Ozvěny z Bundesligy: Opatrně, prosím. Kde lze čekat další invaze na trávníky?

10.05.2022, 10:45, aktualizováno 10.05.2022, 10:45
Názory a komentáře
Konec sezóny je zde. Doba radosti i smutku. Zatímco ti veselejší pijí pivo, následně jej v dobrém rozmaru rozlévají všude okolo a po dodání odvahy přelézají plot s cílem dostat se na hřiště, ti rozmrzelejší... dělají vlastně totéž. Zatím jsme byli svědky výhradně radovánek. Naštěstí. Snad to tak i zůstane. Protože lze očekávat, že další nálety na trávníky během následujícího víkendu přibudou.

Nejde o paranormální jev, který by znali pouze Němci. Hordy zpovykaných příznivců pobíhají po hřištích čas od času všude. Přesto Angličané zírali ve čtvrtek na bílé vojsko Eintrachtu poněkud zděšeně. Vždyť ještě nic nevyhráli, co blbnou? Na druhou stranu, zatímco "Orlům” byly tribuny malé, West Ham objevil rytíře, jenž se podivných cizinců pranic nebál. Inu, krizové situace nebývají příjemné, zato ale plodí hrdiny doby.

Hesenské oslavy každopádně spustily víkendovou lavinu, při níž bariéry za bránou rychle přestaly plnit svůj účel. A to i za poněkud pozoruhodných okolností. Na zápas kolínských "Geißböcke” proti Wolsburgu se chtělo dostat až 200 tisíc lidí, a byť hráči 1. FC očekávaný duel nezvládli, ani souběžně hraný zápas v Sinsheimu nedopadl pro domácí mužstvo dle představ. A tak ani u Rýna již nebylo nač čekat. Kolíňané brali útokem všechno... opravdu všechno.

O něco pochopitelnější byl chaos v Gelsenkirchenu. Prohrávat 0:2, následně otočit a postoupit... Schalke ve strhující bitvě dokonalo obrat o 180 stupňů. Před rokem nikdo moc netušil, co se s "Knappen” bude dít. Teď navzdory ztrátě strategického partnera a s tím souvisejícími finančními těžkosti míří zpět mezi elitu. Až srdcervoucí osud hornického klubu. Nespoutaná radost z postupu nicméně způsobila v sobotu večer ve Veltins Areně menší drama. Naštěstí se nic vážného nestalo, ale i tak... pokud očekáváte mohutné oslavy na hřišti, tak opatrně, prosím.

Nuže... kde budou pořadatelé na pozoru v rámci posledního bundesligového kola? Kde mohou počítat s náporem z tribun? U celků bojujících o poháry to bohužel moc šťastně nevyšlo. Freiburg i Lipsko cestují ven a Köln, jak už víme, si vše užil s předstihem. Alespoň berlínská myslivna se může těšit. Zatímco vloni slavil Union historický úspěch se dvěma tisíci šťastnými, letos se na Alten Försterei stoprocentně nenajde jediné volné místo. A kde jinde by se mělo bujaře tancovat když ne na stadionu, který si příznivci sami postavili.

Dramatičtější scénář pro případné oslavy se rýsuje v boji o udržení. Stuttgart sice aktuálně míří do baráže, nicméně na rozdíl od Herthy hraje doma a při srovnání se "Starou dámou” se může chlubit příznivějším rozdílem v celkovém skóre. Takže jestliže "Schwaben” uspějí proti kolínským "Geißböcke” a Berlíňané zároveň dle očekávání padnou v Dortmundu, mají se stuttgarští trávníkáři nač těšit. Pokud by se VfB po sezóně, během níž mu mezi nohy pořád padaly lecjaké klacky, vyhne baráži, bude se Mercedens-Benz Arena otřásat v základech.

Jenže známe Dortmund. Onen nevyzpytatelný celek, který dokáže prohrát zápas, v němž dominuje, který zároveň šťastně uspěje v duelu, v němž tahá za delší konec, a celkově má letošní dohrávku ročníku už dobrý měsíc na háku. Stačí si vzpomenout na poslední domácí klání Borussie, které dle konstrukce BVB nebylo vůbec ničím prestižní. A taky se ozývají vzpomínky na závěr sezóny 2012/13, v němž "Schwarzgelben” mohli o úroveň níž poslat Hoffenheim. Roman Weidenfeller se však nechal vyloučit, Sejad Salihović proměnil dvě penalty a místo TSG putovala dolů düsseldorfská Fortuna. Moment, který němečtí fotbaloví tradicionalisté Dortmundu jen tak neodpustí. Jednou provždy mohl být klid od podivínů z Kraichgau, a ono nakonec nic.

V podstatě dokonalý scénář pro výbuchy rozličných emocí se pro 34. kolo rýsoval ve 2. Bundeslize. Svého času vypadala živá tabulka přímo epicky. Škoda, že to nevydrželo. Ale není všem dnům konec. Už vidíte Hamburk v baráži? Pche, pak máte mizerně krátkou paměť. V roce 2019 prohráli "Rothosen” tři zápasy v řadě včetně klíčového zápasu na půdě Paderbornu. O rok později situaci podobně nezvládli i se šokujícím debaklem 1:5 v posledním kole od Sandhausenu. HSV se zkrátka v krizových momentech lehce rozklepou kolena. Darmstadt se tak už může v klidu připravovat na baráž. Nebo možná rovnou na bujaré veselí, pokud selže také Werder, druhá známá firma ze severu.

Takže... to máme případné oslavy na Unionu, ve Stuttgartu, Brémách a Darmstadtu. K tomu možná nějaké spontánní poděkování či vyřizování účtů i na jiných místech. Zapomeňte tedy na poklidný závěr. V obou Bundesligách se ještě najdou důvody k zapíjení, zpěvu.. i přesazení.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (12)

Přidat komentář
verv

Schalke Nádhernej zápas plnej emocí (plus ten minulej v Sandhausenu). 2 měsíce zpátky bych nevěřil, že se bude slavit postup, a ještě se zápasovým předstihem.

Reagovat
monty25

Reagovat
db18

Reagovat
andrew96

Konečně pořádné derby.

Reagovat
Rudnevs

Legendárny koniec sezony. Na Teroddeho vykričaný hlas sa bude spomínať ešte dlho. A Mike sa spravil nezabudnuteľný už aj ako trener (nie že by doteraz bol zabudnuteľný).

Pre mňa parádne týždne po futbalovej stránke, najprv Frankfurt a teraz Schalke.

Ešte by to chcelo postup Lauternu cez baráž a prípadne i postup HSV. Ten Lautern sa ale bojím, že sa to už zas dojebalo, keď už posledné zápasy o ničom, postúpil miesto nich sprostý Brunšvik a už sa hovorí, že Antwerpen, ktorý bol donedávna za boha, skončí a nahradí ho Miro Klose.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč sprostý?

Reagovat
Rudnevs

Nemám ho rád a najmä postúpili miesto K’Lauternu, ktorému sa to tersz rejme znovu celé zosype.

Reagovat
smazaný uživatel

A je k tomu nějaký důvod?

Takže je reálné, že dalších minimálně 5 let se takto vysoko neumístí? A jak vidíš šance (v %) na postup přes Dynamo?

Reagovat
Rudnevs

Ani nie poriadny dovod, skor su taky nezaujimavy klub a frustruje ma, ze tam Lauternu “zaberaju” miesto. Ale cele to ber trochu s nadhladom.

Co sa tyka Lauternu, uvidime, ako sa vstrebe to trenerske rozhodnutie. Antwerpen (odvolany trener) je prvy trener za poslednych 10 rokov (od cias Runjaica), ktory tam vykonal dobru pracu, minuly rok ich zachranil a tento rok boli opät hore. V poslednych zapasoch to moc neslo, ale tazko povedat, preco ho presne vyhodili. Mozno len impulz pred barazou, ale cital som spekulaciu, ze Antwerpen chcel po sezone odist a tym stratil kabinu. V tom pripade je ten vyhadzov ciastocne pochopitelny. Aby som odpovedal priamo - 5 rokov je dlha doba, ale ak by nepostupili v barazi, tak ich to zas hodi dozadu, cela ta euforia a dobra nalada bude akoby prec a na postup si este nejaku dobu pockaju. Pochybujem, ze by v dalsej sezone opät boli takto hore, zvlast pri pohlade na to, aka vyrovnana je tretia liga a ako sa z nej tazko postupuje.

Sance asi tak 60 na 40 v prospech Dynama. Druholigista ma stale vyhodu a navyse v Lauterne teraz obavam sa ta nalada po poslednych zapasoch a odvolani Antwerpena hodne padla. Na druhu stranu ten rozdiel medzi druhou a tretou ligou nie je az tak velky ako medzi prvou a druhou (kde to az na vynimky vzdy vyhra prvoligista) a Dynamo naposledy vyhralo v decembri, co by mozno trochu mohlo hovorit aj pre FCK, ale favorit je aj tak Dynamo. Nech ma pripadne niekto pourpravi, ak niekto tento rok viacej sledoval Dynamo, ja priznavam, ze ich nasledovanych nemam.

Reagovat
smazaný uživatel

Byl jsem přímo na stadionu s kamarády Čech a Slovenska. Po smolně prohraném zápasu( byli jsme jasně lepší než soupeř ) se oslavovalo sedmé místo a evropské poháry. Do Kolína jezdím hodně dlouho ale tento zážitek mi zůstane dlouho v srdci. Ten kdo to neuvidí a nezažije prostě neuvěří.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

No tak Kaiserslautern odovolal Antwerpena a v baráži ich povedie Dirk Schuster. Wtf

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele