Ozvěny z Bundesligy: Němečtí útočníci, kde jste?

19.10.2023, 17:24
Názory a komentáře
Do německé reprezentace se dostane kdekdo. I hráč, který dosud většinu své kariéry strávil v nižších soutěžích. Kevin Behrens si splnil něco, o čem se mu snad ani nesnilo. Ještě před pár lety by se šance v bílém dresu asi nedočkal. Časy se ovšem mění a kvalitní německý útočník se stal vskutku nedostatkovým zbožím.

Elitní německé klubové soutěže sice stejně jako v jiných zemích v předešlých dnech odpočívaly, to ovšem nebrání tomu dál se zabývat děním v nich. Ostatně po opožděném startu vydávání Ozvěn máme co dohánět.

V těchto dnech se nabízí rozebrat téma pokrývající jak nejvyšší německou soutěž, tak také reprezentaci. Německá Nationalelf má totiž za sebou první sraz pod novým koučem Julianem Nagelsmannem. Ještě před samotnou seancí národního týmu se veřejnost podivovala nad zbytečně dalekou cestou do USA, kde Nagelsmann a spol. odehráli dvě přípravná utkání. Dnes už se však dlouhý trip uprostřed rozjeté sezóny moc neřeší, neboť téměř všichni sepisují a rozebírají své dojmy z představení Nationalelf.

Nagelsmann na palubu přibral i pár nováčků. Mezi nimi také Kevina Behrense, útočníka, který se v Bundeslize poprvé objevil ve svých 30 letech. Dnes už má za sebou také pár minut v dresu německé reprezentace. Jakkoli je Behrensův kariérní vzestup pozoruhodný a až dojemný, poukazuje zároveň na marné německé hledání elitního útočníka.

Tento problém řeší na západ od ČR už nějakou dobu. Nástupce Miroslava Kloseho či Maria Gómeze zde nemohou najít. Rozruch vyvolalo už loňské povolání Niclase Füllkruga na mistrovství světa. Füllkrug toho času vévodil tabulce bundesligových střelců, na jejímž čele nakonec vydržel až do loňské sezóny. Podobně jako v případě Behrense se ale první pozvánky dočkal poměrně pozdě, těsně před třicítkou. Byť na rozdíl od forvarda Unionu Berlín už měl v německé kopané své jméno.

Nelze se ubránit dojmu, že povolávání zkušených Füllkruga s Behrensem je znouzectnost. Že nikdo lepší a kvalitnější k dispozici není. A taky že tomu tak je. Naděje vkládané do Kaie Havertze či Tima Wernera pomalu umírají a stárnoucí Thomas Müller, jenž navíc nikdy nebyl čistokrevným hroťákem, zase dostává čím dál méně prostoru i v mnichovském Bayernu.

Zranění i příliš mladí talenti

Vyhlídky do budoucna ovšem moc růžověji nevypadají. Část německých fotbalových fandů se upíná k Mërgimu Berishovi. Ten si v uplynulém ročníku udělal jméno Augsburgu a rozhodl se dát košem zemi svých předků Kosovu, což na balkánském poloostrově nesli dost nelibě. Berisha tak letos v březnu poprvé navlékl dres Nationalelf, momentálně se však horko těžko probíjí do základní sestavy Hoffenheimu. A taky jemu je "již” 25 let. Čas tiká neúprosně.

Hned několik talentů produkuje v posledních letech Mainz. Už na jaře se dvěma bundesligovými trefami uvedl 18letý Nelson Weiper, momentálně se zase slibně ukazuje o rok starší Brajan Gruda. Oba nicméně ještě mají svůj čas. V tuto dobu už měl naopak excelovat jiný talent "Nullfünfer”. Jenže někdejší kanonýr německé reprezentace do 21 let Jonathan Burkardt tráví poslední měsíce převážně na marodce, což jej v rozletu pochopitelně dost limituje.

Zdravotní trable brzdí i Lukase Nmechu z Wolfsburgu, další někdejší mládežnickou hvězdičku. To Youssoufa Moukoko má stejně jako Weiper s Grudou vše teprve před sebou. Forvard Dortmundu už nakoukl i do seniorského výběru reprezentace, víc prostoru ale dostává v kategorii U21. Tudíž ani on není momentálně kandidátem číslo jedna na post Nagelsmannova vyvoleného střelce.

Tím by se podle výsledků z USA mohl stát Füllkrug, jenž se prosadil proti Mexiku i domácímu výběru. Pořád se ale nejedná o hráče, o jehož kvalitách by němečtí fandové byli skálopevně přesvědčeni. Navíc ani on nebyl v posledních týdnech vždy fit. Kdo se tedy v Nationalelf postaví na hrot v případě Füllkrugovy absence?

Problém je s vícero posty

Nabízí se ještě jedno jméno, které dosud nepadlo. Maximilian Beier prožívá vynikající vstup do bundesligové sezóny, v níž se v sedmi zápasech od srpna dosud prosadil pětkrát. Minulý týden sice reprezentoval výběr mladých Němců, nicméně ve svých 21 letech už míří i výš. Doprovodit jej případně může spoluhráč z Hoffenheimu Marius Bülter, což je ovšem podobný případ jako Behrens. Nicméně vzhledem k nastavenému trendu povolávání "staříků” by pozvánka pro bijce TSG moc nepřekvapila.

Pořád ovšem platí, že zas tolik kandidátů do útoku Naglesmann nemá. Dál si sice stojím za tím, co jsem napsal po loňském výbuchu v Kataru, tedy že větší potíže řeší Nationalelf v zadních řadách. A ani v minulých dnech v Hartfordu a Filadelfii se obrana nevyhnula zbytečným chybám, které způsobili zejména Niklas Süle s Jonathanem Tahem. Zároveň mně nepřijde, že by se vedle nedostatku hroťáků hovořilo podobně hlasitě také o hluchém období mezi třemi tyčemi.

K ideálu má ovšem situace na trhu německých forvardů daleko. Snad budou Leroy Sané, Florian Wirtz, Jamal Musiala či vycházející star Schalke Assan Ouédraogo pod hrotem tak dobří, že Füllkrugovi, Behrensovi nebo komukoliv jinému postačí stát před bránou a doklepávat balóny od talentovaných záložníků/křídelníků.

Anebo přece jen dojde k zlepšení. Už o víkendu dostanou potenciální útočníci Nationalelf další šanci ve svých klubech.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (17)

Přidat komentář
Rudnevs

Som rád, že Nagelsmann narozdiel od svojich predchodcov povoláva aj hráčov ako je Behrens. Stále lepšie útočníka z Unionu, než žiadneho útočníka a nemať žiadnu alternatívu k trápiacemu sa Havertzovi či Gnabrymu. Asi by pre pána Flicka bola hanba mať ako hlavného útočníka niekoho z Unionu či Brém, ale akonáhle niekto hral za Bayern či Dortmund, mal skoro garanciu pozvánky. Ako kedysi Thilo Kehrer, len kvôli PSG vo svojom CV. Do reprezentácie by sa malo povolávať podľa formy a výkonov, nie podľa veku či klubu, za ktorý ten hráč hrá. Keby mal Behrens túto formu v 23, zrejme by ho chcel aj Bayern, ale v tridsiatke Bayern proste takého hráča nekúpi, to už kluby moc nechcú, ale reprezentácii to až tak cadiť nemusí, nakoľko tam do tých súčasných výberov nepotrebujú hráčov “pre budúcnosť”.

Reagovat
kattos

Však se předtím nebáli povolat takového Füllkruga

Reagovat
smazaný uživatel

Nehrál Füllkrug ještě minulou sezónu v Brémách?

Reagovat
Martin9719

Dle mě, poslední co DFB potřebuje jsou primadony a hráči co nedávají do hry maximum. Od toho se musí odrazit a kvalita už se potom projeví. Beier by mohla být časem nová jednička v útoku. S tím Bayernem to nemusí být tak úplně pravda viz Pizzaro nebo Wagner. To byli samozřejmě do útoku záskoky, což teď plní s Kanem Choupo a 3 útočníky asi Bayern nepotřebuje, ale i tak se podobný přestup může stát.

Reagovat
Hurrikane

Do reprezentácie by sa malo povolávať podľa formy..

Probud se z toho snu.

Reagovat
patas92

A to jsme jim ještě nechali Selkeho

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
vladino10

Je to celkom funny ako sa všade rieši ak chýba útočník, ale ak nejaký tím nemá krajného obrancu, tak o tom nestekne ani pes

Za mňa si Fullkrug plní svoju úlohu, dáva góly keď naskočí a ak bude nemcom všetko ostatné fungovať (k čomu majú zatiaľ ďaleko), tak Niclas problém rozhodne nebude. Ak sa nezrani.

Reagovat
raduinho

V Argentině.

Reagovat
Werkrider

Podle mne nemá Moukoko v repre co dělat z chemistry pohledu.

Proč si na přípravu nevezmou Teucherta nebo Acheho? Klidně bych dal šanci i Glatzelovi když ji dostal Behrens.

Reagovat
Rudnevs

Teuchert býval kedysi celkom talent v mládežníckych výberoch, ale príde mi, že sa dosť zasekol. Ache teraz za Lautern nehrá zle, ale asi až na repre to úplne neni. O Glatzelovi sa aj hovorilo, ale zas je tam proste tá druhá liga plus ten vek. Títo hráči sú až za Behrensom za mňa. Ten Beier vyerá nádejne, ak udrží formu.

Reagovat
Salfovic

To by byl v Německu pěknej povyk, kdyby brali do repre hráče z druhé ligy

Reagovat
Rudnevs

Tak už sa to párkrát stalo…

Reagovat
vladino10

No ja neviem, ale len keď sa pozrieš na Terodde v 2. BL vs Terodde v 1. BL tak ti bude asi tak nejak jasné, prečo v repre nie sú hráči z druhej BL...

Reagovat
Rudnevs

Pozor pozor.. ide najmä o štýl hry tímu a o štýl hry Teroddeho. Povedzme trebárs Köln, v druhej lige kraľovali, strieľali jeden gól za druhým, mohli si dovoliť hrať ofenzívne, Terodde bol jasná jednotka v útoku, hrali to všetko na neho. Potom postup a bum, defenzívny štýl hry, však sa treba zachrániť, typický hroťák je zrazu na škodu, treba tam silovejšieho a najmä atletickejšieho hráča na pressing a protiútoky… Ten rozdiel medzi ligami nie je natoľko veľký, aby bol jeden hráč v jednej lige za totálneho kráľa a v druhej za losera. Ide skôr o to, akým štýlom tie tímy hrajú, akú dôveru mu dajú a aké lopty mu posielajú. Hrať Terodde za útočný tím v prvej polovici tabuľky, tak by bol platný aj v BL. Teda aspoň svojho času určite, teraz už ťažko povedať, už je fakt veľmi starý a ani tá 2. BL mu už až tak nejde (ale to môže byť aj tragickým tímom, za ktorý hrá).

Reagovat
Rudnevs

Inak, v juniorke má BVB Parisa Brunnera, to je údajne veľký talent, je to hrotový útočník, 1,86m už v sedemnástich, rto znie celkom nádejne. No ale akurát včera bol suspendovaný.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele