Od Montpellieru k Auxerre: Posezonní souhrn Ligue 1

21.05.2012, 21:34
Názory a komentáře
Infarktová sezona Ligue 1 je definitivně za námi. Teprve poslední minuty finálního kola rozřešily všechny důležité otázky, a tak můžeme pogratulovat Montpellieru či Bordeaux, politovat Caen či Rennes nebo pokrčit rameny nad Lyonem a Marseille. Eurofotbal.cz pro Vás připravil podrobný posezonní souhrn.

Jestli někdo ještě pochyboval o vyrovnanosti francouzské nejvyšší soutěže, musel ho tento ročník definitivně přesvědčit. Závěrečný thriller v Auxerre však díky dvěma brankám Johna Utaky přihrál titul do klína Montpellieru, pro nějž jde vůbec o první triumf v historii: pro ligu pak o pátého vítěze v posledních pěti letech. (A nechci si hrát na proroka, ale vzhledem k ambicím a masivním finančním prostředkům PSG to vypadá, že na konci roku 2013 budeme mluvit už o vítězi šestém.) Ohlédnutí za uplynulou sezonou bude tentokrát ve formě delšího souvislého textu, který je sice náročnější na čtení než přehledný výpis bodů k jednotlivým týmům, ale o to lepší a ucelenější obrázek může nakonec poskytnout.


Boj o titul: Bitva špílmachrů a jeden ukvapený závěr

Že se o mistrovskou korunu bude hlásit v první řadě Paříž, s tím se počítalo. V prognózách bylo zmiňováno i Lille, neboť inteligentní a ekonomicky schopné kombo Michel Seydoux - Rudi Garcia je tou nejlepší zárukou vhodného doplnění kádru i v případě odchodů takových opor, jakými byli Cabaye, Rami a Gervinho (a později i Sow). Montpellier však šokoval bez nadsázky všechny - dokonce i vlastní fanoušky, jejichž víra se upínala přinejlepším v boj o poháry, nutně podmíněný dramatickým herním rozvojem mladých hráčů, kteří tvoří páteř týmu. Ba i sám prezident Louis Nicollin byl z nečekaného úspěchu notně vystresovaný a nechal se slyšet, že je dobře, že La Paillade nehraje o titul každý rok - o postaršího pána s vizáží obtloustlé figurky ze starých detektivek se prý na tribunách v závěru ligy pokoušel infarkt.

Nicollin není postavou bez kontroverzí, ale jedno se musí uznat - na poli koncepce a vedení týmu je mimořádně schopný. To on už před sezonou předvídal, že Younes Belhanda bude lepším hráčem než Eden Hazard, a zřejmě ani sám nečekal, že by se takové holedbání mohlo už v průběhu letošní sezony ukázat jako poznámka k diskusi spíše než jako bláhový výkřik do tmy. Rovněž trenér René Girard potvrdil to, co se o něm vědělo (nebo spíše tušilo) již delší dobu, a to že v otázce doplňování kádru patří mezi špičku v zemi. Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, nebyl tento dramatický úspěch žádnou taktickou jízdou - Girard udělal většinu práce už v létě, kdy vyspravil děravou obranu nepotřebnými Hiltonem a Bédimem (a získal tak nejlepšího levého beka a přinejhorším čtvrtého nejlepšího stopera sezony). Zbytek už obstarali sami hráči - jmenovitě pak zejména trio Yanga-Mbiwa, Giroud a především Belhanda.

Olivier Giroud je klasický zabiják do vápna, který je však horší v kombinaci a technice - připadá vám tato věta povědomá? Není divu, stala se totiž jakousi mantrou, opřenou o výmluvné statistiky vstřelených gólů. Přesto však největší Giroudovou slabinou bylo letos proměňování šancí - jakkoliv se to může zdát neuvěřitelné. Pokud by mladý forvard dosáhl už letos stropu svých možností, měl by na kontě minimálně 30 gólů. To jen dokládá, jak důležitá byla skutečná esence montpellierského titulu - Younes Belhanda.

Mladý špílmachr sice Nicollinovo proroctví nenaplnil a Hazarda nepředčil (jako by to snad bylo možné), ale přesto nikdo není pod mistrovskou jízdu Pailladins podepsán více než právě on. Zejména jarní část soutěže byla v podstatě strhujícím soubojem na dálku mezi dvěma nepokrytě geniálními borci, soubojem, který nakonec skončil v rámci možností spravedlivou remízou: Belhanda získal titul, Hazard ocenění suverénně nejlepšího hráče ligy (a navrch nejvíc asistencí a druhý nejvyšší počet gólů). Zázračné dítě belgického fotbalu sice mělo dříve problémy s disciplínou a z jeho nekonečných prohlášení o tom, do jakého klubu že se vlastně chystá přestoupit, se na fotbalových fórech stal už docela zábavný meme, ale to nic nemění na tom, že Ligue 1 nepoznala lepšího hráče minimálně od dob Karima Benzemy.

Pokud bychom podobné "porovnání špílmachrů" dělali na podzim, pravděpodobně by zrovna vedl Javier Pastore. Argentinský zázrak sice stál nekřesťanské peníze a byl na něj tudíž vyvíjen obrovský tlak (navíc PSG jen těžko obhajovalo tvrzení, že nákup podobného kalibru na již slušně obsazenou pozici není nic jiného než obyčejná demonstrace síly), ale vlétl do ligy jako uragán, střílel spoustu gólů a vypadalo to na trefu do černého. Na jaře se však poněkud vytratil, což platí rovněž pro Kévina Gameira, který začal sezonu jako nejlepší útočník ligy, aby postupně vypadl jak z pařížské sestavy, tak z reprezentace.

No a samozřejmě Mamadou Sakho. Mladý kapitán je největší obětí škatulat v zimním přestupovém období, a tady se hodí poznamenat, že Sparta nebyla jediným klubem v Evropě, který obětoval titul na oltář překotných trenérských změn. Můžeme si o Antoine Kombouarém myslet co chceme, faktem však zůstává, že s hvězdami nabitým kádrem PSG vedl ligu. Je pravda, že zápasy Pařížanů nebyly zrovna ukázkou propracovaného systému (daleko spíše se vyhrávalo prostou individuální kvalitou hráčů), ale vyhrávalo se. S Ancelottiho příchodem sice šejkové získali na lavičce nepoměrně větší kvalitu, ale zároveň muže nesžitého s prostředím, neznalého jazyka a experimentujícího jak se sestavou, tak se systémem. PSG na jaře vyzkoušelo bezpočet herních variant, chtělo by se říct, dokud nenašli tu správnou - jenže oni tu správnou nenašli, a jestliže za Kombouarého vyhrávali zápasy Pastore s Gameirem, za Ancelottiho to byli Menez a Nené.

Plus, samozřejmě, faktor Sakho - vyštvaný na lavičku jako oběť rotace obránců, což způsobilo hodně zlé krve v kabině (a Sakhův pravděpodobný konec v klubu) a také to dovolilo Salvatore Siriguovi, aby za rozvrácenou defenzivou prokázal, že umí chytat jako Pán bůh. (Otázka je, co na to říká Nicolas Douchez, fanoušky Rennes zvolený za nejlepšího hráče sezony 2010/11, na jehož rukavice tím pádem sedá prach na pařížské lavičce.) Pařížané mají bezpochyby obrovský potenciál stát se velkou rybou ve světovém rybníce, ale povede k tomu delší cesta, než si lidé v klubu zřejmě mysleli. (Skeptika Ancelottiho sem nepočítejme - ten je dostatečně inteligentní na to, aby pochopil, že hledání vhodného herního stylu a rozestavení uprostřed rozehrané sezony nemůže vést k příčkám nejvyšším, a proto také všeobecné nadšení pravidelně brzdil.)

Ve stínu těchto dvou kohoutů se pak v závěrečném měsíci do boje o titul propracovalo i pravidelně body sbírající Lille, které suverénně odrazilo lyonské touhy o Lize mistrů a samo se zapojilo do stíhání nejprestižnější mety, aby nakonec finálním třetím místem splnilo předsezonní cíl. Garcia si může gratulovat: jeho tým je zdravě poskládaný, relativně stranou pozornosti, schopný koncentrovat formu na klíčové okamžiky, a navíc stále mimořádně silný, jelikož Dimitri Payet, Joe Cole, Marko Baša a Benoit Pedretti nejsou o nic slabší hráči než ti, kteří klub opustili. Gratulovat si může i Túlio de Mělo, skvělý a dlouho neprávem opomíjený hlavičkář, stejně jako jeho útočná alternace, Nolan Roux. Jen Ireneusz Jeleń má už zřejmě definitivně po kariéře, která nakonec byla mnohem chudší, než fotbalový Bůh zamýšlel, když rozdával talent.

Zbývá ještě jeden pán na holení - Olympique Lyon. Les Gones sice o titul nebojovali už od dubna, ale přesto zažili výjimečnou sezonu - výjimečnou v tom, že udala tón a směr, kterým se tento velkoklub bude dále ubírat. Gargantuovské posilování na pozici ofenzivního záložníka, které po přestupech Pjaniće a Edersona završil megalomanský nákup Gourcuffa, totiž definitivně srazilo vaz finančnímu impériu Jeana-Michela Aulase a nastavila Lyonu křišťálové zrcadlo budoucnosti: hvězdné nákupy, extrémně štědré platy (to platí zejména pro Crise a Källströma) a bombastické cíle jsou minulostí, alespoň prozatím. Lyon staví nový stadion a velkých hráčů se bude spíše zbavovat, než by je nakupoval; prvním na řadě by měl být Aly Cissokho, který už na jaře ani nenastupoval, a otazník visí i nad Bastosem, Gomisem či Briandem - tedy přesně nad těmi posilami, které "zažily" poslední velkou vlnu lyonského posilování. Nový trenér Rémi Garde začal hrát sezonu bez ofenzivního záložníka, když představil jakési 4-2-4, k němuž se potom nárazově vracel až do uzdravení Gourcuffa po celou sezonu; to byl poměrně odvážný tah, který v první řadě ukázal, že Garde je dostatečně inteligentní a přemýšlivý na to, aby si vysloužil větší důvěru. Koneckonců, po jak dlouhé době pod ním Lyon vyhrál trofej?

Přísliby setrvání dvou naprosto klíčových hráčů - Lisandra Lopeze (alias "70% lyonské ofenzivy") a Huga Llorise (jehož vyzdvihování už začíná být nudnou rutinou, ale co naplat, každou sezonu je snad ještě lepší než tu předchozí) - jsou stěžejním bodem, od kterého se Les Gones mohou odrazit. Práce je dost: zejména pak v obraně, jelikož dostat více než 50 branek za sezonu je zkrátka nepřípustné, zvlášť když vaším nejlepším obráncem je poměrně dlouhou dobu stárnoucí pravý bek se zenitem na jaře 2010. Lyon by měl více využívat vlastní talentovanou mládež - Lacazette, Pied, Tafer, Novillo, Belfodil, Kolodziejczak, Gassama, Abenzoar, Gonalons, Umtiti či z druhé ligy zakoupený Fofana představují mimořádný arzenál, se kterým by Aulas měl zacházet obezřetněji. Gonalonsovo letošní definitivní proražení mezi ligovou elitu bylo vzhledem k jeho talentu pouze otázkou času, ale třeba takový Kolodziejczak se v případě (pravděpodobného) odchodu může ukázat jako stejný průšvih, jakým bylo puštění Anthony Mouniera (3. nejlepšího útočníka sezony podle L’Equipe).


Boj o poháry: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až tě Gillot předběhne

Letošní příběh Girondins de Bordeaux je zároveň příběhem muže, který dokázal podruhé za sebou porazit silný trojblok Saint-Étienne, Toulouse, Rennes a skončit pátý. Obě sezony přitom probíhaly podobně - Francis Gillot začínal s rozvráceným týmem, talentovaným, ale nesebevědomým, a po matném podzimním období pokusů vymyslel úplně nový systém, kterým na jaře dokonale zaskočil všechny protivníky a famózní jízdou urval místenku do Evropské ligy. V Sochaux mu k tomu pomohla totální ofenzíva a systém 4-1-3-2 s jediným defenzivním štítem v podání Kévina Anina (který defenzivním štítem ani tak moc není), v Bordeaux - tříobráncový systém.

Gillotovo Bordeaux není prvním týmem, který poslední dobou zkusil hrát na tři muže vzadu, ale je prvním, který takto zaznamenal úspěch. Loňské pokusy Valenciennes byly sice relativně úspěšnou, ale přesto pouze chvilkovou znouzectností způsobenou hledáním místa na hřišti pro Davida Ducourtiouxe (jemuž pokročující věk stále více zabraňuje být tím úžasným pravým bekem, který stíhá jak bránit, tak posílat do vápna jeden vražedný centr za druhým), a druhý experiment - právě Bordeaux za vlády Jeana Tigany - neměl ani tak moc společného se systémem jako spíš se zoufalým hledáním čehokoliv, co by mohlo aspoň rámcově fungovat. Gillot přes zimní přestávku vymyslel dokonale propracované 3-5-2 a definitivně se tak etabloval coby nejinovativnější mladý manažer v zemi.

Ironií je, že hlavní hybnou silou této změny dost možná byl muž, který vtrhl do sezony ve skvělé formě, aby ji následně přes zimu ztratil a pak se vrátil jako hrdina, který v posledním kole zaznamenal dvě branky a asistenci na hřišti Saint-Étienne a vystřelil tak Bordeaux do pohárových výšin. Cheick Diabaté, malijský tank na hrotu útoku, nebyl ničím jiným než reminiscencí, symbolem Blancova mistrovského týmu - vysokým a silným, neúnavně presujícím forvardem. Tuto roli převzal jako další v linii po Marouane Chamakhovi a Anthony Modestem, a Gillot byl prvním mužem po Blancovi, který se odhodlal ke hře bez tohoto typu útočníka. To ale není vše; mladý trenér vyřešil i další, ještě mnohem palčivější problém, a to sice absenci Yoanna Gourcuffa, kterou předchozí lodivodi řešili nekreativně násilným stavěním Jussieho či Plašila na Gourcuffovu pozici. Gillot se tak jedním tahem zbavil všech tří koulí na noze, které jednoduše zabraňovaly Bordeaux uspět s tímtéž, co se povedlo Blancovi - kreativní AM, vysoký forvard a klíčový Benoit Trémoulinas.

Klinická závislost na výkonech zřejmě nejlepšího levého beka ligy byla odstraněna jeho posunutím na pozici křídelního záložníka v systému 3-5-2; na druhé straně nastupoval Brazilec Mariano, a tato dvojice beků-nebeků vytvořila kreativní čtyřblok s Plašilem a Obraniakem vepředu, což dalo hře tutéž kreativitu, co obstarával samotný Gourcuff. Landry N’Guemo coby jediný defenzivní štít byl pak jištěn zezadu trojicí stoperů, jimž vládl konečně zdravý Marc Planus, jehož prodlouženými rukami na hřišti byli Ciani a Henrique. Do útoku se pak místo jednoho kolohnáta postavili dva štírci - Nicolas Maurice-Belay, levé křídlo a Gillotův starý známý ze Sochaux, a Yoan Gouffran, jehož jarní forma připomněla tu Gameirovu podzimní (toto srovnání nepoužívám náhodou; oba jsou si totiž herně dost podobní). Výsledek? Porovnejte tabulky z podzimu, kdy se Girondins potáceli dokonce v sestupovém pásmu, a z jara.

Rennes, Saint-Étienne a Toulouse mají leccos společného. A když říkám leccos, myslím tím hlavně jediné - neschopnost koncentrovat formu na klíčovou část sezony. Jako by tato trojice týmů byla provázana nějakou neviditelnou nití - už druhý rok po sobě totiž mají skvělý podzim, sem tam zpestřený dokonce průběžným prvním místem v tabulce, aby se na jaře naprosto sesypaly a předháněly se v tom, kdo Gillotovi otevře více dokořán pohárové dveře.

Nejstatečněji s osudem bojovali Rennes, kterým také nakonec k pohárové jistotě chybělo nejméně. Jenže když mluvíme o tomto klubu, musíme jedním dechem dodat - nulový progres. Frédéric Antonetti již dostatečně prokázal svůj skvělý cit pro práci s mladými hráči a také schopnost naordinovat mužstvu jak atraktivní, tak (především) účelný fotbal založený na velké fyzické výdrži, atletičnosti a rychlosti. Letos bylo načase posunout se na vyšší úroveň a minimálně obhájit účast v Evropské lize, ideálně pak zaútočit na Ligu mistrů. To se povedlo jen zčásti - Rennes získalo o čtyři body víc, významný je pak posun v počtu vstřelených branek (15). Defenziva se zhoršila, ale to v důsledku nebylo příčinou neúspěchu - a neexistovat sezona 2010/11, nebylo by (obhájené) šesté místo za neúspěch ani považováno. O Les Rouge et Noir se píše hodně těžko, či spíše je těžké najít příčinu toho, proč se vlastně nepovedlo uspět - Rennais zkrátka dělají všechno stejně jako loni. Což je veškerý problém. (Zvlášť poté, co nové posily Benoit Costil a Julien Feret odehráli vynikající sezonu.)

Antonetti stále trpí obrovskými výpadky v koncentraci týmu: je už skoro tradicí, že pokud se jeho celku dvakrát, třikrát za sebou nevydaří zápas, katapultuje ho to přímo do obrovské krize, která trvá týdny, přichází většinou na jaře a odplavuje s sebou veškeré naděje na útok na nejvyšší příčky. Letošní výsledek Rennes se navíc rodil v hodně napjaté atmosféře, po níž dost možná dojde k výraznému z emětřesení: po vypadnutí z domácího poháru (což už bylo v době, kdy se v lize nedařilo a kýžená Liga mistrů se vzdalovala) jako by se totiž ve fanoušcích probudila nahromaděná frustrace z nulového progresu. Jejich terčem se stal Yann M’Vila, na kterého se v závěru ligy na Stade de la Route du Lorient bučelo, a jeho odchod tak vypadá jako jistá věc. Sledovat Rennes v příští sezoně bude nesmírně zajímavé.

Totéž se, bohužel, nedá říct o prvním z "dvojčat" bretaňského klubu, Saint-Étienne. Pokud chcete podrobnější popis sezony Stéphanois, přečtěte si předchozí dva odstavce znovu - a přidejte špetku nezájmu a špetku naděje. Nezájmu proto, že ač impulzivní trenér Christophe Galtier jistě z dalšího sedmého místa zrovna nejásá, nejsou zelenobílí pod takovým tlakem jako Rennes, od kterého se letos minimálně útok na Ligu mistrů čekal (u Stéphanois to byl spíše útok na Evropskou ligu, což se nakonec splnilo, byť s hořkým koncem). ASSE má stejný problém s koncentrací jako Rennes a Toulouse a momentálně to vypadá, že tato trojice nemá kudy ven ze své role věčných čekatelů na štěstí.

Co se oné zmiňované špetky naděje týče - Galtier sice stále není (a nikdy nebude) progresivním či vyloženě schopným manažerem, ale letos přece jen nějaký pokrok udělal. V první řadě prokázal tentýž cit pro stavbu a doplnění týmu jako Antonetti (nákup Stéphaneho Ruffiera byl dokonalým tahem, stejně jako zapracování mladých odchovanců Kurta Zoumy a zejména Josuhy Guilavoguiho), ale především - a to se může ukázat jako klíčové - vykoupil Pierre-Emericka Aubameyanga. O tom, že gabonský borec má v sobě hodně talentu, nepochyboval nikdo, ale stárnutí, pověst věčného talentu a role horkého bramboru mezi celou Ligue 1 mu drasticky neprospívaly. Až letos se Galtier odhodlal vykoupit mladého borce z formální smlouvy s AC Milán (!!!), a Aubameyang se mu odvděčil vrchovatě - mít takovou formu, jako na APN a potom ve zbytku sezony, už od srpna, možná by se dávná rivalita mezi ASSE a Lyonem promítla i do dramatického boje o poháry (pravidelné dostihy na podzim, kdy se Stéphanois vždy na chvíli usídlí za svým konkurentem, aby v novém roce s úklonou vyklidili pozice, se nepočítají). Galtier je klubovým patriotem, u svých hráčů hodně dbá na oddanost městu a slavné historii týmu, a tím nejenže pravděpodobně zabraňuje novým "případům Gomis", ale pomáhá tím paběrkujícímu celku znovu získávat svoji tvář. Chybí už jenom schopnost hrát dobře více než pár kol v řadě.

Osmé skončilo Casanovovo Toulouse. To je poměrně nepříjemné překvapení zejména poté, co v půlce jara Les Violets vykradli stadion Rennes - tehdy to vypadalo, že se Casanova konečně naučil zabrat ve správný okamžik, a jako protipól tradiční mizérie Les Rouge et Noir najednou vystoupala blikající vidina pohárů v Okcitánii. Jenže zápas v Bretani, jakkoliv se zdál být klíčový, nakonec pouze oddálil stejnou agonii jako loni - posledních šest zápasů Tefece nevyhrálo, a přestože Casanova opět potvrdil svoji pověst génia defenzivy (vytáhnul fantastického mladého brankáře Ali Ahamadu, o kterém bude ještě hodně slyšet, a vyplatila se mu i sázka na Aymena Abdennoura jako šéfa obrany) a nejlepší obranné statistiky doplnil největším počtem čistých kont ve velkých evropských ligách po Juventusu, slabý útok mu - potřetí v řadě - srazil vaz a odsoudil jeho Toulouse k osmé příčce.

Alain Casanova je bývalý brankář, a jako takový má defenzivní činnost zmáknutou naprosto do malíku. Jenže jsou tu dva problémy - tím prvním je motivace hráčů. Borci jako Étienne Capoue a Moussa Sissoko můžou těžko na hřišti dělat něco lépe (tím méně letos úžasný Étienne Didot), ale brankově svůj tým táhnout nemohou, a tudíž se prakticky nemají v současném kádru kam posunout. Casanova přístup hráčů v závěru sezony ostře zkritizoval a bude zajímavé sledovat, jaké z toho vyvodí závěry.

Tím druhým, a mnohem palčivějším problémem je pak útok samotný. Od odchodu dvaadvacetigólového André-Pierre Gignaca má Toulouse obrovské potíže propasírovat míč do brány, a jakkoliv se zdá snadné svalit vinu na Gignacovy následovníky (ať už je to Xavier Pentecote, Yannis Tafer, Federico Santander či naposledy Umut Bulut a Emmanuel Riviére), nebylo by to tak docela fér. Riviére je jedním z největších ofenzivních talentů v zemi a Bulut je reprezentantem Turecka, čili problém není v kvalitě hráčů jako takové, jako spíše v jejich úloze na hřišti. Toulouse totiž hraje extrémně defenzivní a opatrný fotbal a jejich jediný hrotový útočník musí zvládat tak obrovské penzum úkolů - rvát se s obranou soupeře, střílet branky a ještě se stíhat poctivě vracet - že na něco takového nestačí snad nikdo jiný než, překvapivě, Gignac v nejlepší formě. Pokud Casanova nezmění herní tvář, úspěchy do Okcitánie nepřijdou. (Ačkoliv raketový start mladičkého křídelníka Adriena Regattina je zajímavým příslibem.)


Střed tabulky: Tři nejlepší trenéři v lize?

Když vedení Évianu odvolalo v zimě 2011 Bertranda Casoniho, byl to pro všechny šok. Odepisovaný nováček totiž nejenže nebyl daleko poslední, což se tak nějak předběžně očekávalo, ale dokonce nebyl ani v sestupovém pásmu, ba co víc, vyhříval se ve slabším středu tabulky. Casoni byl tedy podle všech měřítek úspěšným trenérem, protože ačkoliv fotbal pod ním nevypadal zrovna elegantně, k výsledkům to bez problémů stačilo. Jenže v Annecy dobře věděli, co dělají, na uvolněné místo přivedli Pabla Correu - a začaly se dít věci.

Correa má uruguayský pas, což z něj ovšem dělá asi takového Uruguayce, jako je Roberto Martinez Španěl. Svoji hráčskou kariéru totiž bývalý útočník strávil především v Nancy, kam se posléze vrátil jako manažer a v průběhu devíti let se stihl stát obdivovaným miláčkem tribun Stade Marcel Picot - a nenáviděným všude jinde. Jím ordinovaný fotbal byl totiž extrémně fyzický, bolestivý a defenzivní, avšak vypilovaný k naprosté dokonalosti, a Nancy pod jeho vedením díky smrtonosným brejkům pravidelně vozilo body i z hřišť těch nejsilnějších soupeřů (a jednou dokonce skončilo i čtvrté).

Právě skvělé výsledky z výjezdů, korespondujícími s bídnými představeními před domácí kulisou, se staly jakýmsi trademarkem Correova Nancy, a protřelý trenér si své know-how přenesl i do Évianu. Jestliže pod Casonim hrál nováček nad očekávání dobře, pod Correou se změnil ve vražedný stroj na brejky a jednu dobu měl dokonce sérii pěti výher z venku za sebou - sérii, která skončila až na hřišti mistrovského Montpellieru, doma vůbec nejsilnějšího týmu ligy, který tou dobou měl navíc výbornou formu. Évian tam remizoval 2:2.

Je ironické, že se prakticky ani jedna z velkých předsezonních posil nechytla - Stephan Andersen patřil k nejslabším brankářům ligy, Sidney Govou a Christian Poulsem jen potvrdili, že už na vrcholovou úroveň nemají, příliš toho nepředvedl ani Jerome Leroy a obrana vyztužená Angoulou, Wassem, Ehretem nebo Mensahem dostávala tolik branek, že Évian nakonec skončil se záporným skóre. K heroickým výkonům se ale vyšvihl veterán Cédric Barbosa, kapitán mužstva, a nováček pod jeho taktovkou skončil na šokujícím devátém místě. A Correův drtivě destruktivní, smrtonosně produktivní systém slavil další úspěch a jen potvrdil Uruguaycovo místo na piedestalu mezi trenéry, proti nimž zkrátka nikdo nechce hrát. Nebýt Évianu, nebyla by liga ani zdaleka tak zábavná.

To v Olympique Marseille nikomu příliš do smíchu není. Veleslavný klub zažil prapodivnou sezonu: zatímco obhájil Coupe de la Ligue (a postoupil tak do Evropské ligy) a v Lize mistrů zažil nejlepší jízdu od památného (ne jen fotbalově) triumfu z před 20 lety, v domácí soutěži skončil až desátý a jeho fanoušci museli přetrpět nejhorší sérii výsledků v bohatých a košatých dějinách klubu. Tento brutální nepoměr si Didier Deschamps zkrátka obhájí jen těžko, zejména pak před příznivci, jejichž jménem apeloval (většinou marně) v závěru ligy na hráče, kteří už se na zápasy s jistotou, že skončí někde uprostřed tabulky, zkrátka nedokázali plně soustředit. Nicméně zatím to vypadá tak, že má Deschamps stále důvěru vedení, což nemusí být nutně špatný krok - bývalý reprezentant je natolik inteligentní člověk, že ví, jak analyzovat chyby a příště jim předejít. Jeho koncepční myšlení a taktické schopnosti jsou stále vynikající a ligová tragédie Marseille pramení snad z jeho jediné slabiny, kterou je dar motivovat hráče a fungovat jako dobrý psycholog. Deschampsovi Phocéens jsou mašinou, která nedokáže rychle změnit kurz - když vyhrává, je nemožné ji zastavit, když prohrává, neumí se zvednout.

Bylo to jasně patrné i v sezoně samotné. Marseille nemělo kolísavou formu, netrpělo neschopností udržet si vítěznou sérii - naopak, když po nejhorším startu do sezony v dějinách klubu začalo konečně vyhrávat, mluvilo se se vší vážností o útoku na titul, neboť jakmile se Marseille dostane na vítěznou kolej, je prakticky nemožné jej z ní odstavit, neudělá-li to samo. A přesně to se stalo těsně po postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů - Deschampsův tým tehdy nedokázal zdemolovat slaboučký Brest a od té doby se až do konce ligy nevzpamatoval. Jmenovitě zklamal zejména Morgan Amalfitano, i když by bylo fér podotknout, že většinou hrával na pozici pravého křídla, která mu zkrátka nesedí. Jenže vše se muselo přizpůsobit Mathieu Valbuenovi coby rozdílovému ofenzivnímu hráči - on a Loïc Rémy jako prakticky jediní drželi útočný bleděmodrý prapor. Oba bratři Ayewové zůstali nakonec za očekáváním a Gignac se poprvé trefil týden před koncem ligy. Marseille před sezonou trápily dvě pozice - hrotový útočník a levý bek - a fakt, že se je nepodařilo po celé léto pořádně obsadit (Jérémy Morel je klasickou velkou rybou v malém rybníce, které se však přetěžko plave mezi štikami), je zkrátka mimořádným neúspěchem. Fanoušky tak kromě se štěstím vybojovaných pohárů může těšit alespoň forma Steve Mandandy a Nicolase N’Kouloua, kteří na svých postech předváděli nejlepší výkony v kariéře.

Když se před sezonou sčítaly posily, zela na kontě Nancy velká nula. Bez génia Juliena Féreta a Alexandre Cuvilliera zůstala soupiska Les Chardons zoufale nekreativní a sestup se zdál být jistotou - to by ale vedení východofrancouzského klubu nesmělo odcházející legendu Correu nahradit Jeanem Fernandezem. Bývalý lodivod Auxerre dostal k dispozici kádr stavěný na 4-4-2, silné a fyzicky zdatné obránce, do útoku Daniela Niculaeho a maximální důvěru vedení - a to se nakonec ukázalo jako to nejlepší, co skromný klub mohl udělat. Kdo by snad čekal, že s trenérskou rošádou začne nepopulární mužstvo vyznávat ofenzivní fotbal, šeredně se zmýlil - Fernandez zkrátka pokračoval tam, kde Correa přestal, s tím rozdílem, že podobných výsledků dosáhl s horším kádrem. Roli dynama v záloze převzala nenápadná posila Lossémy Karaboué, která táhla celý tým na podzim z pozice agresivního křídla, aby se na jaře přesunula doprostřed zálohy a vytvořila silné kombo s Bakaye Traorém.

V obraně kapitána Andrého Luize skvěle doplnil Reynald Lemaitre, a v útoku se ke skvělým výkonům rozehrál Niculae, starý známý z Auxerre. Fernandez si v klidu a bez tlaku piloval svůj systém, což v úvodu sezony sice vedlo ke kratšímu pobytu v sestupovém pásmu, ale s nástupem nového letopočtu již hráči v červenobílých dresech připomínali auxerreské hrdiny z před dvou let - tatáž fenomenální organizace hry, dokonalé vykrývání prostor, maximální obětavost a zodpovědnost a smrtící brejky vedly k tomu, že Nancy bylo jeden čas vůbec nejlepším týmem soutěže a nakonec i přes květnový pokles formy uhájilo pohodlné jedenácté místo. To je absolutní maximum, které ze současného kádru šlo vytáhnout, a Fernandez, který si na triko může připsat i objevení talentovaného beka Massadia Haidary, tak svoji misi splnil do posledního puntíku.


Úspěšně zachránění: Ví tady někdo, jak vstřelit gól?

Valenciennes 40, Nice 39, Sochaux 40, Brest 31, Ajaccio 40, Lorient 35. Hádáte správně - tohle je počet vstřelených branek u šestice týmů, které nakonec z neuvěřitelně našlapaného spodku tabulky vyšly jako vítězové. Závěr z této skromné statistiky je zřejmý - ve Francii vám k záchraně pomůže v první řadě obrana.

Je to trochu depresivní pohled, zvláště u dvou celků, a to Sochaux a Lorientu. Fanoušci, kteří v Montbéliardu loni udělali ze Stade Auguste Bonal jeden z nejnebezpečnějších stadionů v zemi, si letos museli hodně protírat oči - jejich Sochaux se totiž prakticky celý rok vláčelo bahnem sestupové zóny a konečná záchrana je součtem tří faktorů, a to mimořádné kvality hráčského kádru, pochopení o co vlastně jde (otázka je, proč to trvalo až do května) a relativně přijatelného losu. Sochaux se zachránilo, což je vzhledem k průběhu sezony obrovský úspěch - ale pro diváky, zvyklé na Gillotův superofenzivní fotbal, byla politováníhodná impotence útoku utrpením. Klíčem k záchraně Les Lionceaux tak nebyly úžasné kousky Marvina Martina či Ryada Boudebouze (ačkoliv oba patřili, společně se Sebastienem Corchiou, mezi nejlepší hráče v poli), ale především zákroky veterána v bráně Teddyho Richerta, který prožil možná nejlepší sezonu v kariéře a pouze přímé "obklopení" mladými jihoamerickými hvězdičkami Ospinou a Ochoou mu odepřelo pozornost, kterou by si za své výkony zasloužil. Sochaux tedy žije, ale je potřeba skládat účty. Dá se očekávat masivní hráčský odliv a hodně nejistá sezona.

U Lorientu potom není nízký počet vstřelených branek až takovým šokem, vzhledem k tomu, že si jeho trenér Christian Gourcuff připravoval půdu pro defenzivní fotbal už loni, kdy sice ještě Amalfitano s Gameirem řádili jako černá ruka, ale jejich odchod byl předpokládaný a proto nepřekvapující. Už z výběru náhrad bylo jisté, že se v Bretani bude letos mnohem více betonovat - Mathieu Coutadeur je spíše poctivým pracantem s citem pro balón než míčovým géniem Amalfitanova ražení, a Julien Quercia, v Auxerre nepochopitelně opomíjený, je klasickým brejkovým útočníkem (který navíc dokáže nastoupit i na křídle). Jenže Coutadeur, bývalá opora Monaka, předváděl podprůměrné výkony, Quercia se hned v úvodu sezony zranil na celý rok - a Gourcuffovi rázem zůstal v rukách slaboučký kádr, který drželi pohromadě kapitán a gólman Audard, vynikající defenzivní záložník Mvuemba a šikovný stoper Écuelé Manga.

Zbytek týmu tvořili mladíci sehnaní po hostováních a vesměs průměrní fotbalisté, což slibovalo dost dramatický boj o záchranu, který také nakonec přišel (a díky heslu "Účel světí prostředky" byl úspěšný). Ne že by snad Joël Campbell či Innocent Emeghara neuměli hrát fotbal - naopak, tým jako Lorient jejich schopnosti kvalitně prověřil a ukázalo se, že talent opravdu mají, což platí především u Campbella. Zároveň ale bylo jasné, že na splnění tak náročného úkolu jako záchrana týmu v Ligue 1 zatím nedisponují dostatečně stabilní formou a mentální silou, což platí rovněž především u Campbella. Lorient se nakonec i přes hrůzostrašnou sérii bez výhry a vražedný los v závěru zachránil, zčásti i díky schopnosti zabrat v pravý čas a obírat o body největší favority, ale pamětníci Gourcuffova skvělého 4-3-3, které ještě dva roky zpátky táhlo k Les Merlus nestranné fanoušky z celé země, si mohou ze svého seznamu atraktivních celků odškrnout další tým.

Třetím mužstvem, tradičně označovaným jako ofenzivní, je Valenciennes. Normandský outsider se nakonec zachránil poměrně pohodlně zejména díky skvělé formě před vlastními fanoušky (jezdit na daleký sever je ve Francii poměrně tradičně hodně náročné) a také díky Fouedu Kadirovi, který převzal taktovku vůdce týmu od Danica, Ducourtiouxe a Pujola. Montanierovo sympatické 4-4-2 s šikovnou dvojicí Audel - Pujol na hrotu je už dávnou minulostí; tým v létě převzal Daniel Sanchez a naordinoval mu defenzivnější 4-2-3-1 (což je však systém, který Montanier preferoval už loni). Jejich konečný výsledek je úctyhodný z jednoho důvodu - loni se totiž Va’nnes zachránili zejména díky skvělé Pujolově střelecké formě, která letos odešla (a s ní i branky v sítích soupeřů). Ani defenzivně to nebyla žádná sláva, ve skutečnosti tým méně skóroval a více inkasoval, ale díky týmovému duchu a společně s už zmiňovaným kouzlem domácího stadionu to stačilo na zopakování výtečného dvanáctého místa. Otázkou je, co s týmem bude, až se mu doma dařit přestane - venku je totiž Valenciennes spíše k smíchu než cokoliv jiného, a to dlouhodobě.

Jedním ze zklamání letošního ročníku je bezesporu Nice. Ne snad že by konečné třinácté místo a tudíž (papírově) pohodlná záchrana byly něco, čím by na Azurovém pobřeží před sezonou pohrdli, ale vzhledem k masivnímu posilování se očekával minimálně atraktivnější fotbal, který by přilákal diváky do ochozů stadionu, jenž je po pádu Monaka nejprázdnějším v celé lize. Jenže Nice, respektive Nice pod taktovkou Érica Roye, je tým bojovníků, jehož největší předností je fyzická síla, odolnost v soubojích, schopnost ubránit věhlasnější protivníky a zejména pak schopnost koncentrace na závěr sezony, který bývá pravidelně svědkem zuřivě se bijících Les Aiglons, pozvolna stoupajících ze sestupové zóny. Ani poměrně brzký Royův vyhazov na tom nic nezměnil - bývalý asistent René Marsiglia, který i přes úspěšně splněnou misi nedostal nabídku nového kontraktu, ordinoval svým svěřencům tentýž fotbal.

A nic nepomohli ani Kévin Anin, Camel Meriem, Fabrice Abriel či Franck Dja Djédjé, což jsou jen některé ze zvučných posil, jež měly zajistit pohodlnější záchranu a především lepší, kombinační fotbal. Nestalo se tak. Celou sezonu Nice nakonec odtáhl starý známý Anthony Mounier, který byl nejlepším hráčem týmu společně s Lucianem Monzónem - argentinský levý bek, který v závěru sezony nastupoval i na křídle, se ukázal jako přímo geniální nákup a kromě spolehlivých výkonů vzadu přidal dokonce 9 gólů, čímž se stal právě po Mounierovi druhým nejlepším střelcem mužstva. Přidejte k tomu tradičně tuhou obranu a už dobře známého Davida Ospinu v bráně a máte recept na tým, kterému síla jeho kádru zkrátka nedovolí sestoupit, ale jeho vnitřní fluidum mu zároveň zabraňuje změnit svůj zaběhnutý styl, který funguje tak jak je nastavený, posily neposily. Nice by podobného výsledku pravděpodobně dosáhlo i bez tolika investovaných prostředků, a proto je na místě mluvit o lehkém zklamání.

Podobným příkladem je Brest, který ovšem zavádí svůj destruktivní fotbal do absolutního extrému. Po lednovém odchodu Nolana Rouxe se dá naprosto bez uzardění říct, že nebýt ofenzivního záložníka Bruna Grougiho, útok Brestu by vůbec neexistoval; nejnižší počet vstřelených branek, třetí nejnižší počet branek obdržených a taky nejvyšší počet remíz (17) jasně vypovídají o tom, jak asi fotbal v podání Brestu vypadá. Nutno ovšem říct, že zadní řady loňského nováčka byly skutečně neprostupné - a není žádným přeháněním tvrdit, že matador Jonathan Zebina utvořil společně s mladíčkem Johanem Martialem nejlepší stoperskou dvojici ligy (po montpellierském duu Yanga-Mbiwa - Hilton). Ve výtečných výkonech (a s tím spojeným strháváním nálepky průměrného brankáře) pokračoval i Steeve Elana, borec s vizáží zasloužilého boxera. Jinak ale z rozpačité a nudné sezony týmu, který se nakonec proremizoval a probránil k záchraně, utkví především dva momenty, a to štěstí Omara Dafa a Issama Jemaa. Daf je senegalský bek na sklonku kariéry, který za celý život v Ligue 1 nedal ani jeden gól - až do letoška; Jemaa pak tuniský kanonýr, jemuž chyběl zlomeček k tomu, aby svoji kariéru během pouhého roku dokonale zazdil nově získanou pověstí hrobaře. Jemaa totiž odešel před sezonou ze sestoupivšího Lens do Auxerre, odkud se v lednu stěhovat právě do Brestu - není asi potřeba dodávat, jak se mu muselo ulevit, když právě jeho gól v posledním kole definitivně rozhodl o záchraně..

Zbývá Ajaccio, tedy tým, který měl být teoreticky nejsilnějším z nováčků (a nakonec dlouho vypadal jako naopak úplně nejslabší). Nárazový šok, který Korsičané zažili okamžitě po postupu, se projevil poměrně brutální kocovinou, při níž to chvílemi vypadalo, že Ligue 1 zažije další Grenoble nebo Arles (remízu z 2. kola v Lyonu teď nechme stranou, tam šlo o obrovské štěstí a jediný závěr, který lze z tohoto zápasu udělat, je ten, že Guillerme Ochoovi stačilo nějakých 100 minut na to, aby definitivně dokázal, že na ligu opravdu má). Ajaccio přicházelo do ligy s vizitkou dobře bránícího týmu, který potřebuje posílit především v útoku - což se povedlo příchodem Ilana. Vše tedy jako by bylo připraveno k pohodlnému proplutí sezonou, jenže nakonec se z toho pro korsické fanoušky vyklubal pořádný thriller - jejich miláčci totiž prožili příšerný podzim, až v závěru se odrazili k lepším výkonům a výsledkům, což jim však vydrželo na jaře dostatečně dlouho na to, aby jejich sezona začala připomínat tu Nancy, aby se v závěru opět propadli do výsledkové mizérie a nakonec se zachránili překvapivou výhrou na hřišti vyčpělého Toulouse. Olivier Pantaloni nicméně po počátečním tápání našel ten správný recept, konečně poskládal správně záložní řadu a to se ukázalo jako klíčový faktor (dokonce tak klíčový, že Pantaloni byl nominován na cenu nejlepšího trenéra roku).

Jakožto tým stavějící na obraně totiž Ajaccio čelilo od počátku velmi vážnému problému - děravé obraně. Dokonce i přes občas skutečně heroické Ochoovy výkony inkasoval ostrovní tým hned 61 branek, což dokázal "překonat" pouze Dijon, o jehož "pouťové" defenzivě se však dobře vědělo už ve druhé lize. Naprosto zásadní proto bylo vyvážit nepoužitelnou obranu (a impotentní útok) co nejsilnější zálohou, schopnou držet míč a nepouštět protivníka na druhou stranu hřiště. A v tento okamžik přichází Hrdina - Johan Cavalli, zkušený kapitán týmu, sice posbíral ohromné množství karet, ale hrál přímo fantasticky a s jeho probuzením ožil i talentovaný Benjamin André (takže Ajaccio najednou mělo i někoho schopného dopředu) nebo Jean-Baptiste Pierazzi. Litovat může pouze Frédéric Sammaritano, kterému zamávala do té doby výtečná forma už někdy v říjnu a už se nevrátila. (A kdyby někdo chtěl potvrzení toho, že Ajaccio zachránila především nesmlouvavost, tvrdost a pevnost uprostřed pole, ať se podívá na statistiky obdržených karet, ideálně v rámci celé ligy.)


Sestupující: Burgundské slzy a normandský šok

Sestupový ortel je pro Caen zbytečně krutým trestem za neproduktivitu a nedostatky v obranné hře. V boji o záchranu v Ligue 1 je propracovaný a funkční defenzivní systém naprosto klíčový, a pokud už tým dostává nadměrné množství branek, musí to buď vyvážit kádrem, který je jednoduše příliš talentovaný, než aby sestoupil (Sochaux), nebo musí jít o reflexi období formování, během nichž se nahrály tak špatné statistiky, že se je později už zkrátka nepodařilo opravit (Ajaccio). Caen mělo ten problém, že inkasovalo hodně a pravidelně, a s odchodem Youssefa El-Arabiho na hrotu nebyl nikdo, kdo by tým vytáhl svými brankami. To měl být buď Pierre-Alain Frau, nebo M’Baye Niang, jenže první jmenovaný je spíše kreativním tvůrcem než zabijákem do vápna a druhý je zkrátka ještě příliš mladý na to, aby sám utáhl ofenzivu prvoligového klubu. Nejlepším střelcem modročervených byl záložník Benjamin Nivet, a co se obrany týče, může být Caen ještě rádo, že má mezi tyčemi Aléxise Thébauxe, bez nějž by pravděpodobně nebylo o co hrát už v průběhu dubna.

Caen přitom produkuje na pohled pěkný ofenzivní fotbal, oproti loňsku hrálo soustředěněji, méně zákeřně a povšechně o dost lépe, jenže El-Arabiho absence se nakonec ukázala jako příliš brutální. A pokud si vzpomenete na loňskou nováčkovskou sezonu, respektive její závěr, neunikne vám, že z podobně prekérní situace maličký klub tehdy tahal v životní formě hrající Romain Hamouma. Letos se nikdo takový prostě nenašel, a Caen, zčásti i vinou trenéra Francka Dumase, který zkrátka nedosahuje taktických kvalit svých přímých protivníků, tak vlastně nemělo jak katastrofu odvrátit. Finální prohra ve Valenciennes byla stejně tak bolestivá jako neodvratná; Caen opustil vnitřní duch bojovat. Kdo ví, zda není na vině všudypřítomné fluidum "jo-jo klubu", které se s normandským klubem táhne jako věčná kletba.

Na nepromyšlený ofenzivní fotbal doplatil i Dijon, u kterého se to však čekalo mnohem více. Jakoby finální sestup burgundského klubu byl neodvratnou daní za neschopnost zorganizovat si obranu: vůbec nejhorší defenzivu v soutěži navíc kryl mladičký Baptiste Reynet, brankář vytažený před sezonou ze třetí ligy. Nezklamal, ale dá se spekulovat o tom, jestli by s lepším vůdcem v zádech (například s Jérémie Janotem nebo Gennarem Braciglianem) působila obrana Dijonu stejně chaoticky. Méïté, Souprayen či Varrault jsou šikovní hráči, ale buď příliš mladí, nebo neprůbojní na to, aby dokázali utáhnout organizaci celé defenzivy. Jakmile míč propadl záložním sítem (tedy za Younousse Sankharého nebo Damiena Marcqa), vypadaly zadní řady nováčka jako ovečky bez pastýře.

Je to škoda, protože v útoku ukázali dijonští značný potenciál a nebýt horentních přívalů gólů v Reynetově síti, mohl se v Burgundsku vytvořit zajímavý dlouhodobější projekt, ne nepodobný Gourcuffově Lorientu. O něčem takovém, jako úžasně sehrané, šikovné, kreativní a produktivní duo ofenzivních středopolařů Éric Bauthéac - Benjamin Corgnet si může celá spodní polovina ligy nechat jen zdát. Povedl se i nákup Brice Joviala; nenápadný šutér zamířil přesně dvanáctkrát a jasně ukázal, že ti, co říkali, že útok Dijonu stál na Sebastiánu Ribasovi a bez jeho pomoci bude bezzubý (tedy například i já), neměli pravdu. Útok Dijonu funguje systémově a i průměrný forvard, což při vší úctě Jovial je, dokáže dosáhnout poměrně slušných čísel. Jenže - bez obrany do Ligue 1 nelez. A na závěr ještě jeden mimořádně podstatný fakt - tým, který spoléhá na ofenzivu, jednoduše musí dát více než 38 gólů. Žalostná produktivita vám takřka jistě definitivně zlomí větev, už tak systematicky nařezávanou kiksy v zadních řadách.

A co říct na konec k AJ Auxerre? Nejjednodušší by bylo smést sezonu se stolu prohlášením "všechno špatně". Po Fernandezově odchodu jednoduše bylo potřeba určit nový směr, neboť jakkoliv je jeho fotbal účinný, nelze ho praktikovat, nemáte-li špičkovou obranu na vrcholu formy, a především nemáte-li samotného Fernandeze. Nově jmenovaný kouč Laurent Fournier vytyčil ambiciózní projekt klubu, stavějícího na odchovancích a hrajícího líbivý útočný fotbal v rozestavení 4-3-3. Když o pár měsíců později opouštěl Fournier Burgundsko zadním vchodem, bylo Auxerre poslední, všechny pokusy o změnu zaběhnutého systému žalostně selhaly a definitivní ránu do vazu znamenala domácí prohra s Évianem, kterou zinscenovala bývalá opora AJA Thomas Kahlenberg.

Už když jsem, těsně před sezonou, napsal rozsáhlý článek o možném budoucím směřování Auxerre, pozastavoval jsem se nad některými logickými lapsy, jako je například rozpor mezi proklamovaným sázením na odchovance a uvolněním Maxime Bourgeoise, který mimochodem patřil celý rok k nejlepším hráčům Ligue 2. Z vlastních zdrojů se skvěle prosadil Willy Boly, který je podle L’Equipe dokonce třetím nejlepším obráncem celého ročníku, a částečně i Yaya Sanogo, který zaznamenal svůj první ligový gól, ač mohl dostat určitě více šancí. Z poměrně slibných posil zklamaly prakticky všechny, ať už Ben Sahar, Omar Kossoko, Edouard Cissé nebo Issam Jemaa, a platnými členy sestavy se stali pouze Georges Mandjeck a v závěru sezony i Olivier Kapo.

Za Fourniera existovaly prakticky jen dva druhy zápasů: ty, ve kterých dal Alain Traoré gól, a ty, kdy se mu to nepovedlo. Pokud burkinský záložník skóroval, existovala slušná šance získat body, pokud ne, smrskla se tato šance na nulu. Kolem Vánoc pak Traorému definitivně odešla forma, a Auxerre, neschopné hrát podle jakéhokoliv systému a bez sebemenší známky motivace, dříve to největší zbraně týmu, bylo odsouzeno k záhubě. Jediné, co je možné Fournierovi přičíst k dobru, je fakt, že skutečně oživil ofenzivu (v podstatě stačilo mít štěstí na Traorého formu a přesunout Dennise Oliecha na hrot útoku): bilance 46 branek je na sestupující klub velmi, velmi slušná. Otázku, co to na druhé straně vypovídá o obraně, už si zodpovíte sami.

Po nástupu Jeana-Guy Wallemmeho se sice poměry zlepšily, ale na záchranu už bylo jednoduše příliš pozdě. Auxerre získalo jasnější herní řád, jiskru a především chuť rvát se o nemožné, jenže to už nestačilo, zčásti i díky nemilosrdnému losu v závěru soutěže. První sestup z Ligue 1 v dlouhé historii malého klubu, založeného uprostřed vinic jako klášterní mužstvo opatem Deschampsem, po němž je dodnes pojmenován stadion, opentlily nepokoje na tribunách v podání nespokojených fanoušků, obviňujících vedení ze současné situace. Auxerre má naštěstí dostatek vlastních talentů na to, aby se s Ligue 2 popralo bez problémů a vrátilo se zpět mezi elitu, ale v dramatické atmosféře nejistých zítřků, kdy jsou rány ještě hluboké a živé, je zhola nemožné odhadovat další osud.


Ideální sestava sezony (4-2-3-1):
Stéphane Ruffier (Saint-Étienne) - Mathieu Debuchy (Lille), Jonathan Zebina (Brest), Nicolas N’Koulou (Marseille), Henri Bédimo (Montpellier) - Rio Mavuba (Lille), Étienne Didot (Toulouse) - Younes Belhanda (Montpellier), Eden Hazard (Lille), Nene (PSG) - Olivier Giroud (Montpellier). Trenér Francis Gillot (Bordeaux).

Náhradní sestava (4-1-3-2):
Hugo Lloris (Lyon) - Jean-Armel Kana-Biyik (Rennes), Aymen Abdennour (Toulouse), Vitorino Hilton (Montpellier), Luciano Monzón (Nice) - Johann Cavalli (Ajaccio) - Cédric Barbosa (Evian), Javier Pastore (PSG), Mathieu Valbuena (Marseille) - Jérémy Ménez (PSG), Pierre-Emerick Aubameyang (Saint-Étienne). Trenér René Girard (Montpellier).

Nejlepší hráči sezony: 1. Eden Hazard, 2. Younes Belhanda, 3. Olivier Giroud


S tímto poněkud netradičním, dlouhým, ale o to podrobnějším souhrnem se s Vámi, čtenáři, pro letošní sezonu definitivně loučím. Pokud se nestane nic neočekávaného, "uvidíme" se zase v srpnu, u předsezonních preview, kdy 17 starých známých doplní nově Bastia, Reims a Troyes. Děkuji za pozornost v průběhu celého roku, pozitivní i negativní ohlasy a živé a podnětné diskuse, a brzy zase na shledanou.


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (232)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ligue 1

Reagovat
smazaný uživatel

tato liga je mi kdo ví proč nesympatická. Já jsem fanoušek rychlých přechodů a to mi Ligue 1 jednoduše nabídnout nemůže

Reagovat
fantomas

Ty jo, to se dalo rozdělit na dva díly ne? Nechám si to na pozdní večer...

Reagovat
domingo

Jj, i na vic ..,

Ale tak rikal jsem si, ze kdo si to chce precist, tak si to precte, nebo vytiskne a precte, nebo si najde tym, ktery ho zajima. Psal jsem to dnes cely den, tak mi bylo lito to dal delit, navic mam psat hromadu dalsich projektu a bakalarku, tak si muzu eurofotbal pro letosek odskrtnout a vrhnout se na skolu..

Reagovat
Largo

To Tě úplně chápu Taky teď píšu bakalářku, do toho zkouškový, semestrálky....ještě že teď skončily ligy Ale státnice na rozjezd dalšího ročníku taky nic moc

Reagovat
domingo

Presne tak no. Tak doufam ze si to aspon nekdo precte

Reagovat
Largo

Noc je dlouhá, vína bývá dost......Takže se neboj, navíc se mi zdá, že Ligue 1 jde furt nahoru....Zvládni školu...

Reagovat
JozkokozleJ

Idealne do dopravneho prostriedku

Reagovat
Pipo123

Zebina sa tak vyšvihol ? posledné roky aspoň v SA hral zle.

Reagovat
domingo

Sedlo mu to jak rit na serbel..

Reagovat
Largo

Jinak dost dobře a přehledně napsáno.....

Reagovat
smazaný uživatel

Giroud,M Villa a Hazard najlepši hráči tohto ročníka Ligue 1

Reagovat
smazaný uživatel

myslel som, že som rýchly čitateľ, ale 10 minút mi zabral len prvá diel, ostatok ráno. Dopredu chválim za dobrú prácu.

Reagovat
herbage

pěkné, moc pěkné

Reagovat
Godwinson

Krásné vystižení Girouda.

Reagovat
hribco

V zostave ti jednoznacne chyba Sirigu ale pekna praca domingo

Reagovat
domingo

S golmany jsem mel nejvetsi dilema, protoze tam klidne mohli byt Mandanda nebo Ahamada, letos to proste bylo moc naslapane. Sirigu ale jednoznacne vyborna sezona, coz je psane i v clanku..

Reagovat
honziss

Skvělé čtení, ale budu to číst na etapy.

Jinak se moc těším na léto na to, jak si Seydoux s Garciou poradí s prostředky, které dostanou za Hazarda. Popřípadě nakolik bude Garcia měnit systém po Edenově odchodu.

A jsem na vážkách, jestli si přát, aby Džokol zůstal v Lille nebo aby se vrátil do Liverpoolu, odkud by (doufám) odešel do West Hamu.

Reagovat
honziss

Ale čeho se fakt bojím je to, že se do zahraničí vydá i Debuchy.

Reagovat
fantomas

Já ho ve Fifě kupoval do WHU, to by ses asi tolik nezlobil..

Reagovat
honziss

Ty vole, tak to bych rozhodně bral! Debuchy ve West Hamu je a jediná přípustní myšlenka jeho odchodu.

Reagovat
Godwinson

Vandam se v Caen jevil skvěle, to by nebyl až takový problém. Navíc z Hazarda se bude posilovat jedna báseň :)

Reagovat
honziss

To jo, to je pravda, ale Debuchy je s Hazardem můj nejoblíbenější hráč Lille, nechci, aby mi pláchli oba dva najednou. :)

Reagovat
Filipow

No, za Hazarda jsem čekal, že přijde de Bruyne.. ale teď ? Snad přivedou dobré kaufy.

Reagovat
Godwinson

Přivedou Martina.

Reagovat
domingo

za Hazarda bude Martin

Reagovat
honziss

Přijde asi Martin.

Reagovat
smazaný uživatel

Do prdele kdo to přečetl celé?

Reagovat
osobnostx

Všichni gramoti ??? Obrazková verze příště !

Reagovat
mayday

Jedním dechem.

Reagovat
cetto

nápodobně

Reagovat
smazaný uživatel

Bude nec takoveho i o Serii A?

Reagovat
smazaný uživatel

Dokonalé shrnutí, díky moc

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek, to se čte úplně samo.

Reagovat
smazaný uživatel

kdyz uz jsem letos nedelal souhrn, tak aspon mensi lyonske ligove statisticke okenko

pod gardem lyon zaznamenal nejhorsi umisteni za poslednich 14 sezon L1

lyon inkasoval 2x tolik branek nez v mistrovske sezone 2004/2005, pritom dal o 8 branek vice (ziskal o 15 bodu mene)

lyonu se podarilo udrzet ciste konto jen 5x v sezone (zajimavosti je, ze 2x z toho proti rivalovi ze saint-ettiene); napr. toulouse s dvacetiletym ahamadou v brane zaznamenalo cistych kont 19, tedy prakticky 4x tolik!!

jen 2 tymy inkasovaly na domacim stanku vice branek, konkretne evian a auxerre, pricemz jen lille dokazalo pred vlastnimi fanousky skorovat vicekrat

superhugovi se podarilo zastavit pokus soupere ve 148 pripadech, pro srovnani jourdren z mistrovskeho montpellieru uspesne zasahl jen 108x, golu presto inkasoval o 17 mene)

s umtitim v sestave lyon udrzel ciste konto jen 1x

lisandro s gomisem zaznamenali dohromady jen o 1 branku mene nez cely brest

pouze tri hraci lyonu si pripsali vice asistenci nez miralem pjanic, ktery odehral za les gones mizive tri zapasy (nacez odesel do vecneho mesta) a zaznamenal v nich stejny pocet asistenci; prekonali jej jen bastos (8 finalnich prihravek), briand (5) a kallstrom (4)

mene minut odehral yoann gourcuff za jeden ligovy rocnik jen pri svych prvnich dvou sezonach v ligue 1, kdy jeste hral za rennes, a behem posledniho roku u milanskych ac, presto si dokazal pripsat na sve konto premierovou cervenou kartu behem sve klubove profesionalni kariery

jen 6 tymu bylo poctivejsich ve sbirani cervenych karet, celkem hraci lyonu dohravali v oslabeni 6x, co se tyce zlutych napominani, patrili mezi nejslusnejsi, 63 napomenuti znamena treti nejnizsi pocet rocniku

Reagovat
domingo

Ten Brest je fakt legracni.

Reagovat
smazaný uživatel

nejzabavnejsi je na tom ten pjanic

jinak uz se tesim, az si v patek v klidku prectu clanek, ted absolutne nestiham

Reagovat
domingo

Ja bych taky nemel stihat takove romany ani cist, natoz psat, jsem jediny clovek ktery prokrastinuje tak, ze napise 40k znaku..

a budu v praze, tak pivo

Reagovat
fantomas

I se mnou.

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

tenhle vikend? deal

Reagovat
domingo

nee, nekdy v cervnu az, vsak dam vedet

Reagovat
osobnostx

Ten Kana-Biyick je příbuzný (syn) stejnojmeného hráče co hrál za Kamerun na MS 90´ ?

Reagovat
domingo

Je to jeho syn

Reagovat
mayday

Francois omam Byik, že jo? Jo jo, to bylo tehdá, když poprvé africkej tým zahrozil na MS Škoda, že se od té doby až tak moc v rámci MS neposunuli...

Reagovat
domingo

Podle wiki se jmenoval Andre Kana-Biyik a na tom MS byl vylouceny v prvnim zapase, ja si to nepamatuju, byly mi 2 roky..

Reagovat
osobnostx

Ne, to byly dva různý hráči . Pamatuju si to takhle Kana-Biyick , Omam-Biyick, Tataw , Makanaky, Kunde, Nfede a střídající stařík Milla už je to 22 let kuwa !

Reagovat
mayday

A N´Kono v bráně, to byl prej nejlepší africkej branař historie.

Reagovat
osobnostx

Nedávno dávali na 4 Italia 90´ a kamerunci dostávali dost pitomý góly. Myslím že nejlepší brankář africké historie by mohl být ten co nepustil Koubu v la Coruně do brány. Mám dojem že La Corunou i vyhrál Ligu. Ale jinak to jsou většinou takový nesoustředěný zmatkáři přijde mi.

Reagovat
domingo

Neni to ten samy? Jacques Songo'o

Reagovat
mayday

ne ne, N´Kono a Songo´o nejsou jedna osoba

Reagovat
mayday

Tak nevím, to jsem akorát někde četl, že jo. nicméně je fakt že byla jiná doba, pitomý góly tam dostával skoro každej, včetně Shiltona nebo Argentinců, nevím, jak se ten gólman jmenoval, ale gól v zahajovacím zápase právě s Kamerunem byl směšněj. Myslíš asi Songa´a, ten tam Koubu nepustil... Pak tam byl ještě Nigerijec Rufai, ale to byl šmatlák a nevím, jestli tam byl zároveň s Koubou...

Reagovat
osobnostx

Tehdy se říkalo - budoucnost fotbalu patří Africe. Ale pak se začalo říkat, že budoucnost patří africkému hráči, nikoliv týmu....

Reagovat
mayday

Tak já taky ne, mě bylo 5, ale bez nějakýho googlení vím, že za Kamerun na MS 90 byl kromě Milly hlavní tahoun Francois Omam Byik, dával góla v zahajovacím zápase a taky ve 1/4 Anglii, to jen tak co jsem četl v nějaké encyklopedii Ale jestli byl v kádru další Byik nevím...

Reagovat
smazaný uživatel

3-5-2 to už bolo dávno vymyslene na hattricku

Reagovat
smazaný uživatel

Jak se těšíte na ProEvolutionSoccer 2013 ? ;)

Reagovat
cetto

netěším

Reagovat
smazaný uživatel

hlavne mesto je vždy nenávidene ostatnými ale vo francuzsku je to obzvlašť citiť koli historii,vzniku teraz prachatým majitelom atd...naopak proti nim simpaticky ešte nedavno druholigista...myslite si , že nenavisť voči psq bola taka silna že niektore kluby Montpellieru vedome alebo menej vedome pušťali zapasy? tak ako k tomu vyzivali fans marseille? lebo prial som im titul ale neveril som že tesný naskok udržia

Reagovat
domingo

U toho Marseille bych se tomu ani nedivil, protoze tam ta rivalita je uplne o necem jinem nez u zbytku ligy.. Pariz nema rad nikdo, ale to je spis jak tady nikdo nema rad Spartu, pochybuju ze by hraci neco vypousteli.. fanousci spis, i nekteri fanousci Auxerre si prali vyhru HSC v poslednim kole.. mozna prave proto se snazili o kontumaci

Reagovat
smazaný uživatel

Spartu má každý rád

Každopádně HSC je na tom se sympatiemi v okolních klubech tak nějak podobně jako PSG, hrozně chci vědět proč, zatim to nevim, jakmile budu vědět, poinformuju...

Reagovat
cetto

Tak a k tomu bych chtěl říct jednu věc. Shodou okolností jsem byl před pár dny s kamarády posedět a (shodou okolností) se v té samé hospodě objevil fotbalista zdejšího prvoligového klubu se svými přáteli (nechci jmenovat). Tak jsme poslouchali, byl už trochu v náladě, ale i tak mě zarazilo, co všechno říkal. Když to shrnu, tak v naší lize je prý všechno koupené. Záchrana určitých klubů a naopak sestup jiných byly jasné už během zimy, když se jeden klub stal "nepatřičným" a naopak bylo v zájmu všech ten druhý zachránit. Stejně tak mluvil o Spartě v tom smyslu, že celá tato jarní krize byla jen prací určitých lidí, kteří nechtějí Spartu vidět na čele ligy. Zminoval, že náš fotbal řídí nějakých 10 lidí, kteří se pravidelně scházejí a "rozhodují" o tom, co se bude dál dít. Stejně tak mnoho přestupů je domluvených třeba 2 roky předem (viz Střeštík do Sparty), za nekřestanské částky, které se ovšem nikde nezminují a které jdou pouze určitým lidem do kapes.

To bylo jen tak zhruba, co jsem zaslechl. Nechtěl bych to víc rozebírat, ale osobně tomu věřím, jelikož se mi už podobná věc stala pár let zpátky a následně se ukázalo, že vše, co jsem ten večer zaslechl, byla pravda...každopádně pokud je tomu tak, tak je to hnus a nemyslím si, že by to takhle fungovalo i u nás, takže jsem na 90% přesvědčený, že i ve Francii proběhly určité praktiky, které měly za cíl poškodit PSG

Reagovat
smazaný uživatel

Něco podobnýho slýchám celkem často.. Nevim na kolik jsou schopní rozhodčí apod. ovlivnit dění na hřišti, přece jen jde o peníze všem zúčastněným..

Reagovat
cetto

No ale rozhodčí nemusí být tlačeni jen ze strany klubů, ale taky ze strany svazu a dalších lidí Nehledě na to, že i letos rozhodčí z velké části ovlivnili hlavně souboj o udržení. A není to jen o rozhodčích, ale vem si třeba podzimní aféru se Sigmou. Nebýt toho, tak možná hrála o titul (a ted nemám na mysli jen odpočet bodů, ale také psychiku hráčů, na kterých bylo celý podzim vidět, že nejsou vpohodě). Stejně tak změny ve Spartě - nikdo nemůže vědět, jestli se opravdu jednalo o svobodné rozhodnutí Spartanského vedení a nebo do toho byl klub natlačen "zvenčí" třeba z toho důvodu, že někdo prostě Chovance nemá rád...je milion možností jak ovlivnit dění v lize a podle mě nejde ani tak o konkretní zápasy, jako o dlouhodobý chod

Reagovat
honziss

Všechno to ovlivňují mimozemšťané pod vedením Lorda Zeda a nebýt Strážců vesmíru, tak už tento svět dávno zanikl.

Reagovat
smazaný uživatel

Morfujeme - šavlozubý tygr !!

Reagovat
honziss

Dračí zord!!!

Reagovat
smazaný uživatel

To už trochu přeháníš Každý klub dělá co nejvíc pro to, aby získal titul.. Takový Křetínský skoro riskuje život, když nasadil znovu Hřebíka.. A udělal to..

Reagovat
cetto

Jen tlumočím co jsem slyšel, at si to každý přebere jak chce

Reagovat
cetto

*...nemyslím si, že by to takhle fungovalo JEN u nás...

Reagovat
honziss

Miluju tyhle konspirační teorie.

Reagovat
fenixLFC

na slovensku a v cesku je taka velka korupcia ze by ma ani nesokovalo keby to nieje len konspiracna teoria

Reagovat
cetto

Jak říkám - pár let zpátky jsem zaslechl něco podobného a za půl roku to vyplavalo na povrch. Ted se možná stane něco podobného, pokud začne víc hráčů kecat podobně, jako to udělali Štajner a nebo "můj" nejmenovaný. Když si to spojím s tím, že ti majitelé klubů a spol se všichni znají, tykají si, určitě se navštěvují, scházejí atd, tak mi z toho vyplývá, že je to docela dost reálné...

Reagovat
honziss

Jojo, třeba Karl a Řebíček, ti jsou nejlepší kámoši. Mám to od mýho kámoše, který kámoše, který má kámošku, který má kámoše, který zná psa, co to jednou zaslechl před Kauflandem, když čekal, až páníček nakoupí.

Reagovat
cetto

omg...

Reagovat
honziss

To si říkám, když si čtu ty tvé konspirace. Pokračuj, bavím se. :)

Reagovat
cetto

Nevím, o co Ti jde. Nejsou to žádný konspirační teorie, jen říkám, co jsem slyšel od...jednoho nejmenovaného prvoligového fotbalisty. Možná, že kdybych ho jmenoval, tak se k tomu postavíš jinak, ale to dělat fakt nebudu A jestli si myslíš, že ve světě je všechno spravedlivé a že každý dostane svůj podíl, tak seš sakra naivní Proč si myslíš, že existují lidé vlivnější a méně vlivní? Asi proto, aby Ti vlivnější rozhodovali, na úkor těch méně vlivných. A my, jakožto ty postavičky na hraní, si necháváme srát na hlavu a ani o tom možná nevíme

Reagovat
smazaný uživatel

Od Blažka?

Reagovat
cetto

ne spíš od někoho, koho bys ani v té hospodě nečekal a kdo může mít neskutečnou radost z toho, jak jeho tým dopadl, a přesto tvrdí, že to bylo nespravedlivé a domluvené...

Reagovat
honziss

Jedna věc je připustit si, že korupce tady je - JE. A druhá to pak hnát ad absurdum jenom proto, že to řekl jeden hráč, který si to ale taky mohl vymyslet. Ty už to táhneš do absolutně nereálných konspirací, vlastně nám říkáš, že se parta 16 chlapů/nejlepších kámošů před začátkem ročníku sejde, řekne si, kdo letos vyhraje, kdo kdy vyhodí trenéra a kdo kam za dva roky přestoupí...

Reagovat
cetto

Ale však já nikomu netvrdím, že to tak je Znova opakuju, jen tlumočím, co jsem slyšel Jestli je to pravda, nebo ne, to nevím a ani si to netroufám tvrdit, jen říkám, že by mě nepřekvapilo, kdyby to tak bylo, jelikož vím, že v celém světě to funguje tak, že ti nejmocnější o mnoha věcech rozhodují a my možná ani nemáme potuchy, o čem všem....

Reagovat
honziss

Ale fotbal není FIFA na playstationu. Chápeš, nemůžeš si domluvit něco tak variabilního jako je fotbal. Nemůžeš říct v zimě, že Sparta s šestibodovým náskokem skončí druhá a Liberec jí předběhne, to prostě nejde naplánovat.

Reagovat
cetto

Samozřejmě že ne Ale určitě můžeš podniknout kroky, které to Spartě minimálně ztíží a jak ona se s tím popere, to je už druhá věc

Reagovat
honziss

A tím krokem je podle tebe to, že jako zašli za Křetínským, řekli vyhoď Chovance a vem Hřebíka, jinak tě odstraníme, nebo co?

Reagovat
honziss

*zašli (oni - nevím kdo)

Reagovat
cetto

Ale ty to bereš jak pětiletej kluk (bez urážky). Jsme rodina podnikatelů, tak Ti můžu s čistým srdcem říct, že na lidi ve vedoucích pozicích jsou různé tlaky zvenčí, týkající se mnoha záležitostí (mimo jiné i obsazení pracovních míst). A mnohokrát se tátovi už stalo, že musel někoho vyhodit a dosadit tam někoho jiného, jen proto, že prostě...musel. Nešlo o to, že by za ním někdo přišel a přiložil mu k hlavě pistoli, ale prostě takhle to funguje. Stačí, když se Ti někdo z koho máš vítr zmíní, že by bylo dobré, aby...věř mi, že to raději uděláš, přestože by se možná nic velkýho nestalo, kdybys to neudělal.

Reagovat
honziss

Mě ale vůbec nezajímá co ty a tvůj táta. Strašně to zobecňuješ, pořád je to někdo-někomu-něco-ale-určitě. Fakt nevěřím, že Karl přijde s Peltou za Křetínským, ať vyhodí Chovance a on to udělá.

Reagovat
cetto

neberu Ti to kdybychom měli všichni stejné názory, byla by na světě nuda

Reagovat
smazaný uživatel

Ty budeš jednou hodně překvapenej..:D A to nejsem zastánce konspiračních teorií, jen by sis měl uvědomit, že v týhle republice je na každým šprochu.. úplně všechno pravda

Reagovat
honziss

Věřím tomu, že se tady můžou domlouvat zápasy. Ale domlouvat si půl roku předem, jak skončí liga, kdo sestoupí, kdo nemá vyhrát titul, kdo nemá trénovat Spartu a kdo má uklízet Synot Tip Arénu, tomu prostě nevěřím.

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo.. Tak v tom případě chápu.. Na druhou stranu pochop tady přispěvatele cetta, že je z toho vyděšenej, když mu to řekl ligovej hráč. Co si budeme povídat, podobný teorie jsou i v okresu a sice tam nebejvá nic moc čistýho, tak stejně záleží hlavně na hráčích jak budou hrát a jak dopadnou..

Reagovat
domingo

Tak to ja nemuzu vedet, a i kdyby to pravda byla, tak to ani vedet nechci..

Reagovat
Godwinson

Poškodit PSG? Spíše naopak, ne?

Reagovat
cetto

Jak je psáno výš - PSG celá Francie nemá ráda. Kdo by to nepřál malému, roztomilému klubu na úkor giganta jako je PSG?

Reagovat
Godwinson

To mi je vcelku jedno, každopádně penalt mají snad nejvíce v celé lize. Já je nesledoval, ono stačí v tomhle směru vědět o hyperkorektní dvojce Ménez - Nene, ale na podzim jsem chytl tři jejich zápasy a viděl v nich dva velmi benevolentní výkony sudího vzhledem k PSG. O nějakém jejich šikanování nemůže být ani řeč.

Reagovat
cetto

Přesně jsi vystihl Rennais - problém by ani tak nebyl v této sezoně, jako v jejím srovnání s tou minulou. Tým plný mladých, talentovaných hráčů, doplněný o špičkového tvůrce hry Fereta, by se měl zlepšovat zápas od zápasu. Otázkou zůstává, jak to bude vypadat za rok. M´vila na 90% odejde, což bude velká ztráta, navíc v tom týmu ani nevidím schopného náhradníka. Stejně tak je možný i odchod Kany a těžko říct, v jaké formě se vrátí Mangane, Nehledě na to, že mi ten tým přijde dost nekoncepčně poskládaný - prakticky žádní náhradníci na kraje obrany, na stoperu taky malá konkurence, přehršel krajních záložníků, z nichž všichni by hráli základ ve většině klubů L1 a 3 neschopní útočníci (Montaňo nemá na přední klub L1, Hadji už je pravděpodobně za zenitem a Erding mě za ten půlrok nepřesvědčil, že by z něj mohl být potenciální dvacetigolový střelec). Jako východisko vidím výměnu trenera. Antonetti je nepochybně vynikající kouč, hlavně co se týká přestavby týmu a zabudování mladých hráčů, ale to není to pravé ořechové v situaci, v jaké se Rennais nachází...

Reagovat
domingo

Jenom k tem nahradnikum - za M'Vilu by mel byt asi Pajot a s tema krajema obrany tam mas KTC, Danzeho, napravo muze Kana, je tam Mavinga a na stoperu Mangane, Apam, Boye a ten Kana.. neni to buhvico, ale uzky kadr ma ve Francii hromada tymu, Lille je na tom s nahradama treba podobne..

Reagovat
smazaný uživatel

Rennes vede dlouhodobý uživatel football manageru, jinak si to nedovedu představit.. Ohromný cit na skládání mužstva..

Reagovat
domingo

No, Antonetti :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ach tak..:)))...

Reagovat
cetto

Uvidíme, jak to poskládá v příští sezoně. Udržení M´vily by nebylo rozumným tahem jednak kvůli fanouškům a pak také kvůli toho, že jeho cena může být někdy těžko vyšší, než je ted (snad jen kdyby se Rennais čistě náhodou povedlo vyhrát ligu)

Reagovat
fenixLFC

fu, dal som to cele ligue 1 sledujem len vysledkovo ale aj tak ma fakt zaujima a podobnymi clankami sa tento zaujem len a len zvysuje som zvedavy v dalsej sezone na PSG a hlavne LOSC a som zvedavy ako doapdnu hraci ako sissokho, dvojka zo sochaux, belhanda, m'villa a dalsi

Reagovat
Hubna

Parádní článek, díky za něj! Ligue 1 mě baví čím dál víc a lhal bych, kdybych napsal, že na tom nemají podíl i Domingem skvěle psaný články. Ještě jednou díky, snad budeme příští rok touhle dobou slavit návrat Auxerre tam, kam patří!

Reagovat
cristiano.K.

Co J. Cole? spíš asi nezůstane....

Reagovat
cubinho

Reagovat
Trand

Super článek domingo. Jen bych se teď měl učit a místo toho čtu o L1.

Reagovat
cetto

to (troufám si říct) skoro všichni z nás

Reagovat
Hubna

Reagovat
smazaný uživatel

Stanley Matthews, DavidLuiz4, Masopust, Wilkins.

Divím se, že prasknul jen ten Masopust.

Reagovat
smazaný uživatel

A ještě jeden, ale na ten si nevzpomenu.

Reagovat
cubinho

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ja si moc dobre pamatoval ze Stanley Mathews byl pote Masopust a potom ze si to ty + Miguel_xy tebe fakt odhalit to clovek nepotrebuje detektivni znalosti to se neboj.

Reagovat
božský John

No, takže seš cock.

Ale aspoň seš po měsíci přiznal

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tenhle článek zaslouží velký dík! :) Pro člověka co L1 nesleduje a přesto ho zajímá jak se týmům a hráčům vedlo - ideální :)

Reagovat
domingo

111. pro AJ Auxerre

Reagovat
stas87

mam dve otazky,ta 1,v akej forme je perquis pred eurom?a ci je to biedny obranca ktory by sa dal nahradit hracom z ligy

ta 2,ak dobre chapem ten suhrn,kolko timov z ligy sa snazi hrat na zabezpecenu obranu a spolieha sa len na brejky?taketo kluby ale vzdy vyhori v europe lebo nedokazu zmenit system a rytmus hry a dokola stale hraju to iste nie?

Reagovat
domingo

1) Ve spatne, ale bidny obrance urcite neni, loni hral hodne dobre. Letos to proste v Sochaux obrancum neslo, krome Corchii..

2) Z tech tymu, co maji realnou sanci dostat se do Evropy, tak nikdo. Brejky samozrejme umi sehrat vsichni, ale vylozene se na to spolihaji jenom tymy jako Nancy, Evian, Lorient a podobne.. treba Rennes maji hodne brejkovych hracu, ale neda se rict, ze spolihaji jenom na brejky, protoze umi i kontrolovat hru po cele dlouhe pasaze, coz taky v Evrope predvedli.. vsechny tri muzstva, co postoupily do LM, maji rady mic a umi tvorit.. Marseille by se tam dalo pocitat, ti hraji v Evrope hodne zezadu, v lize jak kdy

Reagovat
stas87

diky kazdopadne moj negativny pohlad na neho ako na hraca ktory ma doteraz snad len 5 repre startov to nezmeni...

to co som popisal,absenica zmenu stylu hry v europe docela trapila BL timy,werder treba to proste nedokazal zavriet a preto inkasoval vela golov a nepostupil,v tomto ja osobne vidim nevyhodu Ligue1 a BL aby timy druheho sledu ktore sa obcas dostanu do europy prezili zimu a hrali aj na jar pohare a dokazali byt trosku konkurencie schopne aj tej spicke,osobne som zvedavy na gladbach ktory oslabi odchodom reusa a som zvedavy ako dokazu prisposobit hru bez neho tak aby nevyleteli okamzite v predkole LM a dalsie roky by sotva atakovali EL,mometnalne su v nemecku katy rozdane jasne-bvb+bayern,zrejme schalke a o to jedno miesto bude bitka medzi vfb,leverkusenom a hannoverom,cize dlhodobo na tom bude BL bita lebo vyssie pisane timy proste tu kvalitu neudrzi,skoda ze Ligu1 ani BL nedokazu to najlepsie udrzat a ked uz predavaju tak dost casto pod cenou,werder si mozme z toho boja o LM ci EL vyskrtnut,schaaf zrejme torksu zaspal dobu a teraz cez leto musi znova postavit kostru timu lebo ksuseny hraci mu vsetci odisli a odchovancami to zapnit okamzite nejde,viem ze si ku nim vyjadril sympatie vdaka hre ktoru praktikuju,to aj ja a aj tak cakam na konci ligy skore treba 55:52 otazka je ak sa werder od zaciatku dostane do pasma zostupu ak si schaaf poradi lebo sazka na ofenzivu sa nemusi vyplnit...

Reagovat
stas87

hmm,tak to s L1 evidentne suvisi sorry

Reagovat
domingo

Pekny retezec myslenek, no..

S tim Werderem je mi to tak nejak jasny, jak to maji.. nemyslim si, ze bundesliga dokaze tu vybudovanou pozici nejak dyl udrzet, na to tam chybi vic stabilneji silnych klubu (coz tu ligu jako takovou zaroven dela vyrovnanejsi a atraktivnejsi).. Gladbach to nemistrovsky predkolo podle me neda, Lille podle toho koho chytne, ale ma urcite vetsi sanci

Reagovat
stas87

jj,dost mozna je to sposobene nastavenymi pravidlami v BL timoch ze utratis len kolko si zarobis,pre futbalovu ekonomiku je to vyborne ale zaroven je riziko ze pride ekonomicky silnejsi klub a proste ti toho hraca za par supov kupi to znevyhodnuje BL timy ako je vfb,bayer alebo bvb,vyborne je ze v nemecku nemoze byt niekto ako abramovic,jeden clovek co naraba s klubom ako sa mu zachce poznas majetkovu strukturu klubov L1?a ci je ta liga postavena na ekonomicky udrzitelnych poziciach a bez prilis velkeho zadlzovania?

Reagovat
domingo

Jednoznacne je. Ve Francii se toci pomerne male penize, kluby maji omezene rozpocty a jsou nutne pracovat s tim, co je, pricemz pomalu kazdy klub L1 bezne zapracovava do kadru vlastni odchovance..

Reagovat
stas87

aj som si myslel,len ten lyon a gourcouff byla vynimka ze?tak zasa lyon si to vtedy este mohol dovolit,podla tvojho clanku to ale aulas s tym rozhadzovanim prehnal a teraz mu neostava nic ine nez zapracovat odchovancov alebo zobrat hracov ktorym konci zmluva nie?mna by zaujimalo kebyze z francuzska chodievali hraci von za takych 16-20 milionov euro,ci by stale kluby L1 tie peniaze dokazali rozumne investovat alebo by sa tie prachy roztocili za predrazene nakupy a vsetko by islo do kopru je pravda ze som pocul minimalne o francuzskych timoch ze by mali finacne problemy...

teba berie len futbal alebo aj krajina?a francuzi?

Reagovat
domingo

Aulas byl megaloman no, ale dost velkou cast rozpoctu (krome platu) uzira to, ze Lyon stavi stadion. Jinak prijmy klubu L1 jsem tu nekde hazel, moc to neni.. navic ve Francii jsou vysoky dane. Ty kluby jsou tam zvykly zit z mala a mam pocit, ze pokud nekdo odejde za 15-25 mega, tak je to proto, ze tu cenu 15-25 mega ma, jako treba M'Vila nebo Remy.. kurvi to akorat PSG, kteri jsou schopni vyklopit pade za, co ja vim, Higuaina, kteryho vubec nepotrebujou. Pariz je ale v tomhle mikrosvet, takovahle trzni mechanika se nema sanci globalne uchytit, to je krasne videt treba i na tom Lyonu, ktery proste ted ceka par hubenych let - a oni to normalne akceptujou, jmenujou mladyho trenera, co si sami vychovali, a v zakladu jim hraje osmnactilety stoper. Zadny "pujcime si 150 mega a ono se to nejak vyresi". Tohle je super, tymy v L1 proste s penezma umi zachazet a maji k nim patricny respekt..

Mam moc rad i zemi, z rady duvodu - nektere aspekty v dejinach, politice, jazyk, filmy, hudba..

Reagovat
stas87

len som chcel vediet porovnani s nemeckom,nemci ale nezacali setrit sami od seba,to prislo az od kircha kedy uz to bolo nevyhnutne,pomohlo im aj ms06,zaujimave,toto postihlo aj werder,s tym stadionom a preto sa nekupuju hraci do zakladu za velke prachy ale hostovacka s opciou,tak to mame kazdy inak-ja francuzsko rad nemam,robim vo fr.firme,dejiny fr. nemam nastudovane a celkovo ma ta krajina neoslovila ale futbal rozhodne ano,je to daleko atraktivnejsi nez naprklad seriaA ja mam blizko k balkanu a polsku ale tady tie krajiny zaujima minimum ludi a ligy stoja za hovno prave je super ze 2 najvacsie ekonomiky europy dokazu rozumne nakladat s peniazmi vo futbale

Reagovat
cetto

Na Gladbach jsem taky zvědavý, letos v tom podle mě byla velká dávka štěstí v kombinaci s téměř dokonale poskládaným kádrem, nicméně bez největší hvězdy Reuse a bez defenzivní jistoty Danteho to budou mít těžké. Případné posily vypadají sice dobře, ale uvidíme jak se zapracují. Já osobně ale nevidím moc reaálně, že by se dlouhodobě usadili v top5 bundesligy. Jinak je pravda, že v německu je to aktuálně o dvou týmech, které si to asi rozdají i za rok o titul, za nimi to vidím taky na souboj hlavně mezi Schalke a Leverkusenem. Škoda, že Werder udělal pár kroků vedle, mám ten klub hodně rád. Jinak velkou neznámou je pro mě Wolfsburg. Je otázka, kolik hráču zase Magath přivede, nicméně je dost pravděpodobné, že nakonec to stejně potáhnou ti, co tam už ted jsou. S trochou štěstí by mohli prohánět Dortmund s Bayernem, nicméně spíš to vidím na nějaké 6-8 místo

Reagovat
Godwinson

Manga by měl také zůstat. "Jen výjimečná nabídka". První den a hned dvě taková velká zklamání. Zrovna Manga by si ale mohl/měl postavit hlavu, jak dlouho tam chce zůstávat ...

Reagovat
smazaný uživatel

Sakho opravdu odejde? Přemluví ho peníze podle mě. Za článek ale

Reagovat
Glonden2

Krásná práce, já snad tu L1 začnu i sledovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Úžasný článek, přečtený jedním dechem. Fantazie domingo

Mám pár dotazů a bude to dotaženo k dokonalosti:

1) Kam má namířeno Sakho? Je reálné angažmá ve Francii, nebo jenom zahraničí?

2) Co chybí Nancy k tomu, aby bylo AJA z před dvou let? Pouze kvalita kádru? (těžko v Nancy budou mít hráče jako byli Pedretti a Jeleň v těch úspěšných letech)

3) Lorient je pro mě teda zklamání, vždycky jsem měl jejich fotbal za fantastickou útočnou podívanou. To Gourcuffa natolik ovlivnil odchod 2 hráčů, že změnil svoji "celoživotní" filozofi?

4) Je v Sochaux kvalitní management (sp. ředitel + trenér) na to, aby z peněz za Boudebouze, Martina, či Corchiu přivedl kvalitní muziku za málo peněz a nebáli se o záchranu?

5) Odejdou Auxerre nějaké opory po sestupu?

6) Jakým fotbalem se prezentují nováčci? (stačí jenom v rychlosti - beton + brejky, kontrola hry + kombinace atd.)

Ještě jednou díky za úžasný článek a odpovědi.

Reagovat
domingo

Diky..

1) To nevim a jde spis o moji domnenku, podlozenou tema hadkama mezi Sakhem a vedenim, kdy uz potom konec ligy jenom prosedel na lavce. Pokud by ale fakt mel odejit, videl bych to na zahranici, protoze on ma k PSG fakt silny vztah a docela by me prekvapilo (a zklamalo), kdyby kyvl na nabidku prime konkurenci..

2) V podstate jo.. a pojmenoval jsi to sam, ti hraci proste nejsou tak dobri, a nejde jenom o tyhle dva, ale treba i Hengbarta a Mignota..

3) Gourcuff hlavne pracuje s minimalnimi prostredky a jeho jedinym cilem je drzet klub v lize, coz proste jenom utocnym fotbalem nejde, pokud nemas mimoradne kvalitni hrace vepredu. Ty mel, a tak si mohl dovolit hrat 3:6 s Lille, protoze potom nekomu slabsimu nadelil trojku.. ted uz je nema a bez nejake zmeny by to byl strasny pruser.. filozofii podle me nezmenil, tu ma porad stejnou, jen mu ji okolnosti nedovoluji praktikovat..

4) Vedeni Sochaux je takovy prumer ligy, a co se Helyho tyce, trenuje poprve v zivote, takze tady je na miste byt spis skepticky..

5) Urcite, Oliech miri do Kataru, Grichtingovi se neprodluzuje smlouva, odejde Dudka a osobne ocekavam i odchody Le Talleca a mozna toho Ndingy, jestli ho teda jeste nekdo bude chtit. U Traoreho nevim, hrat Ligue 2 by asi nemel, ale zase si ke klubu vytvoril slusny vztah..

6) O letosnich novaccich ti nepovim nic, respektive mohl bych zpotit neco na zaklade cizich postrehu, ale radsi si je v klidu nastuduju ze sestrihu pred startem sezony

Reagovat
fantomas

Fantazie, domingo s přehledem potvrdil, že je nejznamenitějšim analytikem napříč českými fotbalovými servery - aspoň já o nikom takovym nevim. Hlavně toho zasazování do logických řad, kontextů si cenim nejvíc, to kdejakej novinář (nebo "novinář") buď nezvládá, nebo zvládá mizerně, polovičatě. To všechno samozřejmě domingo podá barvitě, vtipně, prostě zábavně, ale to je už uplná klasika (stejně jako nekončící souvětí, viď, ale i těch ubývá ). Fakt paráda...tohle sou přesně články, po jejichž přečtení si člověk řekne, že tý lize snad i rozumí (i když ji celou sezonu vůbec nesleduje, nebo max. telegraficky) - a to je jasná známka řemeslně odvedený práce.

Jen tak dál.

Reagovat
cubinho

Reagovat
cristiano.K.

"tohle sou přesně články, po jejichž přečtení si člověk řekne, že tý lize snad i rozumí "

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně to jsme řešili s Trandem pod souhrnem. Domingo je v tomhle mistr nad mistry. Já viděl 4 zápasy a teď si připadám, že jsem viděl každé kolo aspoň 3 matche

Well done domingo.

Reagovat
smazaný uživatel

snad raz napise nejaku knihu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

to bych neřekl. Ligue 1 rozumí a psát umí lépe, neý my všichni dohromady, ale analytickým typem zrovna není a najdou se tu lepší

Reagovat
fantomas

Reagovat
herbage

vitasrp, chazy, merengues, tomanatura, ital, to mají dle mého mnohem lepší analytické schopnosti, co se fotbalu týče, ale teď musím jít, tak to dopíši potom

Reagovat
smazaný uživatel

z tohohle vyctu souhlasim s merem a tomanaturou teda jen...

Reagovat
fantomas

Njn, pěkný, a kdo z nich sem píše články?

Reagovat
fantomas

Primárně na herba.

Reagovat
smazaný uživatel

ital jednou jeden napsal a dostal za to veskrze sodu, protoze to bylo prilis kontroverzni

Reagovat
fantomas

Nj, to i tomanatura...nárazovky.

Reagovat
smazaný uživatel

tomu teda obcas vidam jen v diskusi, ale stoji to za to, nejaky jeho obsahlejsi souhrn poznatku ze serie a nebo bundesligy bych si precetl moc rad, protoze ty ligy tolik nesleduju a tady se to clovek jen tak z clanku nedozvi (logicky)

mere uz dneska tolik nepise, ale kdyz se do toho driv pustil, tak to bylo asi to nejlepsi, co tu kdy bylo, nicmene je mi jasne, ze uz treba ani nema tolik casu, je uz skoro z jine dekady nez my dva

Reagovat
Tomanatura

hezky, jsem pochyboval, ze me tady nekdo v tom vseobecnem chaosu vubec cte. Nicmene jsem se zrovna chystal na dva clanky, pokud mi vyjde cas a nekdo to vyda, tak budu rad.

Reagovat
fantomas

To snad neni takový umění, když sme na pomezí, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

nedelej blbyho

Reagovat
herbage

proč sem? psal jsi na české servery

Reagovat
herbage

sem nepíše analýzy nikdo

Reagovat
herbage

šlo mi jen o tuhle větičku: "Fantazie, domingo s přehledem potvrdil, že je nejznamenitějšim analytikem napříč českými fotbalovými servery", se zbytkem do puntíku souhlasím. To nemá být nějaká kritika dominga, dělá svojí práci výborně, ale v souhrnu celé ligy není prostor na nějaké hlubší analýzy. Kdybys napsal redaktor či novinář, tak bych i souhlasil, ale vitasrp napsal brilatní analýzu situace v Chelsea na klubový web, chazy mi posílal brilatní rozbor taktiky Wiganu na PL.cz a určitě se toho najde více. Ale pro napsání takového celosezónního souhrnu je potřeba mnohem více. Musíš znát souvilosti, hráče, trenéry, vedneí klubů, styl hry, musíš mít nasledováno a k tomu má domingo výjimečný dar, že dokáže psát nesmírně poutavě, že ani po stránce nelituješ délky textu a na konci textu jsi smutný, že to nebylo delší. Já třeba tohle při souhrnech Bundesligy neuměl a bylo to spíš takové strojové/faktické. Ale co se týče taktických a herních rozborů, najdou se na českých webech lepší. Neřikám aktivně píšící, ale tady na diskusích se jich pár najde

Reagovat
domingo

Zase ber v potaz, ze veskera prace tohoto typu se ridi nabidkou a poptavkou. Podrobny, peclivy a dukladny rozbor hry Auxerre tady tezko nekdo oceni.. cimz nerikam, ze bych to napsal stejne dobre nebo lip nez treba ten Chazy

Reagovat
herbage

to chápu, vždyť jsme se o tom i bavili. Ty a frankie jste byli schopni napsat každý týden souhrn novinek z Ligue1, ale ač kvalita byla výborná, jen málo lidí to ocenilo. Pak už jsi to psal tedy jen ty. Pochop, že to nebyla poznámka tvým směrem, ale směrem na fantíka. Nechci, aby se to zvrhlo v debatu, kdo je lepší analytik nebo odborník, spíš jsem chtěl jen docenit i práci jiných lidí. Ano, třeba napíší přímo články na EF, ale jen dlouhé souhrny do diskusí či na jiné fotbalové servery, to by však nemělo hrát roli. Neber to ani jako kritiku článku, takhle přesně byl měl správný souhrn vypadat

Reagovat
domingo

Vsak ja to jako kritiku neberu, prosimte.. Vim co myslis, no. Jde proste o odlisne "zanry"..

Reagovat
herbage

však jo. Jen nechci, aby tu bylo automatické vynášení do nebes, jako dřív u robertocarlose. Myslím, že největší pochvalou pro autora je, když rozproudí zajímavou diskusi a vzbudí v lidech zájem o tom, co píše. To se ti povedlo obojí a jako bonus jsi to podal velice čtivou a zábavnou formou, takže můžeš být spokojen

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Máš odkaz na ten chazyho rozbor hry Wiganu?

Reagovat
herbage

ale to nepsal chazy, jen mi na to poslal odkaz

http://www.lfcway.com/news/news/martinezov-pokus-bol-vo-wigane-uspesny

Reagovat
fantomas

Já taky ostatní nijak nezanedbávám nebo co. Jen nevidim důvod, proč bych nutně musel pod domingovym článkem chválit i ostatní. Vyjádřil sem svuj subjektivní dojem, kdo se mi nejlíp čte, kdo má podle mě největší cit pro hru (třeba), tečka.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
CubONE

Pastore v nahradnej jedenastke? Domingo, nikto lepsi? Ved mal dobry len zaciatok sezony, inac nic moc

Reagovat
domingo

Takhle z odstupem je to asi jedina vec, kterou bych zmenil, mohl tam byt Corgnet. Na druhou stranu Pastore nezapomnel hrat pres zimu fotbal, jenom uz nebyl tak produktivni, ale porad byl jeden z nejvyraznejsich na hristi..

Reagovat
PetersCZ

Domingo, perfektní článek. Tleskám.

Reagovat
smazaný uživatel

Fíha. Klobouček před článkem

Jinak doufám, že Ligue 1 bude v příštím roce stejně kvalitní jako letos.

Bastia, Reims a Troyes to ještě oživí, ale příští rok chci zpátky Monaco a Nantes

Reagovat
cubinho

Menší OT: http://www.youtube.com/watch?v=BURnfFozfO4

Rémiho roční "foot kompilace" a zároveň i pocta Montpellieru. Ten kluk je vážně neskutečný

Reagovat
cubinho

Teď se dívám, žes dal za den cca 18 normostran! Neskutečné!!

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek, díky !!!

Reagovat
cetto

Chtěl jsem se zeptat - bude něco podobného i k dalším ligám? Zajímala by mě třeba Serie A, kterou vůbec nesleduju a tudíž nemám absolutně žádný přehled o tamním dění. Ted jsem si jen tak procházel soupisky a vídím u Interu "Joel Obi, Nigerie, ročník 91 a 31 zápasů", přitom jsem o tom klukovi ještě ani jednou v životě neslyšel

Reagovat
pospech11

tak jsem to přečetl na jeden zátah, jelikož jsem na tenhle článek čekal, kvůli tomu abych si početl o AJA a vyplatilo se. Domingo díky

Reagovat
domingo

Diky vsem za ohlasy, snad bude pristi rok vetsi zajem o L1

Reagovat
pospech11

no pokud ji budu mít kde sledovat tak určitě, jen nevím na koho se budu dívat když mi AJA sestoupili. PSG nějak nemusím, i když za ně hraje Nené. PS: komu fadíš ty Domingo ?

Reagovat
domingo

Ze bude nekomu sympaticky zrovna Nene..

Auxerre, preju Lorientu, ale tam je to hlavne na zaklade toho, ze vzdycky bylo zabavny zapnout jejich zapas, coz ted moc neplati. Nevim komu budu prat v pristi sezone, to se asi uvidi az po par kolech..

Reagovat
pospech11

mě Nené padl do oka už v Monacu, kterému jsem předtím fandil a tak jsem v koutku duše doufál v jeho přesun na ostrovy, ale tak L1 mu sedí a asi z ní jen tak neodejde.

Reagovat
domingo

On je vyborny, ale nesympatictejsiho fotbalistu fakt aby jeden v lize pohledal, on, Menez a Valbuena mi (a vetsine lidi) prijdou vylozene na presdrzku.. solisti, simulanti, vecne se to hada s rozhodcim, rozhazuje rukama, takovi spratci to jsou a Nene je jejich kral. Ja ho nemam rad ani jako fotbalistu, ackoliv jeho kvality uznavam a prijde mi dost prehlizeny, protoze na tu PL treba s prehledem ma, klidne zaklad ve velkoklubu

Reagovat
pospech11

no a právě Valbuenu mám z celé L1 asi nejradši

Reagovat
smazaný uživatel

áá. Ty si teda umíš vybírat oblíbence

Reagovat
pospech11

a když napíšu že mám na seznamu ještě Pedrettiho a Tremoulinase tak se dozvím co ?

Reagovat
honziss

To už jsou lepší jména. :)

Reagovat
domingo

Ze jses schizofrenni..

Reagovat
pospech11

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pedretti a Benoit jsou v seznamu mých oblíbenců, takže

Reagovat
smazaný uživatel

Valbuena je skvělej, taky ho zbožňuju..

Reagovat
Logan

jo, jenže ty taky zbožňuješ spartu

to bylo jen rýpnutí ... Valbuena je skvělý fotbalista, ale mě se znechutil sice krásným, ale gólem do sítě BVB letos v LM

Reagovat
Godwinson

PSG lanaří Nécibovou, Lyon nakonec přijde i o ženský

Reagovat
domingo

Lotta Schelin <3

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší ženská co běhá ve Fracii po trávnících je stejně Laure Boulleau.

Reagovat
smazaný uživatel

na Dominga

Reagovat
domingo

hm

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Nejlepší je určitě Lotta, ta by mohla hrát v chlapech místo Gomise a nepoznali by rozdíl. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Když jsem koukal na finále LM tak to tam pěkně větrala. Stejně tak po herní stránce Amandine Henry(ová), nevím jak to sklonit.

Reagovat
smazaný uživatel

Louisa musí zůstat, ta je super

Reagovat
sejber

Perfektny clanok od skveleho autora ktory ma prakticky prinutil podrobnejsie sledovat Ligue 1 v poslednych sezonach

Dve otazky pre Dominga. Koho pokladas za najvacsiich favoritov na postup z naslapanej Ligue 2? a ake ma sance na navrat moj oblubeny Racing Lens? Diky

Reagovat
domingo

favoriti asi v tomto poradi: Caen, Monaco, Auxerre, Lens, Sedan.. a dost slusny tym ma i Guingamp.. Dijon si odhadovat netroufam, stejne tak Nantes nebo Arles, a podle trendu poslednich let doporucuju vsem dobrodruhum vsadit na Tours .. kdybych mel tipnout tu trojku (coz je samozrejme strasne brzo jeste), tak Caen, Monaco a Auxerre/Lens

Reagovat
Godwinson

Já bych si tipnul, že Caen tam zůstane. Že budou parafrázovat letošní Lens, i když to byl tak trochu extrém vzhledem k obrovské síle jejich týmu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Sice jsem to četl asi natřikrát, ale každý řádek stál za to... Parádní práce.

Reagovat
Largo

Jsou lidi, který o fotbalu prostě píšou....a jsou lidi, který o něm píšou s láskou, dýchají pro něj. A z Tvýho stylu psaní je to jasně vidět

Reagovat
Paul Anka

Pastore

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Kdo byl tuhle sezonu lepší? Pastore nebo Hazard?

Reagovat
smazaný uživatel

Se nedá moc srovnat. Ale asi Hazard. O fous, protože Pastore je pořád génius a nemít ten výpadek tak jednoznačně on.

Reagovat
Paul Anka

asi tak

Reagovat
Godwinson

200. pro přínosné letní okno Montpellieru

Reagovat
smazaný uživatel

To znamená? Bez odchodů Belhandy, Girouda? A příchody - hvězdy, nebo pracanti? A o kom se spekuluje?

Reagovat
Godwinson

To by byla delší úvaha, kde by asi výstupem bylo to, že můj pohled se neslučuje s pohledem a ambicemi vedení Montpellieru. Ale z mého pohledu by to chtělo posílení na levém beku, stoperu, ve středu zálohy a alespoň jednoho ofenzivního univerzála. Napsal bych i dvojku za Girouda, ale to už by možná vypadalo až příliš neskromně. V Koitovi mají slušný potenciál, byť se trochu zadrhl a Sylla, který bude pro příští ročník v A týmu a neuvěřitelně to tam sypal loni v B týmu, to je velká neznámá. Jmenovitě těžko řict, to by bylo takový kričení do tmy ve FM stylu, ale určitě by to nebyly hvězdy, to není styl Montpellieru, na druhou stranu, můžeme téměř s jistotou předpokládat, že přijde jedna postarší, přeplacená pseudohvězda k ničemu, jako byl Kabze nebo Utaka, i když o něm bych to teď psát neměl :)

Jinak to počítám se setrváním všech hráčů, což je trochu utopické, Belhanda sice pravděpodobně zůstane, což je dobré, ale kolem Girouda krouží Bayern a Yangovi prohlášení o radostném setrvání moc nevěřím, na to chtěl až moc odejít v průběhu sezóny. A spekuluje se o hráčích jako je Mendes, Monnet-Paquet, Khazri, Knockaert, což jsou skvělé spekulace, ale realita je taková, že Mendese vyfoukne Marseille, Khazri podepsal novou smlouvu atd. :)

Reagovat
smazaný uživatel

tak jsem si to ted precetl v klidu u vecere a musim rict, ze z tve strany vazne vynikajici souhrn, dost mozna nejlepsi, ktery jsi tu kdy napsal, proto jsem rad, ze si tu tolik lidi naslo chvili a venovali tomu smysluplnych nekolik (desitek) minut, jen tak dal

Reagovat
JozkokozleJ

Uplny suhlas!

Clanok som si v praci zhmotnil, vyslo to na 10 stran (Verdana, velkost 9) a cesta domov ubehla neuveritelne rychlo. A teraz sa premaham, aby som si to nedocital, aby mi vyslo i na zajtrajsiu cestu... Skvely, skvely clanok!!!

A u teba Frankie mam este dlh, nebudem mat kludu, kym ho nesplnim

Reagovat
smazaný uživatel

vsak jsi (prechodne) taktez prazak, bude spousta prilezitosti v lete neco vymyslet

Reagovat
JozkokozleJ

No, leto uz fakticky je. Teda u mna... pretoze u teba sa to pravdepodobne neodvija od pocasia (ako u mna), ale od povinnosti v skole. Az teda ukoncis skuskove martirium, dame beer.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

...samozrejme - y

Reagovat
smazaný uživatel

Ty v té Praze chodíš na pivo s celým eurofotbalem, jak to tak vidím

Reagovat
smazaný uživatel

no uprimne zajimalo by me, jestli nekdo z ef zna osobne vic lidi jak ja... #V.I.P.

Reagovat
fantomas

Děvko.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to nošení dříví do lesa, ale taky musím pochválit. V rámci prokrastrinace jsem to přečetl celé najednou a musím říct, že je to vážně parádní souhrn, ale to už se opakuju, jen tak dál

Reagovat
smazaný uživatel

naopak, chvala neni nikdy zbytecnost

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěknej souhrn, díky každopádně bych se autora zeptal, jak to vidí příští sezónu s dvojící Gameiro - Gignac. Oba jsem tipoval na megasezónu a přišlo zklamání

Reagovat
fantomas

Gignacova bilance je fakt bezkonkurenční.

Reagovat
smazaný uživatel

to teda

Reagovat
domingo

O Gameira nemam strach, to je skvely hrac a prosadi se, s Žiňakem je to horsi, ten uz je v Marseille uplne odepsany a jestli chce znovu nastartovat karieru, musi pryc. Mluvilo se o Ajacciu, to by byla skvela volba, az na to, ze ti na nej nemaji prachy..

Reagovat
smazaný uživatel

Toulouse by ho zpět nepřivedlo? Vzhledem k tomu, že mají problémy s útokem, on to tam dobře zná. Otázka je, jak na tom bude po sezoně, kdy se mu nepovedlo skoro nic.

Reagovat
Godwinson

On o něm neustále básní Nicollin, už v zimě ho chtěl získat. Takže já to vidim poměrně jasně, že se o něj pokusí, byť by musel chtít startovat hlavně Gignac sám, ty skoro 4 mil. by mu v Montpellieru dali těžko přetěžko :)

Reagovat
smazaný uživatel

Dočteno Domingo Dalo to zabrat, na 3 části

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak pokud bys udělal nějakou brutální analýzu Auxxere, tak bych to rozhodně uvítal - strašně se vyžívám v tomhle, navíc umíš psát poutavě, byl bych na to zvědavej.

Klidně na 10 stránek, no problemo - a navíc by to ocenila hromada dalších čtenářů, především z řad těch rozumných, kteří nečtou jen přestupové spekulace

Reagovat
smazaný uživatel

super článek , L1 moc nesleduju, ale díky těmhle vyčerpávajícím analýzám mám přehled

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle Ligue 1 vypadá kupodivu docela zajímavě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele