PŘEHLED 1. KOLA - ÚTERNÍ ZÁPASY

15.09.2004, 09:47
Aktuality
Tak se fotbaloví fanoušci konečně dočkali startu hlavní fáze nejprestižnější klubové fotbalové soutěže. Liga Mistrů odstartovala 14. září svoji pouť za třpytivým pohárem a fotbalovou slávou pro prvních 16 týmů. Druhá polovina účastníků má své zápasy na programu o den později.


Mezi favority nového ročníku opět patří velkokluby typu Real Madrid, Manchester United, Arsenal FC, Chelsea FC, FC Barcelona... Pozor ale na to, že v loňské sezóně získal slavnou trofej klub z Portugalska. FC Porto tak slavilo úspěch v této soutěži po 17 letech, kdy se ještě hrálo pod hlavičkou PMEZ (Pohár mistrů evropských zemí). Tohle je tak velkou motivací pro ostatní "menší" kluby, protože je vidět, že Ligu Mistrů nemusí vyhrávat jen Real Madrid...

Pojďme, ale k prvnímu hracímu dni. Hrálo se ve skupinách E, F, G, H a největším tahákem byl zápas skupiny F Celtic Glasgow - FC Barcelona. Ale teď vše postupně...


SKUPINA E

Arsenal - PSV Eindhoven 1:0
Vítěz posledního ročníku anglické Premier League, vstoupil skvěle i do letošní sezóny, kdy ještě neokusil hořkost porážky. Stejně tak i PSV, ten se opět přetahuje o první místo v nizozemské lize s tradičními rivaly, Ajaxem a Feyennordem. Arsenal se musel v samotném zápase obejít bez švédského záložníka Frederika Ljunberga, který má podobně jako Karel Poborský problémy se zády. V utkání moc útočného fotbalu k vidění nebylo, o čemž vypovídal i fakt, že Arsenal se trefil mezi soupeřovy tyče jen čtyřikrát. Jedinou branku utkání pak zařídil kdo jiný, než Thierry Henry, který se ve 41. minutě drze prodral do pokutového území, poslal přihrávku před branku a tu si nešťastně srazil do sítě hostující Alex. PSV Eindhoven měli ještě těsně před koncem utkání příležitost vyrovnat, ale nepodařilo se. Arsenal tak vstoupil vítězně i do Ligy Mistrů.


Hráči Arsenalu se radují z jediné branky zápasu.



Panathinaikos - Rosenborg 2:1
Za řecký tým nastoupil i český fotbalista Rudolf Skácel a odehrál téměř celý zápas. Norský mistr v minulé sezóně Ligy Mistrů chyběl, a tak má letos zvýšené ambice něco dokázat. Ovšem hned na úvod jej čekala velmi horká řecká půda. Na Panathinaikosu mohla být znát herní nerozehranost, poněvadž řecká liga začíná až o tomto víkendu. Zato soupeř z Norska je rozehraný až až, i když mu nevyšlo poslední víkendové utkání, kdy doma prohrál 1:4 s Valerenga Oslo. Po celý zápas se zdáli být aktivnější právě hosté, když se dostávali do řady slibných příležitostí. Ovšem branky dávali domácí, ve 43. minutě Ezequiel Gonzalez z 18 metrů překonal krásnou střelou brankáře Rosenborgu. Ještě hezčí gól vstřelil stejný hráč v 79. minutě, když skoro ze stejného místa trefil s pomocí břevna levý roh soupeřovy branky. Po spoustě šancí tam spadl Norům až v poslední minutě ušmudlaný gól z 25 metrů, když svou střelou nachytal domácího brankáře Frode Johnsen.


SKUPINA F

Celtic Glasgow - FC Barcelona 1:3
Měl to být velký zápas pro švédského útočníka Henrika Larssona, který v létě přestoupil do Barcelony pravě ze skotského Celticu. Ovšem Larsson nenastoupil hned od začátku, poněvadž se trenér Barcy obával psychického tlaku na svého svěřence. Po celý první poločas jasně dominovala Barcelona, skvěle kombinovala a domácí pomalu nevěděli, co hrát. Ve 20. minutě vyšla Barceloně skvěle akce, kterou začal na půlící čáře Ronaldinho, těsně před šestnáctkou přihrál vpravo nabíhajícímu Decovi a ten ke vzdálenější tyči nezaváhal. Ve druhé půli byla znát snaha domácích srovnat. Jenže v 55. minutě bylo zle, v šestnáctce byl sražen Giuly a Barcelona zahrávala penaltu. Jenže Ronaldinhovu střelu k pravé tyči skvěle vyrazil David Marshall. Domácím se podařilo vyrovnat až v 59. minutě, kdy Chris Sutton zužitkoval centr z pravé strany a skluzem vymetl pravý roh Valdesovy branky. Najednou Celticu narostla křídla a vůbec by se nikdo nedivil, kdyby domácí vyhráli 3:1. Jenže v 78. minutě z čista jasna využil Bellettiho průnik Giuly střelou z hranice pokutového území. Otřesenému Celticu pak zasadil ještě jednu ránu právě Henrik Larsson, který využil chybu domácí obrany. Sám ani pak nevěděl, zda se má z gólu radovat nebo ne. Prožil přece v Celtic Parku krásných sedm fotbalových let, a to se nezapomíná.


Sedm let strávil Henrik Larsson v Celticu Glasgow. Nyní se vrátil do Celtic Parku v dresu slavné Barcelony.



Šachťor Doněck - AC Milán 0:1
Ukrajinský vicemistr se probojoval do hlavní soutěže Ligy Mistrů po čtyřech letech a hned na úvod jej čekal předloňský vítěz této soutěže. Celé utkání odchytal za domácí exostravský Jan Laštůvka a velice se činil. Tomáš Hübschman zůstal jen na lavičce náhradníků. AC Milán se dostával do souvislejšího tlaku pomaleji, což umožňovalo domácím občas vážně zahrozit. Zlom utkání přišel v 53. minutě, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen chorvatský reprezentant Darijo Srna a Šachťor musel dohrávat o deseti lidech. Italskému velkoklubu se podařilo přesilovku zužitkovat až 6 minut před koncem, kdy se z 18 metrů trefil Clarence Seedorf.


SKUPINA G

Inter Milán - Werder Brémy 2:0
Německý mistr se probojoval do Ligy Mistrů po deseti letech a jakoby se toho zalekl. Již v 5. minutě přišel o jednoho hráče, když byl za faul v pokutovém území vyloučen Ismael. Jenže následnou penaltu neproměnil obávaný kanonýr Christian Vieri. Inter Milán byl jednoznačně lepším týmem. Ve 34. minutě dostali domácí výhodu dalšího pokutového kopu, i když tentokrát se zdálo, že faul byl před hranicí šestnáctky. K míči se postavil Brazilec Adriano a bezpečně proměnil. Velmi si v útoku rozuměli Adriano s Vierim, kteří se dostávali do dalších slibných příležitostí. Brémy se dostaly do jediné šance až v závěru zápasu, ale Miroslav Klose ani moc domácího brankáře nevystrašil. Vše nakonec pečetil v 89. minutě skvěle hrající Adriano, když dostal z levé strany krásný míč a levačkou se z 18 metrů trefil k levé tyči.

Valencia - Anderlecht 2:0
Na stadion Mestalla přijel belgický Anderlecht i s naším brankářem Danielem Zítkou v sestavě. Valencia, která v minulé sezóně vyhrála Pohár UEFA, se do Ligy Mistrů vrátila po roční pauze a opět chce pomýšlet na nejvyšší příčky a navázat tak na finálové účasti z let 2000 a 2001. Po celý zápas byli domácí jasně lepším týmem a první branka nenechala na sebe dlouho čekat. V 16. minutě se trefil Vicente Rodriguez, když se k němu dostal odražený míč. Ve 45. minutě pak svou krásnou střelou k tyči zvýšil na 2:0 Baraja. Bylo v podstatě již rozhodnuto, poněvadž Anderlechtu ubývalo stále více sil a na žádný odpor se nezmohl. Valencia tak při páté účasti v Lize Mistrů vstoupila do této soutěže popáté vítězstvím.


SKUPINA H

Paris SG - Chelsea 0:3
Oba týmy nastoupily k zápasu se značně obměněnými kádry oproti loňské sezóně. V brance londýnské Chelsea byl opět Petr Čech, který se v Anglii skvěle chytil. Utkání začalo nepříjemně pro islandského reprezentanta Eidura Gudjohnsena, který po srážce se soupeřem skončil na nosítkách a do zápasu se už nevrátil. První branka přišla ve 29. minutě, kdy Frank Lampard zahrával roh, brankář Paris SG promáchl centr a nikým nekrytý John Terry pohodlně hlavou otevřel skóre. V nastaveném čase první půle se dostal do brejku Mateja Kežman, brankář Letizi vyrazil, ale míč se dostal k volnému Drogbovi a ten do prázdné branky zvýšil na 2:0 pro Chelsea. Za domácí občas sice zahrozil Pauleta, ale Petr Čech chytal skvěle. Vše pak v 76. minutě pečetil hrdina utkání Didier Drogba, když z přímého kopu z 16 metrů přestřelil domácí zeď a Letizi neměl šanci. Tým ruského miliardáře Romana Abramoviče tak do Ligy Mistrů vstoupil skvěle a vypadá to, že José Mourinho složil skvělý tým.


Hrdina utkání Didier Drogba a trenér José Mourinho, měli po zápase zjevně dobrou náladu.



FC Porto - CSKA Moskva 0:0
Překvapivý vítěz poslední Ligy Mistrů vstoupil do nového ročníku utkáním s ruským šampionem CSKA Moskva. V sestavě hostí se skvěle představil Jiří Jarošík, byl po většinu zápasu pořádně vidět. Na portugalském klubu se podepsalo to, že z loňského kádru odešlo 13 hráčů a to je hned znát. Za domácí se především činil Helder Postiga, ale v druhé půli trefil pouze tyč. Ovšem o pár minut později se trefil do tyče i na druhé straně Ivica Olič. A to nebylo ještě vše, z následného rohu se dostal míc opět k chorvatskému reprezentantovi, ale tentokrát orazítkoval břevno. Po velmi bojovném utkání si oba soupeři rozdělili body po bezbrankové remíze. Pro domácí je to určitě ztráta a nebudou mít vůbec jednoduché postoupit ze základní skupiny do osmifinále.


EuroFotbal doufá, že se Vám prvních osm zápasů Ligy Mistrů líbilo a nezapomeňte, že dnes se hraje dalších osm utkání. Velkým lákadlem budou zápasy Ajax - Juventus a Leverkusen - Real Madrid. Nezapomeňte ale především fandit Spartě, která jede na horkou tureckou půdu, kde se utká s Fenerbahce Istanbul.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (19)

Přidat komentář
HOST*

Arsenal a Chelsea, to jsou velkokluby jako prase

Reagovat
PJ

Aha a velkoklub je teda podle tebe kdo?

Reagovat
HOST*

Manchester, Liverpool, Bayern, Ajax, Barcelona, Real, Inter, AC, Juve

Reagovat
PJ

Liverpool? Ajax? A že to jsou větší kluby, než Arsenal a Chelsea? Ha, ha, ha

Reagovat
HOST*

velkoklub je tym, ktery ma obrovske jmeno, velky stadion, podporu fanousku a hlavne historii!!! Arsenal v zivote nic nedokazal (myslim, ze nekdy pred 30 lety vyhral UEFU, ale to je zdaleka nejvetsi uspech v evr. poharech)! akorat hraje na spicce PL v posledni dobre, tot vse, ale velkoklub to rozhodne neni!!!!! no, jestli je velkoklub Arsenal, tak je i velkoklub napr. Valencia nebo La Coruna, to je uplne to same....

Reagovat
HOST*

v posledni dobe

Reagovat
smazaný uživatel

tak Liverpool a Ajax jsou jedny z největších velkoklubů na světě!!! Snad si nemyslíš, že velkoklub je ten, komu se momentálně daří??? Zkus se podívat na několik let zpátky, jak se jim dařilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď s tebou nesouhlasím. Mezi velkokluby patří i ty kluby, které možná nemají až tak slavnou minulost a v současné době tvoří špičku. Ale jinak si myslím, že pod pojmem "velkoklub" si každý může představit něco jiného.

Je to subjetivní věc a nemá cenu se o ní hádat.

Já bych Arsenal a Chelski ale i Valencii určitě zařadil.

Barca navždy

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem nepsal, že to není velkoklub, ale snažil jsem se mu vysvětlit, že když se Arsenalu momentálně daří a Livepoolu ne, tak se nedá říct, že Arsenal je slavnější.

TAky si myslím, že Arsenal, Chelsea jsou velkoklub, ale slavnější je rozhodně Liverpool.

Forca Barca

Reagovat
HOST*Honza

taky souhlas, az na ten Arsenal, ale na to ma asi kazdy svuj nazor!

Reagovat
PJ

Já sem taky neřek, že je Arsenal slavnější než Liverpool, to je samozřejmě naopak, z historickýho hlediska. Já sem spíš ten pojem "velkoklub" vztahoval k současnosti, prostě kluby, který jsou v posledních letech nahoře. A to je na tom rozhodně Arsenal líp než Liverpool... Ale je fakt, že je to otázka pohledu. Z historickýho hlediska by tam Arsenal neměl co dělat, ale pak můžu vzpomenout třeba na Nottingham - taky má slavnou historii, taky vyhrál poháry a určitě to neni velkoklub...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to já si myslím, ze Notingham Forest aji možná je.

Reagovat
PJ

Nemůžeš koukat jen na historii. V tom, jestli je někdo velkoklub, hraje velkou roli jeho současný postavení, když byl jednou někdo slavnej, tak to neznamená, že bude navždy velkoklub... Nottingham se plácá na dně první divize a určitě nevypadá na to, že by se měl vrátit do Premier League...

Reagovat
smazaný uživatel

Nojo ,ale přecejenom Notingham toho dokázal víc než dost.

Reagovat
PJ

V historii jo. Ale jen historie nedělá velkoklub...

Reagovat
HOST*yarda

Hm, PJ, většinou s tebou souhlasím, ale Ajax s Liverpoolem opravdu velkokluby jsou. Nemluvě o úspěších z minulých let, Ajax je nepochybně i velkoklubem, v tom jak pracuje s odchovanci.

Reagovat
HOST*Honza

tu diskuzi jsem rozjel ja, akorat jsem nemel login... jinak s tebou asi poprve souhlasim! ale ja osobne nebudu nikdy brat Arsenal jako velkoklub! neuznavam je!

Reagovat
PJ

Já sem taky neřek že by Liverpool a Ajax nebyly velkokluby, ale Arsenal a Chelsea k nim momentálně patří taky. Možná ne podle historie, ale v současnosti jo.

Reagovat
smazaný uživatel

AC MILAN AC MILAN AC MILAN

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele