Ligue 1 - souhrn 29. kola: Lyon vyhrál v šestnácté minutě nastavení

12.04., 23:01, aktualizováno 14.04., 22:51
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Lyonu (© AFP)

Lyon dokonal obrat proti druhému Brestu, výhru si zařídil z penalty v šestnácté minutě nastavení druhé půle. Štrasburk porazil Remeš, která tak odmítla posun k pohárovým příčkám. Předposlední celek tabulky Méty překvapivě zdolaly v 29. kole Ligue 1 aspiranta na evropské poháry Lens 2:1. Klíčovým mužem Les Grenats se stal dvougólový Georges Mikautadze.

Olympique Lyon - Stade Brestois 4:3

14.04.2024 20:45

Góly: 18. Corentin Tolisso, 70. Alexandre Lacazette, 79. Nicolás Tagliafico, 90+16. Ainsley Maitland-Niles (pen.) - 60. Steve Mounié, 64. Romain Del Castillo, 67. Romain Del Castillo

Hráči Lyonu v Ligue 1 popáté v řadě neprohráli, když ve 29. kole porazili na vlastním hřišti Brest 4:3. S Olympioniky už to přitom nevypadalo dobře, když v rozmezí 60. a 67. minuty zaznamenal Romain Del Castillo dva góly a jednu asistenci. Ten je přitom odchovancem domácích, avšak v A-týmu odehrál pouhé dva soutěžní duely. Les Gones ovšem nakonec v dlouhém nastavení dokonali heroický obrat zásluhou penalty Ainsleyho Maitlanda-Nilese a posunuli se v tabulce na sedmou příčku. Piráti naopak okusili druhou stranu podobné přestřelky, když před týdnem totožným výsledkem porazili Méty.

Lyon pokračoval ve fantastických výkonech, když po postupu do finále francouzského poháru zvítězil i v minulém ligovém kole na hřišti Nantes. Z posledních 12 soutěžních duelů tak Les Gones vyhráli hned 10x, což je vyšouplo do poklidného středu tabulky. Na domácí půdě je ale tentokrát čekal velmi složitý úkol, jelikož se jim do cesty postavil rovněž rozjetý Brest. Forma Pirátů ani zdaleka neutuchala a ve vyrovnané top čtyřce jim stále patřilo famózní druhé místo.

Domácí fotbalisté se prosadili z prakticky první větší příležitosti. Po dobře zahrané standardní situaci dokázal Jack O’Brien s trochou štěstí míč v osobním souboji posunout ke Corentinu Tolissovi, jenž si ho perfektně zpracoval a následně ho poslal nechytatelně pod břevno. Piráti mohli vyrovnat zanedlouho, vedení Lyonu ovšem uchránil fenomenálním zákrokem Anthony Lopes. Del Castillo odcentroval z pravé strany, před bránou se k voleji z akrobatické pozice dostal Kamory Doumbia a portugalský gólman vytáhl míč neskutečným způsobem na břevno. Lopes se skvěle předvedl i proti prudké ráně Martina Satriana, který svůj pokus mířil šikovně pod břevno.

Těsně po změně stran se vyznamenal také hostující brankář Marco Bizot. Tolisso napřáhl zpoza pokutového území a jeho prudký projektil letící pod horní tyč Nizozemec dokázal vytáhnout nad branku. Na druhé straně se ve velké šanci po špatné rozehrávce Lyonu objevil Steve Mounié, Lopesovu bránu však z dobré pozice přestřelil. Toto varování ovšem fotbalisté Lyonu nebrali příliš vážně, což se naplno projevilo mezi 60. a 67. minutou, kdy se hráči Brestu prosadili rovnou třikrát. Vše odstartovala přesná hlavička Mouniého po centru Del Castilla. Ten se pak z role nahrávajícího hráče přesunul do role kanonýra, když druhou a třetí brankou naprosto zvrátil vývoj utkání. Les Gones se však se třemi rychle obdrženými góly nechtěli smířit a krátce nato snížil prudkým volejem Alexandre Lacazette. Už tak bláznivý duel přinesl další zápletku v 79. minutě, kdy se po perfektním zpracování trefil ke vzdálenější tyči Nicolás Tagliafico. V úplném závěru vletěl Bizot do Lacazetta a rozhodčí po konzultaci s videem nařídil penaltu. K té se postavil Maitland-Niles a velmi zkušeně nabídnutou příležitost proměnil.

Lyon tak potvrdil skvělou formu i proti Brestu a doma získal další tři body. Obě mužstva se vrátí zpět do akce 21. dubna. Les Gones se utkají s PSG, Piráti svedou klíčovou bitvu v boji o top trojku s Monakem.

Více informací k zápasu

Clermont Foot - Montpellier HSC 1:1

14.04.2024 15:00

Góly: 45+4. Muhammed-Cham Saracevic (pen.) - 56. Tanguy Coulibaly

Hráči Clermontu remizovali ve 29. kole Ligue 1 na vlastním stadionu s Montpellierem 1:1. Hosté sice od začátku dominovali na balonu, v samotném závěru první půle však inkasovali, když opakovanou penaltu napodruhé proměnil Muhammed Cham. Po změně stran ovšem přišel s odpovědí Tanguy Coulibaly, jenž se po příchodu z německého Stuttgartu trefil ve Francii vůbec poprvé. Les Lanciers tak zůstali na poslední pozici v tabulce se ztrátou šesti bodů na příčky zajišťující jisté udržení v soutěži.

Clermont nečekaně zažehl poslední plamínek naděje v boji o záchranu, když v minulém kole překvapivě vyválčil remízu na hřišti vedoucího PSG. I přesto, že Les Lanciers vyhráli z posledních 10 zápasů jen jednou, ztráceli na barážovou příčku pouze pět bodů. Na dobrý výkon z Paříže chtěli navázat i před domácím publikem, kde přivítali Montpellier. Ten se však nacházel v dobré formě, neboť dvakrát po sobě zvítězil s čistým kontem.

Hosté se ujali herní iniciativy i tentokrát, dlouho ovšem žádné větší šance nepřicházely. Ve 25. minutě upláchl na levém křídle Akor Adams, při zakončení ale podklouzl a míč nasměroval přímo na domácího brankáře. Na stejné straně hřiště několikrát zahrozil také aktivní Coulibaly, ani on však nezavršil povedené akce gólově. Největší příležitost první půle spadla v jejím nastavení Clermontu, když se k bílému puntíku postavil Cham. Rakouský záložník nejprve zklamal, při opakovaném pokusu po předčasném pohybu gólmana z brankové čáry už ovšem namířil po zemi přesně.

Montpellier smazal manko v 56. minutě, kdy centrovaný míč propadl přímo na Coulibalyho, jenž se zblízka nemýlil. Obrat mohl dokonat střídající Wahbi Khazri, ten ale milimetrový centr nezpracoval ideálně a balon se stal pochoutkou pro Moryho Diawa. Blízko k rozhodujícímu zásahu byl tuniský forvard i v nastavení, jeho nádherná rána z rohu vápna však proletěla těsně nad bránou.

Clermont tak na úspěch z Paříže nenavázal a doma získal jen bod. V následujícím kole vyzve 20. dubna na souboj Lens, Montpellier se o den později utká s Reims.

Více informací k zápasu

Le Havre AC - FC Nantes 0:1

14.04.2024 13:00

Góly: 90+3. Abdoul Kader Bamba

Le Havre padl ve 29. kole Ligue 1 na domácí půdě s Nantes 0:1. Dlouhou dobu vyrovnaný duel opanovaly především defenzivní řady obou celků, přičemž hostující zadák Nicolas Pallois v závěrečné půlhodině hned dvakrát zachránil Kanárky od jistého inkasování. Ti byli nakonec za svou bojovnost odměněni ve třetí minutě závěrečného nastavení, kdy se povedenou individuální akcí zakončenou přesnou přízemní střelou k tyči prezentoval Abdoul Kader Bamba.

Nedělní zápasový program francouzské nejvyšší soutěže odstartoval souboj celků bojujících o záchranu. Domácí Le Havre sice z posledních 10 ligových zápasů zvítězil pouze jednou, nakopnout ho však mohla cenná remíza z minulého kola na hřišti Lens. Nantes také neoplývalo skvělou formou, neboť v letošním kalendářním roce vyhrálo pouze třikrát.

V Normandii se sice Kanárci prezentovali v úvodních minutách lepším herním dojmem, jejich útočným akcím ovšem scházelo kvalitní zakončení. To naopak přišlo na druhé straně po průniku Emmanuela Sabbiho. Střelu z úhlu 26letého Američana ale lapil dobře postavený Alban Lafont. Záhy musel být v pozoru i domácí brankář, jelikož jeho pozornost vyzkoušel dobře mířenou ranou k tyči Matthis Abline. Soubojový poločas ale ke smutku fanoušků ofenzivního fotbalu více příležitostí nenabídl.

Trápení útočníků pokračovalo i po změně stran, jelikož až v 60. minutě mohl udeřit Abline. Při sprintu z pravé strany sice Arthura Desmase přeloboval, trefil ovšem pouze boční síť. V 73. minutě zase v opačném vápně zachránil bezgólový stav hostující bek Pallois, který se ke štěstí Kanárků nejlépe zorientoval ve skrumáži před vlastní bránou. Zkušený obránce potvrdil roli hrdiny ještě chvíli před koncem. Lafont špatně odhadl svůj výběh a po střele Andrého Ayewa zachránil Nantes od pohromy ve spolupráci s Jeanem-Charlesem Castellettem právě 36letý Pallois. V nastaveném čase tak přišla pro Le Havre krutá rána. Moussa Sissoko vybojoval na středu hřiště míč, který posléze doputoval až k zakončujícímu Bambovi, jenž prudkou ranou k tyči rozhodl.

Klíčovou bitvu v boji o záchranu tak nakonec ovládlo Nantes. V příštím kole se 20. dubna utká s Rennes, Les Ciel et Marine vyzvou o den později Méty.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Toulouse FC 1:2

13.04.2024 21:00

Góly: 20. Désiré Doué - 22. Cristian Cásseres, 32. Moussa Diarra

Fotbalisté Rennes prohráli ve 29. kole Ligue 1 na domácím hřišti s Toulouse 1:2 a naplno zabředli do výsledkové krize. Na jejich už třetí po sobě jdoucí porážku to přitom zprvu nevypadalo, neboť po brance Désirého Douého poměrně rychle vedli, soupeři se ale v průběhu pouhých 10 minut podařilo vývoj utkání otočit a díky rozhodující trefě Moussy Diarry si připsali první vítězství v Roazhon Parku od pohárového duelu v prosinci roku 2015. Další zaváhání červenočerných navíc znamenalo, že nyní na poslední pozici zaručující evropské poháry ztrácí čtyři body.

Hráči Rennes po sérii špatných výsledků téměř vypadli z boje o pohárové příčky. Do domácího utkání proti Toulouse totiž nastupovali po dvou ligových prohrách bez vstřeleného gólu. Naopak obrana hostů dvakrát po sobě neinkasovala. Na Roazhon Park ovšem Les Violets nejezdili příliš rádi, neboť tam v lize vyhráli naposledy v roce 2014.

Tentokrát však mohli brzy vést, když skákavou ránu vyslal Thijs Dallinga, brankář Steve Mandanda ji ale nohou reflexivně vyrazil. Ve 20. minutě se tak měnilo skóre na druhé straně. Désiré Doué se parádně uvolnil od obránce, s míčem doputoval až do šestnáctky, kde jej umístil přesně na zadní tyč. Jen o chvíli později se odhodlal ke střele zpoza šestnáctky Cristian Cásseres, jehož projektil se fantasticky snesl k tyči, čímž srovnal. A pro Rennes bylo ještě hůř. Diarra se v pokutovém území zmocnil míče, který původně nahrával, a nekompromisním přízemním pokusem skóroval. Ještě před poločasovým hvizdem střílel ke vzdálenější tyči Benjamin Bourigeaud, ale těsně minul.

Po změně stran zkoušel štěstí zhruba ze 35 metrů Baptiste Santamaria, štiplavý projektil gólman Guillaume Restes vyrazil. Domácí sice byli v druhém dějství aktivnějším celkem, dlouho si ale nevypracovali gólovou příležitost. V 78. minutě však prověřil brankáře zpoza vápna rychle padající ránou Désiré Doué, Restes nicméně svůj tým podržel. I díky tomu si Le Tef z Bretaně odvezli výhru.

Rennes tak neprolomilo šňůru proher a doma nezískalo ani bod. V příštím kole se 20. dubna utká s Nantes, Toulouse změří o den později síly s Marseille.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Stade Reims 3:1

13.04.2024 17:00

Góly: 44. Kévin Gameiro (pen.), 50. Abakar Sylla, 90+2. Moïse Sahi Dion - 7. Keito Nakamura

Fotbalisté Štrasburku vyhráli ve 29. kole Ligue 1 na vlastní půdě nad neoblíbeným soupeřem z Remeše 3:1, a přerušili tak jeho sérii čtyř po sobě jdoucích utkání bez prohry. Zápas lépe odstartovali hosté, když zužitkoval japonskou souhru Keito Nakamura. Pak už převzal otěže Le Racing, neboť ještě do přestávky vyrovnal z penalty Kévin Gameiro a v 50. minutě dokonal obrat po dobře načasované rybičce stoper Abakar Sylla. Domácí vstřelili druhý gól v přesilovce, protože Amadou Koné byl za dvě zbytečné žluté karty vyloučen.

Alsasané v posledních týdnech zlepšili své výkony, když z pěti předchozích klání padli jen jednou. To se projevilo i na postavení v tabulce, jelikož si hráči Štrasburku nemuseli dělat starosti s bezprostředním bojem o záchranu. Reims naopak cílilo na evropské pozice, na které ztrácelo před začátkem duelu jen tři body.

K zářným zítřkům se snažil hostujícímu celku dopomoci Nakamura. Ten si naběhl na centr ideálních parametrů z dílny Junji Ita a hlavou dopravil míč za záda stojícího Alaa Bellaaroucha. O chvíli později se nechal na polovině hřiště odzbrojit Reda Khadra. Balonu se zmocnil Habib Diarra, namířil si to s ním přímo k bráně a z hranice šestnáctky vypálil přímým nártem tvrdou střelu, kterou však Yehvann Diouf famózně vyrazil. Senegalský záložník byl ale posléze nucen kvůli zranění opustit hrací plochu. Nově příchozí Jérémy Sebas o sobě dal hned vědět, když se nechal ve vápně faulovat Emmanuelem Agbadouem. K exekuci penalty se postavil zkušený Gameiro a s přehledem ji proměnil. V nastaveném čase první půle zatáhl zbytečně za protihráčův dres Koné a zaslouženě viděl druhou žlutou kartu.

Krátce po změně stran se postavil k zahrávání standardní situace z levé strany Dilane Bakwa a milimetrovým centrem našel přesně prostor, kam si nabíhal Sylla, jenž po elegantní rybičce zakončil hlavou do odkryté klece. Domácí nadále bušili do unavené obrany Les Rouge et Blanc. Z ostrého úhlu mířil na vzdálenější tyč Thomas Delaine, ale míč směřující za záda Dioufa ještě stihl odklidit do bezpečí Agbadou. V nastaveném čase ještě upravil konečné skóre ve prospěch Štrasburku Moïse Sahi Dion, který potrestal zaváhání soupeřovy defenzivy.

Le Racing tak navázal na dobrou formu a získal tři body. Obě mužstva mají na programu další ligový zápas 21. dubna. Štrasburk se utká s Lille, červenobílí změří síly s Montpellierem.

Více informací k zápasu

FC Metz - RC Lens 2:1

12.04.2024 21:00

Góly: 34. Georges Mikautadze, 45+2. Georges Mikautadze - 13. Florian Sotoca (pen.)

Fotbalisté Mét porazili ve 29. kole Ligue 1 na domácím hřišti Lens 2:1. Předposlední tým tabulky působil proti druhému celku loňské sezony sympatickým dojmem, zápas se však pro něj nevyvíjel dobře. Už ve 13. minutě totiž potrestal z penalty faul brankáře Florian Sotoca. Les Grenats ovšem ještě v první půli skóre otočili zásluhou Georgese Mikautadzeho. Tomu roste fazóna, když vsítil čtyři branky za poslední dvě klání, a bude tak možná zatápět i českým obráncům na evropském šampionátu.

Situace Mét v lize byla kolo od kola horší. V minulém utkání padli Les Grenats na hřišti Brestu, čímž prodloužili sérii bez zisku bodu na tři klání v řadě. V tabulce se tak stále topili na předposlední příčce, naděje na záchranu ovšem stále žila. Tentokrát se jim do cesty postavilo Lens. Ani to sice nemělo ideální formu, stále ale bojovalo o pohárovou Evropu.

Méty na svého soka nastoupily s velkou vervou. Už ve druhé minutě se musel činit brankář Brice Samba, jenž vyrazil prudkou ránu z kopačky Danleyho Jeana Jacquesa na rohový kop. Vzápětí vypálil Mikautadze, jeho tečovaná rána ale v bráně neskončila. Skóre se tak měnilo na druhé straně. Rychlý útok Lens zastavil za cenu faulu gólman Alexandre Oukidja, jehož následně z penaltového puntíku překonal Sotoca. Méty mohly vyrovnat ve 27. minutě, jenže hlavičku Ismaëla Traorého kvalitním zákrokem zneškodnil Samba. Po půlhodině hry už se domácí dočkali. Odražený míč ve vápně pro sebe ukořistil Mikautadze a prudkou ranou do levého horního rohu rozvlnil síť. Mladý útočník na sebe výrazně upozornil ještě chvíli před pauzou, když využil chybnou rozehrávku soupeře a pohotovým lobem poslal domácí do vedení.

Mikautadze byl nadále při chuti, když bleskově po změně stran přivítal Sambu dalekonosnou střelou mířící pod břevno. Chvíli po odehrané hodině ale mohlo přijít nečekané vyrovnání. Nedorozumění v domácí defenzivě, kdy zůstal daleko mimo svou bránu vyběhnutý Oukidja, mohl využít lobem do odkryté sítě Adrien Thomasson. Zkušený Francouz ovšem poslal balon vedle. Hosté si na útočné polovině vedli i nadále bezradně, naopak Les Grenats byli z protiútoků stále nebezpeční. Skóre se však už do závěrečného hvizdu nezměnilo.

Méty tak na domácí půdě získaly klíčové tři body v boji o záchranu. Následující duel sehrají 21. dubna, kdy se střetnou s Le Havrem. Lens změří o den dříve síly s Clermontem.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
28
18
9
1
65 : 24
63
2
Stade Brestois
29
15
8
6
44 : 27
53
3
AS Monaco
28
15
7
6
53 : 38
52
4
Lille OSC
28
13
10
5
42 : 25
49
5
OGC Nice
28
12
8
8
28 : 22
44
6
RC Lens
29
12
7
10
38 : 32
43
7
Olympique Lyon
29
12
5
12
38 : 45
41
8
Stade Reims
29
11
7
11
36 : 39
40
9
Olympique Marseille
28
10
9
9
41 : 33
39
10
Stade Rennes
29
10
9
10
41 : 36
39
11
Toulouse FC
29
9
9
11
34 : 37
36
12
Racing Strasbourg
29
9
9
11
33 : 40
36
13
Montpellier HSC
29
8
10
11
36 : 41
33
14
FC Nantes
29
9
4
16
28 : 45
31
15
Le Havre AC
29
6
10
13
27 : 37
28
16
FC Lorient
28
6
8
14
35 : 52
26
17
FC Metz
29
7
5
17
30 : 49
26
18
Clermont Foot
29
4
10
15
21 : 48
22

Zbývající zápasy

24.04. 19:00
AS Monaco - Lille OSC
24.04. 19:00
FC Lorient - Paris Saint-Germain
24.04. 21:00
Olympique Marseille - OGC Nice

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Langi

Ten los je brutalni ale takhle muzeme uhrat leccos …Brest by to v klidu dal, mit dneska disciplinu…tymove je to dobra parta, ale dneska se slozili.

Reagovat
LesGones32

Reagovat
Israha

Co to zas bylo za šaška, ten sudí Lyonu s Brestem? Ten fotbal bavil, ale jak to člověk má brát vážně, když ze strany rozhodčího neexistuje žádná konzistence při posuzování faulů a nesportovního chování? Tagliafico šel ven za méně, než za co Matič dostal žlutou...ruka od těla, co zabrání hlavičce na bránu, není penalta...v nastavení pentle za faul po odehrání míče, zatímco v první půli Caqueretovi oranžový faul právě proto, že předtím odehrál míč, pustil...za mě výkon na suspendaci do konce sezony.

Reagovat
Langi

Na stranu druhou ten golman je blbec a prave proto, ze to bylo po odehrani mice a zcela zbytecny, bych to pisknul taky - uplne normalni nebezpecna hra s umyslem jenom trefit protihrace. Brestu vcera naprosto chybela disciplina, rozhodci slabej, tema redkama chtel ukazat zuby, ale nemel to pod kontrolou. A Matice s tim cernochem z Brestu bych vyhodil oba taky

Reagovat
Israha

No, upřímně jsem z toho měl pocit, že pentli šel písknout dílem proto, že Lacazette si ublížil a dílem proto, že tam byl obránce, který hrál míč dříve. Kdyby tam nebyl a místo něj by odehrání míče udělal sám Bizot, pročež by pak Lacu setrvačností sejmul, nic se nepíská. Protože tohle se nepíská standardně, když gólman hraje míč a pak momentem vlastního těla srazí soupeře. A takhle "pocitově", v žáru okamžiku, bez konzistence, to pískal celý zápas .

Reagovat
Godwinson

Lyon dotlačen k výhře, hodně vtipnej zápas. Ale vedení Lyonu zřejmě došlo, kam cpát prachy, když do týmu je to jako splachovat je do hajzlu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele