Ozvěny z Bundesligy: Dobrá zpráva, Mainz nezná bázeň

26.10.2023, 11:20
Názory a komentáře
Mewa Arena (© AFP)

Za osm zápasů v nejvyšší německé soutěži posbíral Mainz jen dva body za stejný počet remíz. Čas na paniku a klepání se o vlastní osud? Ale kdeže. Tým z Porýní-Falce dál setrvává na stezce, kterou si sám prošlapal. A nehodlá z ní uhnout, jak ukázalo poslední odehrané klání.

Již pouze jeden celek čeká v Bundeslize na vítězství. Köln zvládl prestižní utkání proti Mönchengladbachu, což se fanouškům poražené strany pranic nelíbilo. Vítězní "Effzeh" naopak oslavovali úspěšné derby, první tříbodový zisk v sezóně a taky opuštění posledního místa. Rána, kterou způsobil kámen padající ze srdce "Kozlů”, byl jistě slyšet minimálně v celém Porýní.

V Mainzu si naopak pořád nemohou oddechnout. "Nulapětky” zůstávají posledním bundesligovým mančaftem, jemuž v kolonce výher svítí po osmi kolech ostudná nula. Ostatně se ani moc nepředpokládalo, že se na tom po posledním ligovém střetnutí něco změní. Pokud ovšem Mohučští navážou na výkon ze sobotního večera, měli by v dohledné době rovněž začít stoupat tabulkou.

1. FSV Mainz 05 - Bayern Mnichov 1:3

21.10.2023 18:30
Více informací k zápasu

Opatrně, ale zároveň nikterak bázlivě. Odvážně, nýbrž pořád s rozvahou. Mainz si v sobotu dobře uvědomoval, kdo na jeho stadion dorazil. Takže odolával... krásných jedenáct minut. Aby za dalších pět vedl Bayern už o dvě branky.

Plán FSV přitom zprvu nevypadal vůbec špatně. Domácí na jednu stranu aktivně presovali, na stranu druhou si pečlivě hlídali vlastní záda. K důraznému napadání se uchylovali ještě na soupeřově polovině, zpravidla však v momentě, kdy Bavoři kombinovali u postranní čáry a šlo je tak dostat pod tlak. V momentě, kdy se hosté ze sevření vymanili, se ovšem hráči Mainzu zodpovědně zatáhli na nějakých 30 metrů před vlastní svatyni a utvořili tuhý obranný val. Aneb jak lze skloubit proaktivní přístup s pasivním. A přitom nevypadat nudně.

Fotbalové bitvy nicméně často nerozhodují taktická přetahování, nýbrž individuální záblesky, respektive selhání. Odvaha "Nullfünfer” se vytrácela v momentě, kdy se dostali pod tlak v situaci jeden na jednoho. Po úvodní aktivitě Bayernu se FSV podařilo vyrovnat hru, jenže když se zdálo, že se domácí dokonce dostávají do varu, počínal si Edmilson Fernandes ledabyle v souboji s Leroyem Saném. Momentálně nejlepší fotbalista soutěže se dostal přes švýcarského zadáka k tomu, v čem je nejsilnější - k rychlému přechodu do útoku. Aby toho nebylo málo, podpořil Fernandese kolegiálně spoluhráč Anthony Caci. Ten - snad taktéž ze strachu, že by zapomněl vykrýt případnou přihrávku - poskytl Kingsleymu Comanovi spoustu volného času k přesné střele k tyči.

Následujícím gólem po standardní situaci se Bayern ještě víc uklidnil. A k tomu přišel na modus operandi, jímž snáze rozpohyboval pozornou defenzivu Nulapětek. Při dvoubrankovém vedení totiž hosté nemuseli spěchat a z ofenzivní třetiny hřiště se často zpětnou přihrávkou vrátili až k brankáři Svenu Ulreichovi. Tím zároveň vyprovokovali protivníka k aktivitě. Formace FSV se následně roztáhla a mezi jednotlivými liniemi vznikaly mezery právě pro Mnichovany. To byla voda na mlýn zejména pro Saného a jeho již zmíněné oblíbené kontry.

Bayern tak obešel odpojení Joshuy Kimmicha, jehož při rozehrávce nepouštěl ke slovu pečlivý strážce Ludovic Ajorque. K tomu "Roten” ještě dost pomáhal dál nervózní a chybující Caci, jenž si však reputaci vylepšil vstřeleným gólem. To už bylo jasné, že se Mainz jen tak zlomit nenechá. Navzdory pokračujícím výpadům Bavorů zůstával u svého aktivního přístupu a postupně se sám začal prosazovat v útoku. Sami hosté pak tomuto průběhu pomohli zjevným polevením, ukolébáním se z vedení.

Vzdor FSV táhl především 19letý Brajan Gruda. Tím, že se spolu s dalším ofenzivním tahounem Lee Jae-Sungem pohyboval spíše u autové lajny a zároveň v rozestavení Mainzu scházel klasický ofenzivní záložník, útočili domácí především přes křídla a střed pole nechávali prázdnější. To ovšem zas tak nevadilo. V pohodě hrající Gruda se tím naopak dostával víc do hry.

Podle statistického webu FBref.com si talent Nullfünfer připsal o 20 dotyků s míčem víc než Lee, který měl přitom podle ideálního scénáře podporovat útočné snažení domácích minimálně stejnou měrou. Gruda ovšem Korejce výrazně zastínil a taky na rozdíl od něj vydržel na hřišti 90 minut (Lee střídal po hodině hry). Důležitost mladíka dokazují též data sbíraná Bundesligou. Ta říkají, že z hráčů Mainzu toho nejvíc naběhal právě Gruda, tentýž plejer v sobotu podstoupil z řad Nulapětek nejvíce osobních soubojů a vyvinul nejvyšší maximální rychlost (na druhé straně barikády rozkmital své nohy nejrychleji nepřekvapivě Alphonso Davies).

Nevyužitá šance Stefana Bella a následná přesná trefa z kopačky Leona Goretzky (jíž mimochodem předcházela ztráta Caciho, byť ten se tentokrát ocitl ve vskutku těžké situaci) však nadšení domácích zase přibrzdily. Brzy se rychle dostali zpět do tempa, zápas už ale nezdramatizovali. Často i kvůli smůle, vždyť dvakrát nastřelili tyč.

Lze říct, že Mainz vypadal o víkendu tak dobře i díky Bayernu. Mnichované dál vítězí, v posledním bundesligovém špílu se ale nechali přestřílet a v nejlepší formě nevypadali ani v úterý v Lize mistrů, kde je přehrával Galatasaray. Neměla by ovšem zapadnout snaha Nulapětek hrát s hegemonem vyrovnanou partii. Nechybělo mnoho k tomu, aby přinesla ovoce.

Jestliže Nullfünfer nepoleví, musí se bundesligového vítězství brzy dočkat. Kádr mají pořád silný, objevem Grudy snad ještě silnější, než si mysleli. Trenér Bo Svensson si rovněž nepočíná nikterak zoufale. A je dobře, že v Mainzu zatím nikdo nepropadá panice.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (8)

Přidat komentář
Rudnevs

Ľahko sa ostáva v kľude, ked nie je žiaden tlak z okolia a nikto z kabíny nedonáša Bildu každý týždeň... Mainz sa zachráni, tým som si istý.

Reagovat
Martin9719

A Heidenheim musí spadnout.

Reagovat
Rudnevs

Cim dalej, tym menej verim v ich zostup. Skor si to odnesie zas niekto tradicny ako napr. Köln.

Reagovat
Martin9719

U Kölnu věřím stejně jako u Mainzu. Kozli v derby předvedli skvělý výkon i když trochu i s pomocí Gladbachu u kterého jim fans skoro nedovolili jít na děkovačku.

Reagovat
andrew96

No vy jste se našli.

Reagovat
Rudnevs

Tak co tak pozeram komentare, väcsina nemeckych fanusikov ma tento nazor. Nikomu moc tieto novoty v Bundeslige nevonaju.

Reagovat
Martin9719

Ač nejsem žádný obdivovatel Augsburgu tak nedělní dohrávku jsem si docela užil. Tam se hlavně ukázalo, že Heidenheim dokáže hrát chvílemi zajímavý, jednoduchý a rychlý fotbal, ale stejně tak se dokáže totálně sesypat a dostat pod tlak kde reálná kvalita přelstí jejich euforii. A jejich body? Trápící se Werder který bojuje sám se sebou, Union snad ještě víc a nepochopitelný zkrat BVB, herně snad ještě daleko větší než poslední kolo BVB s Mainzem. Příštích 7 kol Heidenheimu? Přijatelná Bochum a možná Die Lilien. Pokud by se nesesypalo VFB a Seoane to přístí kolo nezabalí (klidně se může stát) tak za těch příštích 7 kol už můžou být Köln s Mainzem někde jinde. Ale třeba si to maluju moc optimisticky.

Reagovat
Martin9719

Oh c'mon man!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele