Ozvěny z Bundesligy: Fotbal v Lipsku? Hrůza. Kam pojedeme příště?

01.11.2023, 08:39
Názory a komentáře
Red Bull Arena (© AFP)

Po výhře v derby nad Mönchengladbachem schytal Köln ostudný debakl. Stalo se tak v Lipsku, čemuž jsem osobně přihlížel. Z výkonu hostů skutečně bolely oči, o to víc se však těším na nápravu. Nejlépe někde, kde se bude pořádně fandit. V Lipsku to ze zjevných důvodů nejde.

Poměrně nedaleko od hranic s ČR působí špičkový bundesligový klub. Hraje zábavnou kopanou, dává prostor mladíkům. Působí svěže, moderně. A taky přístupně - na rozdíl od mnichovského Bayernu, který rovněž sídlí "za humny”, se na jeho zápasy lze snadno dostat.

Zároveň je to - poměrně s přehledem - nejnenáviděnější německý fotbalový oddíl. V řadě ohledů jednoduše nezapadá. Což se odráží v oné přístupnosti (vyprodaný stadion není samozřejmostí) a taky v nevoli fanoušků jiných bundesligových mančaftů do Lipska vůbec cestovat. Zatímco v jiných arénách se o skvělou atmosféru starají kotle domácích i hostujících příznivců, v největším městě Saska zní chorály převážně jen z jedné tribuny. V rohu vyhrazeném hostujícím fans totiž ultras často absentují. Lipsko prostě bojkotují.

I s tímto vědomím jsem se do Saska vydal. A to právě do sektoru pro hosty. Díky přátelům z Cologne Slovakia, slovensko-českého fanklubu podporovatelů 1. FC Köln, jsem měl možnost zjistit, jak moc je to Lipsko vlastně zkažené. A jak moc se v něm (ne)fandí.

Výborně, parkovat lze přímo u stadionu

Sobotní čas výkopu v 18:30 je pro mě jakožto Moravana velice příznivý. Nemusím si přivstávat, naopak při dobrém spánku čerpám síly na dlouhou cestu za volantem. Během ní se přesvědčuji, že nejvytíženější tuzemskou dálnici využívají řidiči ve velkém i o víkendu. Není to tedy úplně pohodlná cesta s možností odpočinku. Komplikaci navíc způsobují silničáři na Pražském okruhu, kteří mě najednou odklání na exit. Po kolečku na kruhovém objezdu se vracím zpět, následně mě ale rádio informuje o uzavírce okruhu trvající i následující den. Nu, zpátky asi pojedu přes Barranďák.

Nepokračuji nejkratší trasou přes Drážďany, nýbrž jedu ještě víc na západ. Nejprve totiž mířím pod nejvyšší vrcholy Krušných hor, kde se setkávám s dvěma kamarády, s nimiž následně cestuji dál do Bundesrepublik. Ještě předtím se zase jednou podivuji nad absencí adekvátní dálniční sítě v naší republice. Přesto se do Karlových Varů jede celkem svižně, což přičítám příjemnému profilu silnice. Šťastní lidé, tito Západočeši, říkám si při komparaci tamní vozovky s "našimi” serpentinami v Buchlovských horách.

Dorážím na místo srazu. Jsem upřímně rád, že dál už neřídím já. Alespoň se můžu kochat malebným krušnohorským podzimem. Rozhodl jsem se, musím zde někdy na dovolenou. To už ale sjíždíme do údolí na saské straně hor. V autě mezitím plyne konverzace. Jelikož jsme se dlouho neviděli, oživujeme si, jak jsme se vlastně dostali k Bundeslize, potažmo kolínským "Effzeh”. Různé generace, různé zajímavé příběhy. Sledování německého fotbalu je vždy inspirativním zážitkem.

Před Chemnitzem (pro staromilce Saskou Kamenicí) najíždíme na dálnici, která nám cestu do Lipska výrazně urychluje. Čas dojezdu na navigaci přesto stoupá. Zřejmě se ucpává okolí Red Bull Areny, do níž sami míříme. V samotném Lipsku se přesvědčujeme, že tomu tak skutečně je. V okolních ulicích marně hledáme místo k zaparkování. Fascinuje mě, že radnice německých měst na jednu stranu pečlivě stráží emisní zóny, avšak parkování je jim - na rozdíl od českých a moravských měst - tak nějak šumafuk. Máme ale štěstí. Auto nakonec necháváme kousek od stadionu. Už to sice nestojí pět, nýbrž deset euro. Obsluha parkoviště však alespoň disponuje terminály pro platbu kartou. "Tím se vysvětluje ono zdražení,” smějeme se.

Hezká aréna, hnusné pivo

Nynější Red Bull Arena stojí na místě někdejšího gigantického stadionu, jenž svého času využívali východoněmečtí komunisté pro ideologické účely. I dnes zůstává celý areál rozlehlý, v jeho středu však stojí moderní fotbalový svatostánek. Jeho umístění do kráteru vzniklém po bývalém Zentralstadionu je skutečně architektonickým zážitkem. Přístup k němu ale jako by zamrzl spolu s marxistickým učením někdy v 80. letech minulého století. Schodiště ze stran bůhvíproč stráží pletiva, vyšplhat se k ochozům lze až u sektoru hostí. Škoda, když rád bych si celou tu scenérii prohlédl ještě pečlivěji a z vyšší perspektivy, když je to všechno tak velké.

Zhruba hodinu a půl před výkopem už stepujeme v útrobách stadionu. Pivo s obsahem necelých tří procent alkoholu pijeme skutečně jen od žízně. Nicméně pořád lepší než energetický nápoj, který se tu rovněž nabízí. Udivuje mě to. Jistě, zřejmě jde o nařízení od hlavního mecenáše klubu, avšak jako by nestačilo, že je rudý býk všude kolem... ve jméně stadionu, na bannerech, a skrytě i v názvu oddílu. Jakmile jde o peníze, může se popíjet i zdraví škodlivý produkt, říkám si s hnusným pivem v ruce.

Kolem nás hasí žízeň taky další příznivci Kölnu. Ultras sice dle očekávání nedorazili, i tak se hostující celek bude moct opřít o podporu svých příznivců, byť ne tolik hlučných. Podle hlášení Effzeh jich tu má být přes dva tisíce. Miluju Bundesligu a oddanost s ní spojenou.

Bubny a prapory scházejí, přesto fandění vypadá zprvu slibně. Při výběhu brankářů na rozcvičku se ozývají první chorály i nadávky na adresu domácích. Ti reagují nevšedně: pouští hymnu 1. FC. Tu si hostující fanoušci samozřejmě s chutí zazpívají, rozhodně se ale nenechají obměkčit. Vulgarity vůči Lipsku chrlí dál.

Postupně se rozjíždí taky podporovatelé domácího RB. Do varu je dostává vlastní verze jednoho z nejpopulárnějších chorálů posledních let. Tvůrci předzápasového programu dělají vše pro to, aby každý zúčastněný zaměstnal ruce i hlasivky. Je třeba uznat, že se jim to daří, načež postupně přebere iniciativu domácí kotel. Pro někoho, kdo sleduje Bundesligu jen občas, to skutečně musí působit jako normální zápas normálního klubu. Maskovat se Lipsko prostě umí.

Hosté se k celé show moc nepřipojují. Pár mladíků se sice v sektoru Kölnu snaží o organizované fandění, nicméně bez ultras to prostě není ono. Připomíná to spíš diváky z anglické Premier League. Sem tam se nějaký popěvek ozve, ale brzy vše utichne. Nezastírám, navzdory absenci tvrdého jádra jsem čekal trochu víc.

Nuda v hledišti, katastrofa na hřišti

Ty opravdu špatné zprávy ovšem teprve začnou přicházet. Bázliví hosté mají od první minuty co dělat, aby silnému protivníku stačili. Obzvlášť obránce RB David Raum má na své levé straně až příliš mnoho prostoru. A pak už to přijde. První závažná individuální chyba na straně Effzeh znamená rovnou penaltu pro Lipsko. Timo Werner proměňuje a ještě víc zchlazuje už tak vlažný support Kolínských.

Domácí fotbalisté následně poleví a přenechávají iniciativu soupeři. Jenže Luca Waldschmidt trefuje v největší šanci tyč a namísto srovnání skórují znovu "Roten Bullen”. Ovšem kdyby jen jednou. Obrana Kölnu se na konci poločasu zcela sesype a do kabin se jde za stavu 4:0. Xavi Simons a Loïs Openda si se zadáky 1. FC dělají, co chtějí. Domácí jásají a slaví už v podstatě jisté tři body. Hosté naopak nechtějí uvěřit tomu, že je největší zlo v Bundeslize takto zostuzuje.

Po změně stran už Lipsko tolik netlačí na pilu, přesto se nelze ubránit dojmu, že každý jeho útok smrdí gólem. Kvalitativní rozdíl mezi mužstvy je příliš znát. Musím říct, že mě to nebaví. Naděje na zvrat v utkání je mizivá, kolem mě nikdo nefandí, naopak zbylých více než 40 tisíc diváků je ve svém živlu. Köln je směrem dopředu bezzubý, ani jedno ze střídání moc nepomohlo. Záložník Mathias Olesen pak na hřišti dokonce vydrží jen deset minut. V 70. minutě nastoupí, avšak v rychlém sledu vidí dvě žluté karty. Především ta druhá vypadá přísně. Nedá se však nic dělat.

Další ze střídajících hráčů si zase znepřátelil fanoušky Lipska. Stoper Luca Kilian ublížil v souboji Danimu Olmovi, jenž přitom teprve nedávno zahojil předešlé zranění. Proti Kölnu odehrál španělský středopolař jen tři minuty, podrobnější vyšetření pak ukázalo, že si Olmo po střetu s Kilianem vykloubil rameno a od fotbalu si odpočine minimálně do Vánoc.

Nervózně pozoruju čas a doufám, že už bude brzo konec. Jenže není. Lipsko střílí pátý a v bůhvíproč tři minuty dlouhém nastavení i šestý gól. Katastrofa, potupa. Hostující fans se ještě vytasí s labutí písní v podobě transparentu poukazujícího na masivní rozdíl v počtu členů kolínského a lipského klubu. Vzkazují, že RB je pouze uzavřenou sektou kupující si fanoušky, kdežto 1. FC tvoří přes 130 tisíc členů, tedy fanoušků s přímým vlivem na směřování celého oddílu. Ano, je třeba upozorňovat na parazitismus, který saský celek předvádí. V sobotu večer to ale v Red Bull Areně trápí jen málokoho.

Opouštíme ochozy. Chci zpět peníze za vratné kelímky, ale mám problém s kartou. Již předtím nechtěl terminál přijmout mou platbu za piva. S cukajícími nervy nesnáším Lipsko ještě víc. Nakonec se peníze na kartu nějak nahrají, následně si spravím chuť koupí bratwurstu. A ještě jedno milé překvapení. Obávali jsme se, že policie nás kvůli bezpečnosti donutí obcházet celý stadion. Avšak snad i díky výsledku zápasu se strážci pořádku smilují a pouští nás výrazně kratší trasou podél řeky.

Prcháme z Lipska. Blbá nálada vyprchává dost pomalu, definitivně ji rozptyluje až další zápas Kölnu v rámci německého poháru proti Kaiserslauternu (kde přichází další velké zklamání). Přesto výlet do Saska nemůžu moc pozitivně hodnotit.

Rozhodně to ovšem neznamená vyprchání mé zvědavosti vidět kolínské "Kozly” v akci. Jindy to bude určitě lepší. Kdekoliv jinde navíc budou mít Effzeh v zádech své nejhlasitější příznivce. Takže... kam se jede příště?

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (209)

Přidat komentář
eleven11

Scheiße RB

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Herbmeister

K ozvěnám z Bundesligy jsem se dostal poprvé. Pěkně, čtivě napsáno, velký palec nahoru

Reagovat
Rudnevs

Tú sklenenú fasádu tam pristavali niekedy teraz nedávno, nie? Pamätám si RB Arenu z vonku trošku viac otvorenú.

Köln je celkom v kríze, včera prehrali aj v pohári proti Kaiserslauternu. Už sa začína hovoriť aj o Baumgartovi, čo bolo aspoň pre mňa osobne donedávna nemysliteľné (podobný prípad je Urs Fischer, ktorý to má taktiež nahnuté).

Reagovat
andrew96

Je to tak. Ono taky když Baumgart postaví dvakrát po sobě stejnou sestavu, která dostane világoš, tak se není co divit. Včera to hráči od fans dost schytali.

Taky jsem tomu nevěřil, ale nyní si myslím, že do konce podzimu minimálně jeden ze "svaté trojice" (Baumgart, Fischer, Svensson) skončí.

Reagovat
Werkrider

Jak to bylo s tou Martelovou červenou, tu dostal až po vystřídání?

Reagovat
andrew96

Přesně tak.

Reagovat
Martin9719

Na druhou stranu odešli z klubu 2 persony (Skhiri + Hector) a nahrazeny jsou jen částečně Paquaradou. Je to i o materiálu se kterým Baumgart pracuje a nemyslím že změna trenéra prospěje třeba tak jako v Augsburgu.

Reagovat
Rudnevs

To je pravda, tiež si nemyslím, že by to prinieslo divy, ale vyskúšať treba asi všetko a podľa mňa tá zmena príde. Baumgart tam už bol nejaku dobu a keď sa to takto rozosere, tak sa v mnohých prípadoch stáva, že pokračovanie spolupráce je proste už neúnosné. Nevravím, že ho vyhodia hneď, ale nevylučujem, že sa to časom stane, podobne ako u Fischera. Svensson má pozíciu silnejšiu, tam neni taký tlak a podľa mňa oni sa proste kúsnu a nejak tým prejdu. Ale ťažko povedať, možno to bude o pár týždňov úplne naopak

Už som čítal aj špekuláciu, že by Union vyhodil Fischera a nahradil ho zrovna Baumgartom. On je taký nemecký Vrba - stará škola, nevie jazyky, kvalitný tréner, mne by do toho Unionu aj celkom sedel

Reagovat
Martin9719

No Baumgart má min. po včerejšku asi trochu nůž na krku. Ale víc bych si vsadil na vyhazov Fischera tam by to podle mě mělo i větší efekt než právě k Kolnu. Kádr Unionu je teď určitě papírově silnější.

Reagovat
Rudnevs

To urcite. U Unionu to je s najväcsou pravdepodobnostou proste uz ponorka spojena s tym, ze dosiahli co sa dalo a vyssie to uz proste nejde. Preto aj tak trochu dufam, ze sa sportovemu riaditelovi Ruhnertovi zacne cniet za domovom a vrati sa do GE.

Reagovat
Martin9719

Já se asi netajím, že nepatřím k nějakým fandům nebo obdivovatelům Unionu (ač jejich fans jsou sympatičtí) i když fandím západní části Berlína a vždy se oba kluby podporovaly historicky navzájem. Union ať klidně vystřídá v Bundeslize HSV, Pauli nebo 96ky. Myslím ale, že pokud vymění Fischera tak se zachrání, protože kvalita tam je.

Reagovat
Rudnevs

To sa až čudujem a palec hore, že poznáš a vyťahuješ túto prachom zapadlú históriu, pretože posledných ca. 15 rokov na sebe Union a Hertha nenechajú nitku suchú a vybudovala sa tam solídna rivalita.

HSV, Pauli či 96 by som v lige rád videl, ale zrovna Unionu by podľa mňa bola škoda. Ten ich antifutbal ma občas sere, ale ako klub sú podľa mňa strašne zaujímaví a bol by som zvedavý, kam povedie ich cesta ďalej. Zrovna v kombinácii s St. Pauli by bolo zaujímavé ich mať spolu v lige.

Union sa zachráni určite, či s Fischerom alebo bez. Tá kvalita je tam priveľká na to, aby padli.

Reagovat
pawels

Aneb když už předem víš, jak se ti tam bude líbit Byl jsem v Lipsku zatím dvakrát a za mě docela v pohodě. V obou případech jsem parkoval zadarmo kousek od centra, město příjemné, dobré jídlo, pivo, příjemná atmosféra cestou na stadion i přímo na stadionu (v obou případech jsem seděl nad sektorem hostů, takže fanoušci se v mém sektoru mísili a nedošlo k vůbec žádným konfliktům). Kdyby ten klub nakládal s penězi třeba jako PSG, tak bych ty hejty asi chápal, ale vzhledem k tomu, že hrají atraktivní fotbal a dávají dost prostoru talentům podle mě jde spíš o závist

Reagovat
Rudnevs

Na druhú stranu, vlastných hráčov si nevychovávajú. Nemecký futbal a nemeckých mladíkov nijak nepodporujú, domáci hráči nedostávajú príležitosti. To, že vychovávajú hráčov pre Francúzov (a podobne), to je prd platné. Robia to len pre vlastný bussiness. Tento argument s mladíkmi tu čítam zakaždým, ale za mňa je trochu škoda, že to domácemu futbalu vlastne vôbec nijak nepomáha.

Reagovat
eleven11

Reagovat
pawels

Proč je horší dávat příležitost pro rozvoj talentům z Maďarska, Rakouska nebo Francie oproti Němcům?

Reagovat
Igli

Protože je to německý klub, tak se čeká, že se budou snažit zkvalitnit německý fotbal. Potenciálu si myslím v německu mají dost na to, aby nemuseli si tam tahat zahraniční hráče.

Reagovat
pawels

Jasně. Německo Němcům, Čechy Čechům!

Reagovat
Igli

Píšu jen důvod, proč ani ta taktika přes mladý jim nezajišťuje sympatie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

A ne snad?

Reagovat
Chlupatá máma

Německo arabům, Čechy Ukrajincům!

Reagovat
Dortmunder

Tak to sa potom môžme v rovnakom duchu baviť aj o Bayerne, keď namiesto nemeckého útočníka uprednostnili Angličana. Schválne si pozri koľko má Lipsko, Leverkusen, Bayern, alebo Dortmund v kádri nemeckých hráčov.

Reagovat
Igli

Bayern a dortmund mají nějakou tradici, proto mají fanoušky. Lipsko nemají rádi, protože jsou umělý a to, že mají dobrej přístup přes mládí je hezký, ale pro německý fotbal/fanouška nemá přidanou hodnotu, když tam jsou cizinci

Reagovat
Uwe háže buly

No však proto jsou Dortmund a Bayern daleko míň sympatický než za dob kdy tam hrál Muller, Kroos, Boa, Lahm a většina týmů byla domácích a prošla juniorkou.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Bayern +

Reagovat
ratusek

jeden uživatel z CZ sekce by ti vysvětlil, že když je vlastní Red Bull, tak se jedná o rakouský klub hrající německou bundesligu

Reagovat
bobis21

Red Bull není skutečný majitel, takže ne

Reagovat
db18

Neee... jasně že ne...

Reagovat
bobis21

Tak z definice to ani být nemůže. Víc co pojem skutečný majitel znamená?

Reagovat
Freedo

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Igli

mně jde o ten fakt, proč ho lidi v německu nemají rádi. Jejich politiku chápu

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Rudnevs

Nech si davaju prilezitost komu chcu, ale preco je to potom vypichnute ako nejaka pridana hodnota toho klubu? Pre Nemcov a pre mna ako fanusika nemeckeho futbalu by bola pridana hodnota alebo nieco uctihodne, kebyze davaju sancu domacim chalanom a snazia sa pomôct nemeckemu futbalu, ktory je na upadku. Takto na tom nevidim nic uctihodne. Proste skupuju vseljake naplaveniny, aby ich predali za drahsie. Mozno cloveku s bussiness uvazovanim sa to paci, pretoze obdivuje ich bussiness model. Urcite lepsi nez kupit Neymara za 300 mil. € a dufat, ze sa zaplati na dresoch a podobne. Ale proste pre mna osobne a pre väcsinu nemeckych fanusikov tam nevidim ziadnu pridanu hodnotu v tom, co robia. Naopak sa da mozno povedat, ze kebyze kupuju tych Neymarov, Ibrov a Beckhamov, aspon by bol zaujimavejsi boj o titul.

Reagovat
smazaný uživatel

Frankfurt dává šanci domácím chalanom a nekupuje žádnou "naplaveninu" za účelem zisku z prodeje?

Reagovat
Rudnevs

Tak a počuť niekde o Frankfurte, že sú super, lebo vychovávajú mladých hráčov etc.? Ja Lipsku nevyčítam, že to robia, ale nejak nechápem, čo je na tom také super, keď robia prakticky to, čo v dnešnej dobe už väčšina ostatných tímov.

Chápem, že niektorým asi stačí, keď nejaky klub napriek investorovi totálne neskurví trh a neporušuje FFP na štyl City/PSG, ale za mňa je tá laťka nasadená príliš nízko.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Frankfurt je mezi fanoušky německého fotbalu stejně neoblíbený jako Lipsko?

Reagovat
Rudnevs

Nie, lebo Frankfurt je normalny sympaticky klub sam o sebe a ani len v prvom rade nepotrebuje, aby o nom ludia pisali ze “ale vsak nejsu taki zli, vsak vychovavaju mladych…”

Reagovat
smazaný uživatel

A v čem jsou teda Lipsko zlí a Frankfurt normálně sympatičtí? Na základě čeho? Když dva dělají totéž, není to totéž?

Reagovat
Rudnevs

Pretože klub sa nedefinuje len tým, akých hráčov nakupuje. Ide o ďalšie faktory ako napríklad vznik, účel, celkové vystupovanie alebo to, ako dodržiavajú pravidlá…

Reagovat
Seydou Doumbia

Frankfurt je tradice a na tom si Němci zakládají. Nějaký Wolfsburgy, Hoffenheimy a Lipska oni neberou vážně a je jedno jakým způsobem se ten klub vede si myslím. Prostě to není tradiční klub. Pro mě lepší umělé vytvořené Lipsko, co pomohlo Bundeslize být kvalitnější než nějaké tradičtní Šalke, co stojí za hovno.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

A opät sme pri tom.. ako pomohlo Bundeslige byť kvalitnejšou? Akoze ano, pribudol jeden silny klub, ale nerobia nic take, co by dovtedy nerobil napriklad Dortmund. Boj o titul sa nezlepsil, ako som uz pisal, kvalita domacich hracov sa nezlepsila. Tych Opendov a Keitov by nebyt Lipska kupil trebars Dortmund. Ja tam pre bezneho nemeckeho fanusika nevidim nijaku pridanu hodnotu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jo tak je rozdíl běžný německý fanušik a nestranný divák z ciziny, který sleduje Bundesligu. U těch lidí z ciziny bude mít Lipsko větší kredit než doma, to je jasný. Podobně jako Pesgay nebo City žejo.

Reagovat
Igli

Reagovat
Bayern +

Reagovat
db18

Reagovat
Seydou Doumbia

To že vychovavaji hráče z nejlepší ligy světa je právě naopak cenný plus pro Lipsko. At žije uber liga. O to aby se němečtí hráči dostáli na úroven kde byli kdysi by se měli starat podstatně tradičnější značky než nějaké Lipsko.

Reagovat
Rudnevs

Ja chapem, ze sa ti to paci.. mne by sa trebars tiez pacilo, kebyze nejaky francuzsky klub vychovava kvalitnych Nemcov, ale pre nemeckych fans proste Lipsko tu pridanu hodnotu nema. To si mozes vsimnut aj tu v diskusii, Lipska sa zastavaju ludia, co Bundesligu nesleduju. Ti, co ju sleduju, ho nemaju radi.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak já bych Lipsko zastával i kdyby kupovali já nevím taliany a angličany místo hráčů z L1. Proč? Protože mě nebaví ty nudné tituly Bayernu o 15 bodů, kdy prostě se nikdo nechytá. Takže cením že Leverkusen je letos v topu a že přibylo Lipsko jako další kvalitní tým v lize. Já nechci 150 titulů v řadě pro Bayern, já chci vyrovnanější soutěž i kdybychom měli titul prohrát.

Reagovat
Rudnevs

A Lipsko sa snad chyta? Pises, ako keby boli tam boli prvy rok… Uz su v Bundeslige nejaky ten piatok a nic to s tou dominanciou Bayernu nespravilo. Kupia za pár miliónov nejakych Francuzov, potom to predaju za draho a tymto spôsobom im staci na tom zarábať. Na naháňanie sa s Bayernom by bolo potreba iné investície a do toho sa Red Bullu asi zatiaľ nechce. Ono Bayern tiež nebude vyhrávať večne a skôr či neskôr sa to raz Lipsku asi podarí. Ale nemyslím si, že sa na Bayern dotiahnu dlhodobo, aspoň nie pri stave, aký je teraz.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ano, Lipsko zatím je ve fázi nakup děcek a prodej za nehorazný prachy, ale pořád to je jeden z mála týmu, kterému když by si vše sedlo tak ten titul udělat můžou. Není to tým, který by se mohl Bayernu vyloženě rovnat, ale třeba i RB časem změní svou politiku a budou do toho chtít dávat více peněz a bojovat rok co rok o titul, jen nevím zda to je možný u nich.

Reagovat
Rudnevs

Tak zatiaľ tomu moc nenasvedčuje, že do toho proste prasknu a budú naháňať Bayern. Skôr budú také druhé BVB a Red Bullu sa budú vracať investície. Aj tak mal väčšiu šancu na zisk titulu Dortmund než RB a to je čo povedať.

Reagovat
fenixLFC

tu psolednu vetu ale mozme presne otocit- ti enutralni fans prichadzaju bez komplexov a predsudkov a vnimaju veci take ake su. proste si nemci povedali ze je nieco zle tak to vsetci nasleduju. co na tom ze nemeckemu futbalu nijak neprispieva tak polovica ligy a tie kluby ktore by si chcel namiesto nich v lige to vedu naprosto tragicky. vlastne jedinu pridanu hodnotu ma vlastne len bayern (ktory je proste financne uplne inde a s nemeckym zvazom je v sporoch, nemcov nevychovava ale rovnako kupuje), dortmund (ktory taktiez nakupuje najma cudzincov) a potom random zmes klubov s hlasitymi fans ale bez pridanej hodnoty pre futbal ako celok

Reagovat
Rudnevs

No v podstate hej, akurat to, co ty nazyvas komplexy/predsudky su nejake bezne sympatie/emocie, ktore ma kazdy fanusik. Ked v tebe klub vyvolava nejake emocie alebo spomienky, mas ho samozrejme radsej nez klub ako je Lipsko, ktore nevyvolava nic. Ked ligu nesledujes, nevyvolava v tebe ziadne emocie nikto, takze to Lipsko ti vlastne pride rovnako nicnevyvolavajuce ako ostatne timy a tym padom ti je to tak nejak jedno a aspon si povies ze “aha, nejake Lipsko, konecne nieco nove”. To vyvolavanie nejakych fanusikovskych emocii sa robi skrz nejake hodnoty, atmosferu, pribehy, slavne zapasy, ktore si clovek pamäta z detstva etc. jednym slovom tradicie, ktore ale pre teba, ako sme uz zistili, nie su argument Jasne, kazdy klub musel niekedy vzniknut, ale toto, co popisujem, je proste normalna psychologia, za tym nie su ziadne komplexy. Komplex by bol kebyze si trebars poviem “kurva, mojmu Schalke sa nedari, pozri na to Lipsko, oni hraju Bundesligu, kokoti su to”.

No a potom je tu este druha vec, ze ono Lipsko fakt nefunguje uplne v sulade s tym, ako ma klub v Nemecku fungovat. Ja viem, ze pride trebars fanusik PL a iba kuka ci tym Nemcom akoze nedrbe, ze vsak toto je u nas bezne Akurat podla nemeckych pravidiel Lipsko proste nie je uplne legalne, tomuto sa snazili Nemci pri vytvarani pravidiel vyhnut, ale Lipsko si proste naslo sede zony.

Reagovat
vladino10

V Anglicku zas tu pridanú hodnotu prinášajú arabské peniaze (čo zas ale tebe ako fanúšikovi salaha a jeho bff kadyrova) určite nevadí, no mne by sa to asi celkom bridilo to sledovať a fandiť tomu. Proste futbal ide dopice a vyhrá ten kto má bohatsieho majiteľa.

Reagovat
Uwe háže buly

plus ty mladíky brutálně preplaceli oproti konkurenci.

Reagovat
andrew96

Dle samotného článku přinesla cesta několik objevů, takže tvoje první věta je blbost. A není to o závisti, nýbrž o obcházení pravidel a narušení konkurenční soutěže v německém fotbale.

Reagovat
Freedo

Taky mi přišlo, že autor do toho už předem šel s tím, že se bude jednat o negativní zážitek a s tímhle mindsetem to tak samozřejmě i dopadlo. Já se spíš vždy snažím hledat pozitiva, takže mi takový přístup není moc sympatický. Musím ale pochválit, že je to fakt hezky napsáno.

Reagovat
andrew96

Ano, nějaká očekávání byla, na tom ani není nic divného. Nicméně negativní zážitek to nebyl ani tak z toho důvodu, že jde o Lipsko, nýbrž z výsledku Kölnu. A pozitiva jsou v textu též uvedena.

Reagovat
vladino10

Lenže presne to čo píšeš z tohto textu necítiť - ja z toho citim emóciu "všetko bolo napicu, lebo sme dostali napiču a výlet stal za hovno"

Reagovat
andrew96

To už se ale bavíme o rezultátu, ne o očekáváních. A ano, z textu je dost cítit, že nešlo o podařený výlet – co taky čekat od někoho, kdo tam byl s týmem, jenž utrpěl debakl. Ale nesouhlasím, že je to výlučně negativně laděný text.

Reagovat
Dortmunder

Odstupom času mám na prestupovú politiku RB rovnaký názor.

Reagovat
Euphael

To víš, že je to v pohodě... byl jsem kromě Lipska na Dortmundu, Leverkuseno, Gladbachu a teď o víkendu v Augsburgu a ten chuj co to psal ví piču. Prý nejnenáviděnější klub, asi neslyšel o Schalke... blábol článek o ničem.

Reagovat
andrew96

Nevím teda, kdo tu absolutně nic neví. A ještě k tomu asi neumí číst.

Reagovat
Euphael

Vis picu, nejdrive si neco odjezdi, nez zacnes psat takove nesmysl reportaze..

Reagovat
andrew96

Ok, zvládneš se o tom i nějak normálně pobavit, nebo si ponecháš masku rádoby drsného magora?

Reagovat
Rudnevs

Prepac ale v com je Schalke najnenavidenejsi klub? Okrem teda nejakej osobnej skusenosti zo zapasu v Dortmunde…

Reagovat
Euphael

I v Monchengladbach rval cely autobus Scheiße Schalke.. nikdo je nema rad ty kurvy

Reagovat
andrew96

Wow, přímo empirický výzkum. Všechno viděl, všechno zná.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
rychty98

Reagovat
adamb

Ahoj, v neděli jedu autem, dal bys radu, kde zaparkovat? Díky moc.

Reagovat
Robbie

Ahoj, mohl bych se někdy z někým svést na Lipsko ? Nikdy jsem na zahraničním fotbale nebyl, tohle nemám moc daleko, jsem z Loun

Reagovat
fenixLFC

Vexmi si flixbus, ten ide z prahy na hlavnu stanicu a na stadione si do 15 minut aj pesi, nehovoriac o tom, ze v cene listka mas aj mhd. Listky sa vacsinou daju zohnat na ich strankach, aj za 35 eur na hlavnu tribunu. Realne sa so vsetkym (listkami, dopravou a pripadne aj jedlom) vojdes do cca 170 eur

Reagovat
pawels

To bych ještě docela ubral :D Do 170e se vejdeš i s novým dresem na památku. Nevím, kolik stojí flixbus, ale Lipsko je docela levný a moje náklady tam naposledy byly 35e lístek, 20e oběd, 5e občerstvení na stadionu a 10e pivo nadoma.

Reagovat
Freedo

Flix za 45€ zpáteční. Lze se vejít do stovky, pokud neutratíš moc ve fanshopu.

Reagovat
pawels

Reagovat
fenixLFC

nechcel som to podcenit ono ten flixbus je najdrahsia polozka, najma ked tym ze kupujes listok na zapas na poslednu chvilu, tak aj cena flixu na poslednu chvilu bude vyssia

Reagovat
Lukáš Srba

Tak tohle byl opravdu zakomplexovaný blitek pana autora..

Sám pravidelně Red Bull Arénu navštěvuji a určitě bych to neviděl tak černě, jako je zde napsáno, vůbec ne.

Je mi jasné, že fotbalově tradiční Německo je k Red Bullu nenakloněno, nicméně tenhle článek obsahuje ve zkratce jen pláč fanouška Kolína, který viděl jejich debakl.

Určitě si na to udělejte názor každý sám, výlet do Lipska za to stojí.

Pokud příště uvidím článek od autora "Vaculík" jsem si zcela jistý, že jej s plnou chutí přejdu, protože mám rád objektivní lidi, kterým pan Vaculík zcela jistě není.

Reagovat
andrew96

A nějaké konkrétní výtky? Nebo reakcí na "blitek" zůstane blitek?

Reagovat
Martin9719

Na jednu stranu ho určitě chápu, ale byl jsem v létě druhé kolo proti VFB (mírně jsem přál hostům) a musím říct, že až na to, že je Lipsko ohraničené zelenou zónou a parkoval jsem na severu a do centra jel vlakem protože jsem nekoupil zelenou plaketu na svého youngtimera jsou Sasové rozhodně fajn. Rozodně jsem z nich měl lepší pocit než např. z Bavorů. Slečny v bufetech jsou příjemné a usměvavé a dokonce jsem se dal lámanou Němčinou do řeči s jedním domácím fanouškem co seděl za mnou. Nejsem žádný pivař, ale pivo mi taky nepřišlo nijak špatné. Před námi seděli 2 češi s přítelkyněmi (možná jsi byl jedním z nich). Ač nejsem žádný podporovatel Lipska a dávám taky přednost tradičním Bundesligovým klubům tak se výlet rozhodně podařil. I servis na lístky super, nechtěl jsem s sebou mít lístek jen v mobilu (jinak je neprodávají) a když jsem napsal na podporu tak poslali do mailu. Až na tu tureckou záplavu je Lipsko rozhodně jinak fajn.

Reagovat
andrew96

Ono taky nic z toho článek nerozporuje. Až na to pivo.

Reagovat
Rudnevs

Napríklad pre mňa ako pre nie veľmi častého návštevníka Bundesligy by to asi taktiež bol super výlet a zážitok, ale Ondra to už asi má pocestované trošku viac a viem si predstaviť, že v porovnaní s tými fakt top nemeckými atmosférami ti to Lipsko zrazu pripadá tak nejak biedne. Ešte obzvlášť keď vychytal zlý zápas, v ktorom hostia nefandili.

Reagovat
andrew96

No ale ono se ani nikde nepíše, že atmosféra byla bídná. Tedy mimo Gästeblock.

Reagovat
Martin9719

No jako popravdě třeba fans VFB dokud to nebylo o víc gólů a nepřidal se zbytek stadionu tak byli hlasitější určitě. Někde jsem viděl reel a tam týpek ukazoval nejhorší atmosféry velkých klubu na světě. Mezi nimi Arsenal, Real Madrid a právě např. Lipsko. Ta atmosféra nevypadala v sobotu nijak dobrá ani z televize takže ho chápu.

Reagovat
Rudnevs

Asi tak. Ono to je urcite fajn zazitok, je to blizko, bundesliga, stadion,.. to je vsetko fajn. Ale ked uz by si mal clovek vybrat, ktory bundesligovy stadion navstivi, tak Lipsko to asi nebude.

Reagovat
Martin9719

Ostkurve proti Paderbornu s návštěvou jen 34000 udělala v sobotu na Olympstadionu určitě víc parády než dělá běžně samotné Lipsko.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Seydou Doumbia

Jak píšu níže, pokud alespon trochu člověk sleduje fotbal tak ví že na Lipsko se nejezdí na atmosféru ale na fotbal. Taky mám procestované dost stadionu v Německu, ale tak nějak víš co kde můžeš očekávat. Na většině stadionu rachot jako hovado, ale v Lipsku to zase vynahrazují atraktivním fotbalem. Tyhle ty subjektivní články, kdy fanoušek jednoho týmu jede na zápas, dostane výprask a je nasraný by se měli publikovat někde jinde, než na takovém webu, kde by se měla držet určita objektivita a nestranost.

Reagovat
andrew96

"Názory a komentáře". V publicistice jde objektivita i nestrannost trochu bokem.

Reagovat
Martin9719

Hele ale musíme uznat, že rozpoutat takovou diskuzi na Eurofotbalu u Bundesligy se v poslední době moc nedařilo takže svůj smysl to rozhodně má.

Reagovat
Seydou Doumbia

Takhle něco jako na idnes nebo tv nova, kdy nadpis je senzace jen proto, aby lidi přišli nadávat do komentářu. Jo tenhle princip funguje už delší dobu i tady.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
andrew96

Světe, div se, titulky lákají k přečtení. Tento titulek přitom není nijak zavádějící, to by ovšem někdo musel pořádně číst a pochopit, z jaké perspektivy je utvořen.

Reagovat
Rudnevs

V roku 2016 typicka bundesligova diskusia na eurofotbale, dnes uz to je rarita

Reagovat
Martin9719

Právě, teď ta ligová kola tady taháme ve dvou, ve třech.

Reagovat
Rudnevs

Este ze si sa pridal, hned sa zvysila navstevnost BuLi sekcie tak o 60%.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
pawels

To je fakt. Ani jsem nevěděl, že je tady tolik fanoušků BL :D

Reagovat
Euphael

souhlas

Reagovat
fenixLFC

najma sa mi paci ze ma byt problem lipska ze tam nechodia hostujuci fanusikovia ked nechodia alebo neskanduju domaci, tak sa plyve, ked to robia tak je to len predstierane

Reagovat
andrew96

Přečti si to ještě jednou a pořádně, prosím.

Reagovat
fenixLFC

aby som ti to trhal vetu po vete? co sa z clanku dozvieme o lipsku? ze si nezaparkoval kde si chcel (s uplne stupidnou narazkou na emisie a stupdine chvalenie toho ze sa v cesku a na morave pre autickarov robi prve posledne), na hnusne pivo (ktoe je horsie ako to na bayerne ale lepsie ako napriklad na slavii alebo bohemians), na to ze si nemozes obist cely ten priestor (ktory co si ale pamatam tak bol hore ohradeny len na jednom mieste pri fans hostujuceho timu, inak sa to dalo prejst cele). potom na to ze tam je redbull (co na tom ze nechutarny a la coca cola, ktora je zlatym partnerom bayernu kupis u nich tiez a nikde nevidim kritiku ze si mecenas tlaci vlastne produkty).

nasledne napises Tvůrci předzápasového programu dělají vše pro to, aby každý zúčastněný zaměstnal ruce i hlasivky. Je třeba uznat, že se jim to daří,, aby si za to uplne nezmyselne dodal Maskovat se Lipsko prostě umí.? wtf, v com maskovat? ked som tam siel tak videl rovnako ist na zapasy cele rodiny od starych po deti, rovnako ultras. ale jasne, rozhodne to len maskovali a boli to rovno nejaki komparzisti ked ale kvoli tomu ze sa nedari nefandia hostia tak to je zas v pohode. ked nefandia domaci, je to na vysmech.jedine na co sa zmohli hostia pritom je vytiahnut nejaky debilny transparent. wow, to im to teda natreli. a na azver si este plyvnes ze si nemohol ani vratit kelimok kvoli nejakej technickej poruche ako dalsi dovod preco ich neznasat.

a na zaver pride veta !výlet do Saska nemůžu moc pozitivně hodnotit." chapem vzhladom an vysledok zapasu ale obecne by si ho pozitivne nehodnotil ani keby sa vyhralo. na to si tam siel s moc velkymi predsudkami a hladal kazdy dovod ako si kopnut. ja som tam bol pri prehre 0:3 s mainzom a hodnotim ho velmi pozitivne s tym, ze rad tam pojdem znova

Reagovat
Rudnevs

Na tej narazke na emisie nevidim nic zleho. Pre mna osobne je to tiez jedna z veci, co ma na Nemecku sere. Ked človek nemoze ist do mesta autom, aka mu je ponuknuta alternativa? Predrazena mhd alebo predrazene parkovanie? Co potom ti turisti, ktori nemaju nemecke platy a nechcu na to dat tolko penazi?

Nastastie uz mam zelenu nalepku, ale v Mnichove som s tymto mal napr. problem.

Reagovat
fenixLFC

bude to hnusne, ale tak nech idu pesi. pripadne celodenne a dalsie listky az tak drahe nie su. zas nemoze sa kazde mesto prisposobovat tomu, ze tam budu chodit "chudobni" turisti. ale suhlasim ze doprava v nemecku (najma zeleznice) nie su uplne napomocne v snahe odstavit auta. ale napriek tomu nedava zmysel aby boli auta v mestach na prvom mieste, ci uz v nemecku alebo v cesku. ale to uz je na inu debatu

Reagovat
Rudnevs

Nech idu peso No to vis ze jo.. neviem kde presne je ten stadion a ako dlho tam odkial trva cesta, ale toto vo velkych mestach fakt neni riesenie. Celkovo je to odstavenie aut podla mna dost nedomyslene a (nie len v Nemecku) mi k tomu chyba nejaka rozumna alternativa pre ludi za rozumne peniaze. Najhorsie je, ze sa toto zacina vo velmi nepodarenej forme diat uz aj v Bratislave, vid nezmyselne nahradenie pruhu pre auta pruhom pre cyklistov, ktory nikto nepouziva. Nie som vedec a uprimme nepoznam ziadne statistiky na tuto temu, takze sa radsej nejdem pustat do nejakej hadky, ale fakt by ma zaujimalo, ci sa ta klimaticka kriza tymto nejak razantne zlepsi a o kolko…

Reagovat
fenixLFC

v lipsku je to fakt doslova 10-15 minut peso od zeleznicnej stanice a ako spominam, v cene listku mas aj mhd.

ad bratislava a dalsie mesta- je proste nutne nejak pocet aut v mestach limitovat. rovnako ako mas v meste cesty ktore malokto pouziva, budes mat aj useky pre cyklistov ktore su menej vyuzivane. ale jediny sposob ako sa zbavit aut je vytvorit podmienky pre dalsie sposoby dopravy. vo svete vytlacanie aut bezne funguje, na slovensku/v cesku sa na to pozera cez prsty. a samozrejme ze ti to nevyriesi celu kliamticku rkizu lusknutim prstov, ale to ziadne riesenie. podobne ako v inych oblastiach, zlepsenie je malokedy vysledkom jedneho kroku, ako skor suctom mensich zmien. znizenie poctu aut ti zlepsi situaciu. a neuspeje ani argument, ze "je to zbytocne, lebo v cine alebo inde na to kaslu"- to je alibizmus

Reagovat
Rudnevs

Ja to chapem, ale je riesenim dat namiesto pouzivaneho pruhu pre auta pruh pre cyklistov, ktory nepouziva nikto? Nech tam su pekne zapchy kazde rano. A zdraziet MHD, aby bola alternativa k autam este drahsia? Samozrejme, ze na to budu ludia nadavat, ked im to akurat tak iba komplikuje zivot…

Reagovat
fenixLFC

Tak ono napriek zdrazeniu mhd to bude furt vychadzarlt lacnejsie ako sa trepat autom...

Reagovat
Freedo

Reagovat
andrew96

Co ti na to napsat. Asi především to, že si to interpretuješ k obrazu svému. Hledání parkování je popis situace, chválu poměrů v ČR si dosazuješ ty a ještě to nafukováním rozvádíš do absurdna. Pivo... prostě nebylo dobré, subjektivní pohled, zas nebuď útlocitný. Prostor stadionu opět popis, rozpor ohledně zdraví škodlivých nápojů je zdůrazněn sarkasmem a narážkou na "pivo v ruce".

Že jsou fanoušci komparzisti, je opět tvůj překlad. Maskuje se klub jako takový, a ty dobře víš, o jakých třecích plochách je řeč. Že nefandění hostů je v pohodě, je opět tvoje interpretace, že je fandění domácích k smíchu dtto. Kauza "kelímek" popsána v kontextu příšerného výkonu Effzeh, přičemž je zde přiznání k nervům na pochodu. Jak bych hodnotil výlet do Saska, kdyby se vyhrálo, je zase jen tvoje domněnka.

Nemůžu si pomoct, ale už poněkolikáté vidím, že místo nějaké umírněné debaty se při diskusi o Lipsku necháváš strhnout emocemi. Pak si lze z tvých poznatků jen těžko něco vzít.

Reagovat
fenixLFC

tak ja sa nechavam strhavat podobnymi emociami ako vychadzaju z clanku. pri lipsku to ale inak nejde, ved to vidis pri kazdej diskusii. jedna strana bude proste utocit nech sa deje cokolvek vlastne zo zvyku a druha ktora to vnima inak ich o svojej pravde nepreesvedci. ale chapem, tym ze pisem bodovo a niekedy sa mi nechce rozpisovat v uvodnej sprave tak to posobi utocne.

ten vypis bodov je zalozeny na tom, ze z celeho clanku jednoznacne vyplyva (a ocividne nielen mne, ale aj dalsim) snaha utocit na kazdu drobnost. pricom cast tych veci bud s RB ako takym ani priamo nesuvisi alebo nie je pravdiva, alebo vyslovene subjektivna. znova, ja chapem ze pre teba kvoli tej prehre bol zazitok trpky, ale povedat ze futbal v lipsku je hroza, najma ked sa prida celkove vyznenie clanku, proste pravdive nie je. stadion je krasny, lipsko ma zaujimavych hracov, hraju (vacsinou) fajn futbal, mesto je krasne a da sa v nom stravit kvalitny cas. ale bohuzial nic z toho sa nedozvieme, len to ze to bolo hrozne no...aj ked chapem ze to je v nazoroch a komentarch

Reagovat
andrew96

Přesně tak, je to v názorech a komentářích. Tudíž je v pořádku napsat, že ze subjektivního pohledu byl onen sobotní fotbalový zážitek hrozný. Jde o reportáž o celé cestě, nikoliv o jen o samotném zápase, takže tam k nepřekvapení jsou i věci mimo RB. To zdánlivé útočení na každou drobnost jsem už okomentoval výš. A nevím, ale asi opravdu nečteš pořádně, protože se z textu dozvíš ocenění hezkého stadionu, zajímavých hráčů i hezkého fotbalu.

Reagovat
fenixLFC

citam pozorne, ale za ocenenie vazne nepovazujem ked sa napise "x je fajn, ALE..."

Reagovat
andrew96

Tak to je potom těžko. Jakmile se vyskytují pozitivní i negativní stránky a autor je schopen je identifikovat, tak zpravidla popíše oboje.

Reagovat
Martin9719

Hlasatel tam odvádí docela dobrou práci. Snaží se aby to nejak vypadalo.

Reagovat
Rudnevs

Ten sedivy premotivovany chlapik mi pride trochu cringe. Snaha sa mu upriet neda, ale nedivim sa, ze ho v Nemecku nemaju radi…

Reagovat
Martin9719

No mě hlavně jeho hlas připomíná nějakého mluvícího papoucha.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Seydou Doumbia

Hlavně když jedeš na Lipsko tak už asi očekáváš že tam nebude 50 tisíc fanoušků skákat a skandovat celý zápas žejo. Pokud teda nesleduješ fotbal poprvé v životě a nevíš co tě čeká. Na Lipsko jedeš protože to je spolu s Bayernem nejlepší, nejsilnější a herně nejatraktivnější tým v naší blízkosti. Když pojedeš fo Frankufrtu, zase můžeš čekat pořádný rachot na tribuně.

Reagovat
Martin9719

No hlavně ta blízkost tam hraje roli za předpokladu, že nejsi někde od Brna, ale ani odtamtud to o moc blíž do Bavorska nebude.

Reagovat
fenixLFC

aj z brna sa to da, je to sice vylet na 24 hodin tam aj naspat ale tolko sa dospi v buse

Reagovat
eleven11

Keď chcem v Lipsku atmosféru,tak idem na Regionalligu

Reagovat
Freedo

Lokomotive A ještě si tam můžeš notovat s lidmi s jasným názorem

Reagovat
Werkrider

Ach jo...

Reagovat
smazaný uživatel

Ti Němci jsou fakt zvláštní...

Reagovat
1907

Scheiss Deadbull!

Reagovat
bruchy

Pan autor je trochu zakomplexovaný, ne?

Já nejsem fanoušek žádného týmu a možná proto se mi hodně líbí, jak v Lipsku fotbal dělají. Ano, cestou nahoru si pomohli penězi od RB, ale v porovnání s fungováním jiných klubů ve světě to dělají s rozumem. Takový mix mezi vysokými ambicemi a zdravým myšlením se mi moc líbí. Lipsko má řadu let nejzajímavější hráčský materiál v lize. A posouvání hráčů na vyšší level fakt není zásluha peněz.

Zčásti sice chápu názory, že moc nepomáhají německému fotbalu, ale celkově převládají spíše pozitiva. Je zajímavé sledovat, když se někdo snaží dělat fotbal trochu jinak, viz u nás Vyškov. Ne vždycky to vyjde, ale tenhle projekt se fakt povedl.

Reagovat
andrew96

A nejsou zakomplexovaní spíš ti, co mají potřebu u jiných poukazovat na zdánlivý komplex a urážet?

Reagovat
fenixLFC

hlavne tomu nemeckemu futbalu v zmysle vychovy hracov nepomaha skoro nikto. lipsko pomaha nemeckemu futbalu v zmysle vytvarania konkurencie a dalsieho silneho hraca. sa tu plyva na to ze to je marketingovy produkt, ale ked sa neikto zamysli nad pychou nemecka, bayernom, tak ked tam niekto bol tak uvidi, ze tam spojenie "vsetko pre peniaze" je posunute na este vyssiu uroven. a tazia z toho ze za nimi stoja najsilnejsi sponzori. popravde v niektorych ohladoch je lipsko fanusikom pristupnejsie a privetivejsie ako bayern

Reagovat
Rudnevs

V akych?

Reagovat
fenixLFC

uz len od polohy stadiona ktora je v lipsku vlastne v centre a u bayernu uplne v prdeli sveta, co ti robi obrovsky rozdiel ked si planujes zajazd. batozina sa jednoduchsie dala ulozit v lipsku (aj ked je pravda ze v mnichove som spravil chybu a mal to nechat na stanici), cenovo (ci uz vstupenky, pivo a vlastne skoro vsetko) je v lipsku podstatne lacnejsie nez allianz arena), listky sa daju zohnat jednoduchsie (co je pre neiktorych nevyhoda, pre inych vyhoda), staff v lipsku posobil privetivo a rad poradil, zasmial sa a vsetko. bayern je proste moderny profesionalny podnik, ktory sa snazi z ludi vytiahnut co najviac penazi sa da a maskuje to za starocnu tradiciu a desattisice dlhorocnych clenov atd

Reagovat
Rudnevs

Cakal som trochu ine body (nieco o fungovani samotneho klubu etc.), ale tu cenu beriem. Na druhu stranu, je to proste aj tym, aky je dopyt listkov na Lipsko a aky je dopyt na Bayern, ekonomia nepusti. Tam to neni uplne tak vina Bayernu. Neda sa povedat, ze by mali nejake neferove ceny, aj napriek tym vysokym cenam sa na ten stadion da sotva dostat. Ale nejdem sa tu hadat ani sa Bayernu zastavat. Na tych mam tiez svoj nazor…

Reagovat
fenixLFC

tak ale cena listkov je jednym z argumentov nemeckych fans preco by mali oni viest kluby a nie klasicki majitelia. ked ekonomika nepusti tak potom endava zmysel nadavat na vysoke ceny listkov v anglicku a inde, pretoze tam ten dopyt je rovnaky/este vacsi. a nie je to iba cena listkov, ale aj cena piva, jedla, suvenyrov a vlastne vsetkeho

Reagovat
Rudnevs

Ceny piva, dresov etc. seru aj mna. Ceny listkov chapem. Listky su limitovany tovar, ktoreho ide do predaja len urcity pocet. Aky je dopyt, taka je potom cena.

Ja tie vysoke ceny v Anglicku chapem, PL je momentalne uz fakt ze masovka a tam sa proste uz neda inak s cenami. Anglicania si to ale spravili sami tym marketingom a rozmyslanim v zmysle, ze peniaze a bussiness su na prvom mieste.

Bundesliga sa snazi zachovavat aj nejake kulturne dedicstvo, atmosferu atp. Nevravim, ze je dokonala, uz sama o sebe je komercna dost, ale stale tam vidno ten rozdiel oproti Anglicku. Za to sa zial potom plati neuspechom v Europe. Je to tak. Ale stale je mi proste sympatickejsia BL nez PL.

Reagovat
Vopi11

Německo nějak nesleduji, mohl by mi prosím někdo ve zkratce vysvětlit tu nenávist vůči Lipsku a jak obcházejí pravidla? Tak nějak mám v hlavě, že když se kolem něčeho motá red bull, tak je to záruka kvality a zábavy (viz všemožné akce v adrenalinových sportech), ale to je samozřejmě jen subjektivní pocit.

Reagovat
andrew96

Na začátku třetího odstavce je odkaz na článek, který vše rozebírá. Ale nevím, jestli je to ve zkratce.

Reagovat
Vopi11

Přečtu, díky

Reagovat
bobis21

Ve zkratce:

V Německu je pravidlo, že musí mít členové klubu většinu hlasovacích práv. To Red Bull obešel tak, že měl klub 9 členů - samozřejmě 9 manažerů z Red Bullu. Po několika letech nátlaku pak umožnili vstup dalším členům, ale pořád jim nedali hlasovací práva, takže reálně pořád hlasují jen zaměstnanci Red Bullu. Takže klub ovládá firma, což by dle pravidel neměla.

Reálně je klub z 99 % vlastněn Red Bullem a 1% vlastní členové, Red Bull se ale "vzdal" hlasovacích práv ve prospěch členů. Mezi členy ale pak hlasují jen manažeři z Red Bullu, takže tvrzení, že klub neovládají je prostě absurdní.

A teď jako "ústupek" řekli, že ti nehlasující členové můžou mít jednoho člena v dozorčí radě. Prostě výsměch na každém kroku.

Reagovat
Vopi11

Díky bobis

Reagovat
Salfovic

100 příspěvků pod článkem z Bundesligy, jsem zvědavej, co se tu řeší, a on fakt fotbal To je tedy zklamání.

Reagovat
Amon

Ďakujem autorovi za artikel. Síce ma osobne nemecký futbal nudí a nezaujíma (málokedy dokážem vydržať pozerať celý zápas, a to obecne sledujem hodiny futbalu mesačne), no po dlhej dobe som si prečítal celý článok na EF.

Nechápem niektoré komentáre a narážky o objektivite autora. Žiadny človek nie je objektívny. Chápem jeho pohľad na vec, no nemusím s ním súhlasiť. Mne je naopak Lipsko sympatické a rád by som sa tam vybral na miestny RB. Minimálne počas ME sa chystám pozrieť nejaký zápas a okolie.

Reagovat
cologneFC

S dovolením sa tu vyjadrím aj ja. Myslím si, že o nemeckom futbale mám prehľad a pochodené mám prakticky všetky štadióny.

Najskôr sa vyjadrím k Lipsku, pretože tu viacerí píšete ako super to tam robia. V prvom rade, ten klub vznikol ako reklama na produkt. Žiadny ďalší význam ten klub nemá a kto si myslí opak, tak klame sám seba. Navyše, ak niekto klame a zavádza už len v samotnom názve klubu, tak čo ďalšie robí v samotnom fungovaní klubu? Samozrejme tiež klame a zavádza.

Lipsko teda vzniklo iba za účelom propagácie produktu a vtedy sa na peniaze nepozerá. Už založenie klubu a následné prevzatie jedného nižšie postaveného klubu pôsobilo podozrivo. Potom sa postupne prepracovali do prvej ligy, ale nie koncepčnou prácou, ale hrúbkou svojej peňaženky. A to je niečo, čo v Nemecku odmietame a bojujeme proti tomu na tribúnach odkedy sa pamätám. V Nemecku je totiž futbal založený na rovnosti príležitostí. Preto platí pravidlo 50+1 a kluby, ktoré majú výnimku sú vo všeobecnosti veľmi neobľúbené. Lipsko túto výnimku nemá, ale obchádza ju nemožnosťou stať sa členom klubu a mať v klube vplyv. Že im takýto prístup DFL toleruje, je veľmi zlý precedens.

V Nemecku skrátka majú v rukách moc fanúšikovia a nie nejaký majiteľ. Áno, to zároveň prináša neschopnosť konkurencie napríklad v Európe, pretože napr. nám v Kolíne nikto nedá 100 milónov € iba tak. Ale napríklad Leverkusenu, Wolfsburgu, Hoffenheimu alebo Lipsku takéto peniaze majitelia dajú. Preto sú všetci väčšinou v tabuľke hore. Spoločne s Mníchovom, ktorý síce žiadne prvidlá neporušuje, ale časť svojho klubu predali. A práve odtiaľ má Mníchov peniaze a sú jedným z najlepších mužstiev sveta. Proti nim ale nemôžem povedať ani mäkké F, pretože ako píšem, žiadne pravidlá neporušujú. Je už na ich fanúšikoch, že či sú v pohode s tým, že časť svojej identity predali komerčným spoločnostiam. Momentálne je to rovnako aj v Stuttgarte a do malej miery aj v Dortmunde (tam je to komplikovanejšie). No a teraz sa pozrite na tabuľku, že ktoré kluby hrajú hore a ktoré dole.

Takže sa pýtam, chceme taký futbal, že o výsledku bude rozhodovať hrúbka peňaženky, alebo chceme futbal, kde bude prevládať športová stránka? V Anglicku sa rozhodli a idú svojou cestou. V Nemecku chcú ísť kluby inou cestou. Napr. pre nás (ako aj pre väčšinu nemeckých klubov) nie je Európa tou najdôležitejšou súťažou. Na prvom mieste je Bundesliga, potom domáci pohár a potom Európa. Samozrejme sme radi ak ju hráme, ale dôraz sa vždy bude klásť na domácu súťaž (to neplatí pre Mníchov a koncernové kluby). Neviem ako to lepšie vysvetliť, skrátka tradícia, hrdosť a česť je pre nás v klube viac ako peniaze od investorov. A radšej budeme hrať nižšiu súťaž, ale budeme mať svoju identitu. Lebo my sme FC a tento pocit nám nikto nezoberie. My sme klub, my budeme rozhodovať o našom klube. A nie nejaký majiteľ alebo investor. Skrátka neexistuje suma, za kú by sme naše hodnoty predali. A samozrejme sú snahy investorov o vstup do klubu, ale drvivou väčšinou sú tieto snahy vždy na členskom zhromaždení odmietnuté. A to isté platí o väčšine nemeckých klubov.

Takže sa vrátim okľukou k Lipsku. Áno, hrajú atraktívny futbal a mnohým sa takýto futbal páči. Aj mne, na taký futbal sa samozrejme dobre pozerá. Ale to, čo je za tým je niečo, čo ohrozuje všetky hodnoty, za ktorými stojíme. Ak niekto nezdieľa také hodnoty ako my, tak nech kľudne fandí Lipsku alebo koncernovým klubom. V podstate voči tomu nič nemám, ale nemôžu takíto fanúšikovia očakávať toleranciu a pochopenie. Pretože pre správanie klubov, ktoré útočia na naše hodnoty, žiadna tolerancia a pochopenie neexistuje. Ja rešpektujem našich najväčších rivalov, sú to skvelé kluby a prajem si, aby sme proti sebe bojovali v jednej férovej súťaži. Ale na druhej strane nemám žiadny rešpekt voči koncernovým klubom, ktoré majú za cieľ iba jedniné - propagáciu svojej vlastnej značky. Na to slúži sponzorstvo klubu a nie vlastníctvo klubu.

Veľmi rád pozvem každého z Vás koho zaujíma fungovanie nemeckého futbalu na zápas do Kolína a ukážem Vám, že ako to naozaj funguje. Lístky na zápasy tradičných klubov dostanete veľmi ťažko, ale to už nechjte na nás.

Ďakujem Ondrejovi za napísanie tohto článku, diskusia k fungovaniu takýchto klubov je veľmi potrebná. Ondrej to napísal zo svojho pohľadu a je to pohľad človeka, ktorý sa v nemeckom futbale vyzná. Tí, čo ho tu odsudzujete a obhajujete pôsobenie Lipska v Bundeslige, sa vo fungovaní nemeckých klubov nevyznáte dostatočne. To je ale úplne ok, preto hovorím, že o tom treba diskutovať. Pretože to, čo vidíte na ihrisku, je často iba zavádzanie konzumenta, aby si v konečnom dôsledku kúpil energetický nápoj. Niekomu to stačí, väčšine fanúšikov Nemecku nie.

Reagovat
pawels

"Tí, čo ho tu odsudzujete a obhajujete pôsobenie Lipska v Bundeslige, sa vo fungovaní nemeckých klubov nevyznáte dostatočne." Možná máme jenom jiný názor ;)

Reagovat
cologneFC

Veď píšem vyššie, že ja Vám ten názor neberiem, len nemôžete čakať od fanúšikov nemeckého futbalu, že budú rešpektovať fungovanie klubov, ktoré idú proti ich vlastným hodnotám. Názor je jedna vec a realita druhá. Môžeš mať napr. pozitívny názor na Fica, ale v skutočnosti ťa iba klame robí veci, ktoré nie sú v súlade s tvojou pozitívnou budúcnosťou. Budem rád ak sa niekedy vyberieš s nami do Kolína na zápas a zažiješ čo pre ľudí znamená byť súčasťou klubu.

Reagovat
pawels

Ale o to jde. Ty naznačuješ, že my podléháme nějakému klamu, když nemáme stejný názor. Ale mě třeba vůbec nejde o to být součástí nějakého klubu. Chci se místo toho radši jet podívat na Xaviho kouzla do Lipska :)

Reagovat
cologneFC

Veď ja ti to neberiem. Len nečakaj, že ťa budú mať v Nemecku radi. Poviem to veľmi zjednodušene. Ty si fanúšik dobrého futbalu a je ti jedno, že čo všetko je za tým. Nezaujímajú ťa hodnoty ako charakter, česť a tradície (neber to v zlom, myslím to iba v rámci futbalu), chceš vidieť iba konečný produkt. A to je to, čo ti Lipsko ponúka. Si skrátka konzument futbalu. To je všetko ok a ja to rešpektujem. Ja sa ti snažím iba ukázať, že pre nás sú hodnoty viac ako konečný produkt.

Reagovat
smazaný uživatel

Fanoušci německého fotbalu jsou nějaká uzavřená komunita s jednotným názorem?

Reagovat
Rudnevs

Co sa tyka Lipska, tak v podstate väcsinovy nazor je jasny

Reagovat
cologneFC

V podstate je názor väčšiny jednotný. Naozaj sa niekedy pridaj k nám a rád ti to ukážem a vysvetlím

Reagovat
Freedo

Ano a mluví za ně Slovák na českém fóru

Dělám si srandu, cologne má v tomto pravdu, že Němci skutečně RB nemají rádi. Na druhou stranu pro většinu z nás to asi neznamená, že to musíme vidět stejně.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Hyrax

Reagovat
mistr129

Já k tomu jen dodám, že Lipsko nedělá co do vlastnické struktury nic horšího než jiné kluby mimo Německo, jako třeba v mem případě Slavia a Arsenal nebo ve tvém případě Inter. Morálně je to na stejné úrovni a z právního hlediska to je očividně taky v pohodě.

Chci tim rict, že chapu vás jako fanoušky ostatních BL klubů, že je nemáte radi, ale u mě jako člověka zvenčí je to proste normální, nepříliš zajímavý klub, stejně jako třeba Gladbach nebo Augsburg

Reagovat
cologneFC

V Nemecku existuje pravidlo 50+1, ktoré Lipsko obchádza. Takéto pravidlo v Čechách ani v Anglicku neexistuje. V Nemecku nemôže mať klub majiteľa.

Áno, z právneho hľadiska neporušujú nič, iba hľadajú cestu ako nedodržať toto pravidlo. A to robia tým, že majú obmedzený počet členov (okolo 20) a všetko sú zamestnanci Red Bullu. Na porovnanie, Bayern má vyše 300.000 členov.

Reagovat
mistr129

Jo, já o tom pravidle vím, ale právě jak píšeš, zřejmě jednají v souladu s ním - pochybuji, že právníci Bayernu, Dortmundu atd. by to nechali být, kdyby tam bylo něco proti tomu pravidlu.

Takže z právního hlediska čisté, z morálního hlediska stejné jako kluby v ostatních zemích

Reagovat
cologneFC

Čo je to potom za klub a za ľudí v klube, keď im morálne hľadisko nič nehovorí?

Ja vidím rozdiel v porovnaní so zahraničím, lebo inde sa takéto pravidlá nemusia dodržiavať. Takže kluby ako Slavia alebo Arsenal žiadne morálne hľadisko neporušujú.

Reagovat
mistr129

Ale vždyť oni (troufám si tvrdit) to pravidlo dodržují, jinak by si to jak píšu ty další velké kluby nenechali líbit ne?

Reagovat
cologneFC

Povedzme, že pravidlá obchádzajú. Napr. v názve klubu nemôže byť meno sponzora. Myslíš, že si niekde uvádzajú celý názov klubu? Alebo neumožnia svojim fanúšikom sa stať členmi klubu…

Ale áno, ak sa pýtaš na to, že či je právne všetko v poriadku, tak áno. Ich nejaké iné (morálne) hľadisko netrápi. Ide im iba o reklamu ich produktu.

Reagovat
bobis21

No jednoznačné to není. Myslím že by z toho byl zajímavý soud. Ale nikomu se do toho evidentně nechce.

Má většinu hlasovacích práv Red Bull, když všechny hlásí mají manažeři Red Bullu a nikdo jiný je nikdy nemůže získat?

Reagovat
mistr129

Jasný, já do toho nevidím a nestojím si za svým, jen mi přijde divný, že by je nikdo nezarazil, kdyby mohl... přeci jen jde o miliony a miliardy už jen kvůli LM.

Jako jestli to je tak, že je ti manažeři prostě drží a nechtějí prodat, tak je asi nikdo nutit nemůže, stejně jako k tomu nikdo nemůže nutit držitele hlasovacích práv u jiných klubů, nebo?

Reagovat
mistr129

Navíc mi přijde, že tam není moc benefit oproti risku, kdyby to bylo proti pravidlům... když firma může vlastnit 49,99 % klubu, tak by stačilo mezi manažery jen nenápadně rozprostřít nějaký 15 % si říkám

Reagovat
bobis21

Tak on Red Bull vlastní 99% už teď

Jen se "vzdal" hlasovacích práv ve prospěch těch pár manažerů jako fyzických osob.

Reagovat
mistr129

Ok chápu, ale tak technicky vzato stačí i u ostatních klubů, které striktně dodržují to pravidlo, že mají 49,99 % + někdo z kámošů (ani ne úmyslně, prostě jako fanoušek dostal hlasovací práva) 2 akcie navrch a taky si můžou dělat co chtějí a nikdo o tom ani neví, nebo je to ještě jinak?

Reagovat
bobis21

Myslím že se to bere tak, že ten "klub" hlasuje jako 1 subjekt, takže podle toho, jak hlasuje většina členů, hlasuje celý ten balík.

Reagovat
mistr129

aha, tak v tom případě chápu, díky

Reagovat
andrew96

Spolkový kartelový úřad již doporučil, aby se dodržování pravidla pečlivěji kontrolovalo. A aby se zpřísnila pravidla pro kluby mající výjimku (Werksvereine). Nařídit to sle musí DFL.

Reagovat
Werkrider

Ako odpoveď na tú prvú otázku asi väčšine naskočí Bayern.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže pokud to chápu správně, tak by podle tebe bylo přijatelným řešením, kdyby ty týmy, co porušují pravidla (Leverkusen, Lipsko, Wolfsburg, Hoffenheim...) vystoupily z Bundesligy a přidaly se k jiné lize? A vy - týmy, které pravidla dodržují - by si mezi sebou dál v poklidu soutěžily za rovných podmínek?

Ještě mě zaujala jedna pasáž: "Neviem ako to lepšie vysvetliť, skrátka tradícia, hrdosť a česť je pre nás v klube viac ako peniaze od investorov." - nemyslíš si, že jedno se s druhým nevylučuje? Nebo je problém čistě jenom v tom mít moc rozhodovat o dění v klubu, to pro vás symbolizuje tradici, hrdost a čest? A jakmile byste o tu pravomoc přišli, tak tyto aspekty zmizí? Možná to zjednodušuji.

A ještě teda tato věta, což je předpokládám jenom nešťastná formulace. - "V podstate voči tomu nič nemám, ale nemôžu takíto fanúšikovia očakávať toleranciu a pochopenie."

Reagovat
cologneFC

Rozhodovať o svojom klube je to, čo je pre nás dôležité. Neexistuje nič, čo by nás donútilo vzdať sa svojho klubu. Lebo ak dáš tieto právomoci niekomu, tak klub už patrí jemu a nie nám. My nie sme iba fanúšikovia, my sme klub. Ale napr. anglické kluby majú iba fanúšikov, to je všetko čo tam môžu ľudia byť. Alebo zákazníci (ako ich nazvala jedna pani z vedenia WHU). A my si vážime, že my sme tí, kto má možnosť rozhodovať o klube.

Čo sa týka koncernových klubov tak som za to, aby každý dodržiaval nastavené pravidlá. A nehľadal cesty ako získať vínimku alebo ako pravidlá obísť. Je mi jasné, že takéto kluby by okamžite padli dole, ale vtedy by bola súťaž spravodlivá.

Čiže nemusia odísť z nemeckých súťaží, stačí, ak sa budú bez výnimky dodržiavať nastavené pravidlá. A potom bude aj súťaž športovo vyrovnaná. Ale ako píšem, môžeš mať iný názor - v tom prípade ale musíš byť pripravený, že väčšina nemeckých fanúšikov voči tebe nebude mať pochopenie. Pretože svojím postojom im siahaš na najzákladnejšie hodnoty, ktoré oni vyznávajú.

Reagovat
vladino10

Ja sa ta spýtam na Leverkusen - nemám moc informácií, ale nie je to u Bayeru dane tak nejak historicky? Tj. že klub bol založený koncernom pred 38382 rokmi a táto situácia sa vyvinula tak nejak prirodzene? Lebo ak to je takto, tak by mi nejaké sankcie voči nim férové neprišli - proste vznikli nejak v minulosti, keď podobne pravidlá neplatili..

Reagovat
cologneFC

Je to tak ako píšeš. Práve preto tieto koncernové kluby dostali výnimku z toho pravidla 50+1.

Fanúšikom nemeckých klubov ide v prvom rade o férovú súťaž a preto bojujú proti koncernovým klubom. Tie koncerny totož hocikedy zaplatia napr. ich zlé investície. Čiže Leverkusen si môže dovoliť zlé nákupy, pretože Bayer im ich zlé hospodárenie vyrovná. Kto to ale vyrovná iným klubom? Je to potom stále férová súťaž?

V podstate mne nevadí, že majú vlastníka, problém je v rozdielnom financovaní činnosti. A keďže všetci chceme férovú súťaž, tak bojujeme za to, aby to DFL riešila. A preto nikto nemá rád tieto koncernové kluby.

A v neposlednom rade treba povedať aj to, že akonáhle sa koncernu zunuje futbal, tak tie kluby v podstate zaniknú. Dobrým príkladom je voľakedy prvoligový Uerdingen. Ten patril tiež Bayeru a keď sa na nich Bayer vykašľal, tak spadli niekam do 6. ligy. Ani neviem kde teraz hrajú. Čoskoro toto čaká Hoffenheim (Hopp je už veľmi starý pán).

Futbal má byť pre ľudí a dôvodom fungovania klubov nemá byť reklama na nejaký produkt. Na to slúž sponzorstvo a nie vlastníctvo klubu.

Reagovat
vladino10

Len mi príde funny, že toto dávaš na úroveň hoffenheimu alebo lipska, pričom to je úplne iný príbeh. A v posledných dvoch vetách sa ešte tváriš, že sa to celé pred tými 100 rokmi stalo preto, lebo si Bayer chcel urobiť reklamu

Každopádne keď sa pozerám na Kolín, tak som si takmer istý, že Bayer by bol nad nimi aj bez investora, ten futbal tam robiť vedia

Reagovat
cologneFC

Ja netvrdím, že vznikol ich klub s cieľom reklamy. Tvrdím, že narúšajú finančnú férovosť súťaže.

Futbal vedia robiť všade kde sú peniaze. Ľahko sa robí futbal, keď si môžeš dovoliť robiť chybné nákupy bez následkov. Takéto reči keď počujem, že vedia robiť futbal, tak iba neveriacky krútim hlavou.

Reagovat
vladino10

No vedia

Reagovat
cologneFC

Každý klub by vedel. Mať také možnosti. Vidíš iba úspešné prestupy. A ďalšia vec je charakter ľudí v klube. Ale ťažko je vysvetľovať niečo o charaktere, keď vidím tvoj obľúbený klub (no offence). Už som to tu spomínal niekomu vyššie. Si konzument dobrého futbalu a nezaujíma ťa, že čo je za tým. Nejaké hodnoty, hrdosť a česť nehrajú žiadnu rolu. A ja to rešpektujem.

Reagovat
Rudnevs

Pokiaľ sa nemýlim, tak kvôli Leverkusenu vznikli vynimky z 50+1. Tuším sa to volá aj “Lex Leverkusen”.

Reagovat
cologneFC

Nemýliš sa

Reagovat
Rišty

autore, pozdravuj péťu fialu my jsme loni po kolínu museli obcházet, potvory policejní nás zkratkou nepustily...

Reagovat
andrew96

Jééé, zdravice poslána.

Reagovat
Bayernista18

Když někam člověk dopředu jede s odporem, tak si to tam pak nejspíš moc neužije. Na Lipsko se jezdí kvůli hře, kvůli atmosféře zase jinam, třeba i v nižších soutěžích nebo mimo Německo. Pro atraktivitu ligy je jen dobře, že Bayernu roste konkurence, kterou mu tradiční kluby bohužel poskytnout nemůžou. Mně jejich projekt přijde celkem sympatickej a oproti některejm "tradičnim" velkoklubum za směšný peníze.

Reagovat
cologneFC

Za smiešne peniaze? No dobre, nejdem sa s tebou hádať. A pri všetkej úcte k Bayernu, tak keby ste nepredali časť svojej identity, tak ste tam, kde ostatné tradičné kluby. Ale to je už na Vás, na členoch Bayernu, že ako zachádzate so svojim klubom. Ak ale nie si člen, tak je diskusia zbytočná, si iba fanúšik bez možnosti zasahovania do chodu klubu.

Reagovat
Bayernista18

Na německý poměry to směšný peníze nejsou, ale oproti částkám, který běžně utrácí týmy v zahraničí, s trochou nadsázky jo. Kritiku jejich způsobu fungování vzhledem k nastavenejm pravidlum v Německu chápu, ale řadovýho fanouška, kterej se chce jet podívat na fotbal do Německa, takový věci většinou nezajímaj.

Reagovat
cologneFC

S tým čo si napísal do bodky súhlasím.

Reagovat
fabec1222

A Schick hned zranenej. Ukončete uz tu agonii...

Reagovat
Salfovic

OT: Jak je možný, že dneska hraje v poháru Kimmich? Copak se v Německu nezapočítává trest za přímou červenou kartu i do poháru ?

Reagovat
Martin9719

Reese!! Mainz slabý jak čaj, to musíme dotáhnout. Nečekal jsem že by Niederlechner a Klemens měli takhle oživit naši hru. S in-form hrajícím Winklerem nám konečně hraje i pravá strana a dostává to úplně novej rozměr. Jeden z nejlepších poločasů podzimu z naší strany. Nebýt nahrávky Leistnera pro Barreira a břevna tak můžeme skoro říct že to v poločase mohlo být rozdílem třídy.

Reagovat
Breze

Carodejnik Tuchel vypadne s tretoligistom

Reagovat
Müllered

To ještě hrají o záchranu.

Reagovat
Martin9719

Polibek smrti

Reagovat
vladino10

Mám pocit, že ciele bayernu pre túto sezónu sú ohrozené...

Tá hra nemá hlavu ani pätu, vidno individuálnu kvalitu hráčov, ale ako celok to vôbec nefunguje už od odchodu Nagelsmanna. Pod Julianom v 2. sezóne fungovala aspoň defenzíva a nejaký jeden dva góly sa vždy dali (aj keď ofenzíva skripala), v LM to stačilo na vymazanie PSG alebo Barcelony...

Veď aj v tom nešťastnom zápase s Leverkusenom po ktorom ho odvolali to rozhodli individuálne chyby v obrane...

Neviem no, na toto sa nedá pozerať - už tá kodan a galatasaray boli zápasy, kde super nevyhral len preto, lebo sa vo svojich šanciach na rozdiel od bayernu posral...hm...

Reagovat
db18

Reagovat
Witcher

Lipsko super mladej tým, ofenzivní atraktivní fotbal.Kam se sere BVB

Reagovat
Rudnevs

Bayern aj Lipsko sú von z poháru Toto bude konečne sranda vážení

Reagovat
andrew96

A nakonec to skončí finále Dortmund-Wolfsburg (nebo něco podobného).

Jinak na lavičku Sandhausenu usedl Jens Keller. Celkem jsem koukal, jak zešedivěl.

Reagovat
Rudnevs

Ja dúfam, že by to tento rok mohol dať konečne Leverkusen z tých silných tímov. Alebo nejake prekvápko.

Jens vždy vyzeral staro na svoj vek, čiže napriek šedinám a napriek faktu, že si ho pamätáme v bundeslige už slušných pár rokov, má stále len niečo cez päťdesiatku, čo by som ani úprimne nepovedal. Snáď sa mu bude dariť, stále najlepší kouč Schalke za posledné roky.

Reagovat
andrew96

Na to, jak se mu nevěřilo, vydržel v Schalke dlouho. Co by za to jiní pozdější trenéři S04 dali.

Reagovat
Rudnevs

Najdlhšie slúžiaci tréner na Schalke od čias Mirka Slomku až doteraz, a to mal v podstate skoro celý ten čas nôž na krku Ja som mu prial postup potom aj s Unionom, ale ono to vždy úplne nestačilo a furt končili okolo toho štvrtého miesta, tak vedenie stratilo trpezlivosť a vyhodilo ho.

Reagovat
Sigma Olomouc

snad se to podaří Wolfsburgu nebo Bayeru

Reagovat
fenixLFC

to by bolo symbolicke aby to namiesto redbullu vyhral volkswagen alebo bayer

Reagovat
db18

Reagovat
rychty98

Tento článek je hodně citově zabarvený. Lipsko navštěvuji pravidelně a krom špatného piva absolutně nesouhlasím. Například takový Monchengladbach nebo Frankfurt tam udělali totální peklo. Ovšem musím přiznat, že Lipkso je opravdu nenáviděný tým v Německu a to především kvůli vlastnické struktuře. Ale jinak je tam fotbal krásný a za příznivější ceny než česká liga s nepoměrnou kvalitou.

Reagovat
Werkrider
Reagovat
vladino10

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele