Ozvěny z Bundesligy: V Porýní to vře. Především v Gladbachu až moc

25.09.2023, 16:56
Názory a komentáře

V Mönchengladbachu se po delší době objevil Max Eberl. Ovací ve stoje se ale ani náhodou nedočkal. Naopak to pořádně schytal, možná až příliš. Také další dva porýnské kluby měly v minulých dnech co řešit. Zatím si účty vyřizovaly pouze na dálku, již brzy je však čeká střet přímo na hřišti. Jak se na západě Německa projevuje nenávist?

Asi by nás fotbal bez veškerého popichování tolik nebavil. Pošklebky, rýpání, slovní i vizuální provokace... to vše ke kopané jaksi patří. Je to jednoduché: sledujeme hru, v níž se střetávají dvě mužstva s cílem zvítězit. Zároveň je fotbal sportem se společenským přesahem, bohatou historií a tradicí. To vše vytváří podhoubí pro jiskření na trávníku, ochozech i mimo stadiony.

Emoce zúčastněných se pak projevují různě. A různě jsou také přijímány. Především fanoušci se často umí trefit na hlavičku. V posledních letech je ale ve vytváření někdy vtipného, jindy čistě provokujícího obsahu dohánějí též správci klubových sociálních sítí. Ne vždy ale mají svůj den. Ne vždy najde jejich vzkaz pochopení. Někdy to zkrátka přeženou.

Prase, které sbírá bankovky. Není to už moc?

Dalo se čekat, že Max Eberl nebude v Mönchengladbachu vřele přivítán. Někdejší miláček fanoušků "Hříbat" si zhruba před rokem zničil veškerou reputaci, kterou do té doby v Porýní vybudoval. Uznávaný sportovní ředitel trávil kvůli péči o své duševní zdraví nějaký čas na odpočinku, když se zničehonic provalilo, že v prosinci nastupuje do práce v Lipsku. Přičemž rovin, kvůli nimž tento krok vadil, bylo hned několik.

V sobotu se Eberl vůbec poprvé vydal do Mönchengladbachu jako protivník. Z hlavní tribuny sledoval nejen další řádění Xaviho Simonse, který je snad nejvážnějším adeptem na kometu Bundesligy. Ze své lóže musel vidět také transparenty v kotli domácích příznivců. Ty útočily nejen na Lipsko, ale též na Eberla samotného.

Již tradiční poukázání na pochybné základy RasenBallsportu nepředstavuje žádné novum - na bundesligových tribunách se objevuje vcelku běžně. Neobvyklé nebylo ani hlasité bučení při každém kontaktu hostujících hráčů s míčem, byť v Borussia Parku jej zesilovala přítomnost nejen Eberla, ale také kouče RB Marca Roseho, jenž v minulosti rovněž působil v Gladbachu.

Překvapil však poměrně ostrý útok na Eberlovu osobu. Funkcionáře Lipska vyobrazili domácí fanoušci jako prase (alegorie na Red Bull) držící v ruce chorobopis a v ústech růži (alegorie na trenéra Roseho). Před Eberlem ležel měšec se znakem dolaru, přičemž nad hlavou mu létaly papírové bankovky. Celé to dílo doprovází citát, který lze (bez zachování rýmu) přeložit asi takto: "Nejprve dostanu neschopenku, následně budu počítat bankovky." Ultras Gladbachu mají zkrátka pořád jasno. Eberl jejich milovaný klub neopustil pro chátrající duševní zdraví, nýbrž osobnímu prospěchu, kvůli němuž se zaprodal nejnenáviděnějšímu oddílu v Německu.

Řada příznivců jiných bundesligových celků s těmi Borussie souzní. Společnou řeč našli především s podporovateli Eintrachtu Frankfurt. Zmíněný transparent totiž odsoudil někdejší obránce Gladbachu i Frankfurtu Martin Hinteregger, který si kvůli příznivému vztahu k alkoholu a hazardu sám prošel temným obdobím. Zároveň ale na něj mají fandové Eintrachtu pifku, neboť před rokem vyšlo najevo "Hintiho" napojení na rakouského krajně pravicového politika (načež Hinteregger ukončil kariéru, byť důvodů k tomuto kroku bylo - vzhledem k stoperově osobní historii - zřejmě víc).

Eberlův konec v Gladbachu a následný rychlý návrat do vrcholového fotbalu určitě vzbuzuje řadu otázek. Nicméně útočit způsobem hraničícím s body shamingem na člověka, který řeší své duševní zdraví (a který při oznámení odchodu z Borussie skutečně vypadal zcela vyšťaveně), je vcelku nechutné. Upustit páru mohou nakvašení příznivci i jinými, mírnějšími způsoby.

Bitva na sociálních sítích

Zatímco fans Gladbachu vyjádřili svou nenávist dost surovým způsobem, jiné dva tábory z Porýní zvolili k popichování méně nabroušené varianty. Ale i zde bylo co sledovat. A to dokonce na pokračování. A s vtipným vyústěním.

Vše odstartoval příspěvek Leverkusenu na Twitteru (nebo X, je-li libo), kde lákal k zaplnění tribun na zápas Evropské ligy proti švédskému Häckenu. Vyřazovací otázky dávala čtenářům jen dvě možnosti: buď utkání skutečně navštíví, nebo se ukáže, že jsou lůzři, protože fandí Kölnu. Tedy mužstvu pohybujícímu se momentálně ve spodních patrech bundesligové tabulky.

Zdánlivě nevinná provokace se ovšem nevyhnula ostré reakci. Sváru se zúčastnil též trenér 1. FC Steffen Baumgart, který na tiskové konferenci před víkendovým střetnutím v Brémách dostal dotaz právě na onu Twitterovou kauzu. A Baumgart ve své odpovědi vcelku trefně shrnul postoj příznivců Kölnu. "Pokud chcete vidět ještě lepší fotbal s většími emocemi a na plném stadionu, na který se nemusí svolávat fanoušci, tak přijďte k nám. Je tu jeden velký klub a jeden ne až tak velký. Myslím, že my jsme ten větší, i když to ze sportovního hlediska může vypadat jinak,” vrátil úder lodivod Effzeh.

Baumgart vlastně vystihl podstatu rivality v Porýní. Köln Leverkusenem dlouhodobě pohrdá. Bayer je z pohledu "Domstädter" klubem, jenž nestojí za pozornost, neboť nemá bohatou historii, a úspěchy, kterých dosahuje díky výjimce z pravidla 50+1, jímž se většina německých bundesligových oddílů bezpodmínečně řídí, si díky obcházení regulí vlastně koupil. Mnohem víc Effzeh z porýnských klubů uznávají Mönchengladbach. Ten sice taktéž nenávidí, na rozdíl od Leverkusenu ale berou na vědomí jeho historický přínos (který se především v 60. a 70. letech střetával s výsledky 1. FC).

Bayer je tedy v Porýní zdánlivě v defenzivě. Na druhou stranu se mu Kolín už dobrých 30 let daří sportovně válcovat. To už je poměrně silný mandát na to, aby si nenechal líbit výkřiky od rivalů, kteří si na rozdíl od Werkself v posledních letech několikrát počínali nerozvážně a nejednou se dokonce propadli do 2. Bundesligy.

Zpátky k aktuální přestřelce. Výstřely se pokusil utlumit generální ředitel Leverkusenu Fernando Carro, který se omluvil těm, kterým to nebylo příjemné, Podle něj šlo jen o menší provokaci, nicméně uznává, že Köln mohl být z grafiky vynechán. Poslední slovo ale patřilo Effzeh. Bayeru se totiž navzdory kampani nepodařilo zápas s Häckenem vyprodat. A to byla voda na mlýn pro rivala.

Duel Leverkusenu s Kölnem se kvapem blíží. Odehraje se již na začátku října. O vášně je však postaráno již necelé dva týdny před výkopem.

Zase debakl? To je skvělé

Oslím můstkem vedoucím skrze sociální sítě se dostáváme do Bochumi, která o víkendu inkasovala od Bayernu hned sedmkrát. Takový příděl schytali Porúrští od Mnichovanů již potřetí za poslední tři sezóny. Důvod k zamyšlení? Nikoliv, spíš k uklidnění.

Bochum bere sobotní debakl jako potvrzení toho, že se nachází na správné cestě. VfL se totiž v první i poslední řadě soustředí na setrvání mezi německou klubovou elitou. To se Blauen povedlo v obou předešlých ročnících, kdy je Bayern rovněž vypráskal. Nyní přišel další nášup. A s ním paradoxně ujištění, že i za rok bude Ruhrstadion hostit zápasy 1. Bundesligy.

Jde samozřejmě o velkou nadsázku. Ve skutečnosti teče Bochumi nepříjemně do bot. V problémech ale není sama. Na první vítězství v sezóně čeká spolu s dalšími čtyřmi soupeři. Pět týmů bez vítězství po prvních pěti kolech má přitom Bundesliga ve své historii vůbec poprvé.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (21)

Přidat komentář
Werkrider

Admini na sociálních stránkách Leverkusenu jsou docela odvážní dlouhodobě. Tohle popichování mi přijde vtipné a to z obou stran, to beru. Vynechat jmenování klubu určitě mohli.

V Leverkusenu je dobrá základna ultras, schválně říkám dobrá a ne skvělá, to s respektem přenechávám třeba právě kozlům a hříbatům, bohužel ta široká základna fanoušků je opravdu marginální, zrkadlící demografii v regionu a klub se musí snažit lidi do ochozů nalákat.

Střízlivě, i tvrzení o sportovních úspěších musíme brát s rezervou, protože kromě Německého a poháru UEFA nemáme nic a všichni kolem, sebou nesou mnohem větší pedigree.

Třeba já jsem u Werkself zůstal po sezóně 2001/02 a těším se na to, že snad někdy budu u prvních úspěchů, nevybíral jsem na základě fanoušků či historie.

Do ostatních, hlavně kolínštích a gladbaštích si rád "kopnu", ale pořád s respektem k fanouškům i klubům.

Byť oba tyto kluby teď spolu vytvořili rekord v počtu týmů bez bodu po pěti kolech, Leverkusen je pořád jenom ten druhý.

Reagovat
vladino10

Reagovat
andrew96

Mě dlouhodobě asi nejvíc baví sítě Gladbachu. Ale obecně s nimi v Německu umí pracovat víceméně všechny kluby z 1. i 2. BL.

Reagovat
Salfovic

A na základě čeho ?

Reagovat
Rudnevs

Nuž tak Köln má väčšiu návštevnosť a Leverkusen vie lepšie hrať futbal, aspoň teda posledných 20 rokov to je tak, to je všetkým jasné. A donekonečna si to budú navzájom vyčítať a vyhadzovať na oči

A s tým Eberlom by sa tiež už mohli ukľudniť… no tak šiel do Lipska, no neposereme sa. Nie som zástanca toho klubu a nech si naň nadáva kto chce koľko chce, ale takýto hejt nonstop na jednotlivca, to už je trošku aj moc.

Reagovat
Martin9719

Tak popravdě jsme v Německu a ta povaha podle mě není taková že by Němci nechali jen tak něco plavat. Ve spojení jeho s už tak nenáviděným RB se prostě podle mě nedalo nic moc jiného čekat, ač vzhledem k jeho zdravotnímu stavu s ním soucítím. Na druhé straně, pro RB je to opravdu top posila což je i na nové sezoně vidět. Vlastně poslali do světa Szoboszlaie a Nkunku a přišel Openda + Xavi. A na lavici ti čeká Šeško + Siewald který by prozatím trochu odstaven po prvním zápase s Werkself a po právu. Je pro mě až neuvěřitelný jak Lipsko dokáže nahradit někoho na kom vydělá dalšími potenciálními přestupovými bombami. Škoda že Xavi není jejich.

Reagovat
Rudnevs

Ja viem, že fans v Nemecku sú takí, ale niekedy im drbe už až príliš a toto je jeden z tých prípadov Eberl k tomu tiež nepristúpil zrovna dvakrát uvážlivo, keďže ten hejt sa ho očividne dosť dotkol a začal vracať úder v rôznych rozhovoroch a potom sa ten hejt stupňoval a stupňoval, až je z neho najnenávidenejšia osoba v Nemecku. Nuž ale stále je len človek a to, že sa mu väčšina nemeckých fans cielene snažia ublížiť nechutným spôsobom na základe niečoho, čo začalo tým, že vymenil jeden klub za druhý, mi príde uletené. V Gladbachu bol už aj tak dlho a už začínal byť washed a robiť prešľapy, navyše mal burnout, takže zmena prostredia sa dá chápať a holt chcel ísť za lepším no… Ľudia, ktorí trebárs aj v súkromí majú normálny život, doma ich čaká žena a deti, spravia takýto banner a potom sa z toho čo ako? Tešia? Že jak mu to nandali? Veď to je psycho…

Inak teda Eberl riadne schudol, čiže to s tým prasaťom tiež nie je úplne pravda.

Reagovat
Martin9719

Jako oni by mu v první řadě měli určitě spíš poděkovat. Na druhou stranu by on sám měl s pokorou podat rozumný vysvětlení skrz nějaký rozhovor, myslím že by se to tím mohlo uklidnit. Když o tom mluvíme tak mě na druhou stranu vlastně zaráží, že někdo jako Němci kteří vlastně mají respekt prakticky ke komukoliv kdo pro dotyčný klub něco udělal zvlášť jako Eberl tak se strhne něco takovýho. Vítězem je ale vlastně on, pro RB už dělá majstrštyky a ze sobotního zápasu taky vyšel jako vítěz.

Tak on možná na veřejnosti nebyl dlouho vidět.

Reagovat
Rudnevs

Inak teda Hinteregger, to je tiež téma sama pre seba. Terence Boyd (bývalý spoluhráč zo Salzburgu) raz vravel, že vo futbale nemal šialenejšieho spoluhráča. Keď mu prišla ponuka z Florencie, odmietol, lebo že vraj v Taliansku sa nedá chodiť polovať. Keď mali 2x za deň tréning, tak šli v prestávke hráči na kafe a Hinteregger sa vrátil na druhý tréning s zakrvaveným oblečením od lovu. A vraj Boyd a spol. chodili s chalanmi do klubu piť a zabaviť sa, Hinteregger tam nakráčal sám, s nikým sa nebavil, vypil pol vodky a zasa odkráčal preč. Proste on bol vždy tak trochu “iný”

Ale neviem či by ho som nejak strašne hanil za to, že chcel usporiadať turnaj pre deti s nejakym politikom… bohužiaľ tá hlasná komunita woke ľudí je v Nemecku obrovská a v dnešnej dobe už to funguje tak, že za takéto veci si proste zrušený.

Reagovat
vladino10

Tak za mňa, keď spojis svoje meno s politikou, tak musíš počítať s tým, že ťa určitá skupinka ľudí bude okydavat bez ohľadu na to, ktorú stranu zvolil. Tak ako chce Adidas aby nosili futbalisti ich oblečenie, lebo im to pridá body, tak rovnako chcú politici byt s týmito športovými hrdinami spájaní. Hinti tomu typkovi toto umožnil...možno nechtiac, ale ak nerozmýšľaš, tak si takéto sracky do života ľahko dotiahnes.

Reagovat
andrew96

Nebyl to jen nějaký politik. A taky to nebylo jen o pořádání turnaje, ale těch jeho kecech okolo, nadávání novináři do levičáka apod. Dobře, že dostal sodu.

Reagovat
Rudnevs

To ano, tie vyjadrenia a všetko.. celkovo mám pocit, že on nebude najchytrejší. Taký jednoduchý chalan niekde z dediny. Ale zas si tiež nemyslím, že by bol nejaky nácek alebo extrémista.

Reagovat
andrew96

To ne, ale zaplatil za to, že nedomyslel důsledky svého jednání. A kariéru mu to neukončilo, k tomu se rozhodl sám. Víceméně to koresponduje s tou image podivína.

Ale byla s ním svého času dobrá prdel.

Reagovat
Rudnevs

Pravda, že aspoň stihol ten Europa League pohár a zrejme by aj tak už nič viac nedosiahol v tridsiatke a napriek kontroverziám si tiež nepamätám, že by ho vyslovene nútili skončiť.

Presne tak, jeden z najzaujímavejších stopérov, bojovník, keď mal dobrý deň, tak bol absolutne bezchybný. Povahou to bol taký kreisligový futbalista v bundeslige, aj tie vyjadrenia k tomu tak nejak pasuju Napr. aj nedávno voči Alabovi…

Reagovat
bayern987

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Steffen

Reagovat
Tomanatura

Fotbalovy fanousci jsou proste jini, nikdo se neumi vcitit do cloveka, ani zacit uvazovat. Eberl dal v paradni rozhovor ve Phrasenmäher, tam vysvetlil vse, co se s nim delo. Nekdy clovek uz proste nemuze dal tak, jak to predchozi roky fungovalo. A je jedno, jestli jsi sportovni reditel nebo delas ve fabrice. Rozvod, osobni vyhoreni, ztrata perspektivy a chute do zivota. Byl sam na ceste Jizni Amerikou, proste nevedel, co dal. Po pul roce se vse zlepsilo, co mel pak delat? Hrat si na chudacka a chodit do studia kecat blbosti s Hammanem, nebo delat to, co umi, v zajimavem prostredi? Chapu, ze jim jde hlavne o to, ze si nasral do huby drivejsimi vyjadrenimi k RB, ale lidi se vyviji a meni nazory, to je normalni.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Martin9719

No hlavně taky pokud tě ta práce takhle nějak postihne tak se pak těžko budeš vracet do starého prostředí. Je to prostě taky o nějaké změně a v Gladbachu byl na dnešní poměry dost dlouho.

Reagovat
raduinho

Reagovat
Müllered

Upa, Kim a MdL mají zdravotní problémy, dnes možná bez stoperů. Tuchel ještě nevyhrál v Bayernu pohárové utkání.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele