Ozvěny z Bundesligy: Kick to Survive

06.05.2022, 13:58, aktualizováno 06.05.2022, 13:58
Názory a komentáře
Snaha vyhnout se všemu rozumbradování skutečně byla. Ale nešlo to, okolí mocně zatlačilo. A tak nastal čas rovněž popřemýšlet, co s nudnou, jednoznačnou Bundesligou dělat. A ejhle, přišlo to: uděláme televizní show pro široké publikum. Nebudeme sahat na produkt jako takový, pouze jej zviditelníme. Méně Bayernu, zato více Bochumi? Jistě, to Netflix uživí. My mu s popularizací soutěže rádi pomůžeme.

Je třeba přiznat, že myšlenka na natočení seriálu popularizujícího německou kopanou vznikla na jiné půdě. Konkrétně v podcastu Gegenpressing, v němž se reportéři webu Transfermarkt Manuel Veth a Stefan Bienkowski s tímto nápadem přišli. Nakolik lamentovali vážně a nakolik spíš vtipkovali, toť otázka. Avšak proč ideu vytvoření fotbalové obdoby série Drive to Survive nerozvinout?

Sami sebe se zeptejte: jak moc vás svět formulí dříve zajímal? A jak vás pohltil po zhlédnutí Drive to Survive? Existuje řada fanoušků Schumachera či Häkkinena, kteří ovšem v jistém čase nehodlali dále trávit nedělní odpoledne čučením na 20 jezdců jezdících necelé dvě hodiny pořád dokola. Teď se ale na gauč zase rádi svalí.Dostalii impulz prostřednictvím seriálu odkrývajícího závojj, pod nímž se ukrývá motosportový kolotoč. Žádné ohrané záběry na stupně vítězů a stříkající šampaňské. Namísto nich pohledy do paddocku, kokpitů, jednání, zákulisních hrátek.

Série Drive to Survive změnila Formuli 1. Dokázala by její bundesligová napodobenina totéž? Vytváření paralel bývá často ošemetné, ale zkusme: Bundeslize podobně jako svého času formuli chybí šmrnc na čele, kvůli čemuž se potýká s nezájmem fanoušků, především těch zahraničních. Stále však má pořád co nabídnout. Vždyť celá soutěž není jen o honbě za Meisterschale. Plné tribuny, rychlý fotbal, specifická kultura... to vše si pozornost zaslouží.

Je tedy natočení seriálu dobrým či špatným nápadem? Jde o příliš citelný zásah do komfortní zóny, kterou si v Německu pěstují? Nevíme. Přesto s dovolením nabízíme libovolným tvůrcům (snad zábavný) scénář a zároveň jakéhosi průvodce letošní bundesligovou sezonou. Pravidelní čtenáři Ozvěn poznají, že značně kopíruje zdejší články. Aby taky ne, 10dílný Kick to Survive má totiž rovněž mířit na všechny možné perličky, silné příběhy. Aneb jak ladně přetvořit nudný narativ na zábavný. Jak bundesligový ročník 2021/22 přiblížit všemu lidu.

Takže pojďme na to. A pokud máte lepší nápady, jak případnou sérii utvořit, určitě se s nimi podělte. Zásobník se vždy hodí.

Epizoda č. 1: Vítejte zpět

Déle než rok chyběli. Týmy se na ně nemohli spolehnout. Ohlušující ticho nesnesitelně připomínalo celosvětovou zdravotní krizi. Avšak konečně je situace lepší. Jsou zpět, byť ne v kompletním počtu. I to je ale znát. Vítejte zpět, fanoušci. Vlajky, chorály, pivo... vše je zase na ochozech. I hráči díky celému veselí pookřáli. Mönchengladbachu hned na úvod celosezonního bundesligového programu narostou křídla. Bayern v úvodu vůbec nestíhá. Nakonec ale vyrovnává, načež se spouští oboustranná honba za vítězstvím. Skončí patem, ovšem na večer, kdy tribuny konečně ožily, se ještě chvíli bude vzpomínat. Hned druhý den se ale rozzáří i největší německý stadion. Dortmund smázne Frankfurt, přičemž mohl dát i víc než pět branek. Další fantastický výkon, pod který se jednoznačně podepsala ta nejlepší droga - elektrizující atmosféra. Sezona 2021/22 právě začala.

Epizoda č. 2: Pořád cizí

Přišel s velkými očekáváními. Myslitel, který se dlouho učil pochopit německý fotbal a vše okolo něj. Salcburský prolog mu vyšel, a tak nadešel čas na velký krok. Jesse Marsch dostal šanci v ambiciózním Lipsku, v němž se snaží prosadit své. Dominance na míči, krátké přihrávky, postupný útok... to vše lze ve hře "Roten Bullen” okamžitě pozorovat. Jenže dobré výsledky se moc nedostavují. Neúspěch v Mainzu i Wolfsburgu, debakl od Bayernu. Tak je tedy Marsch na Bundesligu připraven nebo ne? Zatím jen posiluje předsudky vůči Američanům ve fotbale. Takový německý Ted Lasso. Lipsku se mezitím dál nedaří, načež se Marsch s Bundesligou skutečně loučí.

Epizoda č. 3: Je tohle zodpovědnost?

Ať už dobrovolně či pod tlakem okolí, většina hráčů podstoupila očkování proti koronaviru. Najdou se však i vzpurní. Dychtiví novináři z Bildu dokonce odhalí skupinku neočkovaných z Bayernu, v níž kupodivu figuruje také Joshua Kimmich. Ten se svůj postoj snaží jakž takž racionálně obhájit, i tak ale rozděluje společnost na dva tábory. Mezitím se v Německu horší situace a zpřísňují se podmínky pro občany. Pokud chce fanoušek na stadion, musí splnit "3G”: buď je očkován, prokáže se negativním testem, anebo koronavirus nedávno prodělal. Proč Kimmich může a my ne? Na rozdíl od většiny populace má středopolař vždy možnost se jednoduše otestovat. Napětí dál roste. Řada tzv. ultras s restrikcemi nesouhlasí, avšak počty pozitivních případů rostou. A ribuny zase osiřely. Na Bundesligu padla tma.

Epizoda č. 4: Stěhování

Podzim hýří všemi barvami a Freiburg se probouzí do dalšího kouzelného dne. Čistým městem na úpatí Schwarzwaldu brázdí jako vždy cyklisté dojíždějící do školy či za prací. Různé zájmy se však spojí v momentě zápasu milovaného Sport-Clubu. Společně sledují precizně zahranou standardní situaci Vincenzem Grifem, která zapadla k tyči a zajistila výhru nad Dortmundem. A společně si všichni libují, jak se mužstvu vyplácí osobitá práce. Ideální mix lokálnosti a otevřenosti a produkce talentů pod vedením charismatického kouče Christiana Streicha drží skromný Freiburg dlouhodobě mezi smetánkou. Spojené město však musí zvládnout jeden těžký krok: opustit milovaný, avšak pomalu nevyhovující svatostánek. Dojemné loučení dohání k slzám i samotného Streicha.

Epizoda č. 5: Nečekaný karneval

Na jaře se šťastně zachránili, problémy ovšem přetrvávají. U Rýna sice našli trenéra, pro změnu však dál schází sportovní ředitel. Tým před sezonou spíš oslabil než posílil. Jasný kandidát na sestup? Kdepak. Steffen Baumgart se svou bekovkou naprosto pobláznil celý Köln. "Geißböcke” se pod svérázným lodivodem ničeho nebojí a nečekaně sbírají body. Takový Anthony Modeste vypadal před rokem na odpis, v Kristových letech ale jako sám mesiáš vstal z mrtvých a svými hlavičkami umlčuje jednoho protivníka za druhým. Mezitím se porýnská metropole chystá na tradiční karneval. Jak jej fotbalisté oslaví? Dechberoucí partií proti Lipsku, která nabídla "pouze” dva góly, ovšem nespočet šancí a strhujících momentů. Tento Köln neskomírá, tento Köln žije naplno.

Epizoda č. 6: Prach se rozplynul

V minulosti otravná mucha, která velice nic nedokázala, i tak se ovšem pořád pohybovala nepříjemně blízko. Nedávno zase šedivá princezna zamčená v druhé nejvyšší soutěži. Teď ale našla klíč a chystá se zase strašit. Ovšem pozor, tentokrát má něco do sebe. Začíná to zpěvem městského chvalozpěvu od Herberta Grönemeyera a pokračuje to na hřišti. Famózní sólo Gerrita Holtmana, skvěle chytající i (občas nepřesně) penalty kopající Manuel Riemann, Miloš Pantović a jeho čuch na trefy z dálky... a oslavný kankán najednou zní po gólech každý zápas. Bochum už není divnou myší z industriálního Porúří. Prach se zvedl a odhalil překvapivou krásu VfL.

Epizoda č. 7: Patří budoucnost hlavnímu městu?

Plány, investice, příchody poměrně zvučných jmen. Berlínská Hertha se před lety vydala na cestu k výšinám. Pořád ale naráží na klacky pod nohy, které ji sráží. A to i letos. První body získané až ve čtvrtém kole, následně však další porážky. Pál Dárdai u kormidla znovu končí, avšak náhrada v podobě Tayfuna Korkuta vyvolává rozpaky. Má Hertha vůbec nějakou vizi? Co dělá sportovní ředitel Fredi Bobic, který do hlavního města dorazil s velkou pompou v létě? Fanoušci chtějí odpovědi, proslýchá se, že investor Lars Windhorst už nemá mnoho prostředků k dispozici. Zvláštní stav se dál odráží ve výsledcích. Obrana zcela kolabuje, načež i Korkut dostává padáka. Je to jasné, místo boje o evropské poháry se Hertha bude znovu klepat o záchranu.

Epizoda č. 8: Ti v pozadí

Nejsou vidět. Neběhají na hřišti, neposkakují u střídaček. Chod bundesligového klubu se však bez nich neobejde. Sportovní manažeři a ředitelé hrají v německé kopané nezbytnou roli. Sledují hráče, skládají mužstvo, ohlížejí se na stav v klubové kase. Jde o důležitou a prestižní práci. Ale taky stresující. Neúspěch není přípustný. Na každého jednou dojde. I na Maxe Eberla, který svým umem vybudoval z Mönchengladbachu kvalitní značku reprezentující Bundesligu i na mezinárodní scéně. Nic ovšem netrvá věčně. Poslední měsíce a roky nevycházely úplně podle plánu a Eberl měl z toho všeho těžkou hlavu. Musí si odpočinout, byť jej práce v Borussii pořád bavila. Loučí se s milovaným prostředím, loučí se v slzách.

Epizoda č. 9: Věčně druzí

Deset let uplyne od památného finále Ligy mistrů, v němž na sebe narazila dvě německá mužstva. Dortmund versus Bayern. Zdálo se, že Bundesliga určuje trendy evropské kopané. A že právě zmíněné celky se budou střídat na piedestalu. Jenže Mnichované již deset let odmítají nejvyšší stupínek opustit. Borussia by ráda provedla protiútok. Každý rok se na něj chystá, avšak téměř pokaždé jí brzy dojdou síly. Dortmund je pořád kvalitním týmem, pořád patří k tomu nejlepšímu v Bundeslize. Ale už dávno není tím úplně nejlepším. Opakují se kiksy v obraně i hledání nástupce legendárního Jürgenna Kloppa. Žádná terapie nefunguje, pořád se musí sklánět před Bayernem. Letos dokonce na vlastní oči přihlížel jeho mistrovské korunovaci.

Epizoda č. 10: Vítězové a poražení

Desetiměsíční zápolení se blíží ke svému konci. Ten, kdo celou dobu jen nečinně přihlížel, má poslední šanci na záchranu sezony. Začíná bilancování. Kdo uspěl, kdo splnil své plány? Kdo naopak vyhořel? V Mnichově už se o nic nehraje, stejně tak i ve Fürthu. Zatímco první slaví, druzí beznadějně padají. Jinde se ovšem rve do poslední chvíle. Lipsko se na jaře parádně rozjelo, avšak i tak nemá Ligu mistrů jistou. Podobně totiž válí také Freiburg. A co Köln, dočká se zasloužené vstupenky do Evropy? Živo je také na druhém pólu tabulky. Slaboučký Bielefeld dělá co proto, aby se ještě chytil stébla. Stuttgart během ročníku doplácel na marodku, teď ale hodlá potvrdit kvalitu. Kdy se rozhodne? Až poslední týden, v posledních minutách?

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (12)

Přidat komentář
wwwx
Reagovat
Rudnevs

Ako fanúšik F1, drive to survive ma až tak nebaví a je to skôr pre ľudí, ktorí to predtým nepozerávali. Takí tí og fans to moc nemusia. Celkovo tým podľa mňa trošku pokazili čaro F1 a dostávajú sa k tomu ľudia, ktorí sa tomu nerozumejú. Nehovoriac o tom, že z komára robia somára a častokrát preženú mnohé veci (napr. rivalita medzi Norrisom a Sainzom). Plusom je akurát to, že to môžu fanúšici pozerať i s frajerkami a že sa vďaka tomu stal Günther legendou. A musím uznať, že to atraktivite dosť pomohlo.

Ale veľmi zaujímavý článok

Reagovat
widlak

A teď by mě zajímal původ spojení "dělat z komára velblouda", protože ve slovenštině je to rozhodně zajímavější slovní hříčka

Reagovat
Simik22

Souhlasím, F1 sleduji už více než 15 let, avšak Drive to survive mě vůbec nebavilo, přišlo mi to jako zbytečně bulvární hledání jakékoliv senzace za cenu nesmyslného zveličování a opakování základních obecně známých faktů. Ale pro lidi, kteří se o F1 tolik nezajímají, to aktraktivní být může, podobně bych to viděl i s obdobným případným seriálem o Bundeslize.

Reagovat
andrew96

Nejsi cílovka a ani u podobného seriálu o BuLi bys nebyl. Já třeba vypadl ze sledování F1 někdy v době, kdy Vettel vyhrával první šampionáty, načež jsem se k ní vrátil právě skrze DtS. Pak jsem celkem bedlivě sledoval sezónu 2020, načež mě následná DtS už nebavila, tu poslední jsem s díky odmítl. Takže jo, seriál má přesně ty problémy, které popisuješ.

Reagovat
penepi

Posledné dve sezóny DtS boli o hovne, ale vďaka 2019 a 2020 sa k F1 dostalo strašne vela mladých fanúšikov. V tomto Liberty Media spravili skvelú robotu.

Reagovat
Arne

F1 jsem sledoval naposledy před 20 lety a Drive to survive neznám, ale nějaký zákulisní náhled by nebyl špatný... Mám teď na mysli něco jako All or nothing, viděl jsem Tottenham a Juventus a musím říct, že jsem to hltal.

Obecně ale bundeslize pomůže jen jedno, a to boj o titul... Ano, soutěž nabízí spoustu zajimavých příběhů a témat a není to "liga o ničem", ale podle mě nemá smysl lhát si do kapsy - boj o Schale by byl zdaleka to nejzajímavější... Když si vzpomenu na nultá léta, kdy jednou vyhrál Bayern a jednou někdo jiný (zjednodušeně řečeno), kdy se sem tam hrálo o titul do posledního kola, někdy do posledních minut, tak tohle nemůže nic nahradit. Sezóny 06/07 a 08/09 (ačkoliv bych tehdy byl šťastný, kdyby to vyhrál Bayern místo VW) byly fantastický a pak Kloppo s jeho BVB zrovnatak. Nevím, zda se tohle někdy vrátí...

Jinak docela se divím, že už i předposlední kolo musí být rozparcelovaný do x hracích časů... Chápu, že se na tom kluby dohodly v roce 2020 zřejmě v největší finanční tísni, ale není to dobře. Arminia musí hrát na výhru za každou cenu, té by očko do Berlína/Mnichova asi nepomohlo, ale co třeba bude dělat Hertha zítra za stavu 1:1? Bude jí to stačit na přímou záchranou, nebo by se měla hnát za výhrou, protože Stuttgart překvapí zchlastaný Bavory? O bojích o Evropu, kde různých scénářů je asi mnohem víc, ani nemluvím...

Reagovat
db18

Bohužel mi přijde, že to je spíš problém klubů mezi druhým a čtvrtým místem... Bayern letos předvedl hodně zaváhání a tehdejší VfL nebo BVB by v pohodě dokráčeli k titulu bez nějakého napínavého souboje (ale taky je možné, že v takovém případě by Bayern nevystupoval tak laxně...)

A přijde mi taky dost strašidelný, že je BVB v klidu druhé a Bayer si nakonec v předstihu zajistí LM, když si taky vzpomenu jak a kde všude ztráceli... (hlavně Bayer, který v jednu chvíli neudržel žádné vedení...)

Reagovat
db18

jediné co je dobré, je skutečnost, že kluby "porušující" 50+1 taky nejsou konkurencí, takže o investorech (kteří jsou v polední době spíš odstrašujícícm případem: HSV, Hertha, Turkgucu, Uerdingen...) nebude snad už řeč

Reagovat
Arne

Mrkni se, kolik bodů ale tehdy získával mistr... Bayern jsem neprocházel, ale pouze BVB 2011 mělo něco přes 80 bodů, jinak ani další jejich dva tituly v tomhle tisíciletí, ani VW, ani VfB by se ani letos na Bayern nechytali.

Reagovat
db18

Jo, Stuttgart vlastně tehdy chytil tu sezonu, kdy byl Bayern hodne v hajzlu (na poměry Bayernu teda) a dostal se jen do poháru UEFA... VfL mam teda zafixovaný jako dominantnější. 69 bodů je dost bída. Ale tehdy zas byl asi i nepříjěmnější spodek tabulky, kdy třeba Cottbus sem tam obral tým ze špičky.

Reagovat
Arne

Jo, přesně tak... Dneska se dole stačí motat kolem 30 bodů a už můžeš doufat v záchranu, v 98 nebo 99 sestoupilo Karlsruhe s 38 body, to dneska stačí úplně na pohodu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele