Olympijský turnaj mužů - souhrn čtvrtfinále

04.08.2012, 18:06, aktualizováno 04.08.2012, 23:15
Komentáře a souhrny
Na olympiádě se dnes rozhodovalo o semifinalistech mužského fotbalového turnaje. Velmi dobře si zatím vedou Japonci, kteří ani dnes neinkasovali a vyhráli nad Egyptem 3:0. Jejich soupeřem v semifinále pak budou Mexičané. Podle očekávání jde dál i Brazílie, i když se znovu řádně natrápila, naopak končí Velká Británie, po anglicku se jí osudným stal penaltový rozstřel...

Velká Británie - Korejská republika 1:2p

04.08.2012 20:30

Góly: 35. Aaron Ramsey (pen.) - 28. Dong-won Ji

Domácí sen o zlaté olympijské medaile ve fotbalovém turnaji už se definitivně rozplynul, Velká Británie ve čtvrtfinálovém klání nestačila na výběr Jižní Koreji, přičemž nejdříve podlehla penaltou a později nezvládla penaltový rozstřel. Na Asiaty čekají Brazilci.

Stejně jako o den dříve v ženské, tak i v mužské části olympijského fotbalového turnaje, musela domácí Velká Británie ve čtvrtfinálovém utkání s Korejskou republikou, hledět od prvních minut především na zadní vrátka. Po čtvrthodině pálil z ideální střelecké pozice Ji, dokázal obstřelit clonící hráče, pohotový Butland však jeho pokus zlikvidoval! Hned vzápětí si navíc na centr naskočil Park Chu-Young, mezi tři tyče se mu však jeho snaha vměstnat nepodařila, strážce domácí svatyně tak byl tentokrát bez práce.

Korejci nepřestávali ve snaze o vstřelení branky a nakonec se po zásluze dočkali těsně před půl hodinou hry zasloužené odměny: Ki zajistil střeleckou pozici pro Dong-Won Jina, jenž neváhal a okamžitě vypálil - kulatý nesmysl zaplul přesně k tyči - 0:1!

Radost však Asiatům dlouho nevydržela. Přesněji čtyři minuty, když Bertrand v pokutovém území nastřelil Yunovu ruku a rozhodčí nařídil penaltu! Odpovědnost vzal na sebe Aaron Ramsey, ránu sice umístil k tyči, Jung byl ovšem na místě, balón ale přesto zastavit nedokázal a pod tělem mu proklouzl za čáru - 1:1. Nevídanou věc, totiž za pár minut další pokutový kop, tentokráte pro změnu po zákroku Hwanga na Sturridge, měla k dispozici Velká Británie! Ramsey napodruhé už neudržel nervy a našel přesně stranu, kam se vrhnul hbitý Jung - brankář Suwongu Bluewings tak zachránil svůj celek od pohromy.

Po obrátce se dlouho nic zajímavého nedělo, tak zaujala trochu netradiční situace. Jung se po jedné ze standardních situací srazil ve vzdušném souboji s Richardsem, načež museli být oba ošetřováni a následně definitivně staženi z trávníku. Nezajímavá druhá půle žádné další branky nepřinesla, a tak muselo přijít na řadu očekávané prodloužení, jež už mělo misky definitivně obrátit jen na jednu stranu.

Třicetiminutový návdavek přinesl hned po pár okamžicích šanci pro Kooa, jehož našel aktivní Park Chu-Young, středopolař bundesligového Augsburgu si však vylámal zuby na skvěle reagujícím Butlandovi! Ji měl k dispozici ještě dorážku, tomu se ale pro změnu nepodařilo balón nasměrovat mezi tyče.

Rozhodnutí si tak vzal do rukou penaltový rozstřel. Jako první šel na holení muž bez nervů Ramsey, třetí "desítku" v zápase však bezpečně proměnil, stejně jako na druhé straně Koo. Cleverley, Baek, Dawson a Hwang s menším, či větším klidem postupně uspěli, ve čtvrté sérii je potom doplnila také dvojice Giggs - Park Jong-Woo. Zlom tak způsobila až pátá série! Sturridge svoji penaltu nezvládl, Lee si poradil, navíc takřka okamžitě vzápětí napálil Ki balón nezastavitelně pod břevno a poslal tak Jižní Koreu do bojů o medaile! Domácí se tak loučí s vidinou, že se jim na rodné půdě, podaří skončit na stupni nejvyšším.

Více informací k zápasu

Brazílie - Honduras 3:2

04.08.2012 18:00

Góly: 37. Leandro Damião, 50. Neymar (pen.), 59. Leandro Damião - 11. Mario Martínez, 47. Roger Espinoza

Honduraští hráči si na turnaji počínali jako ostřílení harcovníci a stejně nebojácně vlétli i do zápasu s favorizovanými Brazilci, dokonce se dvakrát ujali vedení, nakonec však na svého protivníka nestačili a turnaj pro ně definitivně končí.

Procházka růžovou zahradou, tak přesně těmito slovy by se dalo shrnout dosavadní působení Brazílie na olympijském fotbalovém turnaji. Roli favorita začali Kanárci potvrzovat od samého začátku i v utkání s Hondurasem: Leandro Damião mohl otevřít skóre hned v první minutě, jeho rána se však mezi tři tyče nevešla. Výrazným způsobem, ostatně jako v předchozích duelech, na sebe upozorňoval Oscar, nové posile Chelsea se však ve spolupráci s Neymarem nepodařilo protlačit balón do branky, proti byla dvojice Peralta - Mendoza.

Jako blesk z čistého nebe ovšem ve dvanácté minutě udeřilo na opačné straně. Kulatý nesmysl se po ose Espinoza - Figueroa dostal k Mario Martínezovi, který neztratil hlavu a zkušeně překonal Gabriela - 0:1.

Akcie středoamerického mužstva ale začaly nebezpečně klesat po půlhodině hry, kdy byl po druhé žluté kartě během pouhých dvou minut, vyloučen Wilmer Crisanto. Brazilská odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Hulk ve 38. minutě centroval do pokutového území, kde nedokázali míč odvrátit hned dva hráči a dotírající Leandro Damião už měl potom snadnou úlohu a pohodlně srovnal na 1:1. Krátce nato mohl ještě, udeřit dalekonosným pokusem Marcelo, pohotový Mendoza však jeho ránu zneškodnil.

Krátce po změně stran ale přišla další nečekaná rána. Hráči Hondurasu se opět s ničím zbytečně nepárali a konkrétně Espinoza napřáhl z hranice vápna, přesná přízemní střela zaplula nechytatelně ke vzdálenější tyči - 1:2. Jen o tři minuty později ovšem Velásquez ve vápně poslal k zemi aktivního Leandra Damiãa a sudí Brych musel ukázat na penaltový puntík! Kulatinu si vzal do své moci Neymar a dělovkou znovu vyrovnal na 2:2.

Brazilci byli rázem na koni a na definitivní otočení skóre potřebovali jen dalších deset minut hry: Neymar si tentokráte s Leandro Damiãem prohodil role a druhý jmenovaný se následně otočil kolem obránce a přesně umístěnou ranou k tyči zavěsil - 3:2! Opět srovnáno mohlo být zanedlouho, nicméně Espinoza pro tuto chvíli nedokázal zamířit pod břevno, ten samý hráč byl navíc v samotném závěru poslán předčasně ze hřiště.

Více informací k zápasu

Mexiko - Senegal 4:2e

04.08.2012 15:30

Góly: 9. Jorge Enríquez, 61. Javier Aquino, 97. Giovani dos Santos, 108. Héctor Herrera - 68. Moussa Konaté, 75. Ibrahima Baldé

Mexičané se stali třetími semifinalisty olympijského turnaje, duel se Senegalem jim ale vzal hodně sil. Africký tým ve druhé půli dotáhl dvoubrankové manko, v prodloužení ale přesto padl.

Mexiko začalo pěkně zostra a už po několika minutách nastřelil Fabián brankovou konstrukci. Dlouho ho to ale mrzet nemuselo, v deváté minutě zahrával Dos Santos trestný kop a míč do sítě umístil Enriquez - 1:0.

Za Senegalce se jako první osmělil Konate, jeho povedenou ránu ze střední vzdálenosti Corona parádně vyrazil na roh. O chvíli později změřili tito dva síly znovu a podobně jako v prvním případě měl důvod k radosti mexický brankář.

Před koncem první půle pak měl mírný papírový favorit dvě možnosti na zdvojnásobení vedení. Uvnitř pokutového území se nejprve k míči dostal Jimenez a jenom fantastický obránce Ba zabránil druhé pohromě, tečku za první půle pak udělal centr Fabiana a hlavička Oribeho Peralty, která šla těsně mimo.

Senegal po změně stran zvýšil svou útočnou aktivitu, zároveň ale otevíral okénka v obraně a jednoho z nich mohl využít Fabian, jehož vychytal Mane. V 55. minutě Senegalci neproměnili ohromnou šanci, Souare hlavičkoval a Corona předvedl parádní zákrok, gólovou dorážku Sadia Maneho pak zneutralizoval Mier.

Dvojnásobně pak mohl Senegal litovat o sedm minut později, brankář Mane sice předvedl dobrý zákrok proti střele Peralty, na dorážku Aquina už ale byl krátký - 2:0.

Jenomže Senegalci se nevzdali a brzy se vrátili do utkání. Hodně jim k tomu pomohla spolupráce dvojice Souare-Konate. V prvním případě ještě Corona nejlepšího střelce turnaje vychytal, v tom druhém ze 69. minuty ale už ne a senegalský kanonýr zaznamenal pátou trefu na olympiádě - 2:1.

A Mexičané následně nedokázali dlouho udržet ani jednobrankový náskok, v 76. minutě poslal Souare do vápna míč od rohového praporku a Balde srovnal na 2:2.

Všechna senegalská snaha málem vyšla vniveč v nastavení, z pravé strany centroval Dos Santos a Peralta poslal svou hlavičku nad. To byla poslední příležitost, která bránila prvnímu prodloužení na turnaji.

Prodloužení odstartovalo lépe Mexiko a mělo hned několik šancí. Proti střele Peralty zasáhl Mane, který se vyznamenal i po střele Fabiana, zasahovat mezitím nemusel proti ráně Herrery. Ke třetí brance nakonec Mexiku pomohl soupeř, Dos Santos obral ve vápně o míč Gueyeho a svou akci zakončil přesně - 3:2.

Senegal se dostal do známé situace a vysvobodit se ho pokoušel Sadio Mane, Corona vyrazil na roh, po němž hlavičkoval nad Mbodji. Senegalce pak definitivně srazil do kolen další kiks, Ba se pod tlakem snažil zahrát "malou domů" na vlastního brankáře, přihrávka ovšem nebyla důrazná a míče se zmocnil Jimenez. Jeho střelu Mane ještě dokázal vyrazit, míč ale následně dorazil do sítě Herrera - 4:2.

Senegal se ještě pokusil o další srovnání, tečku za jeho působením ovšem udělala rána Baldeho a zákrok Corony.

Více informací k zápasu

Japonsko - Egypt 3:0

04.08.2012 13:00

Góly: 14. Kensuke Nagai, 78. Maya Yoshida, 83. Yuki Otsu

Spanilá cesta Japonska letošním olympijským turnajem pokračuje i nadále. I po čtvrtfinále platí, že asijský tým ještě neinkasoval ani jednu branku, po výhře 3:0 nad Egyptem je mezi posledními čtyřmi.

Japonci začali čtvrtfinále proti africkému soupeři velmi dobře. V desáté minutě sice Suzuki svou hlavičku přesně neumístil, již o čtyři minuty později ale vše napravil Nagai. Ten využil zmatků brankáře El Shenawyho se svými obránci a zaznamenal svou druhou branku na turnaji - 1:0.

Nagai ale z branky příliš dlouho radost neměl, z gólové situace si odnesl zranění a po dvaceti minutách musel trávník opustit.

Na tahu byl Egypt a jako první zahrozil svou nepřesnou hlavičkou Aboutrika. Daleko nebezpečnější byl centr Fathiho, který musel uklízet Sakai. Z trestného kopu z dobré pozice následně mířil nad Ramadan.

Egypťané útočili a dostali svého soupeře pod tlak, čáru přes rozpočet jim ovšem udělala 41. minuta. V té Japonci podnikli rychlý brejk, na jehož konci byl faul Saaha na unikajícího Saita, jenž rozhodčí odměnil červenou kartou.

Druhá polovina utkání se nesla ve znamení japonské kontroly zápasu, africký celek měl problémy s přechodem do útoku a marně hledal skulinku v asijské defenzívě. Postupně mu navíc docházely síly a v závěru ještě dvakrát inkasoval.

V 79. minutě pohasly prakticky veškeré egyptské naděje, po standardní situaci Kiyotake se k hlavičce dostal Yoshida a zvýšil na 2:0.

Definitivní podobu výsledku pak určila 83. minutě, centr Ogihary a hlavička Otsua. Japonci po výhře 3:0 čekají na lepšího z dvojice Mexiko - Senegal.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (386)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele