Ozvěny z Bundesligy: Freiburg zůstává sympatický. Možná i víc než dřív

11.04.2022, 17:04, aktualizováno 11.04.2022, 17:04
Názory a komentáře
"Opravdu 20 sekund něco mění? Chcete body a Ligu mistrů zadarmo!” Fotbalový Freiburg to od veřejnosti pořádně schytal. Údajně se chtěl lacině dostat ke kořisti a dalším benefitům. U některých osočujících pak přímo ze dne na den přišel o veškeré sympatie. A za co vlastně? Inu, za to, že chtěl prošetřit, zda se fotbal hraje dle regulí.

Pro přehlednost je žádoucí připomenout, o čem se celý týden diskutovalo. Utkání 28. kola Bundesligy mezi freiburským SC a mnichovským Bayernem spělo k poklidnému závěru. Favorizovaní hosté vedli o dvě branky a nezdálo se, že by vyčerpaní domácí ještě měli sebrat síly na zvrat. Bavoři naopak hodlali příznivý výsledek 3:1 využít k prostřídání a pošetření energie. Na hřiště se tak místo Corentina Tolissa a Kingsleyho Comana měli vydat náhradníci Niklas Süle s Marcelem Sabitzerem.

Jenže zatímco Süle a Sabitzer na trávník skutečně nastoupili, z kolbiště se poroučel pouze Tolisso. Comanovi totiž zprávu o vystřídání nikdo nepředal. Na světelné tabuli se v červené barvě objevilo číslo 29, které sice je s Comanem spjaté, ovšem francouzský křídelník jej nosil na zádech v minulosti. Aktuálně už obléká dres s číslem 11, které se nicméně nikde nerozsvítilo. Coman tak na hrací ploše setrval a Bayern měl toho času na trávníku hned 12 hráčů.

Pro průběh zápasu se naštěstí nic závažného nestalo. Na nesrovnalost téměř ihned upozornil stoper domácích Nico Schlotterbeck, načež situaci konečně začal řešit i tým rozhodčích. Nepříjemné snad bylo jen následné pětiminutové vyšetřování incidentu. Tak jako tak, Mnichované pravidly nepovolenou výhodu 12. muže nikterak nezneužili a po pětiminutovém intermezzu dohráli duel "jen" v jedenácti.

Incident každopádně vyvolal (aby taky ne) velkou pozornost, načež se mediální prostor okamžitě zaplnil spekulacemi, zda neobvyklá situace může mít ještě nějakou dohru. Například v podobě kontumace výsledku v neprospěch zdánlivých provinilců, tedy Bayernu. Vyžral si to ale naopak Freiburg, a to za drzost vůbec chtít nějaké vysvětlení momentu, jenž hru ovlivnil minimálně (tedy až na to pětiminutové čekání v dešti). Banda z Bádenska-Württemberska zkrátka údajně dělala z komára velblouda, či snad dokonce pošilhávala po snadném zisku bodů.

Možná je to ale vše jinak. A není špatné se nad některými vymyšlenými konstrukcemi zastavit, respektive jim dodat více barev než jen černou a bílou.

Mýlka č. 1: Freiburg se odvolal pro to, aby dosáhl kontumace výsledku

Je pravda, že zde si Freiburg zpočátku sám trochu zavařil. Lodivod SCF Christian Streich nad chybným střídáním bezprostředně po konci klání víceméně jen mávnul rukou a dokonce řekl, že si nemyslí, že se klub bude odvolávat. To však byla sobota, v pondělí už bylo vše jinak. Freiburg své právo a lhůtu na odvolání využil a odvolal se u Sportovního soudu Německé fotbalové asociace (DFB-Sportgericht).

Okamžitá linka je tedy jednoduchá: Freiburg hodlá chyby za každou cenu využít ve svůj prospěch. S takovým vysvětlením si vystačil každý, kdo skončil u přečtení titulku, případně se spolehl na znění krátké zprávy tiskových agentur. Mnohem lepší ovšem bylo dopídit se k primárnímu zdroji, tedy sdělení od samotného Sport-Clubu. Ten svůj postoj vysvětlil ambicí nastavit právní prostředí pro podobné případy v budoucnu. Představitelé SCF zároveň cítili z ekonomického i sportovního hlediska odpovědnost vůči stakeholderům - sponzorům a především členům klubu, tedy fanouškům. Jak ostatně upozornil Streich na pozdější tiskové konferenci, Freiburg je e.V. (eingetragener Verein, neboli zapsaným spolkem, který řídí sami členové takového sdružení), v němž má představenstvo odpovědnost vůči svým členům. V tom se e.V. odlišuje od AG (Aktiengesellschaft, akciové společnosti), v níž formální odpovědnost z důvodu držení akcií a jejich libovolným nakládáním odpadá.

Ve stejném prohlášení představitelé klubu zároveň zdůraznili, že proces odvolání je jim proti srsti, neboť do aktivní role je nutí chyby třetích stran. Bez participace Freiburgu by se nicméně celý problém přešel víceméně bez mrknutí oka a potřebné konkluze. A že zapojení Sport-Clubu nebylo motivováno bodovým lupem dokazuje také rychlé přijetí stanoviska sportovního soudu (o něm bude ještě řeč níže). Freiburg ze svého pohledu splnil to hlavní, tedy odpovědnost vůči členům oddílu, načež mu postačilo objasnění situace ze strany DFB. Nikoli dosažení výsledku ve vlastní prospěch.

Mýlka č. 2: Za chybu při střídání může Bayern

Nemůže, byť to není zcela jednoznačné. Pravda, fotbalový svět správně poukazoval zejména na pochybení arbitrů. A skutečně, odpovědnost formálně leží na bedrech sudích. Konkrétně čtvrtý rozhodčí Arno Blos i ten hlavní Christian Dingert měli Sülemu se Sabitzerem dovolit vstup na hřiště až po odchodu Tolissa s Comanem. Stejně tak měli ověřit, zda má Bayern na trávníku stejně hráčů jako Freiburg a pro dovršení svého nešťastného konání se jim nepovedlo ani znovuzahájení hry po pětiminutové prodlevě, kdy duel místo nepřímého volného kopu SCF restartoval míč rozhodčího (byť po něm balón přece jen skončil v držení domácích). Dingert však alespoň správně nepotrestal žlutou kartou Comana, tedy onoho hráče navíc, neboť ten jednoduše za nic nemohl.

Formálně jsou tedy Bavoři z obliga. Přesto mají na všem značný kus viny. Právě týmová manažerka Kathleen Krügerová totiž mylně nastavila číslo 29 místo Comanovy jedenáctky. U velkoklubu světového formátu takové pochybení skutečně zarazí. Ale tak budiž, stane se.

Mýlka č. 3: Bayern si zasloužil stejný trest jako Wolfsburg

Ne, protože Bavoři se formálně neprovinili. Každopádně otázky, proč se Bayern trestu vyhnul a Wolfsburg nikoliv, se rychle hromadily. Proč tedy chybné střídání vedlo k jinému rezultátu než onehdá v DFB-Pokalu?

I k tomu sportovní soud podal vysvětlení. Zdůraznil, že oba případy se zásadně liší. Zatímco "Vlci" v poháru vystřídali neoprávněně pošesté, Mnichované se ke změně na hřišti uchýlili v rámci stále povoleného třetího slotu. Süle i Sabitzer tedy na kolbiště mohli vstoupit a chyba nastala "pouze" u stažených hráčů, což (jak už víme) jde za rozhodčími. Počet střídání v zápase si ovšem hlídá sám klub a rozhodčí mají v takovém případě jen kontrolní roli. Proto byl duel Preußenu Münster s Wolfsburgem, který shodou okolností soudocoval tentýž arbitr Dingert, kontumován v neprospěch VfL, kdežto Bayern svůj incident přešel bez úhony.

Mýlka č. 4: Freiburg přišel o sympatie

Poslední bod se zase vrací k pozici klubu z podhůří Schwarzwaldu. Už bylo vysvětleno, jaké pohnutky stály za jednáním SCF. Přesto ale ještě jednou pro pořádek připomínáme, že kontumace nepředstavovala klíčový impuls. Protože ani sám kouč Bayernu zřejmě nebyl schopen udělat si celistvý obrázek před vlastním mediálním výstupem.

Každopádně i kdyby (opravdu jen čistě hypoteticky) se Freiburg dožadoval změny výsledku, skutečně má kvůli tomu šmahem přijít o veškeré sympatie? Ano, zřejmě by nás to zarazilo, znepokojilo, ale to přece ještě nemusí vést k radikální změně postoje, jak šlo v prostoru sociálních sítí pozorovat. A pokud tak skutečně uvažujeme, měli bychom se zamyslet nad tím, proč nás sebemenší poryv vychýlí z kurzu.

Není nutné s vyjádřením SCF automaticky souznít. Avšak proč hned volit silná slova? Vždyť vedení klubu svou pozici obšírně a především racionálně vysvětlilo. Zejména směrem k těm, kteří si napříč celým starým kontinentem stěžují na nezájem těch nahoře, tedy k fanouškům. A jak vidno, právě od nich vedení taky vyvozuje svou legitimitu. To je přeci dnes, kdy hlavní pilíř ochrany fanoušků v Německu, tedy pravidlo 50+1, čelí soustavnému tlaku, až přímo romantické, ne? Vlastně to v rámci dění z posledních dnů může představovat moment, díky němuž si lze SCF ještě víc oblíbit.

Možná Freiburg mohl posledním činem leckoho popudit. Avšak za jednou viditelnou kauzou se schovává řada kroků, jimiž pod Černým lesem dlouhodobě budují vztah s příznivci. Oblíbená dřevěná chýše, v níž se fanoušci v hojném zápasu scházeli před zápasy i po nich, se v průběhu letošní sezony stěhovala od starého stadionu na ten nový. Sám kultovní Dreisamstadion po vybudování moderní arény neosiřel, nýbrž zůstal domovem pro B-mužstvo i freiburské ženstvo. Dále klub staví na odchovancích, kteří v hlavním mužstvu rostou pod Christianem Streichem, stálicí a živoucím symbolem hlavních hodnot klubu - kontinuity, úcty k tradicím, lokální identitě a otevřenosti všem bez rozdílu pohlaví, rasy či sexuální orientace.

Freiburg je zkrátka pořád sympatický. A jen tak něco jej o tuto nálepku nepřipraví.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (28)

Přidat komentář
DidusIneptus

Ano. Já Freiburg mám rád a fandím mu. Christian Streich je sympatický trenér, je to fotbalový táta svých svěřenců. Má velikou zásluhu na úspěších klubu

Reagovat
smazaný uživatel

Těžce je trápí, že u nějakých lopat, co se ve fotbale orientují tak maximálně v přeboru, přestanou být sympatičtí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Bayern Mnichov se podle zpráv z Polska musí chystat na odchod Roberta Lewandowského. Polský kanonýr měl svého zaměstnavatele informovat, že se dohodl na tříleté smlouvě s Barcelonou, otázkou však zůstává, kdy by do Katalánska odešel, protože v Mnichově má smlouvu do roku 2023. (transfermarkt.de)

Hmm?

Reagovat
Nickname 9

Ne!

Reagovat
Rezan

Jestli jde do zk*rvený Barcelony místo toho, aby se dotáhl na Gerda, tak to mě bude mrzet

Reagovat
Seydou Doumbia

at jde, legenda se nepřekonává

Reagovat
Rezan

podle mě by to byl zajímavý souboj až do konce kariéry Lewandowského

Reagovat
db18

Není to tak, že se dřív jak 6 měsíců před koncem smlouvy nesmí dohodnout s někým jiným?

Navíc to zatím je furt jen hra jeho agenta.

Reagovat
Salfovic

Ano, je.

Reagovat
Rudnevs

Pamätám si, keď sa riešila identita Jattu a vtedy kluby, ktoré prehrali s HSV, podávali sťažnosť. Viem, že na tieto kluby bola potom kritika že nevedia prehrávať a kdesi čosi. Ale fanúšikovia ich hájili, že vraj, že to bolo kvôli tomu, že kebyže by im následne tie body chýbali v boji o postup/záchranu, tak by bolo vedenie klubu žalovateľné za akoby “poškodenie klubu” alebo niečo také. A asi to chceli mať v suchu. Je to zvláštne a je to vlastne celé len taká formalita, asi podobne ako tu v prípade Freiburgu. Zaujimavé, že potom sa objavili kluby ako St. Pauli, ktoré napriek tomu HSV nežalovali. Asi to “riskli” a bolo im jasné, že ich nikto žalovať nebude (prípadne že by súdny spor vyhrali).

Celkovo je to s tými namietkami také zvláštne. Reálne pochybujem, že si kluby, ktoré prehrajú rozdielom triedy myslia, že následnou žalobou zrazu zázračne kontumujú výsledok kvôli jednej neregulernej veci, ktorá na výsledok ani nemá vplyv. Skôr je to asi nejaka právnická finta ako sa ochrániť pred prípadným rizikom nejakych obvinení. Ale zrejme je to aj tak absurdné, keďže pochybujem, že by ich za to niekto žaloval. To by kluby ako HSV či Schalke a ich vedúci boli za poškodzovanie klubu žalovaní nonstop (brať s rezervou - chápem že trebárs počínanie na prestupovom trhu je niečo iné a pri nákupe hráča sa nedá dokázať žiaden zlý úmysel)

Reagovat
JozkokozleJ

Len na okraj, porusovanie povinnosti pri sprave cudzieho majetku. Je to trestny cin. A dosledok to moze mat aj vo vztahu k financaku, u ktoreho nikdy nevies.

Reagovat
ttopi

K bodu 2) kdo měl zkontrolovat zda odejde Coman ze hřiště, když ten má prostě a jednoduše jiné číslo, než 29? Pravda, i ten rozhodčí může mít nějaký papírek se jmény a čísly obou týmů, aby to ověřil, ale asi to nemají, protože nikoho by nenapadlo, že manažerka připraví číslo, které nikdo nenosí. A problém je taky to, že se hráči při střídání již nemusí "křížit" u střídaček, Za mě je tedy chyba primárně na straně Bayernu, protože tou záměnou čísla to bez debat celé začlo. Ale je samozřejmě správně, že je to bez trestu.

Reagovat
mistr129

No tak snad není nic těžkého zkontrolovat jestli stejný počet hráčů odešel jako přišel, v okresních soutěžích je leckde hokejový střídání a taky si to rozhodčí zvládne ohlídat. Tam je jen jeden, tady jsou čtyři.

Jinak bych tohle videl proste na nějakou pokutu pro Bayern, jehož chybou je, že dal špatný číslo na tabuli, ale jak říkám, viníkem že nakonec hrál skutečně ve 12 jsou dle mého rozhodčí

Reagovat
ttopi

Jak píšu, od změny střídání, kdy hráč musí opustit hřiště nejkratší cestou bylo přesně tohle rizikem, akorát se asi ještě nestalo, že hráč ani nevěděl, že má jít ven. Je to určitý precedens, který se musel prošetřit a určitě se tohle v pravidlech nějak objeví.

Reagovat
mistr129

Reagovat
exot12

Rozhodca má pustiť hráča na ihrisko až v momente kedy je striedajúci hráč z ihriska dola. Čo je na tom ťažké? Jeden dole druhý na ihrisko.

Na to nepotrebuješ žiadnu pomôcku.

Reagovat
ttopi

Těžký na tom není nic, ale jak vidíš, může se to stát. Dřív by se to prostě nestalo, protože se hráči nutně museli zkřížit při střídání.

Reagovat
smazaný uživatel

Chyba je primarne na strane rozhodcu. Nemoze byt problem ustriehnut 4 ludi. Aj formalne je zodpovednost za striedania na strane rozhodcu, preto trestat Bayern je podla mna hlupost. To ako keby si chcel trestat timy, ked rozhodca nieco zle odpiska v zapase.

Reagovat
ttopi

Neřeším formální zodpovědnost, ale to, že chyba vznikla špatným číslem na straně Bayernu - o tom prostě není pochyb.

Reagovat
smazaný uživatel

Chyba sice vznikla na strane Bayernu, ale je ulohou a zodpovednostou rozhodcu, aby striedanie prebehlo spravne - on musi odsledovat, ze ked dvaja hraci prichadzaju na ihrisko, tak ho aj ini dvaja opustia. A odsledovat 4 hracov naozaj nie je naracne. Jednoznacne chyba 4. rozhodcu, on je tam presne na to, aby k takymto situaciam nedochadzalo.

Reagovat
ttopi

OK

Reagovat
Mass

Chyba lavičky Bayernu, ale nejde o žádný podvod. Takže bych trestal jen nějakou symbolickou finanční částkou. Medializace není špatná, aspoň si na to dají ostatní větší pozor.

Spíš mě překvapuje, že se to stane zrovna při fotbale, kde je střídání přehledné.

Reagovat
Bastaron

Přehledné už právě není, když se může odcházet ze hřiště kudykoliv.

Reagovat
Anetis92

Trochu OT: Dost čumím na to jak hraje Morávek, pokuď nastoupí aspon ke dvoum zápasům, bude mít odehráno nejvíce za 8let v BL

Ale jako, co jsem koukal, tak mu to furt slušně kope, těch zranění je strašná škoda.

Reagovat
Salfovic

Rosický pro chudé. Ale na odehraný čas už to taková sláva není. Zajímalo by mě, dokdy tam má smlouvu, už je tam 11 let.

Reagovat
Anetis92

Myslím, že smlouvu má do konce sezony, ale už ho tolikrát překvapivě prodloužili, že bych se nedivil kdyby mu zas rok dali.

Pokuď neprodloužej, tak pokuď mu něco nepřistane z Německa, tak konec kariéry. Myslím, že mlvuil o tom, že už chce zůstat jen v Německu.

Reagovat
Dufan

Za mě teda spíš pro Freiburg . Vše vysvětlují a spíš berou na sebe to , co by někdo musel v budoucnu.

Bayern ani rozhodčí bych nijak extra netrestal, nebo ne finančně. Něco jako společné školení jejich lidí, co dělají tuto registraci, plus rozhodčí. Zameteno.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele