Ozvěny z Bundesligy: Ztrápený talent se snaží. Ale furt to dělá špatně

27.11.2023, 21:32
Názory a komentáře
Karim Adeyemi v době, kdy se mu ještě dařilo (© AFP)
Vypadá na odstřel. Karim Adeyemi už na hřišti dlouho nepředvedl nic úžasného a v Porúří s ním pomalu ztrácí trpělivost. Sám hráč se nechce vzdát, avšak jeho osobní snaha zatím vedla jen k dalšímu rozhořčení. Zlobil se přitom muž, jehož působení v Borussii se možná taktéž chýli ke konci.

Dortmund sice na konci května zpackal honbu za bundesligovým titulem, přesto mu vlastní příznivci tehdy aplaudovali. Děkovali, že vůbec mohli o ligovém prvenství reálně snít. A taky ukázali, co znamená ryzí fotbalová láska ke klubu.

Zhruba za tři měsíce už ale z Westfalenstadionu pryštily jiné emoce. Když Borussia nezvládla utkání proti Heidenheimu, s nímž navzdory dvoubrankovému vedení jen remizovala, ozýval se z tribun pískot. Následně však "Schwarzgelben” své příznivce zase uklidnili bundesligovou sérií neporazitelnosti. Jenže začátek listopadu se BVB pro změnu nevyvedl, což korunoval vyloženě trapný výkon ve Stuttgartu.

Snad u každého fanouška Dortmundu tak v poslední době vládnou rozporuplné pocity. A to nejen s ohledem na výsledky prvního mužstva. Ve vedení klubu totiž čím dál víc začíná vadit generální ředitel Hans-Joachim Watzke, což je muž, který BVB zachránil od finančního krachu. Za to mu jsou v Porúří všichni vděční, avšak jeho poslední kroky a vyjádření obecenstvo na Westfalenstadionu spíše dráždí než potěšují. Jednou tak a podruhé onak to příznivci Borussie mají i s fotbalisty. Nico Schlotterbeck, Emre Can nebo Donyell Malen - každý z nich umí zářit, ale i pěkně štvát.

Alespoň u Karima Adeyemiho je to vcelku jednoduché - hraje mizerně, tudíž se na něj prská dlouhodobě. A i když se mladík snaží, zatím cestu ze své osobní mizérie nenašel.

Musí se vyjadřovat i šéf DFB?

Adeyemi je nesporně talentovaným křídelníkem, který ovšem zatím nenaplňuje potenciál. Po vykvetení v Salcburku mu chvíli trvalo, než se etabloval v kádru BVB. Na jaře se i přes zranění slušně rozjel, jenže v probíhající sezóně to je jedno velké trápení. Což sám dotyčný začal řešit.

Dané řešení spočívalo v tom, že se Adeyemi rozhodl víc trénovat a ukázat Terzicovi, že si zaslouží šanci. Jenže tato aktivita se střetla s reprezentační přestávkou, během níž se měl Adeyemi představit v dresu německé reprezentace do 21 let. Křídelník pozvánku s díky odmítl, chtěl se zkrátka soustředit výhradně na své výkony v Dortmundu. Zvolený přístup ale nebyl po chuti dvěma mužům - předsedovi Německého fotbalového svazu (DFB) Berndu Neuendorfovi a taky již zmíněnému Watzkemu, jenž vedle managementu Borussie působí v DFB jako místopředseda, a je tedy blízkým spolupracovníkem Neuendorfa.

Šéf DFB nepochopil, že někdo vůbec může odmítnout tak prestižní pozvání. "Hráči by měli být hrdí na to, že nosí národní dres,” řekl Neuendorf v rozhovoru pro televizi ProSieben Maxx. A Watzke mu ve vyjádření pro bulvární Bild přitakal: ”Já i Bernd Neuendorf to vidíme stejně.” Jako by Adeyemi ztratil zastání úplně u všech. I u představitelů klubu, v němž působí.

Přece jen jej ale někdo bránil. A to Didi Hamann, bývalý záložník, jenž dnes působí jako expert německé mutace televize Sky, která vysílá Bundesligu. ”Předně je otázka, jestli je třeba, aby se předseda DFB vyjadřoval k osobním rozhodnutím. Jistě na to má právo, myslím si však, že by měl pečlivěji volit slova. Osobně to (Adeyemiho volbu) tak tragicky nevidím. Není v dobré formě, jak by mu utkání za německou jednadvacítku pomohla? Proto je hraniční, pokud o tom mluví Watzke, který je součástí klubu,” prohlásil v sobotním vysílání Sky účastník mistrovství světa v roce 2002.

Odejdou Adeyemi i Watzke?

Momentálně je Hamann ve fotbalovém světě snad jediným mužem, jenž Adeyemiho nahlas hájí. Proto nám může být mladého křídelníka svým způsobem líto. Nicméně svá strádání si způsobil i sám. Adeyemi je totiž extravagantním chlapíkem, což není vina pouze bujné kštice, ale taky aktivního užívání sociálních sítí, jejichž prostřednictvím nechává nahlížet do vlastního soukromí. Což mu momentálně spíš škodí než pomáhá.

Pro senzacechtivý lid je pak oblíbenou kratochvílí piplat se ve vztahu Adeyemiho s rapperkou Loredanou. Její životopis zahrnuje vedle umělecké dráhy taky podezření z podvodného chování vůči manželům z jihu Švýcarska, od nichž měla pod skrytou identitou dostat více než 600 tisíc švýcarských franků. Vedle zmíněné kauzy, která nakonec skončila mimosoudním vyrovnáním, připomínají lovci bulvárních zpráv taky to, že má Loredana dceru z předešlého vztahu. A jelikož pokles Adeyemiho výkonnosti časově koreluje s veřejným oznámením, že s rapperkou tvoří pár, mají mnozí jasno o osobě, která za ztracenou formu kučeravého mladíka může.

Celkově každopádně zůstává Adeyemiho působení v Borussii za očekáváními a hlasy, aby raději přestoupil jinam, pomalu sílí. Nicméně i druhý, výše jmenovaný aktér z Dortmundu je dost možná na cestě pryč. Naznačil to ostatně on sám na nedělním valném shromáždění. Způsobil toto prohlášení vnější tlak?

Watzke je v Dortmundu podle všeho na jedné lodi s trenérem Edinem Terzicem, ale už ne tolik se sportovním ředitelem Sebastianem Kehlem. Ten například v létě razil jiný pohled na přestupy než hlavní kouč. Údajně chtěl získat Edsona Álvareze z Ajaxu i Victora Boniface, daleko nebyl ani příchod Alejandra Grimalda. Nic z toho nevyšlo, Boniface a Grimaldo navíc skončili v Leverksuenu, kde nyní září. Místo nich na Westfalenstadion dorazil Niclas Füllkrug a Emre Can, jehož hodlal Kehl prodat, se stal kapitánem. Obojí se prý událo na přání Terzice, čemuž Watzke vyhověl.

Řada ze spekulací, podle nichž vztahy mezi Kehlem a dvojicí Watzke-Terzic nejsou zrovna harmonické, pochází z bulvárního Bildu. Pozor tedy na jejich věrohodnost. Nicméně už je jich tolik, že je nelze jen tak přehlédnout. A jelikož se aktuální ročník nevyvíjí z pohledu BVB ideálně, staví se fanoušci převážně na stranu "utlačovaného” Kehla a volají po podchodu Watzkeho (část z nich by vypudila i Terzice).

Ať už si o komentáři Didiho Hamanna myslíme cokoliv, pundit Sky trefně upozornil, že Watzke sedí na dvou židlích. A hájit zájmy Dortmundu a DFB nemusí vždy znamenat totéž.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (18)

Přidat komentář
Rudnevs

Stavim sa ze po rozchode s Loredanoi prvy zapas da hetrik

Reagovat
Gazdo

Ked nie do Barcelony berieme

Reagovat
Euphael

A zaplatite cim? Pošlete jim spotify premium kupon?

Reagovat
Gazdo

Mozno sa ho budu chciet zbavit zadarmo ked hra hovno

Reagovat
Rudnevs

Inak teda pokiaľ je to s prestupmi pravda, tak za fanúšikov BVB dúfam, že Watzke asi doslúžil a Terzic tiež. Kehlove nápady mohli BVB priniesť titul.

Reagovat
Seydou Doumbia

Adeyemi by se mi líbil někde v Ligue 1, kde by mohl konečně nakopnout svou kariéru. Třeba do Rennes, ti se nebojí utrácet. Od Malena jsem taky čekal že po dvou, max třech letech půjde někam do City nebo jiného top týmu, ale nějak se zasekl. Své si odehraje, ale na přechod do top týmu to není.

Jinak jako jestli fakt mohli přivést Grimalda, Bonifejse a Alvareze a místo nich přišli ti průměraci, tak se nelze divit kde BVB je a kde BVB bude...prostě farmářský tým co bude postupovat do skupiny LM, ale v lize bude stále na mílé vzdálený za titulem (a nebo si ho prohrají v posledním kole to je asi jedno na to se historie neptá)

Reagovat
Rudnevs

To uz ani neni o tom, že by boli farmársky tím, však mladíkov už až tak výrazne neskupujú, ale sú tam časté tieto Watzkeho priposrané bundesligovské prestupy hráčov bez formy à la Can, Sabitzer, Füllkrug, Schulz, kedysi Toljan,… v podstate žiadni rozdielovi hráči. Bayern takého hráča privedie len keď je zadarmo, aby ho mohli potom niekomu predať, pretože má v CV Bayern.

Reagovat
Mass

Füllkrug 16 gólů bez formy?

Reagovat
Kucka

Zase na stejné pozici máš drahého Hallera, který nechápu, proč zůstával, když jenom sedí.

Reagovat
Seydou Doumbia

Já tomu říkám přestup na jistotu. Bohužel z toho u BVB vychází sračka na jistotu co zná prostředí no. Kde se podle tebe sekl Malen že z toho není žádný přesun do City a podobně? Myslíš že tenhle level ještě dosáhne nebo to přinejlepším bude nějaké Spurs, AC a podobně?

Reagovat
Mass

S touhle formou je to fakt na hostovačku někam do Rennes.

Reagovat
Godwinson

Nedávno jsem Adeyemiho v nějakém zápase viděl a to bylo strašně vtipný, totální klaun. Ale tak hraje v Dortmundu, bere dobrou gáži, tak proč ne. Fascinujou mě ale výsledky Dortmundu, s tím týmem a posilami jako je Bensebaini hrát takhle nahoře. Možná se Bundesliga fakt přeceňuje.

Reagovat
Gazdo

On je velmi dobry futbalista ale tuto sezonu to proste nie je ono. Minulu sezonu do toho zranenia sa krasne rozbiehal a keby neprislo tak verim ze by teraz bol na tom inak. Uvidime ci sa z toho spamata lebo velkych hracov zdobi prave to a talent na to rozhodne ma

Reagovat
Mass

Nj s Adeyemim skočili na hype, ten kluk sice umí běhat a i technicky je dobrý, ale herní inteligence mu schází.

Reagovat
ACSeRw!n

stejne je Moukoko lepsi ne ?

Reagovat
stas87

Zajímavá statistika Kickeru: Adam Hložek má na kontě 40 bundesligových startů, ale nikdy neodehrál 90 minut. Střídal, nebo byl střídán.

Jen dva hráči v historii BL měli delší sérii, rekord je 45. Ani jeden z nich celý zápas nikdy nedal; teď jsou v 2. anglické a 2. turecké lize.

Snad ten rekord bude jeho..

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
andrew96

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele