Ozvěny z Bundesligy: Nezajímavý šlágr? Pouze na hřišti. Tribuny totiž podnítily diskusi

06.11.2023, 23:27
Názory a komentáře
Fanoušci Dortmundu (© AFP)

Hra kočky s myší. Opět. Dortmund od Bayernu zase jednou dostal solidně nařezáno. Už delší dobu to není zábava, alespoň z pohledu podporovatelů BVB. Avšak i tak přinesl víkendový šlágr Bundesligy něco zajímavého. Stačilo jen zvednout oči nad trávník, směrem k tribunám...

Der Klassiker? Vážně? Lákavý marketingový brand budí dojem atraktivního souboje dvou silných značek, pokud možno vyrovnaných. Tomu ovšem vůbec neodpovídá realita. Ano, Bayern a Dortmund jsou dlouhodobě dvěma nejsilnějšími německými kluby, jenže druhý jmenovaný má kvalitativně blíž slabším mužstvům než "Rekordmeisterovi”.

A tak jsme místo epické bitvy sledovali řádění Leroye Saného, Harryho Kanea a dalších hráčů Mnichovanů. Bayern si dokonce dovolil pošetřit Dayota Upamecana a navzdory personální nouzi ve středu obrany se na post stopera zasunul středopolař Leon Goretzka. Dortmund sice dokázal svého soupeře po změně stran trochu přitlačit ke zdi, zároveň ale v podstatě každý protiútok Bavorů smrděl gólem. A taky to tak nakonec dopadlo.

To, že Borussia z duelů s "Roten” odchází častokrát nehezky zpráskaná, Bundeslize rozhodně neprospívá. Snad ale podobné výsledky jako ten sobotní přispějí ke konci používání onoho hloupého pojmenování "Der Klassiker”. Je to neoriginální a spektakulární poměřování síl, jaké svádí například Barcelona s Realem Madrid, připomíná jednou za uherský rok. V lepším případě.

I tento "běžný” bundesligový zápas však poskytuje důležitá sdělení. Když ne na hřišti, tak alespoň v hledišti. Ona sdělení jednak ukázala, že s rivalitou mezi Bayernem a Dortmundem to není až tak horké, jak se nám několik dní trvající mediální masáž snaží nakukat. Naopak - z hlediska vyššího principu mravního spojení s protivníkem není zločinem.

DFB-Pokal > superpohár

Na Westfalenstadiou se v sobotu večer objevily tři zaznamenáníhodné vzkazy. Dva z nich rozvinuli jak kotelníci Borussie, tak taky ultras Roten. Ten úplně první poukazoval na narušení roky oblíbeného vstupu do sezóny. Dřív bývalo zvykem, že před prvním bundesligovým kolem absolvovaly všechny (nejen) prvoligové mančafty úvodní kolo německého poháru. Jde o hezké, svým způsobem i slavnostní zahájení celého ročníku. Zejména menší kluby se pravidelně těší, že doma přivítají slovutné značky.

Jeden ze srpnových (výjimečně už červencových) víkendů patří prvnímu kolu DFB-Pokalu i dnes. Nehraje se ovšem pouze tato soutěž. Poslední dva roky mu konkurenci tvoří superpohár. Ten se dřív hrál v dřívějším termínu, týden před německým pohárem. Od loňského roku se ale koná stejný víkend jako úvodní seance v rámci Pokalu.

Kvůli tomu ovšem účastníci "Supercupu” logicky nemohou ve stejný termín nastoupit v německém poháru. Své první kolo DFB-Pokalu dohrávají později, což má vliv na rozlosování jízdního řádu všech německých soutěží, Bundesligy nevyjímaje. Současné datum pořádání superpoháru tak mělo třeba letos za následek to, že fanoušci německých týmů ještě na začátku října nevěděli přesné časy bundesligových zápasů naplánované na konec téhož měsíce. A v těchto dnech zase pro změnu pořád neznají prosincový "Fahrplan” Bundesligy.

Němcům mezitím v tomto ohledu stihla vytřít zrak česká nejvyšší soutěž, v níž se povedlo do té doby něco nevídaného: již 5. září věděly všechny tuzemské prvoligové kluby, kdy a v kolik odehrají zbylá podzimní kola. Naši jindy precizní sousedé se mají co učit. Byť je pravda, že se potýkají s více vlivy, jež do finálního rozlosování zápasů vstupují - vedle programu DFB-Pokalu musí hledět taky na rozpis sedmičky mužstev působících v evropských pohárech, no a jejich národní pohár se těší mnohem větší přízni než ten český, vlastními organizátory dosti opomíjený.

DFL zůstává pod drobnohledem

Druhý společný transparent fans Dortmundu i Bayernu po čase otevřel téma, které německou kopanou rezonuje už od jara. Zástupci Německé fotbalové ligy (DFL), která řídí Bundesligu, již nějakou dobu přemýšlí, jak zastavit trend zvyšujícího se rozdílu mezi německou a dalšími elitními (spíše tedy elitnějšími) národními soutěžemi. Zatímco kluby z anglické Premier League výrazně bohatnou díky prodejům televizních práv či možnosti v podstatě neregulovaných investic, Bundeslize svazují ruce omezení vyplývající ze snahy fanoušků udržet tradice i své vlastní postavení v oddílech. Dost zjednodušeně řečeno: v Anglii bohatnou za cenu prodání vlastní duše, kdežto v Německu má identita pořád svou cenu, což ovšem brzdí hospodářský růst.

DFL se mezi těmito světy snaží balancovat. Uvědomuje si silné pouto německých příznivců ke svým klubům, zároveň ovšem nemůže přehlédnout, že libovolný průměrný tým Premier League utrácí mnohem víc peněz nežli řada špičkových účastníků Bundesligy, což má pochopitelně vliv na rovnováhu sil. A tak přišla s návrhem prodat alespoň část marketingových práv investorům. Tradicionalisticky naladěné spektrum fanoušků ovšem ukázalo svou sílu a návrh DFL v květnu tohoto roku z důvodu nedosažení potřebné většiny neprošel.

Jednalo se o velké vítězství fanoušků, přičemž chválu sklízeli především ti z Dortmundu, kteří na své Südtribüne rozvíjeli protestní transparenty zápas co zápas. "Válka” ovšem ještě neskončila. Podle informací bulvárního deníku Bild zkouší DFL znovu štěstí. Hovoří se o snaze prodat čtrnáctinu marketingových práv (oproti původně odmítnuté osmině).

A tak tribuny opět zbrojí. A to nejen ty porúrské. O víkendu se protestovalo napříč celým Německem, napříč různými soutěžemi.

Už zase budeme bojkotovat mistrovství světa?

Poslední příspěvek už patřil výhradně podporovatelům BVB. Lze ovšem čekat, že postupně se bude objevovat taky na dalších bundesligových stadionech, neboť něco podobného se dělo poměrně nedávno.

Když se před rokem blížilo katarské mistrovství světa, vyzývaly bundesligové fankluby k bojkotu šampionátu v zemi pošlapávající lidská práva. Těžko říct, kolik osob jejich apely nakonec oslovily, nyní ovšem mohou sabotovat další mundial. A sice ten, jenž bude pořádat v Saúdské Arábii, pro kterou je sice Katar z geopolitického hlediska velkým rivalem, avšak s ohledem na míru úrovně demokracie a rovného zacházení s vlastními občany si ani jeden ze státu nemá moc co vyčítat.

Fanoušky Dortmundu vytažený transparent byl zároveň svým způsobem dvojsmyslný. Právě v těchto dnech svádí Borussia souboje v Lize mistrů s anglickým Newcastlem, jenž před dvěma roky ovládl právě saúdskoarabský investiční fond přímo napojený na tamní despotickou vládu. BVB už má za sebou trip do hrabství Tyne and Wear, kde příznivci "Schwarzgelben” na vlastní oči viděli, jaké přízni se navzdory výše uvedeným skutečnostem těší údajní zachránci Newcastlu. Soudě podle reakcí lze říct, že ztráta vlastní tváře (čímž se obloukem vracíme taky k tématu investorů v DFL) by jim za takovou záchranu vůbec nestála.

Je na každém z nás, jak se postavíme nejen k tématu sportswashingu, tj. čištění či zakrývání nekalých praktik prostřednictvím sportu. Německé fanouškovské kultuře můžeme každopádně poděkovat alespoň za to, že nás nad těmito otázkami nutí přemýšlet.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (68)

Přidat komentář
Rudnevs

Asi som to nejak prehliadol, ale to sa fakt bude WM konať u Saudov? Uz nech s tym fakt idu niekam. Nestaci, ze v F1 tie pekne zavodnicke okruhy nahradili Saudi s Katarom, este aj do futbalu sa musia cpat. Ja viem, ze maju v plane prebrat cely sportovy priemysel alebo si tam urobit vyznamnu stopu.. no dufam, ze sa im to nepodari a ze ich budu mat vsetci na smiech i nadalej.

Co sa tyka 50+1.. Uprimne, kebyze to ostane v nemeckej rovine a ti investori by boli trebars Siemens, Bosch, Opel, BMW, Mielle atp., tak by som sa s padom 50+1 nejak zmieril. Aspon by tam ostal proste nejaky ten nemecky pribeh, preto mi trebars nevadi ani Bayer ci Wolfsburg alebo podiely v Bayerne alebo Stuttgarte. Kebyze si kazdy tradicny klub najde nejakeho regionalneho investora, ktory ho bude chciet tahat hore, to by mi nevadilo a pre mna osobne by to bol taky akurat (hoc utopisticky) kompromis medzi novotami a tradiciou. Kebyze vidim napr. na tribune Schalke sediet nejakeho sejka s uterakom alebo desat Cinancov, jak sedia vo VIP a su pri tom na mobile, pricom to maju ako nejaky bocny zdroj prijmu na styl Lima z Valencie, tak asi fakt konec. Ale to je len môj taky (uznavam, dost nepokrokovy) pocit zalozeny na akejsi snahe o uchopenie aspon nejakeho toho domaceho cara z cias minulych, snaha vyhnut sa sportwashingu a predovsetkym snaha o zvysenie sanci toho, aby majitelovi na tom klube aspon trochu zalezalo.

Ale ako vravim, v dobe globalizacie, ked je koncept narodneho statu v upadku, je to len utopia. Za prve sa do toho nemecke firmy az tak uplne nehrnu, tam sa obzvlast po covide setri, kde sa da. Futbal v Nemecku a vlastne celkovo v Europe uz taky zaujem proste nebudi. Za druhe by sa urcite ozvala nejake hlasy ostro kritizujuce xenofobiu a neotvorenost zahranicnym partnerom, nebodaj este i rasizmus. Za tretie, preco by to DFL robila, ked uz to otvoria, tak sa na tom samozrejme budu chciet vsetci nabalit, ako sa bude dat. A za stvrte, aj tak by sa to domacim fans nepacilo. Nemyslim si, ze väcsina tychto protestujucich tvrdych chlapcov z kotla su pripraveni na nejake ustupky. Cize v konecnom dôsledku by sa ani vlk nenazral, ani ovca by neostala cela.

Reagovat
vladino10

Reagovat
vladino10

Len som zvedavý či s tým ako sa budú tie nožnice sezónu či sezónu otvárať nezmäknú aj tí fanúšikovia. Predsalen, frajerovat kým stále môžu sledovať kvalitný futbal je ľahké, uvidíme čo bude ak tá kvalita pôjde zásadne dole.

Reagovat
cologneFC

Určite ti môžem na 100% povedať, že nezmäknú. Drvivá väčšina pôjde so svojím klubom radšej do nižšej súťaže ako by predali samých seba.

Reagovat
vladino10

Tak Kolín je na nižšiu súťaž už zvyknuty, tam by to problém nebol

Skôr píšem o tom, že celkovo zápasy budú mať nižšiu kvalitu, miláčikovia tribún po dobrej sezóne zdrhnú, repre bude taká ako teraz...

Ty píšeš o aktuálnych náladách, ktoré sa však môžu pokojne za 10, 20 rokov zmeniť...

Neviem no, proste už teraz sú preč tie časy, keď kvalitní hráči ako Kiessling alebo Huntelaar boli ochotní väčšinu karier stráviť v jednom klube v BL mimo bayernu...

Reagovat
cologneFC

Toto nie je o Kolíne. Pohybujem sa medzi nemeckými fanúšikmi už nejaký ten rok a viem, že čo chcú. Ver mi, že radšej budú hrať nižšiu súťaž a bez hviezd.

Samozrejme koncernové tímy alebo Bayern musia robiť reklamu svojim majiteľom, oni budú vždy za to, aby bola BL ako PL. Aj keď našťastie Bayern má väčšinu členov za zachovanie minimálne súčasného stavu.

Reagovat
vladino10

S tým kolinom do teba akurát tak rypem

Reagovat
cologneFC

A oprávnene

Kedy a ako ideš o 2 týždne do Kolína?

Reagovat
BaggioRoberto

To se nema kam rozevirat. Do PL se vic hracu nevejde a ostatni top ligy jsou na tom ekonomicky podobne jako Bundesliga, ne-li hur. Ze by nejaka jina evropska liga byla cela zkoupena sejky a jinymi miliardari a vyletela prudce nahoru se cekat neda, prece jenom jde o stadiony, fanouskovskou zakladnu, prestiz adresy pro hrace i pro potencionalni investory atd. Takze Bundesliga, La Liga, Serie A budou top evropske ligy stale i kdyz financni odstup za PL je obrovsky. A asijske pokusy pretahnout vse do vlastnich lig jsou podle me predem prohrane. Chodi tam hraci za zenitem, protoze ta prestiz, historie, atmosfera tam neni. V Cine to ztroskotalo a Saudy to taky prestane za par let bavit.

Reagovat
cologneFC

Tu by som len doplnil, že neprotestujú iba tvrdí chlapci z kotla. Výsledky hlasovaní na členských zhromaždeniach jednotlivých klubov hovoria za všetko.

Reagovat
Gazdo

K tej F1. Bohuzial ale tie stare okruhy nie su vhodne pre moderne velke monoposty. Tam skratka tie trate samotne u saudov a qataru a bahrajnu nie su uplne spatne

Reagovat
Rudnevs

Ako ktoré. Napr. Imola alebo Monako sú pre tie mega monoposty primalé. Ale zrovna tie ostali v kalendári. Naopak napr. Nürnburgring, Hockenheimring, Malaysia, Fuji. To sú okruhy, ktoré by som chcel vidieť. A poskyutujú dostatok mieste tým novým obrovským autám. Keď už sme pri tom, toho taktiež nie som veľký fanúšik a dúfam, že sa časom veľkosť i váha zredukuje a najmä, že to postavia tak, aby sa opäť mohlo jazdiť v daždi.

Ono si za to tie krajiny môžu aj samozrejme sami, napr. tým, že za to Nemecko proste neda toľko prachov, lebo ekológia. A potom to Arabi využijú, hodia na to prachy, FIA im pôjde na ruku samozrejme, však šéf FIA sa volá Mohammed Ben Sulayem a zrazu máme situáciu, že sa jazdí v x arabských krajinách. Čo na tom, že tam nemajú ľudkské práva, že sú tie preteky o hovne a nech sa tam jazdci kľudne od toho tepla aj dovracajú v tých helmách. Prachy sú prachy.

Reagovat
Gazdo

Tak zrovna Nurnburgring je podla mna pre sucasne formule este menej vhodny ako Imola. Ale ano trend je jasny a menit sa tak skoro nebude. Mensie tie formule asi nebudu nakolko prejdu casom na full elektro a E formula je cisto katastrofa

Reagovat
Rudnevs

Ja som praveze cital, ze sa uz teraz do 2026 planuje zmensenie. Ostatne aj FE a tusim Indy uz formule zmensili. a do buducnosti zrovna aj tie elektricke motory by pripadne boli jednoduchsie, lahsie a mensie nez tie hybridne hovada s baterkou, regeneracnym systemom atp.

Okrem ineho, pomohol by (aspon nateraz) aj navrat tankovania, co by znamenalo mensiu nadrz.

Reagovat
Gazdo

Tankovanie za mna kludne povolit tomu nerozumiem preco to zrusili doteraz. Co sa tyka zmensenia monopostov bude to pre zavod jedine dobre aj ked musim povedat ze sucasne monoposty sa mi z hladiska dizajnu strasne pacia aj ked su neprakticke. Co mi ale viac vadi ako velkost monopostov je nieco co si spominal uz vyssie a to je pretekanie v dazdi. Strasne v rukavickach sa jedna s pilotmi a akonahle vyjde trosku vody tak sa vyvesi RF a je po zavode dokedy nebude sucho aby nedajboze nehavarovali kvoli vode. Ved ich preboha nikto nenuti ist 300 ale je to prave o tom ze sa tam ukaze odvaha a schopnosti vodica ale kdeze. FIA na to serie

Reagovat
Kiss Me Polka!

tak s tim destem je problem ve velkem spreji a pneumatikach

Reagovat
Gazdo

To nepopieram. Ale tomu verim ze je to vylozene problem tejto sezony aj ked uz to bolo aj v minulych, ale po kritike ktora sa na Pirelli kvoli tomu vznasa si myslim ze to coskoro odstrania

Reagovat
Martin9719

Souhlas. Jen je otázka když to povolíš zmíněným Německým firmám tak jestli se to právě pak nezvrhne ke katarským šejkům, protože pak už by to těžko bylo vázané nějakými omezeními. Začal by s tím jeden klub a pak už by se to třeba vezlo. Ale taky nemám nic proti tomu, že ve VFB má podíl MB nebo Porsche, stejně tak i v ostatních klubech podobné "domácí značky".

Reagovat
db18

Navíc by si arabové získávali bílé koně z Německa, a pak by je sponzorovali již katařané.

Reagovat
Rudnevs

Pravda no, preto i pisem, ze to je len utopisticka (nepresaditelna) myslienka...

Reagovat
db18

Nemžůžeš zrušit 50+1 a nechat to jen německým investorům, musel bys to otevřít minimálně pro investory z EU.

Reagovat
Kiss Me Polka!

jeste ze ten messi vyhral ms, ja uz jen cekam na vyhru arsenalu v lize / lm, a pak asi koncim

Reagovat
cologneFC

Túto tému treba otvárať stále dookola. Som rád, že v Nemecku fanúšikovia stoja za hodnotami, o ktoré sa oplatí bojovať. Ďakujem autorovi za tento článok.

Reagovat
Rudnevs

Toto má každopádne opäť potenciál na kvalitnú diskusiu, ak si ten článok prečíta napr. FenixLFC a spol.

Reagovat
cologneFC

Ja som za takúto diskusiu veľmi rád. Samozrejme diskutujem len s ľuďmi, ktorí chcú diskutovať a nie písať nezmysly.

Reagovat
andrew96

Reagovat
fenixLFC

Ja citam vacsinu clankov z bundesligy a tieto suhrny mam rad. Sice s ich tonom casto nesuhlasim a obecne mi pride pravidlo 50+1 ako pravidlo brzdiace akykolvek dalsi rozvoj nemeckeho futbalu (ktory by s jeho odstranejim vystrelil velmi vysoko pri ekonomickej sile krajiny a firiem), ale zas je zbytocne to riesit tyzden co tyzden v diskusiach ked sa zas nic nove nestane

Reagovat
Vopi11

Já to mam tak půl na půl, na jednu stranu máš pravdu, ale na druhou jim v držení nějakých hodnot fandím. Bylo by super najít nějakou zlatou střední..

Reagovat
vladino10

Na jednej strane máš pravdu a myslím si, že dlhodobo je to neudržateľné - časom ich proste prestane baviť, že z futbalovej veľmoci sa stáva to čo sme videli na MS posledné roky (aj keď reálne na nejaké štvrťfinále turnajov majú).

Na druhej strane je to pekná futbalová romantika - klub vlastnia fanúšikovia a o to je to puto medzi fanúšikmi a klubom väčšie. Lebo povedzme si narovinu - čomu sa vlastne fandí v PL? Absolútne to tam nie je o schopnostiach tycch klubov ale o tom kto má najbohatšieho majiteľa. A proste ak by city nekúpil tento sejk ale kúpil by iný klub, tak by bol najlepší ten iný klub...proste...súťaž o to kto má najbohatšieho majiteľa. To mi príde sčasti smutné, na druhej strane to prináša najkvalitnejší futbal... Neviem no, celý futbal za mňa ide dopice.

Reagovat
Rudnevs

Asi tak Fakt sa často nájdem v tvojich názoroch a toto nie je výnimka. Hoc som (asi) za 50+1, tak tiež sa mi to nezdá v momentálnej situácii vzhľadom k okolitému svetu ideálne. Alebo možno to je až moc "ideálne" a málo realistické.

PL je proste produkt pre masy a tým stráca ten akoby hlbší význam. Celkovo mám pocit, že ten futbal ide do sračiek a neni to len tým, že už nemáme 12 rokov, fejkové dresy Barcy na sebe a nekopeme si na ihrisku po škole.

Nádej je, že tento názor bude mať čoraz viac ľudí a od istej doby sa im hádam aj "produkt PL" prestane tak dobre predávať, dopyt proste už nebude stále len stúpať a raz im to spľasne alebo príde kríza. Predsa len, každá liga bola zatiaľ na vrchole len chvílku. A kým BL túto fázu prečká, možno sa to raz vráti do normálu.

Reagovat
andrew96

K té poslední větě: našel jsem cestu z toho marastu, a tou je Bundesliga. A když se pokazí Bundesliga (což snad v dohledné době nehrozí), budu sledovat 2. Bundesligu. Případně švýcarskou, rakouskou nebo dánskou ligu + repre, to je trochu jiná soutěž. Anebo přestanu fotbal sledovat úplně. Bude mě to mrzet, ale... no a co.

Elitní zápasy mě nezajímají v podstatě vůbec, špičková kvalita pro mě není zásadní. Vyhledávám to okolo: vášeň a zaujetí fanoušků. Ne veletoč peněz. Nezřídka zkažených.

Reagovat
Martin9719

Jsem jednoznačně pro pravidlo 50+1. Právě to dělá soutěž jako Bundesliga takovou jaká je. Se zmíněnými výjimkami (TSG, Bayer, VFL) se už všichni tak nějak smířili nebo za mě se s tím min. dá žít. Je dobře, že na tribunách jsou transparenty. Jsou to právě fans pro které se fotbal hraje a v Německu jejich hlas platí mnohonásobně. Fanoušci si rozhodně nenechají srát na hlavu a pokud nebudou sami zrušení 50+1 podporovat tak se podle mě stane jen těžko. Zvyk je v DE železná košile a tak to doufám bude pokračovat. A rozhodně si nemyslím, že by na tom Bundesliga vyjma nedostatku financí v momentálně druholigových klubech potřebovala peníze aby byla konkurenceschopná. Ať mi nikdo neříká, že např. současná La liga je výš než Bundesliga. A jak dopadl 2x slavný Newcastle zasypaný prachama jsme mohli vidět opět dnes. A to dělá BVB prý v LM jen ostudu..

Reagovat
Rudnevs

Asi tak. Ľudia sa tu tvária, ako by PL bol ideál a Bundesliga len nejakou treťoradou ligou. Pričom ale asi jediná výhoda PL je, že tam je proste širšia špička. Ale neviem prečo sa ľudia tvária, že trh, na ktorom je inflácia ako sviňa, je nejaky ideál. Ešte aj každý posratý Fulham alebo Nottingham sa zahraničné kluby snažia natiahnúť o prachy pri prestupoch, pretože všetci vedia, že Anglani majú prachy a väčšinou sa im to darí. Potom prichádzajú preplatené posily, často mladí hráči, ktorí sa toho tlaku z tej vysokej čiastky zľaknú, nedostanú čas a zlyhajú. Viď skoro všetky posily United či Chelsea. Je pravda, že PL je vďaka tým prachom a investorom samozrejme favorit, ale povedzme, že aj za peniaze sa dá kúpiť vždy len určitá úžitočnosť a len v určitej miere sú tie prachy potrebné. Po presýtení potrieb sa peniaze stávajú kontraproduktívne. Aj tak mi príde, že jediný, koho sa v Európe musí Bayern báť, sú City, pretože majú Guardiolu a koncept (a teda fakt že neobmedzené zdroje, ale aj s tými treba vedieť narábať). Ostatní iba vyhadzujú prachy na prázdno a kľudne, ako vravíš, sa môže stať, že aj kluby ako BVB, Bayer či Lipsko môžu porážať tie ostatné britské kluby.

Myslím, že stále je určité spektrum možností, ktorými sa nemecký futbal môže posúvať ďalej aj bez zapredania duše Arabom. Hodiť na to arabské prachy by samozrejme tú situáciu pomohlo urýchliť, ale oni sa tie veci časom možno zmenia aj prirodzene. Kluby ako Lipsko či BVB by mali sa mali na trhu správať ináč (neslúžiť len ako prestupná stanica), BVB sa o to už snaží, ale ich maximom je, že kúpia nejakeho vyhoretého hráča z Mníchova a myslia si, jak im to strašne nandali. Plus je tu tá mládež. Dosť by pomohlo, kebyže máme vlastnú kvalitnú generáciu. Tým, že je nemecká mládež zanedbaná, tak si kluby ako BVB či Lipsko skupujú všeljakych mladých Angličanov či Francúzov, a to je potom jasné, že odídu do PL, keď to bol ich sen odmalička a sú odtiaľ. U mladého Nemca, ktorý trebárs celý život fandí (povedzme) BVB, býva v Dortmunde, má tam rodinu, postavený dom.. toho to aj pri sebaväčšom talente nebude až tak ťahať do Anglicka. Ten pôjde iba do Bayernu…

Reagovat
mistr129

Hele já mám BL rád po PL asi nejvíc (skoro všechny týmy mi jsou sympatické, příjemná atmosféra, pěkný fotbal), jen bohužel se to kryje jak s PL, tak s českou ligou a prakticky není možnost pro mě to sledovat. Ale ten rozdíl v kvalitě se dle mého zvětšuje čím hlouběji v tabulce jdeme - špička jako Dortmund nebo Leverkusen může úplně s klidem porazit Arsenal, Tottenham nebo Newcastle, i když je pravda, že v Anglii je takových tymů asi víc. Kdežto kdyby byla evropská soutěž třeba pro 11.-14. tým tabulky, jsem přesvědčen, že Anglie bude dominovat.

Reagovat
Freedo

Stejně tak by tady po přečtení diskuze člověk mohl mít pocit, že PL je něco jako MLS nebo katarská liga. Ty kluby ale mají tradici delší než německé, generace fanoušků jim fandí a nějaký bohatý majitel na tom nic nemění. V konečném důsledku lidé chodí na fotbal kvůli té tradici, historii, barvám. Určitě bych doporučil navštívit Premier League a pobavit se s místními.

Já mám rád odmala obě soutěže, každá má něco do sebe, ale určitě bych Anglii neupíral nějaké fotbalové hodnoty. Majitel se nerovná klub. A určitě to není jen soutěž o tom, kdo má nejbohatšího vlastníka, jak píše vladino výše.

Tím neříkám, že mi nejsou sympatické ty staré časy před rostoucí komercionalizací, ale musel jsem se ohradit.

Reagovat
cologneFC

Je to súťaž o tom, že kto má najbohatšieho vlastníka. To Vladino trafil na 100%. Inak PL mám rád aj ja, keďže sa tam hrá výborný futbal. A milujem atmosféru mimo štadiónov, v tom sú angličania najlepší na svete.

Reagovat
Igli

Ta soutěž ztratila takovou tu duši. Dřív bych za postup např. Nottinghamu byl rád a sledoval jejich příběh. Teď to tak není...frajeři přijdou, koupí přes 20 nových hráčů a stanou se pro úplně průměrným nezajímavým týmem. Všechny kluby mi tam přijdou plus mínus stejné. Fulham, nottingham, leeds, wolfes atd. Jaký je mezi nimi rozdíl. Politika téměř stejná. Jediný brighton tam má teď nějakou svou identitu. Tím jim neupírám bohatou historii a fanoušky, ale s tou historii už nevidím žádné propojení.

To už se raději kouknu třeba na horší fotbal v itálii nebo německu, kde jsou ale cítit emoce, vášeň aatd..

Reagovat
Martin9719

Je to zajímavá myšlenka s tím, že kluby z Anglie jsou tahány o peníze při přestupech. Otázka zní, zda hráči co chodí do Anglie klidně za desítky milionů Euro jsou skutečně kvalitnější než ti co chodí do Bundesligy (z těch řekněme dražších bundesligových přestupů). Hraje v tom samozřejmě roli spousta faktorů jako je prostředí, herní systém, trenér atd v Anglii. Je ale Bundesliga v současnosti nekvalitní (nebo o tolik méně kvalitní) když kluby z Anglie/Španělska z ní berou poslední dobou dost hráčů a jsou připraveni na top úroveň? Třeba u Havertze je to otázka, Werner se stal další obětí přechodu z Bundesligy do PL. Máme tu ale Haalanda, Pulisice, Bellinghama, Kevin Schade, dále Bailey, Akanji, van de Ven atd. Jen taková myšlenka jestli se Bundesliga obejde bez Premier league/La ligy nebo ostatní soutěže bez Bundesligy. Samozřejmě vím, že to není úplně hlavní podstata a zároveň se to dá proti tomu co říkám otočit, protože právě to vykupování hráčů do zmíněných lig Bundesligu zároveň oslabuje. Spíš jsem tím chtěl bundesligovou hráčskou kvalitu, ale je otázkou zda se bavíme o tom, že Bundesliga potřebuje vyšší platy hráčům, víc peněz na přestupy nebo hráčskou kvalitu. Podle mě je rozdíl v tom, že zatímco ostatní top soutěže hráče nakupují tak Bundesliga je vychovává sama a tím tu ztrátu okamžité herní kvality a efektu nákupu hvězd kompenzuje. Jestli to spíš není o tom zacpat hubu prachama současným bundesligovým hvězdám aby neodcházeli do Anglie/Španělska, protože si myslím že Bundesliga nějak dramaticky zkvalitňovat opravdu nepotřebuje. Spíš možná jen omezit odliv..

Co se týče právě těch klubů typu Lipska, BVB nebo B04 tak jak jsem psal, že opěvované Straky si Terzič 2x vychutnal, v Lipsku vyhrálo City až na 3 pokus (byť doma větší rozdíl) a možná se budeme divit až v jarní části Leverkusen smete některé věhlasné anglické týmy po vypadnutí z LM do EL nebo už ty co tam hrají. Celkem důstojnou roli k své papírové síle může hrát i Freiburg. Union je trochu jiná pohádka. A když půjdeme do blízké historie tak frankfurtskou likvidaci Nou camp si asi pamatují všichni.

Zajímavé téma o kterém budeš určitě vědět o dost víc než já je právě ta mládež. Výbuch 21ky je čerstvá záležitost a prosazování do seniorského týmu možná taky nejde úplně dle představ. Ale pořád vidím velký potenciál i z toho co aktuálně 21ka nabízí. Jen mám takový pocit, zda ty týmy jsou dobře poskládaný a hráči co jsou jak v seniorském týmu tak v u21 jsou ti praví co si zaslouží reprezentovat Německo. Jestli spíš než v kvalitě není problém v nějaké mentální připravenosti. A před domácím Euro bude i v tomhle konečný výběr velice důležitý.

Reagovat
Rudnevs

Ono tá mládež je problémom už dlhodobo, tam sa to strašne zanedbalo. Najmä tým, že sa tí hráči nerozvíjajú ako osobnosti a tie tréningové centrá sú veľmi akoby “prísne” a navyše veľmi všeobecné, čiže sa netrénujú špeciálne napr. na pozíciu útočníka, ale útočník proste trénuje spolu s ostatnými tréning zameraný napr. na prihrávky a tým pádom nemá akoby možnosť rozvinúť tie svoje strelecké atribúty. Tomu sa mi až nechcelo veriť, keď som to čítal. Asi niet divu, že Nemci potom na niektoré pozície vôbec žiadnych kvalitných hráčov nemajú. A tým, že samozrejme už je iná doba, tak to už neni ako kedysi, že si týpek po tréningu ide kopať na bránku alebo o stenu a tým si trénuje trebárs strely. Teraz ide po tréningu na playstation.

Ono sa s tým DFB už pomaly snaží aj niečo robiť a nedávno napr. prišli s tým, že do tuším 12 rokov sa nebudú rátať výsledky zápasov. Chcú tak predísť situáciám, v ktorých sa tréner bude chcieť vytiahnúť, hráčov takticky zviaže kvôli výsledku, zabije v nich kreativitu a budú učení hrať nechutný účelný futbal už od malička. No na druhú stranu sa ozvala kritika, že sa tým zabíja v mladých súťaživosť. Tak si vyber no.

Reagovat
Martin9719

Velice zajímavé. Nevidím důvod když by měli v akademiích kvalitní hráče proč by se nemohli zaměřit na obojí. Pokud to DFB není schopno vyřešit nebo nastavit koncept jaký by v tomto ohledu fungoval tak je asi něco hodně špatně.

S tou kvalitou zejména v u21 je to takové že určitě na každé pozici není nějaký top hráč u kterého by se dala čekat hvězdná kariéra. Zejména si myslím že v obraně nikdo vyloženě nevyniká. Není to tak dávno co tam byl ještě Matriciani což byla spíš sezónní rychlokvaška která dostala od Reeseho 3x jesle v jednom zápase. Teď celkem dobře zahrál v Rostocku Linus Gechter který nastoupil poprvé, třeba čase vytlačí ze sestavy i Leistnera v BSC. Ofenziva se určitě má o co opřít, ať už je to Moukoko, Gruda, Beier, Adeyemi který se snad zvedá, Knauff a nebo Stiller.

Reagovat
Rudnevs

Ešte aj tie “náhradné” ligy miesto Bundesligy mám úplne rovnako. Ono síce v Rakúsku či Dánsku taktiež máme investorov, majiteľov či názvodárcov (ale to i v Nemecku), ale väčšinou sú to lokálne firmy ako Puntigamer, Red Bull (ano, RB je tŕňom v oku všetkých, ale v prípade Salzburgu sa mu nedá vytknúť určitá lokálnosť), Magna či Josko Fenster. Alebo vizionári ako Matthew Benham, ktorého prínos pre futbal nekončí len pri peniazoch. Vo Švajčiarsku to už žiaľ funguje trošku horšie, tam je bežné, že občas nejaky pochybný pán posunie nejaky klub do krachu. Ale chápem tvoju pointu, zväčša je to proste poctivý germánsky spôsob futbalu s veľkým nadšením fans, kde stále tak nejak prevládajú správne hodnoty a nesnažia zo seba robiť masový produkt. A čítal som niekedy v lete, že v Dánsku fans bojujú za zavedenie 50+1 na nemecký spôsob, takže hoc by nám to tu aspoň na ef mnohí zahraniční fans najradšej celé porušili, niekde sa nájdu i ľudia, ktorí to obvivujú.

Čo sa týka 2. Bundesligy.. no tam sa s trochu nadsázky ale zároveň vlastne i úprimne dá vzhľadom na moje obľúbené kluby povedať, že 2.BuLi je pre mňa vlastne už teraz ligou číslo jedna.

Reagovat
andrew96

Přiznávám, že můj pohled na "náhradní" ligy je povrchní. Na švýcarské lize oceňuji hlavně fanouškovskou scénu, která je snad nejkreativnější v celé Evropě. A tím odsouvám či přehlížím třeba Constantinův Sion.

Že existuje něco jako 50 + 1, zjišťovali ve velkém taky Angličani při protestech proti superlize 2 roky zpátky. A taky se objevily požadavky na zavedení pravidla (zejména fans Man Utd byli celkem aktivní, což není až tak překvapivé, protože jednak zrovna oni jsou v rámci PL klubů dlouhodobě jedním z nejhlasitějších kritických hlasů, jednak to pramení z dlouholeté nespokojenosti s Glazerovými nebo Woodwardem). Ale už to taky vyšumělo.

Reagovat
Rudnevs

Čo myslíš tou najkreatívnejšou fan scénou? Nejake chorea atď.?

Akože hej, ja verím tomu, že tým starým PL Fans toto cele tiež musí liezť na nervy, viď vznik United of Manchester.

Reagovat
andrew96

Ano, chorea, pyroshow. Čímž neříkám, že jinde tyto věci absentují nebo nejsou i lepší. Ale... prostě Švýcarsko, onen germánský element.

Reagovat
Rudnevs

Super, to som napr. ani nevedel, že sú Švajčiari takíto cool v týchto veciach. Plus teda sympatická krajina no. Snažíš sa nejak aspoň po očku i sledovať? Ak ano, čo hovoríš na ten Basilej?

Reagovat
andrew96

Opravdu hodně po očku, jsem rád, že mám přehled o německých a českých soutěžích. Nicméně když jsem před rokem připravoval tady na EF představení Švýcarska na MS, dost jsem se do toho ponořil. Tehdy zrovna probíhala debata a následně i hlasování o formátu soutěže, kdy vážně hrozilo zavedení play-off. Tehdy se taky projevily rozdíly mezi kluby z německy mluvících oblastí (prosazující nakonec schválenou "skotskou cestu, tj. 33 kol + nadstavba) a zbytkem (převážně pro play-off). To je taky velmi zajímavý element ke sledování.

K Basileji asi nemám moc co dodat, tys to hezky shrnul v článku o konci Vogela. Mě to mrzí, na klub mám z evropských pohárů hezké vzpomínky, je to taky klub Alexe Freie (spolu s Ebi Smolarekem největší legendy BVB... promiň ). Plus je to jediné město, které jsem ve Švýcarsku zatím navštívil (byť na St. Jakob jsem nebyl).

Reagovat
bobis21

Ve Švédsku platí obdoba pravidla 50+1 taky (dokonce ve všech sportech, nejen fotbale). A na rozdíl od Německa tam myslím ani není žádný klub s výjimkou.

Reagovat
Rudnevs

Švédsky futbal mi úprimne vždy prišiel trošku v pozadí napr. dánskeho, asi tým, že je to vyslovene hokejová krajina, ale Švédsko ako krajinu mám fakt rád (a majú tam super autá), čiže rozhodne sympatie plus i pre ich futbal A diki za zaujimavu info.

Reagovat
bobis21

Švédsko právě trochu nečekaně hokejová země moc není. Ta návštěvnost na hokej je tam bídná. Fotbalovou kvalitu tam ale převyšují fanouškovské aktivity. A celkově tam je fotbal víc o tom, jak fungují akademie než o výsledcích áčka. Takže na sledování zahraničním fanouškem ten fotbal moc není.

Reagovat
KubaM

Reagovat
Martin9719

Reagovat
db18

Reagovat
Perseus

Díky za článek.

Pravidla 50-1 se mi líbí, znemožnuje možnost, aby přišel šejk nebo šílený Američan a otočil vše v klubi o 180 stupnů. Ale jedna věc je velmi negativní. Máme tu přirozeně jen jeden klub té nejvyšší úrovně, a to je Bayern. BL má jen jeden klub s nejvyššími ambicemi, ze kterého už není potřeba přestupovat. RBL i Dortmund jsou prostě pro většinu hráčů jen přestupní stanice. Ano, může se stát že má skvělou sezonu Leverkusen nebo jako loni Bayern strašnou sezonu. Ale v 99,9 procentech sezon bude jasný favorit Bayern.

A to je zkrátka obrovský problém. Chápu že pro někoho, kdo fandí třeba menšímu klubu nebo sleduje BL kvůli atmosféře ne. Ale ta liga musí být sledovaná celosvětově. A proč by třeba nyní měl 12letý kluk z Česka začít fandit Dortmundu nebo Lipsku, když ví, že nikdy nic nevyhrají, kromě poháru někdy? A že vlastně ani nemají tu ambici? Bayern koupí hráče s tím, že tam stráví své prime roky. BVB a Lipsko koupí hráče z Nizozemska za 20 s tím, že ho za rok a půl nějaká Chelsea koupí za 60 mil liber.

Bayern dal za tři stopery dohromady skoro 200 milionů eur. Lipsko prodá za jedno přestupní období Gvardiola, Szoboslaie, Nkunka. Dortmund koupí Dembeleho nebo Bellinghama a ví, že jsou za dva roky pryč.

Respektuji každého, komu to nevadí, ale mě by to vadilo i jako fandovi Bayernu. Kdyby měly třeba BVB, Lipsko, Leverkusen ambici opravdu hrát top a podle toho se chovaly na přestupním trhu, daly hráčům najevo, že chtějí vyhrávat a že tam můžou zůstat celou kariéru, protože tam jsou ambice, tak je Bundesliga věřím nejoblíbenější liga na světě. Protože zápasy i fanoušci jsou skvělí. Ale toto je jakoby v české extralize hrál tým NHL.

Reagovat
Raffaello

12letý kluk z Česka začne fandit BVB (jakémukoliv klubu), když se ztotožní s některým z jejich hráčů. A to ve většině případů. Děti obvykle fandí tvářím, ne klubu samému, k tomu si můžou najít cestu postupem času. Prvním pojítkem s klubem je u mladších zahraničních fanoušků v 99 % případech vždy hráč. Musí se v někom zhlédnout.

Jude - do Realu, nejslavnějšího klubu na světě

Haaland - do City, jednoho z TOP 5 klubů na světě posledních 5 let a do klubu, kde hrál jeho táta

Sancho - do United, jedné z největších celosvětových značek (asi jako Lakers, Yankees, Maple Leafs)

Dembelé - do Barcelony, jednoho z TOP 5 klubů na světě

Pulišič - do Chelsea pro její celosvětovost, peníze, prestiž v Premier League (pozlátko)

A to jsou ty TOP highlights hráči. Pokud by ta nabídka pro kteréhokoliv z těch hráčů přišla v Bayernu, musel by to Bayern doplatit vyšší mzdou, nebo přeplatit. Jude by šel do Realu, ať už by byl kdekoliv. Sancho se jen vrátil "domů", to samé Haaland. Dembelé s Pulišičem byly majstrštyky, protože ani jeden zatím nenaplnil potenciál, za který nakupující platil.

Na pováženou jsou free transfery jako Guerreiro, Lewandowski nebo prodeje Hummelse s Götzem (vše samozřejmě do Bayernu).

BVB mám rád od dob Kollera s Rosickým. Ať už byli nahoře nebo dole, vždycky tam byla ta identita poměrně jasná. A ta kulisa, jaká v Dortmundu je a jak tím lidé žijí, je právě proto, jak klub funguje. A Bundesliga třeba nemá ambice být "nejoblíbenější ligou na světě". K čemu to je? Máš z toho peníze, samozřejmě. A dál? Nic. Důležité je, abys zasáhl přesně tu skupinu lidí, kterou chceš zasáhnout. Skupinu lidí, která vyznává stejné hodnoty. A třeba nechceš být s určitými skupinami lidí/fanoušků spojován. Pro některé generace lidí jsou pevné hodnoty pořád důležitým bodem v jejich životech.

Reagovat
Martin9719

Hlavně ten poslední odstavec.

Reagovat
Hyrax

Tohle je přesný . Já taky začal jako dítě fandit Arsenalu kvůli tomu, že tam byl Henry a přišlo mi neuvěřitelný, jak hraje. Ovšem postupem času se mi celá ta liga od nástupu Romana do Chelsea jen protiví a dneska už mě v podstatě nezajímá (ale chápu, že je to super produkt, jen ne pro mě). Ale naopak sem si našel celou Bundesligu, která se mi líbí jak funguje jako celek. A i když snad kromě Regensburgu (protože jsem bydlel nedaleko a kterej teda ani neni BL ) nemam k žádnému klubu nějak extra vztah, mam tu ligu prostě rád jako celek, přesně kvuli tomu že tam cítím nějakou "hodnotu". I když co to znamená se špatně popisuje.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Igli

takto to mám s itálii, kde se to celkově vede špatně

Reagovat
Igli

Reagovat
Salfovic

To pravidlo 50+1 je skvělé, jen škoda, že neplatí i v jiných ligách.

Není mi ale jasné, co by se jako konkrétně dělo, kdyby třeba Allianz po dvaceti letech sponzorování Bayernu chtěl v něm získat majoritu. Prostě by ji odkoupil od těch členů, pokud by s tím tedy souhlasili? No ale co kdyby si to za dalších deset let rozmyslel a už ho nechtěl vlastnit, mohl by ho pak prodat komukoliv? Nebo jen zpátky těm členům. Jenže co když by oni na ten zpětný odprodej nezískali prostředky.

Reagovat
Freedo

A ještě mě napadá jedna věc. Nevím, jak to tady na fóru někteří vezmou, protože v CZ/SK se tahle věc vnímá jinak. Ale pokud mluvíme o té fotbalové romantice a tradicích, tak já jsem toho názoru, že by člověk v první řadě měl fandit týmu ze svého města či kraje, nebo tam kde bydlí. Prostě mít pravidelné pouto s klubem, chodit na něj za každého počasí, dát si na tribuně pár piv s kámoši a pokecat. A až potom třeba mít nějakej klub venku, na kterej se dostane jednou za sezónu nebo jednou za život.

Já jsem třeba jako mladší inklinoval spíš k United, ale pak jsem začal pravidelně chodit na Slavii, už asi 11 let chodím na skoro každý domácí zápas a něco se ve mě změnilo. Najednou je pro mě Slavie to číslo jedna, protože se mnohem snáze ztotožním s klubem, na který chodím každý druhý týden, v mém městě a zemi. Na United jsem byl dvakrát, ale cítil jsem se tam spíše jako turista, stejně jako na dalších ligách v cizině, které jsem navštívil. I tak MU beru jako svůj "druhý klub", odmala je sleduji, ale prostě jde mi o to stanovení priorit.

Dost by mě zajímalo, jestli to někdo vidí podobně, nebo za tenhle názor dostanu hate. Neříkám nikomu, co by měl dělat, ale tohle je moje vnímání toho, co pro mě znamená fanouškovství a když je tu řeč o hodnotách, tak mi přišlo zajímavé to nadhodit.

Reagovat
Rudnevs

Hejt za to nedostaneš, pretože niečo na tom určite bude a verím tomu, že to väčšina ľudí tak má. Tiež nemám rád, keď si niekto vyberie zrovna Bayern, City, PSG a tieto kluby a fandia im “lebo vyhrávajú”.

Ja osobne to tak nemám. Som z Bratislavy, narodil som sa tu a rozhodol som sa tu i študovať, tým pádom tu budem žiť ešte asi pár rokov a možno aj navždy. No k Slovanu som nikdy žiaden vzťah nenadobudol. Nikto z mojej rodiny, známych, kamošov na Slovan nechodí. Nový štadión mám chvilku od domu, ale napriek tomu som na ňom bol zatiaľ len na Depeche Mode. My nie sme moc futbalová krajina ani mesto, na Slovanistov sa tu pozerá skôr ako na stoky a vytržníkov. Možno kebyže spoznám nejakych známych, čo tam chodia, tak by som to bral ináč, nebránim sa vyslovene tejto myšlienke, ale takto… no nemám k tomu žiaden vzťah.

Naopak nemecký futbal som začal pozerať, pretože ho pozerali moji vtedajší priatelia a už som pri tom ostal.

Reagovat
Werkrider

Rozumím ti, ale souhlasím jenom z části.

Třeba koukat na hokej v česku? To je celkem jiný sport než v NHL a s fotbalem to je podobně.

Někdo chodí na Slavii, protože to má v krvi, má tam kamarády, pokecá.

Někomu se líbí dobrá atmosféra a chorea, tak fandí Kolínu a zajde tam IRL pár krát za sezónu.

No a někomu se líbí dobrý fotbal, tak fandí (třeba) Dortmundu a kouká to jenom v telce.

Někdo si vybere klub jenom proto, že jsou prostě OP a pořád vyhrávají.

Když to přeženu, taky nebudu poslouchat zpěv mojí ženy ve sprše, když v Letňanech zpívá ... kurdňa, nik mě nenapadá.

Reagovat
Raffaello

Paralela k NHL. Mám rád basket, pár let už mám předplacené NBA pass a sleduju pravidelně Miami Heat, byl jsem i na zápasech v Miami. Jít v Česku na basket? Jen když vím, že bude hrát reprezentace, tak si jednou za rok zajdu. Nikdy by mě nenapadlo jít na ligu.

Reagovat
Vopi11

Já jsem třeba z Litvínova a kam mi paměť sahá, tak chodím na hokej. Nejdřív jako špunt s tátou, později s klukama za mantinel prát se o puky, následně do kotle pořádně zafandit a teď mám v klidu permici na sezení a snažím se chodit na každý zápas. To je pouto, které si nikdy s nějakým zahraničním klubem nevytvoříš a je jedno jestli jde o hokej nebo fotbal. Ano fandím Liverpoolu, mám rád Ajax, stadiony jsem navštívil, ale jak píšeš, tam jsem byl jen jako turista. Naopak v Litvínově přesně vím, kam a v jaký čas jít pro pivo, aby člověk nestál frontu, kde mají nejlepší klobásy nebo okdud nejlépe polít rozhodčího pivem (v nadsázce). To je ta správná romantika. Ve finále nejde ani tolik o tradice, jaké má klub, ale o tradice, jaké si s tím klubem vytvoříš sám. Cheza je jen jedna♥

Reagovat
Raffaello

Je to hezká myšlenka, fandit týmu ze svého města či kraje. Ale za mě to jde v přímém rozporu s vyznáváním nějakých hodnot. V minulosti to bylo třeba o politické situaci, nebo zejména o třídním boji a rozdělení klubů podle společenských tříd. Podívej se, jak vznikl Inter Milán jako opozice vůči milánskému AC. Nebo jak proti sobě stojí v Turín proti Juve, City proti United, Liverpool proti Evertonu atd. Vždy šlo u druhého klubu o vyjádření nějakého nesouhlasu hodnot, směřování, vedení, atp.

Další možností, co do tradice, že si mohl klub dědit v rodině, protože jsi k tomu byl odmalička vedený, zase skrze hodnoty. Ale jsou lidé, kde v rodině třeba vůbec neinklinovali ke sportu a dotyčného nadchl fotbal (jakýkoliv sport) později, třeba na škole díky spolužákům nebo kamarádům. Třeba jsi byl z jednoho koutu republiky a šel na školu (střední/vysoká) do druhého koutu republiky a tam díky společenským kontaktům dospěl k oblibě sportu a nějakého klubu.

Za mě je tvoje myšlenka hezká, ale absolutně zcestná, pokud ji zasadíš do širšího kontextu a vezmeš v úvahu veškeré možné vlivy. Fandit de facto "z principu" klubu ze svého města či kraje je non sense. Máš fandit, protože tě to tam z nějakého důvodu táhne, vytvořil sis pouto, ne proto, že jde o princip. Pokud by totiž v mém městě/kraji hrál klub, kam chodí zejména borci ze čtvrté cenové, tak díky, ale nemám zájem. V této společnosti bych se pohybovat nechtěl právě z hlediska nějakých hodnot, které vyznávám.

První, co tě na klubu obvykle zaujme, je nějaký hráč, pokud tě hra nadchne jako dítě. A to i když tě vezme táta/děda/strejda (klidně mamka/babička/teta, ať jsme genderově vyvážení ) na fotbal, vnímáš vnější vlivy. Jednak prostředí, jednak lidi kolem a pak hráče na hřišti. A jak dospíváš, mění se věci, které jsou pro tebe důležité. Na začátku pro tebe byl důležitý ten jeden hráč, který tě třeba bavil svou hrou, góly, atd. Postupně dorosteš do toho, že vnímáš víš, co tam chodí za lidi, jestli se s nimi ztotožníš v rámci toho, jak se vyvíjíš lidsky v rámci jiných sociálních skupin. A nakonec řešíš i hodnoty, které třeba předávají lidé kolem klubu dětem, které v klubu prochází kategoriemi a rostou jako hráči pro A tým. A pokud někde na té cestě vidíš, že to není to, co bys chtěl, tak logicky jdeš hledat to, co hledáš a ty hodnoty, které vyznáváš, jinam. Stejně jako to udělali zakladatelé Turín FC, Liverpoolu nebo Interu Milán.

Reagovat
andrew96

Mám to stejně, ale neordinoval bych to jako nutnost.

Reagovat
Salfovic

Naprosto souhlasím

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele