Premier League preview - 9. kolo

06.10.2007, 09:26, aktualizováno 07.10.2007, 11:01
Previews
Lídr Premier League Arsenal bude v devátém kole svou pozici objahovat doma s nováčkem ze Sunderlandu, druhý Manchester United se utká s Wiganem. Chelsea, která ožila vítězstvím v Lize mistrů ve Valencii, čeká nevyzpytatelný zápas na hřišti zatím předposledního Boltonu, Liverpool hostí Tottenham, zatím největší překvapení sezóny, Manchester City, čeká Middlesbrough.
Manchester United - Wigan Athletic  (sobota 13:45)
Rudí Ďáblové sice nepředvádějí nijak oslnivý fotbal, přesto jsou na skvělé druhé pozici a doma ještě neprohráli, takže o favoritu tohoto mače nemůže být pochyb. Sir Alex Ferguson se bude muset obejít bez záložníka Carricka a schází také další středopolař Hargreaves. Kromě nich už déle nemůže Fergie počítat s Park-Ji Sungem, Fletcherem a do obrany nemůže využít duo Neville, Silvestre. Manchesteru se také sešly zranění dvou brankářů – Fostera a Van der Sara, chytat tak opět bude Polák Kuszczak.

Wigan dvakrát po sobě prohrál, i když v posledním kole proti Liverpoolu svého slavnějšího soka pěkně potrápil. Dokonce lze říct, že by byla remíza férová. Manažer Hutchings nemá k dispozici hned několik fotbalistů. Mimo hru jsou Denny Landzaat, Rachid Bouaouzan, Heidar Helgusson, Antonio Valencia, Emile Heskey a Antoine Sibierski, utkání na Old Trafford by mohl stihnout jenom posledně jmenovaný. Wigan v následujících pěti kolech čeká mimojiné i Chelsea, Tottenham a Arsenal, a tak je pro něj hodně důležité, aby se mu urychleně vyprázdnila marodka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - West Ham United  (sobota 16:00)
Villa je ještě stále moc zklamaná ze zpackaného pondělního utkání se Spurs, kdy vedla již 4:1 a z nepochopitelných důvodů dovolila soupeři srovnat na konečných 4:4. Přitom si Aston Villa určitě tři body zasloužila více než Tottenham, ale zarputilost Kohoutů nakonec slavila úspěch.

Velmi zvláštní náboj bude mít tento mač pro záložníka Villy Nigela Reo-Cockera, bývalého kapitána anglické jedenadvacítky, jenž ještě loni oblékal dres Hammers, odkud byl Aston Villou koupen za pěkný balík – musela za něj vydat 8,5 milionů liber.

Co se týče absencí, tak Aston Villa je na tom v tomto ohledu o poznání lépe. Manažerovi O’Neillovi totiž dělá vrásky na čele jen zranění Johna Carewa a Čecha Patrika Bergera. Naopak se po zranění kotníku vrací Shaun Maloney. Na druhé straně zatím pláče hostující kouč Alan Curbishley nad penězi, které vydal za nové posily – Dyera, Parkera, Bellamyho a Fauberta, všichni jsou totiž na marodce. Do základní sestavy už může začlenit Ljunberga, Camaru a Bowyera. Ale zpátky k absencím, výčet jmen zraněných hráčů West Hamu totiž ještě nekončí. Nepatrné zranění kolenní šlachy si totiž přivodil také obránce Anton Ferdinand.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.25 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Sunderland AFC  (neděle 13:00)
Arsenal v letošní sezóně zatím jede jako dráha a v neděli odpoledne se doma na Emirates Stadium pokusí prodloužit svou sérii neporazitelnosti už na patnáct zápasů. Soupeřem mu bude Sunderland, který proti žádnému londýnskému týmu nevyhrál zápas už více než šest let.

Jedním z mála problémů, které Arsene Wenger v posledních týdnech řeší, je to, jakou zvolit základní sestavu. "Mám v týmu samé skvělé hráče a každé rozhodnutí je těžké, ale vše zvažuji podle toho, jak tým při hře vypadá v ten určitý moment," tvrdí Francouz. Jedno je jisté - do zápasu nebude moci zasáhnout kvůli různým zraněním nikdo z pětice hráčů Eduardo, Jens Lehmann, William Gallas, Tomáš Rosický a Alex Song.

Roy Keane oslaví v neděli malé jubileum, duel s Gunners bude jeho padesátým utkáním na lavičce Sunderlandu. Jeho hlavní starostí je především děravá defenzíva, jeho tým zatím inkasoval v každém utkání letošního ročníku ligy. Do sestavy se mu po vyloučení vrací záložník Dickson Etuhu. Výraznou absencí je však útočník Andy Cole, který se stále nezotavil ze zranění lýtka. Na listině zraněných hráčů figuruje i několik dalších jmen - Russel Anderson, Carlos Edwards, Kieran Richardson, Dean Whitehead a Stanislav Varga.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Reading - Derby County  (neděle 15:00)
Dvě mužstva z pásma ohrožení sestupem se utkají v neděli odpoledne v Readingu. Oba týmy se musí snažit bodovat, neboť jejich dosavadní zisky nejsou nijak slavné. Domácí si zatím z osmi zápasů odnesli pouhých sedm bodů, Derby má na kontě dokonce ještě o dva méně.

Readingu se do sestavy vrací po nucených pauzách dva hráči. Ibrahim Sonko se konečně zotavil ze zranění kolena a křídelník John Oster překonal problémy s kotníkem. Domácím však nepomůže nikdo z trojice Convey, Kalifa Cisse, Little. "Lidé si myslí, že tento zápas je naší nejlepší šancí na zisk tří bodů, ale takhle to nefunguje. Musíme být opatrní a snažit se na zápas připravit co nejlépe," tvrdí trenér Readingu Steve Coppell.

Derby County, nováček letošní sezóny, se potýká s problémy se střílením gólů. Branky se zatím dočkali pouze tři hráči, což je nejméně z celé Premier League. Manažera Daviese nicméně může těšit, že Giles Barnes doléčil zraněné chodidlo a bude moci hrát. Hosté jsou jinak v plné síle, dá-li se to tak říci, neboť nemají zraněného žádného hráče základní sestavy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Middlesbrough FC  (neděle 16:00)
Manchester City se bude v neděli odpoledne snažit udržet svou zatím stoprocentní domácí bilanci a přidat tak páté domácí vítězství v řadě. Z pohledu historických statistik by to neměl takový problém, protože oponentem mu bude Middlesbrough, jehož bilance ze zápasů venku je tradičně tristní. V minulém ročníku tým ze severovýchodu Anglie na cizích hřištích zvítězil za 19 zápasů pouze dvakrát, letos ve třech ze čtyř výjezdů Middlesbrough neskórovalo a prohrálo.

Fotbalisté City, kteří pod vedením manažera Erikssona zažívají nejlepší start do ligy za posledních třicet let, mohou mít v zítřejším zápase problémy v útoku. Hrát totiž nebudou moci kvůli zraněním Bianchi, Vassell, ani Božinov. V útoku tak s největší pravděpodobností nastoupí Mpenza se Samarasem. Zápas bude mít lehce pikantní příchuť pro manažery obou týmů, neboť Gareth Southgate, kouč Middlesbrough, pod Erikssonem hrál za reprezentaci například na mistrovství světa 2002 a po turnaji si postěžoval na Švédův uvolněný styl trénování.

Middlesbrough by zoufale potřebovalo bodovat, protože v dalších dvou kolech čekají tým ze středu tabulky dva velice těžcí soupeři – Chelsea a Manchester United. Zraněními hosté netrpí, pokud dopadnou dobře kondiční testy Mida a Sanliho, pak by jediným absentujícím hráčem měl být náhradní gólman Brad Jones. Trenér Southgate svému týmu věří: "Vím, že většinu věcí děláme správně, jen musíme dořešit pár problémů, které nás potom stojí body. Také vím, že máme silnější kádr než loni, takže věřím, že se posouváme dále. Jenom to zatím ještě není vidět na výsledcích." Jednu věc, kterou by měl manažer svému týmu vytknout, je velká nedisciplinovanost. Jeho svěřenci totiž už stihli nasbírat 24 žlutých karet – nejvíc ze všech týmů Premier League.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - Everton FC  (neděle 16:00)
Newcastle je více než schopný střílet branky, ačkoliv s plněním této disciplíny zatím příliš nepomáhá často zraněná anglická superstar Michael Owen. Kouč Strak Sam Allardyce ještě podle svých slov musí pořádně přimět své svěřence, aby hráli tak, jak chce, ale momentálně se Newcastle zdá být dostatečně silný na to, aby skončil mezi prvními deseti týmy v tabulce Premier League. Forma útočníka Martinse, která je nyní na slušné výši, bude zásadním faktorem letošního úspěchu Newcastlu. Zvlášť, když bude Owen stále zraněný.

Everton si ve čtvrtek zažil příjemné okamžiky po vyřazení ukrajinského Metalistu Charkov z Poháru UEFA. Positivním bodem na výkonech Evertonu v letošní sezoně je bez pochyby střelecká forma Joleona Lescotta, který tak funguje jako dokonalý záskok za zraněnou útočnou hvězdu Andrewa Johnsona. Právě Johnson dělá snad jako jediný kouči Moyesovi vrásky na čele, ten se totiž ptá, jak dlouho asi vydrží bez vstřeleného gólu?

Newcastle bude mít v neděli výhodu domácího prostředí, nicméně Everton je velmi silný, zvláště když Arteta s Lescottem hrají v životní formě. Obě mužstva jsou vlastně kompletní, jelikož by se mohl na hřišti alespoň na chvíli už objevit i Owen. Hostům bude chybět akorát, jak už bylo zmíněno, snajpr Johnson, kterého trápí problémy s třísly.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Tottenham Hotspur  (neděle 16:00)
Ještě loni by zápas Liverpool - Tottenham byl souboj o příčky zajišťující účast v Lize mistrů, teď to je souboj týmů z opačných pólů tabulky. Liverpool je čtvrtý, Tottenham třetí od konce.

Liverpool po skvostném startu do sezóny poněkud ubral plyn. V posledních třech ligových zápasech ho potkaly dvě remízy, naposledy však přeci jen opět vyhrál. Menší úpadek formy je však patrný i na senzačním zaváhání uprostřed týdne v Champions League s francouzským Marseille, kdy Reds prohráli 0:1. Fanoušci Live jsou po této nečekané prohře velmi rozladěni a doufají v návrat dobrých výsledků jejich miláčků. Přesto může kouče Beniteze těšit pár faktů. Do skvělé formy se dostal jak gólman Reina, tak záložník Benayoun a střílí to vcelku slušně i drahé letní posile Fernandu Torresovi.

Oba týmy dělí neuvěřitelných devět bodů. Spurs jsou totiž v ligové tabulce až osmnáctí a zatím v lize vyhráli jen jedinkrát, a to proti poslednímu Derby. Přesto je znatelný vyšší momentální výkonnostní stupeň Kohoutů. V posledním ligovém kole si totiž po neskutečném zmrtvýchvstání odvezl Tottenham bod z Birminghamu, kde remizoval 4:4 s místní Aston Villou a v Poháru UEFA šel dál, když soupeře z Kypru deklasoval v součtu suverénně 7:2. Tottenham musí začít vyhrávat také v Premier League, pokud si chce manažer Martin Jol udržet své místo. S kanonýry, jakými jsou Berbatov, Bent, Defoe a Keane by to teoreticky neměl být problém, zatím se však ukazuje, že jen jména úspěchy nezaručují.

V neděli slaví své 34. narozeniny liverpoolský stoper Sami Hyypia a ze všeho nejraději by si dal dárek v podobě vítězství nad Tottenhamem. K případné výhře však jistě domácím nedopomůže bek Aurelio a ani duo Kewell – Alonso. Chybět bude také Jermaine Pennant, odpykává sí karetní trest, naopak zpátky do hry by se měl už vrátit Daniel Agger. Hosté budou postrádat Kinga s Routledgem a otazník visí nad starty Jenase a Lennona.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.60 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Blackburn Rovers - Birmingham City  (neděle 16:00)
Blackburn se stále ještě vzpamatovává ze zklamání, které zavládlo po vyřazení z Poháru UEFA průměrnou Larissou a spravit chuť si bude chtít na Birminghamu. Oba týmy se střetnou podruhé za poslední dva týdny, 26. září na sebe narazily ve 3. kole Carling Cupu a Blackburn zvítězil 3:0.

Domácí se budou snažit o prodloužení šnůry tří vyhraných zápasů v řadě. V tom jim nebude moct pomoci kapitán Ryan Nelsen, kterého ze hry vyřadilo zranění kolenní šlachy. Hrát nebude moci ani Jason Roberts a možná ani Tugay (zranění kotníku) a David Dunn (pohmožděné lýtko). Definitivní rozhodnutí o startu posledních dvou jmenovaných však padne až těsně před zápasem a je tak možné, že se na hřišti objeví. Manažer Mark Hughes byl sice čtvrtečním vyřazením zklamán, ale svému týmu už vytyčil cíle pro další sezónu. "Zcela jistě máme na to dostat se do evropských pohárů i příští rok, což je teď cíl nás všech. Evropské poháry jsou prostě zase na rok pryč a my se musíme zaměřit na to, abychom si zajistili takovou pozici v závěrečné tabulce, která nám umožní je hrát zase za rok," prohlásil čtyřiačtyřicetiletý Velšan.

Birmingham se bude muset obejít bez záložníka Damiena Johnsona, který si způsobil další zranění a nezahraje si minimálně ještě měsíc. Manažer Steve Bruce může mít alespoň radost z toho, že se útočník Mikael Forssell rychle zotavuje z operace kýly a mohl by do hry zasáhnout již brzy. Za posledních šestnáct zápasů venku Birmingham vyhrál pouze jednou a čisté konto udržel jen dvakrát. Možnou cestou k bodům by tak zítra mohla být velmi pečlivá defenzíva a opatrný útok. Jednoduché to ale hosté mít nebudou, Blackburnu sebevědomí nechybí, jak dokládá i vyjádření útočníka Roque Santa Cruze: "Nechci aby si mysleli, že tvrdím, že nejsou dost dobří, ale máme o hodně lepší tým, to je jisté."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bolton Wanderers - Chelsea FC  (neděle 16:00)
Souboj dvou služebně nejmladších manažerů v Premier League bude k vidění v neděli na Reebok Stadium. Bolton, který od léta vede Sammy Lee, se utká s Chelsea, na jejíž lavičce se po odchodu Josého Mourinha zabydluje Avram Grant.

Avram Grant na lavičce Chelsea začal poněkud rozpačitě, prohrou v Manchesteru a remízou s Fulhamem a média hned začala horlivě spekulovat o jeho rychlém vystřídání. Ale v posledním zápase s Valencií v Lize mistrů dovedl svůj tým k poměrně nečekanému vítězství 2:1 a jistě se mu hned o něco lépe dýchá. Navíc Henk Ten Cate, kouč Ajaxu Amsterdam, jehož příchod na Stamford Bridge už média považovala za hotovou věc, se nechal slyšet, že Ajax opustit nehodlá.

Sammy Lee, který v létě vystřídal na lavičce Boltonu legendárního Sama Allardyce, a tudíž ten nástup nemá vůbec lehký, si vede ještě hůř. Mužstvo Boltonu pod jeho vedením získalo jen 5 bodů z možných 24. A tak se možná schyluje k další změně na postu hlavního trenéra Wanderers. Sammy Lee doplatil na to, že se snaží letos změnit styl hry Boltonu. Hráči se s ním zatím sžívají a mančaft nevykazuje tak dobré výsledky, jak se čekalo. Přestože má bývalý hráč Liverpoolu na lavičce Boltonu k dispozici takové ofenzivní hvězdy jako jsou Diouf a Anelka, nevstoupili Wanderers do sezony vůbec dobře. Ovšem v posledních čtyřech zápasech Bolton neprohrál a je tak s velkou pravděpodobností na vzestupu.

A jak jsou na tom oba týmy s absencemi? V základní sestavě domácího mužstva určitě nebudou figurovat Samuel, Dzemaili a Vaz Te. Lee má však stále k dispozici všechny klíčové hráče a hlavně zkušené trio v záloze – Speed, Nolan a Campo – by mohlo být pro obranu Chelsea postrachem.

Na druhé straně Grant nemůže pro duel na Reebok Stadium počítat s hvězdou Lampardem a suspendovaným Drogbou. Dlouhodobě jsou mimo hru také Ballack, Wright-Phillips a nově také Obi Mikel, který stojí kvůli kartám.
Bolton Wanderers - pravděpodobná sestava:
Jaaskelainen - J O’Brien, A O’Brien, Meite, Gardner - Nolan, Campo, Speed - Davies, Anelka, Diouf
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Cech - Belletti, Carvalho, Terry, A.Cole - J Cole, Essien, Makelele, Malouda - Shevchenko, Pizarro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.40 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fulham FC - Portsmouth FC  (neděle 17:10)
Oba soupeři si v posledním kole vedli velice úspěšně. Na jedné straně Fulham remizoval s Chelsea, v zápase, který mohl i vyhrát. A na straně druhé stojí rekordní vítězství Pompeys nad Readingem 7:4. Co je víc, a kdo je tudíž v lepší nynější formě se ukáže až v jubilejním 50. vzájemném duelu.

Fulham nenašel přemožitele již ve čtyřech po sobě jdoucích zápasech a nevypadá na to, že by se chystal teď tuto šňůru přerušit, přesto je až šestnáctý. Portsmouth je na tom o něco lépe, poslední dvě kola v jejich podání = dvě výhry, přesto má stále co dohánět, jeho cíl je totiž umístit se do šesté příčky, což se zatím nezdá být příliš reálným cílem. A to hlavně díky nevýraznému vstupu do sezony. Portsmouth se letos může spolehnout na své útočníky Benjaniho a Utaku, přičemž první jmenovaný se podepsal pod debaklem Readingu hattrickem. Ale pokud se výrazně do neděle nezlepší hra obrany Pompey, lze očekávat další gólové hody.

Jedinou absencí hostí by měl být vytáhlý útočník Nwanko Kanu, zatímco domácí se budou muset obejít hned bez pětice borců – Christanvala, McBridea, Cooka, Pearce a Voltze. V minulé sezoně se oba týmy na Craven Cottage o body spravedlivě podělily, když si Portsmouth odvezl z Londýna bod za remízu 1:1. Domácím zachraňoval remízu až v poslední minutě Pearce, který však tentokrát nebude moci hrát.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.15 - 2.80
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Arsenal FC761016:419
2.Manchester United85217:217
3.Manchester City851211:616
4.Liverpool FC743012:215
5.Everton FC841310:813
6.Portsmouth FC833215:1212
7.Blackburn Rovers73317:512
8.Chelsea FC83327:812
9.Aston Villa732211:811
10.Newcastle United732210:811
11.West Ham United73139:710
12.Wigan Athletic82248:88
13.Birmingham City82247:108
14.Middlesbrough FC82249:138
15.Sunderland AFC82248:138
16.Fulham FC814312:147
17.Reading82159:187
18.Tottenham Hotspur813414:166
19.Bolton Wanderers81259:135
20.Derby County81255:215

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
HOST*kolp

aston villa-west ham

manu-wigan

liberec-kladno

inter-neapol

schalke-karlsruhe

psv-tilburg

Reagovat
HOST*pip

10

1

1

1

1

1

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

bál bych se Liberce a trošku Schalke

Reagovat
smazaný uživatel

co jsem říkal/psal

Reagovat
Slejdy

0

1

1

1

1

1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele