LM - STŘEDEČNÍ ZÁPASY 5. KOLA

25.11.2004, 12:37
Aktuality
Středeční utkání přinesla jména dalších třech jistých postupujících. Barcelona a AC Milán příliš těžkou pozici neměli a jejich postup se čekal. Tím třetím klubem je poté Eindhoven. V posledním kole se bude o všechno hrát ve Valencii, kde domácí musí porazit Werder Brémy. Drama se dá čekat i ve skupině H, kde za Chelsea bojují o účast ve vyřazovacích bojích Porto, PSG i CSKA.


Skupina E


V ne zrovna ideální formě hrající Arsenal zavítal do Eindhovenu a rozhodně ho nečekalo nic jednoduchého. V sestavě mu chyběl "nelétající Holanďan" Dennis Bergkamp. Vedoucí celek skupiny E zase postrádal kanonýra Jana Venegoora of Hesselinka. Hosté vstoupili do utkání hodně vlažně a již od osmé minuty prohrávali po rohovém kopu van Bommela a hlavičce nikým nehlídaného Ooijera. "Kanonýři" se ve Phillips stadionu rozehrávali hodně pomalu, brzy se jim však podařilo vyrovnat. Běžela 31. minuta, když si Henry nádherně narazil s Ljungbergem a bez větších problémů překonal Gomese. Po změně stran chtěli Londýňané konečně zvítězit, čáru přes rozpočet jim ale udělala vyloučení Laurena a Vieiry. Svěřenci Arsene Wengera tak nekonec byli rádi za bod. Radost z něho měli i domácí, protože jim zaručil postup do osmifinále soutěže.


Norský Rosenborg bojoval proti Panathinaikosu alespoň o teoretickou šanci na účast v Poháru UEFA. Na blátivém a podmáčeném terénu, který hraničil s regulérností, však začal hodně špatně. Již v 16. minutě totiž González našel za obranou Konstantinoua a hosté vedli. Fotbalisté řeckého klubu byli o něco lepším týmem a do šaten odcházeli se zaslouženým vedením. Po změně stran hráči Rosenborgu přidali plyn a výsledkem byla v 68. minutě branka Helstada. Z vyrovnání se však domácí dlouho neradovali, protože o tři minuty později šel do souboje s brankářem Johnsenem Konstantinou, norský gólman tak nedokázal chytit míč a Skácel jej poslal do sítě. Řecký mistr se se svým opětovným vedení až příliš spokojil a v 76. minutě se po druhé trefě Helstada začínalo znovu od nuly. Domácí útočník dokonce mohl v poslední minutě završit hattrick, jenomže z malého vápna přestřelil odkrytou bránu.

Tabulka:
1. PSV Eindhoven53115:310
2. Arsenal FC51406:57
3. Panathinaikos Atény51317:76
4. Rosenborg Trondheim50235:82

Prvním postupujícím ze skupiny E je trochu překvapivě nizozemský Eindhoven. Druhé místo by si neměl nechat uniknout Arsenal, který v posledním kole hostí doma Rosenborg. Chybět mu sice budou vyloučení Vieira s Laurenem, ale i tak by mě norského šampiona, pro něhož to bude poslední zápas sezony, přehrát. Panathinaikosu by v tom případě nestačila k účasti v osmifinále ani výhra nad Eindhovenem a tým trenéra Ščasného by se musel spokojit s Pohárem UEFA.


Skupina F


Jasnou výhrou nad Realem Madrid povzbuzená Barcelona přivítala na Nou Campu Celtic a k jistotě postupu ji stačila i remíza. Proti svému bývalému klubu si nezahrál Henrik Larsson, který má poraněné kolenní vazy a letošní sezona pro něho již skončila. Španělský klub možná trochu překvapivě nešetřil své největší hvězdy a na jeho výkonu to bylo znát. Barcelona totiž byla po většinu času lepším týmem a ve 25. minutě šla po narážečce Eto'a s Dekem a zakončení prvně jmenovaného do zaslouženého vedení. To mohla hned několikrát zvýraznit, ale především Eto'a a Giulyho skvěle vychytal vynikající Hedman. Za všechny neproměněné šance pak domácí tvrdě zaplatili v poslední minutě první půle, kdy po Suttonově trestném kopu vyrovnal na zadní tyči nikým nehlídaný Hartson. I po změně stran byla Barcelona jasně lepším týmem a hosté se soustředili především na bránění cenného bodu. Vedle obrazu hry se ve druhé pětačtyřicetiminutovce nakonec nezměnilo ani skóre a Celtic má tak blízko k účasti v Poháru UEFA.


V sestavě Šachťoru Doněck se letos poprvé v Lize mistrů představil Tomáš Hübschman, ale ani jeho přítomnost neuchránila ukrajinský klub od debaklu. Milánskému celku chyběli zranění útočníci Shevchenko, Tomasson a nedávno operovaný Inzaghi, a tak se na hrot postavil jediný Crespo, jehož výrazně podporoval Kaka. Domácí byli od úvodních minut jasně aktivnější a jenom skvělé zákroky Laštůvky a nepřesná muška zakončujících hráčů uchránily hosty v první půli od pohromy. Po návratu z kabin tomu však již bylo jinak. O osudu utkání se rozhodla dvouminutová pasáž kolem 52. minuty. V té se totiž nejprve trefil Kaka a o minutu později přidal druhou branku na hranici ofsajdu se pohybující Crespo. Hosty pak především při Crespových nůžkách podržel Laštůvka. Jenomže na všechno sám nestačil. Třetí branku zaznamenal v 84. minutě po zblokované hlavičce Seedorfa z brankové čáry Crespo a na konečných 4:0 pečetil ve druhé minutě nastavení po úniku Kaka.

Tabulka:
1. AC Milán540110:312
2. FC Barcelona53119:410
3. Celtic Glasgow51134:104
4. Šachťor Doněck51043:93

Barcelona a AC Milán jsou jasnými postupujícími a v posledním kole si to již jen rozdají o první místo ve skupině. K němu má blíže italský tým, jemuž stačí na půdě Celtiku uhrát bod. Skotský celek zase bude se Šachťorem soupeřit o místo v Poháru UEFA. Po nečekaně získaném bodu v Barceloně k němu má mnohem blíže.


Skupina G


Werder mohl již v pátém kole rozhodnout o svém postupu mezi nejlepších šestnáct celků Evropy. Stačilo mu k tomu jediné, porazit doma již jistý postupující Inter. Německý šampion byl od úvodních minut lepším týmem, proti obraně italského celku vedené brankářem Francescem Toldem se však dlouho nedokázal gólově prosadit. Podařilo se to až po změně stran. Ve 49. minutě zahrál Micoud rohový kop, Cruz srazil Magnina a rozhodčí Veissiere ukázal na značku pokutového kopu. K jeho exekuci se rozeběhl Ismael a ranou na Toldovu levou ruku zajistil svému týmu vedení. Pro domácího obránce byla tato branka jakousi rehabilitací za první vzájemné utkání obou týmů, v němž dostal červenou kartu. Jenomže vedení Brémám příliš dlouho nevydrželo. V 55. minutě sice nejprve zastavilo oblouček Stankovice břevno, ale k odraženému míči se jako první dostal střídající Martins a hlavou jej poslal do sítě. Ve zbytku utkání se již skóre nezměnilo, domácím k tomu nepomohla ani jasná převaha v počtu střeleckých pokusů.


Valencia v sobotním utkání La Ligy konečně po deseti zápasech okusila chuť vítězství a pořádně jí tak stouplo sebevědomí. Pokud chtěla i nadále pomýšlet na postup do osmifinále letošního ročníku Ligy mistrů, musela na hřišti Anderlechtu bezpodmínečně vyhrát a potom netrpělivě čekat na konečný výsledek z Brém. Vedle dlouhodobých marodů Vicenteho, Ayaly a Albeldy ale nemohla počítat ani s čerstvým španělským reprezantantem Angulem. Vstup do utkání zvládl mnohem lépe španělský mistr a v 19. minutě se po krásné akci ujal vedení. To Moretti pasem přes celou šíři hřiště našel volného Torrese, který zatáhl míč, poslal jej před bránu osamocenému Corradimu a ten parádní patičkou překonal padajícího Zítku. Jenomže už za pět minut bylo srovnáno, když Caneira na dvakrát fauloval Arunu a rozhodčí Ovrebo byl nekompromisní. Canizares sice zneškodnil penaltu Zetterberga, na dorážku Wilhelmssona však už byl krátký. O výsledku se definitivně rozhodlo chvíli po změně stran. Ve 47. minutě si na Corradiho pas za obranu naběhl Di Vaio a svou brankou zajistil Valencii veledůležité vedení.

Tabulka:
1. Inter Milán532011:311
2. Werder Brémy531110:610
3. Valencia CF52126:87
4. RSC Anderlecht50054:140

Obrovské drama se v posledním kole chystá na stadionu Mestalla. Valencia zde přivítá Werder Brémy s vědomím, že do osmifinále ji posune vítězství 1:0 nebo jakékoliv dvoubrankové či vyšší. Anderlecht je z pohárové Evropy vyřazen a na San Siru se pokusí získat alespoň čestný bod ve skupině G.


Skupina H


Loňský šampion celé soutěže se probral právě včas. Povedlo se mu to na půdě jednoho z konkurentů v boji o postup ze skupiny H a nezastavila ho ani absence kapitána Victora Baii, ani pro teplomilovné Portugalce hodně tvrdé počasí. V Moskvě totiž bylo deset stupňů pod nulou, což jasně nahrávalo domácímu CSKA. Nejaktivnějším mužem na trávníku byl Jihoafričan Benni McCarthy a byl to právě tento fotbalista, kdo svou trefou rozhodl o majiteli třech bodů. Podařilo se mu to ve 28. minutě, kdy hlavičkoval přesně po centru Quaresmy. Ruský celek byl po obdržené brance aktivnější a dokázal si vytvořit i šance. Tu největší měl ve 35. minutě Ignaševič, jenomže podobně jako jeho kolega Vagner v duelu s Chelsea pohrdl pokutovým kopem.


Trenér Jose Mourinho, vědom si jasného postavení svého týmu ve skupině H, šetřil v utkání s PSG několik opor. Jenom na lavičku tak usedl kapitán Terry a z tribuny se na zápas s francouzským celkem podívali například Petr Čech nebo Paulo Ferreira. I v trochu improvizované sestavě byla Chelsea lepším týmem a brankáře Letiziho nejčastěji ohrožoval náhradní kapitán Frank Lampard. Jenomže ani on nedokázal nakít recept na francouzského gólmana. A když se to po změně stran nepodařilo ani navrátilci po zranění Drogbovi, který šel na Letiziho sám, nebyl divu, že na Stamford Bridge se zrodila jediná bezbranková remíza pátého hracího dne Ligy mistrů.

Tabulka:
1. Chelsea FC54109:113
2. FC Porto51222:55
Paris Saint-Germain51222:55
4. CSKA Moskva51132:44

Chelsea je suverénní a i v posledním duelu v Portu bude moci hrát uvolněně, což by mohlo nahrát do karet portugalskému klubu. Nejlepší pozici v boji o druhé postupové místo však má PSG. To bude doma hostit CSKA Moskva a v případě jakékoliv výhry se bude moci radovat, protože s Portem má lepší vzájemné zápasy. Šanci na účast v osmifinále má i ruský celek.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (13)

Přidat komentář
HOST*sansiro

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda včerejší remízy Panathinaikosu s Trondheimem, bude je to hodně mrzet. Kdyby vyhráli, měli by doma Eindhoven, který se asi bude šetřit a myslím, že by uspěli. Ščasnému se zatím daří, Skácelovi taky, nezbývá, než jim držet palce, věřím, že se Skácel brzo probojuje do reprezentace. Pravidelně hraje v kvalitním klubu a přinesl by do repre nový vítr, zdá se mi, že to tam pomalinku zatuchá, chce to trochu provětrat ...

Reagovat
smazaný uživatel

Forza Corradi! Konečně se začíná rozehrávat! Brémy se z toho ted pos..

Reagovat
smazaný uživatel

Vydim to na finále Chelsea Inter to by byla nádhera!!!

Chelsea forever

Forza Inter

Reagovat
HOST*yarda

Hm, to fakt, 0-0 v normální hrací době a pak 119.minuta gól Adriano

Reagovat
antimadrista

Reagovat
HOST*jiri - fcb

Trefa

To by byl fotbal s velkým F

Reagovat
HOST*sansiro

čiší z Vas velka porce zavisti

Reagovat
HOST*deco

to jo teda

Reagovat
smazaný uživatel

Finále bude hrát FC Barcelona - Juventus Turín

Reagovat
smazaný uživatel

Bane, musíme věřit...na překvapení

Reagovat
HOST*jiri - fcb

Mě se ten tip yardo náhodou líbí. Ale mám divnej pocit, že by Juve betonoval jako ACM, takže by to byl fotbal zase jen z jedné strany.

Já bych byl rád, kdyby se do finále s náma dostal třeba Bayern (ikdyž ho tady plno lidí nesnáší), který letos vypadá velice slušně nebo např. Lyon nebo Monako, možná Arsenal, jestli se probudí (včera jsem ho vïděl s Liverpoolem a hrál děsnou tužku). Ikdyž ho bytostně nesnáším, tak hezkej fotbálek by to mohl být i s Realem. Hlavně ne nějaké italské betonáře. Těch už máme dost

Reagovat
HOST*dan

jsou mastri

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele