chelsea FC 1:1

17.02.2024 18:30

Góly: 83. Rodri - 42. Raheem Sterling

Fotbalisté Chelsea zaskočili Etihad Stadium, když ve 25. kole Premier League remizovali s Manchesterem City 1:1. Hra nahoru dolů vyhovovala více Londýňanům, konkrétně Raheemovi Sterlingovi, který po jednom z rychlých brejků poslal svůj tým do vedení. Anglický křídelník se tak i podruhé v ročníku trefil proti svému bývalému zaměstnavateli a zároveň, co do počtu gólů v anglické nejvyšší soutěži, překonal liverpoolskou legendu Stevena Gerrarda. Citizens však v závěru dostali soupeře chvílemi až pod drtivý tlak, který přetavil ve vyrovnání Rodri.

Listopadové střetnutí těchto celků stále platilo za jedno z nejatraktivnějších, jež liga dosud nabídla. Osmigólové přestřelce tehdy dodal remízový punc Cole Palmer, který se mohl stát prvním odchovancem Citizens, jenž proti nim skóruje v obou duelech sezony. Také domácí sázeli na muže, co prošel kádrem soupeře. Kevin De Bruyne byl kmenovým hráčem Blues mezi lety 2012 a 2014, svůj potenciál ale naplno rozvinul až v modré části Manchesteru.

Ani jeden z týmů nezůstal v úvodu střetnutí za očekáváním a hra se přelévala z jedné strany na druhou. V první gólové příležitosti se neobjevil nikdo jiný než Erling Haaland. Ten si z druhé vlny naběhl na měkký centr z dílny Juliána Álvareze, nicméně podařilo se mu hlavičkovat jen těsně nad břevno. O chvíli později dal na odiv svůj fotbalový um obávaný Palmer, který na polovině hřiště vyšachoval hned několik protihráčů, vysunul nabíhajícího Mala Gusta a ten předložil na penaltu míč Nicolasovi Jacksonovi. Senegalec si ale se vzniklou situací vůbec neporadil a bídným dotykem se připravil o možnost nebezpečně zakončit. Své zaváhání odčinil Jackson ve 42. minutě, kdy po rychlém brejku vyzval ke skórování Sterlinga. Anglický křídelník nejprve zasekl balon před Kylem Walkerem, aby pak přesným obstřelem překonal Edersona.

Po změně stran se k exekuci přímého kopu z hranice šestnáctky postavil De Bruyne. Ani on se však nesetkal s úspěchem, když svůj pokus poslal těsně nad břevno. O chvíli později si střílenou přihrávku Phila Fodena našel ve vápně Haaland, ale v pozici, ze které obvykle trefuje zařízení, selhal. Posléze pláchl po pravé straně už po několikáté Gusto, naservíroval míč nabíhajícímu Sterlingovi, nicméně Ederson se fantasticky roztáhl a nedovolil Angličanovi další zápis do statistik. Závěrečný tlak Citizens nakonec přinesl ovoce v podobě vyrovnání. Byl u toho Rodri, jenž se v pokutovém území prodral k odraženému balonu a i s přispěním teče Trevoha Chalobaha jej dopravil na místo určení.

Mauricio Pochettino tak remízou nepotvrdil tristní bilanci proti Pepu Guardiolovi, s nímž dosud prohrál více soutěžních zápasů než s kterýmkoliv jiným trenérem. Chelsea po splnění pohárových povinností vyzve 2. března Brentford. Se stejným sokem se už 20. února utká také Manchester City.

Více informací k zápasu

Newcastle United - AFC Bournemouth 2:2

17.02.2024 16:00

Góly: 57. Anthony Gordon (pen.), 90+2. Matt Ritchie - 51. Dominic Solanke, 69. Antoine Semenyo

Newcastle remizoval ve 25. kole Premier League na vlastním hřišti s Bournemouthem 2:2. Hosté potvrdili pověst nevyzpytatelného soupeře a dostali se před zaplněnými tribunami St. James' Parku do vedení zásluhou Dominica Solankeho, jenž využil uklouznutí slovenského gólmana Martina Dúbravky. Newcastle pak sice krátce nato vyrovnal, Třešně si ovšem vzaly vedení zpět na svou stranu. Až v nastaveném čase tak Straky uloupily bod díky trefě Matta Ritchieho, před vlastním publikem nicméně nevyhrály již počtvrté za sebou.

Straky napříč soutěžemi neprohrály čtyřikrát v řadě a začalo to vypadat, že se jim po špatných podzimních výkonech vrátila forma, vylepšit to ovšem rozhodně chtělo výkony na domácím trávníku. Tam Newcastle v lize nevyhrál třikrát v řadě, což se mu naposledy přihodilo v roce 2021. Na jakoukoliv výhru v nejvyšší soutěži pak čekal Bournemouth, jenž naposledy uspěl na Štěpána.

Utkání začalo v klidném tempu, které se ale postupem času stupňovalo a od 15. minuty už byly vidět na obou stranách gólové šance. Ty největší však měli The Cherries, konkrétně Solanke, který v 17. minutě dostal výbornou přihrávku od Justina Kluiverta a v pokutovém území mířil na vzdálenější tyč, ale výtečným zákrokem ho vychytal slovenský brankář Dúbravka. O pár minut později odcentroval zleva James Tavernier, míč se nohou snažil usměrnit znovu Solanke, ale jeho zakončení opět chytil úžasný Dúbravka.

První gól druhého dějství vstřelili hosté. Obrovskou minelu předvedl do té doby bezchybný Dúbravka, který se zapojil do kombinace Newcastlu, při ní však podklouzl a napadající Solanke neměl problém dopravit míč do sítě. Zakrátko bylo srovnáno. Po dlouhém zkoumání faulu v pokutovém území nakonec rozhodčí nařídil penaltu, kterou přízemní ranou do pravého dolního rohu proměnil Anthony Gordon. The Cherries si vzali vedení zpátky v 69. minutě díky Antoinu Semenyovi, který vypálil zprava za hranicí velkého vápna a trefil vzdálenější dolní kout brány. Toons se v závěru utkání tlačili za vyrovnáním a vyplatilo se. Ritchie nejprve hlavou usměrňoval přesný centr, míč se se štěstím odrazil zpátky k němu a napodruhé už se čerstvý náhradník nemýlil.

Newcastle tedy ani tentokrát svou domácí formu nenašel a znovu jen remizoval. Jeho příštím soupeřem bude 24. února Arsenal, zatímco Bournemouth ve stejný den vyzve jiného giganta Manchester City.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Wolverhampton Wanderers 1:2

17.02.2024 16:00

Góly: 46. Dejan Kulusevski - 42. João Gomes, 63. João Gomes

Fotbalisté Tottenhamu prohráli ve 25. kole Premier League s Wolverhamptonem 1:2. Hosté tak potvrdili, že si v poslední době na Spurs věří a poprvé v historii se jim podařilo nad tímto soupeřem zvítězit třikrát v řadě. Triumf outsidera zařídil dvěma góly Joao Gomes, ale výrazně k němu dopomohl také bídný ofenzivní výkon favorita, který v první půli ani jednou nemířil na branku. Celek ze severu Londýna se tak v průběžné tabulce propadl na páté místo, které by znamenalo neúčast v Lize mistrů, Vlci naopak vstoupili do bran elitní desítky.

Spurs o uplynulém víkendu prodloužili vítěznou domácí sérii, když doslova v posledních vteřinách zápasu s Brightonem dokonali zásluhou Brennana Johnsona obrat. Závěrečné minuty hrály výraznou roli i v listopadovém vzájemném střetnutí těchto soků. Tehdy Tottenham ještě na konci základní hrací doby vedl, pak však v nastavení zazářil gólem a asistencí Pablo Sarabia.

Tentokrát se jako první mohli prosadit Vlci, již v šesté minutě se Hee-Chan Hwang dostal k dorážce ve velmi atraktivní pozici, branku ovšem přestřelil. Ofenziva Spurs byla překvapivě neproduktivní, během první půle se domácímu týmu nepodařilo ani jedinkrát prověřit Josého Sá. Využít jejich trápení se ve 42. minutě podařilo Wolverhamptonu, když se po rohovém kopu dokázal hlavou prosadit Gomes. Ještě před odchodem do šaten mohla Kohouty potkat další tvrdá rána, hrdina posledního vzájemného utkání Španěl Sarabia však z hranice vápna svým projektilem minul levou tyč.

V kabině zřejmě Ange Postecoglou polil své svěřence živou vodou, k vyrovnání totiž potřebovali jedinou minutu. Prosadit se dokázal Dejan Kuluševski, který ranou z ostrého úhlu propálil gólmana The Wanderers. Také ve druhé půli byl velkou hrozbou pro domácí Sarabia, jeho nebezpečnou střelu do levého dolního rohu výtečně vyrazil Guglielmo Vicario. Podobně hodnotný zákrok předvedl po hodině hry v reakci na parádně utažený pokus Kuluševskiho konečky prstů Sá. Místo obratu ovšem přišla na Tottenham Hotspur Stadium vlna zklamání. Domácí defenzivě unikl rychlík Pedro Neto, který křižným pasem našel dobře postaveného Gomese a hrdina utkání ani tentokrát nezaváhal.

Tottenham tak poprvé od začátku prosince prohrál před vlastními fanoušky a dopřál třem pronásledovaným celkům možnost navýšit svůj náskok. V příštím kole přivítá 2. března Crystal Palace, na hřiště Wolves dorazí 25. února Sheffield.

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - West Ham United 2:0

17.02.2024 16:00

Góly: 45+5. Taiwo Awoniyi, 90+4. Callum Hudson-Odoi

Fotbalisté Nottinghamu zvítězili ve 25. kole Premier League nad West Hamem 2:0. Jasnou dominanci domácího celku proměnil ve vedení až Taiwo Awoniyi, jenž se prosadil v nastavení první půle. I po změně stran dirigovali tempo hry hráči Forest a v závěru duelu ještě vítězství pojistili další trefou. Vladimír Coufal odehrál 76 minut, zatímco Tomáš Souček tentokrát naskočil až sedm minut po stažení kolegy z reprezentace.

West Ham sice nevyhrál už sedm soutěžních duelů v řadě, ale výkon z minulého kola ještě povýšil předchozí mizérii na další úroveň. Arsenal zesměšnil Kladiváře šesti góly, k čemuž se postavil v rozhovoru čelem Coufal, který příznivcům sliboval, že se nic podobného nebude opakovat. On a jeho spoluhráči si mohli napravit reputaci v Nottinghamu, jenž rovněž neoplýval formou a od sestupového pásma ho dělily dva body.

Otřesený West Ham málem musel dohánět ztrátu již od páté minuty, nicméně bývalý křídelník Manchesteru United Anthony Elanga zahodil tutovku, kterou zlikvidoval Alphonse Areola. Forest i nadále pokračovali v aktivitě a v utkání dominovali, nicméně další pořádná šance dlouho nepřišla ani z jednoho tábora. Fanoušky zvedlo ze židle až zakončení Morgana Gibbse-Whitea, jenže anglický záložník nakonec jen pozdravil Areolu slabou střelou doprostřed. V závěru nastaveného času už se domácí přece jen dočkali, když po pěkné přihrávce Nicolase Domíngueze skóroval Awoniyi.

Francouzský brankář ve službách Kladivářů měl plné ruce práce i krátce po přestávce, kdy parádně zlikvidoval ránu Elangy. Ojedinělou příležitostí The Hammers byl přímý kop, kterého se již tradičně ujal James Ward-Prowse, anglický šikula ovšem netrefil prostor mezi třemi tyčemi. O chvíli později mohl pojistku přidat Awoniyi, ale jeho hlavička jen prosvištěla nad břevnem. Aby toho nebylo málo, posledních 20 minut museli hosté zvládnout v oslabení po vyloučení Kalvina Phillipse. Nottingham poté utkání už jen dohrával a v úplném závěru vedení pojistil Callum Hudson-Odoi.

Souboj formu postrádajících celků tak ovládl domácí Nottingham. Ten se v příštím kole představí 24. února na hřišti Aston Villy, West Ham přivítá o dva dny později Brentford.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Aston Villa 1:2

17.02.2024 16:00

Góly: 64. Rodrigo Muniz - 23. Ollie Watkins, 56. Ollie Watkins

Fotbalisté Aston Villy po dvou soutěžních porážkách potvrdili roli favorita, když ve 25. kole Premier League porazili domácí Fulham 2:1. V prvním poločase se sice hráči mohli radovat hned ze čtyř branek, po dvou na obou stranách, avšak kvůli třem postavením mimo hru mohl být uznán pouze gól Ollieho Watkinse. Ten se prosadil i po změně stran, a posunul tak svůj tým na čtvrté místo před Tottenham. Anglický kanonýr se v aktuálním ročníku přímo podílel už na 23 trefách, více přitom v klubové historii zvládl pouze Dwight Yorke v sezoně 1995/1996, a to 27.

Cesta Villans za vysněným umístěním v první čtyřče dostala v posledních kolech několik trhlin. Hosté sice bez problémů deklasovali Sheffield na jeho hřišti 5:0, tento úspěch ale orámovaly domácí porážky od nejbližších pronásledovatelů Newcastlu, respektive Manchesteru United. Venkovní formu Lvů, která stále patřila k nejlepším, nyní měli prověřit Chalupáři. Ti na svém hřišti naposledy padli ještě před Vánocemi.

Na stadionu Craven Cottage zavládl smutek už ve druhé minutě, kdy dostal pas za obranu Watkins, s gólmanem si v souboji jeden na jednoho sice poradil a bez problémů skóroval, avšak na začátku akce si nepohlídal ofsajdovou linii. Fulham se pokusil zahrozit po čtvrthodině hry, když dostal pravidlově správnou přihrávku za obranu Rodrigo Muniz, z úhlu ale nedokázal přesně zakončit. Ve 23. minutě ovšem předvedl nepochopitelný zkrat při vhazování domácí Antonee Robinson, jenž velmi nepřesnou přihrávkou zažehnul krátkou akci hostů, kterou úspěšně zakončil Watkins. Navýšit vedení mohl před půlhodinou hry Leon Bailey, po jeho ráně však pouze zazvonilo břevno. První poločas ještě ozdobily další dvě branky, nejdříve se ovšem prosazoval z těsného ofsajdu domácí Tim Ream, v závěru poločasu potom stál mimo hru Álex Moreno.

První gól po změně stran už byl ovšem v pořádku, když Watkins dostal krásný pas za obranu od Youriho Tielemanse a technickou střelou k tyči zvýšil vedení Villans. Dvougólový náskok jim ale dlouho nevydržel. V 63. minutě poslal přízemní centr do vápna provinilec Robinson, ten si na bližší tyči našel Rodrigo Muniz a pohotovou ranou snížil. Krátce nato mohl završit hattrick Watkins, jeho dalekonosná rána však skončila těsně vedle. Blízko ke srovnání byl 11 minut před koncem Alex Iwobi, jeho zakončení ale dokázal Emiliano Martínez zneškodnit. Závěrečnou šanci si připsal na začátku nastaveného času Adama Traoré, avšak s jeho únikem si znovu poradil Martínez.

Aston Villa tedy potvrdila venkovní formu a brala tři body. V dalším kole ji 24. února doma čeká Nottingham. Fulham ve stejný den pocestuje na Old Trafford.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Arsenal FC 0:5

17.02.2024 16:00

Góly: 4. Martin Ødegaard, 41. Bukayo Saka (pen.), 47. Bukayo Saka, 66. Leandro Trossard, 78. Kai Havertz

Fotbalisté Arsenalu porazili ve 25. kole Premier League domácí Burnley 5:0. Kanonýři tak dokonale navázali na předchozí duel, v němž šestkrát skórovali do sítě West Hamu. Stejně jako proti Kladivářům se dvakrát trefil Bukayo Saka, jehož penalta ze 41. minuty byla už 24. gólem Kanonýrů ze standardní situace, což je v jejich podání nejvyšší počet za nejméně 19 posledních ročníků.

Arsenal předvedl o uplynulém víkendu jeden z nejlepších výkonů sezony a výhrou 6:0 ze hřiště West Hamu dokonale demonstroval svůj záměr bojovat o ligový titul. Jedním z jeho největších soupeřů byl Liverpool, který o uplynulém víkendu porazil Burnley. Pro nováčka se jednalo už o 17. porážku v ligové sezoně a do souboje s Kanonýry vstupoval s nejhorší domácí bilancí ze všech týmů anglické nejvyšší soutěže.

Favoritovi začalo utkání chutnat hned po úvodním hvizdu. Gabriel Martinelli našel přesnou šajtlí na hranici pokutového území volného Martina Ödegaarda, jenž si prvním dotykem nachystal míč do střelecké pozice a následně jej uklidil přesně k tyči. Na druhé straně se v ojedinělé příležitosti objevil Wilson Odobert. Ten se na levé straně šikovně zbavil svého strážce a z ostrého úhlu otestoval pozornost Davida Rayi. Ještě před odchodem do šaten pronikl do vápna Leandro Trossard, jehož postup zastavil nedovoleným způsobem Lorenz Assignon. Rozhodčí po právu ukázal na bílý puntík a Saka zdvojnásobil vedení Gunners.

Ani po změně stran nebrala mizérie domácích konce. Ödegaard vyzval krásnou přihrávkou ke skórování Saku, jenž v bezprostřední blízkosti Jamesovi Traffordovi napálil míč tvrdě pod břevno. Opařená defenziva The Clarets následně předvedla laxní rozehrávku, z čehož těžil Trossard, ale v nadějné příležitosti selhal. Chuť si belgický útočník spravil v 66. minutě. Slabý pokus Kaie Havertze ještě dokázal zblokovat Sander Berge, nicméně balon se posléze odrazil příhodně pro Trossarda, a ten vydařeným obstřelem na zadní tyč rozvlnil síť. Utkání se nakonec pro domácí proměnilo v noční můru. V 78. minutě totiž prokázal své technické dovednosti Havertz, který nejprve Hannesovi Delcroix nasadil jesličky a následně se štěstím zakončil do prostoru mezi tři tyče.

Londýňané se tak na osmifinále Ligy mistrů naladili pátou ligovou výhrou v řadě. V příštím kole přivítají 24. února Newcastle, Burnley se představí tentýž den na hřišti Crystal Palace.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Liverpool FC 1:4

17.02.2024 13:30

Góly: 75. Ivan Toney - 35. Darwin Núñez, 55. Alexis Mac Allister, 68. Mohamed Salah, 86. Cody Gakpo

Brentford prohrál ve 25. kole anglické nejvyšší soutěže na vlastním hřišti s Liverpoolem 1:4. Domácí drželi ve svém historicky 100. duelu v Premier League s favoritem krok do 35. minuty, kdy technicky dokonalým lobem odstartoval zkázu Londýňanů Darwin Núňez. Ne vše však bylo z pohledu Reds ideální, už v první půli totiž střídali dva zranění hráči, kteří na marodce doplnili třeba čerstvě indisponovaného Alissona. Nečekaně brzy se tak na trávník dostal Mohamed Salah, jenž své první vystoupení na Britských ostrovech od Nového roku oslavil po změně stran asistencí a gólem.

Jestli Jürgenu Kloppovi něco nebude po odchodu z Liverpoolu chybět, budou to brzké sobotní časy výkopů. Dlouhodobý odpůrce zápasů hraných krátce po obědě musel svůj tým připravit na Brentford, který prohrál tři z posledních čtyř domácích duelů. Naposledy ale překvapivě přivezl všechny body z Wolverhamptonu, kde výhru jistil Ivan Toney. Dlouho distancovaný útočník tedy nastoupil do čtvrtého zápasu v sezoně a zaznamenal už tři góly.

V úvodu střetnutí měli navrch domácí, kteří drželi balon na útočné polovině. První šanci si však připravili Reds. Conor Bradley se protáhl do vápna a vypálil, po jeho ráně ještě dorážel Diogo Jota, ale oba střelecké pokusy vychytal Mark Flekken. Diváci se v první půli rozhodně nenudili, hra se přelévala ze strany na stranu a oba týmy si připravily dost šancí. Ve 35. minutě jedna z nich skončila gólem. Po dlouhém odkopu Virgila Van Dijka se díky šikovné hlavičce Joty dostal do brejku Núňez, který situaci dva na nikoho vyřešil parádním lobem a otevřel skóre. Autor gólové nahrávky se však dlouho neradoval, protože pár minut na to se zranil a musel střídat.

Hned po zahajovacím hvizdu druhé půle si Kloppovi svěřenci připravili několik gólovek, které ale německému trenérovi radost nepřinesly. V 55. minutě už mohl lodivod hostů propuknout v jásot. Salah poslal míč do vápna Alexisu Mac Allisterovi, který si mezi třemi hráči soupeře pokryl balon a přízemní střelou překonal Flekkena. Dalších 13 minut nato už to bylo 0:3. Salah se ocitl v akci jeden na jednoho proti Nathanu Collinsovi, přes kterého se mu podařilo zakončit a poslat míč do pravého dolního rohu brány. Nedlouho poté přišla odpověď, když po rychlé akci z pravé strany zakončoval ve velkém vápně Sergio Reguilón, jehož střelu dokázal Caoimhín Kelleher vyrazit pouze k dorážejícímu Toneymu. V závěru duelu ještě upravil skóre po přihrávce Luise Díaze po zemi zakončující Cody Gakpo.

Liverpool tak v rámci Premier League na třetí pokus na Brentford Community Stadium vyhrál. V příštím kole přivítá 21. února Luton, Londýňané se představí o den dříve na půdě Manchesteru City.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
25
17
6
2
59 : 24
57
2
Arsenal FC
25
17
4
4
58 : 22
55
3
Manchester City
24
16
5
3
57 : 26
53
4
Aston Villa
25
15
4
6
52 : 33
49
5
Tottenham Hotspur
25
14
5
6
52 : 38
47
6
Manchester United
25
14
2
9
35 : 34
44
7
Brighton & Hove Albion
25
10
8
7
48 : 40
38
8
Newcastle United
25
11
4
10
53 : 41
37
9
West Ham United
25
10
6
9
36 : 44
36
10
Chelsea FC
25
10
5
10
42 : 41
35
11
Wolverhampton Wanderers
25
10
5
10
39 : 40
35
12
Fulham FC
25
8
5
12
34 : 41
29
13
AFC Bournemouth
24
7
7
10
33 : 46
28
14
Brentford FC
24
7
4
13
35 : 43
25
15
Crystal Palace
25
6
7
12
28 : 44
25
16
Nottingham Forest
25
6
6
13
32 : 44
24
17
Everton FC
25
8
6
11
27 : 33
20
18
Luton Town
24
5
5
14
34 : 47
20
19
Burnley FC
25
3
4
18
25 : 55
13
20
Sheffield United
25
3
4
18
22 : 65
13

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (372)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele