Posledních pět derby pražských "S": Trofeje pro oba a Priskeho procitnutí

28.02., 11:38
Aktuality
Momentka z pražského derby (© Slavia Praha)

Nejdřív v poháru, pak v lize. Fotbalisté Slavie a Sparty proti sobě nastoupí do nejslavnějšího derby v Česku dvakrát během čtyř dnů a jejich souboje opět přitáhnou pozornost fanoušků po celé republice. V poháru, k jehož čtvrtfinále vyběhnou večer v Edenu, se potkávají dokonce čtvrtý rok po sobě. Za rok a půl tak oba rivalové stihli pět vzájemných bitev. Co všechno se v nich stalo?

23. října 2022, Slavia - Sparta 4:0

Střely na branku v 1. poločase: 4:0.

Před zápasem se řešilo, jak se obránci Slavie vypořádají se svým bývalým spoluhráčem Janem Kuchtou, který v té době dával gól za gólem. Po pěti minutách bylo jasné, že to byla bezpředmětná debata. Hostující obránce Martin Vitík zazmatkoval po dlouhém míči, poslal hlavou slaboučkou malou domů gólmanovi a Václav Jurečka mu mohl jen poděkovat za parádní gólovou přihrávku do běhu. Tenhle moment posadil domácí do pevně sedla.

Ještě do poločasu přidali potácejícímu se soupeři další tři branky a bylo rozhodnuto. Sešívaní měli úžasnou efektivitu, v první půli totiž vystřelili mezi tyče právě čtyřikrát. Situace byla pro Spartu tak žalostná, že členové klubového vedení Tomášové Rosický a Sivok nakráčeli o přestávce do kabiny, aby hráče probrali. Na výsledku se už však nic nezměnilo. Debakl 0:4 je stále nejvyšší porážkou trenéra Briana Priskeho ve službách Sparty.

15. dubna 2023, Sparta - Slavia 3:3

Střely na branku 1./2. poločas: 0:1/6:4.

Po neuvěřitelně dlouhých 15 letech bylo derby konečně zase přímým duelem o titul. Vítěze však zápas nenašel, třebaže Slavia k tomu byla hodně blízko. Když po necelé hodině hry zvýšil Václav Jurečka na 2:0, vypadalo to se Spartou bledě. Jenže chvíli nato se nechal vylákat Aiham Ousou až téměř k půlící čáře, do vzniklého kráteru se vřítil Lukáš Haraslín a Lukáš Masopust jej zastavil jen za cenu penalty. Ladislav Krejčí ji proměnil a domácí se vzchopili.

Dvě velké šance pochytal gólman Kolář, při třetí už kapituloval. Slavia si vzala vedení zpět, když svou premiéru v derby ozdobil gólovou hlavičkou Igoh Ogbu, jeden z nejlepších hráčů zápasu. Ani to ale na výhru nestačilo. Ve třetí minutě nastavení vykouzlil parádní centr Fin Kaan Kairinen, Dán Casper Höjer jej poslal z první do ohně a Švéd Ousou do vlastní branky.

3. května 2023, Sparta - Slavia 0:2

Zásahy brankářů ve 2. poločase: 0:3.

Slávisté ve finále domácího poháru potvrdili, že se jim v něm daří - v triumf proměnili i svou sedmou účast v boji o tuto trofej. V zápase, který nestrhl diváky na vyprodané Letné tolik jako ten předchozí, rozhodla efektivita. Na jedné straně Ogbu opět vygumoval Kuchtu, na druhé zlomily duel dvě situace, jež se odehrály během pěti minut na začátku druhé půle. Nejdřív se parádně trefil šajtlí nechytatelnou ránu David Douděra, pak zahaprovala komunikace sparťanských obránců a míč putoval od Vitíka do Filipa Panáka a do sítě.

V největší šanci Sparty trefil její kapitán Krejčí v závěru tyč, gólman Ondřej Kolář měl při jeho hlavičce štěstí. A protáhl tak svou úžasnou sérii - i ve 14. soutěžním derby proti letenskému rivalovi neprohrál. Z poražených sálala frustrace, jejich kouč Priske nicméně po utkání doufal v to, že právě ono zklamání může nakonec posloužit k tomu, aby Sparta zvládla následující derby v lize.

13. května 2023, Sparta - Slavia 3:2

Počet faulů: 12:15.

To bylo totiž nejdůležitější ze všech. Počtvrté v sezoně, potřetí během tří týdnů, potřetí na Letné. Jarní série střetnutí obou rivalů vygradovala vzájemným duelem v nadstavbové skupině o titul. A aby toho nebylo málo, samotný zápas se lámal až v sedmé minutě nastavení. To Ogbu nesmyslně skolil u brankové čáry Awera Mabila a rozhodčí Černý neváhal s nařízením penalty. Krejčí ji suverénně proměnil a předčasně uvázal pentli v klubových barvách na mistrovskou trofej.

Byl to jeho čtvrtý gól z pokutového kopu z předchozích pěti startů v nejvyšší soutěži. Pro Slavii to byla teprve druhá porážka na stadionu úhlavního nepřítele z 10 zápasů. Vítězové postavili proti aktivní hře Trpišovského výběru soustředěný obranný blok, a i když fanoušky hrou nepobavili a od odborníků za ni sklidili kritiku, výsledkem své příznivce nakonec nadchli.

24. září 2023, Slavia - Sparta 1:1

Červené karty: 1:1.

Byl to už 308. vzájemný duel obou "S", i tak lze velice úspěšně tvrdit, že nabídl nejméně fotbalu ze všech. V Edenu to byla spíš válka, která vyvrcholila šarvátkou Jana Bořila a Krejčího. Kapitáni obou týmů se nakonec chytili pod krkem, dostali červenou kartu za nesportovní chování. Běžela 88. minuta a v zápase velice chudém na šance vedla Slavia 1:0. V prvním poločase byla k vidění jediná střela mezi tři tyče...

Na svědomí ji měla Slavia a ta se také krátce po pauze ujala vedení. Po faulu Ángela Preciada na pronikajícího Muhameda Tijaniho jej z penalty zařídil Jurečka. V nastavení pak přidal pojišťovací gól Mojmír Chytil, jeho zásah byl však kvůli předchozí ruce odvolán. Stejně jako v nadstavbě se totiž provinil proti pravidlům ve vlastním vápně Ogbu. A Haraslín pokutový kop bezpečně proměnil.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Pavel Křiklan

Komentáře (18)

Přidat komentář
risk je zisk

1:3

Reagovat
Y.N.W.A

Prosím, hlavně hrajte fotbal... serte na diskuze a šťouchání

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Moshe Dajan

fotbal je na derby to nejméně zajímavé

Reagovat
ratusek

Reagovat
Sigma Olomouc

jo, doufám že bude hrát Bořil s LK37, aby byly bitky.

Reagovat
anarchochuligan

Pyro není zločin

Reagovat
anarchochuligan

Je to jenom počin

Reagovat
Y.N.W.A

to ne, no, je to jen přestupek nebo trestný čin...

Reagovat
kilobyte

Opravdu? Není to náhodou jen porušení návštěvního řádu stadionu?

Reagovat
Salfovic

No, nevím, zkus ho odpálit třeba v restauraci.

Reagovat
kilobyte

Tak to bude asi záležet na majiteli.

Reagovat
Grupma

To uhraješ na běžný postup - flambování.

Reagovat
Y.N.W.A

hele přesně nevím, myslím, že to je přestupek... no a když s tím pak začneš blbnout a házet to mezi lidi, jako onehdá při jednom derby a způsobíš tím někomu újmu, což se může stát, tak už to jsou, dle mýho, různý možnosti trestnýho činu... takto: mně pyro neva, ale mělo by být organizováno ve spolupráci s klubem a profíkama, ať je to velká show, ok, ale aby měl kdejakej nametenej vypatlanec možnost držet byť jen prskavku, tak je to prostě špatně... a vezmu to klidně z osobního pohledu, vím, jaký hovadiny jsem schopnej dělat já, když se namrdám...

Reagovat
kilobyte

Není to přestupek. To by pak nemohli mít pyro třeba na koncertech. Ano, když s tím někomu ublížíš, tak je to trestný čin. Ale to i když mu ublížíš kelímkem a taky to nedělá z kelímků přestupky a nebo trestné činy.

Osobně mi je pyro v celku jedno. Je to podle mě často pěkný, ale kdyby ho zakázali úplně, tak bych se z toho nezbláznil. Jenže tenhle poloviční zákaz je prostě na prd. Když to zakáží jen na oko, aby se kryli, ale vlastně ho chtějí.

Jenže je právě problém, že kdyby se povolilo, tak by to byla bezpečnostně taková pakárna, že by si to nikdo nelajznul. Taky by tam byli větší pokuty za "špatnou" bezpečnost. Takže ve výsledku je to méně bezpečné, ale zase nemají takovou zodpovědnost a pokuty od FAČR jsou symbolické v porovnání s tím, kolik by je to stálo, kdyby to pořádali sami.

Reagovat
pingla

Doumbia vylízanec

Reagovat
smazaný uživatel

Proč se nehraje na Spartě? Losoval se domácí tým?

Reagovat
Sigma Olomouc

*nechápu proč se nehraje na Spartě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele