Derby pražských "S" za posledních 10 let: Jak je změnil Trpišovský a kdy přišel faktor Krejčí

27.02., 21:05
Aktuality
Jindřich Trpišovský (© Slavia Praha)

Pro Spartu a Slavii nastává jedinečné období. Během jediného týdne se uskuteční rovnou dvě derby. Jedno rozhodne o tom, pro koho skončí pouť v MOL Cupu, to druhé může napovědět o budoucím vývoji ligové soutěže. Livesport Zprávy mapují historii posledních 10 let věčného souboje nesmiřitelných rivalů. Kdy naposledy vládla Sparta, co otočilo vývoj ve prospěch Slavie a v čem mají zase navrch Letenští?

Před 10 lety to byla jednoznačná záležitost Sparty. Dvě ligová derby a v nich dvě výhry 3:0 a 2:0 - pod prvním selháním Slavie, které pomalu nasměrovalo Letenské k mistrovskému titulu po tříleté pauze, je podepsaný nizozemský kouč Alex Pastoor. Opojná radost vydržela Letenským ještě do podzimu. Pak ovšem začal trenér Vítězslav Lavička ztrácet svou pozici, a i když ještě na jaře 2015 vyhrál další střet s odvěkým rivalem, vedení klubu ho tři dny nato odvolalo.

Na Letné se začínalo smrákat...

Pět a půl roku temna

Psal se 20. březen roku 2016 a trenér Zdeněk Ščasný slavil vítězství 3:1. Pro Spartu to byla senzační záležitost, díky triumfu na vyprodaném domácím stadionu stáhla ztrátu na vedoucí Plzeň, její hráči i trenér ale v rozhovorech horlivě vyprávěli, jak je dostihy s Viktorií vůbec nezajímají. Derby pro ně bylo posvátné.

Další týdny pak ukázaly, že se opravdu dokázali vyhecovat jen na Slavii. V posledních osmi kolech ztratili 13 bodů a Plzni titul darovali v domácím prostředí po potupné prohře 0:3. Tento zápas sice do historie derby pražských "S" nepatří, datuje se k němu ale definitivní pád do temnot.

Od té chvíle byla Letná prokletá.

Červená barva znázorňuje procentuální bodovou úspěšnost, zelená barva ukazuje počet vstřelených branek. (©Livesport)

Na podzim roku 2016 začala více než pět let dlouhá doba vlády Slavie nad fotbalovou Prahou. Je třeba zmínit to, že onen první triumf (vítězství 2:0 na Letné) měl na svědomí Jaroslav Šilhavý, který v Edenu pár týdnů předtím vystřídal neúspěšného Dušana Uhrina mladšího a na konci sezony dotáhl sešívané k titulu.

Šilhavý ve třech po sobě jdoucích derby Spartu vyhrát nenechal a na začátku roku 2018 předal tým Jindřichovi Trpišovskému, který je trenérem Slavie dodnes.

Trpišovský posadil hvězdu

Éra Jindřicha Trpišovského dnes vypadá velmi přesvědčivě. V této souvislosti je však třeba zmínit vůbec první derby osobitého trenéra s kšiltovkou. V březnu 2018 přijela Slavia na Letnou ve chvíli, kdy se na dálku prala s Plzní o čelo tabulky. A na Letné po poločase prohrávala 0:3.

Pak Trpišovský sáhl k nečekanému střídání. Stáhl ze hřiště hvězdného Portugalce Dannyho a poslal do boje Jakuba Hromadu a Micka van Burena. Sešívaní nakonec vyválčili i díky penaltě v poslední minutě remízu 3:3.

Ač to do té doby vypadalo, že se Sparta dostane z deprese, takto ztracené derby ji znovu poslalo do tmy.

Ve Spartě se mezitím střídali trenéři jak na běžícím pásu a v derby se zpravidla prohrávalo, maximálně remizovalo. Na podzim roku 2019 dokonce nastalo období, kdy Letenští nedali pět zápasů v řadě gól a zaznamenali čtyři prohry s celkovou bilancí 0:11. Publikum to samozřejmě neslo těžce.

Jindřich Trpišovský v derby se Spartou (©Livesport)

Konec děsivé série nastal až 3. října 2021. Pět a půl roku čekala Sparta na vítězství v derby a dočkala se ho, když v domácím prostředí pod vedením Pavla Vrby zvítězila 1:0. Rozhodující gól dal krátce před poločasem z přímého kopu Lukáš Haraslín.

V tu chvíli jako kdyby Sparta ztratila ostych, derby byla z její strany znovu sebevědomá. V letech 2022 a 2023 je bilance týmů vyrovnaná (3 vítězství Sparty - 2 remízy - 3 vítězství Slavie), na straně sešívaných je jen o jednu vstřelenou branku víc.

Faktor Krejčí

V posledních sezonách je jednou z ústředních postav derby sparťanský zadák Ladislav Krejčí. Ten neměl zrovna ideální vstup do zápasů se Slavií - v prvních čtyřech startech marně čekal na vítězství a zároveň pravidelně dohrával se žlutou kartou. Čím více ale rostla jeho role v týmu, tím byla Sparta pro sešívané nepříjemnějším soupeřem.

Ladislav Krejčí a jeho derby se Slavií (©Livesport)

Z posledních šesti derby, do kterých nastoupil, prohrál jediné, navíc dal tři góly a poslední vzpomínkou na jeho vystoupení, je dnes už legendární obrázek, jak se s Janem Bořilem drží vzájemně pod krkem. Celkově v 11 zápasech viděl devět žlutých karet a jednu červenou. Kromě nástupu Briana Priskeho je pro úspěch Sparty podstatná právě stále výraznější role Krejčího jako lídra.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (74)

Přidat komentář
fabec1222

Jakože kopeš přímák, ale kopneš ho do vlastní brány?

A je z toho roh pro soupeře?

Reagovat
ACSeRw!n

aniz bych videl napovedy, tak sem si myslel, ze to bude neprimej volnej kop z brankovy cary nebo neco podobnyho, ale tohle by me teda fakt nenapadlo

Reagovat
fabec1222

No když jsme u těch pravidel...

Co když kopeš trestňák, ale soupeř postaví všechny hráče do zdi? Tim pádem vystaví všechny hráče za zdí do ofsajdu...?

Reagovat
ACSeRw!n

to chces po mne takhle po vecerech moc

Reagovat
kilobyte

Jo.

Reagovat
OnderCZ

Však často hráči, co ve zdi nejsou drží linii se zdí, aby soupeř nemohl dál než je zeď. To je přece celkem běžná praxe a nepotřebuješ na to všechny hráče do zdi. ;)

Reagovat
Kiss Me Polka!

tak dostaneš jednoduchý gól do prázdné branky poté co si útočící tým prihraje podél zdi na nabíhajícího hrace, a pak do prázdné na na hrace, ktery předtím čekal v ofsajdové pozici

Reagovat
kilobyte

By mě zajímalo, proč to pravidlo vzniklo.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Lemond Laws

Co jsem tak četl, tak je to jedna ze základních otázek na kurzu pro rozhodčí, takže většina to asi ví

A z jednoduché definice proč to vlastně je: Když máš výhodu trestného kopu, nemůžeš z toho mít automaticky nevýhodu - to se prý říká jako poučka

Reagovat
kilobyte

Jasně, ale každé pravidlo nějak vzniklo (z nějakého důvodu). Takže se v minulosti muselo stát, že z toho padlo pár gólů a oni zavedli pravidlo?

Reagovat
Lemond Laws

Tak myslim, že je legendarní to video myslim z PL a z autu jak to hodí brankaři a tomu to projede pod nohou

Tam je ale prý důležité, že se toho nesmí dotknout vůbec

Reagovat
kilobyte

Tak ale tam šlo o to, že nemůžeš dát gól rukou, ne?

Jinak tohle jsem zkoušel jednou na těláku. Neměl jsem komu hodit aut, protože byli všichni obsazení a nebo nebyli do kombinace. Tak jsem to chtěl zkusit hodit na brankáře soupeře (samozřejmě v bráně byl ten nejméně sportovní kluk), že reflexivně tomu míče uhne, míč ho škrtne a bude gól. Tak jsem ten míč vší silou mrdnul po jeho hlavě. Jenže jsem přecenil jeho reflexivní schopnosti a trefil ho do nosu. Ještě jsem dostal pojeb, jestli nejsem mentál.

Reagovat
KoryVCF

seš, nemáš zač

Reagovat
Bakary3

Reagovat
10adam

A byla z toho i poznámka do ŽK?

Reagovat
kilobyte

Nebyla. Ono by to asi znělo blbě. Hodil po spolužákovi aut.

Ale pak se to se mnou vezlo a vše vypadalo jako úmysl. Takže když jsem pak narval učitelku do ksichtu, protože tam byla hrouda písku, tak byla dost nasraná.

Reagovat
10adam

Něco ve smyslu: zranil spolužáka míčem, protože se mu nikdo nenabídl do kombinace

Reagovat
kilobyte

Vždyť to neměl ani zlomený. Jsme hráli s takovým tím chlupatým míčem, který je lehký a měkký.

Reagovat
10adam

Ten byl pěkně na hovno

Reagovat
ACSeRw!n

cool story bro

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

Tohle se jednou stalo v žácích/dorostu našemu brankáři. Nebyl to tedy nepřímý kop, ale kop od brány. Chtěl rozehrát přes celé vápno na spoluhráče, ale ukopl se a dal si "vlastňáka". Opravdu potom následoval roh, takže jsem věděl.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Mass

Reagovat
Salfovic

To grafické znázornění mi nepřijde moc povedené.

Reagovat
Petr325

Reagovat
Csaplárova past

Jsi zastancem klasickych kolacu?

Reagovat
St. Pauli

Zasadne. Uz od dob pana Zelezneho a jeho piplmetru!

Reagovat
srandamač

Taky bych to radši viděl napsané do jednoho řádku, ale nová doba no..

Reagovat
ratusek

takto je to strašně nepřehledné

Reagovat
pawels

Naopak podle mě dost povedený. Dobře znázorňuje přelévání sil mezi stranami.

Reagovat
10adam

Malé OT: celkem dobrý rozhovor s Krejčím v podcastu Forbes. Vím, že podcasty se tady těší velké oblibě

Reagovat
John Obi Mikel

Tak furt mám ve větší oblibě podcasty než Krejčího.

Reagovat
10adam

Jaké třeba?

Reagovat
John Obi Mikel

Stamford Bridge podcast

Reagovat
10adam

To se mi nelíbí už podle názvu

Reagovat
Harley111

Do tohoto pouťáku nasadit Vorel-Vydra,Pešek,Sadílek,Zelený,Solbaken,Wiesner,Ryneš,Tuci,Karabec,Olatunji a prosím nestřídat.

Reagovat
kilobyte

Takže zatavíme všechny naše alternativy na levého wingbeka?

Reagovat
John Obi Mikel

Wtf, podle jakého klíče si napsal pořadí těch hráčů

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
podnebný

Místo Solbakena bych tam dal Pavelku, místo Tuciho Ševčíka a místo Olatunjiho Ševinského.

Reagovat
Harley111

Může být , popravdě kdyby tam Priske dnes poslal kluky ze sparťanskýho béčka byl bych jedině rád. Tenhle zápas je čistě přátelák , zápas o ničem. Přesně to co jsem psal nahoře dnes ve svým podcastu řekl i bookmaker Kovařík-ideálně aby tam poslal béčko. Budou tady mnohem důležitější zápasy Spa-Sla, Spa-Liv,Plz-Spa,Liv-Spa

Reagovat
Coutinho10

jsem na to dnes hodně zvědavej a těším se na to o dost víc než na to ligový derby, protože toto hrajeme doma a karty jsou rozdaný stejně, zatímco v lize ztrácíme

čtu, že bude pískat Rouček, takže za to jsem rád jeden z mála rozhodčích, kterej píská stejně na obě strany, takže tady nemám vyloženě obavu, že by to dopadlo jako na podzim

Reagovat
doshcz

Reagovat
ratusek

ty s tím nepřestaneš? už takhle dopředu?

Reagovat
Coutinho10

jenom jsem chtěl pochválit volbu rozhodčího, nic víc, nic míň

Reagovat
clinger

mě by jen zajímalo kdy naposled v derby rozhodčí výrazně chyboval ve prospěch Slavie. to je snad naposled mingazovka ne? jinak ve prospěch rudých je to snad každá sezóna...tak nevím čemu se tu rudí divej že jsme rádi za možná rovného rozhodčího. ikdyž dneska o moc nejde a v neděli tam čekám Černýho, Hocka nebo Adámkovou

Reagovat
Coutinho10

j jedině ten Mingazov mě napadá

j, v lize už to neponechaj náhodě, tam určo Rouček nebude, takže proto o to víc jsem zvědavej na dnešek

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
kilobyte

Tak ono je to taky tím, že vidíte pomoc ve všem. Třeba Ogbu podkosí Mabila a vy v tom hned vidíte "soft penaltu", která by se neměla pískat.

Reagovat
naheCZ

Tak penalta to byla jasná, stejně jako se měla (zákrok ve výsledku dost podobný) kopat v jednom z těch derby za faul na Jurečku od Sorensena. Ale ono to je jedno, my jsme si ty derby posrali sami, ve svých rukách jsme měli všechny, na rozhodčí se vymlouvat smysl nemá.

Reagovat
Greny

Ale víš jak píská na obě strany že jo ?

Reagovat
kilobyte

Pěknou sračku pískal.

Reagovat
kilobyte

Vysněný rozhodčí a stejně Trpiš pláče, jak na pohřbu.

Reagovat
Coutinho10

ještě jsem neviděl všechny sporný momenty + pozápasový rozhovory a tiskovku, takže nebudu hodnotit do tý doby, nicméně nevím, jestli třeba on ten krok chválil, že bude pískat Rouček, takže klidně křivdu cítit může a i oprávněně

z opakovačky jsem viděl zatím jenom tu penaltovou ruku a Preciada a jeho šlápnutí na Dioufa....btw třeba v dalším pohárovým zápase hráč Liberce na šlapnutí na hráče Zlína redku dostal

Reagovat
kilobyte

Tak on kromě šlápnutí tam pak ještě nakouřil míč do dalšího protihráče. Navíc on se tomu šlápnutí mohl vyhnout na rozdíl od Preciada, pod kterého doklouzal protihráč.

Reagovat
Coutinho10

j to je taky pravda, možná mu to sečetl a nebo spíš za tu druhou věc, ale těžko z toho usuzovat, to by se ten rozhodčí k tomu musel vyjádřit, za co to přesně dal

u Preciada, tak jo, asi v tom dopadu nebyla taková intenzita, takže to nevidím úplně jako zářez, že dostal jenom žlutou oproti minulýmu derby, kdy tam zajel myslím do Provoda nebo koho + ten penaltový skluz...takže za mě asi ok, že včera za toto Preciado nebyl vyloučen

Reagovat
Coutinho10

viděl jsem poločasový studio, pozápasový, rozhovory a kus tiskovky...co se ti konkrétně nelíbí od Trpiše ?

+ je tam jedna situace, o které jsem nevěděl a díky tiskovce se na to podíval a to bylo v 87. minutě, loket do obličeje Holeše ve vápně od Olatunjiho...jasná penalta...proč VAR nezasáhl jako v prodloužení ve váš prospěch po tý ruce ?

Reagovat
kilobyte

Olatunji dostal ještě jasnější loket a taky nic. Proč? Mandous tam přejel myslím Laciho a taky nic. Proč?

Jako stěžovat si po tomhle zápase na rozhodčího? Když víc věcí rozhodnul ve vás prospěch.

Ale je pravda, že oproti Vlčkovi je Trpiš na úrovni.

Reagovat
Coutinho10

napiš minuty, ať se na to můžu podívat, nicméně Trpiš je naštvaný adekvátně, protože min. ta penalta v závěru na Holeše bejt měla, i Kadlec v zajíci v topu se tomu divil a to je co říct

Reagovat
Greny

Jsem zvědav na sestavy kdo nasadí víc náhradníků vyhraje, dneska čekám masakr těžkej a brutální fotbal, pokud bude rozhodčí držet svůj metr jak má v lize normálně tak to prostě bude buď nejlepší derby za x sezón nebo brutální masakr kde půjde o zdraví

Reagovat
Coutinho10

tak uvidíme

SESTAVA: Mandous – Holeš, Ogbu, Zima – Douděra, Masopust, Oscar, Diouf – Schranz, Chytil, Wallem

LAVIČKA: Kolář – Tijani, Provod, Bořil, Ševčík, Vlček, Tomič

Reagovat
romeo351

Masopust?

Reagovat
mrtvej ofsajd

Ogboua bych šetřil na ligové derby a AC...

Hraje furt.

Reagovat
Greny

Tam spíš bude protocenej Wallem a Maso ne ?

Reagovat
naheCZ

Těžko říct, ale že tam možná Maso nastoupí už se zmiňovalo.

Reagovat
Mass

Jak sem slyšel Trpiše chválit Masa na šestce po Pardubicích, tak mi bylo jasný, že má pro něj další novej flek.

Reagovat
Losinho

Oh boi

Reagovat
JackBlack

Sparta vůbec nic nepodcenila, jak si všichni mysleli, že to protočí úplně

Reagovat
naheCZ

Choreo z toho, co se dá vidět, vypadá pěkně

Reagovat
JackBlack

Tuci nenafasoval mikinu

Reagovat
Greny

Diskuze zde???

Reagovat
naheCZ

Olatunji

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele