LM: Itálie - Zbytek Evropy 9:0

25.09.2002, 12:16
Aktuality
Juventus je ve skupině E největším favoritem na postup. Naznačil to už minulý týden, když na půdě Feyenoordu, loňského vítěze poháru UEFA, uhrál remízu 0:0. Po včerejším utkání, ve kterém "Stará dáma" vypráskala Dynamo Kyjev 5:0, už o favoritovi skupiny nikdo nepochybuje. Zápas byl skvělým představením českého reprezentanta Pavla Nedvěda. Z pozice ofenzivního záložníka často ostřeloval soupeřovu branku a hlavně připravoval góly pro své spoluhráče. Téměř celý zápas se ale nemohl trefit mezi tyče, ale stále se cíli blížil, až přišla 79. minuta. Na půlce hřiště vybojoval míč, dostal se s ním až do vápna a nádhernou bombou do levého horního růžku nedal gólmanovi Revovi šanci. To už byl pátý a poslední gól Juventusu, předtím se dvakrát trefil Marco DiVaio a jednou Alessandro Del Piero a Edgar Davids. Také v příštím utkání bude Juve jasným favoritem, na stadiónu Dele Alpi totiž přivítá trápící se Newcastle.

Ve druhém včerejším utkání skupiny E Newcastle přivítal Feyenoord. Domácí nezvládli úvod utkání a Feyenoord se už v páté minutě dostal zásluhou Sebastiána Parda do vedení. Newcastle až do konce zápasu nedokázal odpovědět, i když si vypracoval několik šancí, ty největší neproměnil Craig Bellamy. Utkání skončilo 0:1 a skupina E se tak pro Newcastle nevyvíjí vůbec dobře, po dvou porážkách je poslední. Tým se netrápí jen v Lize Mistrů, také start Premier League mu nevyšel, po sedmi kolech je až na 15. místě, i když má ještě jeden zápas k dobru.

Skupina F měla hned po losu dva jasné favority - Manchester United a loňského finalistu Bayer Leverkusen. Po prvním kole se ale situace změnila, Leverkusen ze hřiště Olympiakosu Pireus odjel s výpraskem 2:6. Ve druhém kole Leverkusen přivítal právě Manchester United a nevedlo se mu o nic lépe, po prvním poločase byli hosté zásluhou Ruuda van Nistelrooije ve dvougólovém vedení. Bayer se po přestávce znatelně zlepšil a po sedmi minutách dal kontaktní gól bulharský reprezentant Dimitar Berbatov. To bylo ale také všechno, co domácí zvládli, na výborně hrající obranu United už podruhé recept nenalezli a prohráli 1:2. Leverkusen se v letošní sezóně opravdu trápí, nejen že v Lize Mistrů je ve skupině bez bodu beznadějně poslední, ale i v Bundeslize tápe, v úvodních šesti kolech jen jednou vyhrál a je na 15. místě, těsně nad sestupem.

Historicky první izraelský účastník hlavního turnaje Ligy Mistrů, Maccabi Haifa, včera přivítal řecký Olympiakos Pireus. Kvůli bezpečnostním problémům na blízkém východě sehraje Maccabi všechny své domácí zápasy na neutrální půdě, v kyperské Nikósii. Včera si ale Izraelci jako doma připadali, jejich fanoušci jim vytvořili skvělou kulisu. Přidali se také "neutrální" domácí - na Kypru nemají Řeky moc v lásce a tak bylo jasné, komu budou diváci více nakloněni. Bohužel pro Olympiakos byl izraelskému týmu asi nakloněn také rozhodčí De Santis z Itálie, protože ve 27. minutě viděl neexistující faul a nařídil penaltu. Tu proměnil nigerijský útočník Ayegbeni a dostal Maccabi do vedení. Tentýž hráč ve druhém poločase završil svůj skvělý výkon a také svůj hattrick dalšími dvěma góly a rozhodl o konečném výsledku 3:0.

Druhým italským týmem, který se včera představil ve výborném světle, byl AC Milán. Ve svém druhém utkání ve skupině G zavítal na stadión Riazor v LaCoruni, kde je doma Deportivo. To v prvním kole překvapivě "vyloupilo" olympijský stadión v Mnichově, když si odvezlo všechny tři body po výhře 3:2 nad Bayernem. Čekal se vyrovnaný souboj o čelo tabulky, všechny papírové předpoklady ale pohřbil jediný muž - Filippo Inzaghi. Po úvodním gólu Clarence Seedorfa vzal osud zápasu pevně do svých rukou a čistým hattrickem rozhodl o tom, že Deportivo doma potupně prohraje 0:4. Ústřední postavou milánského úspěchu ale nebyl sám střelec, byl jím spíš jeho dvorní nahrávač Rui Costa, který pro něj připravil první dva góly, třetí dal Inzaghi po chytré přihrávce od Rivalda.

Racing Lens ve svém druhém utkání ve skupině G přivítal slavný Bayern Mnichov. Souboj dvou týmů, které v prvním kole nebodovali, byl poměrně vyrovnaný a také skončil spravedlivou dělbou bodů. V první půli byl lepší Bayern a po 23 minutách se zásluhou Thomase Linkeho dostal do vedení. Druhý poločas zase patřil domácím a snaha se jim vyplatila - po rohovém kopu se hlavou trefil John Utaka a srovnal na konečných 1:1. Bayern je v tabulce třetí jen díky lepšímu skóre, poslední je zatím Lens. Německý klub byl pasován na jednoho z favoritů celé Ligy Mistrů, zatím to ale vypadá na velké problémy s postupem do druhé fáze. Pokud za týden neuspěje doma proti AC Milán, bude to s ním vypadat opravdu špatně.

Ve skupině H hostil turecký Galatasaray hlavního favorita, FC Barcelonu. Barca pokračovala ve výkonu, který předvedla minulý týden doma proti Bruggám, naopak včerejší Galatasaray byl jen slabým odvarem týmu, který minulý týden vyhrál v Moskvě. Barcelona nakonec po gólech Patricka Kluiverta a Luise Enriqueho a po výsledku 0:2 zaslouženě získala tři body a s plným bodovým ziskem vévodí skupině H, právě před Galatasaray. Pro Luise Enriqueho to byl zápas dvou kulatých čísel - dres Barcelony oblékl 250krát a počet gólů završil na rovných 100. Ve druhém utkání belgický Club Brugge přivítal moskevský Lokomotiv. V průměrném utkání diváci moc šancí neviděli a nakonec neviděli ani jeden gól, hosté, kteří poslední minuty po vyloučení kapitána Dmitrije Loskova dohrávali o deseti, ubránili remízu 0:0.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*hfghtr

g

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele